2019-09-21 246 views
聽在大埔上班的朋友推薦過「郭仔記」,叫愛吃車仔麵的我一定要嘗試。但是地點不方便,一直都沒試過,直到它來了元朗的Food Court。車仔麵就是能給人每次不同的新鮮感,即使是同一家店,同一款湯底,配菜不一樣就能有不同的感覺。第一次嘗試我選了魷魚、蘿蔔和牛柏葉,湯底小辣。最重要的是要拿一小碟辣菜脯,辣菜脯可以說是每一間車仔麵店的靈魂,純粹的辣味是泰式辣醬、酸辣等不能比擬的。蘿蔔清甜沒有楂,泡在辣湯底裏容易入味,魷魚和牛柏葉也不錯。最值得一讚的正正是辣菜脯,辣得純粹,只要很少的份量就令湯底的辣度提升,後來我還另外購入一份辣菜脯回家。

Type of Meal
Dinner
2019-09-20 104 views
有新的食肆在商場內開業,較少踏足大埔的我首選試車仔麵。從食堂地圖可見,郭仔記在圖的上方位置。店員下單快,我們取了領餐單後,便在食堂找個位置坐。食堂靠近窗門位置的空調並不足夠,我們沒有點飲品,所以到自助水機處倒杯水。米粉車仔麵 – 惹味鮑汁、貢丸、牛丸、豬紅  $42有惹味鮑汁,所以味道有輕微香辣;豬紅軟腍,完整的一小件;貢丸味道不錯,米粉只是一般。牛丸味道突出及有少許彈牙。幼麵車仔麵 – 清湯、豆卜、魚皮餃、芝心丸  $41選了較清淡的清湯,豆卜及魚皮餃味道正常。芝心丸咬時有輕微的卜一聲,味道適中。整體份量足,可能是因為食肆在食堂內,令香味及風味減弱!
有新的食肆在商場內開業,較少踏足大埔的我首選試車仔麵。
從食堂地圖可見,郭仔記在圖的上方位置。

店員下單快,我們取了領餐單後,便在食堂找個位置坐。

食堂靠近窗門位置的空調並不足夠,
我們沒有點飲品,所以到自助水機處倒杯水。

米粉車仔麵 – 惹味鮑汁、貢丸、牛丸、豬紅  $42
惹味鮑汁貢丸牛丸豬紅米粉車仔麵

有惹味鮑汁,所以味道有輕微香辣;
豬紅軟腍,完整的一小件;
貢丸味道不錯,米粉只是一般。
貢丸

牛丸味道突出及有少許彈牙。
牛丸

幼麵車仔麵 – 清湯、豆卜、魚皮餃、芝心丸  $41
選了較清淡的清湯,豆卜及魚皮餃味道正常。
豆卜魚皮餃芝心丸 清湯幼麵車仔麵

芝心丸咬時有輕微的卜一聲,味道適中。
芝心丸

整體份量足,可能是因為食肆在食堂內,令香味及風味減弱!
Other Info. : 在清湯幼麵發現有些藍色細粒膠狀物,希望在處理食物過程時格外留神!
2019-07-26
$41.5 (Lunch)
2019-09-07 124 views
Lunch 時間入到 YOHO MALL 嘅 Foodeli 走咗一轉, 想食甜品所以唔想食咁飽, 場內幾檔麵檔最吸引嘅反而係傳統車仔麵檔,原因有二, 一路直入Foodeli 係 雞蛋仔, 班戟, 燒賣皇后, 堂食唔考慮, 跟住係炸雞, 燒臘, 肉餅飯, 見到都滯,唔駛食甜品, 第一間見到有綠色蔬菜, 有熱水蒸氣出現,胃口即刻返咗黎; 第二係左邊一間麵檔縮咗入死角, demo相唔多吸引, 右邊一間比車仔麵檔更大, 綜觀全檔,我對佢哋嘅衛生程度抱有懷疑, 懷疑到唔會幫襯。講返個target先, 有一般正車仔麵檔應有水準,餸份量不少, 蘿白勁甜,魷魚爽口,豬腸入味,豬紅爽滑......呢次豬皮就失咗手啦,元朗另一間分店食過唔錯的。點失手法呢,軟淋淋油淋淋兼有油膉味,極之懷疑隔夜賣淨,同行友人支持唔住送晒俾我食,真係多鬼謝晒......值得一提嘅係咖喱汁比小辣汁辣得多,食得少辣嘅友人又分咗一半咖喱汁俾我,真係辣啲。辣菜脯幾惹味。

辣菜脯幾惹味。
豬紅豬皮豬腸魷魚, 小辣汁
豬腸豬皮魷魚蘿白,咖喱汁 (咁黑嘅?)
2019-09-06
$70 (Lunch)
豬紅豬皮豬腸魷魚, 小辣汁
2019-07-30 195 views
平時都有食開車仔麵呢間車仔麵價錢同平時食嘅差唔多今次叫咗雞翼尖豬紅同埋蘿蔔瑞士雞翼尖好入味亦都夠濃味蘿蔔清甜不過似係加咗甜味而唔係蘿蔔本身嘅前未豬紅就正常不過不失全部送嘅份量都算多蘿蔔有四五件,雞翼尖有六至八件,豬紅有五至六件叫左小辣,係喺麵上面加咗一達辣醬冇撈勻辣醬就咁食已經好辣所以筆走辣醬但係但係一路都覺得好辣而呢種辣只不過係死辣並唔係有好多層次嘅辣味所以成個湯嘅湯底都係好似冇咩味只有辣味唯有一路食飲杯奶茶解辣。。另外佢有自家製嘅辣菜脯不過食完之後都覺得只有辣味佢令我辣得好唔開心。。所以我應該唔會再幫襯佢..
平時都有食開車仔麵
呢間車仔麵價錢同平時食嘅差唔多
今次叫咗雞翼尖豬紅同埋蘿蔔
瑞士雞翼尖好入味亦都夠濃味
蘿蔔清甜不過似係加咗甜味而唔係蘿蔔本身嘅前未
豬紅就正常不過不失
全部送嘅份量都算多
蘿蔔有四五件,雞翼尖有六至八件,豬紅有五至六件

叫左小辣,係喺麵上面加咗一達辣醬
冇撈勻辣醬就咁食已經好辣
所以筆走辣醬
但係但係一路都覺得好辣
而呢種辣只不過係死辣
並唔係有好多層次嘅辣味
所以成個湯嘅湯底都係好似冇咩味只有辣味
唯有一路食飲杯奶茶解辣。。

另外佢有自家製嘅辣菜脯不過食完之後都覺得只有辣味

佢令我辣得好唔開心。。所以我應該唔會再幫襯佢..
2019-07-22 136 views
想有冷氣同嘆住咁掃街? 不是夢!方方便便唔洗tun泥tun去坐定定有得eat去Foodcourt去得有型有款 再不是頹食 個concept好正!身為港島人遠道泥 緊係要一次過試多啲屬於九龍新界區嘅出名嘢食! 郭仔記 車仔麵車仔麵 all time fav 酸齋超入味my gosh 咖哩水尤魚爽口入味 唔係平時戈啲'mui mui'哋 叫咗秘製辣汁小辣 正嘅but唔expect咁辣
想有冷氣同嘆住咁掃街? 不是夢!
方方便便唔洗tun泥tun去坐定定有得eat
郭仔記 車仔麵
2019-07-11 142 views
係Yoho Mall既餐廳有好多 但食到有D悶 見food court新開就入去睇下有咩食 最後選擇了這間郭仔記車仔麵 我和朋友一人叫左碗3餸麵加杯凍檸茶 總共$92 我叫既係咖哩魷魚 陳皮魚蛋 豬大腸油麵配咖哩汁 首先咖哩魷魚好入味 味道好濃 雖然放左係湯麵上 但仍然有咖哩汁掛在上面 出色!陳皮魚蛋好彈牙 唔會感覺已煮好耐冇哂口感豬大腸有鹵水味 洗得乾淨 中間唔會有一泡泡肥膏油麵軟硬適中 可惜我選了咖哩汁有點辣 建議食唔到辣既朋友唔好揀咖哩汁附上幾張食物相片給參考
我叫既係咖哩魷魚 陳皮魚蛋 豬大腸油麵配咖哩汁
陳皮魚蛋好彈牙 唔會感覺已煮好耐冇哂口感