港島東搵食🙂友人醒起以前北角返工成日食嘅韓式小店「韓味屋」話大碟又好食咁話喎🤣原來兩條街打斜「韓味屋」有兩個舖位!有燒肉亦都有鍋物、冷麵、石頭鍋飯、小菜估你唔到啲前菜選擇多,仲要好好味!一次可以揀三款,兩個人食可以refill一次由於主菜分量超超超大碟嘅關係🤤我地試唔到六小碟前菜咁多最後嗌左五款,全部都回味無窮!泡菜 - 新鮮,偏甜而不太辣蘿蔔絲 - 較辣,酸酸甜甜勁開胃薯仔 - 上枱時熱嘅👍🏻甜薯入味,夠稔菠菜 - 麻油香🤤魚糕 - 比較遜色,偏稔,沒有煙韌性,魚香較淡韓式牛肉炒粉絲($92)好很好很大碟🤣真係兩個人食唔哂!性價錢超高!粉絲夠哂煙韌🥳牛肉份量多又夠味伴以白芝麻、紅蘿蔔、葱、椰菜、黑椒泡菜炒五花肉 ($148)又係好抵食😂仲有白飯跟不過嗰三舊豆腐黑人問號左?為咩?炒得較水 唔夠乾身🧐又係落黑椒炒 小編不禁奇怪何解味味餸都要落黑椒🙃味道係唔錯嘅 好啱送飯🥰彩蛋!話說食完連續幾日念念不忘🤓終於都搵左日特登去外賣小盒前菜($25)Yummy!
港島東搵食🙂
友人醒起以前北角返工成日食嘅韓式小店「韓味屋」
話大碟又好食咁話喎🤣

原來兩條街打斜「韓味屋」有兩個舖位!
有燒肉亦都有鍋物、冷麵、石頭鍋飯、小菜

估你唔到啲前菜選擇多,仲要好好味!
一次可以揀三款,兩個人食可以refill一次
由於主菜分量超超超大碟嘅關係🤤
我地試唔到六小碟前菜咁多
最後嗌左五款,全部都回味無窮!
泡菜 - 新鮮,偏甜而不太辣
蘿蔔絲 - 較辣,酸酸甜甜勁開胃
薯仔 - 上枱時熱嘅👍🏻甜薯入味,夠稔
菠菜 - 麻油香🤤
魚糕 - 比較遜色,偏稔,沒有煙韌性,魚香較淡

韓式牛肉炒粉絲($92)
好很好很大碟🤣
真係兩個人食唔哂!
性價錢超高!
粉絲夠哂煙韌🥳牛肉份量多又夠味
伴以白芝麻、紅蘿蔔、葱、椰菜、黑椒

韓式牛肉炒粉絲

泡菜炒五花肉 ($148)
又係好抵食😂仲有白飯跟
不過嗰三舊豆腐黑人問號左?為咩?
炒得較水 唔夠乾身🧐
又係落黑椒炒
小編不禁奇怪何解味味餸都要落黑椒🙃
味道係唔錯嘅 好啱送飯🥰

彩蛋!
話說食完連續幾日念念不忘🤓
終於都搵左日特登去外賣小盒前菜($25)
Yummy!

2020-03-17 393 views
特別喜歡吃韓國菜餐前的各款泡菜,呢度十多款泡菜任揀任食。石頭鍋飯熱辣辣,牛肋骨湯味道濃郁,份量十足。吃素的可以選泡菜炒蛋或者炒什菜,晚餐每人唔使$100都算抵食👍🏻
2020-03-11 267 views
每一次吃韓國菜,去韓味屋無誤😝牛肋骨湯飯又一傑作,雖然看上去平平無奇,但其味道真的很地道💯 牛肋骨軟而不膩,骨肉容易分開,而湯底香而濃,配上粉絲蘿蔔,充滿元氣的一天就正式開始🔥—————Wish to highlight one of my fav dishes in this korean restaurant - rice in beef short ribs soup🍜 as ordinary as it appears to be, it however is soooooo authentic and tasty😋 extremely tender beef short ribs, rich and intense soup with a fantastic combo of glass noodles and ternips💬 its simply sooo delightful💜
每一次吃韓國菜,去韓味屋無誤😝

—————
2019-10-18 762 views
實在太掛住呢間鋪頭嘅石頭飯🥘,放工即刻搭車黎食了,點解咁吸引我黎食? 因為呢間係我食過最好的韓式飯店。平常飯店一般提供茶或水,這間是提供紅棗龍眼水,清潤解渴,不會太甜💕💕,仲用保温壺放係枱度任飲。😚😚店內有多款前菜,你可以直接去揀或由侍應送上,當中可選泡菜,豆腐卜,南瓜,薯仔,酸蘿蔔絲,黑豆,魚仔,菠菜,芽菜等等😊😊😊,仲可以免費refill一次添,微辣胡椒海帶湯都好香好惹味。🤗🤗📣📣石頭飯登場了,🔥🔥熱辣辣的鐵板聲加上豐富配菜真係好吸引,食到尾聲便會發現有一層金黃色飯焦,甘香薄脆唔痴牙,比其他飯店好食好多。👏👏👏

石頭飯

2019-10-17
$92 (Dinner)
2019-10-15 417 views
Lunch都係第一次幫襯唔好peak hour去,多數滿座ref 一點九到大台唔使等石頭飯有雞牛豬揀,我相信你要轉素食石頭飯佢都會做到,靈活度高最開頭個飯好"lim" 有啲失望,不過之後發現因為個石頭超熱,飯好快乾身,所以好快有好多飯焦好正,多過煲仔飯… 驚牙軟要快撈不停撈(其實可以問佢拎個碗嘅)味道就一般撈韓式小辣醬咁囉,無乜特別。朋友叫咗個海鮮拉麵,唔係公仔麵係真拉麵,粗身但個樣唔吸引,無問佢好無食但我見佢有食剩所以可以試其他!
Lunch都係第一次幫襯
唔好peak hour去,多數滿座
ref 一點九到大台唔使等

味道就一般撈韓式小辣醬咁囉,無乜特別。

2019-09-24 471 views
今日同埋我班朋友去左北角,又想試下啲特色小食,就揀左呢間裝修得幾靚嘅韓食屋雖然睇佢門口好似好細咁,但係入面都幾大嫁,所以唔駛等好耐。等嘅時候,要係外表揀定食咩餐,然後入去自己按,可以令到唔駛等山上菜等咁耐,我覺得唔錯食物方面,我叫左個A01餐,牛肉飯,$65唔好睇佢價錢好貴咁,因為係包埋前菜,有胡椒海帶湯、泡菜、撈菜、薯仔、鯷魚等等韓食小食,食得曬其實都幾飽下,之後就會好快咁上個主菜,速度真係同快餐冇乜分別最後,最surprise 嘅係,佢啲水似下紅棗水,唔係普通嘅水,啖啖嘅味道,一流

食物方面,我叫左個A01餐,牛肉飯,$65

2019-09-23
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$65 (Lunch)
2019-07-01 618 views
天氣太熱 🥵,動也也不想動,不想在家吃午飯,都已經兩點了🕑,結果跟老公決定隨便在外吃一吃便算。開車到北角,泊車後看看附近周邊,一看就看到「韓味屋」,在門口見到裡面都很多人,心想應該不會難吃吧,就進去了...還沒有看餐牌,同事已經笑著很殷勤的端了兩碗熱呼呼的胡椒湯來,很暖胃的。這裡倒給客人的,並不是熱茶,甜甜的。我問同事這個是什麼茶,她笑笑的說,這不是茶來的,是特意煲給客人紅棗水!我真的感動喔,很貼心呢!不太吃辣的老公點了牛肋骨粉絲湯,喜歡海鮮的我當然點大醬海鮮鍋。沒有太大期望,反而大有驚喜!點了餐不久,同事就給我們一些配菜,全部都是他們自己親手煮,每天有六款。我們的三款都很好吃,下次一定要試其他的。 (我已經知道我會回來了,呵呵🤭!)主菜來了,哇,份量十足,老公說他的粉絲湯看上去清淡,但是味道很好!我的大醬海鮮湯裡面有很多蝦🦐,小蜆及魷魚🦑和豆腐,湯底很鮮喔!想不到我將整個鍋KO掉!(之後吃過多胃痛 )離開後我看看Openrice的評語,有些人說他們這裡的員工不禮貌,服務態度差,真的嗎?那有?起碼我這次的經驗是非常非常正面的,所以要幫這裡的同事們平反一下!這裡相信我必會回來的,想試試他

!(之後吃過多胃痛

!這裡相信我必會回來的,想試試他們的石鍋飯和牛燒肉...
2019-07-01
$70 (Lunch)
2019-05-27 547 views
呢間野食係有驚喜!我地叫咗牛肉湯定食,個湯睇落去清清地,但真係好重牛肉味,飯得一碗,仲係細碗,以為唔飽,但原來食野係好飽而且好味!加上可以添小食,很好!但服務員態度係差,仲要受下氣先有得食
服務員態度係差,仲要受下氣先有得食
一連四日假終於嚟到最後一日,真係好想繼續放假🤣為咗要平衡一下心理,唯有食好西作補償。男朋友一直都好回味嘅韓味屋,今日終於可以食到。坐低之後會先送上海帶湯同紅棗茶,兩者都係我最愛😍男朋友一向專一🤣🤣今日嗌嘅都係嗰兩款,韓式牛肉炒粉絲同埋泡菜炒五花腩蓋飯。炒粉絲一如以往咁彈牙入味,牛肉亦嫩滑無渣;炒五花腩配飯一流,我見過有朋友用汁撈飯都可以食三碗白飯,我真係見過🙈。不得不提仲有泡菜小碟都好好食👍🏻

2019-01-15 569 views
很久沒有在韓味屋吃飯,很喜歡這裡的原因是他們總會給我附上餐前小食及暖暖的胡椒湯。前菜有一些泡菜﹑芽菜﹑豆。泡菜帶微辣,挺好吃﹑送飯一流!石頭拌飯原個石頭窩上,有滿滿的蔬菜,保證足夠一餐所需的纖維量。精華是它的溫泉蛋,蛋汁包著飯粒,令飯粒不會太乾而且易入口。韓式醬汁帶少許甜味,不是每個人都喜歡。韓式炒牛肉飯這個之前吃覺得幾好,這次介紹同事吃。喜歡這道菜的原因是他們不但放很多蔬菜/菇類,而且還有很多的牛肉!推介!!

前菜有一些泡菜﹑芽菜﹑豆。泡菜帶微辣,挺好吃﹑送飯一流!

石頭拌飯

韓式炒牛肉飯
2019-01-14
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
2018-11-21 426 views
食物 唔算好好 只係區冇韓國餐廳可選先去食去到受氣的😣😣 真的不會再食佢如果果阿伯d脾氣唔改 開幾多間都死呢果價錢 我去食瓊媽媽 算了 氣又唔洗受 又抵食過佢希望佢生意愈來愈好啦(業主就不斷加加租) 咁就氣就愈來愈好d啦祝佢生意興隆啦, 唔洗錢我都唔去食啦!要受氣去食一餐飯 你食埋我去了 😡😡Bye bye la.... 之前經常幫襯 自次之後 想去食都難呀😠😠食完太氣憤啦😠😠😠😠😠😠😠😠😠😠😠😠😠😠
食物 唔算好好 只係區冇韓國餐廳可選先去食

去到受氣的😣😣 真的不會再食佢

如果果阿伯d脾氣唔改 開幾多間都死

呢果價錢 我去食瓊媽媽 算了 氣又唔洗受 又抵食過佢

Bye bye la....

之前經常幫襯 自次之後 想去食都難呀😠😠

食完太氣憤啦😠😠😠😠😠😠😠😠😠😠😠😠😠😠
2018-11-15
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$78 (Lunch)
  • 阿伯趕您走 唔好再黎幫襯
又黎韓味屋今日又想吃韓國野食,由於D間餐廳非常近我公司,所以想食韓國食物嘅時候,一定會黎韓味屋!最近大半年開左新分店,平時食開中午好旺場,今晚放工同同事們嚟試試!!!炸雞超正!食到中途先影 😋招牌牛肋骨由於吃得太多次,今次來到,餐牌也不用看,我叫了炸雞 、豬手生菜包 、炆牛肋骨這些招牌菜!因為我實在太喜愛肉 炆牛肋骨便上枱了!真的很好吃!炆牛肋骨美味的醬汁最適合配白飯吃!飽肚走人 小推介試左好多不同前菜至愛泡菜同芽菜❤️
又黎韓味屋

試左好多不同前菜
至愛泡菜同芽菜❤️

豬手生菜包
  • 炸雞  炆牛肋骨
朋友極力推薦北角好抵食嘅韓味屋喺附近返工成日見到好多人係韓味屋排隊今日終於午市同同事黎試味試吓個泡菜五花腩海鮮煎蔥餅,石鍋拌飯,牛肋骨湯大部份好抵食份量大加埋前菜超好味比較其他街外韓國食店好抵食每人都係60-70就食得好飽想食得再好D可以試下招牌菜💪🏻韓式炆牛肋骨香煎牛仔骨注意午市從12:15開始人多所以我同同事一般提早12點嚟到💪🏻👌🏻👀如果1點先來就需要排隊等位提醒大家🤗免得排隊排咁耐 所以提醒大家提早到
朋友極力推薦北角好抵食嘅韓味屋

喺附近返工成日見到好多人係韓味屋排隊
今日終於午市同同事黎試味
試吓個泡菜五花腩
海鮮煎蔥餅,石鍋拌飯,牛肋骨湯

大部份好抵食

免得排隊排咁耐
所以提醒大家提早到
  • 牛肋骨  石碢伴飯
2018-10-27 204 views
今日去朋友屋企食飯,朋友話呢間好好食,所以特登叫外賣!其實價錢吾算太貴,同其他韓國餐廳價錢差吾多,不過冇諗過,韓味屋係超大份,一人定食完全食吾晒,我覺得可以2個人share 一個飯。韓式炒粉絲好食喎,好足料,又吾會太油,仲要係有火喉,又有蔬菜,例如紅羅白絲、木耳同生菜,不過牛肉就硬左小小!炸雞好大份喎!4個人都食吾晒!配埋韓式辣醬就好正!仲要吾算太多粉,不過可能因為外賣,所以有啲淋,我諗堂食會好食好多!不得不提係小菜,好食到爆,用嚟送飯都得呀!小菜製作認真,我最鐘意泡菜,小小辣,又爽脆,非常開胃!連呢個我吾鐘意食泡菜嘅人都食過吾停!其他小菜都好好食,我好欣賞呢間餐廳仲甘堅持,願意用心製作小菜!聽朋友講餐廳老闆仲要係韓國人,所以食物先甘地道
今日去朋友屋企食飯,朋友話呢間好好食,所以特登叫外賣!

聽朋友講餐廳老闆仲要係韓國人,所以食物先甘地道

TakeAway
2018-10-23 167 views
今日3人一同去食午餐,食物味道合理,份量大份,有韓式配菜任食,價錢唔算貴,55至70蚊一個lunch。食到最後,由於有一位友人食嘢都比較慢,我通常15分鐘左右會食完,佢用30分鐘左右。忽然,有個伯伯既職員,估計係老闆,行過黎,大大聲對住我地講,您地食完既,食唔晒同您地打包。之後我話我地未食完,佢就回應”但我見您已經停左口好耐。”我指住我朋友再解釋”但我朋友仲食緊”最後,嬲得濟,所以都走啦。如果受氣,我寧願食快餐店-.-

我指住我朋友再解釋”但我朋友仲食緊”

最後,嬲得濟,所以都走啦。如果受氣,我寧願食快餐店-.-