2013-01-28 749 views
本店的滷味是出名入味, 今次故決定光顧試試滷水豆腐採用硬身的炸豆腐, 炸豆腐外表有一陣滷水香, 但吃時,豆腐卻有本身其豆味, 反觀滷水味卻不太濃.它滷出來的豆腐本身不易散, 豆腐入面亦是雪白光滑滷水掌翼非常入味, 香味隨回家的路上一直飄香伴著.絕對是送飯一流之選. 滷水鵝翼, 一口咬及撕開時, 內裡的肉一層層撕開的. 鵝肉不粗糙不黏牙而每啖都食得出甘香的滷水味. 細嚼掌翼時, 滷水香味均達到齒夾留香的境界有吃完再想吃的感覺
本店的滷味是出名入味, 今次故決定光顧試試

滷水豆腐
採用硬身的炸豆腐, 炸豆腐外表有一陣滷水香,

但吃時,豆腐卻有本身其豆味, 反觀滷水味卻不太濃.

它滷出來的豆腐本身不易散, 豆腐入面亦是雪白光滑

滷水掌翼

非常入味, 香味隨回家的路上一直飄香伴著.

絕對是送飯一流之選.

而每啖都食得出甘香的滷水味.

細嚼掌翼時, 滷水香味均達到齒夾留香的境界

有吃完再想吃的感覺
Other Info. : 價錢不平宜, 在西灣河屬高價食肆, 但其水準及味道絕對有其生存價值. 另外,負責斬料的那位哥哥動作非常慢 是故意增加人龍, 令路人覺此店人山人海? 還是想表現慢工出細貨呢?
2013-01-20
2012-07-14 389 views
這家的滷水鵝真的好好吃,我不是很好滷味的人,都非常中意。鵝看著還有點肥的,但吃著一點不膩,肉質嫩滑。就是有時要排隊,等到放工來買就沒有了。四分一只約70元。還有其它的滷味,如滷豬耳朵,以後也要來試一下。

Waiting Time
10 Minutes (TakeAway)
2012-06-27 400 views
今日專程去順興買滷水鵝返屋企食。去到已經排隊排到出外面。排到我的時候已經只得半隻鵝淨,我就買嘪佢。隻鵝肉質細嫩,一 D都唔'鞋'。而且㗳㗳肉,好入味。師傅都好衛生,帶囇口罩。下次早D 去,買其它滷水試試
2012-06-27
15 Minutes (TakeAway)
$76 (Other)
2012-04-03 346 views
常見這店外總是排著隊的,這天終於一試。排隊時見師傅斬鵝手勢非常專業純熟,也很快手,斬了大半天彷彿都不會累似的,厲害。這鵝的確鹵得好吃,鹵汁的香料和醬油充分襯托出鮮鵝本身的肉香。據說這店的用鵝是特別挑選過的,因此都骨肉勻稱,皮下脂肪足夠散發鵝香,卻不致會吃出一口油。各個部位的肉件都好鮮味:髀身肉質較彈牙,背部則較嫩滑,難得整份鵝都好吃有肉,很不錯。終於明白店外為何總排著隊了。
常見這店外總是排著隊的,這天終於一試。
鹵水鵝

終於明白店外為何總排著隊了。
2012-03-31
鹵水鵝
2010-12-22 264 views
食過好多好多次好食既滷水鵝 ,今晚買左第二d尼加送,就係雞翼同雞蛋雞翼真係唔錯,有少少重既花招八角既味道,但係唔會過咸,而且雞肉算滑同埋皮無mud脂肪雞蛋都非常入味,比較少花招八角味,但好多醬油味, 兩樣當冷盤食都十分好.

2010-12-18
TakeAway
2010-01-24 235 views
今天吃了上莊鵝,肉很嫩,少肥膏,滷水很入味!豆腐卻普通一點, 不是太滑, 有點咸但是非繁忙時間也要排隊15分鐘,十分旺
今天吃了上莊鵝,肉很嫩,少肥膏,滷水很入味!

豆腐卻普通一點, 不是太滑, 有點咸

但是非繁忙時間也要排隊15分鐘,十分旺
2010-01-24
$10 (Lunch)
  • 滷水鵝
2009-11-21 220 views
nov 18, 09,友人帶我嚟斬料 : 1) 滷水鵝 x 1/4上庄 + 腎 (hk$75)-去到又要排幾個人咁啦........可以接受-滷豆腐賣晒-友人買上庄喺因為會瘦d-食落好有鵝味..........又令我諗番起食友曾講過食鵝有2個季節..........1喺清明節時份.........sell嫩滑........1喺重陽節時份............sell鵝味-脂肪皮唔厚..........肉質結實.........可惜比友人番熱時過咗火........所以微微乾咗少少-見到鵝肉有點metallic pink.........唔知喺咩原因...........同是否代表好貨..........有時我喺煙3文魚上都見過~~~~-腎都夠味,又爽,不錯* 多謝友人請客 * 友人話呢間好好生意.........成日要排隊..............店內寫明絶無分店...........不過同元朗嗰間好似樣
nov 18, 09,友人帶我嚟斬料 :

1) 滷水鵝 x 1/4上庄 + 腎 (hk$75)
-去到又要排幾個人咁啦........可以接受
-滷豆腐賣晒
-友人買上庄喺因為會瘦d
-腎都夠味,又爽,不錯

* 多謝友人請客

2009-11-18
$25 (Other)
2008-06-14 158 views
之前成日搭巴士經過見到好多人排隊, 心諗一定好好食, 所以有日返屋企食飯, 特登黎"斬料"加餸 因為屋企本身已經有好多餸, 所以我都有就住買. 最後買左:1) 滷水鵝 x 1/4 隻- 味道可以話係一流, 滷水味唔會蓋過哂d鵝味, 屋企人同我都勁鍾意食. 可惜隻鵝太肥啦, 下次揀隻瘦d先2) 滷水掌翼 x 4對- 佐酒一流, 掌翼各有各好食, 我就鍾意食翼多d3) 滷水腎 x 2舊- 呢個普通少少, 不過不失Total買左$180, 其實唔算貴, 可以間中食下. 其實我仲想試豆腐同腸ga, 不過賣哂, 希望下次有啦

因為屋企本身已經有好多餸, 所以我都有就住買. 最後買左:
1) 滷水鵝 x 1/4 隻
2) 滷水掌翼 x 4對
- 佐酒一流, 掌翼各有各好食, 我就鍾意食翼多d
3) 滷水腎 x 2舊
- 呢個普通少少, 不過不失

樣樣都咁好味
2008-01-30 115 views
買左1/4隻鵝+10蚊3件豆腐+5蚊2隻蛋, 共80蚊食果時覺得好鹹, 尤其是豆腐, 超鹹! 嘩! 食完就大鑊啦! 成個下午個口都乾到死, 又唔舒服.無下次! 味精太勁了!
買左1/4隻鵝+10蚊3件豆腐+5蚊2隻蛋, 共80蚊

無下次! 味精太勁了!
2008-01-23 83 views
經常屋企都會買番個下莊番黎肉地嫩又夠濕, 脂肪恰到好處, 入味到暈又唔太咸配佢俾既白醋香甜, 配鹵水惹味唔食過唔知咩係鹵水貴係貴過其它舖,又要排隊驚佢賣哂, 不過真係鵝有所值, 食過番尋味
經常屋企都會買番個下莊番黎
肉地嫩又夠濕, 脂肪恰到好處, 入味到暈又唔太咸
配佢俾既白醋香甜, 配鹵水惹味
唔食過唔知咩係鹵水
2007-09-03 105 views
試了順興的滷水鵝掌、翼、腎、豬耳仔、豬大腸。鵝掌鵝翼好入味,鵝翼好多肉,鵝掌爽爽地,好好味。我覺得鵝腎係咁多樣之中最好食嘅,入味,超爽口,咬落"索索聲",有"tsiu"頭。豬耳仔同樣入味。豬大腸反而麻麻,好大陣豬味,又比較肥。除了豬大腸較差之外,其他都好味,起碼夠入味。價錢又平,很抵吃。
試了順興的滷水鵝掌、翼、腎、豬耳仔、豬大腸。

鵝掌鵝翼好入味,鵝翼好多肉,鵝掌爽爽地,好好味。

豬耳仔同樣入味。

豬大腸反而麻麻,好大陣豬味,又比較肥。

2006-07-25 52 views
見個門面真係唔覺得有咩好, 入面又無咩人..不過想食下潮州野咪走入去試下. 2個人叫左個咸菜梅鱔, 鹵水鵝例牌及一碗白粥...咸菜梅鱔d魚好新鮮, d咸菜味道適中又唔會過咸...個鵝就肥左d, 不過d鹵水汁真係一流...平時食下白粥清清地都好既..成餐都令係覺得十分極之抵食...有成12堂要在這區上堂, 此店一定會再來.
咸菜梅鱔d魚好新鮮, d咸菜味道適中又唔會過咸...
個鵝就肥左d, 不過d鹵水汁真係一流...
2006-07-03 42 views
平時收工呢度實收左...今日有時間,仲見到佢開梗係要幫襯啦...買左半邊滷水鴨($42),佢刀功都幾好喎,切得好靚..返到屋企忍唔住即試... 果然係幾好食。半隻先$42.. 抵。
平時收工呢度實收左...
今日有時間,仲見到佢開梗係要幫襯啦...
買左半邊滷水鴨($42),佢刀功都幾好喎,切得好靚..
2006-04-12 30 views
試過幾次水準比初開時差了但香味食味還是比起附近幾間來得要好吃完有少少口渴必吃之作: 豆腐
試過幾次
水準比初開時差了
但香味食味還是比起附近幾間來得要好
吃完有少少口渴

必吃之作: 豆腐
2006-03-26 42 views
平時比較少人龍出現,但到左星期六、日有7、8人排隊亦不足為奇,最搶手係鹵水豆腐同鹵水蛋,好滑好香。鹵水鵝、鴨亦一定要試!