2014-08-29 3636 views
今時今日,Facebook差不多主宰新一代的生命。常跟朋友說,你玩Facebook時間多還是看電視多?一句,就揭穿他日掌管時代的新媒體。某夜於Facebook看到一家火鍋店,裝潢看來是新餐廳,名字卻老土不堪,金牛,你猜聖鬪士回歸,風潮再起嗎?再細看,原來是舊店新裝修。翻查一下資料,於九龍城開店廿多年,一直沒裝修,也沒花巧,老闆深信火鍋最重要是刀工和新鮮兩環,就這樣累積了一班熟客。再想想,這名字好熟。翻查手機,原來金牛一直放在待吃list上,只是放了太久,久得舊店已從新裝修,更久得早陣子查看待吃list,一直摸不透金牛是何許店家。讓我期待,又沒讓我失望的火鍋店,金牛,呈現出食材之真味。傍晚時分,走在南角道。迎面沒半個人影走來,街道兩傍的餐廳,門可羅雀,是太早還是太晚來裏。太早,是還沒到晚飯時間嗎?太晚,是錯過了舊機場還在的盛世嗎?有時真的替這裏的食店擔心,沒幾個客人,怎撐下去。多走幾半,便發現金牛亮麗的招牌。上月報紙訪問,還是老舊模樣,這新裝修跟同街的老店,顯得有點格格不入。預先訂了位,報上名字便順利入座。有別於一般火鍋店,金牛可說小中之小。推門只見四五百方尺,左邊一排三個卡座,中間四五
讓我期待,又沒讓我失望的火鍋店,金牛,呈現出食材之真味。
多走幾半,便發現金牛亮麗的招牌。上月報紙訪問,還是老舊模樣,這新裝修跟同街的老店,顯得有點格格不入。預先訂了位,報上名字便順利入座。有別於一般火鍋店,金牛可說小中之小。推門只見四五百方尺,左邊一排三個卡座,中間四五張大圓方桌,就是金牛的全部。新裝修後,整體感覺舒適乾淨,跟昔日「麻甩」味滿分的舊棤樣,可謂雲泥之別。
先選湯底,帶點病在身,想要些清淡口味。阿姐建議:「要個海鮮鍋底吧?$138有蜆有蝦有蟹,比散叫更便宜。」海鮮鍋底叫清淡?原來不像坊間食店,海鮮通通預先放到鍋店,一股惱兒煮沸,味道只是大混雜。金牛的海鮮鍋以冬瓜蕃茄粟米作為湯底,而大蜆奄仔蟹和海蝦則另上,以最清新湯底呈現海鮮真味。海鮮通通由老闆天天到一街之隔的九龍城街市細心挑選,大蜆沒半顆沙,肉甜鮮美;奄仔蟹肥到漏膏,豐腴甘香;海蝦送上檯時還活跳跳,蝦頭內蝦膏滿溢,蝦肉嬌嫩。單叫一隻奄仔已索價$88,難怪是夜幾乎人人都必點這超值的海鮮鍋。
牛肉更是揀手之選。老闆天天親自到街市相熟牛肉檔挑選牛肉,肉販與老闆相識十幾載,早摸清老闆要求,也不敢濫竽充數。買好牛肉,再一點一點把肥油和筋腱去掉。這部驟從不假手於人,老闆說,不是怕別人去掉太多食材,反而是怕員工為省成本,不敢大刀闊去掉硬筋肥油,把劣質貨色送到食客跟前,就連招牌都保不住了。
牛肉油花紋路細細相間,縱橫交錯。生怕浪費了這片牛肉,於清湯中燙兩下,還帶點嬌嫩便連忙送入口。肉汁傾瀉而出,肉香甜美,餘韻悠長,慾罷不能。
墨魚片也是這店名物。刀工和食材,就是火鍋的全部。這墨魚,吃的就是刀工。老闆笑說坊間不時以為墨魚厚切便是好,其實薄切至透光,才嘗出墨魚的脆和鮮。輕燙便立時捲曲,咬開爽脆鮮美兼備,果真,刀工主宰味道。
也要了一道有趣食物,竹笙蟹粉卷。把鮮拆下來的蟹粉釀入竹笙之中,置到湯底中,滾上四五分鐘,竹笙吸盡湯底清新之味,蟹黃鮮香豐腴,比蟹粉小籠包的鮮美更直接,太美味了。想到火鍋也能吃到蟹粉之味,聰明。
除盛記外,久久沒吃過讓人滿意的火鍋。金牛,賣的只是食材純粹之味,若然你是重口味的朋友,愛吃雞煲多過吃飯,那麼,金生不是你杯茶。
一份食材真味,讓我太著迷了。
金牛 7月裝修 靚左好多老闆好有型 同 辛·康纳利 有得比膏蟹海鮮湯底 新鮮 簡單 不花巧手切肥牛 肉質香濃軟諗 竹笙蟹皇卷 獨家之作 羊肉餃/菲菜餃 羊肉夠蘇 我鐘意花菜球 食少少菜平衡下鱔片 新鮮 大蜆 新鮮四寶丸 <- 差少少雖然新鮮不過好似打得唔夠耐未起膠海鮮全部識旭 唔係講少足見其新鮮程度會再光顧
金牛 7月裝修 靚左好多
未起膠
海鮮全部識旭 唔係講少
足見其新鮮程度
會再光顧
Other Info. : 之前去韓國 食完海鮮邊爐 用番湯底 煮蔬菜煱 好鮮好味 今次 打到最後見湯底清 侍應好有心機 幫我地滾滾 落飯 整碗靚潮州粥 好味到爆 咁多年打邊爐 打到最後 通常都唔敢飲湯底 (肥 /濃 /濁) 一滴都冇剩 真係史上第一次
2014-08-01
$300 (Dinner)
  • 手切肥牛
  • 竹笙蟹皇卷
  • 膏蟹海鮮湯底
自問為食肥雞孖寶都食遍 香港, 九龍, 新界, ...以致海外各地, 平均一星期總有一餐是火鍋(PS: 不論春夏秋冬), 呢個係我對火鍋有一種莫名其妙既情義結...直情可稱得上火鍋痴, 在我享受火鍋同時, 內心不禁產生一種暢快而溫馨的感覺金牛, 我為食肥雞已幫襯了很多次...由翻新前已經一直光顧, 在翻新期間, 我常常嚷著要吃!! 望穿秋水, 7月11日翻新後...第一天開檔, 當然要即刻打電話BOOK個時間黎感受一下...以往一貫傳統中菜館裝潢, 現在就換成了新派火鍋設計...就連鋪頭的招牌都換了, 且加上了一個小牛頭, 非常新潮可愛先講食物來到金牛, 必叫3樣食物:1) 手切肥牛, 牛味濃厚, 非常新鮮, 暫時香港的手切肥牛, 以同級價錢, 絕對數一數二!2) 竹笙釀蟹黃, 一食入口就知用新鮮既蟹羔自家拆黎釀製, 絕對推介比喜歡嚐蟹羔既女士食3) 椒鹽牛柳粒, 香口到不得了, 不會油膩, 辣度與蒜味取得極佳平衡, 送酒必點最後, 希望金牛能夠保持一貫水準, 我會定時回來監察的...哈哈
自問為食肥雞孖寶

先講食物

來到金牛, 必叫3樣食物:

手切肥牛
竹笙釀蟹黃
椒鹽牛柳粒

2014-07-11
Waiting Time
8 Minutes (Dine In)
$350 (Last Night Supper)
手切肥牛
竹笙釀蟹黃
椒鹽牛柳粒
2014-03-02 1940 views
由台回來的第一個星期五,沒有電影,但就有約了一個月多的火鍋飯局。早前在雜誌上看到金牛這名字,提到這裡是同區火鍋店來說牛肉最靚但售價最實惠的一家,剛巧朋友跟店家很熟落,所以順理成章地到此開餐。朋友先到,並已點好要吃的菜,湯底為蕃茄海鮮鍋,有兩隻花蟹﹑兩隻大蜆及兩隻大蝦,看上去很不錯呢!當然少不了最重要的主角手切牛肉,肉質鮮紅,帶點雪白既油花,淨看已覺得好味。其他食物包括鯇魚片﹑黑豚肉﹑釀豆卜﹑羊肉餃,以及片得超薄的墨魚片,火鍋料舖到一枱都是,很豐富呢!湯滾了,二話不說就灼牛肉了。灼到剛熟(即帶點血水那種)沾少許豉油同吃,牛肉味很濃,由於剛熟,肉質軟中有嚼勁,肉汁跟豉油在口中混和,美味非常,使得我連吃數片才開始試其他食物。真的很讚!而薄到透光的墨魚片,朋友說有技巧的,就是放在滾湯中數7下,然後夾起,這樣味道會特好的。試著這樣吃... 其實都係灼墨魚片一塊啫,唔覺有多特別。至於其他配料,如黑豚肉﹑釀豆卜﹑鯇魚片都是大路貨式。羊肉餃呢?說是招牌貨,當晚點時已太晚,賣剩半碟,故店家拼了韭菜餃給我們,羊肉餃內有西芹... 會蓋過羊的味道啊!(我亦不吃西芹的!)反而老公更欣賞韭菜餃。最後講番個湯,本

最後講番個湯,本來以為有海鮮作底,又有肉類生料同灼,會讓湯更鮮甜,但味道實屬一般。花蟹細隻,相對算是多膏,但亦因為細隻,只能在口中係咁易嚼下吸汁就算。蝦及蜆新鮮,冇腥味。聞說這個湯底是熟客才懂點的...

整體來說,這裡食物質素並不如雜誌介紹的達神級,但其牛肉堅正!來這裡,建議集中隊牛好了!

蕃茄海鮮湯
羊肉拼韭菜餃
釀豆卜
鯇魚片
黑豚肉
手切牛肉
墨魚片
Other Info. : 這次是朋友價,所以不能作準啊!
2014-02-21
2013-08-07 1324 views
火鍋真的百吃不厭,但香港好食又抵食的店舖真的選擇不多,金牛絕對是首選,雖然此店完全不起眼,很多人可能平日成日經過都未必會入去食,確實金牛環境簡陋,座位擠迫,但食物水準真的好過很多同區出名火鍋店,我特別推介金牛的海鮮湯底,這個真的非常抵食,一個海鮮湯底百幾蚊,居然會有2隻超多膏奄仔蟹,仲有新鮮大蜆,再加幾隻海蝦(無錯,絕對係游水海蝦,唔係基圍蝦)如果散叫這個價錢可能只叫到一兩款海鮮,這裡的牛也超讚呀,鮮紅色的手切牛保證新鮮,而且很香牛味,絕對不是雪藏貨呀!我平日不好肥牛及肉類都忍不住一食再食!雖然我只去過2次,但2次都保持水準,火鍋料又新鮮!不會因為人多就會份量減少或質素下降!真心推介!小店真的有小店好呀!連鎖店沒有人情味,這小店就不同呢,職員見我們只得2個人叫得太多,立即阻止說太多了,先吃後如果不夠再叫吧,不然便浪費食物又浪費金錢呢!但如果想去試吃朋友最好訂位,如果即興的話,便要早些去了,不然一定沒位啊!因為店舖確實很細,我看到這家店不會因為做生意而趕客,亦不會催促你結賬走呀!我看到周圍很多熟客都一邊吹水,一邊慢慢食,老闆間中也會和熟客閒話家常呢!
2013-08-01
$250 (Dinner)
  • 本地手切牛
  • 海鮮鍋底
  • 墨魚丸
2011-12-10 1129 views
非常認同上位一食家所講,如果唔係有人介紹,自己真係未必會去呢間火鍋店食,可能門面都有點影響,望落殘殘舊舊咁。但食過一次之後,就絕對會再翻兜,牛肉我個人覺得係全店最好,牛肉味好濃好新鮮,沙嗲湯底同佢最夾,手切花枝片,刀功好好,薄薄的一片,係咁二「卓一卓」已經好好食。如果要食象拔蚝同花竹蝦剌身,就要電話訂定先,但物超所值,都係因為刀功問題而且非常新鮮。我一向唔食象拔蚝,因為點都有少少腥腥地,但呢間完全唔會,仲有鮮甜味,真係唔錯。肥仔侍應真係好好傾,話說我們一班人飲飽食醉閑聊期間,老細與伙計們在一邊食晚飯(都係打邊爐,不過加碗飯),佢地係水魚田雞湯底,我就搭左句嘴話未食過水魚,肥仔即刻整碗俾我,仲話好補添喎~~~第一次就好似當你熟客咁招呼,真係感覺良好。
但食過一次之後,就絕對會再翻兜,牛肉我個人覺得係全店最好
2011-12-06
$180 (Dinner)
2011-04-25 928 views
老實說,如果唔係有人介紹,好難係九龍城區搵到間似樣的火鍋店﹗原來老表已姐幫襯左幾年,我都係近期先比佢帶去,又OK wor我諗除左食物好味之外,店內肥仔都係靈魂人物,雖然今晚唔係好多人,但佢又真係做到枱枱吹到水,個個搭到咀呢個出神入化嘅境界﹗我地5個人點左肥牛(老逢啦),西洋菜魚肉釀豆卜,魚角,蟹籽釀竹笙等等……我老表最鐘意食牛,基本上,佢食過話好味一定會翻兜,又真係冇令人失望;肥瘦適中,唔「痴」牙,冇渣,仲要好juicy,想點?牛柳粒,肥仔叫我地唔好咁早放入去滾,佢話滾得太耐又唔好食,又係bor,聽佢講,隔左一陣先放入去滾,又真係唔同味,而且好香牛味(唔識形容,總之係好)我本身唔食西洋菜,但佢呢味「西洋菜魚肉釀豆卜」又好掂bor,西洋菜味唔會太出,但同魚肉及豆卜又出奇地配合,值得推介﹗鵝肝墨魚丸,我諗都唔係好多地方有得食,鵝肝味唔會太搶,好適中,配合埋墨魚又估唔到咁好味﹗羊肉餃,掂呀﹗唔會騷,好ok......魚角,蟹籽釀竹笙,唔使驚唔掂,放心叫,一定有驚喜﹗寫黎寫去都係個幾個形容詞,係因為小妹文筆唔好jei,但絕對推介此小店﹗

羊肉餃,掂呀﹗唔會騷,好ok......

魚角,蟹籽釀竹笙,唔使驚唔掂,放心叫,一定有驚喜﹗

2008-10-30 760 views
同家人吃飯﹐於是就此落腳。點了過豬骨湯底﹐不過不失﹐不太濃﹐也不太特別。牛肉﹐幾新鮮﹐肉色紅潤﹐不過吃落無牛味。皇帝菜﹐夠新鮮。脆腩較滑﹐小小脆。不過覺得難入口的係﹐侍應加湯時﹐連個蓋都倒埋落去過湯底度﹐拿翻上來後﹐竟然話無所謂﹐個蓋好乾淨的。(我唯有自己騙自己﹐係好乾淨的﹐繼續吃)不過他對乾淨的定義令我擔心。
同家人吃飯﹐於是就此落腳。

點了過豬骨湯底﹐不過不失﹐不太濃﹐也不太特別。

牛肉﹐幾新鮮﹐肉色紅潤﹐不過吃落無牛味。

皇帝菜﹐夠新鮮。

脆腩較滑﹐小小脆。

(我唯有自己騙自己﹐係好乾淨的﹐繼續吃)

不過他對乾淨的定義令我擔心。
相對平凡的湯底
都算新鮮
2006-11-16 488 views
單在呢兩個月內,天氣未涼,已經吃過好幾遍火窩,香港從何年何月開始,火鍋變成四季菜式?同煲仔飯一樣,天氣未夠凍,吃得絕不過癮,任其冷氣充足,一樣熱到上心口.有時候,朋友相聚.無得去咁樣計較.方榮記肥牛水準下跌,又記得年前曾一起光顧,在南角道的金牛,覺得個牛肉也不錯.兩口子,闊別多年再來,但大家的身份,亦已不同.湯底沒有其他新派火鍋店多花臣,份屬保守派.簡單一個莧茜皮蛋湯底,清清地,能吃得出真正材料原味.全夜兩碟手切肥牛,近乎Shabu Shabu.再叫兩味如豬肉丸,鮮蝦算數.這店的肥牛,肉味濃郁,質感粗獷,入口不是即化,嫩滑之流.但無渣.已經合格.畢竟我們並不是吃和牛.九龍城火鍋店星羅其佈,論肥牛的話,這間也不錯.不過,都係得肥牛.想要多花臣,可去輝哥或名城.