2008-02-05 21 views
因為係灣仔返工,呢間野係必經, 如果冇一杯鳳城奶茶, 返工會覺得好難過!真係好好飲~ 夠熱夠奶又夠茶味!!!我通常會叫「茶少」,即係少甜~ 味道岩岩好!我有時都會係度叫埋餐蛋或餐腿治做早餐~不過我覺得自從裝修同加左價之後,餐蛋治唔係好得~d 餐肉次次都係凍同硬的,好似冇煎過咁架!所以我通常都係叫餐腿治算! 但係佢地用既方包其實唔得,好薄..唔太好食!不過, 奶茶仍然好正! - $9/杯餐蛋/餐腿治- $9/份
因為係灣仔返工,呢間野係必經,
如果冇一杯鳳城奶茶, 返工會覺得好難過!
真係好好飲~ 夠熱夠奶又夠茶味!!!
我通常會叫「茶少」,即係少甜~ 味道岩岩好!
我有時都會係度叫埋餐蛋或餐腿治做早餐~
不過我覺得自從裝修同加左價之後,
餐蛋治唔係好得~d 餐肉次次都係凍同硬的,
好似冇煎過咁架!所以我通常都係叫餐腿治算!
但係佢地用既方包其實唔得,好薄..唔太好食!
不過, 奶茶仍然好正! - $9/杯
餐蛋/餐腿治- $9/份
2007-12-10 31 views
2007年12月7日,鳳城小食不知是否因為在街市側,店內有烏蠅飛來飛去,還給我看到有兩隻在交配!叫了豬扒湯烏冬,豬扒還可以,但烏冬好唔得。只收15元,還有幾條菜,不能太有要求了。另外有2個阿姐,幫D客搵位時呼呼喝喝,都幾惡。
2007年12月7日,鳳城小食

叫了豬扒湯烏冬,豬扒還可以,但烏冬好唔得。
只收15元,還有幾條菜,不能太有要求了。
另外有2個阿姐,幫D客搵位時呼呼喝喝,都幾惡。
2005-10-29 41 views
聽說這裏的豬扒還挺不錯,加上老闆熱情地招呼問我要吃什麼,我就坐下要了一份豬扒烏冬(13)。面上來時燙死啦,上面是已切成件的豬扒和一些油麥菜。豬扒味道還可以吧,沒覺得太好。而且有塊都是骨。油麥菜好靚!烏冬就有點讓我失望了,湯底只有面味和鹹味,完全食不落,只好加點辣椒油。呢辣椒油倒好很夠味,只加了一點,好耐嘴唇舌頭都是辣的!
2005-07-27 41 views
呢間鳳城小食除了豬扒出名好食外,早餐時間亦有很多人幫襯外買奶茶,皆因這裡的茶夠香滑、濃淡適中,外買返到寫字樓仍有滾騰騰的感覺;相比起金鳳,外買的咖啡、奶茶都是一早沖好,買回公司時的茶我稍嫌不夠熱。我的杯中茶名字叫『茶走少杰』(茶走:即以練奶代替花奶和糖,"少杰"即要少一點練奶的意思),因幫襯多了,茶檔的人見我一來便自動大叫『茶走少杰行街』,盛惠$8.5,拿了茶隨即捌個彎到聖羅蘭餅店買麵包…. (待續)

(Non-member)
2005-06-08 56 views
有日午飯時間落灣仔覓食,街市行行下,見到好多OL白領逼一間頗up dup小店度食面,知道實有筍野.好吾容易先逼到入去到個位,見四圍靚女個個叫豬扒烏冬,照跟,不過我吾鍾意食烏冬, 叫左個豬扒魚旦米,另加碟通菜.件豬扒用碟分開上,一望就知係新鮮炸好,並斬開小件方便食.豬扒肉質新鮮,炸得剛好,不會過火.魚旦都爽口,但個人覺得較淡口.米粉個湯底就較失色,好清,無咩味.碟通菜最出色係個腐乳醬,非常香濃惹味,應該除左腐乳之外仲加左另一野.後黎食完發現鳳城小食轉彎隔離有間鳳城雲吞面,應該兩店係姐妹店黎,除左豬扒之外,仲賣豬手,鯪魚球,雲吞,片頭等.見店內吾少人食片頭米,睇黎吾錯,下次都會試下. 後記: 豬扒魚旦米- 18元 腐乳通菜- 6 元抵到笑!

後記: 豬扒魚旦米- 18元
腐乳通菜- 6 元