2020-06-13 56 views
今日有幸經過呢間小店,意外地食到令人難忘嘅燒味,不得不分享一下。酒仙醉雞卷,賣相吸引,酒香四溢,入口清涼啖啖肉,齒頰留香,夏天吃最適合不過😍梅子脆燒鴨飯,色澤紅潤,肉質肥而不膩,品質屬於中上但唔算好驚喜。皇牌鴛鴦飯,即係雙拼飯,今次揀左油雞拼叉燒。油雞香氣撲鼻,雞肉細膩嫩滑。叉燒肥瘦適中,外脆里嫩而且有汁,入口充滿燒烤香氣🤤無論是食飯抑或是飲酒,都係上上之選。每個飯餐仲送一杯飲品或者一碗足料靚湯。呢間小店好用心好出色👍🏻有呢個美味程度黎講係好便宜,食到咁滿足都只係160蚊,極度推薦叉燒同醉雞卷。餐廳地點相對上少少隔涉,元朗人就應該唔難搵,如果其他區人士過黎可能就要花多少少時間搵一搵,但絕對值得。

每個飯餐仲送一杯飲品或者一碗足料靚湯。

2020-06-12 46 views
今日放假出左元朗陪個朋友去處理D野,佢帶左我去呢間餐廳食,話一定要試下!第一次食當然試D招牌菜式,所以我地叫左個午市menu上強烈推薦既叉燒燒鵝飯,跟菜心同老火湯,另外單點左個酒仙醉雞卷同涼伴雲耳~今日嘅湯係霸王花南北杏煲豬骨,清熱潤肺,真材實料無味精,好有媽媽的味道👍叉燒燒鵝既色澤好靚仔!叉燒側邊燒得好焦香,肥瘦適中,份量仲好多~燒鵝既皮好香脆,肉質實淨~菜心煮得好嫰綠👍 食咁多肉配返啲菜感覺厄下自己好似健康啲😅酒仙醉雞卷賣相好精緻好花心思,酒味幾重但好香,啲雞舊舊都好滑👍👍👍涼拌雲耳好清爽,今日下晝成三十幾度熱到不得了,要嚟做開胃菜非常合適👍食完覺得好驚喜!水準真係非常唔錯👍👍食嘅途中係咁聽到老闆娘同啲熟客仔傾計,咁用心既製作值得支持👏👏

叉燒燒鵝

燒鵝既皮好香脆,肉質實淨~

菜心煮得好嫰綠👍 食咁多肉配返啲菜感覺厄下自己好似健康啲😅

• 蜜汁叉燒皇套餐
  • 蜜汁叉燒王
  • 老火湯
2020-06-12 35 views
🐤-呢間鹵家喺元朗都好出名,而且係黃店💛佢嘅醉雞都好入味,不過就好細件,叉燒都好香,但我比較推薦佢嘅梅子脆燒鴨,因為個皮脆,好有梅子香之餘,仲充滿油分!😍不過略嫌偏咸咗少少!但絕對可以再食!😗仲要好感動嘅係:見到隔離枱個呀叔係黃㗎!你知上咗年紀嘅呀叔通常都⋯⋯⋯🤫
🐤

呢間鹵家喺元朗都好出名,而且係黃店💛
佢嘅醉雞都好入味,不過就好細件,
叉燒都好香,但我比較推薦佢嘅梅子脆燒鴨,
因為個皮脆,好有梅子香之餘,仲充滿油分!😍
不過略嫌偏咸咗少少!但絕對可以再食!😗
仲要好感動嘅係:見到隔離枱個呀叔係黃㗎!
你知上咗年紀嘅呀叔通常都⋯⋯⋯🤫
2020-06-11 42 views
去探朋友,住在元朗的朋友介紹我去食鹵家,說他們的叉燒在元朗好出名,廚師又曾在五星級酒店工作,好值得探店。紅色招牌,餐廳不大很有私房菜的感覺。難得來到,想試多少少食物,所以叫了雙併:食神叉燒及鹽焗雞。出品好精緻,叉燒小巧斯文,更有利於醬汁吸收均勻。叉燒厚切有光澤,更能體會他有質感的嫩,而且濕潤豐盈好有肉汁,肥瘦均勻,每一口都好有食神,朋友冇介紹錯。我坐近收銀處的位置,聽到好多人專程來叫叉燒外賣,而堂食的顧客大部份都是食叉燒。鹽焗雞好香而且雞肉嫩滑,不會誇張地鹽,煮到恰到好處。又叉燒又雞,叫了一個話梅涼瓜片中和一下,原來這個也是招牌菜。涼瓜即是苦瓜,不過用了話梅浸泡,帶點話梅的酸香,好開胃。而苦瓜片變得爽脆,充滿水份的濕潤,去除了苦味反而是帶點回甘的滋味!凍凍地當前菜食一流,也很適合現在夏天吃。整間餐廳很有家庭式經營的感覺,附送的禮湯是很入味的老火湯,飲完不會口渴相信沒有落味精,材料充足有霸王花排骨等等,飲完又難得的滋補。我食飯食得慢,隔離枱轉了三個人我才食完,剛好全部都是叫叉燒及老火湯呢,睇來我冇叫錯!

鹽焗雞好香而且雞肉嫩滑,不會誇張地鹽,煮到恰到好處。

• 老火湯
2020-06-08 30 views
鹵家係一間家庭式經營嘅餐廳,鹵爸即係店主曾經係五星級酒店同名人飯堂做過主廚,食物質素有一定保證😋我最期待當然係必點嘅叉燒啦🤤🤤◾️食神叉燒飯 $56 叉燒飯午餐會一碗咁上,飯面鋪上一排7-8件色澤均勻嘅厚切燶邊叉燒🤤叉燒睇上去雖然瘦肉為主,但食落肉質軟腍完全唔會乾柴結實,外層微甜帶點焦香味,高汁高汁🤩另外仲配埋隻流心荷包蛋!!係元朗就食到黯然銷魂叉燒飯,平民化嘅五星級美味😋◾️梅子脆燒鵝 $72燒鵝冇羶味,外皮脆又有光澤,肉質嫩滑又充滿鵝香味,肥瘦均稱,仲俾左燒鵝髀我🤩淡淡肉,梅子醬甜酸清新有解膩作用,同燒鵝勁夾!◾️薑汁松花 $30松花即係皮蛋,仲要流心架😗配上酸薑,作為開胃小菜非常不錯

◾️食神叉燒飯 $56

◾️梅子脆燒鵝 $72

◾️薑汁松花 $30
松花即係皮蛋,仲要流心架😗配上酸薑,作為開胃小菜非常不錯
  • 食神叉燒飯
難得一見既鹵味小店~ 平日去大排檔食鹵味就多,前幾日經過見到依間專門賣鹵味既餐廳小店就去試下,食到勁好味當然要再食啦! 經典既鹵味一應俱存,而且由係五星級酒店老師傅主理既。 開餐前飲碗是日靚湯,佛手瓜栗子南北杏甘筍豬骨湯,依然用料十足,無味精,完全好似屋企自家湯咁正。 同朋友得兩個人,就叫咗上次覺得好好味!蜜汁叉燒王、燻蹄併海哲同拍蒜青瓜。叉燒肥瘦適中,今次叫左配米粉,仲將D汁溝埋米粉到,風味一流。新試嘅個燻蹄皮爽肉嫩,而且切到個厚薄啱啱好。個青瓜惹味得黎都唔會話好辣,十分啱食。 咁樣一餐埋單訂落,人均都唔洗100,簡直係超抵。梗係會再有下一次啦!
難得一見既鹵味小店~

經典既鹵味一應俱存,而且由係五星級酒店老師傅主理既。

2020-06-06 48 views
食日式台式西式餐廳食得多,想搵下港式味道,黎到呢間鹵家,食到地道既燒味晚市套餐有多款選擇,今次試左有手指公推介既小菜,一份套餐配埋白飯加老火湯或飲品,岩哂鐘意食住家飯但平時屋企又唔得閒煲湯既人✅是日靚湯:老黃瓜赤小豆扁豆豬骨湯呢個靚湯有家的味道,係平時媽咪會煲既湯,除左見到湯渣足料之外,飲到淡湯係冇落任何味精,但已經夠清甜,仲有寫埋功效,夠哂有心✅蜜汁叉燒皇有燶邊既叉燒夠香脆,份量多,叉燒有啲比較瘦有部分係半肥瘦,咬落夠稔身,而配埋甜鼓油撈飯一流✅香蔥煲仔豉油雞一上枱既時候仲聽日滋滋聲,夠哂熱辣辣,雞肉肉質嫩滑,下層鋪滿小小既薯粒同香蔥,雞肉都夠份味,鼓油汁同叉燒應該係同一個汁,份量都好多好岩送飯✅雞絲粉皮個人好鐘意呢個雞絲粉皮,雞絲既肉質唔霉,最值得讀既係佢既粉皮吾會係好稔易斷個種,比較闊身而有薯粉既煙韌感👍🏾💡呢度既店員服務態度有禮貌,送餐快捷,黎開元朗可以一試評分:🔘🔘🔘🔘🔘🔘🔘🔴(7.5/10)

✅是日靚湯:老黃瓜赤小豆扁豆豬骨湯

✅蜜汁叉燒皇

✅香蔥煲仔豉油雞

✅雞絲粉皮

💡呢度既店員服務態度有禮貌,送餐快捷,黎開元朗可以一試

評分:🔘🔘🔘🔘🔘🔘🔘🔴(7.5/10)
2020-06-05
$100 (Dinner)
2020-06-04 34 views
最近常常入元朗,朋友介紹,試了這間鹵家,2:00時段,還座滿了人,應該不錯吧。我點了一個午市套餐,食神叉燒飯,賣相非常吸引,先描述下叉燒,半肥瘦,叉燒的邊邊燶燶地,呈現玫瑰紅色,叉燒蜜汁超多,好香濃,叉燒肉質鬆軟彈牙,再添加一隻太陽蛋,蛋汁撈飯來吃,改為食神叉燒飯,名不虛傳!!再推薦老火湯,+$8,絕無添加味精,湯料十足,牛蒡粟米蘿蔔栗子老火湯,有家的味道再加$18,配飽汁雞腳,雞腳入味爽口,不錯的小食選擇。

再加$18,配飽汁雞腳,雞腳入味爽口,不錯的小食選擇。
Type of Meal
Lunch
2020-06-03 125 views
成日都話食飽先有氣力,香港咁既時勢更加要加油💪🏼同屋企人出街食消費下。元朗鹵家勝在係元朗鬧市,食物又好食~當晚仲同其他食客一齊睇新聞,好有氣氛。同屋企人幫襯佢晚市,大份夾抵食,淨係住家老火湯都料好足!梅子脆燒鴨$68皮脆而有梅子醬唔會油膩,肉亦唔會柴,夠嫩口。香蔥煲仔豉油雞$73成個煲咁出夠曬火喉,豉油雞好入味,又唔會老,食到屋企人唔停口。京蔥金錢肚$40少少辣,同金錢肚好夾,有開胃作用,金錢肚都處理得夠爽口,口感唔錯!
香蔥煲仔豉油雞

同屋企人幫襯佢晚市,大份夾抵食,淨係住家老火湯都料好足!
梅子脆燒鴨

梅子脆燒鴨$68
皮脆而有梅子醬唔會油膩,肉亦唔會柴,夠嫩口。
住家老火湯

香蔥煲仔豉油雞$73
京蔥金錢肚

京蔥金錢肚$40
2020-05-22
$91 (Dinner)
梅子脆燒鴨
住家老火湯
京蔥金錢肚
2020-06-02 153 views
老爸鍾意食滷味,今日帶佢嚟食好野😀先來小食酒仙醉雞卷,入口微微酒香,雞肉彈牙入味,杞子帶點甜甜的,味道很豐富😋秘汁鹵家鴨,鹵水果然有水準,爸爸吃得很開心😬 鴨肉紮實,偏瘦而且啖啖肉,肥膏和骨不多,易於進食。鴨肉已浸透鹵水汁,只吃鹵鴨也十分可口,餸飯也很好。食神叉燒飯賣相很吸引,令人垂涎欲滴的蛋黃😍美美的叉燒,還有燶邊的呢!😋份量很多,吃到底也有豉油餸,十分好午餐可選配飲品或湯,是日餐湯佛手瓜栗子紅蘿蔔豬骨湯,正🥰
老爸鍾意食滷味,今日帶佢嚟食好野😀
酒仙醉雞卷

秘汁鹵家鴨

食神叉燒飯

午餐可選配飲品或湯,是日餐湯佛手瓜栗子紅蘿蔔豬骨湯,正🥰
佛手瓜栗子紅蘿蔔豬骨湯
2020-05-26
$70 (Lunch)
酒仙醉雞卷
秘汁鹵家鴨
佛手瓜栗子紅蘿蔔豬骨湯
2020-06-01 26 views
今日又去左食燒味~~~其實間唔時都會過黎食飯,價錢唔貴,而且質素都幾唔錯,屋企人都鐘意食!通常我地都係叫叉燒,鹽香雞,或者梅子燒鴨,三款都係我最愛!今日叫左叉燒同鹽香雞,另外加左一份京蔥金錢肚。叉燒基本上都係半肥瘦,瘦肉部份咬落有肉感,但係唔會鞋,唔會好柴同硬。外面既邊邊位燒到脆脆地,唔會過份燶。醬汁既味道岩我口味,唔會太甜太結。今日既鹽香雞就失色左,之前每次食都好滑,今日就有啲鞋,失手呀下!不過味道依然係好食既,雞皮部份唔會太肥,又滑。京蔥金錢肚味道相對比較刺激,有少少辣。但雖然落左唔少京蔥絲同香料,對於重口味既我黎講,食落其實味道係比較溫和,應該普遍人都可接受。每個set送老火湯/飲品,另外飯可以轉做米粉/米線等等,唔想食飯既朋友又多個選擇!

2020-05-29
$90 (Dinner)
  • 鹽香雞
2020-05-28 40 views
見媽咪放假就同佢出去食飯本身鍾意食滷味就同左佢黎食佢話好想食豬頸肉本身我想食叉燒但阿媽叫到就順下佢意由於豬頸肉係豬 我唔想兩樣都係豬就叫咗個油雞佢個餐有包埋飯或者米粉或者米線然後飲料可以揀湯或者嘢飲咁我哋就叫咗一個嘢飲一個湯佢個湯標榜冇味精嗰日個湯係木瓜花生章魚豬骨湯佢話功效係滋陰健脾 降低膽固醇飲落去個湯真係好淡 而且唔會飲完頸渴仲要個湯係好足料好多木瓜同花生個豬頸肉本身我冇抱有任何期望但點知一食落去勁鍾意食佢個肉係好林 你喺出邊食唔到平時你食最多係爽口但佢嘅諗係可以入口即溶嘅感覺但你又唔會覺得佢係唔好食仲要你食落去唔肥我越食越上癮而且佢個汁撈落我個米線食好香我先嗰度我都好滿意因為我食米線係好慢但係佢啲米線依然無脹油雞我一見到呆左冇預計會係咁大份咁多絕對可以兩個人食一個而且啲肉唔會鞋我哋再加多咗個海蜇平時出面買一包包嘅海蜇係好油但你食到佢哋係唔會覺得佢油今餐晚餐我好滿意完全係家的感覺但呢個份量來講真係有啲多呢一餐一定係健康晚餐平時出去食嘢多油多鹽呢餐冇味精我好鍾意我決定要多啲幫襯呢間下次一定要試佢嘅叉燒另外要表揚下佢嘅服務態度因為佢哋真係好有禮貌好好
見媽咪放假就同佢出去食飯

下次一定要試佢嘅叉燒
另外要表揚下佢嘅服務態度
因為佢哋真係好有禮貌好好
2020-05-27 21 views
放工去了食個快飯,這間鹵家以叉燒及滷水為名,套餐包括了中湯、飯或粉及一款小菜,可惜叉燒沽清,唯有選擇其他款式。霸王花蘿白豬骨湯例湯真係好足料,而且無加味精,味道清甜。香蔥煲仔豉油雞豉油雞很入味又唔會太咸,雞肉嫩滑,下面還有些薯仔、洋葱等墊底,豉油汁撈飯一流。燻蹄拼海蜇燻蹄厚薄適中,肉質唔會似湯渣,亦都唔會有豬騷味,做得不錯,配上醋汁可減輕膩感,海蜇爽脆。滷水大腸頭大腸洗得很乾淨,中間亦都無油膏,大腸滷得入味有咬口,下面墊了滷豆腐及芽菜。

霸王花蘿白豬骨湯
例湯真係好足料,而且無加味精,味道清甜。

燻蹄拼海蜇

滷水大腸頭
已經唔係第一次番呢度食, 食過一次以後, 真係會相當心思思~因為以$80以下的套餐, 可以食到五星級自家製既燒味, 真係去邊度搵? 佢地一日只會出幾轉燒味, 真係自己燒自己醃製, 唔係平時茶餐廳買番黎既燒味咁簡單!叉燒肉質鬆軟,醬汁香甜,但唔係太重味, 而且十分入味, 半肥瘦同少少燶邊, Perfect!叫左個餐, 有埋碗米粉, 都係$76蚊!滷水鴨都係另一出色之作!滷水需要用多種香料煮成醬油, 仲要慢慢醃到佢入味, 真係唔容易, 呢度既滷水鴨肉質嫩滑, 好彈牙既口感, 滋味到暈!套餐價: $68餐係包埋每日都有老火湯飲, 無味精, 夠火候, 正!當然唔會少得最馳名既醉雞卷! 無骨易食, 酒味香濃, 淡淡香味再加天然的甜味 肉質嫩滑而且唔會散, 賣相都十分之靚!!! 食完出面已經有人等緊位, 入面又坐得幾舒服, 因為疫症所以隔到好開好安全!
叫左個餐, 有埋碗米粉, 都係$76蚊!
套餐價: $68

餐係包埋每日都有老火湯飲, 無味精, 夠火候, 正!

肉質嫩滑而且唔會散, 賣相都十分之靚!!!

2020-05-22 28 views
元朗有間食燒味同鹵味嘅食店,好多元朗人都推介,今日就去咗食晏😋食神叉燒飯 🍚 $56 飯同餸嘅份量超多,女仔應該食唔曬🙊。叉燒仲要有成三排咁多,好足料🤤。叉燒肥瘦適中,個邊燒到好香脆,個汁都好甜好惹味🤤,再加埋隻太陽蛋😝,完全係一個高水準嘅叉燒飯😎。梅子脆燒鴨 🦆 $52 份量同樣地係好多,燒鴨另上一碟,一樣有三排。鴨個肉質都幾嫩同幾香鴨味,個皮都幾脆,不過就有少少油,但係就係要油先好食😋。麻香脆海蜇 $42 海蜇份量中等,食落好爽口,不過好鍾意食麻辣嘅我就覺得可以再麻多啲。招牌鹵水拼盤 $180 款式同份量同樣咁多😱,有鵝片,金錢肚,大腸頭,豆腐,豬耳,雞蛋,鵝翼。如果想每樣都試下嘅,叫佢就啱曬啦😈,份量好多,我建議4個人食,因為個飯都好大份嘅關係,兩個人食唔晒。鵝片好香,肉質好嫩,金錢肚好爽口,豆腐同埋蛋都好入味,對於每樣都想試下黎講都唔算貴。老火湯好足料,粟米,豬肉,蘿蔔樣樣有。😝

食神叉燒飯 🍚 $56

梅子脆燒鴨 🦆 $52

麻香脆海蜇 $42

招牌鹵水拼盤 $180

老火湯好足料,粟米,豬肉,蘿蔔樣樣有。😝