2017-06-03 506 views
今日百般不願地同同事出黎旺角送樣辦俾客又同佢地present一大堆,由朝講到晏,飯都無得食。好彩老細都識做,俾我地早放。放是就一齊係附近食埋野先散水,但見過晒LUNCH時間就食個下午茶算了。旺角黎講都算抵食,雖然呢間賣點係雞蛋仔但我地都覺唔係太想食,所以普通啲點返一兩樣就夠了。奶茶雖然未溝勻就上枱,但見佢有啲雲石圖案當下都覺幾靚的。茶香奶滑,是一杯好飲的凍奶茶。炸雞脾配薯條。薯條係波浪形嗰種茶餐廳常見的,炸得脆口可以接受。雞脾雖然唔算好大隻,但完全辟走晒雪藏味,同埋五香粉同鹽味都腌到入去,雞皮仲脆卜卜。同事點左西多士配炸豬扒。豬扒都炸得幾好面包糠好足,包蓋得完全所以食落好酥脆。豬扒用左咖喱醬去腌但唔辣反而幾香。可惜係西多士油膩左啲,同埋得半塊。雖然下午茶黎講呢餐都幾高熱量,但計返午餐同價錢都算差不多了。

$32 (Tea)
2017-03-16 306 views
格仔餅喺旺角油麻地街頭真係隔幾個位就有一擋,但係真係好食既真係唔多,有d餅底太薄,有d花生漿太稀無味,有d直頭糖都無。喺油麻地地鐵站隔離呢間就係我覺得少數覺得唔錯。首先係少數咁足料,未食之前都感受到佢份誠意,同埋係即叫即整,食格仔餅熱辣辣都係緊要。用料包括好少好少會有既椰絲,真係我唔係幾搵到旺角有邊間有椰絲。其實試過係會覺得個味同餅底好夾,變相唔需要落太多砂糖,會健康d, 當然砂糖係唔可以缺少既。餅底就外面好脆,入邊就'煙煙unun", 外脆內軟既格仔餅餅底其實已經幾難搵。花生漿又唔會太稀,花生味濃,份量岩岩好。雖然$16好似街邊檔偏貴,但其實試過都會覺得值。所以誠意推介
喺油麻地地鐵站隔離呢間就係我覺得少數覺得唔錯。

雖然$16好似街邊檔偏貴,但其實試過都會覺得值。
所以誠意推介

TakeAway
2016-07-07 561 views
近年雞蛋仔大行其道,特別備受年輕人追捧。雞蛋仔款式不斷進化,常有新口味誕生,連羅宋湯味和椒鹽蛋味都有。這間位於油麻地c出口旁的雞蛋仔,是我的心水推介。它其實是一間茶餐廳,門口連著小食的攤檔。雞蛋仔絕對是新鮮現做,所以買雞蛋仔需耐心等候。今次點了朱古力味雞蛋仔,雞蛋仔外層無比地脆,內層有點點的鬆軟,水準一流。朱古力味較淡,如果濃點會更好。雞蛋仔哥哥非常友善,滿面笑容地安慰著耐心等候的食客。他不慌不忙,盡心製作最好的雞蛋仔給客人。在他的身上,看得到敬業樂業。

朱古力雞蛋仔
2016-07-06
$16 (Last Night Supper)
朱古力雞蛋仔
  • 雞蛋仔
2016-02-19 384 views
係地鐵站已經見到有人拎住一串串, 個個笑到見牙唔見眼, 一睇就知好好味, 點少得我出地鐵站就見到, 即刻要一串墨丸一串雞肉, 盛惠$22墨丸雞肉都燒得熱熱, 外皮都燒得少少脆, 加上唔偷工減料, $11串確係抵食, 而佢個沙爹汁直頭無得輸, 成香味俱全

出地鐵站就見到, 即刻要一串墨丸一串雞肉, 盛惠$22
Waiting Time
5 Minutes (TakeAway)
$22 (Tea)
  • 墨丸
  • 雞肉
2011-03-23 288 views
未踏出油麻地港鐵站,陣陣雞蛋仔香已飄進鼻子,令本來有點餓的更想吃東西,隨著香氣找到這家門口有港式小食的茶餐廳,除了雞蛋仔、格仔餅外,還有受歡迎小吃如咖喱魚蛋、大香腸和牛雜,那我都要一底格仔餅頂頂肚。格仔餅有熱和不熱,不熱者是早已做好放在架上的,熱的就是即時燒製的,同樣價錢當然要即製的,等了好幾分鐘, 一份熱乎乎的格仔餅到手了。從滲著油的紙袋來看,醬汁也相當不吝嗇呀。格仔餅出爐後沒有以風扇吹凍,全底也是熱乎乎又軟軟的,軟得黏著紙袋的合二為一,其實這才是我喜歡的版本。黏黏軟軟的餅身很有牛奶蛋香,甜甜的味道來自重手的練奶、牛油及砂糖, 加上花生醬更為美味,ko 一底後充滿力量的上課去。 第二個上課日,本打算走遠一點看看小阮子還有沒有酥皮蛋撻,可是那攔門雨令人不想多走幾步,為求方便再次在這裡排雞蛋仔; 雞蛋仔同樣有熱和不熱,但換了另一個形容詞是脆一點和軟一點,我當然選擇軟一點啦。等候時間似乎比平時的短,很快的時間雞蛋仔到手了,保持新鮮熱辣的溫度但蛋奶香味卻不如上次格仔餅般濃, 每個雞蛋仔算是充實,沒有出現一半只有殼另一半充實的模樣, 軟軟的像蛋糕仔般,但邊位卻像薄脆,因而又弄傷了上顎,痛!!
每底$10

雞蛋仔

等候時間似乎比平時的短,很快的時間雞蛋仔到手了,保持新鮮熱辣的溫度但蛋奶香味卻不如上次格仔餅般濃, 每個雞蛋仔算是充實,沒有出現一半只有殼另一半充實的模樣, 軟軟的像蛋糕仔般,但邊位卻像薄脆,因而又弄傷了上顎,痛!! 雞蛋仔沒有像格仔餅般另加糖奶,原來本身甜味很輕的!吃著吃著覺得開始有點苦苦的,原來中間部份的底部是焦焦的,其實已不是第一底有此現象,也許爐火較猛所以蛋仔很容易變焦,所以等候時間也較短,師傅不如考慮用"慢工出細貨"的方法吧,不然損耗比成品還多,得不償失耶。
Waiting Time
5 Minutes (TakeAway)
$10 (Dinner)
每底$10
2009-12-18 133 views
23/OCT大家食飽飽之後,便各自歸家了~妹子原本想搭巴士回家,誰不知轉角便是地鐵站出口,便搭地鐵吧!見到門口有雞蛋仔買,妹子心思思又想食,雖然已經飽了,一個半個雞蛋仔就當飯後甜品吧~除了買雞蛋仔外,還有魚蛋燒賣牛肉牛雜等小食買,不過妹子一心向著雞蛋仔,便無意發展其他方向,一間小小的店子,明顯地是潛建而成,晚間時段,阿叔都幾空閒招呼妹子這個妹妹仔~哈…見到原味和芝麻都是$9,其他口味則貴點,分別$10-$12,妹子指明要脆身一點,咬下外脆內軟才好吃~見阿叔首先下蛋漿,然後加芝麻,妹子貪心地叫他下多些,而阿叔亦好人士地應妹子的要求~等了數分鐘後,妹子熱辣辣的芝麻雞蛋仔出爐了,阿叔用紙袋載著,紙袋並沒有氣孔,沒有散熱的空間!妹子要襯熱快快吃~見到雞蛋仔滿佈點點黑芝麻,以為妹子今次拾到寶,誰不知?咬下,苦澀味由舌頭散發出來,打著問號的妹子,看看雞蛋仔的背面,竟然是燶的?有沒有搞錯?做成這樣子都可買給客人食?妹子要求的是脆身,而不是燶身,阿叔是否誤會妹子的意思呀?妹子真的覺得超難吃,吃過幾粒後便掉進垃圾筒了,妹子的$9個大洋呀~還來呀~
23/OCT

芝麻雞蛋仔
$9 (Last Night Supper)
1月1日, 黎到新一年,希望有個新既開始~~~ 晏晝睇愛誘罪, 所以喺油麻地食個快飯, 新正頭好多食肆都冇開門, 見到哩間有d懷舊feel心諗應該都幾好食, 就試下啦~::: 叉蛋飯::: $23例湯先到, 有南瓜料, 冇乜落味精, 清得黎有少少甜, 唔錯~ 個飯呢, 叉燒冇乜味, 不過蛋幾滑, 夠多汁, 撈飯好食, 飯都夠大碟, 食唔晒. 而熱奶茶唔夠滑, 飲到底仲有渣…::: 吞拿魚火腿治::: $19 + $2(凍飲)吞拿魚火腿治, 一個普通得不可能失手的組合. 兩塊軟軟的白麵包內塗上牛油, 充滿沙律醬的吞拿魚, 還有一片火腿. 簡單輕怡又好味~ 凍檸茶少甜茶味香濃, 不錯~一間好普通既茶餐廳, 做街坊生意, 環境可以接受, 有電視睇~ 不過除咗是日快餐其他飯都好似唔係好抵. 不過食完之後行行下見到大家食, aiya~ 早知食哩間啦, 我地都好想食架…

::: 叉蛋飯::: $23

::: 吞拿魚火腿治::: $19 + $2(凍飲)

2006-09-16 37 views
星期六早上又要返工~ 累!想食一個豐富早餐令自己醒神下先...入去此店叫左個早餐set包沙爹牛肉麵+餐肉炒蛋+牛油包+熱華田($19.50)可惜個麵好唔得, 無沙爹味可以話完全無味, 仲有個餐蛋好油, 最正常就係杯飲品...地方環境又唔衛生係張枱既玻璃底下有隻蟑螂..十分嚇人...價錢又唔算平...無下次
星期六早上又要返工~ 累!