2023-10-14 767 views
朋友介紹話一定要黎食佢地嘅點心點知食完真係自己再黎食咗好幾次呢度第一名嘅點心一定係佢地嘅蝦餃蝦餃個size大粒到隻匙羹啲都放唔落入面大約有3至4隻大蝦真係好滿足好好味食完一粒好似食咗平時嘅2粒咁而且個皮都算薄燒賣都好足料佢地呢兩款點心都係2粒1籠所以如果3個人黎食可能要share或者再order一客其他點心就正常發揮不過不失所以黎食一定要order蝦餃同燒賣另外一提佢地嘅點心價錢都係20幾到30幾所以都算係比出面平
朋友介紹話一定要黎食佢地嘅點心

所以黎食一定要order蝦餃同燒賣
另外一提佢地嘅點心價錢都係20幾到30幾
所以都算係比出面平

2023-09-13 828 views
紅雨都阻擋唔到食點心嘅決心😅近排好多嘢煩,要食啲好嘢平衡下心理😔實在太掛住呢間大大粒嘅蝦餃同燒賣🤩1. 香茜牛肉腸 ($27)腸粉好滑,牛肉超厚好有牛味🤤好足料呀😬2. 杞子濃湯鮮竹卷 ($25)個湯好似魚湯咁,真係想飲哂佢🤭鮮竹卷涵好多肉,但裡面有西芹蘿蔔絲,唔會好油膩👍🏻3. 點心併盤 ($51)啱哂貪心嘅人想試多啲唔同款式嘅點心😂蝦餃勁大粒,裡面至少三隻大蝦😋粉果皮薄,好彩好少花生🫢流沙奶黃包當甜品要留壓軸食🤭流沙涵好滑,甜左少少😅叉燒包正常啦,都好味😂4. 蝦仁燒賣皇 ($27)超大粒🤩豬肉肥肉同瘦肉比例好好,唔會太油,蝦仁好新鮮😋

1. 香茜牛肉腸 ($27)
腸粉好滑,牛肉超厚好有牛味🤤好足料呀😬

2. 杞子濃湯鮮竹卷 ($25)

3. 點心併盤 ($51)

4. 蝦仁燒賣皇 ($27)
超大粒🤩豬肉肥肉同瘦肉比例好好,唔會太油,蝦仁好新鮮😋
2023-05-07
  • 蝦仁燒賣皇
  • 豪隍蝦餃皇
  • 點心拼盤
📍#觀塘 #豪隍點心呢間出哂名嘅點心,觀塘都已經有兩間,好似好勁咁,梗係要試🫶🏻晏晝3點食都要排隊,唔想煩可以係The GULU撳定飛💁🏻‍♀️🦐蝦仁燒賣皇 $27好似話燒賣必叫,因為真係好大粒,又足料🤪大大隻蝦仁舖係面,餡料大概係蝦3:豬肉1😎✨四寶雞扎 $33四寶有芋頭、雞肉、火腿、豬皮,每件都切都好粗條,單食都好正,索哂上湯同火腿味😙✨XO醬金錢肚 $37件件都好大塊,索哂汁好惹味😋偏軟身,冇咩嚼頭😁✨ 點心拼盤 $51🦐🦐蝦餃2隻無意外,非常多蝦肉,放上羮到覺得有啲重手😂可惜皮唔係煙韌,偏軟身😔🥟🥟粉果2隻漲卜卜好得意,餡料係菜多,如果多啲沙葛或者馬蹄增加口感就好😜🍞流沙包1件做到流心效果,餡好滑,包身發得好鬆😚🍞叉燒包1件叉燒幾好食,又多醬汁💦不過包略嫌少少厚,想食薄皮少少🤏❌✨香茜牛肉腸 $27建議叫其他口味,呢個少少伏🙆🏻‍♀️腸粉冇問題,香滑又薄👍🏻問題係牛肉,份量都足,但係冇味🫠🐟酸菜魚片湯米線 $39唔想食飯,可以揀酸菜魚麵食😆幾新奇呢,好少點心舖有🥰味道不過不失,有啲茶記feel,魚肉正常切,冇咩魚味、靠湯底🍲同埋勁大碗,兩個share都得🍜人均價錢 - ~$130
📍#觀塘 #豪隍點心

🦐蝦仁燒賣皇 $27

✨四寶雞扎 $33

✨XO醬金錢肚 $37
件件都好大塊,索哂汁好惹味😋偏軟身,冇咩嚼頭😁

✨ 點心拼盤 $51
🦐🦐蝦餃2隻

🥟🥟粉果2隻

🍞流沙包1件
做到流心效果,餡好滑,包身發得好鬆😚

🍞叉燒包1件
叉燒幾好食,又多醬汁💦不過包略嫌少少厚,想食薄皮少少🤏

❌✨香茜牛肉腸 $27

🐟酸菜魚片湯米線 $39

人均價錢 - ~$130 ($8/位🫖、冇加一

評分-回頭草指數(🍀🍀🍀🍀🍀滿分)
食物:🍀🍀🍀🍀
環境:🍀🍀🍀
服務:🍀🍀🍀
2023-08-21 564 views
#港女覓食到觀塘✨茶芥每位 $8午市時間入座起計70分鐘~✨蜜汁叉燒腸 $31呢到係2條腸粉有別於其他點心餐廳係3條🤣 食落粉皮軟糯,入面嘅叉燒餡都夠多,做到啖啖腸粉都有食到叉燒粒。✨章魚菇粒雞飯 $37好香嘅章魚味道,送飯一流~✨蝦仁燒賣皇(兩粒) $27爽口彈牙燒賣,肉餡與蝦仁比例啱啱好,唔會過分油膩。✨山竹牛肉球 $25牛肉球食落彈牙,加埋個喼汁食更好。✨四寶雞扎 $33好食夠入味,腐皮入面包住雞肉,魚肚,芋頭,火腿絲。✨XO醬金錢肚 $37呢個都夠味,食落唔會蒸到老曬。✨XO醬蘿蔔糕 $31呢個就偏油了,蘿蔔糕比較淋身,一般般了。✨總結人均消費💸:$125/1人味道:🌕🌕🌕🌗🌑份量:🌕🌕🌕🌗🌑服務:🌕🌕🌕🌗🌑 質素:🌕🌕🌕🌕🌑🍴 豪隍點心工房 (觀塘)📍觀塘鴻圖道83號東瀛遊廣場地下B號舖::::::::୨୧::::::::୨୧::::::::୨୧:::::::::୨୧:::::::::#hkfoodie#eat#gathering #food #foodphotography #foodblogger #foodstagram #instafood #hkfood #food
#港女覓食到觀塘

✨茶芥每位 $8
午市時間入座起計70分鐘~

✨蜜汁叉燒腸 $31

✨章魚菇粒雞飯 $37
好香嘅章魚味道,送飯一流~

✨蝦仁燒賣皇(兩粒) $27
爽口彈牙燒賣,肉餡與蝦仁比例啱啱好,唔會過分油膩。

✨山竹牛肉球 $25
牛肉球食落彈牙,加埋個喼汁食更好。

✨四寶雞扎 $33
好食夠入味,腐皮入面包住雞肉,魚肚,芋頭,火腿絲。

✨XO醬金錢肚 $37
呢個都夠味,食落唔會蒸到老曬。

✨XO醬蘿蔔糕 $31
呢個就偏油了,蘿蔔糕比較淋身,一般般了。

✨總結
人均消費💸:$125/1人
味道:🌕🌕🌕🌗🌑
份量:🌕🌕🌕🌗🌑
服務:🌕🌕🌕🌗🌑
質素:🌕🌕🌕🌕🌑

🍴 豪隍點心工房 (觀塘)
📍觀塘鴻圖道83號東瀛遊廣場地下B號舖

#hkfoodie#eat#gathering
#food #foodphotography #foodblogger #foodstagram #instafood #hkfood #foodpics #photooftheday #foodie #foodlover#foodholiceatdiary #foodielife #觀塘美食
2023-07-20 865 views
呢間就點心工房嘅佈置同酒樓完全唔一樣係好modern嘅 而且有啲卡位坐 適合同朋友想食下點心又傾下計聚會嘅時候食-椰香雪花年糕 $25見個名好似好靚好精美咁就試下 原來就係煎年糕上面sum左椰絲面 我覺得年糕太淋喇 一夾就爛+拉絲果種程度 呢個係有進步空間嘅🙈梅菜肉餅飯 $37就係本時食到嘅梅菜肉餅飯 冇咩特別不過不失金菇肥牛米線 $39米線原來係好大碗!而且金菇同肥牛都算多 湯底亦都唔錯幾濃味~米線係煮得淋身少少嘅雞中翼米線 $39米線係煮得淋身少少嘅 呢個湯底相對淡啲 可能因為冇肥牛嘅加持😂😂呢間就點心工房嘅佈置同酒樓完全唔一樣係好modern嘅 而且有啲卡位坐 適合同朋友想食下點心又傾下計聚會嘅時候食椰香雪花年糕 $25見個名好似好靚好精美咁就試下 原來就係煎年糕上面sum左椰絲面 我覺得年糕太淋喇 一夾就爛+拉絲果種程度 呢個係有進步空間嘅🙈梅菜肉餅飯 $37就係本時食到嘅梅菜肉餅飯 冇咩特別不過不失金菇肥牛米線 $39米線原來係好大碗!而且金菇同肥牛都算多 湯底亦都唔錯幾濃味~米線係煮得淋身少少嘅雞中翼米線 $39米線係煮得淋身少少嘅 呢個湯底相對淡啲 可能因為冇肥牛嘅加持😂

椰香雪花年糕 $25

梅菜肉餅飯 $37
就係本時食到嘅梅菜肉餅飯 冇咩特別不過不失

金菇肥牛米線 $39

雞中翼米線 $39
米線係煮得淋身少少嘅 呢個湯底相對淡啲 可能因為冇肥牛嘅加持😂😂不過雞翼係炸得幾好 香口又juicy👍🏼

手工蒸饅頭 $25
饅頭樣子都幾好係好飽滿嘅 唔會皺哂皮咁

養顏紅棗糕 $25
紅棗糕一上枱嘅時候比較濕潤 攤一陣間乾身返少少先食就會好食啲 煙煙韌韌咁 唔錯嘅!
2023-06-16
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$72 (Dinner)
2023-07-16 684 views
豪隍蝦餃皇超大粒, 裡面係蝦及豬脂肪(肉很少,食不出), 上來時已穿, 沒有一粒有湯汁, 味道除了蝦味就沒有了, 食到最後一粒才發現蝦屎還在.章魚菇粒雞飯, 料的份量多, 豉油自己加, 飯的口感出色, 味道是有點功夫, 雞肉不鞋口還見紅. XO醬蘿蔔糕, 比起前煎蘿蔔糕貴$6, 食完見到剩下很多油, 還可以, 怕油的就別點這個.豉汁蒸鳯爪 , 有大有細隻大細不一, 鳯爪離骨程度未夠, 要點牙力, 個醬是超班之作爽口滑蝦腸, 粉皮是厚身那種, 好似沒有韭黃, 豉油都是檯上的自己加蓮藕煎鯪魚餅, 表面的是有點脆身, 不過不失茶芥$8, 大葉茶是上等鐵觀音茶, 第一泡不好喝, 第二三泡是好喝的評完食物, 講其他牆邊位冷氣吹不到, 很熱入到去有成灘水係個座位到,相信放水盆時將水撥到座位, 隔離位離坐後, 員工急急清理,不理會水花會撥到我那邊及座位,重演一次,新來客人投訴座位有水,新來客人走了,員工再次清理,又是急急的,水當然又撥到座位, 但今次知道了,用抹檯布抹乾了
蓮藕煎鯪魚餅, 表面的是有點脆身, 不過不失

評完食物, 講其他
牆邊位冷氣吹不到, 很熱
2023-07-14 391 views
觀塘抵食點心之選💛喱間分店坐得都舒服,唔會太嘈或太逼同朋友嚟食嘅話,個環境都傾到計😆燒賣蝦餃可以2粒咁樣叫可以試多啲款😬推薦《脆皮銀蘿腸》,唔係間間點心店都有每次見到喱款點心都會狗衝order材料同份量都充足,價錢先$27🥺果然無失望,配埋甜醬花生醬好滿足🤤點心全部都係中上水準今次order嘅全部都無伏😬就算係鮮竹卷都唔會太油膩嘅感覺人均$100左右,食到飽飽走人🤰🏻性價比一流,作為點心控嘅我都表示滿意又滿足‼️
觀塘抵食點心之選💛
喱間分店坐得都舒服,唔會太嘈或太逼
同朋友嚟食嘅話,個環境都傾到計😆

燒賣蝦餃可以2粒咁樣叫
可以試多啲款😬
推薦《脆皮銀蘿腸》,唔係間間點心店都有
每次見到喱款點心都會狗衝order
材料同份量都充足,價錢先$27🥺
果然無失望,配埋甜醬花生醬好滿足🤤

點心全部都係中上水準
今次order嘅全部都無伏😬
就算係鮮竹卷都唔會太油膩嘅感覺

人均$100左右,食到飽飽走人🤰🏻
性價比一流,作為點心控嘅我都表示滿意又滿足‼️
2023-07-08 400 views
第一間店係廠廈嘅豪隍係鴻圖道開咗街鋪分店方便咗唔少 唔洗上樓店面新淨企理坐得舒服 自助落單嘅潮流平日8-11 有特價點心墨西哥叉燒包有啲油牛肉腸睇落靚仔 味道不俗燒賣 好味但一籠得兩粒粉果依個劣評個皮一夾爛晒 四舊無一舊食完整夾到落碗上鳳爪排骨飯鮮竹卷茶錢八蚊位嘢食影唔晒 仲有幾樣最後三個人食咗二百幾蚊價錢唔算貴 行過幾步去apm啲酒樓無可能做到味道都無豪隍好添由舊鋪食到新鋪各方面都進步咗收埋電子支付同可以用GURU拎飛

第一間店係廠廈嘅豪隍

由舊鋪食到新鋪
各方面都進步咗
收埋電子支付同可以用GURU拎飛
2023-06-21 449 views
N次回訪,我都幾中意佢地嘅點心🤭假日如果早少少去環境仲好清靜💛🌸 蜜汁叉燒腸💰31腸粉夠滑,餡料好飽滿😋🌸 蝦仁燒賣皇 💰27👍大大粒😍肉同蝦比例啱啱好🌸 籠仔馬拉糕💰27我中意嘅懷舊食品😛軟綿綿,唔太甜🌸 鮮蝦菜苗餃💰27👍我覺得呢個比蝦餃好味,皮薄餡靚,蝦同菜苗比例剛剛好又鮮嫩!

🌸 蜜汁叉燒腸💰31
腸粉夠滑,餡料好飽滿😋

🌸 蝦仁燒賣皇 💰27👍
大大粒😍肉同蝦比例啱啱好

🌸 籠仔馬拉糕💰27
我中意嘅懷舊食品😛軟綿綿,唔太甜

🌸 鮮蝦菜苗餃💰27👍
我覺得呢個比蝦餃好味,皮薄餡靚,蝦同菜苗比例剛剛好又鮮嫩!
2023-06-06 649 views
中午1:30,3人堂食,等位10分鐘左右,手機下單:XO醬蘿蔔糕、蒜香芝士鮮蝦春卷(炸了太久)、墨西哥叉燒包、鳳爪、鵝肝醬咸水角、鮮竹卷,不知什麼脆腸粉,所有食物預先做好蒸好,手機下單不用2分鐘便枱上出現了,全部也不好吃🫤特別是鵝肝醬咸水角滴油程度可再下鍋炸薯條😎真不理解店舖位置不近地鐵站,周邊沒商場、沒有服務態度可言、食物質素只能用一字形容-差🤣為何仍有生意😅😅又要等位😎真是奇蹟😰加油吧😰保持這難食水準才有客源😁
油水鵝肝醬咸水角
冇味腸粉
不香脆墨西哥叉燒飽
奇差鮮竹卷
2023-05-27 672 views
豪龍點心心工房位於香港觀塘,是一家以粵菜為主的餐廳。然而,這家餐廳的評價十分好,所以就跟朋友去一試究竟。鳳爪排骨飯和腸粉的品質都不好,而且水煮魚米線也很難吃。這家餐廳的菜品不僅味道不好,而且質量也很差。另外,也有人表示在網上看到有人讚揚這家餐廳的菜式,但實際上卻很失望,這也顯示了這家餐廳的口碑可能是被夸大了。總的來說,這些評論表明豪龍點心心工房的菜品質量不如人意,與它的店名所呈現的高檔形象不符。因此,如果你正在尋找一家好的粵菜餐廳,或許需要考慮其他選擇,而不是豪龍點心心工房。

2023-05-25 395 views
二訪豪隍喺去餐廳途中用app撳飛, 去到等咗大概10分鐘就有位,店員提示限時70分鐘。用QR code落單,三個人點左6-7 個點心或小食。🍤燒賣蝦餃- 好大粒,用料足同幾彈牙,好味推介🐔珍珠雞,金錢肚,腸粉- 味道水準正常章魚蒸飯,飯唔係太好夠熱,而章魚份量都唔係好多, 一般🥞最後加點蓮藕鯪魚餅 (有三塊嘅)-雖然同想像唔同,以為係兩塊蓮藕夾住肉餅, 原來係肉餅入邊有蓮藕,口感同味道都唔錯,煎得幾香口,唔想食咁多澱粉質嘅話,都係唔錯嘅選擇。連茶芥,三個人總共$270店員到最後15分鐘溫馨提示就嚟夠鐘,過多5分鐘又提多次….真係好溫提😂
二訪豪隍

🍤燒賣蝦餃- 好大粒,用料足同幾彈牙,好味推介

🐔珍珠雞,金錢肚,腸粉- 味道水準正常
章魚蒸飯,飯唔係太好夠熱,而章魚份量都唔係好多, 一般

連茶芥,三個人總共$270

• 豪隍蝦餃皇
  • 蝦仁燒賣皇
2023-05-24 374 views
本身對食中午飯冇乜特別要求,今日嚟到呢間餐廳發現餐廳落單既Apps更新咗,加咗價。但最離奇既係,如果你點蒸飯系列,唔食菜,係要俾多$2!初時以為係系統更新問題,已立即同經理反映,經理話「係咁㗎,你自己落單㗎嘛!」,完!我完全理解唔到個邏輯係乜。個結論係,就算唔食,食唔曬都要叫碟菜,咪要俾多啲錢!唔怪得消委會話呢排收到好多食肆用apps落餐嘅投訴。
$65 (Lunch)
💥豪隍蝦餃王 $32勁大粒 皮唔算好薄但由於勁足料同啖啖蝦肉🤩所以一啲都唔覺厚皮食完一粒超滿足😋💥蝦仁燒賣皇 $32同樣係份量級😍平時最驚出面嘅燒賣太多肥豬肉🙈呢款剛好 同樣配上大大粒蝦滿足⚠️💥鮮蝦菜苗餃 $32個人喜歡呢款多於蝦餃菜苗同蝦比例balance 🍤岩晒想食餃又唔想太膩既人~💥山竹牛肉球 $28呢款相對無咩特別印象 一般酒樓牛肉球水準💥醬皇金錢肚 $42勁入味 而且每件金錢肚都好稔🙈💥蜜汁叉燒腸 $36澱粉控表示飲茶一定要點腸粉🥢外皮晶盈 唔會糊口饀料亦好足✅腸粉比一般酒樓出色🫰🏼

💥豪隍蝦餃王 $32

滿足⚠️

💥鮮蝦菜苗餃 $32
個人喜歡呢款多於蝦餃
菜苗同蝦比例balance 🍤
岩晒想食餃又唔想太膩既人~

💥山竹牛肉球 $28

外皮晶盈 唔會糊口
饀料亦好足✅
腸粉比一般酒樓出色🫰🏼
2023-05-14 421 views
之前聽聞呢間點心店要排好耐隊,不過見佢開左分店,算係分散左啲人流,呢日早大概四個字至半個鐘係App度攞飛,去到就啱好有得入😎但座位都係比較迫,限時七十分鐘🫣可能本身太大期望,食完覺得只係還好,同埋感覺頗多味精,口渴足一個下晝🤥▪️ 豪隍蝦餃王(兩粒)(6.5/10)💲27🦐蝦餃真係好大粒,包裹住好多彈牙蝦肉,呢度兩粒等於坊間四粒咁😯就算個皮比平時厚少少,感覺都合理,但係口感偏軟,無左煙韌性▪️ 蝦仁燒賣皇(兩粒)(6.5/10)💲27肥豬肉既比例相對少,口感比較紮實🤤▪️ XO醬蘿蔔糕(6.5/10)💲31蘿蔔糕有少少脆邊,不過佢係就咁加瑤柱XO醬係面,而唔係一齊炒到好入味嗰種,底部全都係油😅▪️ 香茜牛肉腸(6/10)💲27腸粉皮真係太厚,啖啖米漿感,食一舊已經超級飽肚😳個人都係鍾意薄滑啲既👉🏻👈🏻▪️ 鳳爪排骨飯(6/10)💲37排骨肥瘦適中,可惜個飯底比較濕,唔夠粒粒分明,同埋無咩味,差咁啲排骨滲落去嗰種油香😖🔎 整體評分(6.5/10)

▪️ 豪隍蝦餃王(兩粒)(6.5/10)💲27

豪隍蝦餃王(兩粒)

▪️ 蝦仁燒賣皇(兩粒)(6.5/10)💲27

蝦仁燒賣皇(兩粒)

肥豬肉既比例相對少,口感比較紮實🤤

▪️ XO醬蘿蔔糕(6.5/10)💲31

XO醬蘿蔔糕

▪️ 香茜牛肉腸(6/10)💲27
香茜牛肉腸

▪️ 鳳爪排骨飯(6/10)💲37

🔎 整體評分(6.5/10)