4 day(s) ago
就係普通街坊小店嘅樣啦,冇咩花巧裝飾,但勝在夠接地氣,坐低就有種親切感。講番嗰餐飯先,我叫咗個燒味飯,上台嘅時候,望到嗰碟飯,真係算係咁呀!白飯粒粒分明,上面鋪住幾塊色澤誘人嘅燒肉同叉燒,旁邊仲有幾條翠綠嘅青菜點綴,燒鴨咬落去林Gg,肉香瞬間喺口腔散開,叉燒就肉質鮮嫩,蜜汁嘅甜味恰到好處,唔會膩,同燒鴨嘅鹹香搭配得一流,簡直係味蕾嘅雙重享受。不過呢,可能因為我運氣唔好,有啲燒鴨嘅部位稍微肥咗啲,食多幾塊就有啲膩咯,但總體嚟講,燒味嘅水準算係咁再講嗰杯奶茶,茶味香濃,飲落去順滑得嚟又有層次,就好似聽一首經典嘅粵語老歌,越品越有味道。整體合格。呢度嘅價錢都幾親民嘅,燒味飯五十蚊一份,份量十足,性價比算高啦。對比起啲高級餐廳,雖然環境冇咁靚,但勝在味道夠正宗,價錢又實惠,真係街坊們嘅飯堂呀。講起燒味飯,真係勾起好多回憶。細個嘅時候,放學返屋企路上,經過燒臘鋪,聞到嗰陣燒味香,口水都流埋。阿媽有時會買返嚟加餸,一家人圍埋一齊食,嗰種溫馨嘅感覺,真係一世都難忘。而家喺呢間餐廳食到呢個味道,好似返咗去以前嘅時光,雖然冇阿媽煮嘅餸,但呢度嘅燒味都算慰藉咗我嘅思鄉胃啦。總括嚟講,呢間金沙燒味餐廳,燒味
總括嚟講,呢間金沙燒味餐廳,燒味ok 奶茶夠香,價錢公道,環境雖然普通,但勝在有住濃濃嘅街坊情懷,值得一試!下次經過附近,我肯定會再嚟幫襯嘅,希望到時燒肉嘅部位可以再精選一下啦,哈哈!