2021-08-12 70 views
朋友知道我好鍾意羊肉同埋米線,就介紹咗我觀塘呢一間新開嘅雲南阿老表黑山羊湯鍋米線。咁今日放工經過觀塘,就去買兩個米線返屋企同媽咪分享吓。揀咗個羊肉細碗米線,加一個牛羊雙拼嘅細碗米線。果然唔錯,羊肉味香濃,米線份量十足,而且每一碗都加咗一個大蘿蔔,入晒味。加咗兩個小食,一個口水雞,同10隻水餃。口水雞非常入味,雞肉柔嫩。水餃就揀咗韭菜餃,呢個價錢簡直超值。大熱天時,就一人一杯凍飲,冬菜物同凍檸水,配米線小菜,啱晒。
位於觀塘的雲南米線店,原本店位於大路旁邊,現在新店搬到更遠了,在工業大廈及寫字樓的上一層才到,較為隱蔽的地方。特色小食:滷海帶海帶很入味,帶香辣,開胃的涼拌前菜小吃,不過吃到底有點鹹。清湯米線:羊肉大碗米線湯底:清湯主打的黑山羊肉米線,鎮店之招牌菜。湯底是豬骨湯,蠻清淡清甜。有分大細碗的,大碗的碗像洗面盆那麼巨型,而且入面材料多又豐富。湯本身有股淡淡的羊肉香,沒有太濃郁的羊羶味,肉質較瘦、厚實但易咬,不會很韌。酸辣米線:水餃酸辣米線湯底:酸辣兩款水餃,白菜餡料或者韭菜餡料的選擇,挑選了韭菜餃。酸辣的湯底有酸菜,每一台桌上面都有其他調味料及菜脯粒,按自己喜好額外加入湯底裡,另外還有的就是幾片豬油渣佐料。米線有點腍,如果硬一點會更佳。
特色小食:滷海帶

海帶很入味,帶香辣,開胃的涼拌前菜小吃,不過吃到底有點鹹。
清湯米線:羊肉大碗米線

湯底:清湯

主打的黑山羊肉米線,鎮店之招牌菜。
湯底是豬骨湯,蠻清淡清甜。
酸辣米線:水餃酸辣米線
湯底:酸辣
兩款水餃,白菜餡料或者韭菜餡料的選擇,挑選了韭菜餃。
米線有點腍,如果硬一點會更佳。
2021-08-01 183 views
每次當呀Mcdull胃口唔太好,想食啲濕濕地既野,又咁岩喺觀唐附近,佢自自然然就諗起佢 -「雲南啊老表黑羊湯鍋米綫」羊肉米線 細碗$50Mcdull叫左羊肉米線細碗,份量其實都好大,啲羊有肉味,切到細細塊,輕輕嘅騷,加埋好多嘅蔥花一齊食,好滿足。另外佢仲搭多幾舊豬油渣,一咬落去,哇,肥仔到一個點。Mcmug幫手清晒🤤羊肉湯飯 $50Mcmug叫嘅依碗湯飯嘅餡其實同米線差唔多。碗湯同埋白飯分開上,我就覺得依碗啲羊就乾身咗啲,豬油渣又少啲,係多咗啲生菜墊底。羊架 $48好騷真係好騷。碟羊架一放上枱面,未食已經聞到。當然鍾意食羊嘅人係唔會介意。$48有兩舊羊架,真係好抵。加凍飲$9依度杯凍蜜糖幾好飲,清清甜甜。去試嘅話記住佢轉左新地址,google同佢自己個餐牌都未update🌚🌝新地址係:鴻圖道90號一樓(敬業街同鴻圖道交界)Mcmug綜合評分:7/10 性價比好高,鍾意食羊/嘗試去食羊嘅人,可以一試,睇吓啱唔啱自己口味Mcdull綜合評分:9/10,希望佢做得住,搬咗新鋪之後夜晚真係好少人🥲

羊肉米線 細碗$50

羊肉湯飯 $50

羊架 $48

加凍飲$9
依度杯凍蜜糖幾好飲,清清甜甜。

新地址係:鴻圖道90號一樓(敬業街同鴻圖道交界)

2021-07-31 141 views
其實我係羊肉米線粉絲,食咗依間舖頭夠十年,佢搬幾次舖都跟住去食。啱啱得知去搬舖仲要搬大啲我點可以唔去撐場!嚟到,當然要食佢嘅羊肉大其實我係羊肉米線,我朋友就食清湯,我就加一蚊要咗酸辣,見到碗嘢真係感覺返曬嚟,首先碗麵有好多葱,加分,除咗有好多瘦嘅羊肉之外,仲有大家懷念嘅豬油渣, 羊肉大小小酥味但又唔太過份,容易接受, 加上有大量嘅米線所以好夠飽! 今次仲叫咗餃子, 可以點白菜同韮菜味一半一半,韮菜惹味,但白菜食落温和啲,怕口有味可以點依個!飲埋凍檸樂,真係舒服曬!

飲埋凍檸樂,真係舒服曬!
2021-07-30 300 views
這次在觀塘工業區覓食,去了一家位於鴻圖道的小店。店舖環境挺大舒適涼快的。這裡是吃羊湯米線為主,另有其他口味的米線和小食選擇。米可以選擇大/小碗,胃口不大的選細碗就對了,可以避免造成浪費🙈。-💥羊肉酸菜細碗米線 HKD$50 / 牛筋酸辣米線 HKD$40,每碗米線也有有酸菜和蘿蔔。湯底味道清甜,羊肉口感煙韌,牛筋口感腍身軟滑,細碗米線份量也很多😆。-💥美味口水雞 HKD$32 / 麻辣豬耳 HKD$25,小食點了這兩款,也是帶點辣的小食。口口雞是切粒型狀,大大件口感煙韌。豬耳口感爽脆,味道帶微微辣味。-飲品方面點了熱奶茶和熱菜蜜,跟餐只需加HKD$9,吃東西當然要點杯飲品😆。

2021-07-30
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$80 (Lunch)