2019-11-27 834 views
不嬲都好中意打邊爐 試過好多間 大牌小店 都試過最最最緊要 都係個湯底!今次黎到依間 台式火煱店見到有 美人養生煱 當然再叫黎試試啦店員建議 先飲湯 再打邊爐桃膠烏雞湯 味道好濃郁 好適合女生飲呀好味燉湯 絕對唔會係飲完頸渴既味精湯今次叫左個四人海鮮餐份量都幾多 海鮮 牛肉 丸 菜 咩都有d 海鮮有鮑魚 帶子要讚一讚個 帶子 口感好好 最後 店員仲推介 湯圓真係第一次試 湯圓 打邊爐 加落去 麻辣湯底 哈哈 食落煙煙韌韌 外皮係鹹鹹地 入面係甜甜地真係好特別 配搭得幾好 哈 推介試試
不嬲都好中意打邊爐
試過好多間 大牌小店 都試過
最最最緊要 都係個湯底!
今次黎到依間 台式火煱店

桃膠烏雞養生煱
2019-11-23
桃膠烏雞養生煱
2019-10-02 585 views
呢個係兩個月前食既美人鍋!其實已經係第二次食了~原因好簡單!好食所以咪再食咯!兩次都點同一款湯底「桃膠美人鍋」料足桃膠多而且烏雞啖啖肉~個湯係中式類型既湯,阿媽成日都話飲多幾碗湯,滋保養顏!呢句野我絕對認同!皮膚當然都會有遺傳作為因素,但後天滋補排毒同樣重要,個人黎講都幾鍾意飲湯!呢個湯真係落重料,好似住家湯咁飲落好甜,感覺好養生!所以同朋友每次都會食哂成隻烏雞+喪飲幾碗湯😋而且每兩個人仲可以+$1換1碟牛🐮好鬼抵食丫~
呢個係兩個月前食既美人鍋!
其實已經係第二次食了~
原因好簡單!好食所以咪再食咯!
兩次都點同一款湯底「桃膠美人鍋」
料足桃膠多而且烏雞啖啖肉~
2019-08-10 671 views
六個朋友去食,環境乾淨,服務員態度親切,有禮貌,讚! 食物方面,安格斯肥牛特價抵食,最重要質高美味。其他食物都新鮮好食,鴨血有台灣感,我地叫咗每週特價蝦一份八隻,都係$30蚊,新鮮嘅👍。
2019-08-09
$250 (Dinner)
2019-07-04 647 views
在佐敦食LUNCH,同事介紹左哩間抗通漲價錢的LUNCH,上到去,原來是阿里山台式美人鍋 ,本身佢做開晚市,現在做埋午市,(抗通漲價錢倣到7月11日)主打台式飯,我和同事也點左鹽酥雞肉燥飯,鹽酥雞肉燥飯上到來,真的唔少的份量,加埋有兩舊的炸南瓜同埋中華沙律菜~真的好抵食,鹽酥雞又大份,咁樣都只是25蚊!真的出面食米線都唔得,就算做返正價都是40蚊,不過就唔知是唔是哩個份量了~~
在佐敦食LUNCH,
同事介紹左哩間抗通漲價錢的LUNCH,
上到去,原來是阿里山台式美人鍋 ,
本身佢做開晚市,現在做埋午市,
(抗通漲價錢倣到7月11日)
主打台式飯,
我和同事也點左鹽酥雞肉燥飯,
真的好抵食,鹽酥雞又大份,咁樣都只是25蚊!
真的出面食米線都唔得,
就算做返正價都是40蚊,不過就唔知是唔是哩個份量了~~
2019-06-27
  • 鹽酥雞肉燥飯
☺新鮮海鮮火鍋店物有所值因為唔係好凍嘅天氣,所以打邊爐嘅人唔多,我地4人行去試吓依間,湯底出名真材實料嘅台式火鍋店。兩個湯底選了加錢兩個湯底嘅鍋,因為朋友好鐘意食辣所以特別叫兩款湯底,桃膠美人鍋及台式麻辣鍋。因為我本人唔食辣,只試了唔辣嘅湯底,桃膠美人鍋有原隻鳥雞,有少少中藥味,對於一向喜歡飲中湯嘅我黎講,係幾好飲,店內都建議我地先飲幾碗湯,再落食物去煮。海鮮值得點-白鱔片,蝦,聖子店內海鮮全部都好新鮮,煮後仲有海鮮甜味,聖子店內處理得好乾淨,店內服務好好,店員不時會提醒我地唔同海鮮所需要嘅煮沸時間。聖子係其中幾有趣嘅,記得只需脫殼10-15秒就食得,等佢卷曲就可以享用。白鱔片我個人可以算係白鱔嘅忠實fans,特別喜歡白鱔片滑溜溜嘅口感,不論係燒汁煮嘅白鱔即係鰻魚或清蒸嘅白鱔我都好喜歡。VS任食嘅火鍋,依間嘅白鱔約$120有約6-7塊厚度合理,食落好爽口美味,物有所值。不過白鱔向來都貴,係屋企自己買黎整先係最抵。蝦×2叫一次有近6-7隻,有竹籤串住每隻蝦,方便落鍋都算鮮甜。朋友特別喜歡炸芋頭,都有點來試,芋頭炸熟,但有啲硬,可以落鍋再煮。鬼馬蝦滑,鬼馬魚滑特色小食黎講係幾特別嘅口感,店
☺新鮮海鮮火鍋店物有所值
因為唔係好凍嘅天氣

兩個湯底
桃膠美人鍋及
台式麻辣鍋。因為我本人唔食辣,只試了唔辣嘅湯底,桃膠美人鍋

海鮮值得點-
白鱔片,蝦,
聖子
聖子

$120有約6-7塊厚度合理,
×2
叫一次有近6-7隻,有竹籤串住每隻蝦,方便落鍋都算鮮甜

朋友特別喜歡
炸芋頭,都有點來試,芋頭炸熟,但有啲硬,可以落鍋再煮。
鬼馬蝦滑

鬼馬蝦滑,
鬼馬魚滑
特色小食黎講係幾特別嘅口感,店員話這菜式本身熟,只需落鍋幾秒就可以了。不過這是有點油膩嘅食物,所以記得唔好煮太耐。我出於好奇所以點,如果唔太喜歡油膩食物建議可以不用點這道菜式。
雪花牛肉

為吸引客人,加上店內海鮮唔特別平,所以
雪花肥牛
優惠賣$1一碟×2,牛肉滑溜可口,肥瘦分佈都唔錯。
另外,我地仲點咗少量嘅
芝士腸,
貢丸,
芝士丸等。
最後,賣單每人HK$400,係有點貴
,但以食
海鮮黎講算物有所值,加上
店內環境,
服務都唔錯,
算食得開心。

2019-04-04
2019-03-06 307 views
黎油麻地做嘢,放工同同事喺附近搵嘢食 ,同事話想打邊爐,咁就入咗間台式打邊爐火鍋店喇環境都算幾闊落,好寬敞,坐得都好舒服 同同事二人坐咗卡位 難得嚟到打邊爐,可以盡情食丫餐紙選擇好豐富,好多選擇呢度除咗打邊爐,仲有中餐套餐,每個餐都好多嘢食喎 紅酒白酒都有得飲,好適合同朋友暢飲一番我哋叫咗個桃膠美人鍋,入面邊有好多桃膠喎,好似食極都食唔完咁,巧豐富!!另外仲有一隻大大嘅烏雞,個湯底有咁多料真係超值!!而且仲好滋補!!女士們至佳選擇 墨魚丸,四粒大大粒,每粒入面都有煙韌爽口嘅墨魚魚皮餃外皮好煙韌呀! 裏面肉質都非常新鮮,好有口感不得不提靚靚肥牛,非常軟腍,牛味濃而且好甘香,非常好食鮮炸響鈴卷,店員話係即炸嘅,果然熱辣辣好香脆,好新鮮,卜卜脆!!食完仲想食丫最後仲送埋生果添,太好啦,有飯後果,幫助消化

環境都算幾闊落,好寬敞,坐得都好舒服
同同事二人坐咗卡位

難得嚟到打邊爐,可以盡情食丫

餐紙選擇好豐富,好多選擇

呢度除咗打邊爐,仲有中餐套餐,每個餐都好多嘢食喎

紅酒白酒都有得飲,好適合同朋友暢飲一番

墨魚丸,四粒大大粒,每粒入面都有煙韌爽口嘅墨魚

魚皮餃外皮好煙韌呀! 裏面肉質都非常新鮮,好有口感

不得不提靚靚肥牛,非常軟腍,牛味濃而且好甘香,非常好食

最後仲送埋生果添,太好啦,有飯後果,幫助消化

2019-02-23 1480 views
過左個香港有史以來最熱的農曆新年,今日天氣忽然又轉涼,落住微微雨更覺寒冷,一於打個邊爐暖下身。店鋪環境寬敞又光亮,感覺不錯。店員態度親切,主動介紹餐單。桃膠美人鍋$188 + 酸菜白肉鍋 (鴛鴦湯底+$30)湯底首選招牌桃膠美人鍋。只要加$30就可以轉鴛鴦湯底,當然不能錯過。另外選了比較少見的酸菜白肉鍋,仲可以免費追加一份白肉,相當吸引!桃膠美人鍋絕不欺場,除了半隻烏雞,更有大量的桃膠,再配上淮山,紅棗,桂圓肉,黨蔘等滋補材料。湯底就似老火雞湯一樣有濃香的雞味,烏雞肉材嫩滑,光是品嚐湯底已經十分滿足。另一湯底酸菜白肉鍋用料相當,有大量醃制大白菜,蕃茄,粟米,配上酒香五花腩,再加入蘋果醋。獨特的酸香味令人食指大動。安格斯雪花肥牛 $198湯底出色,配料亦不失禮,安格斯肥牛雪花均勻,肉嫩牛味濃,唔錯。軟滑鴨血 $48份量超多又大塊,鴨血愛好者必點。特色手打肉丸 (鵝肝墨魚丸,鹹蛋黃蝦丸,芝士牛肉丸)$48-4 粒(半份),魚皮餃$36(半份)可以選半份或全份,選擇夠彈性,選半份就可以試不同的口味。手打丸大大粒夠晒爽口彈牙,味通唔錯值得一試。整體今餐都食得好滿意,最後職員還會送上飯後水果芭樂

店鋪環境寬敞又光亮,感覺不錯。店員態度親切,主動介紹餐單。

桃膠美人鍋$188 + 酸菜白肉鍋 (鴛鴦湯底+$30)

安格斯雪花肥牛 $198

軟滑鴨血 $48
份量超多又大塊,鴨血愛好者必點。

整體今餐都食得好滿意,最後職員還會送上飯後水果芭樂,上面撒有梅粉,令甜味更加突出。

• 鹹蛋黃蝦丸
2019-02-23 557 views
當日最低氣溫14度,我們四個美人一起走到佐敦上海街 <阿里山台式美人鍋> 品嚐美人鍋!這裡地方闊落,亦設有貴賓房,最多可容納十多人!供應的火鍋配料繁多,應有盡有!桌上已齊備火鍋餐具及調味料!香脆的花生是必備的小食!桃膠美人鍋 $188所謂美人鍋,選用竹絲雞、桃膠、紅棗、龍眼肉及中藥材的湯底,滋補養顏!絕對是女生恩物啊! 本身雞會出油,要撇走多餘油份,味清而鮮甜!酸菜白肉湯 $128酸香醒胃,兩者口味不同層次! 白肉是雞肉,為了開胃起見,我比較喜歡在酸菜湯放入配料!香滑豆腐 $38見到豆腐的壓印 Logo,便知用上百福豆腐!勝在質感滑溜不腍散!鮮枝竹 $38似乎跟酸菜湯起了化學作用,酸酸地得來有點怪味!感覺似乎不太新鮮!後來,我轉去美人鍋湯底,感覺不一樣嘞!反而食得出其應有質感及吸收雞湯精華! 更滋味吧!雜錦蔬菜籃 $68包括:唐生菜、油麥菜、白菜、菜芯...等,份量都幾多!羽衣甘藍 $58通常食到的羽衣甘藍,只會在沙律菜才食到!烚熟的羽衣甘藍微苦,個人認為烚至半熟口感微爽更易入口!南非鮑魚 $52 (每隻)鮮味又有嚼勁!馬刀貝 $98/6 隻我嚷著要食的海鮮!如果食海鮮

品嚐美人鍋
這裡地方闊落,亦設有貴賓房,最多可容納十多人!
供應的火鍋配料繁多,應有盡有!

桌上已齊備火鍋餐具及調味料!
香脆的花生是必備的小食!
香脆的花生是必備的小食
桃膠美人鍋 $188
絕對是女生恩物啊!
本身雞會出油,要撇走多餘油份,味清而鮮甜!
桃膠美人鍋 & 酸菜白肉湯
酸菜白肉湯 $128
酸香醒胃,兩者口味不同層次!
 白肉是雞肉,為了開胃起見,我比較喜歡在酸菜湯放入配料!

酸菜白肉湯
香滑豆腐 $38
見到豆腐的壓印 Logo,
便知用上百福豆腐!
勝在質感滑溜不腍散!

香滑豆腐
鮮枝竹 $38
似乎跟酸菜湯起了化學作用,酸酸地得來有點怪味!
感覺似乎不太新鮮!
 更滋味吧!
鮮枝竹
雜錦蔬菜籃 $68
包括:唐生菜、油麥菜、白菜、菜芯...等,份量都幾多!

雜錦蔬菜籃
羽衣甘藍 $58

羽衣甘藍
南非鮑魚 $52 (每隻)
鮮味又有嚼勁!
馬刀貝 $98/6 隻
我嚷著要食的海鮮!
如果食海鮮蒸汽火鍋,蟶子及馬刀貝是必選!
我覺得馬刀貝鮮甜飽滿,最討我歡心!
她們還禮讓地讓我食兩隻!
馬刀貝
不容錯過的天然甜品:芭樂 (石榴)
不容錯過的天然甜品:芭樂 (石榴)
臨走,食剩了配料,女店員問我們打唔打包?貼心的服務,值得一讚!
2019-01-22
$360 (Dinner)
酸菜白肉湯
馬刀貝
2019-02-20 1057 views
※本文以用餐當日的環境、服務和食物質素為準,口味亦因人而異,文章只作參考之用。前排去左食呢間新開無耐既阿里山台式火鍋,店員都頗友善,更安排我倆坐闊落的靠窗二人位,感覺不錯。餐牌有兩頁,火鍋湯底分別有桃膠美人鍋、酸菜白肉鍋、台式麻辣鍋、胡椒豬肚雞鍋及台式三杯雞,但記住只有前三款才能加$30轉為鴛鴦湯底。而且火鍋配料感覺上都新鮮的,大大加分。一坐下先來一小碟開胃菜蕎頭 $10,另外醬料同茶芥每位$20,不過近年多左好多湯頭非常夠味的火鍋店,醬料都用少左好多。本身諗住只叫桃膠美人鍋,男人太為食又想試埋酸菜白肉鍋,所以便加$30轉成鴛鴦鍋,一次過滿足晒兩人口味。桃膠美人鍋 $148 (鴛鴦鍋+$30)感覺好足料,裡面有成隻烏雞,藥材、杞子、淮山、黨蔘,仲有大量桃膠!據聞桃膠有滋陰養顏既作用,可媲美燕窩,所以近年多左中式糖水和飲品都加入左桃膠,感覺更為健康。湯底帶微微蔘和藥材的味道,有點似中式燉湯,不油膩且很易入口,還不錯!不過酸菜白肉鍋都唔錯(這鍋可追加多一碟白肉),配料除白肉外仲有蕃茄、大白菜和粉條等,湯底飲落酸酸咪咪非常醒胃,會讓人愈食愈開胃。先黎一碟小妹至愛既炸厚切午餐肉 $58,一般都

蕎頭

醬料同茶芥每位

桃膠美人鍋 $148 (鴛鴦鍋+$30)

先黎一碟小妹至愛既炸厚切午餐肉 $58,一般都只係將一罐餐肉切開一片片,而佢地係炸熟至上枱,所以一路傳黎好香,點忍口啊!都未開始打邊爐,已經成碟食晒,真係好誇張!
鹹蛋黃蝦丸

另外叫左比較特別既丸類,很好地可以每次叫半份,咁就可以試多幾款。鹹蛋黃蝦丸同芝士牛肉丸各半份 $48。比較特別既鹹蛋黃蝦丸,每粒入面大約有成1/3粒鹹蛋黃,丸類咬落爽口新鮮,質素唔錯;就係芝士牛丸既既芝士味唔算很重,淥耐左芝士都可能會溶晒,建議一齊便要撈上黎食了。

安格斯雪花肥牛 $198
雪花紋理均勻,份量不少,肉味比想像中突出,不錯。
凍豆腐

凍豆腐 $48
食台式火鍋必叫,豆腐吸晒湯汁後真係好好食!

飯後果竟然有台灣芭樂食,面頭仲灑上酸梅粉,解飽滯感一流!
$400 (Last Night Supper)
鹹蛋黃蝦丸
凍豆腐
  • 午餐肉
  • 安格斯雪花肥牛
2019-02-19 148 views
星期五收工 緊係要去油麻地搵食!搵到間「阿里山美人鍋」~~唔知食完係咪可以變美人呢! 哈哈!我地叫左鴛鴦湯底,一個是桃膠美人鍋$188,台式麻辣鍋$128!先講下個桃膠美人鍋先啦,有大半飯田烏雞架!勁滋補。仲有桃膠、桂圓、杞子... 係打邊爐前一定要飲個湯呀!超好味!而台式麻辣鍋,都好足料~有丁香、肉桂、辣椒、鴨血,夠哂香辣!我地叫左好多野食打邊爐呀!鮑魚($58/隻)、扇貝($48/隻)、手切肥牛($238/細)、鵝肝墨魚丸($48/粒)、鹹蛋黃蝦丸($48/4粒)、芝士牛肉丸($48/4粒)、白魚旦($48/8粒)、響鈴($58)....重點推介 係手切肥牛! 真係好香牛味,又滑又嫩,食到停唔到口!而響鈴新鮮炸!好脆口
星期五收工 緊係要去油麻地搵食!
搵到間「阿里山美人鍋」~~
唔知食完係咪可以變美人呢! 哈哈!

我地叫左好多野食打邊爐呀!

而響鈴新鮮炸!好脆口

2019-02-19 74 views
同frd 兩個人好耐無見約食飯,就最好係打邊爐啦。聽frd 講油麻地新開有美人鍋,係女仔都想試下。上到去環境都闊落,枱同枱都有空間,起碼唔係聽到其他枱講咩。佢有十幾人枱,仲有個平風整開,都叫有小小私人空間。佢既配料就同外面差唔多,不過哩度主要想試佢湯底。桃膠美人鍋成煲底都係桃膠,仲有隻烏雞送湯,好保呀。佢碟肥牛好正,半肥廋,淥半分鐘剛剛好。可以encore.善片份量好足,仲偏多tim ar...兩個人食唔哂。手打豬肉丸,好彈牙大粒手打蝦丸都新鮮既。哩個係日本手打烏冬,唔係普通cheap 野佢d 雲吞都頗大隻,入面都有3隻蝦!唔錯,下次可以多d 人黎食。
同frd 兩個人好耐無見約食飯,就最好係打邊爐啦。
聽frd 講油麻地新開有美人鍋,係女仔都想試下。
上到去環境都闊落,枱同枱都有空間,起碼唔係聽到其他枱講咩。
佢有十幾人枱,仲有個平風整開,都叫有小小私人空間。

佢既配料就同外面差唔多,不過哩度主要想試佢湯底。

桃膠美人鍋
成煲底都係桃膠,仲有隻烏雞送湯,好保呀。

佢碟肥牛好正,半肥廋,淥半分鐘剛剛好。可以encore.

善片份量好足,仲偏多tim ar...兩個人食唔哂。

手打豬肉丸,好彈牙大粒

手打蝦丸都新鮮既。

哩個係日本手打烏冬,唔係普通cheap 野

佢d 雲吞都頗大隻,入面都有3隻蝦!

唔錯,下次可以多d 人黎食。
  • 白鱔片
2019-02-19 81 views
最近天毛又涼返dd,咁就當然要去打邊爐啦,咁岩行街去開油麻地,又見間餐廳個名幾得意就入去試下。我地叫左個台式麻辣湯整桃膠美人湯,仲免費送咗個鴨血。麻辣火鍋個湯底好足料,食到停唔到口。個個都爭住食啲桃膠,話好滋補,非常適合女士食用。桃膠美人湯就好滋補,有原隻烏雞,個個女仔都爭住食。全部手打牛丸都好彈牙,其中芝士牛肉丸最特別,好友芝士味。大次都要再叫先得,食過返尋味!啲鮑魚同埋扇貝都好新鮮,值得推介。

桃膠美人湯就好滋補,有原隻烏雞,個個女仔都爭住食。

啲鮑魚同埋扇貝都好新鮮,值得推介。
阿里山美人鍋食得太多港式火窩大吃大喝,對腸胃肚皮也不是好事,偶爾來一趟台式養生火鍋,除了能滿足肚腹之慾外,也是一喜歡養生之旅。 阿里山美人鍋位於廟街, 在佐敦港鐵站行過去會比較近,內裡 裝潢古色古香, 而且餐廳也能夠容納很多人,幾個人已可包房。桃膠烏雞煲食得養生火鍋當然要叫個最補嘅, 今次就叫咗桃膠烏雞煲, 一聽就知道係女士恩物, 桃膠烏雞煲入面材料十足, 紅棗南棗杞子烏雞樣樣都齊, 除咗各式藥材之外 ,恩物之一 -- 桃膠食極都有, 呢個湯除咗係打邊爐湯底之外,亦都可以滋潤補血, 尤其是都市人工作疲勞 ,經常捱夜, 飲兩飲除咗可以 果腹之外, 對養生 保健 都好有療效呢。安格斯肉眼肥牛打邊爐有點少得叫返碟牛肉呢, 今次就叫咗安格斯肉眼肥牛,安格斯肉眼肥 牛滿佈油花, 牛肉肉味香濃 ,口感豐腴!油脂慢慢地係口裡流出,香味四溢,打邊奴一流。自家製鮮蝦雲吞呢度啲自家製鮮蝦雲吞 係屬於大隻裝嘅, 每一隻雲吞入面都起碼有三隻大蝦,大蝦鮮味爽脆啖啖肉。白鱔片這道菜非常考師傅的刀工, 當鱔片一上到枱時, 一看就知鱔片切得 均勻,每塊鱔片的厚度也相等, 讓白鱔片在稍稍汋過之後,彈牙又爽口之餘,既有咬
阿里山美人鍋

桃膠烏雞煲

桃膠烏雞煲入面材料十足, 紅棗南棗杞子烏雞樣樣都齊,
桃膠烏雞煲

除咗各式藥材之外 ,恩物之一 -- 桃膠食極都有,
桃膠烏雞煲

呢個湯除咗係打邊爐湯底之外,亦都可以滋潤補血,
尤其是都市人工作疲勞 ,經常捱夜,
桃膠烏雞煲

飲兩飲除咗可以 果腹之外, 對養生 保健 都好有療效呢。

安格斯肉眼肥牛

打邊爐有點少得叫返碟牛肉呢, 今次就叫咗安格斯肉眼肥牛,

自家製鮮蝦雲吞

呢度啲自家製鮮蝦雲吞 係屬於大隻裝嘅,
自家製鮮蝦雲吞

每一隻雲吞入面都起碼有三隻大蝦,
自家製鮮蝦雲吞

大蝦鮮味爽脆啖啖肉。

白鱔片

每塊鱔片的厚度也相等,
白鱔片

讓白鱔片在稍稍汋過之後,彈牙又爽口之餘,既有咬口又不會太厚。
白鱔片

加上油花滿佈在鱔片上,肉質帶有魚香又不過「鞋」,正啊!

飯後餐廳還送上飯後果呢。
飯後果

總括而言, 這裏服務不錯, 坐得舒服。 想要避開旺區的人流, 想要私房菜色的服務, 這裏是不錯的選擇呢。
飯後果
2019-02-06 1249 views
阿里山台式美人鍋位於佐敦廟街, 由地鐵站行過去只需要五分鐘 , 餐廳其實都算頗大, 除了有散坐卡位外 , 原來內裏還有幾間廳房包廂, 想幾個人來吃還是一大班朋友來吃也是照顧周到 。食私房菜火鍋最開心莫過於這樣。供應5款鍋底:桃膠美人鍋、酸菜白肉鍋 、三杯雞鍋等等。桃膠美人鍋這次揀了能養生的桃膠美人鍋, 桃膠美人鍋有烏雞又黨芯,仲有南棗, 最重要係有大量桃膠,arm 晒女人又要食 又要滋補。 烏雞一大隻原隻上, 一睇就知材料十足。鵝肝墨丸手打丸鵝肝墨丸手打丸, 墨丸大粒又打得超爽口, 雖然鵝肝 分量唔係好多 , 但以性價比的嚟講仍然十分推薦。安格斯肉眼肥牛油花均勻,口感不錯,而且安格斯牛味香濃,烏雞湯底的清甜味能吊出牛肉濃郁味道。白鱔片白鱔肉質肥美之餘,有咬口又不會太厚, 最喜歡係呢度師傅將鱔片打直切, 啖啖肉之餘更有口感。總括而言呢到用料新鮮,好吃!鍋底真材實料,價錢適中,推薦!
 想幾個人來吃還是一大班朋友來吃也是照顧周到 。
食私房菜火鍋最開心莫過於這樣。
供應5款鍋底:桃膠美人鍋、酸菜白肉鍋 、三杯雞鍋等等。

桃膠美人鍋

這次揀了能養生的桃膠美人鍋,
 桃膠美人鍋有烏雞又黨芯,仲有南棗,
桃膠美人鍋

最重要係有大量桃膠,
桃膠美人鍋

arm 晒女人又要食 又要滋補。

烏雞一大隻原隻上,
桃膠美人鍋

一睇就知材料十足。

鵝肝墨丸手打丸

鵝肝墨丸手打丸, 墨丸大粒又打得超爽口,
鵝肝墨丸手打丸

雖然鵝肝 分量唔係好多 ,
鵝肝墨丸手打丸

但以性價比的嚟講仍然十分推薦。

安格斯肉眼肥牛

油花均勻,口感不錯,
安格斯肉眼肥牛

而且安格斯牛味香濃,
安格斯肉眼肥牛

烏雞湯底的清甜味能吊出牛肉濃郁味道。

白鱔片

白鱔肉質肥美之餘,有咬口又不會太厚,
白鱔片

最喜歡係呢度師傅將鱔片打直切, 啖啖肉之餘更有口感。

總括而言呢到用料新鮮,好吃!
鍋底真材實料,
價錢適中,推薦!
2019-02-03 1252 views
新年將至,友人I建議大家出來聚一聚,吃頓豐富晚飯,提早過肥年﹗ 應邀前往,拾級而上,到達餐廳- 阿里山台式美人鍋。餐廳地方挺大的,除了貴賓房,還有卡座與圓枱,迎合不同需要的客人。餐廳有五款湯底供人選擇,包括滋潤的桃膠美人鍋、台式麻辣鍋、酸菜白肉鍋、胡椒豬肚雞鍋、台式三杯雞鍋,定價$128-268,部份可加錢作雙拼。鍋料方面,分為精選肉類、精選海鮮、精選配料、餐前小食、手打滑、手打肉丸、餃子類、配料類、粉麵和新鮮蔬菜等。 餐前小食$10/碟,是晚有開胃且富咬口的酸蕎頭。茶芥及醬料$20/位,未開動,先混醬,是指定動作。 稍等片刻,湯底及火鍋陸續送上枱來,陣容鼎盛﹗ 湯底,我們選了滋潤的桃膠美人鍋配暖胃的酸菜白肉鍋$218。酸菜白肉鍋湯底酸香開胃,材料除了酸菜和白肉外,還有粟米、蕃茄和白菜,以及鍋底的水晶粉。 桃膠美人鍋以養顏為主,湯底材料豐富,包括原隻烏雞、桃膠、杞子、紅棗等,味道香甜,雞肉嫩滑。桃膠是桃樹分泌出來的樹脂,吃起來的質感像啫喱,低卡路里之餘,膠質豐富,有益腸胃! 鮮炸響鈴卷$58,最好的吃法,是挾起來,馬上放入口裏。剛炸好的響鈴卷,仍帶溫熱,香脆可口,且不油不膩。 櫻桃滑鴨

餐前小食$10/碟,是晚有開胃且富咬口的酸蕎頭
茶芥及醬料$20/位,未開動,先混醬,是指定動作。
稍等片刻,湯底及火鍋陸續送上枱來,陣容鼎盛﹗
湯底,我們選了滋潤的桃膠美人鍋配暖胃的酸菜白肉鍋$218
櫻桃滑鴨片$88,乃侍應推薦的,還是第一次知其名,嚐其味。只見鴨片粉嫩中帶一層白,煞是好看﹗櫻桃鴨名稱由來,是因為鴨的品種來自於英國的櫻桃谷,所以才有「櫻桃鴨」之稱。
白鱔片$128,索價不菲,魚肉厚身啖啖肉,吃起來鮮甜爽口且彈牙。
素來重視養生的I,點來了數款素食鍋料,鮮枝竹$38,不太合小口味。相反,具健脾益胃,且有降血壓和降膽固醇之效的野生竹笙$88,就值得一試。野生竹笙最適合用來打邊爐,能夠盡吸湯汁精華 ,爽脆多汁,且帶有獨特的香味。
鹹蛋黃蝦丸$48鵝肝墨魚丸$48,屬兩款較為特別具創意的丸類,各點來一客淺嚐。兩者均鮮爽彈牙,前者中間有鹹蛋黃夾心,更添一份鹹香;後者稍嫌鵝肝味兒不是太過突出。
接著,要介紹兩款風味不一,卻均香滑無比的鍋料 - 軟滑鴨血$48香滑豆腐$38。這兩款鍋料,最適合放入酸菜白肉鍋內內烚一烚,再挾起來,蘸上「混醬」同吃。
酸菜白肉鍋內的鍋料粟米,也是粒柆飽滿,鮮甜無比的。
大時大節,當然要吃得豪一點,各點來一隻碩大且口感爽滑食味鮮美的南非鮑魚$52/隻
馬刀貝$98/6隻是友人I及C的心頭好,肉質肥嫩,口感滑順細緻,營養值也相當高。
對於S來說,打邊爐,只吃粉麵與蔬菜而逘﹗新竹米粉$48羽衣甘藍$58,以及雜錦蔬菜籃$68,是她主攻的項目。
小妹,也烚了一碗爽滑富咬口嚼勁的新竹米粉來吃,配以鮮爽的鮮蝦雲吞$40鴨血羽衣甘藍$58,既飽肚,又好吃。
埋單後,店員送上一碟飯後果 - 酸香開胃的梅粉番石榴,教人忍不住,一件又一件地吃過不停﹗
最後,謝謝姐妹們的餽贈。