2017-03-14 827 views
禮拜五約埋幾個朋友食餐飯,吹下水。揀間地點方便嘅餐廳,就響K11對面嘅大廈。大家可能知道呢棟大廈有K唱,查實有間中菜餐廳。呢度有幾間廂房,雀局飯局都得。我哋今次坐响大廳,非常闊落,吱吱渣渣都唔會嘈到人。見到龍蝦孖寶好似幾抵食(一份龍蝦伊面配一個小菜都系4xx),就叫咗兩份。龍蝦伊麵-- 呢個價錢嘅孖寶,冇太大期望。龍蝦算爽口,伊麵底嘅配湯較淡。 咕嚕肉-- 絕對系鎮店之寶!外皮薄而鬆脆,炸漿同豬肉好似混為一體!酸甜味也恰到好處。唯一挑剔嘅係:冇用新鮮菠蘿。清遠雞-- 雞件系炸過嘅,外皮十分鬆脆,冇咩油,亦冇過份調味砵酒蠔-- 呢個較為失色,焗得唔算好入味,同埋粉漿較厚呢間中菜餐廳都值得大家試試,尤其適合一大班人食飯,難得可以舒舒服服坐足成晚,就連禮拜五都唔駛限住2個鐘還枱。

咕嚕肉-- 絕對系鎮店之寶!
砵酒蠔-- 呢個較為失色,焗得唔算好入味,同埋粉漿較厚

2016-10-02 2438 views
尋日見朋友去左明星飯堂晚飯,今日就即刻要去試試,睇食評都寫得吾錯,即管去試試!經我條脷試過後,個冇殻賴尿蝦整得都吾錯,好味過佐敦嗰間冇殻頼尿蝦!另外個咕嚕肉係脆皮的!至於個龍蝦伊麵就一般般,我覺得竹園好味多多!
另外個咕嚕肉係脆皮的!
至於個龍蝦伊麵就一般般,我覺得竹園好味多多!
2016-10-02
2016-09-23 1839 views
第一次黎食,好好味,上菜快!值得一讚既咕嚕肉同清遠雞下次必會再去!價錢可以接受,每樣餸菜既份量都大碟!職員既服務亦好好!老闆亦好nice!3個人食,大家都捧住個肚走
第一次黎食,好好味,上菜快!值得一讚既咕嚕肉同清遠雞
老闆亦好nice!
3個人食,大家都捧住個肚走

• 菠蘿咕嚕肉
  • 香煎清遠雞
2016-08-21 1574 views
而家生日搵地方舒服咁坐都難經朋友介紹來左呢間明星中餐廳一入門口已經睇到有好多明星相環境一流 跟著經理推薦 就食d推薦款d菜唔會一次過來 會分時間上菜d野ge味道無得輸 特別條魚 超好食 連我平時唔食都覺得好食大家都可以上去試下d味價錢就唔係平民價錢 所以大家可以考慮下
而家生日搵地方舒服咁坐都難

特別條魚 超好食 連我平時唔食都覺得好食
大家都可以上去試下d味

價錢就唔係平民價錢 所以大家可以考慮下
2016-08-08 2654 views
話說表哥百日宴。去左呢間好似話係洪天明開的中菜餐廳。一去到就見到枱頭好old school的紅雞蛋。跟住就開始上主菜了。第一度菜係乳豬飯。個款就好似果間XX紅咁。隻豬都幾外脆內軟。飯都炒得有鑊氣。如果同XX紅相比,我覺得呢間好食啲。跟住有避風塘椒鹽大賴尿炸。嘩。好鬼惹味。分開頭尾炸完仲要碌哂殼再炒。我覺得成晚最好食係呢味餸勒!桂花蚌蝦球西蘭花。味道適中唔太淡唔太咸。蝦球大隻得嚟夠爽口。。好食既都。。。酥炸大扇貝。。好失望。。一嚟覺得粉多。二嚟我咁啱食果隻臭既魚湯豆腐雜菜,Actually我唔知呢味叫咩名。不過魚湯好鮮甜。菜都爽口唔老。贊既上魚了上魚了。我本來好期待的。因為表哥話係食龍躉仔。。但。。。好鞋囉。。都唔好食既。。其實仲有好多嘢食的。好似粉麵飯咁。不過特色我就只係覺得以上介紹的比較特別。By the way,總體嚟講都好食既。自己會再去多次!
話說表哥百日宴。去左呢間好似話係洪天明開的中菜餐廳。

一去到就見到枱頭好old school的紅雞蛋。
紅雞蛋
跟住就開始上主菜了。
第一度菜係乳豬飯。個款就好似果間XX紅咁。
乳豬飯
跟住有避風塘椒鹽大賴尿炸。嘩。好鬼惹味。
分開頭尾炸完仲要碌哂殼再炒。我覺得成晚最好食係呢味餸勒!
椒鹽大賴尿蝦
桂花蚌蝦球西蘭花
酥炸大扇貝。。好失望。。一嚟覺得粉多。二嚟我咁啱食果隻臭既
酥炸扇貝
魚湯豆腐雜菜
上魚了上魚了。我本來好期待的
。因為表哥話係食龍躉仔。。但。。。好鞋囉。。都唔好食既。。
清蒸龍躉仔

By the way,總體嚟講都好食既。
自己會再去多次!
2016-07-08
$450 (Dinner)
Celebration
Anniversary
紅雞蛋
乳豬飯
椒鹽大賴尿蝦
桂花蚌蝦球西蘭花
魚湯豆腐雜菜
  • 避風塘去殼瀨尿蝦
今晚約了朋友吃晚飯,很久沒吃中菜,便上open rice 看看附近有甚麼推介。這間中菜館是在旺區的樓上鋪,亦可能因為樓上鋪,人流較少。但正合我們心意,可以傾下計。上到餐館門口,有很多明星的照片,看來有很多明星來光顧。這天晚上我們也遇到了一位。這晚,我們叫了五道菜式,最喜歡就是這兩味,香酥脆皮牛坑腩和避風塘去殻瀨尿蝦。香酥脆皮牛坑腩初初見到個名幾特別,諗住試試。真係好有驚喜,炸完的牛坑腩,外脆內軟,肉汁豐富。牛坑腩上亦澆上燒汁,令層次更分明。雖然好像很大碟,但不覺得膩,更被我們吃清光。避風塘去殻瀨尿蝦看到很多人推介這菜式所以試試,平常很怕吃瀨尿蝦,因為覺得吃時有些麻煩,常會刮到口。這裡的瀨尿蝦完全滿足了我的需要,送來時已起了肉。兩隻大大的瀨尿蝦,蝦肉一開二,但也不小呢。瀨尿蝦以香蒜、辣椒配以簿簿的漿炸脆,香脆可口。天婦羅元貝原本對這道菜沒有太高期望,是朋友点的。我本想,平時吃帶子多數都是吃刺生的,這都是一般炸物吧!誰知遠勝於預期,其賣已夠相吸引!!!大大隻天婦羅元貝遂一伴以新鮮沙律菜放於其殼上。我們因拍照的關係,已不是上桌即食,吃時仍然外脆內鮮,粉漿不過厚,吾油吾乾,鬆化的脆漿裹着大大隻
避風塘去殻瀨尿蝦
天婦羅元貝
原本對這道菜沒有太高期望,是朋友点的。我本想,平時吃帶子多數都是吃刺生的,這都是一般炸物吧!誰知遠勝於預期,其賣已夠相吸引!!!大大隻天婦羅元貝遂一伴以新鮮沙律菜放於其殼上。我們因拍照的關係,已不是上桌即食,吃時仍然外脆內鮮,粉漿不過厚,吾油吾乾,鬆化的脆漿裹着大大隻鮮嫩多汁的元貝,從外到內都是佳作!!!
芥末一口骨
看似平凡的排骨,但做法創意十足,入口先有芥末味,不太辣,令味蕾跳躍,“趙“落有排骨肉的咸香,與芥末味道融合得宜,吞後腔內仍留下芥末與排骨的餘韻,是一道冷味覺有層次的下酒菜!

濃湯班球湯伊麪
我是一定要吃点点澱粉質暖胃的人,當大家都吃到半飽之際,又不想吃飯,同行友人建議吃伊麪,而且桌上已有牛肉,豬肉和貝殼類海鮮了,還再点什麼好呢?好!就這个吧!可以一次過滿足晒三个願望!有濃湯,鮮班球,和伊麪!!!先講个湯,果然名不虛傳,令人再三回味。據說這奶白色的濃湯是落足料,熬數小時的,濃厚而不油膩,鮮甜而不過咸,令人順喉舒服,好像在喝液態的鮮魚一樣,吸收緊當中的骨膠元。班球也是另一重點,就是鮮!不是急凍班球,是新鮮班球啊!啖啖肉,啖啖鮮!適當的調味,沒有搶去魚肉的鮮嫩,肉質滑溜,正!粉麵看似平凡,但要煮得好也殊不間單。這个伊麵的麪質爽滑,即使放耐了,也不会過冧,令人滿足!

我們二人点了五道菜,本打算把吃剩的打包,誰知我們竟然除了少少伊麪外,都通通吃光!!而且吃完沒有因為食物過咸或味精引致的口乾。中菜來說,這一点極為重要。今次吃到優質食材及廚師的巧手廚藝,又享受到舒適的環境,大家都非常滿足!餐牌上還有很多經典及創新菜式想試試,期待!
2016-05-08
如果要我選擇的話,我最喜歡的一定是中餐,因為要整得好食實在太考廚師水準了,今次朋友介紹到呢間中菜,我抱住一試既心態,點了店家推介的幾款小菜,第一道沙薑雞(半隻)單看外表可能色澤比較深,感覺好像很入味?雞肉夠嫩,肥瘦分佈適中,雞皮夠薄,有陣陣沙薑甘香,但對於我這種重口味的人來說,我認為如果可以外加一碟沙薑沾沾的話會更完美。 醬烤骨這道是非常推翻的,酸酸甜甜非常開胃,肉質完全唔覺乾,反而吸收左甜酸汁後娛我非常juicy,肥瘦適中,女仔食都唔會覺得好油,食肉獸必點。 最值得一讚的是將普通的蝦仁炒蛋炒得非常出色,單看外表已經知道充滿蛋汁,蛋炒至6,7成熟,配上大大隻的蝦仁,夠爽口,香蔥帶出香味,完美配合。 唧唧生菜豬炒頸肉煲即時上桌炒香,更加野味香口,味道夠濃,就算不喜歡吃蔬菜都停不下口,生菜偏和軟腍,吸收送汁後特別入味,豬頸肉亦夠爽口。

雞肉夠嫩,肥瘦分佈適中,雞皮夠薄,有陣陣沙薑甘香,

醬烤骨這道是非常推翻的,酸酸甜甜非常開胃,

肉質完全唔覺乾,反而吸收左甜酸汁後娛我非常juicy,

肥瘦適中,女仔食都唔會覺得好油,食肉獸必點。
最值得一讚的是將普通的蝦仁炒蛋炒得非常出色,

單看外表已經知道充滿蛋汁,蛋炒至6,7成熟,

配上大大隻的蝦仁,夠爽口,香蔥帶出香味,完美配合。
唧唧生菜豬炒頸肉煲即時上桌炒香,更加野味香口,

味道夠濃,就算不喜歡吃蔬菜都停不下口,

生菜偏和軟腍,吸收送汁後特別入味,豬頸肉亦夠爽口。
2016-05-01
2016-05-08 628 views
夜晚同朋友去金竹苑食飯避風塘去殼瀨尿蝦,推介忍唔住喉嚨痛都要試吓比時食瀨尿蝦最唔鍾意就係剝殼,呢度連殼都剝埋真係好瀨尿蝦肉質鮮嫩滑牙,避風塘又香口,不愧係推介芥末海中蝦,蝦炸得甘香,配埋淡淡嘅芥末味估唔到咁夾,值得一試唐生菜蝦乾豬頸肉,因為想食菜就揀咗呢個,貪佢香口啲足料加上個汁好好味,配飯食一流最後再食個紅燒雞絲翅,湯汁又濃又鮮,魚翅都好足料估唔到呢間明星飯堂唔係得個名呀,食得舒服味道好,服務態度都唔錯添
夜晚同朋友去金竹苑食飯
避風塘去殼瀨尿蝦,推介忍唔住喉嚨痛都要試吓
比時食瀨尿蝦最唔鍾意就係剝殼,呢度連殼都剝埋真係好
瀨尿蝦肉質鮮嫩滑牙,避風塘又香口,不愧係推介
唐生菜蝦乾豬頸肉,因為想食菜就揀咗呢個,貪佢香口啲
足料加上個汁好好味,配飯食一流
最後再食個紅燒雞絲翅,湯汁又濃又鮮,魚翅都好足料
2016-05-07 540 views
清蒸元貝用蒜頭清蒸好好味 ,元貝好大粒,味道好爽口,又不會太咸,十分好吃炒聖子這裡的聖子好大隻,聖子炒得好美味,味道又不會太咸,淡淡肉好滋味海鮮伊麵海鮮好足料 ,伊麵好彈牙,個湯好清甜雜菜煲材料好新鮮,湯十分凊甜可口,菜心亦新鮮美味環境這裡都OK,地方夠大,但是,亦有好大陣煙味服務我覺得都OK私房菜在早年大行其道,因為私房菜比一般中式酒樓的價錢較為貴些小,我少去私房菜光顧,私房菜要book枱,上一次吃私房菜是上年旳事 ,我想帶阿媽去吃私房菜,地點不能太遠了 ,之前觀塘個間的話,她一定不會去,坐車要2小時才到,我決定揀TST,TST交通方便好多,TST之前未聽過有私房菜,唯有上openrice度搵下有咩私房菜,見到金竹苑的評價又幾好,我在上月尾打電話去book時間,我在book好時間之後,就book咗上星期去金竹苑,可能假日客人多的原因,店員要我們去另一層樓,環境較為一般,之前見有食家話這裡好易見到明星,我與明星冇緣分一見,我個日不見到有明星,就算有冇留意,我是來吃飯並不是為見明星,我和阿媽2個人叫了4個食品。這裡出品真是幾好味 ,仲要少油少嚴好健康,服務亦OK,價錢約300元一個,亦可
清蒸元貝
炒聖子
海鮮伊麵
海鮮好足料 ,伊麵好彈牙,個湯好清甜
雜菜煲
材料好新鮮,湯十分凊甜可口,菜心亦新鮮美味
這裡都OK,地方夠大,但是,亦有好大陣煙味
我覺得都OK私房菜在早年大行其道,因為私房菜比一般中式酒樓的價錢較為貴些小,我少去私房菜光顧,私房菜要book枱,上一次吃私房菜是上年旳事 ,我想帶阿媽去吃私房菜,地點不能太遠了 ,之前觀塘個間的話,她一定不會去,坐車要2小時才到,我決定揀TST,TST交通方便好多,TST之前未聽過有私房菜,唯有上openrice度搵下有咩私房菜,見到金竹苑的評價又幾好,我在上月尾打電話去book時間,我在book好時間之後,就book咗上星期去金竹苑,可能假日客人多的原因,店員要我們去另一層樓,環境較為一般,之前見有食家話這裡好易見到明星,我與明星冇緣分一見,我個日不見到有明星,就算有冇留意,我是來吃飯並不是為見明星,我和阿媽2個人叫了4個食品。這裡出品真是幾好味 ,仲要少油少嚴好健康,服務亦OK,價錢約300元一個,亦可以接受
2016-05-01
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
  • 炒聖子
  • 清蒸元貝
  • 海鮮伊麵
2016-05-07 540 views
時近母親節,是時候讓我加倍去孝順雙親。因為媽媽一向很節儉,所以也不捨花錢去吃好些。但這個佳節就讓我疼疼你吧今天揀了這間金竹苑…以脆聞名,聽說是很多海鮮菜式也用脆炸方式去做,但也完全不失其鮮味,絕對不輸蒸煮。大口眼界卧虎藏龍確無花假,剛到樓下才知道這酒家與麻雀館是同老闆,等電梯時,身邊的客人很有江湖大佬的感覺。但這牌匾絕對是形容這裡大廚的廚藝看著餐牌時侍應小姐就極力推介避風塘去殼瀨尿蝦$118/隻好食,外層的脆漿果真奇脆,而薄不會有硬的感覺,咬到入面的蝦肉,依然鮮嫩,剛剛熟,而蝦肉本身的鮮味依然鎖於肉內高手另一不可不提就是這度菠蘿咕嚕肉$98個名好似好普通,但在高手手中所炒出來就換就不同,每塊肉除了有剛才所提的脆漿外皮,內裏的肉全無肉根,而且肥瘦適中,最厲害是外層的酸甜茄醬能夠做到拔絲的效果,但又唔會死糖就連我心中的女廚神(媽媽)也大讚很好。花膠配鵝掌$298花膠很厚肉,鵝掌又夠腍夠入味南非大網鮑配鵝掌$398乾鮑與鮮鮑的分別,一試便知道清湯羅卜牛坑腩$128胡椒味過重西蘭花炒帶子$168點菜時侍應小姐本來推薦我們做西蘭花炒炸帶子,試下他人與別不同之處。但媽媽話太熱氣,好聽你的鮮海斑球煎
但這個佳節就讓我疼疼你吧
大口眼界
看著餐牌時侍應小姐就極力推介避風塘去殼瀨尿蝦$118/隻
高手
另一不可不提就是這度
菠蘿咕嚕肉$98
就連我心中的女廚神(媽媽)也大讚很好。
花膠配鵝掌$298
花膠很厚肉,鵝掌又夠腍夠入味
南非大網鮑配鵝掌$398
乾鮑與鮮鮑的分別,一試便知道
清湯羅卜牛坑腩$128
最後酒樓仲送甜品香芋西米露
好滿足呀
媽媽I love u
2016-05-07 1189 views
預祝媽媽節,千挑萬選之下,全家扑除,選了金竹苑。首先是被她們的招牌賴尿蝦吸引了,另外位置也很好找,離地鐵/巴士站很近。吃擺這餐,大家都一致讚好,食物質素比預期更好,服務貼心,是近期最想回頭的一家中菜侍應推介賴尿蝦及咕嚕肉,心想咕嚕肉應該沒啥特別吧?但既然侍應推介,價錢也不貴,我們也點了一份試試菠蘿咕嚕肉 $98每件大小平均,夾起有拔絲效果,外層非常酥脆,肉質嫩腍有汁,絕對是驚喜之作,必試!避風塘賴尿蝦 $118/隻我們order了4隻,一人一隻,做法係原條去殼切件,沾上薄薄粉漿去炸,外層香脆啖啖肉,鮮甜爽彈,味道同口感佳滿分孝敬父母又點少得鮑參翅,我地環保家族拒吃翅,所以鮑魚孝敬爸爸,花膠孝敬媽媽呢個價位我地覺得都好抵食~南非大網鮑配鵝掌 $398大大隻南非大網鮑,甘香肥美(爸爸分享了給我)花膠配鵝掌 $298花膠又厚又大塊啊,黏度十足,養顏皮膚靚靚媽媽分享了給我)鮮海班球煎麵 $148用上新鮮海班,吃到新鮮魚味,肉質嫩彈,$148只有數塊都好合理,不過我地就要搶住吃西蘭花炒帶子 $168清湯蘿蔔牛坑腩 $128胡椒味較重,食味一般最後仲有飯後糖水添,充滿兒時回憶既芋頭西米露
菠蘿咕嚕肉
菠蘿咕嚕肉 $98
避風塘賴尿蝦
避風塘賴尿蝦 $118/隻

呢個價位我地覺得都好抵食~
南非大網鮑配鵝掌
南非大網鮑配鵝掌 $398
大大隻南非大網鮑,甘香肥美(爸爸分享了給我
花膠配鵝掌
花膠配鵝掌 $298
花膠又厚又大塊啊,黏度十足,養顏皮膚靚靚媽媽分享了給我
鮮海班球煎麵
鮮海班球煎麵 $148
西蘭花炒帶子
西蘭花炒帶子 $168
清湯蘿蔔牛坑腩
清湯蘿蔔牛坑腩 $128
胡椒味較重,食味一般
芋頭西米露
最後仲有飯後糖水添,充滿兒時回憶既芋頭西米露

$500 (Dinner)
菠蘿咕嚕肉
西蘭花炒帶子
清湯蘿蔔牛坑腩
芋頭西米露
2016-05-06 1292 views
早前翻開飲食雜誌,見到介紹這家好爸爸的店,其實詳情沒有仔細看,大概意思不難理解,藝人工作時間顛倒,若想親子難免困難,但孩子長大成人說慢亦快,錯過了回不了頭,何況影藝事業,能走紅的始終為數少,開家飯店,可能更勢水長流,專注藝人生意。明星的店,一向都有些水準,因為閒來等工開就是吃,而且以演藝為職業的,多數亦是喜歡熱鬧的人,但又可能是生活模式影響口味,日夜顛倒了,男藝人少不免愛酒,佐酒之酥香炸物,似乎就是這店的特色。 踏出電梯,即見雜誌報導的內容及藝人訪店的照片。 裝潢如一般粵菜,有游水海鮮魚缸,大電視,光猛燈火,白色桌巾,企理碗碟。 推薦菜式似乎以濃味食品為主,例如避風塘瀨尿蝦丶酥炸大元貝丶芥末一口骨丶咕嚕蝦球等等。一貫作風,我選了一些特色及一些自己愛吃的。手拍青瓜 以為是是小吃份量,想不到這樣慷慨,吃過可少點一道素菜已足夠中和肉食!新鮮爽脆的青瓜,算甜亦多汁,以少許辣椒、芝麻及醋調味,四川風味,只是微辣,醒神開胃。避風塘去殻瀨尿蝦 去殻瀨尿蝦,原來吃起來亦非常方便,尤其瀨尿蝦的殻其實頗硬,這次嘴巴不用叫苦。香惹的辣椒及炸蒜,味道濃郁,鹹香特別豐富,配合蝦的鮮甜而又未有蓋過,每人一只

踏出電梯,即見雜誌報導的內容及藝人訪店的照片。

一貫作風,我選了一些特色及一些自己愛吃的。

手拍青瓜

避風塘去殻瀨尿蝦

香惹的辣椒及炸蒜,味道濃郁,鹹香特別豐富,配合蝦的鮮甜而又未有蓋過,每人一只,份量剛好。

砵酒焗美國桶蠔
一客三只巨型美國桶蠔,見牠肥美脹卜,可惜是這先炸後焗,雖然香口,卻奪走蠔的自然鮮味,而且調味濃郁,亦嚐不到砵酒之香,絕非我期望而又在別家吃到的,有豐富砵酒煮焗的韻味。

翅湯浸海班頭腩
湯頭鮮美醇厚,味道不錯,海班魚肉有彈性,新鮮味甜,可惜又是先走油的做法,炸而不是香煎,魚皮吃起來仍然有些脆,喜歡香口食物的會喜歡,但非我杯茶,我較欣賞烹小鮮的廚藝。

香煎新鮮清遠雞
又一道炸物,並非我之原意,本來想嚐嚐煎新鮮雞件的味道,菜名是香煎,實在是炸球,真是有些誤導,應該名為香炸清遠雞球。

雞球肉滑,炸得香脆不過膩,調味算恰當,只是稍為鹹了一點,佐酒不俗,炸了的雞,是否新鮮有雞味已經不重要,因為難辨,浪費食材!
最後看清楚必備之花生小吃,亦是炸的。

人人口味不同,酥炸香口菜式自有奉場客,但最好菜名講清楚,否則客人如我對號入座就有所失望。
話說回來,味道不俗,炸功可以,但每道菜皆走油免出錯,並非擁有高廚藝的師傅的做法。環境衛生舒適,服務無出錯,價錢合理,如果相口味適合的朋友,依然可以。
2016-04-18
$490 (Dinner)
2016-05-04 739 views
聽朋友講,呢間食中菜好好食,一於去試下。一入去已經到見好多明星...相係左手邊,睇黎係度食飯都會撞到好多明星😛😛我同朋友兩個人食飯,叫左三個菜。避風塘瀨尿蝦 睇落好似係一整隻瀨尿蝦,夾起黎先知係已經炸好左一塊塊,好似一件件麥樂雞。咬落去,好明顯地蝦肉無被炸粉癡實,仲好juicy!! 超中意食呢碟!水準比得上好多出名既酒店。天婦羅元貝賣相好特別,而且元貝既size好大粒,粉好薄,炸到脆卜卜。開頭以為炸元貝應該會炸到無哂汁,好彩元貝本身好新鮮,所以都係好好食。仲有個魚煲都大讚,平時既我唔太中意食魚。估唔到佢徵服左我!因為魚啖啖肉之餘,非常入味,好似食緊軟淋淋既棉花糖咁!我地兩個人竟然食哂呢個魚煲。

聽朋友講,呢間食中菜好好食,一於去試下。

我同朋友兩個人食飯,叫左三個菜。
避風塘瀨尿蝦
天婦羅元貝

2016-05-04 626 views
星期一 blue blue 地, 同男友人去左明星飯堂金竹苑。入面裝修好瑰麗堂皇, 乾淨企理, 由於是上樓店, 所以有d私房菜feel。而上一層是同集團的麻雀俱樂部,你話霸唔霸氣先? 當睌全埸有三圍, 其他貴賓都入哂房食。侍應姐姐好斯文溫柔, 服務唔錯。 係咁乾淨嘅環境下, 心情自然好。點左樣呢幾年來食過最好食的瀨尿蝦 - 避風塘瀨尿蝦! 師父揀出最大隻的蝦去殼, 沾上圴勻的粉, 再放落油鑊炸。最考功夫的是火喉同油的滾度。而整件蝦不太油膩, 鮮蝦肉汁鎖住了, 咬一啖, 慢慢流入口中, juicy 得來肉又爽, 渾入金黃鬆脆的油皮上, 脆卜卜而且甜到令人心曠神怡。配料更不得了, 是師博精心炮製的乾辣椒,用來吊味岩岩好! 輕輕夾起來細䇠望, 蝦的紋理淸晰可見,真材實料絕無取巧。 重有呢味香煎淸遠雞, 將半隻新鮮雞切件, 再將雞件煎至金黃,然後落鑊炸,上碟後灑上椒鹽, 味道芳香鮮鹹, 做到外脆內軟。鷄件本身好滑,相信是有質素的新鮮雞。希望下次同朋友來, 淨食呢兩樣都抵!

輕輕夾起來細䇠望, 蝦的紋理淸晰可見,真材實料絕無取巧。

2016-04-25
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$510 (Dinner)
  • 避風塘去殼瀨尿蝦
  • 香煎清遠雞
2016-05-02 2399 views
中菜普遍係大時大節都會同屋企人食,所以其他時間都會選擇食其他國家嘅菜式,不過心血來潮想食中餐,所以就揀咗開飯榜上有名嘅中菜廳,聽落好似幾架勢lol大樓外牆裝修緊,可能好多人都唔知間餐廳係到,所以上到去都唔係太多人,只有幾圍枱睇睇餐牌,其實野食選擇唔算多,但係價錢都唔太貴,所以我荷包可以放心啲~睇完成個餐牌,我明明見過佢地有蒸汽石鍋嘅菜式,諗住黎呢到一試,點知已經無咗喇 !!所以唯有叫其他野食……首先到嘅係避風塘去殼瀨尿蝦,就咁睇張相可能唔知係咩黎,因為餐廳已經好貼心咁將瀨尿蝦起好肉,跟住再炸,所以只係見到一舊舊炸物,不過啲瀨尿蝦蝦肉都幾大舊。炸好嘅蝦肉同辣椒、韮菜再炒一炒,但係蝦肉都仲可以保持到脆身嘅口感,而且有淡淡嘅辣味,感覺幾開胃跟住上嘅係香煎清遠雞,一上枱見到係炸嘅,所以以為佢上錯咗,唔知點解香煎會係炸,呢個中式炸雞都炸得幾脆,肉質都算嫰滑,再點埋沙律醬,味道就更加好,而且半隻雞嘅份量就夠曬我地四個人食~之後都係炸嘅食物,逐隻計嘅酥炸大元貝,炸好之後放番上個貝殻到,中間炸得啱啱好,元貝仲可以保持濕潤,口感都唔錯。但係食咁多炸野都幾漏下,最好連埋元貝下面啲菜一齊食幫緊粒大元貝影相
!!所以唯有叫其他野食……
酥炸大元貝
酥炸大元貝
香酥脆皮牛坑腩
幫緊粒大元貝影相嘅時候,另一碟香酥脆皮牛坑腩又到喇,因為有汁嘅關係,其實唔係好脆,但係由於食太多炸野,我反而慶幸佢唔係脆。牛坑腩口感超淋,好容易咬開,相信餐廳用咗好長嘅時間去燘,啡色嘅汁唔係太重味道,所以可以凸出牛肉嘅味道
宮廷醬烤骨
唯一一樣唔係炸嘅就係呢個宮廷醬烤骨,餐廳好細心咁切開分成六大舊,仲有幾片士多啤梨伴碟,輕輕用筷子一夾,豬肉已經分離,非常淋,一啲都唔似一般豬肉嘅韌韌口感,配埋酸酸甜甜嘅醬汁,味道幾好,可以中和番之前炸物嘅油膩感

成餐普遍都係肉類同海鮮,雖然我食肉獸,但係都有點兒過多
,嗌番啲菜平衡下就好,其實餐牌上無咩蔬菜嘅菜式,或者可能可以就咁叫餐廳煮碟炒菜?

2016-04-26