1K
2024-08-05 335 views
某日經過太子,見到呢間餐廳主要食辣同四川食物,甘岩肚餓就買左黎食,鐘意食辣既叫左份麻辣燙可以自選食品,揀左貢丸,海帶,豆卜,食物即叫即整,辣度可以自選,而且配料選擇都好多,可以揀自己鐘意食既食物,入面仲有薯粉,薯粉好彈牙煙煙韌韌甘,口感唔差我地叫左一份韮菜豬紅好入味,豬紅都幾多,泡椒鳳爪小食辣得過癮,鳳爪平時都會買黎食泡椒煮法比較特別就買左。呢度仲有其他小食好似魚蛋燒賣腸粉甘,有辣有唔辣既選擇都幾好。

2024-08-02 980 views
去完太子做野又未食飯路過見到有間叫金記小食酸辣粉🍜就不如喺度食個快飯啦店舖面積唔大有個小空間可以俾我哋食野店員好有笑容有禮貌咁推介唔同食材✨腸粉,燒賣,魚蛋 三併🍡🍢魚蛋好有咬口燒賣食落唔霉而且甜醬豉油都好慷慨蓋過哂成隻碗面🧂食落每啖都有甜醬豉油襯托✨碗仔翅加魚肉🍵🐟店員好好人加咗胡椒粉🧂魚肉份量好多唔會霉,有咬口碗仔翅都好足料冬菇木耳全都唔吝嗇✨招牌酸辣粉🍜要小辣,加多隻煎蛋🍳首先欣賞好慷慨嘅芫茜因為我係芫荽控🌿其次碗酸辣粉,唔算好辣🌶️食落有少少麻辣🔥但唔會辣到流晒口水鼻涕另外薯粉好咬口👍🏻火喉煮得啱啱好,咬兩啖就咬得斷另外肉碎酸菜都好足料如果有時間,直頭想食埋碗湯🥳🥳✨招牌酸辣粉,加配菜🍜我拍擋好肚餓,加咗好多餸腸仔,娃娃菜,肥腸,豬紅,白蘿蔔,香菇貢丸🍢芫茜份量都好多佢呢碗係小辣🌶️聽佢分享,辣度都入到口而且肥腸浸落辣湯再食,好夾蘿蔔同埋娃娃菜好掛湯😋食落口又會有辣湯加菜嘅味道喺個口度係另類嘅享受🥳事後每人要多罐可樂🍺因為太熱同口渴,所以冇影相餐廳招呼好好店員親切有禮如果想食正宗酸辣粉👍🏻👍🏻呢間都係不二之選會再幫襯🥳
去完太子做野
又未食飯
路過見到有間叫金記小食酸辣粉🍜
就不如喺度食個快飯啦

店舖面積唔大
有個小空間可以俾我哋食野

店員好有笑容有禮貌咁推介唔同食材

✨腸粉,燒賣,魚蛋 三併🍡🍢

魚蛋好有咬口

唔會霉,有咬口
碗仔翅都好足料
冬菇木耳全都唔吝嗇

✨招牌酸辣粉🍜

要小辣,加多隻煎蛋🍳
首先欣賞好慷慨嘅芫茜
因為我係芫荽控🌿
其次碗酸辣粉,唔算好辣🌶️
食落有少少麻辣🔥
但唔會辣到流晒口水鼻涕
另外薯粉好咬口👍🏻
火喉煮得啱啱好,咬兩啖就咬得斷
另外肉碎酸菜都好足料
如果有時間,直頭想食埋碗湯🥳🥳

✨招牌酸辣粉,加配菜🍜
我拍擋好肚餓,加咗好多餸
腸仔,娃娃菜,肥腸,豬紅,白蘿蔔,香菇貢丸🍢

芫茜份量都好多
佢呢碗係小辣🌶️
聽佢分享,辣度都入到口
而且肥腸浸落辣湯再食,好夾
蘿蔔同埋娃娃菜好掛湯😋
食落口又會有辣湯加菜嘅味道喺個口度
係另類嘅享受🥳

事後每人要多罐可樂🍺
因為太熱同口渴,所以冇影相

餐廳招呼好好
店員親切有禮
如果想食正宗酸辣粉👍🏻👍🏻
呢間都係不二之選
會再幫襯🥳
2024-08-02
$80 (Tea)
2024-06-30 363 views
招牌酸辣粉🔥推薦食豬紅,好入味另外,就要按自己喜好揀辣度,留意個辣度都幾勁㗎🤣我就小辣嘅水平,想挑戰一下中辣以上就應該好啱你酸辣粉本體好彈牙煙靭吸收咗湯底嘅精華又酸又辣,多重感覺但又好夾😝麻辣燙🥵麻辣燙都係自選餸同粉麵薯粉吸收晒啲湯汁,煙靭香辣,食吓就有啲numb🤭好食辣嘢,麻辣燙真係必點,一定滿足到你碗仔翅份量非常多,而味道係偏甜嗰種食辣嘢叫一碗,可以中和一下刺激泡椒雞腳凍食嚟㗎,唔好睇佢白雪雪辣度都唔惹少,越食越辣口痕想食辣嘢, 但又食唔落一碗麵,推介呢個小食呢一間主要做外賣,放工都好多人排隊金記小食酸辣粉 (太子)📍 太子汝州街21號英來大廈地下C號舖#金記酸辣粉 #太子美食 #princeedwardfood #酸辣粉
招牌酸辣粉🔥
推薦食豬紅,好入味
另外,就要按自己喜好揀辣度,留意個辣度都幾勁㗎🤣
我就小辣嘅水平,想挑戰一下中辣以上就應該好啱你
酸辣粉本體好彈牙煙靭
吸收咗湯底嘅精華
又酸又辣,多重感覺但又好夾😝

麻辣燙🥵
麻辣燙都係自選餸同粉麵
薯粉吸收晒啲湯汁,煙靭香辣,食吓就有啲numb🤭
好食辣嘢,麻辣燙真係必點,一定滿足到你

碗仔翅
份量非常多,而味道係偏甜嗰種
食辣嘢叫一碗,可以中和一下刺激

泡椒雞腳
凍食嚟㗎,唔好睇佢白雪雪
辣度都唔惹少,越食越辣
口痕想食辣嘢, 但又食唔落一碗麵,推介呢個小食

呢一間主要做外賣,放工都好多人排隊
金記小食酸辣粉 (太子)
📍 太子汝州街21號英來大廈地下C號舖

2024-06-28 329 views
金記小食酸辣粉突然想食酸辣野,經過呢間就買來試下。幾好食不錯,仲辣得幾過癮!🍜招牌酸辣粉大兜同都幾多配菜,有芫荽、榨菜、炸花生、肉碎、荷包蛋,薯粉不錯,口感煙韌彈牙。佢味道都幾正宗,小辣都偏辣,建議由BB辣開始挑戰上去😂🌶麻辣燙餸菜可以自由揀,揀左牛丸、墨丸、海帶結、木耳同娃娃菜。啲丸都算彈牙既,娃娃菜都鮮甜,海帶結都唔錯。都係揀左小辣,但冇招牌酸辣粉咁勁。🥟韭菜餃$30有6隻,以為係平時食開既餃子size,點知都幾大粒!餃子皮唔厚,透透地睇到啲韭菜肉餡,呢碗味道清淡啲,湯底幾好。🐽韭菜豬紅韭菜同豬紅都新鮮,比較特別既係佢有豬大腸,第一次食有豬大腸既韭菜豬紅。大腸洗得幾乾淨,唔會有臭味。擺底既蘿蔔仲煮得幾冧幾入味整體黎講酸辣粉味道正宗,其他小食都好抵食!現場見都係做外賣為主,值得一讚係成個檔口都幾乾淨,同平時見果到果啲滴到一地都係既鋪頭好唔同,可以再試
金記小食酸辣粉

🍜招牌酸辣粉

🌶麻辣燙

🥟韭菜餃

🐽韭菜豬紅

2024-06-26
作為一個酸辣粉愛好者,喺太子附近行街見到難得有專門賣酸辣粉嘅小店,即使大熱天時,都無阻要食酸辣粉嘅心情!呢間金記小食酸辣粉可以選擇外賣自取或者係即場立食,另外仲有其他唔同小食售賣添~碗仔翅(小)💰HK$22碗仔翅用料十足,有素翅、木耳絲、香菇、肉絲等等,簡單用埋香醋同埋胡椒粉去調味,完美地重現咗港式嘅經典美味!落埋自家製香辣菜脯,又係另有另一番風味~最佳搭配(小)💰HK$20有蘿蔔、豬紅、韭菜同埋大腸!蘿蔔煮到好腍,豬紅口感柔嫩,配合埋口感爽脆嘅韭菜同埋大腸,口感方面形成咗強烈嘅對比,終於明白點解呢個小食個名會叫做最佳拍檔😋~招牌酸辣粉💰HK$27揀咗小辣,辣度剛剛好!酸辣粉口感煙韌,肉碎份量多,配埋榨菜同埋芫荽,增添咗不少口感,味道相當之正宗~

碗仔翅(小)💰HK$22

最佳搭配(小)💰HK$20

招牌酸辣粉💰HK$27

2024-06-15
Waiting Time
5 Minutes (TakeAway)
$40 (Dinner)
2024-06-16 245 views
金記小食酸辣粉,位於📍太子汝洲街21號英來大廈地下,由太子港鐵站D出口,1-2分鍾就到。店鋪以外賣為主,門口設有立食長枱,可即買即享用。鎮店麻辣燙,湯面鋪上紅紅辣油湯,入口有麻、辣,再帶有香香胡椒粉味辣,辣湯加入煮至軟腍的蘿蔔、軟彈豬腸、脆口的豬紅、海帶、芝士腸仔,令這些食材更加惹味。招牌酸辣椒粉,配料有花生,榨菜,肉碎,香蔥等,粗粗薯粉入口煙韌,榨菜味道唔辣帶酸,口感脆口,加上花生香,入口酸酸辣辣,非常美味。

店鋪以外賣為主,門口設有立食長枱,可即買即享用。

TakeAway
2024-06-13 174 views
金記小食酸辣粉太子汝州街21號英來大廈地下C號舖經開太子,喺保護兒童會對面,開咗間小食店,主打酸辣粉,買返個外賣試下先。😸招牌酸辣粉今次叫咗小辣,配料好豐富,有肉碎、花生、榨菜、芫茜,我追加咗蘿蔔、豬紅、豬大腸、貢九、魚蛋、海膽丸和芝士丸。麻薯粉口感煙韌,又香又滑,吸收了湯底的精華,夠入味,小辣剛剛好,湯底鹹度適中,推薦!😋韭菜餃+芫茜餃外層口感煙韌,內層鬆軟,餡料新鮮。😄碗仔翅(兩溝)碗仔翅調和得不錯,魚肉夠彈牙,份量十足,酸度適中,加少少胡椒粉,好惹味。😙金記小食酸辣粉 配料新鮮夠地道,喜歡酸辣粉的朋友不能錯過。😎🤘🏻
金記小食酸辣粉

太子汝州街21號英來大廈地下C號舖

韭菜餃+芫茜餃

外層口感煙韌,內層鬆軟,餡料新鮮。😄

碗仔翅(兩溝)

2024-06-12 192 views
這間位於太子的小店是我的秘密店之一,不單止足料,而且價錢實惠夠平,店鋪不算大,但是碗仔翅或生菜魚肉是大大碗的,是我每次都會點的餐單之一!招牌酸辣粉最近偏好酸酸辣辣的湯底,辣度當然自己選擇,今次選了:手打牛肉丸、肥腸、韭菜餃,本身酸辣粉已經有花生、榨菜、芫茜同肉碎,食完真好過癮~懷舊碗仔翅真是會食飽到,是有點實在且料多的碗仔翅,絕對不是稀身多水款。除了碗仔翅,生菜魚肉、麻辣燙、芫茜水餃都不可以錯過!

懷舊碗仔翅

除了碗仔翅,生菜魚肉、麻辣燙、芫茜水餃都不可以錯過!

Lunch
  • 懷舊碗仔翅
2024-06-11 179 views
收工經過地鐵站聞到一陣酸辣味好肚餓🥹,又幾多人排隊。同朋友叫左酸辣粉,叫左小辣🔥,但真係唔可以睇少佢。湯底好麻,嘴唇痺痺地,好過癮😵‍💫配料豐富,肉碎足料,花生榨菜酸爽,同軟身嘅紅薯粉夾。紅薯粉質地唔會過淋,有嚼口,小心D唔好一啖吸入口,因為真係好辣🥵麻辣燙就有海帶絲、木耳、豬皮、貢丸同蟹籽丸。今次係再辣D🔥海帶係麻辣燙最好嘅朋友, 爽口掛汁。頂唔順太辣叫左碗仔翅🍲同小食三寶🍡碗仔翅冇鹼水味,湯底有香冬菇味同用左蛋汁勾芡,用嘅係仿翅唔係粉絲,黑木耳幾爽口。三寶有魚蛋、燒賣、腸粉而且魚蛋係越嚟越少有嘅陳皮魚蛋每一粒都係實滴滴好足料腸粉蒸得啱啱好,唔會過腍,多醬芝麻又多🫙燒賣都幾大粒 有咬口
收工經過地鐵站聞到一陣酸辣味好肚餓🥹,又幾多人排隊。

頂唔順太辣叫左碗仔翅🍲同小食三寶🍡

三寶有魚蛋、燒賣、腸粉
而且魚蛋係越嚟越少有嘅陳皮魚蛋
每一粒都係實滴滴好足料
腸粉蒸得啱啱好,唔會過腍,多醬芝麻又多🫙
燒賣都幾大粒 有咬口
2024-06-03
  • 麻辣燙
2024-06-11 1133 views
《金記小食酸辣粉 - 太子》雖然我成日都周圍搵食,睇落好似成日都淨係食貴野咁,但其實我對於街頭小食都十分熱衷的😉除咗傳統嘅燒賣雞蛋仔之外,近年我仲特別鍾意食酸辣粉添😌最近,比我喺太子搵到一間無論係食物份量定係食物質素都好高嘅小食店,可以話係近期最愛🫶🏻係令我唔怕身水身汗都願意企喺街度食嘅酸辣粉店☺️小食店門口只有十分少量嘅位置俾人立食,所以基本上大部份人都係外賣的😉除咗酸辣粉之外,我發現佢嘅生菜魚肉同埋碗仔翅都係唔錯嘅選擇👍🏻仲有幾款食品都係我嘅私心推介💁🏻‍♀️招牌酸辣粉 $27佢呢度嘅酸辣粉有$27起計,老闆話如果比較大胃口嘅可以要大碗,另外都可以再加錢配埋不同嘅餸菜一齊食,我個人就推薦食豬腸、豬紅、同埋牛柏葉,呢一個配搭係我嘅favourite🫶🏻除咗肉類之外,仲有不少素菜可以揀㗎😉你仲可以按照自己食辣嘅能力選擇難度☺️我平時米線食開五少辣,呢度可以食到小辣至中辣㗎☺️我鍾意呢間小店嘅酸辣粉原因係佢嘅粉條係非常之彈牙煙靭,食落好有口感又嗦湯,又酸又辣又惹味💁🏻‍♀️生菜魚肉湯 $22/$26佢呢度嘅生菜魚肉湯魚肉都幾濃味,魚肉食落彈牙滑溜,就算係最大碗都只係$26咋,魚肉嘅份量非常多絕對唔
《金記小食酸辣粉 - 太子》

💁🏻‍♀️招牌酸辣粉 $27

💁🏻‍♀️生菜魚肉湯 $22/$26
佢呢度嘅生菜魚肉湯魚肉都幾濃味,魚肉食落彈牙滑溜,就算係最大碗都只係$26咋,魚肉嘅份量非常多絕對唔馬虎,平時行過我都會買返一碗返屋企食㗎

💁🏻‍♀️泡椒雞腳 $22
呢一款雞腳係凍盤嚟㗎,可以買返屋企睇住電視慢慢食,雞腳預先一開二剪短咗,所以食起上嚟唔會好論盡,不過食落有點辣,個後勁有啲強勁,但係越辣越想食🤣除咗泡椒雞腳之外,仲有泡椒雞翼尖可以選擇,同樣地都好惹味

💁🏻‍♀️自選麻辣燙
麻辣燙嘅餸菜可以按照自己喜好選擇,除咗餸之外,仲可以揀唔同嘅粉麵,作為煙韌控嘅我就梗係揀薯粉啦😉佢同酸辣粉嘅湯底味道唔同,酸辣湯會帶點微微甘香嘅醋味,而麻辣燙真係偏向四川嗰種辣味,如果鍾意食辣嘢嘅話應該喜歡自己選擇嘅麻辣燙多啲,仲有好多丸類同埋腸,可以加配放入麻辣燙入邊造成湯麵😉都係我私心嘅推介
2024-06-06
2024-06-04 108 views
過嚟太子交收完覺得有啲肚餓,搵到呢間有好多掃街小食嘅小店。見到個酸辣粉又幾吸引,怕唔夠飽仲點埋個碗仔翅。招牌酸辣粉個粉本身已經有大量配菜,包括:芫荽、榨菜、炸花生、肉碎。第一次食我揀咗BB辣,薯粉口感煙韌彈牙。我加咗幾個餸:豬紅、魚蛋、牛丸、蟹籽丸同白蘿蔔。全部餸都索晒湯底啲汁,食落好夠味之餘又幾開胃🤤,下次可以叫小辣試下。兩溝碗仔翅熱辣辣好足料,由木耳絲、冬菇絲、雞肉絲所組成。掃街最鍾意點嘅嘢食之一,加埋醋同胡椒粉就更惹味啦😋。

兩溝碗仔翅

2024-06-04 119 views
香港嘅特色小食?點可以冇魚蛋燒賣、碗仔翅、酸辣粉⋯?諗起都流口水🤤呢間仲要開到凌晨12點!✨魚肉碗仔翅配料好足,有冬菇/木耳絲/雞絲,手打魚肉份量又多又彈牙,加埋醋、麻油糊椒粉同辣菜譜,不得了🤩✨麻辣燙5種辣度可以選用,我小辣已經好夠。配料今次揀海帶/芝士腸/木耳/香菇貢丸/牛丸咁多餸都係$50左右,已經夠哂飽。✨酸辣粉薯粉好煙韌彈牙,配有大量肉碎、榨菜同花生。配料我揀咗兩款魚蛋,陳皮魚蛋比較香口、大魚蛋比較彈牙,兩款都好食。✨韮菜豬紅大腸大腸好香口唔會太肥,配埋韭菜豬紅,好好味。

✨魚肉碗仔翅

✨麻辣燙

✨酸辣粉

✨韮菜豬紅大腸
大腸好香口唔會太肥,配埋韭菜豬紅,好好味。
2024-06-02
2024-06-04 148 views
原本友人話帶我去太子食古法芝麻糊,但係冇理由未食晏就先食甜品,諗緊點樣算,就見到佢隔離有間小食酸辣粉。見佢仲有位置可以放好碗粉企喺度食我哋點咗佢大大隻介紹嘅麻辣燙同埋酸辣粉,再點咗個雙拼水餃同小碗最佳搭配來分享碗酸辣粉好似細細碗咁但其實成碗都係料,有肉碎,花生,榨菜同埋芫荽,我怕叫咗BB辣,酸酸地好惹味,啱晒夏天食。另外朋友仔嘅麻辣燙就點咗小辣多麻,湯底食落好過癮,加上魚蛋,牛丸、雲耳、芝士腸同薯粉,非常豐富。估唔到佢哋嘅水餃咁大隻,大過隻匙羹,唔係出邊雪藏嗰啲咁,佢仲有少見嘅芫荽餃,好香。個最佳搭配其實係蘿蔔、韭菜、豬紅、大腸,都係碗細細其實入邊滿一滿,有好多件大腸同豬紅佢即叫即整,等待嘅期間見到好多外賣送餐,記住現場係一定要俾現金嘅,好彩有錢起身

見佢仲有位置可以放好碗粉企喺度食

我哋點咗佢大大隻介紹嘅麻辣燙同埋酸辣粉,

再點咗個雙拼水餃同小碗最佳搭配來分享

• 麻辣燙
  • 最佳配搭
2024-06-02 64 views
金記小食酸辣粉 (太子)太子汝州街21號英來大廈地下C號舖特色小食,酸辣粉麻辣燙太子地鐵站D出口行2分鐘左右,喺香港保護兒童協會對面,家庭式經營裝修光猛新淨,鋪面左邊有個位可以立食除咗四川嘢之外,碗仔翅燒賣魚蛋等小食都有,價錢抵食老闆非常好人,份量大大份嗌左個蘿蔔豬紅韭菜大腸(小)加一個酸辣粉,蘿蔔無渣,少少清甜帶辣大腸q靭,韭菜爽口豬紅是亮點,豬紅入味,咬落有汁,不錯酸辣粉薯粉㡳,薯粉滑,正宗四川麻辣底,小辣中帶麻,keep住bill汗,好過癮配料選左basic 既丸類芝士腸,貢丸牛丸,非常大粒,價錢平過譚仔,非常抵食之選行開太子附近,一定要嚟試吓見佢OpenRice都好多like,𣎴錯。
金記小食酸辣粉 (太子)
太子汝州街21號英來大廈地下C號舖

特色小食,酸辣粉麻辣燙
裝修光猛新淨,鋪面左邊有個位可以立食
除咗四川嘢之外,碗仔翅燒賣魚蛋等小食都有,價錢抵食

老闆非常好人,份量大大份
嗌左個蘿蔔豬紅韭菜大腸(小)加一個酸辣粉,
蘿蔔無渣,少少清甜帶辣
大腸q靭,韭菜爽口
豬紅是亮點,豬紅入味,咬落有汁,不錯

酸辣粉薯粉㡳,薯粉滑,正宗四川麻辣底,
小辣中帶麻,keep住bill汗,好過癮
配料選左basic 既丸類芝士腸,
貢丸牛丸,非常大粒,
價錢平過譚仔,非常抵食之選

行開太子附近,一定要嚟試吓
見佢OpenRice都好多like,𣎴錯。

2024-05-24 294 views
太子地鐵站附近有好多唔同嘅檔,其中依間金記酸辣粉成日見到都想試吓。今日終於有機會可以買碗返屋企食🤭仲搭咗碗細份嘅大腸韭菜豬紅🤣食材能自由加點,阿婆加點了木耳、煎蛋、牛丸和蟹籽丸🌟辣度選了中辣,對我來說剛剛好~酸辣粉的原配是紅薯粉,但也能改為米線~阿婆再三考慮還是要原配的好🤣現場即點即煮,新鮮熱辣♥️紅薯粉Q糯煙韌🌟酸辣湯底也夠香夠辣🌟牛丸牛味濃,爽口實在♥️韮菜豬紅加大腸蘿蔔♥️真的是神仙組合🌟韮菜現燙,新鮮好吃👍🏻豬紅入味,口感Q彈♥️大腸彈性十足,愈吃愈順口,不油膩🌟 蘿蔔多汁又清甜,很完美♥️
招牌酸辣粉
牛丸牛味濃,爽口實在♥️
韮菜豬紅加大腸蘿蔔♥️真的是神仙組合🌟
韮菜現燙,新鮮好吃👍🏻
豬紅入味,口感Q彈♥️
2024-05-23
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)