2024-05-16 61 views
將湘菜大師嘅照片貼在餐廳既牆上,對本地人來說,幾有趣同幾有新鮮感,廚師係1個餐廳既核心,他們展示廚師的專業資歷和經驗。這樣的確會增加食客對食物的信心。對建立顧客忠誠度和提升餐廳的形象都有一定的幫助。茶油土芹菜炒黃牛肉($136)土芹菜的清脆口感和黃牛肉的嫩滑質地完美結合,充滿了豐富的口感層次,肉切得比較細,同平時食開啖啖肉不用,係飲食文化既一個新體驗。茶油的芳香和獨特風味烹調出豐富的湖南菜風味。油豆腐燜拆骨肉($128)以香嫩的拆骨肉和滑嫩的油豆腐燜煮而成,呢度每個菜餚會都可以揀辣度,我地揀左小辣剛好,湯汁既滋味好適合伴飯同食。咸蛋黃燒賣($39)這道菜以糧米飯為主要材料,搭配鹹蛋黃和其他調味料混合製作而成。燒賣外皮同燸米既軟糯,加上鹹蛋黃既咸味及油香,絕對是一道令人滿意的小吃。1L檸檬茶($26)這家餐廳的招牌檸檬茶絕對沒有讓你失望。檸檬的酸甜口感和茶的清香完美融合,帶來了一杯清爽宜人的飲品。無論是搭配菜餚或是單獨飲用,這杯招牌檸檬茶都能為整餐增添一份清新的口感。

茶油土芹菜炒黃牛肉($136)

油豆腐燜拆骨肉($128)

咸蛋黃燒賣($39)

1L檸檬茶($26)

招牌檸檬茶(1L)

咸蛋黄燒賣

茶油土芹菜炒黃牛肉

油豆腐燜拆骨肉

2024-05-10
$200 (Dinner)
招牌檸檬茶(1L)
咸蛋黄燒賣
茶油土芹菜炒黃牛肉
油豆腐燜拆骨肉
  • 咸蛋黃燒賣
  • 1L檸檬茶
2024-05-13 73 views
正宗湖南味道‼️🌶同屋企人去黃大仙🍚黃大仙中心有間農耕記🔥大廚正宗手法烹調湘菜😀農村周圍的裝修光猛 🌶主打食酸菜魚同蔥燒跳舞蝦🔥鮑魚辣椒炒肉,$158💰鮑魚辣椒炒肉一道特色菜。鮑魚的鮮嫩與辣椒的鮮辣完美結合,鮑魚精細,每一口都能感受到湘菜辣而不燥,鮮而有味😀蔥燒跳舞,$108💰跳舞蝦則是一道色香味俱全的佳肴。新鮮的蝦仁在熱鍋中翻飛,加上蔥花的點綴,不僅讓人食欲大開😄湖藕龍骨湯,$88💰湖南的湖藕以其脆嫩著稱,而湖藕龍骨湯則將這一特點發揮到了極致。湯底鮮美,藕片爽口,每一口湯滋養清淡☺️整體環境非常熱鬧☺️服務態度都幾好😀對於喜愛湘菜的朋友可以試吓☺️
正宗湖南味道‼️🌶

湖藕龍骨湯,$88💰

整體環境非常熱鬧☺️
服務態度都幾好😀
對於喜愛湘菜的朋友可以試吓☺️
近排好興北上搵食,但其實一來一回交通費同時間成本都幾高,發現呢間農耕記係由大陸開到香港嘅湖南菜,唔使北上都有湘菜食啦乾鍋酸菜肥腸 $128本人好鍾意食豬大腸,呢度上菜嘅時候會有個爐keep住加熱,唔使驚凍咗唔好食👍🏻肥腸洗得好乾淨,一啲異味都冇,份量亦好多,食極逗仲有,口感q彈😋😋酸辣雞雜 $68同朋友認為係全場最抵食,有一大兜,雞雜切碎之後炒得好入味,可以揀辣度,我地揀左加辣嘅辣度好夠,我食得辣都覺得幾辣下🤣但都忍唔住一啖接一啖咁食,同朋友認為呢個係全場最好食嘅😋😋鄉里蒸扣肉 $98大量梅菜加八大片扣肉,抵食,扣肉肥瘦相間,入口軟嫩,送飯一流,不過對我黎講就略鹹鹹蛋黃燒麥 $39唔知大家有冇試過大陸嘅燒麥,係糯米餡嘅,所以食落好飽肚🤣而呢個加左鹹蛋黃,加埋糯米好似食緊粽咁,幾得意,味道唔會太鹹,值得一試手工艾草粑粑 $36有三大舊,望落好似茶果,但原來係冇餡嘅,上菜嘅時候會比埋糖點黎食,口感好特別,入口微微嘅艾草味,艾草味掌握得好好,唔會太過火搞到似食草咁🤣最後想提嘅係我地食到最尾有店員逐檯問我地嘅用餐體驗,而且好仔細mark低每個客比嘅建議,feel到佢地真係想用心做好每道菜,齋係

乾鍋酸菜肥腸 $128

酸辣雞雜 $68

鄉里蒸扣肉 $98

鹹蛋黃燒麥 $39

手工艾草粑粑 $36

最後想提嘅係我地食到最尾有店員逐檯問我地嘅用餐體驗,而且好仔細mark低每個客比嘅建議,feel到佢地真係想用心做好每道菜,齋係呢點就好多餐廳比唔上🙏🏻
我在深圳农耕记吃过豆腐乳很好吃,我在黄大仙农耕记吃完饭见到有豆腐乳,那个时候我已经吃饱了,埋单时我顺便问侍应,你们这间餐厅豆腐乳是不是和深圳一样,她回答是一样,那我问几多钱一樽,她回答是110蚊,我就买了一樽,都几大樽。买回家我试一下味道,味道好像淘宝货,在淘宝查看了,结果是一模一样,份量都一样,唯一不同的是价钱,淘宝买人民币¥36.5一樽,农耕记比淘宝贵3倍。味道很一般。如果我知道是淘宝货我根本就不会买。希望大家避雷。
2024-05-08
Dinner
同朋友約咗呢邊食飯冇惗到超大雨,就地鐵站直接入商場揀咗間湖南菜😆門口等位嘅時候仲有菊花茶可以自己斟嚟喝🤩🫑鮑魚辣椒炒肉湖南經典嘅辣椒炒肉,加入咗鮑魚,細細粒咁,我真係未見過咁細粒既🤣肉片滲入咗辣椒嘅味道,唔可以揀辣度,不過唔會好辣,好送飯😋🥦大碗花菜每次必點嘅米飯殺手🤣菜花好入味,豬油炒出嚟嘅就系香😆呢個可以揀辣度哦😉🥘湖藕龍骨湯真係一大煲咁上嚟,有種去食農家菜嘅感覺🤣粉白色嘅湯撒上蔥花睇似清淡,但系好香甜好飲😋湯料都喺晒下面,蓮藕入口粉糯香甜,大大塊嘅骨頭帶著小許筋肉😋🍺滿杯維C橙沒惗到巨大一杯!完全飲唔完🤣放耐咗冰塊融化可能味道會淡d,不過我仲系覺得巨抵飲🤣另外嗌咗兩碗飯,搭配著食真係好送飯,菜嘅份量都超多,不過選咗少油後面食到底仲系睇到有一層油,如果唔鍾意太油嘅嘅記得勾選少油哦😯晚飯時間佢哋忙到飛起,不過面對服務情緒仲算ok,如果唔點嘢喝,每檯配嘅茶都幾好飲😉上餐嗰個靚女都有笑容嘅😊不過感覺如果晚飯時間去最好都系先定位啦🤣

🫑鮑魚辣椒炒肉

🥦大碗花菜

🥘湖藕龍骨湯

🍺滿杯維C橙

內地好出名嘅「農耕記」依家香港都有得食啦! 餐廳嘅裝修仲係同大陸一樣咁有特色! 呢度嘅菜品唔少都可以揀辣度! 經典酸菜魚 $168超大盤, 上面仲有滿滿嘅魚片! 魚肉鮮嫩,非常下飯! 酸菜魚湯嘅酸度適中,配料都好豐富,有金菇、酸菜、寬粉、荀片等, 岩晒多D 人share! 🍲 魚湯白豆腐 $79 魚湯湯底鮮甜, 豆腐質地似豆腐花咁滑嫩,再加埋肉碎同蔥帶出陣鹹香味, 令成碗湯唔會好啖。豆腐份量真係好佛心, 用埋黎配飯食都OK! 大碗花菜 $68椰菜花配以辣椒、蒜末、醬油等調味料炒制, 好惹味! 今次辣度揀咗少辣但都已經幾辣! 招牌檸檬茶 $26平時出面一杯500 ml飲品都幾十蚊, 呢杯1公升嘅檸檬茶顯得價錢好親民!飲落味道幾fresh, 仲可以幫助解辣! 最後每人仲會收番$8茶位費 ga!

經典酸菜魚 $168

🍲 魚湯白豆腐 $79

大碗花菜 $68

招牌檸檬茶 $26

最後每人仲會收番$8茶位費 ga!
2024-05-09 96 views
湖南菜重油係正常嘅,但真係油加咸沒其他啦,個蓮藕排骨湯好明顯係味噌湯,一d都唔好飲,大失所望個油豆腐燜骨好少骨,同埋d肉好硬,唯一最好食嘅係個炒豬潤,但叫左少油,都係勁油,真係沒第二次
2024-05-08 89 views
香港黃大仙廟拜拜完去哪𥚃覓食?當然是黃大仙中心最方便了,來到一樓就被《農耕記》餐廳門口獨特的設計吸引了,鬧巿商場中竟然陳設了幾個大圓瓦罐,還有一系列湖南的土特產食材等,真是特別~雖然我不吃辣,但是也想試試湘菜農家風味,於是我就試了以下幾款👉芋頭蒸排骨:不辣,芋頭控必試,香甜綿蜜的芋頭吸滿排骨湯汁,一吃就停不下來👉湖南米粉:和香港平時吃的米線🍜相比比較細,入口順滑柔軟有彈性,加上濃郁的肉沫湯汁吃起來很可口👉招牌蝴蝶魚:吃起來好像是脆肉鯇魚的感覺,因為備註小辣,看上去有很多的辣椒🌶️但是一點都不辣,只是增加了蝴蝶魚的色彩,令人特別有食欲
2024-05-07 97 views
原來普通家常便菜都可以咁好食!今次就食咗幾款特色湖南菜,首先叫左蔥燒跳舞蝦,餐廳會喺枱面放上一個爐,然後將蝦、粉絲同蒜蓉放喺爐度,就好似火鍋咁。蝦肉鮮嫩彈牙,粉絲吸收咗蝦嘅鮮味,口感豐富。蒜蓉調味非常出色,帶出一種濃郁嘅香氣。整體嚟講,呢道菜式好特別,令人驚喜😋😋另果木脆皮烤雞係呢間餐廳嘅招牌菜式。烤雞皮脆口香脆,肉質都不錯。烤雞係用果木燒烤,帶出一種獨特嘅香味,令味道更加豐富。蒜蓉空心菜嘅空心菜炒得剛剛好,保留咗蔬菜嘅鮮甜口感。蒜蓉香氣濃郁,提升咗整道菜嘅味道。而且份量十分足夠,可以滿足食慾🤤🤤至於飲品方面,我試咗佢哋嘅滿杯維C橙汁。真係一杯超級大杯嘅橙汁!一杯份量足夠兩個人飲!🥰🥰
原來普通家常便菜都可以咁好食!

2024-05-04 82 views
砂鍋煨豬腳 $128湖南風味做法,豬腳燉爛,軟糯得嚟唔肥膩,豬腳大大隻,份量都算多,送飯一流。香芋蒸排骨 $98大人小朋友都鐘意,農家土食材,芋頭吸滿排骨嘅湯汁,鹹鮮美味,而且幾粉吓,係我鍾意嘅口感。鮮肉米粉 $58呢碗鮮肉米粉係超級大碗,我諗三個人食就差唔多,鮮肉比得幾多吓,米粉都好彈牙。招牌檸檬茶 $26個招牌檸檬茶必點,堅好飲呀,不過咁鬼大杯,兩個人飲都可以了。泰國茉莉米飯 $12比屋企煮嘅飯更加香,有少少甜甜哋,食完都仲想繼續添飯。

砂鍋煨豬腳 $128

香芋蒸排骨 $98

鮮肉米粉 $58

招牌檸檬茶 $26

泰國茉莉米飯 $12
比屋企煮嘅飯更加香,有少少甜甜哋,食完都仲想繼續添飯。

2024-05-03 78 views
今日同朋友去了黃大仙行街我們今日食湖南菜"農耕記湖南土菜"湘菜以辣味豐富適當、製作嚴謹、突出菜餚本味而著名。我們點了小炒豬肝 $88蔥燒跳舞蝦 $108鹹蛋黃燒賣 $39招牌蝴蝶魚 $128小炒豬肝 $88豬肝爽口彈牙,我們點小辣好惹味!蔥燒跳舞蝦(不辣) $108好香蒜蓉蝦肉好爽口彈牙!粉絲吸收曬湯汁好好味!👍🏻👍🏻😋鹹蛋黃燒賣 $39內面是糯米飯包住蛋黃,軟糯香滑。招牌蝴蝶魚 $128魚肉爽口彈牙,香辣惹味!
今日同朋友去了黃大仙行街
我們今日食湖南菜"農耕記湖南土菜"
湘菜以辣味豐富適當、製作嚴謹、突出菜餚本味而著名。
我們點了
小炒豬肝 $88
蔥燒跳舞蝦 $108
鹹蛋黃燒賣 $39
招牌蝴蝶魚 $128

小炒豬肝 $88
豬肝爽口彈牙,我們點小辣好惹味!

蔥燒跳舞蝦(不辣) $108
好香蒜蓉蝦肉好爽口彈牙!粉絲吸收曬湯汁好好味!👍🏻👍🏻😋

鹹蛋黃燒賣 $39
內面是糯米飯包住蛋黃,軟糯香滑。

招牌蝴蝶魚 $128
魚肉爽口彈牙,香辣惹味!

2024-05-03 183 views
同爸媽去完黃大仙拜神就去黃大仙中心午飯見到開左間農耕記感覺幾特別就去試下餐牌都幾多選擇價錢唔貴可以電子落單但侍應都好親切不停加茶上菜又會提醒下小心熱餸菜大碟可以唔叫飯等等😂我地揀左三樣餸香椿炒雞蛋蒸湘西臘肉清炒紅菜苔全部都好有特色真係香港少見香椿炒雞蛋雞蛋味濃👍而且份量好多香椿就爽爽地蒸湘西臘肉個臘肉嘅煙燻味超濃!!好特別臘肉好濃味有口感👍配飯食啱啱好清炒紅菜苔有啲似炒菜芯但佢就好爽好甜呢個正!松茸土雞湯雞湯鮮甜足料鹹蛋黃燒麥睇佢英文介紹原來係燒賣😂入口其實係糯米燒賣仲有大大粒鹹蛋黃喺中間添
同爸媽去完黃大仙拜神

雞蛋味濃👍
而且份量好多
香椿就爽爽地

蒸湘西臘肉
個臘肉嘅煙燻味超濃!!
好特別

入口其實係糯米燒賣
仲有大大粒鹹蛋黃喺中間添
2024-04-22
2024-05-03 49 views
我從來沒有品嚐湘菜,而這家餐廳恰好就在我家附近,我媽決定帶我去試試。當我走進餐廳時,看到別人桌上的菜色,就開始感覺口水直流。😋😋😋我和我的家人一共點了三樣菜和兩杯飲品:▶︎茶油土芹菜炒黃牛肉 🐮($136):聽說這道芹菜炒黃牛肉是湘菜中非常經典的菜。可以選擇唔辣和不同辣度,這樣更符合我爸爸的口味。這道菜的份量很大,味道非常香濃,小菜的顏色也很鮮豔。牛肉嫩滑,芹菜口感爽脆,非常適合搭配飯食用。味道濃郁香辣,越吃越辣的口感令人回味無窮。▶︎招牌湖蝶魚🐟 ($128):這道菜非常不錯,魚肉的份量適中,有點像脆皮鯇,吃起來很脆。同樣地,可以選擇唔辣和不同辣度,這樣可以滿足全家人的需求。這道菜非常適合一家大小共享,味道香濃,令人回味無窮。▶︎鮮肉米粉 ($58):這碗米粉份量很大,味道鮮美,我非常喜歡它。米粉煮得剛好,保持了它的柔軟口感,湯頭鮮美,充滿了鮮肉的香氣。媽媽話完全理解我為什麼如此喜愛這道菜,因為它的味道和口感都非常出色。▶︎滿杯維C橙🍊 ($22):這杯飲品份量非常大,足夠我和家人分享,但需要注意的是,它不是鮮橙汁。雖然有些許甜,但是一個不錯的消暑選擇。▶︎霸氣玉油柑 🍊($29):同樣地,這

我和我的家人一共點了三樣菜和兩杯飲品:

▶︎霸氣玉油柑 🍊($29):同樣地,這杯飲品也非常大,足夠我和家人分享,非常開胃。

總的來說,我在農耕記的用餐體驗非常愉快。湘菜的味道香濃辣辣,讓我的味蕾得到了充分的刺激。這次用餐滿足了我對湘菜的渴望,給我留下了美好的回憶。餐廳的服務也很周到,環境舒適,

餐廳的服務也很周到,工作人員態度親切且迅速處理我們的點餐需求。他們對於菜品的介紹也非常詳細,讓我們能夠更了解每道菜的特色和口味。😋😋😋

2024-05-01 79 views
香港好多中式菜系都可以食常見嘅京菜、湘菜、川菜都有但農家菜就好少見可能覺得唔夠精緻上不了大枱但其實農家菜講究不時不食食材從田裏取、從籠裏取新鮮至極今日我就去左農耕記晚飯喺國內有多間分店嘅農耕記將新鮮帶到餐桌用傳統手藝製作出一道道家常美食鄉里蒸扣肉實而不華嘅⼀道菜就最得我心扣肉香軟入口油而不膩瞬間即化👍梅菜甜膩不鹹超級下飯👍香椿炒雞蛋第一次見春椿呢道食材上網翻查知道適合春天食用有袪濕清熱嘅功效入口有少少藥材味略略爽口幾特別經典酸菜魚大大⼀盤魚肉嫩滑酸菜香湯汁鮮點左小辣味道剛好香辣而不過辣👍清炒紅菜苔呢度真係鮮甜至極紅菜苔又爽又脆簡單清炒已經帶出新鮮菜蔬嘅美味👍👍👍高壓鍋紅薯飯高壓鍋原鍋上米飯內仲有紅薯紅棗蒸到軟淋將之與飯拌勻米飯自帶香甜飯粒飽滿精神令人忍唔住⼀添再添滿杯維C橙足足有一公升!好抵飲!
香港好多中式菜系都可以食
常見嘅京菜、湘菜、川菜都有
但農家菜就好少見
可能覺得唔夠精緻上不了大枱
但其實農家菜講究不時不食
食材從田裏取、從籠裏取
新鮮至極

足足有一公升!
好抵飲!

2024-04-22
2024-05-01 38 views
自從農耕記由深圳開到嚟香港,想食地道湖南菜又多個選擇🫶🏼辣椒炒肉係餐廳招牌菜式,幾乎每枱都會點,口味同深圳食到嘅相當接近🎈鮑魚辣椒炒肉 辣椒炒肉又香又嫩,夠辣夠爽🌶️ 味道集香辣於一身好啱送飯🫶🏽鮑魚份量很多,味道鮮美帶點嚼勁,豬肉細嫩多汁口感相當豐富,配搭爽脆微辣嘅尖椒、白木耳,呢個組合真係絕配,就憑呢個餸已經可以食晒成碗飯😍🎈蒟蒻蒸排骨看似簡單嘅菜式,反而相當有驚喜~排骨肉質軟腍,肥而不膩芋頭超軟綿,口感綿密,吸收晒醬汁味道,好啱送飯😍🎈清炒毛白菜 毛白菜每日新鮮到店,新鮮翠綠🥬清炒就最食到食材本身嘅鮮甜

🎈鮑魚辣椒炒肉

🎈蒟蒻蒸排骨
看似簡單嘅菜式,反而相當有驚喜~排骨肉質軟腍,肥而不膩

芋頭超軟綿,口感綿密,吸收晒醬汁味道,好啱送飯😍

🎈清炒毛白菜
毛白菜每日新鮮到店,新鮮翠綠🥬清炒就最食到食材本身嘅鮮甜