2023-03-07 659 views
呢間係一間超有鑊氣大排檔!!!公司就係附近,有一次無意中入去試左,結果一試愛上!蒜香豬頸肉炒飯,每一次都必叫!炒飯乾身好惹味酒燒雞中翼絕對係名物,必食!椒鹽豬頸肉又係勁好食呢到已經成為我地既飯堂了!
呢間係一間超有鑊氣大排檔!!!
公司就係附近,有一次無意中入去試左,結果一試愛上!

蒜香豬頸肉炒飯,每一次都必叫!炒飯乾身好惹味

酒燒雞中翼絕對係名物,必食!

椒鹽豬頸肉又係勁好食

呢到已經成為我地既飯堂了!
2022-04-24 1258 views
放咗幾日假,一返工就好多工作排山倒海咁衝過嚟,成個朝早忙到嘔電,所以決定lunch要食返啲好嘢獎勵吓自己突然間諗起附近有間傳說級餐廳,就不如去買個外賣試一試<馬坤記>係一間港式大排檔,因為有幾套電影同電視劇去過取景,所以好多人都特登嚟試吓,我都係其中一個哈哈依家疫情,大部份人都係嚟買外賣,去門口點餐時見到師父攞住大大個鐵鑊喺度炒嘢,已經感受到果一種鑊氣,突然好想食<鹹魚雞粒炒飯>,就叫咗盒外賣。由於都真係幾多人,等咗大概20分鐘左右先攞到外賣,不過食落口嘅時候都覺得好值得炒飯真係炒得好有鑊氣,粒粒分明、乾爽同有蛋香;鹹魚份量適中,食飯嘅時候食到鹹香但係又唔會過分太鹹;雞粒就基本上都OK,有處理過冇雪藏味,配合埋鹹魚同埋個炒飯,整體嚟講都係非常好味嘅真係好鍾意佢用個大鐵鑊即叫即炒,下次再去買外賣試其他鑊氣lunch先

突然間諗起附近有間傳說級餐廳,就不如去買個外賣試一試

2022-04-19
Waiting Time
20 Minutes (Dine In)
$55 (Lunch)
2021-09-19 863 views
喺公司附近見到呢間大排檔,都幾多人排隊,所以就買咗個午餐返公司食。呢度啲飯都算平,$4、50就有交易。咁我就叫咗一個鹹魚蒸肉餅飯,佢就有送例湯嘅。佢個湯係節瓜豬骨湯,節瓜份量都幾多,果糖應該冇落味精,飲完都唔會口渴。佢個蒸肉餅有驚喜,我估唔到佢個鹹魚會係半條咁樣上菜。肉餅份量都OK,肉質正常但落咗豉油就偏鹹,下面有幾條菜都算健康。飯就非常多,多到食唔晒🤣呢個價位喺牛頭角都算幾平,有時糧尾嘅時候都可以攞嚟食下。

呢個價位喺牛頭角都算幾平,有時糧尾嘅時候都可以攞嚟食下。
2021-09-15
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
Type of Meal
Lunch
2020-05-27 1928 views
平時我都係自己返工帶返食慣住家飯 琴日屋但冇留飯比我又唔係好想Lunch自己一個出去食太貴😌所以揀左喱間平平地$38 就有飯同湯之前已經食過一次西炒飯同咸魚雞粒炒飯都好有鑊氣 真心唔錯 但因為地方環境 唔太好 大排檔格嚟就係公廁 坐係琴食既都係地盤工人或的士司機 唔多唔少既OL都外賣拎上office 食 最重要因該冇冷氣🤣🤣🤣 坐係到食係有d辛苦當然我都係拎上office 煲住劇食今日叫左個洋蔥豬排飯加合掌瓜豬骨湯Total $38 湯真係唔錯 但個飯汁令我好失望 冇咩味道 又稀 食哂豬排就冇食啦
平時我都係自己返工帶返

坐係琴食既都係地盤工人或的士司機
當然我都係拎上office 煲住劇食

今日叫左個洋蔥豬排飯加合掌瓜豬骨湯
2019-08-27 1353 views
九龍灣海濱附近近公廁e間大排檔,以前係附近返工成日去食。每次見佢開檔都係幾個阿伯阿婆係到營業。 離開左舊公司幾個月,今日經過特登去回味下。叫左招牌菜酒燒雞中翼,椒鹽鮮魷同一個海鮮蛋白炒飯,雞翼依然保持一貫風味,單骨雞翼好入味,係每次去都必定會叫一道餸。今日椒鹽鮮魷味道略嫌有d 淡,炒飯好夠味,有鑊氣。 雖然間大排檔係馬路邊,確實多車又大塵,但卻令人別有一番體會,約埋幾個朋友一齊食飯談天說地,享受無拘無束感覺
2019-08-27
$95 (Dinner)
  • 酒燒雞翼
2017-08-16 2262 views
睇完依度啲食評話依間嘢好味仲要鑊氣夠,諗住就算隔離有個公廁同垃圾站都唔理,至在大排檔即叫即炒真係鑊氣夠,所以今日專登過去食下。叫左個蒜香豬頸肉炒飯$41,點知一黎到個飯原來係一早炒好左,啲飯又散又凍仲要得幾粒肉😭 真係超失望😭 失望到連相都唔想影相中阿姐手上嘅食物就係我㗎啦,我食完都只係覺得啱啱好,完全無飽嘅感覺,成間嘢除左我一個女人,全部都係男人,真係好想知佢地邊夠飽但係杯凍檸茶呢就真係ok好飲嘅,食完碟飯講真真係唔夠飽嘅,不過飲埋杯嘢就啱啱好。應該都唔會再去

應該都唔會再去
2017-08-16
Type of Meal
Lunch
2017-06-23 1537 views
認得呢個大排檔嗎? 大排檔越來越少,這個很有熟悉的感覺 😀😀😀 也許因為mtv 吧~接近盛夏的晚上, 天色仍然很藍, 雖然接近海邊有微微的風, 但是真有點熱。點了魚香茄子炆米, 椒鹽豬扒炒一丁。 熱辣辣的炆米有魚香,味濃, 醬汁輕輕的掛在米粉上, 茄子不會淋bet bet。椒鹽豬扒很足料, 麵條有豉油王的香氣, 炒得很惹味, 乾身不會太油利, 豬扒唔會炸到好脆, 有鹹香亦醃得很淋, 正宗大排檔風味,正😆😆😆 #hungermarch #非飢詩
#hungermarch #非飢詩
2017-03-30 1106 views
係公廁隔離既大排檔,又有邊個敢食喎。偏偏同班同事就極喜愛呢度既風味,咁當然無廁所味啦!不過真係見好多地盤哥哥同司機哥哥係路邊泊車走黎食架!呢度全部野都勁大碟同勁有鑊氣,個人推介鹹魚雞粒炒飯,用左好多鹹魚同埋炒得勁香,如果係女仔應該會食唔曬。仲有肉丁炒一丁同枝竹火腩飯都好好味呀!火腩個皮脆卜卜咁又燒得好味,而炒一丁味道略鹹,不過起碼用左個半麵既份量去炒,加上食每啖都幾乎有肉丁!真係好足料架!再配埋凍檸茶或者凍奶茶,真係夠曬地道呀。
仲有肉丁炒一丁同枝竹火腩飯都好好味呀!
再配埋凍檸茶或者凍奶茶,真係夠曬地道呀。
鹹魚雞粒炒飯
肉丁炒一丁
$50 (Lunch)
鹹魚雞粒炒飯
肉丁炒一丁