一日到訪青衣探朋友,晚上共享晚膳,心血來潮想吃江南菜,友人沒異議。友人說這連鎖食肆以街坊價見稱,但水準不一,看師傅手神。我沒所謂,反正想吃是家常的江南菜。松子黃魚才百元頭,好抵,汁醬酸甜得宜,番茄醬和醋的微妙作用,吊出炸香黃的鮮,黃魚尚算新鮮,肉質不散帶實,加上開胃汁醬,雜菜和香口松子,這頓菜,很好吃。小籠包是江南菜最難拿揑的,此店差在皮不夠薄,灌湯效果稍遜,吃時爆汁的肉湯不夠鮮,小籠包很差吧。花鵰醉雞,酒香濃,雞皮爽,肉嫩有藥材香,冷盤很合夏天吃。炸排骨菜飯,排骨入味香脆,但很乾,菜飯不算好吃,絲苗米質差,沒飯香,菜式好壞參半,師傅仍須努力吧,再者服務有點差,沒人主動給茶,要自取。
花鵰醉雞,酒香濃,雞皮爽,肉嫩有藥材香,冷盤很合夏天吃。
2018-07-11 133 views
今日去長發買野就順手食過快飯。可能時間尚早,無人帶位,自己入去可以隨便坐,收銀姐姐好好,有提醒我地坐嗰個位會比較大風,唔想咁大風可以轉較入位置,好細心。可能真係太早,侍應唔多,舉手舉左一陣都無人理,最後又係收銀姐姐幫手落單,勤力抵讚。落單時發現餐牌個餐廳名唔同左,連餐飲都變左少少可以揀咖啡奶茶。我叫左酸辣麵凍檸茶,朋友叫左粗炒同熱檸水,再加左個鍋貼。酸辣麵食落去超辣,平食食得下辣野嘅我都覺得好辣,而麵份量超多,多到最後食唔晒,而有樣野係抵讚嘅係佢有剪開啲麵,方便啲夾黎食。凍檸茶叫左少甜少冰,兩樣都有做到,而宜仲有3片都幾厚嘅檸檬,唔錯。上海粗炒,雖然賣相麻麻地,但食落有驚喜,炒得都算乾身唔會油淋淋,而且幾惹味,但美中不足麵硬左少少,如果可以軟少少就好啦。鍋貼因為太飽,無食到(仲唔記得影相),但朋加話皮簿餡靚,肉餡大大舊,而且仲煎得好香脆,我坐喺佢對面都聽到。整體黎講改左名後價錢繼續親民,大件夾抵食,下次黎都要食粗炒同鍋貼!

上海粗炒,雖然賣相麻麻地,但食落有驚喜

酸辣湯麵

凍檸茶

上海粗炒

2018-06-30
$49 (Lunch)
凍檸茶
上海粗炒
2018-05-27 192 views
附近上班的我,金雋亦是常光顧的店鋪之一!近日發現,店名更改了,惟餐牌上的食物轉變不多!反而增加了水吧的餐飲,如咖啡奶茶供應!平日好辣的我!口水雞是經常點的食物!坦白說,不是很出色!但味道可過一過好辣的口癮!口水雞的凍吃的!辣度適中!惟雞件較瘦多骨!至於是日點的是白飯!但其實是可加錢轉菜飯的!惟上星期點的菜飯並不夠菜,亦沒油香!所以今天還是吃白飯好了!白飯,坦白說亦不太出色!只是普通的白飯,有點過軟,水好像加多了!總括而言,這也是不過不失的水平!簡單吃一頓飯是可以的!題外話,品嚐了同事的糖醋骨!很美味的!酸甜惹味!骨亦香口!送飯是一流的!惟整頓飯也只吃糖醋骨也會有點重口味!建議我與同伴分享!還有,同事的上海粗炒!味道可接受!惟麵太硬!如果要我吃整碟!相信會很「銀胃」!還有還有!上一頓飯點了酸辣湯!是失望的!很稀、沒什麼材料!酸辣味不足!味道配得一般!可以不點!
平日好辣的我!口水雞是經常點的食物!
總括而言,這也是不過不失的水平!簡單吃一頓飯是可以的!
酸辣湯*
口水雞*
菜飯*
糖醋骨*
口水雞*
糖醋骨*
2018-05-22 153 views
同朋友們睇戲前,先係附近醫肚,搵左間平價上海菜,雖然服務一般,但價錢合宜,食物味道不錯。雞絲粉皮細細碟,但食落份量頗多,粉皮又薄又滑,拌勻麻醬同雞絲,又香又有肉感,有幾個口感,味道仲幾好,食完清爽不膩,岩哂夏天食既前菜。小籠包即點即蒸,上枱熱辣辣,湯汁夠多,而且好香帶肉味,皮薄餡靚做得幾好。再來係蒜泥白肉,估唔到個樣轉左少少,但起初以為雞絲粉皮又來。下層放左薄切白肉,豬味突出,爽滑有彈性,拌辣醬汁,幾刺激下,辣味久久不散,反而蒜味太少。加了青瓜絲更為清新,減少辣味。擔擔麵肉碎同花生都滿多,微微辣味帶花生香,麵仍有咬口微彈,若花生味更多的話就好。上海炒年糕夠鑊氣,十分香口惹味,份量多好飽肚。年糕煙韌吸到醬油味,夾埋肉絲食更香。顏色、香味、味道都到位,做得幾好。

小籠包

蒜泥白肉

加了青瓜絲更為清新,減少辣味。

2018-05-20
$75 (Dinner)
小籠包
上海炒年糕
之前一直去開良景分店,結業後改去山景,食過置樂,今日過埋黎青衣食,不嬲員工都態度唔好,可能山景會正常少少,良景都係差,首先,個名變咗品居,我地驚去錯,行咗2個圈先入黎,套餐唔同晒,馳名豬扒麵冇得拼鍋貼,拼蘿蔔糕,黎到暖暖地,有陣微酸味,豬扒麵,麵味道幾好,豬扒都keep到,不過,覺得佢縮咗水。再黎係鍋貼,味道係好嘅,不過size得返三份二,而豆漿都可以,都係果句,縮水。你將佢個正常size打7折就係青衣分店嘅出品。我見我地個麵就黎食晒,問吓個員工,仲差鍋貼未到,佢就唔太客氣咁話,煎完會攞出黎,我都知啦,唔通未煎完就攞比我咩…有d吹脹。之前又見同一個員工去隔離枱吹水,面口唔同晒,可能人地係附近超市員工啦,熟客掛。
2018-05-12
$50 (Tea)
2018-05-05 109 views
又係我同朋友搵新地方食野。今次去到長發商場。有三層。由上至下行左2次。鎖定三間食店。選擇左江南菜館。睇見餐牌A+B+C套餐都係62蚊係吸引。室內裝修係靚。食物平。但味道中等以下評價。沒有特色。可以再改善。
又係我同朋友搵新地方食野。

今次去到長發商場。有三層。
由上至下行左2次。

鎖定三間食店。

選擇左江南菜館。

睇見餐牌A+B+C套餐都係62蚊係吸引。

室內裝修係靚。

食物平。但味道中等以下評價。
沒有特色。

可以再改善。
2018-04-05 155 views
黎食個下午茶,冇人帶位就算,自己搵位坐低起,不停聽啲客話入錯單!同一張枱唔止錯一次!之後,啲亞姐完全冇心做野既,問有冇生煎窩貼又話冇,問有啲咩,夠膽死答:「你要食咩,我答你有冇!我地好多野都無」態度極為惡劣!痴線,係咪餐廳黎?跟住叫左個麵,黎到又係錯!痴線!!諗住嘆個下午茶,點知食到一肚氣!隔離枱等左半個鐘都未有得食,跟住取消單走左!我相信呢間野真係等啲未黎過既人撞入黎!真心講,唔該快啲執左佢!唔好阻住啲鋪位!
2018-03-15 124 views
不知所謂的待應及收銀員, 態度極差, 大聲呼叫客人, 外賣的湯漏了一半出來, 只要求換袋, 還說是裝得太滿, 真是吹水, 簡直是趕客, 就算好食都不會再光顧, 同荃灣那間分店簡直是相差太遠了...
2018-03-13
Waiting Time
5 Minutes (TakeAway)
Lunch
一行4人見晚上6點幾仲未等位就入左呢間餐廳。落完單見賬單上價錢有問題向侍應查詢,換來一句:「收銀話要收」,而且極無禮貌,感覺是在問你係咪比唔起錢咁。如果你同佢理論,果班鄉音阿姐會大聲過你話返你轉頭。要收錢咪要收錢,問下啫,唔洗咁既。阿姐掛住鬧交當然漏哂單啦。而且搭枱很嚴重,見隔離D 4人枱坐左3人分分鐘會搭多1人落黎,想傾下計係絕對無可能,除非你想個陌生人聽哂你講野。呢間野絕對貼錢買難受,blacklist !

2018-01-23 183 views
_喱間上海舖已嚟過食好多次,包括下午茶及晚餐。晚餐d小菜、湯及飽點整體印象唔錯。今次集中講吓d下午茶睇過餐牌就知d下午茶幾多配搭,配搭亦曾有改動。最近我最鍾意擔擔麵配熱豆漿,另加兩隻生煎鍋貼。擔擔麵水準有d飃忽,開張初期幾好,後來又差左,最近又恢復水準,會否是廚師更替就不得而知。就以最近一次評述一吓。賣相: 好,麵面铺上肉碎及葱。用料: 我like。有花生醬而且味道幾香,麵底有花生碎,汁不稀不濃,恰到好處。辣度適中,麵亦爽口彈牙,但肉碎有d太靱。熱豆浆熱度夠,濃度及甜度都適中另加的鍋貼味道亦唔錯,但鍋貼反轉,醋碟放在鍋貼面,賣相及衛生度扣少少分。三樣加埋,祇係36蚊,算幾抵食。該店全日唔收加一,自己到收銀處俾錢,連贴士都慳番。服務就有改善空間,侍應要多一眼關七,留意d客有冇叫你地,另外落單要小心d,唔好落錯。

外觀唔錯
_
舖內装修及座位都算舒適

今次集中講吓d下午茶
下午茶餐牌

擔擔麵

賣相: 好,麵面铺上肉碎及葱。

熱豆浆熱度夠,濃度及甜度都適中
熱豆漿

生剪鍋貼

三樣加埋,祇係36蚊,算幾抵食。

熱豆漿
2017-12-31 173 views
之前係度食過一次lunch覺得好好味, 今日突登搭車入長發回味一下。 雖然係菜館, 好坐又好味, 但係呢度無加一㗎! 中午仲連茶錢都唔駛俾, 仲有lunch set添, 好抵食呀!lunch set非常多元化, 包你有款岩, 仲可以加小食同碗仔翅添!我地每人加左份雞絲粉皮, 粉皮細細碟, 只夠過下口癮, 青瓜絲清甜爽口, 粉皮好滑, 雞絲都幾多, 醬汁香口帶少少醋味, 但我地鐘意濃濃花生醬味無醋既口味多點。無錫排骨麵都唔錯, 排骨夠淋又入味, 麵底份量非常多, 麵質彈牙唔會太淋, 湯底就普普通通啦, 唔會令人想飲左啲湯, 哈哈。獅子頭飯好大碟, 獅子頭同菜既份量相當多。肉質幾好, 個汁都唔錯, 值得再食。食完已經好飽, 但仲有杯豆漿同碗仔翅, 豆漿唔夠濃不過不失, 至於碗仔翅非常足料, 冬菇雲耳粉絲都好多, 唔錯唔錯!兩個人食到咁飽先$120, 抵!

兩個人食到咁飽先$120, 抵!

2017-12-30
$60 (Lunch)
  • 獅子頭
2017-10-09 255 views
行完8個鐘頭山,番樓下食上海野。到達餐廳門口,好多人堆曬係門口,但店內明明有空位,等左幾分鐘,終於有店員出來帶位,原來門口的人都唔係等位既,唔食野但堆曬係人地門口真神奇😮😮入到去坐低彩餐牌,餐單同其他上海野食餐廳大同小異, 但價錢就比較平。點左小籠包、蒜蓉青瓜、擔擔面同回鍋肉炒年糕。首先來了小籠包($28),忘記左影相,皮好厚好痴筷子,夾起唔易爛,但餡料一般,算多湯汁既。整體好一般,似超市雪藏既小籠包。之後,回鍋肉炒年糕($60),肉超鞋超硬,味道辣辣咸咸甜甜,但年糕唔多掛汁,食落無乜味,唔推薦。接著是擔擔面($30),有花生香但唔濃,湯好稀,面唔會爛撻撻,但亦無乜咬口。最後青瓜($28),晚市無得+$15追加。只是青瓜撈埋蒜泥,無乜好唔好食,青瓜算新鮮,夠甜同爽,幾好。
行完8個鐘頭山,番樓下食上海野。

點左小籠包、蒜蓉青瓜、擔擔面同回鍋肉炒年糕。

回鍋肉炒年糕
蒜蓉青瓜
2017-10-08
Dinner
2017-08-08 328 views
1. 晚市一人客飯套餐明明加$15追加烤麩,點解收$33?2. 回鍋肉明明$60,點解收$62?3. 小籠包明明$28,點解收$29?4. 酸辣湯明明$24,點解收$25?5. 門外宣傳牌明明寫晚市一人客飯套餐連酸辣湯,點解分開收$25?希望管理層回覆以上問題,準備跟據商品說明條例跟進,因差價足足相差$43。
1. 晚市一人客飯套餐明明加$15追加烤麩,點解收$33?
2. 回鍋肉明明$60,點解收$62?
3. 小籠包明明$28,點解收$29?
4. 酸辣湯明明$24,點解收$25?
2017-08-08
TakeAway
Dinner
2017-07-02 280 views
係青衣返工,最鐘意同同事黎呢間食上海野叫餸share食四個人叫左四個餸,其實我地黎黎去去都係叫個幾味,所以一坐低已經唔洗諗。佢除左跟白飯仲可以加幾蚊轉菜飯嫁,仲送野飲,好抵食!回鍋肉:因為有少少菜,每次都會叫。其實幾好食,豬肉會有少少肥,同埋有少少豆腐乾做配菜。黑醋排骨:勁入味既排骨,好送飯。我地個個都好鐘意食,酸酸地甘。口水雞:個人之愛之選,夠入味同雞肉好滑。我係試過兩次太想食,食完午餐買埋半隻雞拎返屋企晚餐加料。哈哈紅燒豆腐:第一次嘗試,炸過既豆腐入面好滑,外皮好有口感。但得幾舊豆腐收50蚊又唔太抵。總結,除左上面果d推薦,佢仲有涼瓜牛肉都好好味嫁,絕得值得一試既平價午餐。
係青衣返工,最鐘意同同事黎呢間食上海野叫餸share食

回鍋肉

黑醋排骨

口水雞

紅燒豆腐

2017-06-29
$50 (Lunch)
黑醋排骨
口水雞
2017-05-30 248 views
上次響青衣城既上海菜麻麻地。今次響長發呢間試下。見到個「易拉板」既生煎包幾靚就試下。今日端午節都有餐食。叫左一個上海炒年糕,擔擔面。餐飲叫左酸辣湯。明顯好味好多。炒年糕好大碟。擔擔面既花生味好濃。個套餐仲可以加錢加小食同點心。咁我地就加左錢要煎餃(好快黎到,好明顯係預先煎左既)炆油荀(好嫩)雞絲粉皮。外加生煎包。等左幾耐!諗住係生煎既都無乜所謂。點知黎到見唔到煎燶既底,個包又濕晒水咁樣。結果個皮就無食晒喇。埋單百六蚊,三個人,抵過去飲茶。

炒年糕好大碟。擔擔面既花生味好濃。

埋單百六蚊,三個人,抵過去飲茶。
酸辣湯
炆油荀
生煎包
2017-05-30
$54 (Lunch)
炆油荀