2023-11-08 428 views
鮮味道麵點王行開新蒲崗,係附近覓食😋入左間小店,竟然有啲驚喜😍💛 招牌鮮肉小雲吞 $38分兩個size,15隻$32、20隻$38湯有紫菜同蔥花,都幾香口😋小雲呑皮薄,鮮肉味都出,食落好滑💛煎鍋貼 $52分兩個size,8隻$45、10隻$52有驚喜!外脆內軟😋外皮好薄,肉汁鮮嫩!💛豆漿+6豆漿豆味濃無落糖,感覺好健康😋價錢:$96⭐️⭐️⭐️評分:8.5/10⭐️⭐️⭐️(無意發現好味小店)📍 鮮味道麵點王 (新蒲崗)新蒲崗衍慶街25號地舖
鮮味道麵點王
行開新蒲崗,係附近覓食😋
入左間小店,竟然有啲驚喜😍

💛 招牌鮮肉小雲吞 $38
分兩個size,15隻$32、20隻$38
湯有紫菜同蔥花,都幾香口😋
小雲呑皮薄,鮮肉味都出,食落好滑

💛煎鍋貼 $52
分兩個size,8隻$45、10隻$52
有驚喜!外脆內軟😋
外皮好薄,肉汁鮮嫩!

💛豆漿+6
豆漿豆味濃無落糖,感覺好健康😋

價錢:$96

⭐️⭐️⭐️評分:8.5/10⭐️⭐️⭐️
(無意發現好味小店)

📍 鮮味道麵點王 (新蒲崗)
新蒲崗衍慶街25號地舖
2023-08-28 405 views
朋友本身見到店面既鍋貼吸引停低腳步望其他嘢食。今晚叫左沙爹牛肉刀削麵牛肉好鮮嫩好味(唔係梳打粉個啲)沙爹同湯底好夾好正鍋貼🥟有驚喜外脆內肉汁鮮嫩皮薄透透的韮菜水餃放湯食真的好好味🤤紫菜鮮味湯底(我食開重口味)湯底味道感覺良好隻餃通透皮薄餡正石磨腸粉唔記得影相有蛋同菜連石磨腸粉米漿連蝦一齊整腸粉蝦細粒左少少但量都唔算小美中不足飲品:只有豆漿及汽水罐裝環境:店外-岩快食者有車泊但唔係咪錶位啦店內-裝修格局是大陸店的感覺,冷氣都可以(我個人想再大一點冷氣)因我過隔離店超市冷氣好夠涼。食品質素:大大推薦,可以一試服務:街坊生意,老闆老闆娘好親切,好笑容價錢:親民價,埋單時仲有9折。因店舖四周年咁講今餐食咗4樣嘢,埋單156$抵過叫熊貓外賣
朋友本身見到店面既鍋貼吸引停低腳步望其他嘢食。

今晚叫左

沙爹牛肉刀削麵

牛肉好鮮嫩好味(唔係梳打粉個啲)
沙爹同湯底好夾好正

美中不足

飲品:只有豆漿及汽水罐裝

環境:
店外-岩快食者有車泊但唔係咪錶位啦

食品質素:大大推薦,可以一試

服務:
街坊生意,老闆老闆娘好親切,好笑容

價錢:

• 沙爹牛肉刀削麵
  • 鍋貼
  • 石磨腸粉
2022-01-17 925 views
第一次黎新蒲崗搵野食見到有刀削麵所以想試下店鋪人手唔多 得兩個人點左一碗幹拌炸醬刀削麵可以揀辣度然後個人覺得刀削麵有少少硬所以問距地可唔可以加番碗湯比我想轉番湯麵距地即刻話好之後攞一碗有紫菜湯底出黎倒番入碗麵 味道一流 👍🏻👍🏻成碗清嗮 刀削麵都係有湯好食d一開頭仲有免費豆漿送雖然稱不上好飲不過感覺都幾健康價錢都好合理每一款麵都可以乾撈或者湯麵有其他麵揀不過揀刀削麵可能會等耐少少仲有小雲吞同腸粉會再幫襯 試埋其他野食如果經過可以試下

第一次黎新蒲崗搵野食

仲有小雲吞同腸粉
會再幫襯 試埋其他野食
如果經過可以試下

2021-10-24 716 views
星期五本來打算在晚餐時間開始之前,在「新蒲崗」找間港式茶餐廳享用下午茶,怎料很多「新蒲崗」茶餐廳都選擇早在下午六點鐘來到之前,就提早結束營業,我來到舖頭之前已經落下鐵閘打烊休息。我最後唯有改在「衍慶街」,隨便找間食店食個粉麵作為下午茶,結果我找到「鮮味道麵點王」這間食店。我剛剛進入食店,剛剛點餐不久,侍應已經遞上一杯有點像「豆漿」的飲品,我告訴侍應我沒有點「豆漿」。結果「鮮味道麵點王」侍應告訴我知道,原來餐廳這杯溫度偏熱的「豆漿」,其實是代替「水」或者「熱茶」,給每位入座食客的飲品。我發現原來「鮮味道麵點王」給食客的熱「豆漿」實際味道原來只有「黃豆」豆味,而完全沒有加入「糖」去調味,所以令「豆漿」實際上完全沒有甜味,只有來自「黃豆」的豆香味而已。至於食品方面,我選擇了享用「鮮味道炸醬刀削麵」。「刀削麵」麵條實際製成品尺寸頗闊,口感頗為有韌性和耐嚼,有點像之前在陝西菜餐廳裡面食過的「餅餅麵」。至於「鮮味道炸醬刀削麵」裡面的味道,侍應曾經問我想食什麼辣,我告訴侍應自己不是太能夠食辣,所以最後選擇了「不辣」的「刀削麵」。結果「鮮味道炸醬刀削麵」裡面的「炸醬」實際辣味感覺不算強,相反我從「炸醬

結果「鮮味道炸醬刀削麵」裡面的「炸醬」實際辣味感覺不算強,相反我從「炸醬」裡面食到比較重來自「醬油」的鹹味和「砂糖」甜味。

另一方面,「鮮味道麵點王」廚房師傅在「鮮味道炸醬刀削麵」實際製成品裡面加入不少「花生」,「花生」令「鮮味道炸醬刀削麵」實際口感感覺變得比較有香脆,「鮮味道炸醬刀削麵」整體口感變得不算單調,有少許複雜感覺。

「鮮味道麵點王」「鮮味道炸醬刀削麵」實際售價需要港幣四十二元,感覺還未算非常昂貴,將來在「將軍澳」如果我恰巧碰上晚餐時間未到,偶然有機會的話還會考慮再光顧一次。

熱豆漿

鮮味道炸醬刀削麵

2021-10-22
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$42 (Tea)
鮮味道炸醬刀削麵
2021-09-18 400 views
晚上走到新蒲崗時,見到呢間鋪新開不久,睇落幾乾淨,就入左去試嘗試左鮮味道炸醬麵、紅燒牛腩麵及雞蛋青菜腸粉特別推介個腸粉,因為香港不是太多地方可以食到,對我黎講係第一次,味道幾清淡而好食😋值得試最驚喜係佢送杯豆漿,係暖同埋似係即磨既感覺😊埋單只係90蚊 幾抵😍
嘗試左鮮味道炸醬麵、紅燒牛腩麵及雞蛋青菜腸粉
最驚喜係佢送杯豆漿,係暖同埋似係即磨既感覺😊
埋單只係90蚊 幾抵😍
2021-01-14 567 views
其實從來都冇聽過咩叫餛飩...到真係坐係到食野嘅時候就知道係咩黎架喇...姐係好似細細粒嘅雲吞咁...一啖就放左落口到咁...今次係同小朋友食...同小朋友食又唔叫得多...不過見到佢有一個餐係有麵啦..又有餛飩啦咁樣...我就覺我幾好喇...因為唔係個個都食到咁多野而呢個餐就係鮮肉小餛飩+炸醬麵...小餛飩一口一粒..皮又薄..食落口滑捋捋...連小朋友都好鐘意食..搞到唔夠食要再另外叫多一碗小餛飩先夠食..如果經過開嘅話可以入去試下...而且價錢又唔貴..都抵食架
要再另外叫多一碗小餛飩先夠食..
如果經過開嘅話可以入去試下...而且價錢又唔貴..都抵食架
2020-10-12 430 views
店内裝修令你有返去國內啲小區面店一樣,我諗無咩舖頭可以用白燈而令你覺得唔老土。講返嘢食,叫左兩個套餐,一個炸醬麵、一個葱油面,都係跟雲吞,另外叫咗一個煱貼。面同雲吞味道同份量都幾好,不過煱貼就唔係一般食開嘅煱貼,變左九菜煱貼,不過真係好油,下次唔會再叫呢個。整體環境都叫坐得舒服,人唔太多,會再幫襯。