2025-02-11
野見拉麵係近期人氣排隊店,主打濃郁雞白湯拉麵,今次星期六早啲出門口終於試到!雖然排咗差唔多45分鐘,但真心值得推介俾大家~💯🍜 雞白湯拉麵($98) 雖然係全店最平嘅拉麵,但呢款湯底極度濃郁!極度推薦!佢個湯超出色,飲落好濃好滑,不過清湯派嘅人可能會嫌佢太膩,但作為濃湯人士,完全飲得出師傅用心熬製✨。配上細直麵,掛湯能力高,每啖都充滿濃郁雞湯精華🥹。叉燒係低溫慢煮,肉質粉嫩,雞胸亦都好滑,個人覺得佢個雞胸好偈過鳥華亭,非常加分💖(不過,個人比較鍾意鳥華亭,因為有得揀曲麵😆)🍜 雞鹽味拉麵($108) 相較雞白湯,呢款鹽味拉麵嘅湯底比較清,但面頭會見到啲雞油!飲落唔膩,但嗌呢碗嘅朋友就覺得呢個麻麻地,寧願叫兩碗雞白湯😂而且鹽味仲要貴啲😅麵條方面亦跟雞白湯嘅麵質有所不同,呢款用咗微微帶彈牙口感嘅幼麵,麥嘅質感無咁重,整體感覺更輕盈🍜。📌 排隊攻略12點開門,今次我12點鬆啲去已經要排45分鐘,食完出嚟1點幾條龍更長🫣 全店座位唔多,只得3張二人枱,其餘全都係吧枱!同埋全店得一位拉麵師傅 + 一位侍應,不過好彩每次入2-4個人,所以我哋嗌完都唔算等咗好耐~整體評價野見拉麵湯底確實做得非常好,
🍜 雞白湯拉麵($98)
雞白湯拉麵
雞白湯拉麵
🍜 雞鹽味拉麵($108)
雞鹽味拉麵
雞鹽味拉麵
📌 排隊攻略
整體評價
野見拉麵湯底確實做得非常好,雞白湯超濃,鹽味就清新啲!如果淨係食鹽味拉麵,個人覺得唔值得排隊等咁耐,其他舖可能會有更好嘅選擇😂 不過,如果鐘意濃厚就一定要試雞白湯🔥,係繼鳥華亭後極推嘅雞白湯拉麵!