2016-11-20 178 views
雪糕達人12元已經有5球 ,共20個口味,忍不住每人一杯。四方果對甜食喜好不大,是我半推半就迫他要5球,好讓我試味。他也只好硬著頭皮陪我發瘋我要了豆腐,碎曲奇,綠茶(清辣),芋頭,蕃薯。朱古力,綠茶,椰子(入面有椰肉碎),紅豆,黑芝麻(濃郁)其實每個口味都唔會似人工,溫度夠低唔怕好快溶。每球有兵兵球大,好幸福的甜品時間。手捧一杯在28度的11月又可降溫,有機會會嚐餘下的口味。
雪糕達人
我要了豆腐,碎曲奇,綠茶(清辣),芋頭,蕃薯。
朱古力,綠茶,椰子(入面有椰肉碎),紅豆,黑芝麻(濃郁)
其實每個口味都唔會似人工,溫度夠低唔怕好快溶。

2016-11-14 160 views
和朋友到深水埗尋尋寶,滿載而歸後又是時候食地道美食!西九龍中心是深水埗的地標,假日時份熱鬧程度媲美旺區!行下格仔店食下野,渡過一整天絕對毫無難度~頂層的美食廣場,我偶爾都會去食。因為價錢貼地又多款式選擇!雪糕達人永遠都會囤積一條小小的人龍!無他,因為自選雪糕價錢經濟種類繁多味道不賴!若果喜歡嘗試特別口味的,可以試試季節限定的雪糕!今期有香蕉曲奇及柚子蜂蜜,小試一口,味道尚算濃!自選五球雪糕(芋頭,草莓,豆腐,蕃薯,提子冧酒)五款口味中,較為偏愛蕃薯及豆腐味,皆因味道相對突出及香濃!草莓雪糕趨向藥水的味道。芋頭雪糕味道淡淡,不甚突出。提子冧酒味道不過不失。整體雪糕質感尚算滑溜耐溶,所以$12蚊5球確實非常抵食!
和朋友到深水埗尋尋寶,滿載而歸後又是時候食地道美食!

西九龍中心是深水埗的地標,假日時份熱鬧程度媲美旺區!
行下格仔店食下野,渡過一整天絕對毫無難度~

頂層的美食廣場,我偶爾都會去食。因為價錢貼地又多款式選擇!
自選五球雪糕(芋頭,草莓,豆腐,蕃薯,提子冧酒)

五款口味中,較為偏愛蕃薯及豆腐味,皆因味道相對突出及香濃!
草莓雪糕趨向藥水的味道。芋頭雪糕味道淡淡,不甚突出。
提子冧酒味道不過不失。

整體雪糕質感尚算滑溜耐溶,所以$12蚊5球確實非常抵食!
TakeAway
$12 (Tea)
2016-11-13 131 views
今日同朋友深水埗美食一日遊,眾所周知西九龍中心集吃喝玩樂於一身既地標,小食更係不勝枚舉。天氣忽然回暖,心癢想食雪糕。雖然雪糕達人 屹立多時,不過未曾光顧過,但聽過唔少朋友話呢度雪糕相當平,只賣12蚊5球,相當抵食。12蚊咁多雪糕係幾抵,我反而冇因為又平又多去買。向來鐘意揀特別味道既我見到有多款期間限定,如香蕉曲奇,柚子蜜,香橙朱古力,薑汁牛奶,價錢唔貴,都係10蚊一細球,比起雪糕連鎖專門店所賣都仲係平3至4倍。本身想4隻味食哂,諗諗下試少2種味,咪可以有藉口再黎食多次。話就話10蚊細球,但都有一個小拳頭咁大,所以店舖份量屬頗多。👍香蕉曲奇魅力四射,經典曲奇揉合新穎既香蕉口味,香蕉味濃郁但唔太甜膩,曲奇微脆不軟腍,驚喜萬分。柚子蜜味清爽無負擔,微甜既柚子好滋味好正,口感香滑,食起黎口味頗合我胃口。兩款雪糕都唔快溶化,味道價錢都屬超值。

2016-11-09 212 views
維他依依我表示去深水埗都一定會上去食架12蚊5球唔同味如果好鍾意食榴槤既朋友必定記得加好似2蚊有貓山皇味 ,超濃味 ,勁正囉但so far 其他味其實都一般既我比較多配2個榴槤加番薯,香“戶”,荔枝冧酒提子經已試食極度唔岩我胃口,同朋友玩猜包剪X輸左食一淡先清曬冇浪費野食炸但so far 佢水果味係做得唔錯架
維他依依我表示去深水埗都一定會上去食架

但so far 其他味其實都一般既

我比較多配2個榴槤加番薯,香“戶”,荔枝

冧酒提子經已試食極度唔岩我胃口,
同朋友玩猜包剪X輸左食一淡先清曬冇浪費野食炸

但so far 佢水果味係做得唔錯架
$12 (Dinner)
  • 貓山王味
2016-11-03 215 views
天氣回暖,西九Food court 有間雪糕店10蚊4球好抵食,我又排隊食~我點了豆腐/曲奇/朱古力/士多啤梨味雪糕,款款口感不算幼滑但很香甜,尤其是曲奇味雪糕嚐到很濃郁的朱曲奇香味,再融合奶味香濃的雲呢拿雪糕,十分好味,好似用超抵食緊麥記的朱古力曲奇麥旋風味,平均只要$2.5一球抵到爛!
我點了豆腐/曲奇/朱古力/士多啤梨味雪糕
10蚊4球雪糕
Waiting Time
2 Minutes (TakeAway)
$10 (Tea)
10蚊4球雪糕
2016-10-11 272 views
吃完雞腿捲後,晚上我本來想到西九龍中心試試「皇X雞」韓國炸雞,可惜到了才發現「皇X雞」休息,與其苦惱晚上吃什麼代替,倒不如先試食其他美食。西九龍中心在深水埗已經有一段歷史,本來以為隨着年資增加,商場會隨着而老化和失去吸引力。上到商場頂樓我才發現其美食廣場亦與時俱進,人流沒因年資而減少。在美食廣場我率先發現一檔賣雪糕的小店,價錢尚算便宜可觀,一個細單球雪糕也只需要$6,大單球亦只要$8而已!此店雪糕款式眾多,我突然又出現了「選擇困難症」,結果我選擇了「豆腐味」雪糕,這店還有一個好處:容許客人選擇以脆筒或杯裝盛載雪糕,杯裝雪糕可以杜絕食雪糕時極速溶化的苦惱,我當然二話不說,選擇杯裝雪糕。豆腐味雪糕保留了黃豆的原味,又有點像飲「維X奶」的感覺。這又讓我想起四年前在台灣旅行,本來想試食台北深坑的豆腐味雪糕,可惜旅行社沒有安排深坑的行程,結果還是錯過了試食豆腐味雪糕的機會。希望下次去台灣自由行時,有機會再試試深坑的豆腐味雪糕吧!
豆腐味雪糕(大單)

希望下次去台灣自由行時,有機會再試試深坑的豆腐味雪糕吧!

2016-10-11
$8 (Tea)
豆腐味雪糕(大單)
  • 豆腐味雪糕
2016-10-07 130 views
12蚊5球 大球過葵廣好多 葵廣頂樓個d比較淡 (學生證$10 5球)叫左 芝麻 荔枝 香芋 紅豆 同 綠茶荔枝個味幾出 紅豆真係有紅豆,但唔知點解有d咸味,怪怪咁 其他味都唔錯有機會可以encore
12蚊5球 大球過葵廣好多
葵廣頂樓個d比較淡
(學生證$10 5球)

叫左 芝麻 荔枝 香芋 紅豆 同 綠茶

荔枝個味幾出

紅豆真係有紅豆,但唔知點解有d咸味,怪怪咁

其他味都唔錯

有機會可以encore
2016-10-07
Waiting Time
2 Minutes (Dine In)
$12 (Dinner)
2016-10-02 123 views
原本無無聊聊行去西九,見到檔雪糕店,有20款味,真係幾吸引,而且價錢又平,10元可以試到4味,12元5味,如果要筒8元2味,真係吸引到爆!!我就試左芝麻, 綠茶,咖啡, 薄荷朱古力…味道幾好,又抵食,可以一試
朱古力, 綠茶, 紅豆, 豆腐口味的雪糕,  $10 / 4迷你球.選擇了4個口味, 綠茶配紅豆實安全, 加上豆腐味都夾到, 但朱古力味要最後先食, 因為比較濃味.雪糕應該加入了香精, 所以味道好重, 一食就食出, 不過冇藥水味, 所以味道不錯.豆腐口味最清淡而且不甜, 綠茶味開始濃少少, 同紅豆味一齊食就剛剛好, 茶甘中帶點甜豆香甜, 仲有粒粒紅豆.最後先食朱古力, 因為都幾濃味, 如果食左先會蓋過其他味, 雪糕內有朱古力碎又幾吸引.雖然$10貨仔, 但可以加topping, 士多啤梨醬同彩針朱古力, 好有兒時的感覺, 計落都幾抵食, 因為多口味揀.
朱古力, 綠茶, 紅豆, 豆腐口味的雪糕

2016-07-15
5 Minutes (Dine In)
$10 (Tea)
朱古力, 綠茶, 紅豆, 豆腐口味的雪糕
2016-08-01 173 views
行經西九龍中心,相信大家對佢嘅平價雪糕都唔陌生係8樓呢間雪糕達人,佢12蚊有成五球,然後總共有成十幾款嘅雪糕 而且最抵錫係學生竟然十蚊就可以有五球!!!原來只要由即日起逢星期一至星期五,唔係公眾假期嘅話,持有學生證就可以入十蚊5球嘅優惠於是我哋就毫不豫疑咁試左一個然後我哋就分別叫咗5個唔同味,佢嘅未有好多款㗎你可以睇下 有啲北海道紅豆,雙重朱古力,或者係特濃咖啡日本仔香芋,都感覺上好好食 最後我哋就叫芝麻味,紅豆,蜜桃,香芒,同埋我最鍾意嘅提子冧酒 幾建議試下佢哋嘅芝麻味同提子冧酒,味道非常適中同濃郁,有水準!而我朋友都話好食!至於蜜桃,香芒就都幾fresh, 好清新嘅感覺好適合夏天食而且個紅豆都幾喜出望外,冇你想像中個假紅豆味,食落去真係有浸浸嘅紅豆香,都唔錯雖然d球唔係真係好大個 ,但係十蚊唔夠你講,真係算抵食 如果大家吾要求好高,要食到好smooth同好濃味既話,都可以接受~呢間都幾多人食㗎,如果大家行得熱濟,都幾建議大家可以過嚟食個雪糕 哈哈
行經西九龍中心,相信大家對佢嘅平價雪糕都唔陌生

係8樓呢間雪糕達人
,佢12蚊有成五球
,然後總共有成十幾款嘅雪糕
而且最抵錫係學生竟然十蚊就可以有五球!!!

於是我哋就毫不豫疑咁試左一個

然後我哋就分別叫咗5個唔同味,佢嘅未有好多款㗎你可以睇下

最後我哋就叫芝麻味
,紅豆,蜜桃,香芒,同埋我最鍾意嘅提子冧酒

幾建議試下佢哋嘅芝麻味同提子冧酒
,味道非常適中同濃郁,有水準!而我朋友都話好食

至於蜜桃,香芒就都幾fresh, 好清新嘅感覺好適合夏天食

而且個紅豆都幾喜出望外
,冇你想像中個假紅豆味,食落去真係有浸浸嘅紅豆香,都唔錯

雖然d球唔係真係好大個
,但係十蚊唔夠你講,真係算抵食

呢間都幾多人食㗎,如果大家行得熱濟
,都幾建議大家可以過嚟食個雪糕 哈哈
2016-07-30
  • 芝麻味
  • 提子冧酒
2016-03-24 411 views
食完飯想揾D 甜品食,剛好見FOOD COURT 入面有呢間雪糕店。已經夜晚9點左右,其他食店都冇乜人,只有呢間雪糕店仲有5,6 個人左右排梗隊。我諗食呢間實無錯。掛住食唔記得影相。買左一球當時推介O既芝士雪糕同一球曲奇妙趣。由於芝士雪糕係特別款貴少少,老闆亦都好心提醒我呢款係冇特價O既。食落曲奇妙趣比較普通。但芝士雪糕感覺相當濃厚,好似食梗用O黎做甜品O既CREAM CHEESE 咁。亦相當之滑,的確值得推介。雖然比其他款式貴少少,都值得一試O既。窩夫筒好脆,唔錯。最開心係放左支朱古力醬同士多啤梨醬,仲有彩糖碎等topping 可以比顧客自己隨意加!見D 小朋友唧得好高興!有機會再幫襯!
我諗食呢間實無錯。

掛住食唔記得影相。
買左一球當時推介O既芝士雪糕同一球曲奇妙趣。

食落曲奇妙趣比較普通。
雖然比其他款式貴少少,都值得一試O既。

窩夫筒好脆,唔錯。

見D 小朋友唧得好高興!

有機會再幫襯!

2016-03-23
  • 芝士雪糕
2015-11-30 443 views
抵食到爆, 多口味到選擇困難. 估唔到仲有呢d (跳樓價, 至抵價.....) 甘抵食, 甘平既雪糕.感覺又回到細個既時候啦, 話哂中學個時都成日黎西九既, 但呢間一定好味過, 特別壽司個d野既.$10 / 4球, $12/5球 (迷你球size) :貓山榴槤 (加$2), 提子冧酒, 烤蕃薯, 豆腐.揀左4個口味, 比較特別d. 味道係好突出而重味, 雖然知道係香精, 但係比較重味而又接受到既味.豆腐 - 清淡冇甘甜, 豆腐味好突出, 但唔係豆味.烤蕃薯 - 重味好多, 甜d, 而且的確係烤過既蕃薯味, 唔係就甘食蕃薯既味.提子冧酒 - 同樣重味, 但好明顯分到同D字頭雪糕唔同既. 貓山榴槤 - 超級好味, 濃味既. 而且食完個口既榴槤 keep到好耐. 味道易接受, 唔算好假, 重味又突出, 食完d味好快散. (除榴槤).絕對抵食, 又可以一次試多個口味. 當然佢有大球.

$10/ 4球, $12/5球
$10 / 4球, $12/5球 (迷你球size) :

貓山榴槤 (加$2), 提子冧酒, 烤蕃薯, 豆腐.

豆腐 - 清淡冇甘甜, 豆腐味好突出, 但唔係豆味.

提子冧酒 - 同樣重味, 但好明顯分到同D字頭雪糕唔同既.

絕對抵食, 又可以一次試多個口味. 當然佢有大球.

2015-11-28
Waiting Time
2 Minutes (TakeAway)
$12 (Tea)
$10/ 4球, $12/5球
  • 貓山榴槤
來到西九龍中心食晚餐,食飯前突然好想食甜野 食飽飯見到呢間雪糕達人有榴槤雪糕賣 平時好多人排隊,就算經過都唔會等,難得呢個時候冇乜人就試下啦 見到好多款揀而且價錢幾抵,但我都係一心想食返榴槤味呀 首先一讚,佢提供朱古力同士多啤梨醬,仲有彩針朱古力,自行隨意加落雪糕上面。不過我唔想影響榴槤雪糕嘅味,所以只係加左彩針朱古力姐!份量正常,味道濃郁,感覺真係好似食緊榴槤! 絕對值回票價!真係好想食多幾球呀!
來到西九龍中心食晚餐,食飯前突然好想食甜野

食飽飯見到呢間雪糕達人有榴槤雪糕賣

見到好多款揀而且價錢幾抵,但我都係一心想食返榴槤味呀
貓山榴槤雪糕!榴槤愛好者必試!($13 大球)

份量正常,味道濃郁,感覺真係好似食緊榴槤!
絕對值回票價!真係好想食多幾球呀!
2015-11-10
TakeAway
$13 (Other)
貓山榴槤雪糕!榴槤愛好者必試!($13 大球)
  • 貓山榴槤雪糕
2015-10-03 230 views
途經西九龍中心八樓 發現某一店有人龍查探之下為雪糕店 價錢頗便宜 便買一試食消費九元 得雙球朱古力及士多啤梨雪糕筒此店可讓顧客自由加入toppings 有朱古力醬、士多啤梨醬及彩虹糖作選擇好奇之下發現雪糕黎自Appolo 質素還可
途經西九龍中心八樓 發現某一店有人龍
查探之下為雪糕店 價錢頗便宜 便買一試食
消費九元 得雙球朱古力及士多啤梨雪糕筒
好奇之下發現雪糕黎自Appolo 質素還可
2015-10-03
Waiting Time
5 Minutes (TakeAway)
$9 (Tea)
2015-09-04 156 views
行過見到一間人龍都幾長既雪糕店話有24隻味,勁多(* ̄︶ ̄*)店員都幾nice,見我係咁試唔同味都滿臉笑容。我叫左13蚊筒裝大雙球雪糕,靜崗草莓,同蜜瓜味。個雪糕球都幾大,分量足,個雪糕筒係脆身餠乾,有咬口。靜崗草莓雪糕,顏色偏鮮粉紅,莓味道較天然,香甜幼滑,口感Creamy。蜜瓜味雪糕,唔多地方有,蜜瓜味香濃,奶味較重。雪糕整體緊實唔鬆散,食落好滿足!舖頭可以自行添加朱古力醬,士多啤梨醬,彩虹糖等配料,不過我冇加(* ̄︶ ̄*)好少舖頭仔有咁平既價錢,食到質素唔錯既雪糕,想樣樣都食d朋友,下次可以試下10蚊4球、12蚊5球雪糕咁,會有驚喜!平民雪糕店,正!
行過見到一間人龍都幾長既雪糕店
話有24隻味,勁多(* ̄︶ ̄*)
店員都幾nice,見我係咁試唔同味都滿臉笑容。
我叫左13蚊筒裝大雙球雪糕,靜崗草莓,同蜜瓜味。
個雪糕球都幾大,分量足,個雪糕筒係脆身餠乾,有咬口。

2015-09-01
Waiting Time
5 Minutes (TakeAway)
$13 (Tea)