2025-01-11 0 views
又來試阿嫲的厚吐司🍞芝麻紅莓吐司 $18一眼就見到勁多芝麻圍滿吐司的外圍包內梅花間竹咁有紅莓肉卷起中間整個包唔甜亦唔會膩反而食到好香濃嘅牛油同奶味紅莓keep到帶有濕潤口感唔會焗完變乾亦有啲酸酸甜甜醒胃感一如既往吐司軟硬適中反之今次感覺少了芝麻味可能except有黑芝麻味道不過都係幾好食😋之前問過老闆可唔可以整多啲鹹味吐司因為早上有時都想食咸但佢話暫時礙於食材問題都係甜味較多希望之後有多啲咸味驚喜@amore_70734988 #阿嫲現烤手工蛋糕 #阿嫲麵包店 #阿嫲 #香港 #香港美食 #香港麵包 #香港麵包店 #台式 #厚吐司 #芝麻紅莓吐司 #hk #hkfoodie #hkbakery #bakery #toast #princeedward #bread #eateateat #chuzzztastyjourney #gracechuma #fattygirl #ilovebread #ilikeeat #breakfast #yummy
又來試阿嫲的厚吐司🍞

希望之後有多啲咸味驚喜

芝麻紅莓吐司
2025-01-11
芝麻紅莓吐司
終於厚吐司有新味道又忍唔住買咗塊來試🙈新一年明明同自己講要食少啲但身體總係最誠實😂南瓜蛋黃肉鬆吐司$18嘩!小編鍾意食呢個喎😋首先佢外邊圍滿黑白芝麻已增添芝麻香味同兩款唔同脆度嘅口感吐司每層之間咖啦咖啦咁卷住南瓜蛋黃蓉同肉鬆所以每啖都好豐富同埋發現呢款啲肉鬆卷得較楚何漢界果款實所以當趕時間行起街食嘅時候啲肉鬆唔會跌到周圍係仲有佢超厚嘅切法真係好啱小編呢啲大食怪份量一塊就滿足 😌@amore_70734988 #阿嫲麵包店 #阿嫲現烤手工蛋糕 #阿嫲 #香港 #香港美食 #太子 #麵包 #麵包店 #香港麵包 #台式 #amorebread #hk #hkig #hkfoodies #princeedward #bakery #hkbakery #toast #goodmorning #lovelybread #chuzzztastyjourney #gracechuma #fattygirl #eateateat #lovetoeat #enjoyfood #enjoylife #enjoybread
終於厚吐司有新味道
所以當趕時間行起街食嘅時候啲肉鬆唔會跌到周圍係
仲有佢超厚嘅切法真係好啱小編呢啲大食怪份量
一塊就滿足 😌

2025-01-03
$18 (Breakfast)
  • 南瓜蛋黃肉鬆吐司
2024-12-28 85 views
自從發現咗我姨甥女好喜歡貓咪之後我都對貓貓型嘅嘢有興趣今次就揀咗阿嫲嘅抹茶紅豆花貓包首先賣相已經好吸引好喜歡睇到佢橫切面之後嘅花紋淡淡清新嘅綠茶,配上綿綿嘅紅豆粒麵包帶有牛奶牛油香味整體口感好豐富又唔太甜好適合做早餐通常我會請主幫忙1開三份分三日食就算到咗第三日個包仍然唔會覺得好乾好味@amore_70734988 #香港 #香港美食 #太子 #麵包 #麵包店 #阿嫲 #抹茶紅豆 #抹茶紅豆吐司 #台式 #hk #hkfoodies #hkbakery #bakerylove #princeedward #toast #macharedbean #macharedbeantoast #taiwanstyle #eateateat #chuzzztastyjourney #gracechuma #lovetoeat #fattygirl
自從發現咗我姨甥女好喜歡貓咪之後
我都對貓貓型嘅嘢有興趣
今次就揀咗阿嫲嘅抹茶紅豆花貓包
首先賣相已經好吸引
好喜歡睇到佢橫切面之後嘅花紋
淡淡清新嘅綠茶,配上綿綿嘅紅豆粒
麵包帶有牛奶牛油香味
就算到咗第三日個包仍然唔會覺得好乾
好味

• 抹茶紅豆貓貓
2024-12-25 96 views
今朝一早起身返工早兩日買咗塊香橙伯爵茶吐司等今日做早餐雖然包放咗兩日唔係最新鮮嘅狀態食但一咬落去仲keep到濕潤包無因為放得耐而變得乾硬第一啖伯爵茶嘅味道好岀淡淡茶香香橙片好鮮甜好多橙粒混在吐司中食落又唔會好甜 仲有種輕盈感行起路上好快就食晒👍#阿嫲麵包店 #香港 #香港美食 #香港麵包 #吐司 #台式 #香橙伯爵茶 #香橙伯爵茶吐司 #hk #hkfoodies #bakery #hkbakery #bread #toast #yummy #orangeearlgrey #tasty #CHUZZZTASTYJOURNEY #gracechuma #eateateat
今朝一早起身返工
食落又唔會好甜
仲有種輕盈感
行起路上好快就食晒👍

2024-12-12 236 views
起店掙扎左一陣之後都係忍唔住揀咗靚靚嘅花貓包請店員幫忙一開三咁就夠3日嘅早餐量好喜歡佢嘅用色同紋理無添加嘅顏色可放心食用雖然係無餡但有濃濃嘅牛奶牛油香味正👍#阿嫲 #阿嫲麵包店 #香港 #香港美食 #太子 #太子麵包店 #好味 #amore #amorebakery #hk #hkfoodie #bakery #yummy #bread #toast #cat #catlover #plain # #CHUZZZTASTYJOURNEY #gracechuma
起店掙扎左一陣之後
雖然係無餡
但有濃濃嘅牛奶牛油香味
正👍

2024-12-12
$28 (Breakfast)
  • 花貓吐司
🍴合桃咖啡 $35蛋糕好濕潤,好軟腍腍,好似海綿咁好濃咖啡香又有合桃為香脆!🍴抹茶红豆(厚切) $15麵包多士係好信鬆軟,濕潤好友抹茶嘅香濃同時紅豆甜甜地增加口感🍴開心果玫瑰 $18玫瑰超級香,玫瑰味好出,開心果味就唔好出!
🍴合桃咖啡 $35
蛋糕好濕潤,好軟腍腍,好似海綿咁好濃咖啡香又有合桃為香脆!

🍴抹茶红豆(厚切) $15

🍴開心果玫瑰 $18
玫瑰超級香,玫瑰味好出,開心果味就唔好出!
2024-12-03 358 views
每朝返工晨早流流又要趕車想食個早餐都幾難所以買麵包做早餐係最方便飽肚嘅做法而我一向都係包控阿嫲出咗呢種單片厚身嘅吐司真係好啱買返工做早餐開心果vs玫瑰 $18今次試呢種新款味道開心果嗰邊有好多果仁奶酥味較重所以開心果味略為清淡而玫瑰嗰邊味道好清新真係有淡淡花香又唔會死甜而中間有啲玫瑰花醬我個人比較喜歡玫瑰呢邊個味道另一喜歡它的原因係因為小編比較大食而呢個厚度嘅吐司好適合我呢類型嘅人夠曬飽🤣聽日又試吓第款先
每朝返工晨早流流又要趕車

而呢個厚度嘅吐司
好適合我呢類型嘅人夠曬飽🤣
聽日又試吓第款先
2024-12-01
$18 (Breakfast)
  • 抹茶麻糬吐司
  • 開心果玫瑰吐司
2024-11-10 463 views
小編一向好喜歡食阿嫲出嘅包今次揀咗呢個4黑朱古力麵包標榜無油、無蛋、無奶、無糖睇佢個樣以為無乜餡但一咬後就啖啖都有餡橙皮粒、開心果碎、流心朱古力加埋包本身外煙韌內軟軟口感好豐富🫶🏼食完好飽滿夠頂4-5個鐘好味@amore_70734988 #阿嫲 #阿嫲麵包店 #香港 #香港美食 #太子 #手工麵包 #健康 #滋味 #滿足 #hongkong #hkfoodie #CHUZZZTASTYJOURNEY #hk #princeedward #bakery #yummy #lovely #happy #nice
小編一向好喜歡食阿嫲出嘅包
今次揀咗呢個4黑朱古力麵包
標榜無油、無蛋、無奶、無糖
睇佢個樣以為無乜餡
但一咬後就啖啖都有餡
橙皮粒、開心果碎、流心朱古力
加埋包本身外煙韌內軟軟
口感好豐富🫶🏼
食完好飽滿夠頂4-5個鐘
好味

2024-11-10
$20 (Breakfast)
2024-10-21 578 views
今日路過入去店舖望望,驚喜見到半件古早蛋糕$35,價錢吸引買回家試試先…特濃流心芝士配軟綿綿古早蛋糕,全家都話好好味呀)))))每次購物仲有得儲印仔,儲夠10個話可以換件$80蛋糕,好抵丫~我會再幫襯呢🫶🏻
今日路過入去店舖望望,
驚喜見到半件古早蛋糕$35,
價錢吸引買回家試試先…

特濃流心芝士配軟綿綿古早蛋糕,
全家都話好好味呀)))))
每次購物仲有得儲印仔,
儲夠10個話可以換件$80蛋糕,
好抵丫~
我會再幫襯呢🫶🏻
2024-10-21
2024-10-06 605 views
咁啱去開太子,因為有啲嘢,所以冇乜麵包款選擇,不過見到抹茶紅豆麻糬吐司,即刻買咗返去試。不過我擺咗一晚,第二朝放返入焗爐焗返熱都好好食,麻糬好煙靭,抹茶味好香。
2024-09-30 557 views
上網搵下有咩特別啲嘅手工小食,過時過節送禮畀親朋戚友。去到呢度,買咗盒花生酥同埋腰果酥送禮用,一盒十幾廿粒。佢哋食完都話幾香花生味,酥酥脆脆。下次自己都買盒試下食先!另外,去到見到新鮮出爐嘅古早蛋糕,有好多口味,半分、全份都有。買咗半個返去,同屋企人試下個古早蛋糕,初嘗原味,幾香蛋味,唔油膩、蛋糕都幾鬆軟。
上網搵下有咩特別啲嘅手工小食,過時過節送禮畀親朋戚友。

係書展的零食世界重買咗好好食花生酥同夏威夷可可脆,小店叫 「阿嫲(現烤手工蛋糕)」,全部食物香港🇭🇰製造,手工製作,無添加,無防腐劑的。花生酥好鬼酥化,入口即化,唔甜。夏威夷可可脆,老闆話用蛋白整朱古力脆底,怪不得咁好食😋又脆卜卜,唔算太甜同埋上面加了粒夏威夷果仁,太正了。Booth no 5B-C33 ,今日書展last day 唔好錯過,買唔到可以去太子同調景嶺門市買,真係好好味😋。忘記每樽多少錢,兩樽加埋$106。🔸阿嫲(現烤手工蛋糕)🔸🔸太子總店🔸📍九龍太子彌敦道787號地舖(近太子站E出口)🔸 調景嶺分店🔸📍將軍澳調景嶺站都會駅商場L2-044號舖

花生酥好鬼酥化,入口即化,唔甜。

忘記每樽多少錢,兩樽加埋$106。

🔸阿嫲(現烤手工蛋糕)🔸
🔸太子總店🔸
📍九龍太子彌敦道787號地舖
(近太子站E出口)

🔸 調景嶺分店🔸
📍將軍澳調景嶺站都會駅商場L2-044號舖
2024-07-18
$106 (Other)
2024-06-14 1032 views
調景嶺分店買嘅,諗住佢d古早蛋糕幾好食就試下,點知係大伏⋯⋯芋泥太甜,麻糬更甜,甜到漏。芋蓉食落似加左好多糖霜嘅豆沙,冇芋頭嘅口感同味道。好失望,個蛋糕68蚊細細盒,都幾貴下,而買佢係因為有芋泥麻糬,但如果呢兩樣嘢都唔好食就冇必要買。食到最後甜到我要將d芋泥麻糬撥開,淨食蛋糕。🙃如果鍾意芋頭嘅朋友,可以買佢嘅金沙芋泥古早蛋糕,好味過呢個好多。雖然芋泥都唔係話好多,但起碼冇咁甜漏,仲有鹹蛋黃中和返甜味。

食到最後甜到我要將d芋泥麻糬撥開,淨食蛋糕。🙃

芋泥麻糬蛋糕
2024-06-14
2024-05-30 959 views
實在是太~太太太可愛的貓貓吐司🐱❤️貓貓造型十分之eyecatching即時會心心眼😍重度貓奴嘅我一口氣買了三個口味番去試下😆~岩燒貓貓吐司很像吃焦糖燉蛋的感覺~麵包質感很鬆軟軟糯🍞個人很推薦金地瓜黑糖麻糬味🍠微甜微甜的黑糖拉絲很好食😋三色芝士有好多芝士粒🧀呢一款都好好食~-💜金地瓜黑糖麻糬 / $18 (半份)這款特別推薦👍🏻-🖤三色芝士 / $18(半份)-💛岩燒貓貓吐司 / $20
實在是太~太太太可愛的貓貓吐司🐱❤️
貓貓造型十分之eyecatching即時會心心眼😍
重度貓奴嘅我一口氣買了三個口味番去試下😆~

岩燒貓貓吐司很像吃焦糖燉蛋的感覺~麵包質感很鬆軟軟糯🍞
個人很推薦金地瓜黑糖麻糬味🍠微甜微甜的黑糖拉絲很好食😋
三色芝士有好多芝士粒🧀呢一款都好好食~

-💜金地瓜黑糖麻糬 / $18 (半份)這款特別推薦👍🏻
-🖤三色芝士 / $18(半份)
-💛岩燒貓貓吐司 / $20
岩燒貓貓吐司
三色芝士貓貓吐司
2024-05-10
岩燒貓貓吐司
三色芝士貓貓吐司
2024-05-27 700 views
本人對麻薯和麵包完全沒有抵抗力😳這款麵包收藏很久了 最近經過這間麵包立即買了!!⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯❤️抹茶麻薯吐司店面小小的 不過麵包種類還挺多的 一眼就看上了抹茶麻薯吐司😳我覺得這個價錢 那麼大一個吐司還挺值得的 麻薯非常Q彈 吐司本體不會很甜 第一口覺得不是很驚喜 但越吃越香🤣完全停不下來 那麼大的一個吐司被我一個人吃完了整體很可以 下次可以試下其他口味的🙈⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯
⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯
❤️抹茶麻薯吐司
⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯
2023-05-07
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)