2020-06-23 1657 views
車仔麵世家於中環及上環各有一間分店,今天光顧的是中環永吉街的分店全日套餐$45有三餸麵及送飲品$50有四餸麵加飲品$55有五餸麵加飲品今天不是太肚餓,所以就只點了蘿蔔、滷水豬大腸、雞中翼三餸麵及熱檸水。還加了腩汁及小辣。雞中翼顏色不是太深,但入面尚算入味。反而豬大腸就太淋,失去了咬口,可以說是不合格,蘿蔔尚算OK。湯底加了腩汁但感覺像滷水汁,比較甜,少辣則近乎完全不辣下次可以點中辣了點餐是自行劃紙仔的,十分方便。我剛好12點到達點餐,等候時間非常短👍
全日套餐$45有三餸麵及送飲品
$50有四餸麵加飲品
$55有五餸麵加飲品

2020-06-14 1206 views
位於中環核心地帶嘅永吉街埋藏住唔少出色食店,例如附近幾間雲吞麵及泰國越南菜都係遊客集中地。但特別嘅係,呢間車仔麵世家每日唔單只客似雲來,而且大部份都係本地食客,作為foodie當然要一探究竟。牛腩、豬大腸、豬紅、魚皮餃 - 麻辣醬先要一提嘅係,呢度嘅麻辣醬係超級辣!但同時好香同埋好麻,如果唔食得嘅朋友可以叫小辣,然後先試味再考慮全部撈勻。整體幼麵麵質唔錯,湯底加埋麻辣醬絕對夠味。特別推薦滷水豬大腸同埋豬紅,兩款除咗超入面之餘亦入口即溶,豬腸感覺都好乾淨。牛腩味道相對無咁突出,而魚皮餃亦中規中矩。整體味道可算係中上,無論係醬料同餸菜都好平均,亦有幾項突出之處,難怪得到附近打工作嘅青睞。味道 ⭐️⭐️⭐️⭐️服務 ⭐️⭐️⭐️環境 ⭐️⭐️⭐️性價比 ⭐️⭐️⭐️⭐️

牛腩、豬大腸、豬紅、魚皮餃 - 麻辣醬

味道 ⭐️⭐️⭐️⭐️
服務 ⭐️⭐️⭐️
環境 ⭐️⭐️⭐️
性價比 ⭐️⭐️⭐️⭐️
2019-11-23 2004 views
喺中環要食到平民化的食物都唔係一件易事,竟然比我搵到呢間又好味又抵食嘅車仔麵檔!有好多唔同食物選擇,仲送凍熱飲超抵。我就叫咗4餸油麵 沙嗲醬湯底,少少辣幾惹味份量都幾大碗今次試嘅餸係 蘿蔔、滷水雞翼、滷水豬腸同炸魚肉春卷。蘿蔔好爽甜無根,推介炸魚春卷都幾特別,可以一試

有好多唔同食物選擇,仲送凍熱飲超抵。

我就叫咗4餸油麵 沙嗲醬湯底,少少辣幾惹味
份量都幾大碗
今次試嘅餸係 蘿蔔、滷水雞翼、滷水豬腸同炸魚肉春卷。
蘿蔔好爽甜無根,推介

炸魚春卷都幾特別,可以一試

2019-10-24 1221 views
52蚊三餸車仔麵,包一杯冷熱飲品,中環係咁上下架啦!湯底濃唔鹹,仲可以配麻辣或沙嗲,麻辣小辣已經好香,有成三十幾款餸揀,好正!麵同餸份量都唔少,男女都夠飽,全部餸都好入味!外賣仲同你分湯,非常細心!我叫左蘿蔔,豬腸,魷魚。豬腸唔臭唔韌,蘿蔔夠淋,而且唔似好多舖頭食得出就咁用水淥熟就掉落麵,呢個蘿蔔有味嘅!之前食過一次,因為環境太迫,迫到你會好想快d食完快d走,所以寧願加少少錢叫外賣。我估呢間舖應該只做自己拎走嘅外賣,要送貨我會叫網上外賣平台, 咁岩近排有十五蚊discount,最後只係加$5。
52蚊三餸車仔麵,包一杯冷熱飲品,中環係咁上下架啦!
三餸
三餸
2019-10-04 887 views
來到香港島的中環區,吃午餐,非常多的上班族,很多餐廳都爆滿啦,想起這家車仔麵店,CP值挺高的,43元就可以選3款配料,再加上冷跟熱的飲品選擇,能夠在中環核心商業區,吃到40元左右的套餐,就是厲害嘛,不竟現在中環的午餐Lv都升到70元了。店家麻辣醬出色,又香又辣,魚肉春卷跟鹵水蛋挺好吃的,蛋真的有鹵水浸泡過,美味齋其實就是走酸的酸齋,鹵水大腸,比較少脂肪,口感略遜色,蘿蔔大大粒,無根good,魚蛋不是陳皮魚蛋,較普通。注意:店家是小店經營,地方較迫,食飯時間長龍,要留意。

注意:店家是小店經營,地方較迫,食飯時間長龍,要留意。
三餸連飲品
2019-10-04
$43 (Lunch)
  • 鹵水蛋
  • 蘿蔔
2019-09-09 796 views
lunchtime有時候好趕 又想食平啲 (雖然係中環係有難度)😂就會黎呢間平靚正嘅車仔麵呢間餐廳都幾多人架 不過都去得好快😎等大概10分鐘左右就入到去架啦佢個menu係:3餸麵 $434餸麵 $485餸麵 $53仲要包埋野飲 真係好抵食🤤我就叫左4餸麵 $48叫左 蘿蔔 時菜 魷魚 滷水蛋蘿蔔:有3-4舊大蘿蔔 每一舊好入味 冇渣✨時菜:今日係生菜 普普通通咁啦魷魚:極爽身 不過就有啲少😣滷水蛋:吸曬啲滷水 好正🥳份量唔細 一定食得飽 唔使驚🤣
lunchtime有時候好趕 又想食平啲

魷魚:極爽身 不過就有啲少😣
滷水蛋:吸曬啲滷水 好正🥳

份量唔細 一定食得飽 唔使驚🤣
2019-09-09
$48 (Lunch)
2019-08-28 661 views
在上班既我,每日一到中午食飯時間就要諗下一陣食咩好呢,天氣熱熱地想食辣野開開胃,今日就選去食車仔麵世家,這間車仔麵每日到中午都大排長龍,我每次都會點選三款餸菜,籮白一定係必選,因為食過好幾間車仔麵既籮白一係無味一係就煲得唔夠淋身,我覺得最好食係這間籮白夠甜味夠淋身,第二選係酸齊,我會另分開上,第三選係麻辣豬腸,,,豬腸好入味,湯底我會加麻辣醬(小辣),湯底本身好濃味再加少許麻辣撈埋一齊好好飲,我會連湯一起飲埋,好正呢。

2019-08-28
$43 (Lunch)
2019-08-14 499 views
Lunchtime呢到好多人但勝在turnover都夠快!.午市係繁忙時間一定要叫套餐叫左三餸麵套餐 $43. 包飲品四餸麵 $48飲品可以選擇熱/凍飲 價錢不變👍🏻👍🏻.我選擇左蘿蔔、鹵豬大腸、鹵水雞翼,配米粉蘿蔔好清甜,無絲鹵豬大腸好冧但唔入味鹵水雞翼正常 唔會過咸 好味米粉份量好多 仲有芽菜 食完好飽!!.同事就叫左差唔多嘅餸唯一係杯凍檸茶少甜少冰得茶色但無咩茶味。。太淡好似飲緊水。。。.食完就快快手走人啦🙈因為好多人等位
Lunchtime呢到好多人
但勝在turnover都夠快!
午市係繁忙時間一定要叫套餐
叫左三餸麵套餐 $43. 包飲品
四餸麵 $48
飲品可以選擇熱/凍飲
價錢不變👍🏻👍🏻
我選擇左蘿蔔、鹵豬大腸、鹵水雞翼,配米粉
蘿蔔好清甜,無絲
鹵豬大腸好冧但唔入味
鹵水雞翼正常 唔會過咸 好味
米粉份量好多 仲有芽菜 食完好飽!!
同事就叫左差唔多嘅餸
唯一係杯凍檸茶少甜少冰
得茶色但無咩茶味。。太淡好似飲緊水。。。
食完就快快手走人啦🙈
因為好多人等位
2019-05-14 834 views
今日lunch去咗食呢間車仔面 我12點40分左右到已經要排隊 咁我地就攞定張order紙圈定要咩餸先 大概等咗10分鐘就有得入去坐 等咗幾分鐘就有得食 😊今日叫咗4個餸+幼面再加2蚊要支COKE ZERO. 腸仔 – 係好好味嘅廚師腸 宜家出去買廚師腸都加咗價 但係呢間車仔面都冇加價豬紅 – 食落去好軟嫩且有些少腥味滷水雞翼 - 雞翼煮得夠耐 但係冇滷水味炸魚肉春卷 - 魚肉春卷炸得夠沙嗲醬小辣 – 鐘意食辣嘅可以叫中辣/大辣 今日叫小辣就冇乜辣味 除咗沙嗲醬亦可以叫麻辣醬其他選擇例如: 走芽/ 蔥/ 冬菜 都可以自己選擇 我就TICK左走芽以中環區車仔面黎講 呢間個價錢食物質素都算係咁 $50有找 不過就坐得迫少少

今日叫咗4個餸+幼面再加2蚊要支COKE ZERO.
豬紅 – 食落去好軟嫩且有些少腥味
滷水雞翼 - 雞翼煮得夠耐 但係冇滷水味
炸魚肉春卷 - 魚肉春卷炸得夠

Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
2019-04-02 867 views
中環區雖然食肆琳立,但車仔麵店只有兩三間。這間是其中一間,位於中環永吉街。此店沒有華麗裝修,門外還有一排鐵皮屋和小販檔,一不留神,可能行過了。至於價錢,屬於平價的車仔麵,三餸連飲品,中午時段,$43元;二點半後下午茶時段,$37元,真的很抵食。雖然價錢比較平,但食物質素也沒有相對下降。車仔麵除了餸和湯底要惹味外,麵底也是很重要的,這三大條件此店皆有。如果吃得辣的話,建議選擇中辣或大辣。中環上班族,不妨試試。
2019-01-17 829 views
上次試過上環蘇杭街嗰間 感覺就一般啦~今次近中環就去食同一間唔同地點既. 好似一樣價錢 都係$42 包野飲.6~7點去 成間舗得三枱客 但間舖就好似大過上環嗰間好多 同埋企理好多雖然無乜客 但都係寫紙落單 環保人士可能會接受唔到啦哈野食方面叫咗豬紅 蘿蔔同埋麻辣豬腸 米粉 揀咗麻辣中辣發現近黎既車仔麵都會有麻辣味 以前好似都只係比你加辣椒油而家就會係有自家制既麻辣味咁樣 麻辣味好惹味中辣都啱啱好 唔會唔辣又唔會太辣 感覺十分唔錯豬紅幾入味 好食過上環嗰間 豬腸就無咩特別 可能因為湯底已經係麻辣都食唔到豬腸係咪麻辣味 蘿蔔就偏硬同埋唔入味既 不過勝在無渣整體感覺好過上環嗰間 同埋包野飲凍飲都唔洗加錢~ 凍檸茶檸水都可以叫.
上次試過上環蘇杭街嗰間 感覺就一般啦~
雖然無乜客 但都係寫紙落單 環保人士可能會接受唔到啦哈
野食方面叫咗豬紅 蘿蔔同埋麻辣豬腸 米粉 揀咗麻辣中辣
發現近黎既車仔麵都會有麻辣味 以前好似都只係比你加辣椒油
而家就會係有自家制既麻辣味咁樣 麻辣味好惹味
中辣都啱啱好 唔會唔辣又唔會太辣 感覺十分唔錯

2019-01-16
$42 (Dinner)
2018-06-11 1697 views
係中環番工,想搵間唔過$50既食肆其實真係相當有難度,而呢間車仔面算係抵,$42有個三送車仔面仲連凍飲,所以永遠都排晒長龍。一直都係食開麻辣湯底既米線,三送分別有:魚皮餃,豬大腸,卤水蛋味道其實算是不錯,只係服務欠佳,未食完都想收你d野

味道其實算是不錯,只係服務欠佳,未食完都想收你d野
2018-05-11 1292 views
自問食左3年有多以前隔日食而家公司搬左一星期點都坐下車來食但而家! 咩事呀? 食野要包埋你d脾氣?兩個人食左$89....甘比$109 你找有乜問題?第一句: 「乜你甘烦? 你想點找? 個個比散銀?」
自問食左3年有多
以前隔日食
而家公司搬左
一星期點都坐下車來食
但而家! 咩事呀? 食野要包埋你d脾氣?
兩個人食左$89....甘比$109 你找有乜問題?
第一句: 「乜你甘烦? 你想點找? 個個比散銀?」
2018-05-11
Waiting Time
30 Minutes (Dine In)
今天一人走著走著來到近上環的永吉街,看見一車仔麵檔大排長龍,抱著好奇一試的心態也加入了排隊行列。人流去得頗快,排了不久便被安排入座。我點了三餸配粗麵 — 滷水雞翼、柱侯牛腩、炸魚肉春卷,湯底選了麻辣中辣,飲品則選了凍菜蜜。大大碗車仔麵端上時,麻辣香味撲鼻而來。撈勻辣醬後先喝一口湯,香辣中帶點麻味,非常合胃口。餸菜相當足料,雞翼兩隻,春卷有四塊,牛腩份量亦不少,而且味道不錯。雞翼還算入味,牛腩夠腍,春卷配著辣湯吃更為惹味。配菜有蔥粒及兩三條芽菜,略嫌不夠,如果芽菜份量能多一點會更好。麵的份量甚多,吃完整碗麵後非常飽肚和滿足。我挺喜歡他們的特製麻辣醬,是整碗車仔麵特別吸引的地方。而且一碗味道不錯且足料的三餸車仔麵,配凍飲也只需$40,在中上環的餐廳來說性價比算高,因此也是我會再次回頭的餐廳。

Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$40 (Lunch)
2017-12-30 969 views
喺中環返工,每天食午餐的確用左唔少錢,所以間唔中都要搵啲平少少既餐廳中和下個去出今日就行到中上環既巷仔一嚐車仔麵,12點45倒去到都要排隊,但唔算太多人,大概等5至10分鐘就可以入座,一邊排隊可以一邊劃紙揀定食咩餸由於選擇困難加上樣樣都想試下,最後嗌左五餸!最出色一定係蘿蔔,十分淋兼甜,入晒味,果真係車仔麵必嗌既配菜而牛栢葉則十分爽口,一啲都唔靭。雞中翼,係滷水汁既,都頗入味。值得一提既係我選擇左沙嗲汁,好好味,唔會太辣但依然惹味

由於選擇困難加上樣樣都想試下,最後嗌左五餸!

值得一提既係我選擇左沙嗲汁,好好味,唔會太辣但依然惹味

2017-12-28
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$50 (Lunch)