2016-04-15 393 views
生啫芥蘭蝦乾豬爽肉 ~ 好香噴噴呀!用煲仔上夠晒鑊氣 芥蘭鮮甜 蝦乾入味 豬爽肉又滑又爽口 真係一流值得一讚香辣漁鮮炒飯 ~ 非常乾身呢!裏面有鮮蝦 帶子 菜粒同蔥花 仲有陣陣咸蛋黃香味!非常美味!雖然已經好飽都忍唔住食咗兩碗呢招牌菜~ 避風塘風味賴尿蝦 ~廚師很窩心哋已經去殻 內裹肉質鮮甜 外在香辣惹味!啖啖肉 真係食到停唔到口 食一隻真係唔夠lor咕嚕肉~傳統的廣東菜式 但要做到外表炸漿貼薄 內裹肉質鬆化 最考廚師工夫!再加上醬汁嘅調校 不太酸亦不太甜......呢碟就做得非常出色!好食到爆燈客家黃酒雞煲~ 材料當然有黃酒 新鮮走地雞連肉臓 黑木耳同大量薑蔥 黃酒香氣撲鼻 連唔飲酒嘅我都愛上咗😝雞件嫩滑有雞味 據講冬天食用更加滋補有益
生啫芥蘭蝦乾豬爽肉
香辣漁鮮炒飯
避風塘風味賴尿蝦
咕嚕肉
客家黃酒雞煲
2016-04-14
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$400 (Dinner)
生啫芥蘭蝦乾豬爽肉
香辣漁鮮炒飯
避風塘風味賴尿蝦
咕嚕肉
客家黃酒雞煲
2016-04-15 298 views
家人邀請左小新同愛麗絲去聚餐啦,一大班人就一定係要食中菜先正啦今次,我地就去左明星飯堂既位處K-11附近既 ~~金竹苑中菜廳~~ 餐廳內裝潢光猛,環境舒適,而且待應們都好多笑容,態度親切 首先上枱既係~脆皮燒雞半隻~ 一望個雞皮燒得金黃色,就已經食指大動啦 食落去,雞皮有少少脆,而且唔會好有油膩既口感肉身好鮮美,食唔出有冰鮮味,唯雞肉偏瘦,肉既份量較少 跟著既就係愛麗絲既至愛~黃金炸豆腐~外觀真係滿分,一塊塊既滑豆腐都炸到好似金磚 咬落去 有種脆身既感覺 入面既豆腐反而好似豆腐花咁滑 反差好大  質感略為乾身,口味亦淡,如可沾上少少漿汁,口感應更特出靚姐都大力推介既招牌咕嚕肉!! 先要讚個汁,少少甜,唔多酸,不過都好開胃,同肉味好match~~啖啖肉,但唔覺有肥肉,選材 咬起來表面脆身,內裡亦好有肉汁 又一碟既誠意推薦~~宮廷醬烤骨~~可以睇得出係一樣非常花功花的菜 肉身係煮得好淋身,吸晒啲醬汁既甜味輕輕一咬己經溶係口中,成個口腔都有陣陣既甜味最後,要左個雞絲翅味道唔會有腥味,質地亦不算厚身味道好濃好香,加點紅醋更突顯鮮味。最後,送左個味道清甜既木瓜雪耳糖水潤
餐廳內裝潢光猛,環境舒適,而且待應們都好多笑容,態度親切
首先上枱既係~脆皮燒雞半隻~
一望個雞皮燒得金黃色,就已經食指大動啦

食落去,雞皮有少少脆,而且唔會好有油膩既口感
肉身好鮮美,食唔出有冰鮮味,唯雞肉偏瘦,肉既份量較少
跟著既就係愛麗絲既至愛~黃金炸豆腐~
外觀真係滿分,一塊塊既滑豆腐都炸到好似金磚

質感略為乾身,口味亦淡,如可沾上少少漿汁,口感應更特出
靚姐都大力推介既招牌咕嚕肉!!
啖啖肉,但唔覺有肥肉,選材

咬起來表面脆身,內裡亦好有肉汁
又一碟既誠意推薦~~宮廷醬烤骨~~
可以睇得出係一樣非常花功花的菜
肉身係煮得好淋身,吸晒啲醬汁既甜味
輕輕一咬己經溶係口中,成個口腔都有陣陣既甜味
最後,要左個雞絲翅
味道唔會有腥味,質地亦不算厚身
味道好濃好香,加點紅醋更突顯鮮味。
最後,送左個味道清甜既木瓜雪耳糖水潤一潤先!
愛麗絲個碗仲多粒紅棗添
2016-04-11
Celebration
Anniversary
2016-04-14 252 views
今日和母親大人一起吃晚餐,因為她喜歡吃中菜的關係,我經常要搜尋新的中菜館/酒樓來滿足她的喜好。今日便來到位於尖沙咀K11對面的金竹苑一嚐各式各樣的小菜。剛步入金竹苑,有別於一般酒樓,侍應十分主動並面帶笑容地招待我們,令我們留下良好的印象。細看餐牌,除了有很多耳熟能詳的菜式,還有一些特色小菜,我還是第一次聽見的呢!真的有驚喜和令人期待!最後我選了以下菜式:<青瓜拼海蜇 $48>吃中菜怎麼能不吃點前菜先過過口癮!所以我們點了感覺清新一點的青瓜海蜇,想不到前菜小食的份量那麼多,從媽媽的角度來看真的十分抵食!青瓜切得大小均一,爽甜清香,而海蜇條條晶瑩剔透,咬落爽脆彈牙。.<菠蘿咕嚕肉 $98>必點菜式! 侍應推薦的本店招牌菜,果然做得出色,沒讓我們失望。咕嚕肉並不像一般酒樓一樣用上廉價的半肥瘦豬肉,這兒用的豬肉雖然沒帶上肥肉,但異常地香軟,肉質十分嫩滑!而醬汁方面味道甜中帶酸,酸甜程度控制得很好。我和媽媽都驚嘆地說著這是我們吃過最高質素,最易下飯的咕嚕肉!.<班球煎麵 $168>一餐飯最好有魚有肉有海鮮,所以我們點了班球煎麵一嚐魚的水準。麵條煎得
剛步入金竹苑,有別於一般酒樓侍應十分主動並面帶笑容地招待我們,令我們留下良好的印象。細看餐牌,除了有很多耳熟能詳的菜式,還有一些特色小菜,我還是第一次聽見的呢!真的有驚喜和令人期待!
最後我選了以下菜式:
<青瓜拼海蜇 $48>
青瓜拼海蜇
<菠蘿咕嚕肉 $98>
<班球煎麵 $168>
班球煎麵
麵條煎得色澤金黃,部分麵條口感香脆,而沾有芡水部分稍微把麵條軟化,令吃起來時的口感很有層次。
班球煎麵
魚肉份量充足,咬起來軟滑而鮮嫩,魚肉中亦沒有魚骨,老少咸宜!
<香酥脆皮牛坑腩 $128>
香酥脆皮牛坑腩
必點菜式!第一次吃香酥牛坑腩,從沒想過牛坑腩可以用煎的方式製作,每件均沾滿了特製的醬汁,醬汁濃郁帶甜味,而牛坑腩肉質香軟,咬下去時一點也不覺得油膩。

<芥末海中蝦 $188>
芥末海中蝦
芥末很少用於中菜上,但這間酒樓勇於嘗試,想不到效果這麼好。當咬下蝦殼的時候,已經感受到陣陣芥末的味道。但芥末味道並不會太辣,做得非常香口惹味而不會搶去蝦本來的鮮味,而芥末亦十分能融入海蝦中,味道平衡得很好。

這間酒樓讓我留下非常好的印象,下次會和一大班朋友來聚一聚!
Type of Meal
Dinner
芥末海中蝦
2016-04-14 221 views
雖然平時都有煮下中菜,不過有時也想出街食自己不懂煮的中餐。今晚就問咗一個喜歡打麻雀而且又鍾意食中餐的朋友意見,他介紹了這間新裝修位於尖沙咀的中菜廳。預先上openrice睇下可唔可以帶紅酒。答案是可以!每枝開瓶費收取$100。上到五樓餐廳,除了大廳,另一邊還有六間vip 房間!今晚只有我們兩個所以我哋都精選了幾款,可以配紅酒而又自己唔識煮的小菜!因為我哋想慢慢嘆,所以就叫頭盤先。首先第一碟是海帶蜇頭拼小雲耳未上枱已經聞到了陣陣的麻油同醋的香味!海蜇頭和雲耳都非常爽口,非常開胃,做餐前小食真是一流!蝦籽柚皮鵝掌柚皮厚身之外且入囗一點苦澀味也不存在軟而香,鵝掌炆到啱好,加上野味的蝦籽,更能突顯食物的原有味道!醬汁內蝦籽帶來甜鮮的味道仍是能充份感受得到的。店員極力推介避風塘瀬尿蝦,所以我哋都叫咗每人一隻試一試。瀬尿蝦好大用大量炸蒜和辣椒覆蓋! 好鬼吸引!原來瀨尿蝦去殻後先被炸脆 。入囗卜卜脆又薄薄的炸粉包住鮮味無窮嘅蝦肉,肉質鮮甜彈牙 加埋炸蒜一齊食,滿足味蕾!砵酒美國桶蠔: 上檯時已聞到陣陣酒香,美國桶蠔件頭非常大,隻隻都非常飽滿。而肉質肥美 ,啖啖食得出蠔嘅鮮味。而蠔嘅脆漿一啲都唔厚,帶
雖然平時都有煮下中菜,不過有時也想出街食自己不懂煮的中餐。
上到五樓餐廳,除了大廳,另一邊還有六間vip 房間!
海帶蜇頭拼小雲耳
蝦籽柚皮鵝掌
避風塘瀬尿蝦(2 隻)
避風塘瀬尿蝦
砵酒美國桶蠔: 上檯時已聞到陣陣酒香,美國桶蠔件頭非常大,隻隻都非常飽滿。而肉質肥美 ,啖啖食得出蠔嘅鮮味。而蠔嘅脆漿一啲都唔厚,帶點香脆,與生蠔配合得宜。
半隻炸子雞
半隻炸子皮油亮,皮脆肉嫩,不油不膩。
整體而言,服務和食物質素都很好,再飲埋自己支紅酒,食得滿足又滿意的一餐中菜。
店員May 姐亦非常細心,還送了綠豆沙糖水給我們吃!
2016-04-12
海帶蜇頭拼小雲耳
蝦籽柚皮鵝掌
避風塘瀬尿蝦(2 隻)
避風塘瀬尿蝦
半隻炸子雞
  • 避風塘去殻瀬尿蝦
2016-04-14 314 views
漂亮女友剛出差回來,嚷着要吃中菜。女朋友叫到,當然無問題。我們去了尖沙咀K11附近的金竹苑。幾個月前到過這裏午飯,味道環境和服務都不錯,所以這晚再來試試。女友不想太膩,點了海皇雜菜煲和西蘭花斑球。我覺得不夠再加個啫啫雞煲。西蘭花斑球先上。斑片頗多,最令人意外是斑片並非雪藏魚肉,而是用新鮮海斑起肉切片,魚肉雪白,每塊都連着魚皮,吃進口味道鮮美,口感一流。這款菜價錢要$198,不算便宜,但真材實料,也就值回票價。海皇雜菜煲也到了。這味菜也令我們有少許意外,原因是煲裏頭有頗多海鮮。湯汁呈乳白色,女友喝了一碗後直呼好甜好好喝。海鮮和蔬菜類都很新鮮好味。最後我點的啫啫雞煲也到了。其他酒家通常都是整煲上,但這裏的有點不同,先來雞件和配料,瓦煲在廚房燒紅後端上,再把雞肉配菜放煲中撈勻。刹那間香氣四溢,連鄰座也轉頭過來看看是甚麼東西這麼香。吃進口雞肉嫩滑,不老不靭,配菜放了很多香草九層塔,一遇熱其香味直散出來,我很喜歡九層塔的香氣,另雞煲的味道更上一層樓。這頓飯吃得很滿足。女友下星期又再出差。說好了待她回來,再過來吃晚飯。
西蘭花斑球
海皇雜菜煲
啫啫雞煲

$300 (Dinner)
西蘭花斑球
2016-04-13 198 views
閒來食好啲 減少生活嘅苦澀感覺 真好😌今晚又同媽媽食好野 食佢至愛嘅瀨尿蝦今次重要係金竹苑最出名係無殻瀨尿蝦媽媽聽到已經好期待 gogogo! 貴價餐廳果然小吃都唔同啲 香脆炸腰果 登登!避風塘無殻瀨尿蝦 $118/隻送上枱係超香炸蒜味 吃一口青瓜清清口腔先 瀨尿蝦去殻後先被炸脆 再用炸蒜得覆蓋香脆又薄嘅炸粉包住鮮味無窮嘅蝦肉入口肉質鮮甜彈牙 加埋炸蒜一齊食 口感更佳 西蘭花炒帶子 帶子大大隻口感彈牙鮮甜唔似外邊餐廳要不太硬要不太軟👍🏼 炸豆腐 普普通通 略嫌味道偏淡 生啫魚腩煲 店員即席將魚腩放入熱鍋中吱吱喳喳中 把芫茜同預先炸過嘅魚腩混合香味四散 魚塊外層微脆👍🏼 最後來一碟脆皮牛坑腩 牛腩外圍被脆皮包住入口外脆內軟 牛味香濃 加埋獨有醬汁 更加香口 不過略嫌醬汁太多 有點過咸⋯ 總結一下 餐廳價錢算係中上 但食物質素同樣高 服務也是👍🏼
閒來食好啲 減少生活嘅苦澀感覺 真好😌

今晚又同媽媽食好野 食佢至愛嘅瀨尿蝦

今次重要係金竹苑最出名係無殻瀨尿蝦

媽媽聽到已經好期待 gogogo!
貴價餐廳果然小吃都唔同啲 香脆炸腰果

避風塘去殻瀨尿蝦
西蘭花炒帶子
黃金豆腐
2016-04-12 148 views
晚飯時間黎到尖沙咀, 選擇呢間名人飯堂開餐。一見到裝潢以至餐牌嘅菜式, 都知道質素並非等閒之輩!一向以活在當下為做人宗旨, 係食方面亦都不離其中。先要一客濃湯雞煲翅作開場白。沙鍋盛有濃濃的鮮雞湯,與翅裙分開上菜。品嚐嘅時候將兩者二合為一, 濃味而真材實料嘅雞湯份量之多, 跟鮮味濃郁嘅翅裙非常合拍, 足夠令人滿足非常西蘭花生炒海斑球: 肉質新鮮, 經過走油後魚肉結實, 肉味香濃, 再加上綠西蘭花, 色香味俱在, 確係送飯首選。砵酒美國桶蠔: 美國桶蠔件頭非常大, 有手掌之大, 非常飽滿。而肉質肥美, 啖啖食得出蠔嘅鮮味。而蠔嘅脆漿一啲都唔厚, 帶點香脆, 與生蠔非常合拍。最後有燉木瓜糖水, 味道十分清潤, 而且材料十足, 所以必然令人食得滋味。
2016-04-11
$500 (Dinner)
媽媽愛吃中餐,於是帶她到金竹苑中菜廳吃吃小菜,逗逗老人家開心。甫進入店舖,已見魚缸內的各式鮮活海鮮生猛地游來游去,看得令食客非常心動。經店家介紹過後,決定嚐嚐避風塘去殼瀨尿蝦 ($118/一隻),一人一隻。乍看之下見其份量十足,每隻重約四至五両,蝦頭蝦尾以傳統的椒鹽方法料理,而中間部分去殼起肉後,裏以蛋漿再輕炸過,形成脆炸外皮。經去殼後食客無需再怕剝殼時會意外傷手,非常貼心。瀨尿蝦肉非常飽滿,外層炸皮內的蝦肉結實彈牙,啖啖肉!拌以避風塘配料:蒜與乾蔥一併吃,惹味非常。難怪成為金竹苑的招牌撚手小菜,果然名不虛傳。吃過水中游的,也要吃點陸地走的。香煎清遠雞 ($198/半隻) 雖說香煎,但感覺像是酥炸:外層結有一層薄薄的酥香炸皮,裡頭的雞肉滑嫩,滿有層次。咬破外層,裡頭熱騰騰的溫熱與油香溢出,十分酥香。砵酒美國桶蠔 ($188),美國桶蠔件頭非常大,肉質肥美,長時間燘煮下也亦鎖住蠔的鮮味,肉質亦沒有變韌,其調味鮮甜能為美國桶蠔提味,錦上添花。老人家說:「飲食要均衡。」然後叫了一個濃湯海皇雜菜煲 ($98),多吃蔬菜清腸胃。清甜上湯煨著各式青菜,裡頭不乏海鮮如帶子、鮮蝦,美中不足的是海鮮不夠
砵酒美國桶蠔
濃湯海皇雜菜煲
老人家說:「飲食要均衡。」然後叫了一個濃湯海皇雜菜煲 ($98),多吃蔬菜清腸胃。清甜上湯煨著各式青菜,裡頭不乏海鮮如帶子、鮮蝦,美中不足的是海鮮不夠多。(我承認我是有點兒貪心,我喜歡那帶子鮮甜彈牙,可惜只有兩隻。)

對中菜質素滿有要求的家母對今次小菜亦頗感滿意,看來金竹苑會成為家庭飯局可以 encore 的地點。
砵酒美國桶蠔
濃湯海皇雜菜煲
2016-04-11 195 views
身為愛吃之人,吃過不少特色美食,中西合壁、意法聯乘⋯各地美食推陳出新,但說到底自己還是情繫中國菜。今夜情歸於金竹苑中菜廳,朋友的極力推薦,說這裡的小菜出色又夠鑊氣,而且空間舒適明亮,裝潢簡潔又雅緻。朋友是這裡的常客,點菜當然一手包辦。 先來店家的招牌菜式,避風塘去殻瀨尿蝦,大廚已細心地去掉蝦殻,份量十足的蝦肉,亦已切為兩件,方便進食,一啖咬下,肉質豐厚,口感爽彈結實,而且帶著水感,相當鮮甜,配著炸得酥脆的金蒜及米粉,恰到好處的鹹辣惹味,佐飯一流,當然全部給我們清空。 再來一味招牌咕嚕肉,皮脆內軟,肉質十分鬆化,酸甜適中,配菜亦新鮮爽脆,咕嚕肉雖是家常小菜,但要做得如此精彩,委實見真章。 青遠煎雞,雞肉已去骨,外層煎得焦香,肉質仍然保持著鮮嫩,肉味香濃,不油不膩。 香酥煎牛坑腩,選用了最濃郁牛肉香的坑腩切片,蘸上薄薄的鹹香脆漿後,大廚用心一塊一塊地,煎至金黃香脆,再淋上燒汁,口感層次豐富,帶著牛腩的嚼勁,是一道非常特色的巧手小菜。 濃湯海鮮雜菜煲,用料非常豐富,有班片、帶子、大蝦、魷魚、小唐菜、西蘭花及菜心等,多款材料熬成一道,清爽而鮮味的蔬菜煲,鮮甜的湯底

濃湯海鮮雜菜煲,用料非常豐富,有班片、帶子、大蝦、魷魚、小唐菜、西蘭花及菜心等,多款材料熬成一道,清爽而鮮味的蔬菜煲,鮮甜的湯底,色澤清澈,絕對是真材實料。

接著,店員送上飯後甜品,燉木瓜糖水,味道十分清潤。

這裡的小菜確實做得出色,而且價錢亦相當合理,感謝朋友這次的悉心介紹,好讓我們能夠共享,這頓豐富滋味的晚餐。

餐後,已相約好友到來,多走一趟,下次要吃的菜式,我已記錄在案。
2016-04-01
$400 (Dinner)
2016-04-11 137 views
雖然我是年青人,但中菜我也十分喜愛,今次選擇了一間較寧靜上樓的中菜廳。 環境安靜、舒適,更有電視提供,很適合我這「電視精」。 紅燒蟹皇翅 $238 有一絲絲的新鮮蟹肉及翅,不會有腥味,整體質地適中不厚身,加點紅醋更突顯鮮味。 避風塘瀨尿蝦 $118/隻廚師推介,已拆肉的瀨尿蝦,不用自己動手。 卜卜脆惹味外皮包著肥大的瀨尿蝦肉,不會太油、太乾,入口鬆化,內裡彈牙。 菠蘿咕嚕肉 $98又是出名小菜,醬汁甜酸適中,咕嚕肉算是鬆化入味,啖啖肉但沒有肥肉,不錯。 豉油皇銀芽炒乾麵 $98 炒得頗乾身,少油,有芝麻的香、入味的炒麵、銀芽的爽口,整體相當配合,整碟清光光。 味道相當不俗,下次可以帶父母來品嚐~

環境安靜、舒適,更有電視提供,很適合我這「電視精」。

避風塘瀨尿蝦 $118/隻

廚師推介,已拆肉的瀨尿蝦,不用自己動手。

豉油皇銀芽炒乾麵 $98

味道相當不俗,下次可以帶父母來品嚐~
$385 (Dinner)
2016-04-10 124 views
聽朋友介紹呢間尖沙咀嘅中菜廳原來係明星飯堂,除咗環境唔錯之外食物亦非常有水準。呢間餐廳果然好出名,門外已經見到好多明星合照。 海蜇頭小雲耳:呢個冷盤份量好多,而爽口嘅雲耳加了適量芥末食落去非常開胃,而海蜇頭亦好出色。 避風塘去殻瀨尿蝦:瀨尿蝦非常大隻,大廚事先會將蝦殻清走,再加一層簿簿炸漿炸完再炒,而蝦肉彈牙煮得剛剛好,而且亦食到瀨尿蝦嘅鮮味,岩哂我呢啲懶人。菠蘿咕嚕肉:好似好普通但真係要推薦的菜式,有別於其他餐廳煮到一係淋身、一係肉質太乾,而大廚整到呢個咕嚕肉表面非常脆身,內裡亦保持大量肉汁,加埋甜酸醬汁一齊食真係停唔到口。 砵酒桶蠔:桶蠔非常肥美,每隻都差唔多有手掌咁大,食果陣亦有陣陣酒香,食完咁大隻蠔真係好滿足。甜豆西芹豬爽肉:食完咁多肉當然要食啲菜啦,甜豆西芹亦唔錯,煮得唔會過淋。而整體呢間餐廳環境都十分唔錯,而且菜式份量亦都好多,又係尖沙咀位置非常就腳,適合大班朋友一齊去食。
呢間餐廳果然好出名,門外已經見到好多明星合照。

2016-04-08 165 views
話說現在喉嚨開始痕。但係肯定咁講係抵既!友人帶我過黎話食過唔錯。神推鬼撞竟然叫三味都係熱氣野。 脆皮牛坑腩卥得透身之後切條上漿炸。炸漿夠薄夠脆。用心既先切條先炸。令件件都五面包住脆皮。唔會得條邊。卥水香料味好出。令人忍唔住係咁食。 之後黎既係懶人版既椒鹽瀨尿蝦。出街食飯都幾怕叫呢味。因為要剝殻好煩。又易比啲倒勾吉到。呢個懶人版完全冇呢個問題。因為佢係起咗瀨尿蝦既肉上脆漿炸。除咗唔會好麻煩之外。真係成舊都係肉。再加上金蒜同炸粉絲。一人一隻絕對唔夠喉。 最抵死係連個菜都熱氣過人。因為係啫啫芥蘭。上枱氣勢十足。先係一碟用薑汁酒。蒜子。豬頸肉炒好芥蘭。加上一個燒到好熱嘅鐵煲。姐姐係你面前成碟倒落去再快炒。一個字講曬。勁!味道唔算重。反而夠香口。 好明顯以上嘅陣容係需要大量嘅汽水同埋鬼佬涼茶去中和返啦。最尾仲送個木瓜雪耳糖水過你潤返下。細心位!

2016-04-06 185 views
放工後同媽咪食豪D,毅然去尖東地鐵站 N2 出口,步行三分鐘就去到到咗金竹苑 - 呢間中菜廳晚飯,品嚐佢地嘅豪華👍美食😋😋😋一入到餐廳,店內裝潢光猛,環境坐得舒適,打開菜單就知呢間中菜餐係比得上洒店價錢。當然要品嘗同細味一下幾道美味中菜喇!要點以下幾道招牌餸😍😍😍海底椰雪耳南北杏燉雞湯 $488呢碗湯有上等海底椰配合清香椰杏,鷄肉嫩滑,入口清甜椰香味,係春季補身最佳料效有助知潤喉嚨☺☺☺,吃完相信我倆皮膚都會靚D,一於飲多幾碗先🙃之後湯前還有白菜附送,簡直一流😋!當然要試 避風塘去殼瀨尿蝦 $118/隻 X2入口感覺又薄又脆,内面包着原隻瀨尿蝦,每一細啖都頗帶有濃郁鮮甜蝦肉,再配合有乾身椒鹽蒜,碟上不會油膩,真係回味無窮,急不及待,再來一口!咕嚕肉 $98炒到遠處都聞到個股酸香,吃下去面頭好脆,口感十足嘅豬肉香,甜酸醬味道甜美可口再加埋獻汁,配搭洋蔥加青椒,嫩綠爽,恰到好處😊叫了一碟 西蘭花生炒海斑球 $198呢碟個海斑入口好鮮甜,肉質又新鲜嫩滑,再加上甜翠綠西蘭花👍,味道確係送飯佳選!餐廳內侍應服務態度良好,整體非常滿意😊
放工後同媽咪食豪D,
毅然去尖東地鐵站 N2 出口,步行三分鐘就去到
到咗金竹苑 - 呢間中菜廳晚飯,
品嚐佢地嘅豪華👍美食😋😋😋
一入到餐廳,店內裝潢光猛,環境坐得舒適,

打開菜單就知呢間中菜餐係比得上洒店價錢。
當然要品嘗同細味一下幾道美味中菜喇!
要點以下幾道招牌餸😍😍😍
海底椰雪耳南北杏燉雞湯 $488
呢碗湯有上等海底椰配合清香椰杏,
鷄肉嫩滑,入口清甜椰香味,
係春季補身最佳料效有助知潤喉嚨☺☺☺,
吃完相信我倆皮膚都會靚D,一於飲多幾碗先🙃
之後湯前還有白菜附送,簡直一流😋!
當然要試 避風塘去殼瀨尿蝦 $118/隻 X2
入口感覺又薄又脆,
内面包着原隻瀨尿蝦,
每一細啖都頗帶有濃郁鮮甜蝦肉,
再配合有乾身椒鹽蒜,碟上不會油膩,真係回味無窮,
急不及待,再來一口!
咕嚕肉 $98
炒到遠處都聞到個股酸香,
配搭洋蔥加青椒,嫩綠爽,恰到好處😊
叫了一碟 西蘭花生炒海斑球 $198
呢碟個海斑入口好鮮甜,肉質又新鲜嫩滑,
再加上甜翠綠西蘭花👍,味道確係送飯佳選!

餐廳內侍應服務態度良好,整體非常滿意😊
2016-04-01
2016-04-06 207 views
This Cantonese restaurant is known to be opened a TVB celebrity, Derek Kok, in Hong Kong. The restaurant features a lot of in-season seafood dishes. The staff would recommend you the freshest seafood and you may choose your desired cooking method like steamed, deep fried, or stir-fried. Just like some Cantonese restaurants, the provided snacks and tea would cost $10 each. We really enjoyed the nuts and it tasted housemade. Highly recommended to order some beer to go with it. Cashew nuts ($10)Tea

Cashew nuts ($10)
Tea ($10)
Steamed scallop with garlic and clear noodle ($58 each)

Scallop was one of the in-season seafood that was recommended by the staff. Since me and my friend weren't so into fried food so we have asked the restaurant to steamed the scallops which is also one of the most traditional way to enjoy shellfish.
Steamed scallop with garlic and clear noodle ($58)
The scallop was butterflied and its mantle was separated for us to consume easily. The meat was very fresh with a perfect tenderness, while the mantle was sharp and crunchy, making it my all time favourite kind of seafood dish.
Steamed rock fish with soup ($188)
The rock fish fillet was soaked in light soup filled with aromatic seafood flavour, complimenting with some young celery, soya sheet product, capsicum and some mixed mushrooms.

The rock fish serving size was very generous with around 10 pieces of big fillets. Each piece was thick with a thick layer of gelatin skin full of collagen. Usually I would skip any skin, but I wouldn't mind eating this rock fish skin because I know it's very good for you.
Yellow rice wine halved chicken pot ($228)
The yellow rice wine is known as very nutritious especially for women. The halved chicken was cooked in the wine soup base, along with some black fungus, garlic, onion, and loads of young ginger.

The alcoholic smell was fragrantful, while the ginger also delivered a pungent spiciness to the soup, yet not overly spicy. The mix taste of spicy and wine-like flavour were very great for sharing and we liked how it was kept in a hot pot to maintain its tempreture.
Deep fried American oyster with port wine ($188)
The oysters were covered with a sweet and savoury medium thick batter dressed with sweet port wine sauce. The wrapped up oysters were so juicy and fresh that was very soft and easy to chew. The seawater taste was still very noticeable after being deep fried. We highly recommend you to enjoy it quick otherwise the batter may get soggy from the sauce.
Lotus root, yam, with fried garlic ($88)

A vegetarian dish that is actually a mixed of different nutritious ingredients. Some ingredients are even considered Chinese medicine in some way.

The taste was really light and each original flavour was outstanding. After so many meat dish, it was really nice to at least enjoy some healthy greens and vegetables at least.
The restaurant really uses less oil and salt to prepare their food, which is probably the easily way to start with a summer diet!
Other Info. : +10% service charge Cashew nuts ($10) Tea ($10)
2016-04-05
  • Steamed rock fish with soup
2016-04-05 216 views
今天老闆請客,說帶我到金竹苑中菜廳聯誼會吃翅,我真的心花怒放,老闆是會員,他是這裏的常客,所以一坐下,他就開始發辦叫了一煲翅和三個小菜!濃湯雞煲翅分別用一個沙鍋把濃濃的鮮雞湯,和翅裙分別上,待應小姐很窩心地先把竹笙和滿滿的翅先放在碗上,然後再淋上濃濃的雞湯,嘩一声,没想過翅真的滿滿,一点也不欺場!而且加上濃湯真的一絕!鮮味,濃味滿戴在我的嘴巴裏不能磨滅!砵酒桶蠔熱辣辣的,美國蠔有半隻手掌那麼大,加上酒香真的很入味,真的令我胃口大開!芥末海虾真的不俗,芥末辣辣的没有把海蝦的鮮味蓋住,相反芥末反而和蝦的味道很夾,蝦脆卜卜的炸得甘香脆!最後檻菜肉鬆四季豆味道很濃,四季豆很入味,我們都全部吃光光了!今天我和老闆都最欣賞就是這煲真材實料的雞煲翅了!
今天我和老闆都最欣賞就是這煲真材實料的雞煲翅了!
2016-04-05
Waiting Time
1 Minutes (Dine In)
  • 濃湯雞煲翅