2024-07-04 640 views
係工廠大廈一樓 上到去係停車場之後再右手面就係間餐廳 好隱蔽😂入去都幾多位 個阿姐態度好好😀有粉有飯食 任均選擇 午餐有包野飲叫左個必食雲吞雞 ($68)加左個淮山麵 +$3 勁大個麵淮山麵有d似米粉 不過有口感d湯係普通雞湯 都有點咸雲吞有5大粒 雞件都有4件有雞搥有雞翼 味道正常就勝在大份食得好飽!另外撈雞翼米線 ($62)辣嘅 有成6隻雞翼 crazy不過其中一隻入面就比較紅但係煎得幾香口入味米線就偏冧 撈埋都ok嘅整體就大份 諗唔到食咩可以食~

係工廠大廈一樓 上到去係停車場
之後再右手面就係間餐廳 好隱蔽😂
入去都幾多位 個阿姐態度好好😀
有粉有飯食 任均選擇 午餐有包野飲

叫左個必食雲吞雞 ($68)
加左個淮山麵 +$3 勁大個麵
淮山麵有d似米粉 不過有口感d
湯係普通雞湯 都有點咸
雲吞有5大粒 雞件都有4件
有雞搥有雞翼 味道正常
就勝在大份食得好飽!

另外撈雞翼米線 ($62)
辣嘅 有成6隻雞翼 crazy
不過其中一隻入面就比較紅
但係煎得幾香口入味
米線就偏冧 撈埋都ok嘅

整體就大份 諗唔到食咩可以食~
2024-06-07 805 views
由舊鋪食到新鋪,換咗新鋪之後地方真係大咗好多但係好可惜水準越嚟越下降以前最鍾意食嘅炸雞翼,胡椒湯薯粉雞翼有六隻脹卜卜,胡椒湯超入味但最近去食,雖然雞翼都仲係有六隻只不過已經唔係好似以前咁脹卜卜有少少失望不過以咁嘅價錢,喺觀塘午市嚟講都算係好優惠
由舊鋪食到新鋪,換咗新鋪之後
地方真係大咗好多
但係好可惜水準越嚟越下降
以前最鍾意食嘅炸雞翼,胡椒湯薯粉
雞翼有六隻脹卜卜,胡椒湯超入味
但最近去食,雖然雞翼都仲係有六隻
只不過已經唔係好似以前咁脹卜卜
有少少失望
不過以咁嘅價錢,
喺觀塘午市嚟講都算係好優惠
常常聽朋友說,觀塘有好多食肆,在那邊上班的打工仔都好有口福😳。原來~是真的呢(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)/觀塘的🐟魚川居𝐃𝐞𝐥𝐢 𝐅𝐢𝐬𝐡 𝐇𝐨𝐧𝐠 𝐊𝐨𝐧𝐠,是間高質又抵食的打工仔良心飯堂🩷~食物價格貼地,用料慷慨又足料,𝐂𝐏值高,難怪午市全院滿座,深得港人歡迎呀(≧▽≦)!☆ 上湯雲吞雞米線🍜$𝟔𝟖午市套餐由𝟏𝟏點至下午𝟒點半供應,食物款式非常多😙。特別要介紹一下,大家可以自選配白飯(免費)、米線&紅薯粉&烏冬&淮山麵&芽菜底及生菜底(+$𝟑)😍,非常客製化💕,想吃飽一點或健康一點都沒問題。上湯鮮甜鮮美,味道鹹香,雲吞大顆又滑嫩,皮薄餡靚😏。雞脾肉嫩,雞皮𝐐彈,真心高質,好合我胃口!!☆ 酸菜魚米線🥢$𝟔𝟑店員推介的酸菜魚米線,魚肉結實鮮美,湯底微辣😚~喜歡酸菜魚的朋友,必試!☆ 口水手撕雞🍗$𝟔𝟎作為一名懶人,我好愛吃手撕雞🤣! 雞肉軟腍,配上口水雞醬,辣得過癮。☆ 土匪雞翼🍗$𝟐𝟒/𝟑隻土匪雞翼同樣不錯,外脆內嫩,鹹香十足。如果我是在觀塘上班的話,我應該每天都會光顧吧🤭! 觀塘區的打工仔,記得試試囉~

上湯雲吞雞米線🍜$𝟔𝟖

☆ 酸菜魚米線🥢$𝟔𝟑

☆ 口水手撕雞🍗$𝟔𝟎

☆ 土匪雞翼🍗$𝟐𝟒/𝟑隻

土匪雞翼同樣不錯,外脆內嫩,鹹香十足。

2024-02-11 1428 views
繼續觀塘午餐推介今日食魚川居值得推介抵食好食食川茶的一家快餐店不是小炒但午餐一流本人覺得1245前離座有8折,2點得好似再多啲折扣但唔係好記得大家去食時可以睇睇,大大隻寀寫得好清楚但唔理有無折扣,本人都覺得呢間店好抵食先講講龍蝦湯面我地一行4人連續食左兩日第一日同事食唔到龍蝦湯所以第二日再去所以先講講個龍蝦🦞湯完全就係龍蝦熬嘅湯🤤好鮮,好濃,好香性價比高又足料,值得一試另外我地叫了一個酸菜魚米線好多魚,鋪滿成個碗,捉料,又酸又辣🤤🤤一流美中不足既係舖頭可能無窗,地下成日都好滑⋯⋯行係上黎有少少危險但食物質素同價錢係性價比非常高大家係觀塘唔知食咩既朋友可以去試試👍🏼推薦👍🏼🫡
繼續觀塘午餐推介
不是小炒
但午餐一流本人覺得
1245前離座有8折,2點得好似再多啲折扣
但唔係好記得
大家去食時可以睇睇,
大大隻寀寫得好清楚
但唔理有無折扣,本人都覺得呢間店好抵食
先講講龍蝦湯面
好鮮,好濃,好香
性價比高
又足料,值得一試
另外我地叫了一個酸菜魚米線
好多魚,鋪滿成個碗,捉料,又酸又辣🤤🤤一流
但食物質素同價錢係性價比非常高
大家係觀塘唔知食咩既朋友可以去試試👍🏼
推薦👍🏼🫡
2024-01-30
Waiting Time
60 Minutes (Dine In)
$60 (Lunch)
  • 龍蝦湯麵
  • 酸菜魚米線
2024-02-01 1263 views
我都好少嬲到要上黎openrice俾差評。覺得餐廳有佢地難處,如果唔係太過份,我都由得佢,最多下次唔幫襯。今次真係覺得餐廳太過份。我喺Google睇到餐點嘅相見到賣相唔錯,份量合理。雲吞雞嘅雲吞有五粒,雞肉都係胸髀等較多肉嘅部位。然後我今日叫咗外賣,送到黎只得三粒雲吞,雞都係背脊位無肉食。我覺得如果餐廳一向都係俾呢個份量,呢個質素,我當自己唔識揀餐廳。但係無理由堂食同外賣份量同質素差咁遠,我外賣係貴過堂食,即係餐廳係on top加咗外送平台成本。大家黎評評理。

大家黎評評理。
2024-01-24
Delivery
$72 (Lunch)
2024-01-17 983 views
今日lunch hour我又食佢喇❤️每次都係食雞翼酸菜湯薯粉🧡湯底夠酸! 夠濃! 配埋香炸雞翼真係邪惡得泥滿足🌝重點係! 我12:30 食lunch 雞翼有6隻‼️‼️出面邊到有咁抵架‼️‼️仲會附送一杯熱菜蜜比你! 唔轉粉的話都只係$52蚊😱‼️真係唔推介唔得呢間鋪如果你下午茶去食仲平😱😱😱不過當然雞翼無6隻咁多☺️大家可以取捨佢其實仲有好多野食架,雲吞雞都超抵,料都多,湯底類似白雞湯咁。酸菜魚既魚都好嫩😋👍🏻
今日lunch hour我又食佢喇❤️
每次都係食雞翼酸菜湯薯粉🧡
湯底夠酸! 夠濃! 配埋香炸雞翼真係邪惡得泥滿足🌝
仲會附送一杯熱菜蜜比你!
唔轉粉的話都只係$52蚊😱‼️真係唔推介唔得

2023-10-04 1620 views
環境好闊落 唔似其他好多餐廳咁有時會有壓迫感 幾次去都唔洗等位 出菜速度好快酸菜魚米線魚片爽滑 不過如果唔浸落湯係凍嘅...而且冇乜味好明顯係出菜前先擺喺面... 分開煮所以湯都冇乜鮮味 豆卜都係出菜前先落 所以仲有啲脆 口感幾得意..😂 之前食過幾次都唔錯但今次真係麻麻地...雲吞雞米線雲吞同雞件份量都好足 雲吞係韭菜豬肉餡 大大粒 味道唔錯 雞肉口感嫩滑 仲有俾雞脾肉~ 不過係冇味的!! 湯底比較清淡 不過都欣賞味道唔會好假 米線煮得偏淋身一啲之前食幾次都會想再幫襯 但質素越嚟越差.... 會覺得佢為左出餐快犧牲左食物質素... 6 70蚊一餐 會期待食物質素高少少

酸菜魚米線
魚片爽滑 不過如果唔浸落湯係凍嘅...而且冇乜味

雲吞雞米線

2023-09-15 1306 views
牛頭角觀塘人bookmark 之選! 外賣返去食指定套餐只係$47😙 不過今次我哋揀咗堂食,只要1230前埋單走人全單可以有9折✨胡椒湯豬扒紅薯粉 $67入口溫和嘅胡椒湯,入面仲有幾條娃娃菜👍🏻 紅薯粉係酸辣粉嗰隻粗身薯粉,咬落煙韌好食🤤 豬扒新鮮整好,超香口😋酸菜魚紅薯粉 $67酸酸辣辣好滋味👍🏻 魚片份量勁多,仲有啲豆卜酸菜做配料😎 每啖都有足多嘅餸送薯粉,抵食之選呀

胡椒湯豬扒紅薯粉 $67

酸菜魚紅薯粉 $67

2023-09-08 1158 views
早排約舊同事係觀塘食飯試咗呢間新開樓上鋪聽朋友講佢地lunch十分抵食午市套餐$50有找😍一於上去試下! 💘💘💘慢慢品,快快評💘💘💘 1️⃣午市套餐酸菜魚💲47💭 這道午市套餐的酸菜魚,湯汁的酸度與辣味交相融合😳💭魚肉切的透薄而不散,鮮嫩多汁💭連魚皮也出奇地彈牙😍💭每一口魚肉夾酸菜食好過癮滿足2️⃣午市套餐鹹菜胡椒豬肚雞泡飯💲47💭湯頭好濃郁,鹹菜的鹹香和胡椒的馥郁融為一體💭豬肚亦煮的軟淋入味,雞肉份量亦不少💭性價比的確高🤤🤤🤤3️⃣雲吞雞米線💲47💭湯頭較清,雲吞滑嫩有料,比夠5粒💭雞肉亦有5塊,配菜則是娃娃菜💭娃娃菜吸嗮湯汁,入口即融😍💭搭配著綿密的米線,是細膩的滋味4️⃣麻酸辣手撕雞💲60💭手撕雞肉帶著嚼勁,搭配著麻辣的醬汁💭每一口都帶著火辣的香氣😳💭個人就中意用嗮成個醬汁,因為佢係偏香而不辣
早排約舊同事係觀塘食飯
試咗呢間新開樓上鋪
聽朋友講佢地lunch十分抵食
午市套餐$50有找😍
一於上去試下!

💘💘💘慢慢品,快快評💘💘💘

1️⃣午市套餐酸菜魚💲47
💭 這道午市套餐的酸菜魚,湯汁的酸度與辣味交相融合😳
💭魚肉切的透薄而不散,鮮嫩多汁
💭連魚皮也出奇地彈牙😍
💭每一口魚肉夾酸菜食好過癮滿足

2️⃣午市套餐鹹菜胡椒豬肚雞泡飯💲47
💭湯頭好濃郁,鹹菜的鹹香和胡椒的馥郁融為一體
💭豬肚亦煮的軟淋入味,雞肉份量亦不少
💭性價比的確高🤤🤤🤤

3️⃣雲吞雞米線💲47
💭湯頭較清,雲吞滑嫩有料,比夠5粒
💭雞肉亦有5塊,配菜則是娃娃菜
💭娃娃菜吸嗮湯汁,入口即融😍
💭搭配著綿密的米線,是細膩的滋味

4️⃣麻酸辣手撕雞💲60
💭手撕雞肉帶著嚼勁,搭配著麻辣的醬汁
💭每一口都帶著火辣的香氣😳
💭個人就中意用嗮成個醬汁,因為佢係偏香而不辣

呢間餐廳位於觀塘工廈,入口係一個隱蔽嘅地方(睇圖),估唔到餐廳超級大,座無虛席,可以稱為人氣打工仔聚腳點🤪,粉麵飯超貼地、大碟抵食‼️:-1️⃣「必食雲吞雞(無骨)🐔($65)」(白飯轉 米線/紅薯粉/鳥冬/准山麵) 雞皮爽脆,雞髀肉超滑,而雲吞係多肉多菜個款,粒粒飽滿,配咗薯粉~ Chicken with wonton-2️⃣「世一海南雞(配油飯/白飯)🐔($62)」海南雞雞皮爽脆,雞髀肉超滑,另外配有蔥油,撈飯一流,識食一定配油飯~Hainan chicken with oil rice 👍🏻-3️⃣「酸菜魚🐟($64)」(白飯轉 米線/紅薯粉/鳥冬/准山麵) 呢款賣相平平無奇不過好好食,酸菜魚爽口入味,米線吸晒啲湯底,超開胃XD~ Boiled fish with pickled cabbage and chilli👍🏻-⚠️:全部跟餐飲 lunch set is served with drink
1️⃣「必食雲吞雞(無骨)🐔($65)」
(白飯轉 米線/紅薯粉/鳥冬/准山麵)
2️⃣「世一海南雞(配油飯/白飯)🐔($62)」
3️⃣「酸菜魚🐟($64)」
(白飯轉 米線/紅薯粉/鳥冬/准山麵)
世一海南雞
世一海南雞
2023-08-22 601 views
第一次去, 一掃qr code, 第一個就見到龍蝦泡飯, 抱住乜都試一餐嘅心態. 即點即試, 加多杯走甜嘅凍檸茶.轉頭哥哥仔就比咗杯檸茶我, 立即飲咗啖, ok 喇, 正常茶仔水平, 係比正常細杯咗啫.之後都等咗一排, 主腳出場喇, 龍蝦泡飯到, 一碗靚仔, 同一個早餐嗲牛麵嘅碟. 個碟上有大半舊龍蝦尾, 都算唔錯.食落味道比想像中好, 係舊尾露出湯面嗰部分唔熱, 扣分. 但整體係合格有餘.可以再試btw 只收現金一點令我有啲卻步, 希望早啲收吓epayment 喇
可以再試

2023-08-22
$91 (Lunch)
2023-08-20 423 views
魚川居 (觀塘)觀塘觀塘道396號毅力工業中心1樓✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿今日返工時,有個推輪椅嘅姐姐喺度派傳單。我梗係攞咗張傳單啦。因為喺公司附近真係要搜索一啲外賣同好食既都要時間。我一拎張傳單,我就見到一個好吸引嘅「招牌酸菜魚」,最重要可以加$3就可以轉其他麵,尤其是可以食到淮山麵。佢個魚嘅份量非常之足夠。啖啖肉。😋😋😋😋😋😋😋😋招牌酸菜魚 $47+$3 淮山麵😋😋😋😋😋😋😋😋總結🤓食物質素好有水準,啲湯唔口渴同好味道。
魚川居 (觀塘)
觀塘觀塘道396號毅力工業中心1樓
✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿

😋😋😋😋😋😋😋😋
招牌酸菜魚 $47
+$3 淮山麵
😋😋😋😋😋😋😋😋

總結🤓
食物質素好有水準,啲湯唔口渴同好味道。
2023-08-17
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$50 (Lunch)
[ 魚川居 ]之前食過魚川居嘅酸菜魚,最近原來佢地搬咗去毅力工業中心,仲做緊外賣自取優惠,$47就食到個午餐,相當抵食呀!✿ 酸菜鱸魚🐟🐟 $75 轉紅薯粉 +$3酸菜魚叫咗小辣多芫荽,金湯濃郁而不油膩,食薯粉同時可以飲埋個湯🍲。鱸魚份量足夠,口感厚實👍🏻,真材實料。✿ 蔥油手撕雞🐔 $60 轉菜底 +$3手撕雞份量多,雞胸&雞髀部分都有,同朋友share食都得。另外仲可以轉菜底🥬,啱哂低碳人士。✿ 土匪雞翼 $55土匪雞翼炸得香脆,孜然味突出,惹味香口。總結🫦食物質素依然保持到水準,外賣自取更抵食,難怪好受附近上班族歡迎👏🏻。✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿魚川居地址: 觀塘觀塘道396號毅力工業中心1樓電話: 26032298✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿
[ 魚川居 ]

✿ 酸菜鱸魚🐟🐟 $75 轉紅薯粉 +$3

✿ 蔥油手撕雞🐔 $60 轉菜底 +$3

✿ 土匪雞翼 $55
土匪雞翼炸得香脆,孜然味突出,惹味香口。

總結🫦
✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿
魚川居
地址: 觀塘觀塘道396號毅力工業中心1樓
電話: 26032298
✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿
🐔🥢🥡$47足料外賣自取手撕雞飯▫️包熱菜蜜,其他熱飲+$3,凍飲+$5▫️醬汁可選: :口水/魚川醬/混醬/蔥油/沙薑/花雕醉/麻酸辣▫️轉粉面加$3☑️魚川醬手撕雞飯 -$47飯同餸係分開上嘅,手撕雞好大盒,份量好多,下面仲有啲生菜絲墊底,有肉有菜。魚川醬係口水汁加花生醬,好惹味,花生醬好濃厚又令到雞絲滑d,口水汁就辣得好過癮,但食到最後好辣,撈埋一齊又有另一番風味,可以encore。☑️熱菜蜜甜甜地幾好飲,但吾解辣🤣
🐔🥢🥡
$47足料外賣自取手撕雞飯

▫️包熱菜蜜,其他熱飲+$3,凍飲+$5
▫️轉粉面加$3

☑️魚川醬手撕雞飯 -$47

☑️熱菜蜜
甜甜地幾好飲,但吾解辣🤣
2023-05-19
TakeAway
$47 (Lunch)
2023-05-16 869 views
趁天氣未係好熱和同事由牛頭角行去觀塘,餐廳環境整潔,我哋12:20入座職員不停咁提我哋坐卡位要搭枱,其實都唔使咁緊張到我哋食完都埋單跟本都未坐滿😏。講返食物,我點咗酸菜魚薯粉(小辣)套餐,如果唔係要飯嘅一律加$3,味道都唔錯下次可以試正常辣,可以多蔥多芫荽,亦有芽菜底或菜底值得一讚!

酸菜魚薯粉
酸菜魚薯粉