5 day(s) ago 0 views
小編一向好喜歡食阿嫲出嘅包今次揀咗呢個4黑朱古力麵包標榜無油、無蛋、無奶、無糖睇佢個樣以為無乜餡但一咬後就啖啖都有餡橙皮粒、開心果碎、流心朱古力加埋包本身外煙韌內軟軟口感好豐富🫶🏼食完好飽滿夠頂4-5個鐘好味@amore_70734988 #阿嫲 #阿嫲麵包店 #香港 #香港美食 #太子 #手工麵包 #健康 #滋味 #滿足 #hongkong #hkfoodie #CHUZZZTASTYJOURNEY #hk #princeedward #bakery #yummy #lovely #happy #nice
小編一向好喜歡食阿嫲出嘅包
今次揀咗呢個4黑朱古力麵包
標榜無油、無蛋、無奶、無糖
睇佢個樣以為無乜餡
但一咬後就啖啖都有餡
橙皮粒、開心果碎、流心朱古力
加埋包本身外煙韌內軟軟
口感好豐富🫶🏼
食完好飽滿夠頂4-5個鐘
好味

@amore_70734988
6 day(s) ago
$20 (Breakfast)
2024-10-21 107 views
今日路過入去店舖望望,驚喜見到半件古早蛋糕$35,價錢吸引買回家試試先…特濃流心芝士配軟綿綿古早蛋糕,全家都話好好味呀)))))每次購物仲有得儲印仔,儲夠10個話可以換件$80蛋糕,好抵丫~我會再幫襯呢🫶🏻
今日路過入去店舖望望,
驚喜見到半件古早蛋糕$35,
價錢吸引買回家試試先…

特濃流心芝士配軟綿綿古早蛋糕,
全家都話好好味呀)))))
每次購物仲有得儲印仔,
儲夠10個話可以換件$80蛋糕,
好抵丫~
我會再幫襯呢🫶🏻
2024-10-21
2024-10-06 240 views
咁啱去開太子,因為有啲嘢,所以冇乜麵包款選擇,不過見到抹茶紅豆麻糬吐司,即刻買咗返去試。不過我擺咗一晚,第二朝放返入焗爐焗返熱都好好食,麻糬好煙靭,抹茶味好香。
2024-09-30 293 views
上網搵下有咩特別啲嘅手工小食,過時過節送禮畀親朋戚友。去到呢度,買咗盒花生酥同埋腰果酥送禮用,一盒十幾廿粒。佢哋食完都話幾香花生味,酥酥脆脆。下次自己都買盒試下食先!另外,去到見到新鮮出爐嘅古早蛋糕,有好多口味,半分、全份都有。買咗半個返去,同屋企人試下個古早蛋糕,初嘗原味,幾香蛋味,唔油膩、蛋糕都幾鬆軟。
上網搵下有咩特別啲嘅手工小食,過時過節送禮畀親朋戚友。

係書展的零食世界重買咗好好食花生酥同夏威夷可可脆,小店叫 「阿嫲(現烤手工蛋糕)」,全部食物香港🇭🇰製造,手工製作,無添加,無防腐劑的。花生酥好鬼酥化,入口即化,唔甜。夏威夷可可脆,老闆話用蛋白整朱古力脆底,怪不得咁好食😋又脆卜卜,唔算太甜同埋上面加了粒夏威夷果仁,太正了。Booth no 5B-C33 ,今日書展last day 唔好錯過,買唔到可以去太子同調景嶺門市買,真係好好味😋。忘記每樽多少錢,兩樽加埋$106。🔸阿嫲(現烤手工蛋糕)🔸🔸太子總店🔸📍九龍太子彌敦道787號地舖(近太子站E出口)🔸 調景嶺分店🔸📍將軍澳調景嶺站都會駅商場L2-044號舖

花生酥好鬼酥化,入口即化,唔甜。

忘記每樽多少錢,兩樽加埋$106。

🔸阿嫲(現烤手工蛋糕)🔸
🔸太子總店🔸
📍九龍太子彌敦道787號地舖
(近太子站E出口)

🔸 調景嶺分店🔸
📍將軍澳調景嶺站都會駅商場L2-044號舖
2024-07-18
$106 (Other)
調景嶺分店買嘅,諗住佢d古早蛋糕幾好食就試下,點知係大伏⋯⋯芋泥太甜,麻糬更甜,甜到漏。芋蓉食落似加左好多糖霜嘅豆沙,冇芋頭嘅口感同味道。好失望,個蛋糕68蚊細細盒,都幾貴下,而買佢係因為有芋泥麻糬,但如果呢兩樣嘢都唔好食就冇必要買。食到最後甜到我要將d芋泥麻糬撥開,淨食蛋糕。🙃如果鍾意芋頭嘅朋友,可以買佢嘅金沙芋泥古早蛋糕,好味過呢個好多。雖然芋泥都唔係話好多,但起碼冇咁甜漏,仲有鹹蛋黃中和返甜味。

食到最後甜到我要將d芋泥麻糬撥開,淨食蛋糕。🙃

芋泥麻糬蛋糕
2024-06-14
2024-05-30 682 views
實在是太~太太太可愛的貓貓吐司🐱❤️貓貓造型十分之eyecatching即時會心心眼😍重度貓奴嘅我一口氣買了三個口味番去試下😆~岩燒貓貓吐司很像吃焦糖燉蛋的感覺~麵包質感很鬆軟軟糯🍞個人很推薦金地瓜黑糖麻糬味🍠微甜微甜的黑糖拉絲很好食😋三色芝士有好多芝士粒🧀呢一款都好好食~-💜金地瓜黑糖麻糬 / $18 (半份)這款特別推薦👍🏻-🖤三色芝士 / $18(半份)-💛岩燒貓貓吐司 / $20
實在是太~太太太可愛的貓貓吐司🐱❤️
貓貓造型十分之eyecatching即時會心心眼😍
重度貓奴嘅我一口氣買了三個口味番去試下😆~

岩燒貓貓吐司很像吃焦糖燉蛋的感覺~麵包質感很鬆軟軟糯🍞
個人很推薦金地瓜黑糖麻糬味🍠微甜微甜的黑糖拉絲很好食😋
三色芝士有好多芝士粒🧀呢一款都好好食~

-💜金地瓜黑糖麻糬 / $18 (半份)這款特別推薦👍🏻
-🖤三色芝士 / $18(半份)
-💛岩燒貓貓吐司 / $20
岩燒貓貓吐司
三色芝士貓貓吐司
2024-05-10
岩燒貓貓吐司
三色芝士貓貓吐司
2024-05-27 557 views
本人對麻薯和麵包完全沒有抵抗力😳這款麵包收藏很久了 最近經過這間麵包立即買了!!⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯❤️抹茶麻薯吐司店面小小的 不過麵包種類還挺多的 一眼就看上了抹茶麻薯吐司😳我覺得這個價錢 那麼大一個吐司還挺值得的 麻薯非常Q彈 吐司本體不會很甜 第一口覺得不是很驚喜 但越吃越香🤣完全停不下來 那麼大的一個吐司被我一個人吃完了整體很可以 下次可以試下其他口味的🙈⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯
⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯
❤️抹茶麻薯吐司
⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯
2023-05-07
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
2024-04-11 528 views
阿嫲麵包店 (太子)📍太子彌敦道787號地舖一直都聽朋友介紹過呢間鋪,可惜唔係成日行開太子買唔到試。佢有賣好多唔同款式同埋類型嘅麵包,仲有餅乾。今次就試左佢一隻肉鬆芝麻口味,佢味道有少少似肉鬆豬仔包,唔會太咸,幾好!不過留意番佢唔算好大,男仔可能要買多一份先夠~
阿嫲麵包店 (太子)
📍太子彌敦道787號地舖

一直都聽朋友介紹過呢間鋪,可惜唔係成日行開太子買唔到試。
佢有賣好多唔同款式同埋類型嘅麵包,仲有餅乾。
不過留意番佢唔算好大,男仔可能要買多一份先夠~
一口咬下即刻愛不釋手!喺麵包店購買嘅無花果吐司,每一口都帶有濃鬱嘅甜蜜香氣,令你嘅味蕾感到無窮滿足😍🥐🥖🍞無花果吐司外觀金黃誘人,一啖入口即刻入心!呢款吐司口感鬆軟,入口即化,每一口都帶有無花果嘅甜美,令你愛不釋手!令味蕾感到無比滿足,絕對係你不能錯過嘅美食體驗!麵包店嘅無花果吐司,食完無花果吐司之後,你一定會對呢款美食留下深刻嘅印象,令你一定會想再食多一次!😋#無花果吐司 #麵包店推薦 #香港美食 #味覺體驗 #鬆軟香甜 #濃鬱鮮味 #美食體驗 #涼爽滿足 #享受生活 #香港生活 #快樂心情 #食好野 #麵包控 #麵包愛好者 #美食控

2023-12-15 678 views
見到呢間鋪頭嘅日式門面設計、以為佢係賣飯團,點知原來入面有各式各樣嘅吐司,而且大部分口味都好新潮,例如亞麻籽紅豆麻糬、黑豆燕麥等等🤩最重要係可以半份半份咁買,價錢又唔會特別貴咗,啱曬我呢啲選擇困難症嘅人🙈經過一輪糾結之後,我決定試下金地瓜黑糖麻糬貓貓吐司 ($18/半份) 同埋酒釀無花果吐司 ($18/半份)😋撕開麵包嘅時候真係一絲絲,咬落亦都夠鬆軟,而且蕃薯夠淋夠甜,同軟綿綿嘅吐司好夾👍🏻我幾欣賞佢啲黑糖麻糬唔係一舊舊,而係比較稀、接近糖漿嘅質感,可以同麵包融為一體,一次過咬完吞曬落肚😆酒釀無花果就比較普通,因為幾乎無酒味,但勝在有唔少堅果同莓,食落甜甜地,唔會冇味咁~
酒釀無花果吐司
2023-11-01 775 views
位於太子"阿嫲麵包店"主打各款手工麵包,同自家制花生酥及麻糬酥,貓貓吐司外形吸引,有好多款口味選擇,如抹茶紅豆,三色芝士,黑糖麻糬....今次買了花生酥試下,花生酥內藏自家製花生醬, 每粒都有超濃嘅花生醬味,仲有花生粒,又唔會太甜,香口鬆脆,全無添加劑及防腐劑,感覺健康好多,真係食完一粒又一粒呀!
2023-09-25
2023-11-01 715 views
一開頭係朋友介紹,話呢間阿嫲麵包啲好軟熟又多款式,加上自己係抹茶控,所以一開頭已經係試食佢既抹茶麻糬吐司,點知驚為天人!🤩包軟熟之餘抹茶味又好夠!佢有濃抹茶餡/碎碎mixed,麻糬都好軟身。個人覺得抹茶紅豆貓都唔夠呢個濃抹茶⋯⋯所以間唔時去太子旺角都一定會去買一個!BUT!!!但重點係‼️近幾次買,呢款少左好多濃抹茶餡,得面頭有,多左麵包部分同麻糬😭🥲🥲對抹茶控黎講真係幾失望,咁就變返普通抹茶麻糬包了希望唔係節省成本啦⋯⋯好驚佢越嚟越普通😞⋯⋯希望店家會見到改善下啦🙏🙏

BUT!!!
抹茶麻糬吐司
2023-10-28 605 views
太子一直有間網上爆紅既面包店🍞 @amore_70734988 作為呢邊既街坊,我一直都係幫襯開佢嘅常客😆.貓貓吐司一直係呢間大熱🐱地瓜黑糖麻薯(使用台農57號金番薯,台灣黑糖麻薯)三色芝士髒髒貓(朱古力)作為朱古力控我相當鐘意呢款🍫完美還原貓貓造型🐱用上日本麵粉,法國牛油,新紀元雞蛋,再放入特製貓型模具,佢地既貓貓面包係現場即切架🌟.除左大熱既貓貓面包,現場仲有Bagel,花生酥,牛角包等等🥐有多款選擇,總有一款適合你😙.呢家萬聖節,所以佢地都推出左萬聖節系列曲奇🍪蜘蛛花生酥🕷.食完面包曲奇,都口渴架啦🥵佢地呢到仲有奶茶咖啡比你選擇😆☕️.呢到樣樣野都好有新意,而且食材新鮮,食得開心又放心☺️.阿嫲麵包店地址:太子砵蘭街456號地下
作為呢邊既街坊,我一直都係幫襯開佢嘅常客😆
貓貓吐司一直係呢間大熱🐱
地瓜黑糖麻薯(使用台農57號金番薯,台灣黑糖麻薯)
三色芝士
髒髒貓(朱古力)作為朱古力控我相當鐘意呢款🍫
呢家萬聖節,所以佢地都推出左萬聖節系列曲奇🍪蜘蛛花生酥🕷
呢到樣樣野都好有新意,而且食材新鮮,食得開心又放心☺️
阿嫲麵包店
地址:太子砵蘭街456號地下
2023-10-03 631 views
👵🏻阿嫲現烤手工蛋糕👵🏻 @amore_70734988最近經過一間門店細細 但系人流勁多既《阿嫲手作》店鋪主打阿嫲現烤手工蛋糕 更有多款麵包、酥餅、巴斯克蛋糕、月餅、吐司等 每日新鮮即製 全手工製作 無添加防腐劑 真材實料😍💓阿嫲花生酥好濃郁既花生味 口感好鬆化 唔會好甜裏面仲有花生粒 好有咬口🤣一口一粒🔥每日新解製作 不含添加劑、防腐劑等💓阿嫲蝴蝶酥用上頂級法國牛油 自家制酥皮層次分明入口酥脆 食落帶牛油淡香😍💓各款阿嫲吐司• 麵包有多款口味既麵包 貓貓造型可愛特別 咸甜都有 可以半份咁買 不時推出期間限定口味😍好鬆軟 朱古力口味濃郁唔膩🥰💓竹蓆茅根奶凍飲呢一款真系寶藏系列💯本身熱熱地又口渴就想試吓呢款 點知好有驚喜🔥記得記得要撈勻左先飲😋奶凍同竹蓆茅根好夾飲落清甜解渴 細細瓶完全唔夠喉😭
👵🏻阿嫲現烤手工蛋糕👵🏻 @amore_70734988

💓阿嫲花生酥
好濃郁既花生味 口感好鬆化 唔會好甜
裏面仲有花生粒 好有咬口🤣一口一粒🔥
每日新解製作 不含添加劑、防腐劑等

💓阿嫲蝴蝶酥

就想試吓呢款 點知好有驚喜🔥
記得記得要撈勻左先飲😋奶凍同竹蓆茅根好夾
飲落清甜解渴 細細瓶完全唔夠喉😭

2023-08-29
$60 (Tea)