2022-01-03 288 views
1,服务较差 这个很多人说了2,之前可以信用卡或者电子支付,现在就cash only 3,羊肉品质不稳定,有时很好,有时难以下咽………………………………………………………………………………
1,服务较差 这个很多人说了

2,之前可以信用卡或者电子支付,现在就cash only

3,羊肉品质不稳定,有时很好,有时难以下咽
2021-12-13 338 views
平時食開$65 (小) 點知12月加成$80 真係嚇一跳。 其他都有加但都無呢樣加得咁勁!理由是原料上漲..但怎樣這樣特別貴…以前每次必點食物.. 現在無法了 要幾次才能點一次因為食一碗粉+小排 已經要$130
平時食開$65 (小) 點知12月加成$80
真係嚇一跳。 其他都有加但都無呢樣加得咁勁!
理由是原料上漲..
但怎樣這樣特別貴…

最近北角附近返學,跟朋友想附近精心挑選一間餐廳晚膳,之後就去太空館🤣🤣遊覽~經過呢間食羊肉的餐廳就好想試試,一見openrice 有關店員態度差的評論真係令我地有點卻步….但卻阻擋不了我和我朋友想試食的慾望🥰🥰,最後我地都係抱著戰戰兢兢的心態座低睇下有咩食🤣🤣一整頓晚餐的過程🌸我地都覺得完全沒有遇到態度差的問題出現😍😍而且啲嘢食真係好好食🥰🥰嗯…可能態度差的服務生已經離職了吧🤔🤔…嗯🤔….反正🤩,我同朋友都覺得有人這樣評論呢間餐廳的服務員態度差,便覺得對餐廳其他店員🥲有點不值,所以我都忍唔住想留言了🥰以上只是我這位路人的個人見解🖌最後,我地點左一串牛肉、一串羊肉、一碗招牌的羊肉粉share、同埋羊肉蛋餅,都好好味😍😍只可惜無影相😪😪
最近北角
以上只是我這位路人的個人見解🖌
2021-11-18
$70 (Dinner)
  • 羊肉粉
  • 推介羊肉串
  • 推介羊肉蛋餅
一人周末夜晚7點半左右獨食。小店格局滿座,枱很細,坐得逼。見menu被用到茸茸爛爛,以為去了間熱門店,很期待,但實際體驗很差。我點了一碗羊肉粉$47,小辣,加$8生菜。 一份醬香羊肝$38。羊肉粉碗是很大,湯水很多(無羊味的),羊肉片少得可憐。加的生菜只有細小的3條。然後還發現了一隻蚊/蠅在漂浮。羊肝很硬, 醬香係辣椒油豉油,上面有d 蒜蓉辣椒。味道ok,但個肝真係好硬。我用筷子打落去是會”dok dok” 聲的! 食咗幾片真係唔識欣賞。看見當晚的食品,我估拿回後廚也不會煮新的給我。那隻蚊我用匙羹撩起便算了。最後我把湯粉裏的不多的羊肉片和菜吃掉。粉和湯吃幾啖便決定不繼續吃,把那大半碟羊肝整碟放入湯內,確保扔掉。埋單時我同收銀講菜很少,有烏蠅,同好難食。佢只回應8蚊會加4條菜架咋。但我真係只數到3條。 無語。一定不想再回來這間店。

加了生菜的羊肉粉

醬香羊肝

蚊子
2021-10-23 493 views
今日山长水远想去试一下,一进门让前面一位小哥坐左四人台,让我们两位做在狭小的两人台,我要求换位,结果还是给我换一个两人台,一眼望过去,都是两位或一位坐在四人台(我是下午两点过去,非繁忙时间),我再次指出要换大点台,因为知道自己是想叫多点东西吃,肯定放不落,结果几个啊姐黑口黑面啰啰嗦嗦,非常不情愿的样子,还说,一会有四个人来让我们让坐,天呐!别人都能坐,我们不能坐吗?不让别人让位,我还没坐下就说让我们让位子,抽的什么疯,不想做可以回去拿综援,为什么要搞得影响别人出来吃饭的心情,我只能说,老板,请到这班“倒米”的啊姐你真是好福气,祝你生意兴隆
2021-10-23
不論食物或是店員態度都超出預期般.. 差.. 永不回頭!是下雨天,平日的四點半左右時份,店內只有兩檯客。非常清閒的店面內,有著一個殺氣騰騰的店員, 佢句句都想將你軍?!何苦呢?!我前世欠了你嗎?!.. 我來.. 只是想外賣一客臭豆腐與家人同吃.. 是很簡單的。 沒想到要最後要跟店員開聲求饒le.. "我第一次來幫襯,你的習性我是不會的?!RIGHT?! 😆😆" 說回那臭豆腐,一点也不臭。還不及店員脾氣的萬一!謝了.. 向一切不友善說 bye!! Never see u again!!
不論食物或是店員態度都超出預期般.. 差.. 永不回頭!

說回那臭豆腐,一点也不臭。還不及店員脾氣的萬一!

2021-10-21
TakeAway
点了羊肉串、冷串、羊肉粉和羊排。平心而论,羊肉粉的汤不错,羊排不错,其他的真的太一般,尤其是冷串,连串都没有,羊肉串也很小很小。重点是,店员态度非常差,而且说话非常让人反感。我们带了自己的东西吃(小东西,不过分),店员训斥我们说不能在这里吃,不然就不给我们下单。这叫什么说法?不给下单?我们没有理会,继续吃我们的。在这里希望香港朋友也站出来维护自己的权利,支持香港精神。不允许吃外带的食物,这是违法的,是不合规的,但是店员明目张胆的训斥我们,态度极差。最后我们打电话给老板,老板和我们道了歉,给我们打了50%的折扣,那几个店员马上闭了嘴,乖乖的给我们买单。总之,不会再去,差评
点了羊肉串、冷串、羊肉粉和羊排。
重点是,店员态度非常差,而且说话非常让人反感。
这叫什么说法?不给下单?
总之,不会再去,差评
2021-09-01 550 views
看來在下找路的確有一定障礙因為今有事要出炮台山一趟就順外出用餐好了想要吃輕食甜點的我居然找不到餐廳在哪裡在這2,3條街走幾轉還是沒看到🤦🏻看著時間一直過最後便只好隨便進一家看這家沒有人就進了點了一份貴州臭豆腐 $28不臭的臭豆腐四四方方像是豆乾有點韌的口感點上一些辣椒粉嗯..其實正確食法有醬汁的嗎🤔食物整體而言都有點乾😶而桌上的調味料也是乾的😶手斯雞蛋餅 $25這是這3碟裡最多水份的一碟食物但在下也是同樣覺得乾乾的蛋黃和蛋白分勻餅加上點點蔥一同去煎也蠻香的只是還是有點乾😑豬肉夾饃 🥙$35白吉餅夾著的豬肉肉燥皮酥裡嫩 火喉到位有微微的臘肉汁香味滲出吃飽就要去把該做的事做好然後就要上班去放假的日子好上班的日子有些細藝也很好人生吧
看來在下找路的確有一定障礙

放假的日子好
上班的日子有些細藝也很好
人生吧
2021-09-01
$88 (Tea)
2021-08-30 473 views
很少有專吃羊肉食肆,看到有黔營羊麵,想試很久了,今日終於得嘗所願,兩個人去叫了羊肉湯麵,羊肉餃子,秘製羊肉,臭豆腐,還有紅糖糍粑,味道真不錯,羊肉鮮嫩,湯麵爽口,餃子鮮美多汁,達到我們的要求,下次再試別的菜式。
2021-08-25 435 views
因為鍾意食羊肉,而香港地少羊肉供應,所以,每見到有羊肉食的餐廳,總會設法前往一試這家北角店地段方便,我們一家四口今天路過,就推門而入了…早就研究過他家的menu,以下6個特色食物,我哋就冇膽試喇 (羊腦/羊鞭/羊眼/羊腳/羊睪丸/羊胎盤)👇揀過正常啲得食物👇最終,我哋落單4樣如下:1)3 碗羊肉粉 @HKD47.-x 3 圖中: 左邊是漂亮的廣告圖,右邊是我們order的實物:右上是我的清湯粉,右中是先生的小辣粉,右下是兒子中辣粉~羊肉粉里的肉就像火鍋料,薄薄的,羊味不足😞,所謂的小辣及中辣,也只是辣椒油的區別。我覺得放了辣椒油,會沖淡羊肉粉的原味。所以,建議食清湯羊肉粉!但是,這裡的羊肉,沒有羊味,難以滿足嗜羊者的慾望!2)羊肉串 大份 HKD120.-(11串)👇是炸不是烤,有瘦有肥,味道重,oily,一般般3)秘制羊排(小份)HKD65.- 👇孜然不夠,其他基本OK4)紅糖糍粑 HKD34.- 👍👍這個甜品給人意外的驚喜! 大力推薦🌟買單👇
這家北角店地段方便,我們一家四口今天路過,就推門而入了…

特色- 羊的各種部位

揀過正常啲得食物👇

最終,我哋落單4樣如下:

1)3 碗羊肉粉 @HKD47.-x 3
但是,這裡的羊肉,沒有羊味,難以滿足嗜羊者的慾望!
羊肉份

2)羊肉串 大份 HKD120.-(11串)👇
是炸不是烤,有瘦有肥,味道重,oily,一般般
羊肉串(10送1)

3)秘制羊排(小份)HKD65.- 👇
孜然不夠,其他基本OK
秘制羊排(小份)

4)紅糖糍粑 HKD34.- 👍👍
這個甜品給人意外的驚喜! 大力推薦🌟
紅糖糍粑

買單👇
2021-08-22
$90 (Lunch)
羊肉份
羊肉串(10送1)
秘制羊排(小份)
紅糖糍粑
2021-07-14 744 views
行過路過見menu幾吸引~羊肉粉~湯底幾香濃得來食完冇口渴,應該用羊骨煲嘅,湯帶白色,無咩羶味,可成碗飲晒;粉是較粗身的米線,幾爽口:羊肉是薄切羊肉,冇咩肥膏,似火鍋羊肉片,喜歡試羊的朋友應該幾啱,唔駛返大陸都有得頂下癮。羊肉粉可回頭。牙籤羊肉~炸得太乾身,有點硬。串串炸豆腐~味道冇特別,豆腐索唔到汁。環境尚算可以嘅,座位較迫不易入座但尚可接受,非高峰時段出入應該好啲。服務方面,有紙寫明水要自助,但由於座位窄的關係,行出行入實在不便,會建議清水可以幫客送上,以減少對客人的不便,這也是待客之道。
行過路過見menu幾吸引~
牙籤羊肉~炸得太乾身,有點硬。
串串炸豆腐~味道冇特別,豆腐索唔到汁。
羊肉粉

炸豆腐,羊肉粉,牙籤羊肉
Waiting Time
8 Minutes (Dine In)
$115 (Dinner)
羊肉粉
之前外賣食過羊肉湯粉,覺得唔錯,湯底的羊味夠濃。今次堂食,決定試吓其他食物。粉質好滑好爽口 羊肉片有點薄,份量唔算多,不過肉質唔錯。拌麵來說,一上枱略嫌dry咗少少,要靠枱面提供的調味料自助調味調味架連原粒蒜頭都有,好有風味。羊肉串燒不過不失。紅糖滋粑卻有驚喜外面炸得夠脆又乾爽,唔會太油膩。入面滋粑夠足料,好煙韌配上紅糖漿同黃豆粉食,好正

紅油拌羊肉粉

粉質好滑好爽口

調味架連原粒蒜頭都有,好有風味。

紅糖滋粑  ,羊肉串

羊肉串燒不過不失。紅糖滋粑卻有驚喜
外面炸得夠脆又乾爽,唔會太油膩。入面滋粑夠足料,好煙韌
配上紅糖漿同黃豆粉食,好正

紅糖滋粑
2021-07-09
$100 (Lunch)
紅糖滋粑  ,羊肉串
紅糖滋粑
2021-06-20 493 views
好耐無食過羊肉好想食🤤🐏所以今日要去試吓呢間《黔營羊肉粉》先😌嘢食多數係羊為主,如果鐘意食羊嘅朋友仔可以一試☺️🔹羊腩湯粉🐏 (中辣 )$52碗湯好香羊肉味,應該係用羊骨熬湯,唔會油,都算好清好味👍🏻羊腩都好多,肉質好嫩,煮得都好冧😋無羊膻味。碗粉叫咗中辣但唔辣😅🔸紅油幹拌羊肉麵🐏《中辣》$49羊肉稍為少咗啲,食到拌麵係用醋,辣椒油,等等…個麵嘅質地幾好食😋麵質煙韌👍🏻👍🏻🔷貴州臭豆腐🫓$28一啲都唔臭😅(仲以為會好似香港啲臭豆腐咁臭🤦🏼‍♀️),豆腐無味,係有小小孜然粉同辣椒粉調味,無特別麻麻地,唔會再叫嚟食。🔸羊肉串🐏($10串)羊肉調味得好入味👍🏻但就好小羊肉,一串有5粒(3粒肉,2粒肥膏)

🔹羊腩湯粉🐏 (中辣 )$52
碗湯好香羊肉味,應該係用羊骨熬湯,唔會油,都算好清好味👍🏻
羊腩都好多,肉質好嫩,煮得都好冧😋無羊膻味。
碗粉叫咗中辣但唔辣😅
🔸紅油幹拌羊肉麵🐏《中辣》$49
羊肉稍為少咗啲,食到拌麵係用
醋,辣椒油,等等…個麵嘅質地幾好食😋麵質煙韌👍🏻👍🏻
🔷貴州臭豆腐🫓$28
🔸羊肉串🐏($10串)
2021-06-08 339 views
今日要跟我家老細出北角返工記得之前我地揸車經過見到呢度有間羊肉粉今日就膽粗粗第一次黎試羊肉粉中辣叫左幾串麻辣燙一上台就聞到幾香只係表面加辣油吾意外撈勻辣油之前飲左啖湯有羊肉清甜味但都有少少鹹米線係偏粗同腍(正宗貴州米粉係呢種質地)羊肉片吾算多同薄同觀塘老表嗰啲差得都幾遠但以女仔黎講會夠飽檯面有花椒粉,辣椒粉,生蒜頭,同陳醋俾大家自由加所以吾鍾意辣油嘅大家可以試下自己調味我見到餐牌羊肉湯或粉都可以加酸菜但見到係普通譚仔嘅酸菜而吾係老表嗰款所以我冇選擇加自己加左陳醋再試啖湯個味即時豐富左我又好奇佢檯上嘅生蒜隨手搣左粒咬一啖再飲啖湯生蒜嘅辣香再溝埋羊湯嘅甜好食到吾識形容因為本人係生蒜fan屎所以覺得好食整體都有70分個麻辣燙真心麻麻地啲野好細粒賣相好小家甘見到有烤羊排但個胃裝吾落所以冇叫下次可以淨係叫羊肉粉同烤羊排其他就不了

今日要跟我家老細出北角返工
只係表面加辣油吾意外
撈勻辣油之前飲左啖湯
有羊肉清甜味但都有少少鹹
米線係偏粗同腍
(正宗貴州米粉係呢種質地)
羊肉片吾算多同薄
同觀塘老表嗰啲差得都幾遠
但以女仔黎講會夠飽

檯面有花椒粉,辣椒粉,生蒜頭,同陳醋俾大家自由加
所以吾鍾意辣油嘅大家可以試下自己調味

下次可以淨係叫羊肉粉同烤羊排

其他就不了
羊肉粉 麻辣燙
2021-05-28 327 views
朋友介紹過兩次先過黎食,食物口味素質都不錯,值得一試,字數唔夠,點補齊..............................