2022-07-12 141 views
久唔久又係去飲茶既時候,飲早茶要避開人多擠迫,除咗閒日去之外,仲要揀個無咁早,啲人又返曬工既時候。先黎個大大粒蝦餃,一籠得2粒件頭好大,裡面有4粒左右蝦仁,皮不算薄,味道就唔夠鮮,而且無加筍絲,無左清香味。加上而家肉多左,唔加筍絲,都可以加少少蔬菜類,令到無咁油膩。個人喜好,食點心唔貪大件,以味為先,太大件反而唔啱個口大細,我會減少少分。至於一籠2粒呢個做法好明顯係商業決定,如果一行4人原本叫一籠,而家就要叫兩籠。至於淨腸粉就唔覺有米香,佢望落光滑硬身啲,唔會黐埋一齊,估計用唔同比例既粉造成嘅效果。煎尖椒就加XO醬,感覺又唔錯,魚肉應該有加臘味粒,所以味道鹹鹹香香。最後金錢肚份量夠多,味道正常不過食落入味夠冧。整體來講,除咗大件之外,未發掘到其他特色,如果有時間,都會去試吓其他。

最後金錢肚份量夠多,味道正常不過食落入味夠冧。
2022-07-04 192 views
第一次到新鋪食 因為舊鋪等40張枱 新鋪只係等廿張,30分鐘內就入座(預期之內)兩間鋪都係隔個轉彎位 如果舊鋪太爆不妨試轉新鋪 個人覺得新鋪味道 重點的蝦餃王燒賣王依然大大隻 一粒頂人兩粒!最貴的金錢肚諗甜惹味 最啱口味 亦都對得住價錢😋雪山飽都好熱辣軟熟,只不過雪山皮比之前食的略薄 會覺得油膩 如果再厚少少就完美了鮮竹卷好香甜 不過唔愛食西芹的話環留意 入面餡好多西芹🙈牛肉球(無拍照)雖然好香 不過肉質反而有明顯粉紅色 略略有太生的感覺 唔好生肉都可能要留意食過2次舊鋪的比較之下 此店品質控劑好過好多大鋪 大路點心齊全 而且款款都岩食 如果再開分店都一定會再試(如果港島區有就正啦)因鋪頭新開無幾耐 裝修環境同埋衛生好過舊鋪就一定的了,無論座位餐具新淨度無得比,最驚喜係店內播的純音樂真係好舒暢 這種品味愈見愈少了🥲

燒賣王

鮮竹卷好香甜 不過唔愛食西芹的話環留意 入面餡好多西芹🙈

金錢肚
燒賣王
金錢肚
  • 蝦餃
  • 燒賣
  • 雪山飽
突如其來好想食點心,所以專程過來觀塘試一試由地鐵站行去餐廳大概十幾分鐘左右由於當日天氣非常炎熱,行到門口已經汗流浹背就算入到餐廳有微弱既冷氣都已經舒服好多枱面有QR CODE 可以自助點餐因為食客唔太多,所以直接用點心紙好似仲快不過當日既WAITRESS 額頭上面印左"生人勿近"由落單 斟茶 上菜 收碟 都係毫無表情同交流但係佢交足功課 有求必應 所以服務方面無唔滿意 好快就上菜,首先D 點心全部都熱辣辣好開心好似岩岩蒸完就即刻拎出黎,仲要係辣口果種由其係波蘿叉燒包,外脆內軟,又足饀,必食推介鮮蝦腐皮卷係我個人必點既,亦都食過好多間,呢個都係好正,新鮮滾熱辣,好脆口入面仲有西芹,唔係間間都有燒賣都好正,雖然得2粒, 但係比正常SIZE大, 而且非常JUICY  蝦餃好似係皇牌點心,成個拳頭咁大都好有GIMMICK不過我個人就鐘意正常SIZE,一口食晒呢個略嫌大左少少夜晚當然要食飯,所以叫左呢個鳳爪排骨飯,D飯粒粒分明最後叫返個燉湯作結,熱騰騰,仲有粒鮑魚仔最後仲叫左一碟XO醬金錢肚個人覺得不叫也罷,唔算太好食
突如其來好想食點心,所以專程過來觀塘試一試
由地鐵站行去餐廳大概十幾分鐘左右
由於當日天氣非常炎熱,行到門口已經汗流浹背
就算入到餐廳有微弱既冷氣都已經舒服好多

枱面有QR CODE 可以自助點餐
因為食客唔太多,所以直接用點心紙好似仲快
不過當日既WAITRESS 額頭上面印左"生人勿近"

由落單 斟茶 上菜 收碟 都係毫無表情同交流
但係佢交足功課 有求必應 所以服務方面無唔滿意

好快就上菜,首先D 點心全部都熱辣辣好開心
好似岩岩蒸完就即刻拎出黎,仲要係辣口果種
由其係波蘿叉燒包,外脆內軟,又足饀,必食推介

波蘿叉燒包

入面仲有西芹,唔係間間都有
鮮蝦腐皮卷

蝦仁燒賣皇

蝦餃好似係皇牌點心,成個拳頭咁大都好有GIMMICK
不過我個人就鐘意正常SIZE,一口食晒
呢個略嫌大左少少
豪隍蝦餃包

夜晚當然要食飯,所以叫左呢個鳳爪排骨飯,D飯粒粒分明

鳳爪排骨飯

最後叫返個燉湯作結,熱騰騰,仲有粒鮑魚仔
是日燉湯

最後仲叫左一碟XO醬金錢肚
個人覺得不叫也罷,唔算太好食
Other Info. : 碟碟點心都係熱騰騰,真係好正,食物都好好味 不過因為店內空調嚴重不足,就算對住風口位食野,食到個人都慶合合 建議大家帶多包紙巾,除左食完抹咀,仲要抹埋汗
2022-06-19
$226 (Dinner)
波蘿叉燒包
鮮蝦腐皮卷
豪隍蝦餃包
鳳爪排骨飯
是日燉湯
2022-06-26 232 views
食過敬業街本店,食物有水準,雖然次次都要排好耐,都帶埋屋企人去食。知道佢開咗新店,好期待黎試下。話說呢2日都好熱,等位期間出面好好風,太陽都曬唔到。等咗半個鐘左右有位,好多食客都流哂汗咁返出黎,屋企人都話入面熱過出面。愈食愈熱,我坐嘅位成排人都流哂汗,店員話已經開大咗冷氣 (真咩😑) 但真係熱到腳都流汗,慘過食大排檔唔開風扇🥵。最正係,3 點幾有幾枱客走咗,啲風hum hum 聲吹埋黎。多人時冷氣唔涼我理解,少人時無啦啦大風咗就真係離奇嘅。令人覺得係咪 peak hour 想人快啲食完快啲走😑。食物方面都有驚喜,前題係舊舖水準好平均,新店真係唔知做緊乜…👍🏻蝦餃、燒賣、馬拉糕、蒸飯 - 正常操作蝦餃燒賣好大粒同足料馬拉糕好似都唔差,但果陣太熱我唔想再食章魚菇粒雞飯 - 好食,幾香口👍🏻叉燒腸好味,啲皮煙靭,有啲似懷舊酒樓風味🤔XO 醬 & 蘿蔔糕唔明點解要分開佢地,expect 係炒埋一齊見到隔離枱叫普通蘿蔔糕,個樣仲靚啲🤔雜果沙律鮮蝦炸雲吞首先佢個炸雲吞係好食嘅,個皮嘅質感脆得黎有少少煙韌。可能自己理解得唔好,本身以為佢好似海鮮卷咁沙律喺入面,見佢分開上又驚喜咗😳雜糧糕 (唔記得個名

👍🏻蝦餃、燒賣、馬拉糕、蒸飯 - 正常操作
蝦餃燒賣好大粒同足料
馬拉糕好似都唔差,但果陣太熱我唔想再食
章魚菇粒雞飯 - 好食,幾香口

👍🏻叉燒腸
好味,啲皮煙靭,有啲似懷舊酒樓風味

XO 醬蘿蔔糕

🤔XO 醬 & 蘿蔔糕
唔明點解要分開佢地,expect 係炒埋一齊
見到隔離枱叫普通蘿蔔糕,個樣仲靚啲

雜果沙律鮮蝦炸雲吞

🤔雜果沙律鮮蝦炸雲吞

雜糧糕 (唔記得個名🙈)
呢個都好食嘅,老人家們想試

🙅🏻‍♀️🙅🏻‍♀️雪山叉燒包
出哂事,唔鬆得黎仲要扁咗
有整過麵包,就知呢個樣係發酵失敗先會出現。To be fair, 睇到個樣賣唔想食嘅野已經衰咗一半,唔好話我知本身就係呢個樣。舊舖食肯定無呢個出事 feel。

放咗一大堆負,唔想踩到人地新店無生意。係真係希望老闆們睇到可以改善下,起碼keep 返原有水準。相信我唔係今日唯一一個話無下次嘅客人。首先冷氣問題,裝修郁唔到,係咪都可以臨時買幾個方扇頂住先?然後到食物,個蘿蔔糕不如直接做返普通版咪算,仲有個包變焗叉燒包都無咁嬲。

希望只係新店未熟習營運先咁樣樣,真心唔好浪費咗間整到咁靚嘅舖,扼咗熟客嘅支持。
2022-06-25
Waiting Time
30 Minutes (Dine In)
$90 (Tea)
雜果沙律鮮蝦炸雲吞
2022-06-25 113 views
今天高温32度去到觀塘地舖試下吃,點知坐低後發覺空調嚴重不足,要求開大冷氣,但回覆只是已開最大,坐低吃點心好似一路行山一路吃點心咁,好心就加多幾部冷風機啦!空氣對流唔夠也容易中招,真係想叫衛生署來睇睇。但食物絕對係新鮮好吃,不過空調管理扣哂分
久仰大名豪隍點心前排見佢同區開多間分店地點就腳左 環境靚仔左冷氣開大左 價錢無貴左 所以我去左✌🏻🤣🤣🤣✐ ✎ ✐ ✎ ✐ ✎ ✐ ✎⍥ 豪隍蝦餃皇 ❙ $26L size 蝦餃,皮有點厚,但有數不到既蝦仁,彈牙鮮美😆⍥ 蝦仁燒賣皇 ❙ $26L size燒賣,比蝦餃靚仔得多,內餡juicy美味,大大粒幾滿足😉⍥ 杞子濃湯鮮竹卷 ❙ $24好鍾意食肥仔鮮竹卷,口感好豐富,索晒啲汁,點會難食🤭⍥ 章魚菇粒雞飯 ❙ $36諗起唐記!雞件滑溜幾驚喜!而且入份量都足,飯無唐記咁硬,唔差🤩⍥ 蒜香芝士鮮蝦長春卷 ❙ $36原條春卷上,比起出邊食既幼身,眼見真係得蝦肉,唔留心啲都發現唔到蒜香,芝士鹹香味道出好多😌⍥ 蓮藕煎鯪魚餅 ❙ $30推!大大塊,睇到粒粒蓮藕好足料,而且熱焫焫,唔好咁油就完美啦😅
久仰大名豪隍點心
所以我去左
✌🏻🤣🤣🤣

✐ ✎ ✐ ✎ ✐ ✎ ✐ ✎

⍥ 豪隍蝦餃皇 ❙ $26
L size 蝦餃,皮有點厚,但有數不到既蝦仁,彈牙鮮美😆

⍥ 蝦仁燒賣皇 ❙ $26

⍥ 杞子濃湯鮮竹卷 ❙ $24
好鍾意食肥仔鮮竹卷,口感好豐富,索晒啲汁,點會難食🤭

⍥ 章魚菇粒雞飯 ❙ $36

⍥ 蒜香芝士鮮蝦長春卷 ❙ $36

⍥ 蓮藕煎鯪魚餅 ❙ $30

Type of Meal
Dinner
🙋🏻‍♀️: 𝐇𝐨𝐰 𝐝𝐨 𝐰𝐞 𝐬𝐚𝐲 傑出的點心 𝐢𝐧 𝐄𝐧𝐠𝐥𝐢𝐬𝐡?𝐌𝐬. 𝐒𝐡𝐞𝐞𝐩🐏: 𝐒𝐭𝐞𝐥𝐥𝐚𝐫 𝐃𝐢𝐦 𝐒𝐮𝐦 🥟𝙏𝙝𝙞𝙨 𝙗𝙪𝙙𝙜𝙚𝙩-𝙛𝙧𝙞𝙚𝙣𝙙𝙡𝙮 𝙙𝙞𝙢 𝙨𝙪𝙢 𝙧𝙚𝙨𝙩𝙖𝙪𝙧𝙖𝙣𝙩 𝙞𝙨 𝙝𝙞𝙙𝙙𝙚𝙣 𝙞𝙣 𝙖𝙣 𝙪𝙣𝙖𝙨𝙨𝙪𝙢𝙞𝙣𝙜 𝙗𝙪𝙞𝙡𝙙𝙞𝙣𝙜 𝙞𝙣 𝙆𝙬𝙪𝙣 𝙏𝙤𝙣𝙜. 𝙋𝙚𝙤𝙥𝙡𝙚 𝙠𝙚𝙥𝙩 𝙧𝙤𝙡𝙡𝙞𝙣𝙜 𝙞𝙣 𝙛𝙤𝙧 𝙩𝙝𝙚𝙞𝙧 𝙨𝙩𝙚𝙡𝙡𝙖𝙧 𝙙𝙞𝙢 𝙨𝙪𝙢 𝙙𝙪𝙧𝙞𝙣𝙜 𝙥𝙚𝙖𝙠 𝙡𝙪𝙣𝙘𝙝 𝙝𝙤𝙪𝙧𝙨 𝙖𝙩 𝙩𝙝𝙚 𝙬𝙚𝙚𝙠𝙚𝙣𝙙🚶🏻‍♂️. 𝙎𝙩𝙖𝙥𝙡𝙚𝙨 𝙨𝙪𝙘𝙝 𝙖𝙨 𝙘𝙡𝙖𝙨𝙨𝙞𝙘 𝙨𝙞𝙪 𝙢𝙖𝙞, 𝙨𝙝𝙧𝙞𝙢𝙥 𝙙𝙪𝙢𝙥𝙡𝙞𝙣𝙜𝙨🦐 𝙖𝙣𝙙 𝙨𝙣𝙤𝙬𝙮 𝙢𝙤𝙪𝙣𝙩𝙖𝙞𝙣 𝙗𝙖𝙧𝙗𝙚𝙘𝙪𝙚𝙙 𝙥𝙤𝙧𝙠 𝙗𝙪𝙣𝙨 𝙖𝙡𝙬𝙖𝙮𝙨 𝙝𝙞𝙩 𝙩𝙝𝙚 𝙨𝙥𝙤𝙩.𝑺𝒊𝒈𝒏𝒂𝒕𝒖𝒓𝒆 𝑫𝒊𝒎 𝑺𝒖𝒎✨𝗖𝗹𝗮𝘀𝘀𝗶𝗰 𝗦𝗶𝘂 𝗠𝗮𝗶 (𝟮 𝗽𝗰) 🦐蝦仁燒賣皇(𝟮粒)$𝟮𝟱 (🌟𝟵/𝟭𝟬)𝙏𝙝𝙚 𝙨𝙩𝙚𝙖𝙢𝙚𝙙 𝙙𝙞𝙢 𝙨𝙪𝙢 𝙖𝙧𝙧𝙞𝙫𝙚𝙨 𝙥𝙞𝙥𝙞𝙣𝙜 𝙝𝙤𝙩. 𝙏𝙝𝙚 𝙨𝙞𝙪 𝙢𝙖𝙞 𝙞𝙨 𝙠𝙣𝙤𝙬𝙣 𝙛𝙤𝙧 𝙞𝙩𝙨 𝙜𝙞𝙜𝙖𝙣𝙩𝙞𝙘 𝙨
𝐌𝐬. 𝐒𝐡𝐞𝐞𝐩🐏: 𝐒𝐭𝐞𝐥𝐥𝐚𝐫 𝐃𝐢𝐦 𝐒𝐮𝐦 🥟

𝑺𝒊𝒈𝒏𝒂𝒕𝒖𝒓𝒆 𝑫𝒊𝒎 𝑺𝒖𝒎✨
𝗖𝗹𝗮𝘀𝘀𝗶𝗰 𝗦𝗶𝘂 𝗠𝗮𝗶 (𝟮 𝗽𝗰) 🦐
蝦仁燒賣皇(𝟮粒)
$𝟮𝟱 (🌟𝟵/𝟭𝟬)
𝙏𝙝𝙚 𝙨𝙩𝙚𝙖𝙢𝙚𝙙 𝙙𝙞𝙢 𝙨𝙪𝙢 𝙖𝙧𝙧𝙞𝙫𝙚𝙨 𝙥𝙞𝙥𝙞𝙣𝙜 𝙝𝙤𝙩. 𝙏𝙝𝙚 𝙨𝙞𝙪 𝙢𝙖𝙞 𝙞𝙨 𝙠𝙣𝙤𝙬𝙣 𝙛𝙤𝙧 𝙞𝙩𝙨 𝙜𝙞𝙜𝙖𝙣𝙩𝙞𝙘 𝙨𝙞𝙯𝙚! 𝙏𝙝𝙚 𝙢𝙞𝙣𝙘𝙚𝙙 𝙥𝙤𝙧𝙠 𝙖𝙣𝙙 𝙨𝙝𝙧𝙞𝙢𝙥 𝙞𝙣 𝙨𝙞𝙪 𝙢𝙖𝙞 𝙖𝙧𝙚 𝙨𝙖𝙫𝙤𝙪𝙧𝙮 𝙖𝙣𝙙 𝙘𝙝𝙚𝙬𝙮.
𝗦𝗵𝗿𝗶𝗺𝗽 𝗗𝘂𝗺𝗽𝗹𝗶𝗻𝗴𝘀 (𝟮 𝗽𝗰)🥟
豪隍蝦餃皇(𝟮粒)
$𝟮𝟱 (🌟𝟵/𝟭𝟬)
𝙋𝙞𝙣𝙠 𝙖𝙣𝙙 𝙝𝙪𝙜𝙚 𝙘𝙝𝙪𝙣𝙠𝙨 𝙤𝙛 𝙥𝙡𝙪𝙢𝙥 𝙖𝙣𝙙 𝙛𝙡𝙖𝙫𝙤𝙪𝙧𝙛𝙪𝙡 𝙨𝙝𝙧𝙞𝙢𝙥🍤 𝙖𝙧𝙚 𝙫𝙚𝙞𝙡𝙚𝙙 𝙞𝙣𝙨𝙞𝙙𝙚 𝙩𝙝𝙚 𝙩𝙝𝙞𝙣 𝙖𝙣𝙙 𝙩𝙧𝙖𝙣𝙨𝙡𝙪𝙘𝙚𝙣𝙩 𝙙𝙪𝙢𝙥𝙡𝙞𝙣𝙜 𝙨𝙠𝙞𝙣.
𝗕𝗮𝗿𝗯𝗲𝗰𝘂𝗲𝗱 𝗣𝗼𝗿𝗸 𝗕𝘂𝗻𝘀 𝗶𝗻 𝗠𝗲𝘅𝗶𝗰𝗼 𝗦𝘁𝘆𝗹𝗲
墨西哥叉燒包
$𝟮𝟱 (🌟𝟵/𝟭𝟬)
𝙄𝙩 𝙞𝙨 𝙙𝙚𝙛𝙞𝙣𝙞𝙩𝙚𝙡𝙮 𝙖 𝙨𝙬𝙚𝙚𝙩 𝙖𝙣𝙙 𝙨𝙖𝙫𝙤𝙪𝙧𝙮 𝙙𝙚𝙡𝙞𝙜𝙝𝙩. 𝙄𝙩 𝙞𝙨 𝙨𝙤 𝙛𝙡𝙪𝙛𝙛𝙮 𝙬𝙞𝙩𝙝 𝙖 𝙘𝙧𝙪𝙣𝙘𝙝𝙮 𝙖𝙣𝙙 𝙩𝙝𝙞𝙣 𝙨𝙣𝙤𝙬𝙮 𝙢𝙤𝙪𝙣𝙩𝙖𝙞𝙣 𝙩𝙤𝙥, 𝙖𝙣𝙙 𝙨𝙩𝙞𝙘𝙠𝙮 𝙖𝙣𝙙 𝙨𝙬𝙚𝙚𝙩 𝘽𝘽𝙌 𝙥𝙤𝙧𝙠 𝙞𝙣𝙨𝙞𝙙𝙚. 𝙄 𝙢𝙞𝙨𝙨𝙚𝙙 𝙚𝙫𝙚𝙧𝙮 𝙗𝙞𝙩𝙚 𝙧𝙞𝙜𝙝𝙩 𝙖𝙛𝙩𝙚𝙧 𝙄 𝙡𝙚𝙛𝙩 𝙩𝙝𝙚 𝙧𝙚𝙨𝙩𝙖𝙪𝙧𝙖𝙣𝙩!
𝑶𝒕𝒉𝒆𝒓 𝒓𝒆𝒄𝒐𝒎𝒎𝒆𝒏𝒅𝒂𝒕𝒊𝒐𝒏𝒔✨
𝗕𝗕𝗤 𝗣𝗼𝗿𝗸 𝗥𝗶𝗰𝗲 𝗥𝗼𝗹𝗹
蜜汁叉燒腸
$𝟮𝟱 (🌟𝟴/𝟭𝟬)
𝗙𝗿𝗶𝗲𝗱 𝗧𝘂𝗿𝗻𝗶𝗽 𝗖𝗮𝗸𝗲
生煎蘿蔔糕
$𝟮𝟯 (⭐𝟳.𝟱/𝟭𝟬)
𝗖𝗼𝗺𝗽𝗹𝗶𝗺𝗲𝗻𝘁𝗮𝗿𝘆 𝘁𝗲𝗮🫖: $𝟲 𝗽𝗽
茶芥 $𝟲/位

2022-05-07
Waiting Time
20 Minutes (Dine In)
$70 (Lunch)
2022-06-13 172 views
今日路經觀塘,順便去食下點心,上一次試左佢工廠區樓上點心,覺得都抵食,但係覺得味精味太多重,都尚算可以,點心大大粒,見佢開左地鋪,甘就去試下個下午茶,去到3:30,人唔算多,食物都係有少少失望
2022-06-13
Type of Meal
Tea
2022-06-06 202 views
小編🐰放假喜歡跟家人飲茶,嘆返一盅兩件,與屋企人相聚一刻。這間位於觀塘的超人氣豪隍點心工房,最近同區開設分店,同樣大排長龍,皆因點心均用料十足,自設點心工場,每日新鮮製作,價錢比酒樓相宜,難怪人氣旺盛。雖是點心店,但裝潢一點都不俗氣,室內設計以秋葉小木屋為概念,更設有寬敞卡位,食客可以舒舒服服嘆茶。茶芥$12位,小點$24,中點$26,大點$30,頂點$32,價錢合理。必試推介:🦋豪隍蝦餃皇(中)超大粒,皮薄餡靚,鮮蝦彈牙爽口,大愛❤️。🦋是日燉湯(特)材料十足,仲有原隻鮑魚仔,滋潤養生。🦋蓮子紅棗糕(小)熱乎乎的紅棗糕,質感軟糯,中間加了蓮子粒增加口感。估你唔到特飲:🦋白桃乳酸梳打$25大熱天時,怕飲熱茶,還可以選擇各款特飲,小朋友跟大人飲茶一定鍾意。

必試推介:
🦋豪隍蝦餃皇(中)
超大粒,皮薄餡靚,鮮蝦彈牙爽口,大愛❤️。

🦋是日燉湯(特)
材料十足,仲有原隻鮑魚仔,滋潤養生。

🦋蓮子紅棗糕(小)
熱乎乎的紅棗糕,質感軟糯,中間加了蓮子粒增加口感。

估你唔到特飲:
🦋白桃乳酸梳打$25
應該有指示給客人,若輪候位置巳經過了的安排,排隊輪後人士,不停被之前的輪候人士打尖,因為他們走開了,乖乖企在門口等的人就要久等。衛生環境差,執枱的人員,滿手污垢,將未清潔的手,擺放新杯碟給予下一枱食用,將上一枱食客的污垢沾至下一枱食客的新柸碟中。回枱亦慢,約15-20分鐘才安排下枱食客。事實枱已經清潔了,所以等候的人眾多及輪候時間亦過長。希望老闆見到這訊息,需要改善。從裝修外型來觀察,老闆有心機在此舖頭,可惜工作人員欠專業和衞生,COVID19情況慢慢轉好,食肆生意額應該慢慢上升,無謂浪費老闆的心血
2022-06-05
Waiting Time
120 Minutes (Dine In)
$130 (Breakfast)
2022-06-05 156 views
🫖 點心都可以嘆住食觀塘豪隍點心工房在區內名氣一向不錯,這次襯開新店,便在假日早上吃個點心。小點 $24 ✧中點 $26 ✧大點$30 頂點$32 ✧超點$38 ✧皇點$50 ✧茶芥$6/位🦐 蝦仁燒賣皇(2件) $26燒賣一籠兩粒,比平常的大,大概有一顆乒乓波的大小。燒賣以蝦仁和蟹籽作裝飾,內部都是原隻蝦仁,真材實料,鮮味多汁,是高水準之作。🦐 豪隍蝦餃皇(2件) $26蝦餃同樣一籠兩粒,個頭飽滿,分量十足。蝦餃摺紋紋路清晰,餡料有原隻蝦仁,蝦肉爽口鮮味,皮薄餡靚。 🐷 蜜汁叉燒腸粉$30叉燒腸粉同樣皮薄餡靚,腸粉呈半透明狀態,可清晰看到內部的叉燒粒。叉燒帶一點甜甜的味道,充滿肉汁,味道不錯。🔸小總結: 點心即叫即製,定價稍高,會比酒樓價位高一點,但食物分量及質素都不錯。服務方面,始終是新店,人流多,難免會出現人手不足的情況,但看到店員都主動收碟,手腳快,已盡最大努力。點心店設有卡座,環境舒適明亮,值得一試。👅 味道:4.8/5💰CP值:4.6/5🕴🏻服務:4.6/5🔰餐廳環境:4.5/5🍽 餐廳 :豪隍點心工房🌐地址 :觀塘鴻圖道83號東瀛遊廣場地下B號舖🐮 #cowing吃在觀塘
🫖 點心都可以嘆住食

🔰餐廳環境:4.5/5
🍽 餐廳 :豪隍點心工房
🌐地址 :觀塘鴻圖道83號東瀛遊廣場地下B號舖

🐮 #cowing吃在觀塘

#foodie #hkfoodie #hongkongfoodie #852food #852foodie #foodstagram #相機食先 #吃貨 #食好西 #觀塘美食 #豪隍點心工房

2022-06-04
2022-06-03 108 views
一向喺豪隍粉絲,知道開了新分店,所以一於去試試,誰知道令人極其失望。🍌🍌🍌🍌雖然環境裝修很不錯,但員工不斷將我地既阻隔嘅膠板,醬油等搬來搬去達5次之多,又差d推跌朋友部電話,感動很討厭😔,數位員工動作嘆慢板,態度極差,關門前45分鐘已不斷催促賣埋單,令人不想再光顧,下次還是去敬業街總店👍😏,起碼食物,員工態度有禮,親切,樣樣好,起碼是享受而不是活受罪。試過一次就算了,下次不會再去新分店。
試過一次就算了,下次不會再去新分店。

2022-06-01
Waiting Time
50 Minutes (Dine In)
$200 (Dinner)
Celebration
Anniversary
2022-05-31 253 views
之前去「豪隍」食點心,只有敬運工業中心總店,幫襯過都知道佢哋嘅出品都算非常高質,一般酒樓都可以比下去,但個人覺得總店果邊衞生略為遜色,知道佢哋喺鴻圖道開分店後,咁啱今日黃昏行過觀塘,第一時間過去幫襯下睇吓環境😃新店喺東瀛遊大廈地下,門面相當醒目,比起總店好似行走火梯😅咁上去,感覺自然好好多👍入面裝修簡潔明亮,以木色為主,有卡位及方枱位,座位間唔會太擠迫感覺好舒服,最緊要比以前乾淨好多😅落單除咗用傳統點心紙外,還可以用手機scan QR Code,非常方便,點心種類同總店亦差唔多,價錢好似都係一樣,非常高性價比👍因為得一個人,亦都係純粹入去新店體驗下,所以只叫咗兩個點心食,出品質數基本上同總店一樣出色,蝦餃燒賣都係大大粒好好味,侍應服務態度都幾好,以後食點心,又多個好去處😍

蝦餃拼粉果
2022-05-31
$68 (Dinner)
蝦餃拼粉果
2022-05-31 2041 views
新店係地舖, 裝修比較有時代感同埋坐得舒服啲, 食物既質素同價錢同原舖差唔多👍🏽蝦仁燒賣皇🦐($26)一隻完整大蝦擺左係塞滿豬肉既燒賣上面, 豬肉入面會再包住一隻蝦仁, 口感同味道都相當豐富, 咁足料既燒賣真係買少見少😍杞子濃湯鮮竹卷🌯($24)杞子湯一啲都唔味精, 仲有幾粒杞子可以食, 三大條鮮竹卷包住滿滿既素菜絲, 一啲都唔油膩😉豉汁蒸鳳爪🐓($26)豉汁濃郁得黎又唔會太鹹, 鳳爪整到啱啱好, 唔會煮到爛曬😌流沙奶黃包🍳($26)奶黃包熱辣辣中間勁流心, 食完雖然有種罪惡感, 但係真係好好食😋蜜汁叉燒腸🐖($30)腸粉既皮偏厚, 不過叉燒既份量真係多, 而且仲有芫茜做配搭, 真係一定要食😍XO醬蘿蔔糕🥕($30)份量都幾多, 煎到表面有少少脆, 仲有大量XO醬乾瑤柱絲舖左係面添😇蓮子紅棗糕🍮($24)煙煙韌韌既紅棗糕中間有一層蓮子, 食完成個人都覺得好養生☺️呢度既食物質素保持一貫既水準, 絕對唔會令人失望, 茶芥$6位, 大家黎開觀塘真係一定要黎試下😍

蝦仁燒賣皇🦐($26)

杞子濃湯鮮竹卷🌯($24)

豉汁蒸鳳爪🐓($26)
豉汁濃郁得黎又唔會太鹹, 鳳爪整到啱啱好, 唔會煮到爛曬😌

流沙奶黃包🍳($26)

蜜汁叉燒腸🐖($30)

XO醬蘿蔔糕🥕($30)

蓮子紅棗糕🍮($24)

2022-05-28
$99 (Dinner)
  • 蝦仁燒賣皇
  • 杞子濃湯鮮竹卷
  • 豉汁蒸鳳爪
  • 流沙奶黃包
  • 蜜汁叉燒腸
  • XO醬蘿蔔糕
  • 蓮子紅棗糕
2022-05-28 196 views
💛💛💛💛💛想係觀塘飲茶?💛💛💛💛💛呢加又多一間 「豪隍點心工房」新開無耐 相比起舊嗰間 環境好咗 舒服咗 食得舒服啲CP 值極高 排隊都好快有得入!😂1️⃣豪隍蝦餃皇 $26 (兩粒) ⭐️⭐️⭐️⭐️✨大大粒,好多蝦,爽口 👍🏻必食2️⃣蝦仁燒賣皇 $26 (兩粒) ⭐️⭐️⭐️⭐️✨大大粒 ,新鮮豬肉,又有蝦 👍🏻必食3️⃣鵝肝醬咸水角 $26 ⭐️⭐️⭐️✨今日整得小小油 ,但好脆啦4️⃣豉汁蒸排骨 $24 ⭐️⭐️⭐️✨係真排骨,好味 ,不過有小小咸5️⃣蒜香芝士鮮蝦腸長春卷 $36 ⭐️⭐️⭐️⭐️重芝士味 熱辣辣咁上如果覺得膩,可以配一啖青瓜😂6️⃣香茜牛肉腸 $26 ⭐️⭐️⭐️皮略為厚 牛肉都幾多7️⃣五谷雜糧糕 $24 ⭐️⭐️⭐️唔知咩黎,食黎試下甜甜地嘅糕 好健康😂.另外好多人都推介:✨✨✨墨西哥叉燒包 $26.豪隍點心工房 (觀塘)觀塘鴻圖道83號東瀛遊廣場地下B號舖.#觀塘 #觀塘美食 #觀塘好西 #觀塘食嘢 #駿業街 #豪隍點心工房 #墨西哥 #叉燒包 #春卷 #咸水角 #蝦餃皇 #燒賣皇 #觀塘點心黃店 #觀塘點心 #黃店 #觀塘飲茶 #飲茶 #foodblogger #foodiehk #foodphotography #lo
💛💛💛💛💛想係觀塘飲茶?💛💛💛💛💛
呢加又多一間 「豪隍點心工房」
新開無耐 相比起舊嗰間
環境好咗 舒服咗 食得舒服啲
CP 值極高 排隊都好快有得入!😂

1️⃣豪隍蝦餃皇 $26 (兩粒) ⭐️⭐️⭐️⭐️✨
大大粒,好多蝦,爽口 👍🏻必食

2️⃣蝦仁燒賣皇 $26 (兩粒) ⭐️⭐️⭐️⭐️✨
大大粒 ,新鮮豬肉,又有蝦 👍🏻必食

3️⃣鵝肝醬咸水角 $26 ⭐️⭐️⭐️✨
今日整得小小油 ,但好脆啦

4️⃣豉汁蒸排骨 $24 ⭐️⭐️⭐️✨
係真排骨,好味 ,不過有小小咸

5️⃣蒜香芝士鮮蝦腸長春卷 $36 ⭐️⭐️⭐️⭐️
重芝士味 熱辣辣咁上
如果覺得膩,可以配一啖青瓜😂

6️⃣香茜牛肉腸 $26 ⭐️⭐️⭐️
皮略為厚 牛肉都幾多

7️⃣五谷雜糧糕 $24 ⭐️⭐️⭐️
唔知咩黎,食黎試下
甜甜地嘅糕 好健康😂

另外好多人都推介:✨✨✨
墨西哥叉燒包 $26

豪隍點心工房 (觀塘)
觀塘鴻圖道83號東瀛遊廣場地下B號舖

#觀塘 #觀塘美食 #觀塘好西 #觀塘食嘢 #駿業街 #豪隍點心工房 #墨西哥 #叉燒包 #春卷 #咸水角 #蝦餃皇 #燒賣皇 #觀塘點心黃店 #觀塘點心 #黃店 #觀塘飲茶 #飲茶 #foodblogger #foodiehk #foodphotography #lovefood