2022-01-19 508 views
好少推介台式餐廳,通常都係煎煎炸炸,無咩驚喜~直至食咗阿土伯鹽水雞,唔怪得雖然佢淨係做外賣,但午市都排哂隊咖~飲食記錄:第一次食,試咗佢嘅皇牌套餐,包咗1/4隻雞、2款配菜同1碗古早飯。我揀咗涼拌蓮藕及涼拌黑木耳作為配菜。調味方面,我揀咗以白糊椒粉同話梅粉作主調嘅阿土醬😋雞肉滑,涼拌爽口,配埋阿土醬真係好開胃!美中不足係佢古早飯相對失色,我覺得飯有啲濕,同埋無咩味(利申:唔估古早飯應該係咩味😂幻想中嘅古早飯係撈咗啲豉油/雞油😅)由於雞肉同涼拌嘅份量好多,我最後就唯有食唔哂啲飯啦😅

飲食記錄:

Lunch
2022-01-16 189 views
阿土伯鹽水雞 Mr Tuu @mr_tuu_d2 台灣菜入面...其中必食嘅就係鹽水雞~好鍾意佢可以揀唔同配料同埋個醬同雞好夾😋阿土伯有一人餐加麵..lunch食都夠飽啊🤪食過幾次都係叫原味小辣🌶要左雞胸雞髀各一半,另外3款配菜❤️雞肉已去骨,肉質ok~雞皮好清爽..唔會食到一口油🤪配菜試過甜不辣,幾好..煙煙韌韌,有口感~芭樂 、百頁豆腐、杏鮑菇、秋葵都新鮮好味~ 但米血糕個人麻麻🙈🙈個醬汁鹹鹹辣辣,好惹味😋配埋個冷麵一流👍🏻
阿土伯鹽水雞 Mr Tuu @mr_tuu_d2
台灣菜入面...其中必食嘅就係鹽水雞~
好鍾意佢可以揀唔同配料同埋個醬同雞好夾😋

阿土伯有一人餐加麵..
lunch食都夠飽啊🤪
食過幾次都係叫原味小辣🌶

要左雞胸雞髀各一半,另外3款配菜❤️
雞肉已去骨,肉質ok~雞皮好清爽..唔會食到一口油🤪

配菜試過甜不辣,幾好..煙煙韌韌,有口感~

個醬汁鹹鹹辣辣,好惹味😋配埋個冷麵一流👍🏻

2021-01-09 3036 views
呢間成日經過都想試 今次終於有機會食到 揀左半隻雞加三款配料($80) 依家好似有個set係加$7就有一份細拉麵 但今次路途遙遠 為免啲野食凍晒 就留番下次先試食喇 -買果陣撞正weekday下午茶時段 餐廳得我一個客人 店員好nice 好快就整好 -一拎到果陣已經覺得幾墜手 返到去一打開發現份量真係唔少 雞肉嫩滑 配菜新鮮 調味亦剛剛好 就算隔左差唔多三個鐘先食 吸晒啲調味料 都唔會有好咸嘅情況出現-推!希望疫情快啲完 夜晚有番堂食喇
推!希望疫情快啲完 夜晚有番堂食喇
TakeAway
5 JAN 2021之前經過這間就一直很想吃很想念台灣的美食 ;´༎ຶਊ ༎ຶ`;在香港也不停在尋找台味哈哈這間真的味道相似度90%!!!如果有辣椒粉就完美了!   店家資訊置於文末     小小間的店面內用座位還算多~店名叫阿土伯XDDD(台語來著)剛看到時覺得蠻搞笑的 (´艸`*)    店外有放一個餐單板     ▲完整菜單價格應該還算可以吧 (!?)雖然還是貴台灣好多倍XD但加減吃啦~~   有三種調味~我選第一種    收銀處有個展示冰櫃放了很多食材流口水了(*´﹃`)    我是點一人餐 HK 45有胸腿各一半+任選三個配菜配菜我選米血糕、玉米筍、鹵水雞腎要來買之前看了菜單居然有米血糕跟玉米筍兩個都是我在台灣小吃中的最愛啊~~~居然都有實在太幸福了(♡´艸`)點了大辣但好像不是非常辣在台灣吃鹽水雞都會有辣椒粉我總覺得辣椒粉才是鹽水雞的精髓但這邊沒有辣椒粉有點可惜如果有辣椒粉我可能會每天吃XDDD鹽水雞加道地辣椒粉絕對是真台灣味 (≖ᴗ≖✿)我要來下單台灣辣椒粉了之後買來吃可以自己加XDD   份量個人覺得還算多~從側面看大概有一半左右HK 45 我覺得也還可以接受~之後再來試試

5 JAN 2021

之前經過這間就一直很想吃

很想念台灣的美食 ;´༎ຶਊ ༎ຶ`;

在香港也不停在尋找台味哈哈

這間真的味道相似度90%!!!如果有辣椒粉就完美了!

店家資訊置於文末

小小間的店面

內用座位還算多~

店名叫阿土伯XDDD(台語來著)

剛看到時覺得蠻搞笑的 (´艸`*)

店外有放一個餐單板

▲完整菜單

價格應該還算可以吧 (!?)

雖然還是貴台灣好多倍XD

但加減吃啦~~

有三種調味~

我選第一種

收銀處有個展示冰櫃

放了很多食材

流口水了(*´﹃`)

我是點一人餐 HK 45

有胸腿各一半+任選三個配菜

配菜我選米血糕、玉米筍、鹵水雞腎

要來買之前看了菜單居然有米血糕跟玉米筍

兩個都是我在台灣小吃中的最愛啊~~~

居然都有實在太幸福了(♡´艸`)

點了大辣

但好像不是非常辣

在台灣吃鹽水雞都會有辣椒粉

我總覺得辣椒粉才是鹽水雞的精髓

但這邊沒有辣椒粉有點可惜

如果有辣椒粉我可能會每天吃XDDD

鹽水雞加道地辣椒粉絕對是真台灣味 (≖ᴗ≖✿)

我要來下單台灣辣椒粉了

之後買來吃可以自己加XDD

份量個人覺得還算多~

從側面看大概有一半左右

HK 45 我覺得也還可以接受~

之後再來試試別的口味嘿嘿

- 阿土伯鹽水雞 鰂魚涌店 -

▌景點名稱:阿土伯鹽水雞 鰂魚涌店

▌推薦指數:10 / 10 (純屬個人想法,僅供參考)

▌評論:味道很台灣~非常值得一試!

▌營業時間:

星期一至五,PM 12:00 - PM 8:00

(實際情況有可能因各種因素考量而變更,前往前請再次至官網確認。)

▌電話: +852-8481-0854

▌地址: 鰂魚涌海灣街2號濱海大廈地下A3號舖

▌交通:港鐵鰂魚涌站 A 出口, 步行約5分鐘

▌付款方式:現金、八達通

▌平均消費:HK 45 - HK 100  (一人)

2020-11-04 1774 views
《台式風味鹽水雞🐔》———————————————-#阿土伯鹽水雞 🐣-想食呢間人氣台式鹽水雞小食店好耐,重要仲係黃店點可以唔支持!💛-一人餐會揀雞胸、雞腿肉各一半,又或者3隻雞翼。我就試咗雞胸雞腿,都幾嫩滑。可以再配搭3款配菜,有超過30款選擇,總有一款啱食😚我就揀咗滷水豬耳、雞腎同海帶,相當豐富!-選好雞同配料後,調味可以揀原味、阿土醬以及起司培根,愛重口味朋友亦可以加辣🌶個人覺得原味帶有胡椒都幾惹味,撈麵一流😋-⭐ 參考價錢︰一人餐(加拉麵):$52🍌 抵deal 指數:8/10
《台式風味鹽水雞🐔》
———————————————-
#阿土伯鹽水雞 🐣
⭐ 參考價錢︰
一人餐(加拉麵):$52
🍌 抵deal 指數:8/10
2020-10-15
Waiting Time
15 Minutes (TakeAway)
$52 (Lunch)
2020-10-24 2529 views
之前都有吃過這間的鹽水雞,不過上次是7月份時阿妹買外賣回來的。這一次就是我剛好在附近~於是就順道去買外賣回家加餸囉!量了體溫後店員會給您點單紙,先選雞的份量(還有是外賣定堂食),然後再選配料和味道。劃好點單紙給店員計錢,付好錢後等一會兒就可以拿外賣!上次阿妹買的半隻雞只是$58 ~現在的話是$62~因為加了價,如果會點兩款或以上配料的話點餐比較好。於是我選了 - 半隻雞餐 ($80) 有半隻雞+3款配菜。雞的肉質依然十分滑嫩,調味也是選阿土伯醬~十分惹味!配菜則是軟嫩又爽脆的鹵水豬耳、很韌的甜不辣和一般的皮蛋。
這一次就是我剛好在附近~於是就順道去買外賣回家加餸囉!
劃好點單紙給店員計錢,付好錢後等一會兒就可以拿外賣!
上次阿妹買的半隻雞只是$58 ~
於是我選了 - 半隻雞餐 ($80) 有半隻雞+3款配菜。
雞的肉質依然十分滑嫩,調味也是選阿土伯醬~十分惹味!
配菜則是軟嫩又爽脆的鹵水豬耳、很韌的甜不辣和一般的皮蛋
半隻雞+3款配菜(餐)
2020-10-20
Waiting Time
3 Minutes (TakeAway)
Dinner
半隻雞+3款配菜(餐)
2020-09-17 1173 views
黎到荔枝角,初嚐阿土伯鹽水雞~叫咗$45一人餐,可以揀胸腿各一半或者三隻雞翼配三個配菜~我揀咗胸腿各一半同海帶、杏鮑菇、冬荀絲,辣度揀咗中麻辣~ 味道好濃烈,唔算好辣,鍾意食濃味會好鍾意,唔知係咪五香粉味?我覺得有啲太濃,所以隻味我麻麻地~ 不過啲雞幾嫩滑,唔會乾柴,而且配菜都好爽口新鮮又好入味,份量食落都夠~不過男仔可能唔夠食要加麵~
黎到荔枝角,初嚐阿土伯鹽水雞~
叫咗$45一人餐,可以揀胸腿各一半或者三隻雞翼配三個配菜~

我揀咗胸腿各一半同海帶、杏鮑菇、冬荀絲,辣度揀咗中麻辣~
我覺得有啲太濃,所以隻味我麻麻地~
不過男仔可能唔夠食要加麵~
2020-09-10 788 views
係呢區出入,第一個動作就係搵下邊到有💛店!樓下其中一間想食好耐嘅店舖@阿土伯鹽水雞鰂魚涌好似荔枝角個間係總店!12:40 去到,排左15 分鐘左右!好快手!阿土醬有梅粉味酸酸甜甜!今次叫左小辣🌶️正呀!雞髀🍗肉勁滑、胸肉勁入味(暫時只食到雞肉/雞絲)一人餐可選3 款配菜我蠢咗唔記得嗌滷蛋😫😢一人餐$45加十蚊有個大麵(細麵加5 蚊)下次要試埋個皇牌套餐!不過記得留意佢營業🈺️時間中午時間來好似穩陣啲🤣
係呢區出入,
第一個動作就係搵下邊到有💛店!

樓下其中一間想食好耐嘅店舖
@阿土伯鹽水雞鰂魚涌
好似荔枝角個間係總店!
12:40 去到,排左15 分鐘左右!好快手!

阿土醬有梅粉味酸酸甜甜!
今次叫左小辣🌶️
正呀!
雞髀🍗肉勁滑、胸肉勁入味
(暫時只食到雞肉/雞絲)

一人餐可選3 款配菜
我蠢咗唔記得嗌滷蛋😫😢

一人餐$45
加十蚊有個大麵(細麵加5 蚊)

下次要試埋個皇牌套餐!

不過記得留意佢營業🈺️時間
中午時間來好似穩陣啲🤣

2020-09-10
Waiting Time
15 Minutes (TakeAway)
$55 (Lunch)
  • 一人餐
2020-07-24 1095 views
突然很想念台灣夜市的美食!其中一樣就是鹽水雞不過暫時還是沒辦法去旅行,只好找找香港有沒有什麼店可以滿足一下。然後就發現了這家阿土伯鹽水雞除了鹽水雞外還有不少的配料可以選擇。半隻鹽水雞 ($58) + 玉米筍 ($10)雖然只有半隻,但份量比起平時在其他店買那種有一堆菜墊底的多。而且都是已經去骨的,肉質十分滑嫩,只是雞皮稍微肥了一點。調味的則選了阿土伯醬~吃落甜甜的又有胡椒的味道,頗為惹味!配料因為想吃玉米筍就選了這個。
突然很想念台灣夜市的美食!其中一樣就是鹽水雞
然後就發現了這家阿土伯鹽水雞
除了鹽水雞外還有不少的配料可以選擇。

半隻鹽水雞 ($58) + 玉米筍 ($10)
而且都是已經去骨的,肉質十分滑嫩,只是雞皮稍微肥了一點。
調味的則選了阿土伯醬~吃落甜甜的又有胡椒的味道,頗為惹味!
配料因為想吃玉米筍就選了這個。
半隻鹽水雞 + 玉米筍
Other Info. : 跟台灣的鹽水雞並不差太多,下次再買可以試試其他的配料呢
2020-07-21
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
Dinner
2020-06-28 986 views
今日特登過咗午飯人流致去食,舖好細,大部份人都係外賣。其實對於鹽水雞係無咩印象,原來係涼伴,而且重口味,炎炎夏日口淡淡就啱哂啦。雞肉嘅內質其實無咩特別,算不上滑,有少少口感又未到韌,記憶中嘅走地雞仲韌(所以我唔好走地雞),不過個汁呢,鹹鹹辣辣,幾好味。配料秋葵:秋葵切咗一粒粒,裏面藏住啲汁,好有味。配料滷蛋:無咩,就想吃一顆蛋而已。配料貢丸:貢丸本質就唔可以吸汁,係一個敗筆,而呢隻貢丸本身普通,唔夠好食(阿忠丸子擁躉——回不去)。無加飯麪,扮低卡飲食。
今日特登過咗午飯人流致去食,舖好細,大部份人都係外賣。

一人餐

配料秋葵:秋葵切咗一粒粒,裏面藏住啲汁,好有味。

配料滷蛋:無咩,就想吃一顆蛋而已。

無加飯麪,扮低卡飲食。
2020-06-26
$45 (Lunch)
一人餐
2019-09-22 3479 views
聽朋友講近排香港開左唔少台式鹽水雞既餐廳,咁岩鰂魚涌見到有一間(好似係?)新開既,就儘管去試下啦。同其他地方見到既鹽水雞鋪頭一樣,一個玻璃凍櫃放哂配料出黎,既可以俾大家睇下有興趣既配料大概係點既樣又可以引起大家既食慾。通常望多兩眼,又會想加多幾樣配料。落單係自己拎紙筆圈既,有幾個set可以揀。我揀左一人餐,雞脾加雞胸跟三個配料。佢另一個選擇係三隻雞翼,感覺個份量好似會差好多咁樣?🤔配料揀左聽落好似台式d既配料甜不辣,飽肚d既薯仔同清爽岩涼拌既青瓜。雖然已經揀左薯仔,但都係加十蚊加埋麵,免得晏d肚餓又要揾野食。第一次食都係揀番原味,要個微辣就岩啦。都係將材料切細再撈,所以等左一陣就有啦。一開盒,睇落份量其實都唔少,而且雞肉既量比想像中更多。味道唔錯,汁唔算多,調味粉就唔少。微辣我覺得都唔係微,真係唔係好食得辣既人,我諗都係揀唔辣好d。雞肉既口感都唔錯,唔會好un都唔會好鞋。薯仔份量多,麵就唔算多,雖然加個大份既麵都要成十蚊。我冇喺台灣食過,所以冇得比較,都唔知正宗既味道係點。但整體味道唔錯,個醬汁幾惹味,凍凍既涼拌,天時暑熱食就岩。

2019-08-06
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$55 (Lunch)
2019-09-05 1852 views
最近台灣人氣食店進駐鰂魚涌喇!😋天氣有點熱,無乜胃口嘅真係啱哂👍🏻!店鋪細少,以外賣🥡客人居多,價錢經濟實惠唔算貴喎😌.🐔主打嘅當然係鹽水雞啦!搭配幾十款配料,加上🌶辣醬汁,跟埋冷麵🍜撈一撈食得過癮😋。皇牌套餐配埋菜飯連飲品🥤都係💲6️⃣0️⃣咋🤣.🥢今次試咗冷麵配青瓜🥒、豆干、豬耳🐽👂🏻,各款都係恰當處理好,亦沒想到配料係咁多,建議係選擇比較爽口嘅餸增強口感🥢.⚠️記得登記為VIP 獲得更多優惠呀!⚠️
⚠️記得登記為VIP 獲得更多優惠呀!⚠️
2019-08-26 1420 views
🐱🐶阿土伯鹽水雞(鰂魚涌).鰂魚涌海光街附近開咗間專食鹽水雞既臺灣店,俾佢哋長龍吸引過去,忍唔住都要排埋一份😽.我Order一人餐再加個細拉麵,份量啱啱好😋個餐除咗鹽水雞之外,仲可以加多三份配料: 🥗青瓜、木耳、金菇,全部蔬菜,夠曬新鮮Fresh!同時主打鹽水雞腌得好入味🤤 呢個絕對可以再三Encore👩🏻‍🍳👨‍🍳👩🏻‍🍳.總結評分:8/10番啅指數:⭐️⭐️⭐️⭐️..
🐱🐶阿土伯鹽水雞(鰂魚涌)
總結
評分:8/10
番啅指數:⭐️⭐️⭐️⭐️
2019-07-31 1066 views
這家店星期一至五,午餐時間人都很多,因此決定星期六去嘗嘗。。由於附近都是商廈的關係,星期六很多店家都休息,但好運的它有開門,當然進去啦~裡面有1位客人正在用餐,店員也只有1名,店面不大位置也不多,但沒人就可以隨意坐啦點餐的方法是:去櫃台拿板板和筆>選擇想要的餐點和配料>再去櫃台付費>等叫號碼牌拿餐點這家店是沒有外場服務員的,桌上有貼心的小貼士提醒[請大家用餐完,自行丟掉]點餐後,店員會在冷凍櫃夾你要的配料,然後和雞雞&醬一起拌。拌。拌勻說回我的餐點了,這次肚子不太餓,所以我的配料是:芭樂,鳳梨,凍豆腐醬料:阿土醬,走蔥,走蒜,走辣如果是餓的話,是可以加麵的 (小)$5 (大)$10它的雞肉不是外面嫩嫩的,應該是土雞吧。。但這個醬和水果很搭配的,我很喜歡,好吃呢~~它可以成為我的口袋名單,下次嘗嘗加蒜或原味的

醬料:阿土醬,走蔥,走蒜,走辣
1人餐(雞胸肉+雞腿肉)

如果是餓的話,是可以加麵的 (小)$5 (大)$10

它的雞肉不是外面嫩嫩的,應該是土雞吧。。
但這個醬和水果很搭配的,我很喜歡,好吃呢~~

它可以成為我的口袋名單,下次嘗嘗加蒜或原味的
2019-07-13
$45 (Lunch)
1人餐(雞胸肉+雞腿肉)
  • 1人餐+3個配料
2019-07-11 976 views
鍾意去台灣嘅朋友﹐一定會品嚐過當地地道小食鹽水雞。未開阿土伯之前﹐都會去太古另一家一樣係賣鹽水雞嘅連鎖店。自從鰂魚涌開咗﹐七月份已經食咗兩次。第一次係放工後﹐買外賣返歸食。點咗兩個一人餐:1) 原味 / 小辣 / 胸腿各一半﹐另跟芭樂 / 黑木耳 / 豆干再加細麵2) 原味 / 小辣 / 胸腿各一半﹐另跟杏鮑 / 雞胗 / 花椰菜再加細麵晚飯時間去比較少人﹐相對等候時間短﹐大概5分鐘左右已經整好。店員亦相當有禮貌﹐因為購買過$50﹐於Facebook page俾個like就可以有一張VIP card。第二次就lunch去買﹐因為食飯時間多人叫外賣﹐今次大概要10-15分鐘先ready。整體味道上無太古果間咁重手﹐食完都唔會太過口渴﹐正﹗

第一次係放工後﹐買外賣返歸食。點咗兩個一人餐:

整體味道上無太古果間咁重手﹐食完都唔會太過口渴﹐正﹗
Other Info. : VIP card可減$2 無論人多人少﹐員工都好友善﹐唔會黑面﹐值得一讚﹗
2019-07-04
Waiting Time
5 Minutes (TakeAway)
$50 (Dinner)
  • 芭樂﹐雞胗﹐黑木耳