2024-07-15 110 views
星期日去九龍城廣場,雖然個商場空nel nel,無諗過呢間食店咁多人,忙到應接不暇。我叫左個豬潤肉片砂窩上海麵,同枱朋友叫左個無砂窩的單點豬潤肉片米綫,朋友的餐先上,豬潤係用梘水處理過嘅,明顯飽滿彈牙,肉片都係處理過,都係比較軟唸。我果碗豬潤肉片砂窩上海麵遲上,豬潤偏硬,是普通切出來便下熱水焯過熟的豬潤,肉片又是過熟又鞋又硬,兩碗質素截然不同,感覺是沒有預計多人而準備唔切。非常失望。套餐加配特飲,我揀熱曲奇朱古力,這個不錯,不是死甜,係朱古力粉並明顯有oreo 曲奇味,這個不錯。
豬潤肉片砂窩上海麵
2024-07-14
$47 (Lunch)
2024-04-11 289 views
九龍城廣場適合退休人士漫步,平日人流不多,只有平日中午少部份學生光顧,晚上幾乎無人,而這間餐廳就是表表者,餐牌上的選擇很少,杯子中有頭髮,最熱鬧的是飛來飛去的蚊子。午市米線分量少味精多,而且好碎,加錢要的菜心只有四條,飲品越來越難飲,只有死甜和疑似人造色素。薑蔥醬油雞,望落好似幾好,但一食就係疑似隔夜餸嘅味道。店員一副唔憂做嘅樣,就快退休咁嘅態度,只係識叫人搭檯,但意識唔到根本無客,對面的大快活比佢好,起碼唔會趕客,香港搞成咁,佢哋有一部分責任。
2024-03-27 138 views
云南菜餐厅,位置系Aeon,朋友聚餐都方便,有大薹可以8-10人一齐坐。招牌菜有烤鱼,汽锅鸡,各式石锅米线,蒸饭等等。属于已经改良过的云南菜,唔是特别辣,都算适合香港人口味。
2024-01-13 268 views
今日中午1點半左右到達,即點餐,食品剛到來不久,竟然進行清潔🧹,跟著似用水清潔地板,用上原始用具-地拖,弄到成地板很濕,但不用時下馬上吸濕的拖刷,而用吹風機慢慢吹乾,幸好沒有沒跌倒,但用吹風機令到食客不舒服,風力吹到人不舒服,又很噪,當時算是中午客人不少⋯⋯最後吹風機吹到我方向,我終於忠不住出聲我表明會快離開,不要吹我方向,到埋單跟收銀員講聲客人感受,竟然不在乎,再問有沒有單收據又說沒有,我就不會再來食!希望服務員到邊家有相同感受!最後食味一般那會再來給他吹風!
係門口見平平哋30幾一碗米線,以前食過味道都算正正常常,就同屋企人入去醫下肚。大家見到咁嘅價真係唔好期待啲咩。入到去搵左個咬唔正嘅姐姐落單,嗌左4碗米線1個小菜。個姐姐仲“好好心”咁提我哋有2個米線包嘢飲凍飲加$3,我哋心諗嗌咗2碗燒豬軟骨米線 1碗三杯雞涼伴米 1碗排骨鹵米同埋1碟芹菜牛肉,唔通兩個豬軟骨米線送嘢飲?雖然都覺得奇怪,但係冇理由質疑個咁熟餐牌嘅阿姐啫?點知睇返單,唔單只落漏咗個米線,原來個阿姐仲自動自覺將2個米線加咗$8變套餐。有乜理由指住個單點嘅落單,個阿姐自己強制性改咗做套餐會係合理嘅?真係有!只要你黎食呢間嘢就有可能體驗到!我哋即時同個阿姐講返,佢死都唔認。最後一個疑似係老板娘嘅阿姐過黎同我哋理論,唔知佢係覺得煩懶得處理定點,好敷衍咁話取消2杯嘢飲。咁我哋都算啦,始終一開始都冇想嗌嘢飲。🤷到埋單比錢時,嗰個疑似老板娘嘅阿姐仲要用唔忿氣嘅語氣收錢。真係黎受氣受罪。🙄不過間嘢始終好平,$30幾一個米線,唔介意受罪嘅都係一個月尾嘅好選擇嘅。
2023-12-06
向九龍城廣場想食早餐,雲風堂可以係你既一個不錯既選擇。雲風堂既鋪面好大,座位好闊落,大圓枱或2人,4人細枱都應有盡有。因為時間比較早,所以我選擇左食經典滋味早餐 - 五香肉丁通粉配多士,炒蛋,朋友就點左燒賣腸粉餐。肉丁通粉正常既味道,通粉唔會過冧,炒蛋好味燒賣腸粉賣相一流,絕對唔馬虎除此之外,雲風堂午餐以及晚餐都好有特色,值得一試
燒賣腸粉賣相一流,絕對唔馬虎

除此之外,雲風堂午餐以及晚餐都好有特色,值得一試
五香肉丁通粉
熱咖啡
燒賣腸粉
2023-06-15
$35 (Breakfast)
2022-12-04 724 views
天寒地凍,好想食烤魚,今日點左酸辣烤魚,加多個烏冬同埋津白,兩個人食份量絕對夠飽。點完餐唔夠5分鐘,烏冬同津白已經上枱,烏冬係預先淥過嘅,方便一陣食嘅時候唔使煮咁耐,夠細心👍🏻👍🏻等咗20分鐘烤魚終於上枱,熱辣辣香噴噴,魚肉夠滑,魚皮滑捋捋,話明酸辣烤魚當然有酸菜,酸菜夠辣又酸好好味,而且烤魚仲有好多豆卜喺上邊,其他餐廳豆卜通常都要分開點,但呢度就係包埋嘅,感覺真係好抵食👍🏻👍🏻食哂條魚之後加埋烏冬,啲烏冬朔晒啲湯真係好好味,兩個人食到捧住個肚走,非常滿足

2022-10-14 933 views
有一天,突然想起要帶小朋友去看看九龍寨城,所以就選了一個週末,舉家去到九龍城一轉。在九龍城一帶,尋食基本上不是什麼難事,但要滿足小朋友,也要滿足素食的太太,亦不想太高消費,就要花點心思了。我們心想舒服一點,就決定行入九龍城廣場,而我們就在地庫的一層,看中了這一間《雲風堂》啱晒我們一家的心意。仔仔看中的,是自選的米線餐。小朋友始終都是喜歡吃自己以前食過的東西,所以他點河粉,原因是味道上包冇錯,而選擇的配料就是手撕雞。河粉,是幼身的湯河類型河粉,口感香滑,粉身亦掛汁。手撕雞好味,湯底看似清清地,但飲落、食落也算濃郁,唔錯。再加上個河粉是熱辣辣的,吃起來更開心。太太點了一客野菌尚素砂鍋米線。當日店方沒有預備素湯底啊,只好來一個更簡單的鹽水湯底。太太說,味道清清淡淡更加之好。這一個素食米線,起碼有五種不同的菇,用料的確是十足。此外,原個砂鍋上,令本身已經熱辣辣的湯米線更加之熱辣辣,非常好。我就點了是日的飯餐,汁燒肉排豆燜飯。這似足港式的煲仔飯,一個餸在飯面,再加上甜豉油就成了。豆燜飯,也許就是那幾粒的青豆加煲仔飯,而那汁燒肉排就細份得很,做唔出一口肉、一口飯的平均份量。肉排方面,很香口,是不錯
我就點了是日的飯餐,汁燒肉排豆燜飯。這似足港式的煲仔飯,一個餸在飯面,再加上甜豉油就成了。豆燜飯,也許就是那幾粒的青豆加煲仔飯,而那汁燒肉排就細份得很,做唔出一口肉、一口飯的平均份量。肉排方面,很香口,是不錯的。如不把肉/飯比例算在一起,這是一煲不錯的飯。
雲南春卷,是素餡料的春卷。加上了泰式的甜辣汁,吃起來也有點香口惹味。脆脆的食品,小朋友,尤其是我女兒,甚是喜歡。
我們叫了三個餐,就自然有三杯特飲。由左至右,順序是椰香奶茶,朱古力豆漿同椰香杏仁露。這三杯飲品,可以說是各有各特色。起初,我們都以為是一些大眾化的台式飲品,但飲一口,濃濃的味道,凍冰冰的溫度,好消暑,也好好味道。
麵食既出品 OK 呀! 至於飯,都係好食既,但餸同飯既比例應該需要再調整一下。整體上,視這兒為一間可簡單,可平平地食飽一個 lunch 既地方,合格。
$60 (Lunch)
2022-09-25 491 views
下午茶同晚餐性價比非常高,唯一係人多時,可能要等少少時間。下午茶粉麵餐包特色飲品,都係 $32 起。小食都幾好食,鍋貼都唔錯。當然唔係驚為天人,不過絕對對得住幾十蚊。可以一試。坐得舒服,唔洗迫。
可以一試。坐得舒服,唔洗迫。
2021-12-19 991 views
超級劣食咁午餐個名叫做醬炆雞豆飯,唔知乜嘢煲仔飯,得壹塊縮水雞扒,飯就成大煲米咁多,青菜又冇條,啲職員十問九唔應,又瘋狂落錯單,落單又好似好唔願意好唔耐煩咁樣。
超級劣食
2021-09-24 1115 views
同仔仔去九龍城廣場,發現有間新開的雲南菜店,店內裝飾都很有中國特色,食物方面也有很多特色小菜,例如香脆酥肉、烤魚。抵食米綫套餐$40/set配菜有很多選擇,大理排骨、醬烤脆肉、雲南酸辣等,最後我揀咗手撕雞,仲加咗麻辣湯底(+$4),非常惹味😋套餐還奉送特式飲品,抵食!午市套餐亦非常抵食 $45/set點了辣子雞豆爛飯,似煲仔飯咁,少許辣幾香口,一樣奉送特式飲品。另外套餐+$8 /+$10可加小吃,我分別點了香炸錕鈍和炸饅頭😏。估唔到呢度食到香蕉船,而且唔太貴$38,色彩繽紛,孖寶一人一個勁開心❤️。

抵食米綫套餐$40/set

套餐還奉送特式飲品,抵食!

午市套餐亦非常抵食 $45/set

2021-09-22 608 views
去朋友家玩,朋友家住在九龍城,玩了一下午遊戲,大家都覺得有些餓了,就一起出去覓食,無意之間走進這家餐廳,去的時間有點晚,沒有最熱門的酸菜魚,我們點了一個四人套餐,價格很實惠米線是小份,味道清淡,還可以可以自己加辣子這個野菇是雞腿菇炸的,味道也很好,我最愛的一道菜冰激凌我很喜歡,飯後甜點,開心
米線是小份,味道清淡,還可以可以自己加辣子
這個野菇是雞腿菇炸的,味道也很好,我最愛的一道菜
冰激凌我很喜歡,飯後甜點,開心
2021-07-22
2021-09-14 460 views
今日同朋友去左食二人餐,最鐘意e 度必有位🤣佢加錢叫嘅奶茶,我飲唔洗加錢嘅茶🤣紅燒牛腩煲,牛腩軟淋,大小岩岩好,底係白蘿蔔,味道唔錯,但係都幾油下手撕雞,意想不到幾好食,好似係前菜但係份量都足夠都係好食,仲好多料可以揀飯/米線/蒸炸饅頭(一人三件)炸饅頭都係好味每人唔洗一百
今日同朋友去左食二人餐,最鐘意e 度必有位🤣

佢加錢叫嘅奶茶,我飲唔洗加錢嘅茶🤣

手撕雞,意想不到幾好食,好似係前菜但係份量都足夠

都係好食,仲好多料

可以揀飯/米線/蒸炸饅頭(一人三件)炸饅頭都係好味

每人唔洗一百

2021-09-05 380 views
以前唔得閒煮飯的時候都會過來食距地既套餐,50几蚊一個送一碗飯加茶位的晚餐都算好架啦。今日想食距地個烤魚,就來左。同朋友三個人食一個烤魚感覺五夠,就再點多個二人套餐。講真,158的二人套餐好似無以前甘抵食了,碟芹香爆牛肉,芹菜多過肉,之前食一人餐都唔覺係甘既😓😓😓 不過味道都係保持比較好既水準。另外,今日個老乾媽烤魚有少少失望,唔多夠味,雖然話係我地叫唔好加甘辣,但係連咸味都無的感覺。總體來說,就係飯堂甘咯,唔算貴,又唔難食。
2021-08-26 266 views
第一次來食飯係一個師兄帶過來的,叫左個二人餐,有2個飯同炒菜,加埋甜品,先一百几,就覺得呢間鋪好抵食,而且滴送係夠鍋氣架之後發現原來呢間雲南菜館有烤魚食,就同朋友來,叫左個麻辣烤魚。滴魚肉煮熟之後好嫩,加埋個麻辣湯底,簡直好食到五停口。我最鐘意都係個豆腐卜,煮耐左好入味飯都食多2碗。關鍵係個烤魚五算貴,學生都食得起
飯都食多2碗。關鍵係個烤魚五算貴,學生都食得起