2020-09-22 490 views
堂家姐 约 餐聚 又支持吓 外賣小店 #貴風味 @ #富盛大厦商場------------------------------先來一客 👍涼拌六小碟, 計有:漬黑蜜豆、青瓜、蘿蔔、涼瓜、藕片、麻香無骨鳳爪. 為我胃纳作熱身準備必吃 熱燙的 👍咸/甜 豬兒粑. (一口份量、味道見特式、内馅豐潤)👍清蒸 楊氏黃油烏頭 (靚到標油、掌火準繩)👍貴州香辣汁燴 楊氏吳郭魚 (肉嫩汁香)👍家鄉粉蒸排骨配土豆 (手工繁複耗時、味道口感都見特式)👍麻辣手撕雞(雞靚、味道正正常常)👍腩肉百頁豆干 + 貴州豆芽肉末炒豆角(2道菜都是偷飯賊🥸)👍川辣酱油海蝦(估唔到咁好味、夠辣夠咸香 不油臢、手指已啜)👍單尾甜品 #不可不試 😍果脯冰粉, 佐桂花糖槳(老板分享、食材是纯天然, 收清熱/元氣/補健功效、口感清爽不太甜、, 坊間小有!$15/大大碗我笑住俾)全程都係特式手工菜、菜式的味道, 由清宜逐漸地把我們推向咸香醇厚辣嗆到舌麻汗又標不自覺 舌尖已歡呼💃🕺呢餐我地 收哂貨💪#食外賣_在元朗 西菁街 #貴風味#有幾道菜_常規菜牌是沒有供應的_我全信任老板_由他代為發辦.總结:捧住肚皮笑住俾.
堂家姐 约 餐聚
又支持吓 外賣小店
#貴風味 @ #富盛大厦商場

先來一客
👍涼拌六小碟, 計有:
漬黑蜜豆、青瓜、蘿蔔、涼瓜、藕片、麻香無骨鳳爪.
為我胃纳作熱身準備

必吃 熱燙的
👍咸/甜 豬兒粑. (一口份量、味道見特式、内馅豐潤)

👍清蒸 楊氏黃油烏頭 (靚到標油、掌火準繩)
👍貴州香辣汁燴 楊氏吳郭魚 (肉嫩汁香)
👍家鄉粉蒸排骨配土豆 (手工繁複耗時、味道口感都見特式)
👍麻辣手撕雞(雞靚、味道正正常常)
👍單尾甜品 #不可不試

全程都係特式手工菜、
菜式的味道, 由清宜逐漸地把我們推向咸香醇厚辣
嗆到舌麻汗又標
不自覺 舌尖已歡呼💃🕺
呢餐我地 收哂貨💪

#食外賣_在元朗 西菁街 #貴風味

總结:捧住肚皮笑住俾.😅

小店除3張面壁餐區外
別無堂食餐桌.
唯有外賣.
等餐地方不是露天、就是悔暗小巷
所以計我話、醒目仔囡 最好預先打电話訂食物.

談話間知道 老板係地道元朗原居民. 兒時曾種稻種瓜菜養鴨開塘、素來熱忱於家鄉culinary.
家有魚塘、魚類供應大橋、同益街市..... 唔怪得呢2条魚咁.....😋
2020-09-19
Waiting Time
20 Minutes (TakeAway)
$100 (Dinner)
  • 各式小炒
  • 乾果脯冰粉
  • 貴州五花肉炒百頁豆腐
  • 粉蒸肉
2020-09-05 221 views
小店經營,老闆老板娘好好人,食物新鮮,有當地四川風味。已經幫襯好多次,覺得好味,要分享比元朗既街坊,又可以幫到小店,另外老闆娘都有整D韓國泡菜,呢個真係要試,好開胃,正。
2020-08-24 190 views
好豐富...好好味..... 勁滿足嘅晚餐👍🏻#前菜-魷魚絲拼香辣銀魚仔#紅燒福壽魚 (1天前預訂)#百葉炒五花肉#韓式手卷飯**超讚推介:紅燒福壽魚老闆老闆娘即日親自新鮮攞貨,好有魚鮮甜味,再配合粟米什菜粒和惹味嘅汁(可以晤辣或者大中小辣),餸飯一流,掂呀⋯⋯😋👍🏻⋯⋯一定有下次,因為老闆老闆娘成日自創新款菜式!
好豐富...好好味..... 勁滿足嘅晚餐👍🏻
#前菜-魷魚絲拼香辣銀魚仔
#紅燒福壽魚 (1天前預訂)
#百葉炒五花肉
#韓式手卷飯

**超讚推介:紅燒福壽魚
2020-07-19 131 views
睇完介紹,今晚本來諗住嚟幫親佢哋獨有嘅貴州風味小吃- 豬兒粑。可能我哋太夜,佢哋一早賣晒,傾談中得知,因為豬兒粑好巧功夫,全人手製作,佢哋擒晚已經做到半夜兩點,每人限購4個,今日 都通通賣晒,可惜!可惜!不過,我哋都叫咗佢哋嘅嘢食外賣...... 香煎雞翼、雞蛋肉絲炒淮山面、泡菜煎餅、兩餸套餐配蕨根粉.... 好好味😋,全部即叫即整,用心製作!老闆夫婦二人,好好傾、好細心、服務態度好好,對食物有要求,絕對不馬虎!連我老公食嘢嘴刁嘅佢都話會有下次,下次一定再早啲嚟,幫親佢哋嘅其他嘢食,豬兒粑⋯⋯你要等我呀!19/7/2020 (日) 8:00p.m. (備註: 老闆希望你記得我啦!)

2020-07-19
Waiting Time
15 Minutes (TakeAway)
Type of Meal
Dinner
2020-06-18 328 views
第一次來貴風味是男友帶我來食, 第二次來貴風味係因為掛住個炸雞翼今次係第三次來貴風味食, 係因為FB見到佢有新產品!!!發現新小食⭐豬兒粑🐷🐽老闆話係貴州特色小食, 全香港只此一家😎即叫即蒸😍 $5蚊隻😍糯米軟綿, 貴州芽菜香口, 豬肉味濃,正❤️仲有⭐自家製大麥茶,真係好好飲❤️🌠🌠🌠最難得係我食完, 完全唔口渴, 零味精呢
第一次來貴風味是男友帶我來食,
第二次來貴風味係因為掛住個炸雞
今次係第三次來貴風味食, 係因為FB見到佢有新產品!!!

發現新小食⭐豬兒粑🐷🐽

豬兒粑🐷🐽

老闆話係貴州特色小食, 全香港只此一家😎
即叫即蒸😍 $5蚊隻😍
糯米軟綿, 貴州芽菜香口, 豬肉味濃,正❤️
自家製大麥茶

仲有⭐自家製大麥茶,真係好好飲❤️
🌠🌠🌠最難得係我食完, 完全唔口渴, 零味精呢
2020-06-06
$20 (Tea)
自家製大麥茶
  • 豬兒粑
2020-05-09 284 views
行去元朗千色附近,突然見到呢間新開既小店《貴風味》🍜⭐牛蒡雞蛋餅🐣:老闆娘話用牛蒡同兩種雞蛋整,食落口充滿住雞蛋既香味,紅蘿蔔既甜味,仲有芝麻既香味,幾特別,好食又養生❤️⭐炸雞翼🍗:同傳聞中一樣咁好食,老闆娘話用雞蛋炸出香脆既外皮,配上香味粉,好惹味,正❤️⭐鮮茄炸醬"蕨根粉"🍝:第一次食到黑色既面!好驚喜!老闆娘話呢種粉對身體好好,清熱解毒!而且炸醬全部用瘦用整,個味有d似譚仔既炸醬,鮮茄味仲好濃好好味,我呢d 蕃茄迷真係好鐘意🍅呢餐兩個人都係食左90蚊咋!真係幾抵食!期待下次再幫襯同老闆娘傾計!小店既用心製作+濃厚人情味就係最寶貴既野❤️❤️❤️
行去元朗千色附近,突然見到呢間新開既小店《貴風味》🍜

牛蒡雞蛋餅

鮮茄炸醬蕨根粉

呢餐兩個人都係食左90蚊咋!真係幾抵食!

期待下次再幫襯同老闆娘傾計!

小店既用心製作+濃厚人情味就係最寶貴既野❤️❤️❤️
2020-05-09
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$45 (Tea)
牛蒡雞蛋餅
2020-05-08 164 views
今日同女朋友試食左呢間新開既『貴風味』,有意外驚喜喎!雖然店舖唔大, 但店主夫婦熱情照待, 好有小店既人情味!店內大部分都係店主親筆書法, 元朗既風土人情味盡現!個炸雞翼真係好抵食, 10蚊3隻!而且外脆內嫩,難得的抵食,另外仲有燒烤辣椒粉提供, 可自己選擇落唔落都得!重頭戲係個泡菜煎餅,好香好夠味!比韓國餐廳既更好食!大大舊都係30蚊!最後壓軸係個淮山炒麵,雖然 d 料好家常,但淮山麵既口感真係好特別,彈牙爽口,好驚喜!店主仲好體貼咁幫我地分開左兩碟裝!!  小店既人情味真係好加分呀!整體來講,每樣野都好食,兩個人食到飽都係90蚊咋!係呢個疫情既時候, 真係好抵食!下次一定會再幫襯!
今日同女朋友試食左呢間新開既『貴風味』,有意外驚喜喎!

雖然店舖唔大, 但店主夫婦熱情照待, 好有小店既人情味!
店內大部分都係店主親筆書法, 元朗既風土人情味盡現!
炸雞翼

炸雞翼真係好抵食, 10蚊3隻!
泡菜薄餅

重頭戲係個泡菜煎餅,好香好夠味!
比韓國餐廳既更好食!大大舊都係30蚊!
雞蛋黃蘿蔔炒淮山麵

整體來講,每樣野都好食,兩個人食到飽都係90蚊咋!
係呢個疫情既時候, 真係好抵食!
下次一定會再幫襯!
2020-05-03
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$45 (Lunch)
泡菜薄餅
雞蛋黃蘿蔔炒淮山麵