2022-12-03 212 views
今日經過有啲小衝動 冇唸過真係衝動既懲罰真係未食過咁難食既叉燒。街市都贏佢幾條街 叉燒好似柴咁乾 叉燒邊似係用乾瑤柱碎拼上去既感覺 (大家應該可以想像得到,)完成唔掂 真係比啲KOL害死 收唔收佐錢做宣傳唔知 !仲話係食神叉燒大佬冇玩啦 街邊貨都不如!!真心冇第二次(埋單前問佐下侍應係咪用剩既隔夜叉燒 極力否認)上圖大家評論一下!!!
今日經過有啲小衝動 冇唸過真係衝動既懲罰
)完成唔掂 真係比啲KOL害死
收唔收佐錢做宣傳唔知 !仲話係食神叉燒
極力否認
)上圖大家評論一下!!!
疑似隔夜叉燒
2022-12-03
Waiting Time
2 Minutes (Dine In)
Lunch
2022-12-01 123 views
鹵家 (元朗)元朗教育路68號兆豐樓地下10及14號舖蜜汁叉燒王白飯$76今晚食唧蜜汁叉燒王,真係名副其實,燒得少少焦香,蜜甜冧滑,多汁,一啲都唔韌,配小小大豆芽,爽脆清甜,超好餸飯,真係好食😋😋😋抵食,極力推介👍👍👍香蔥煲仔豉油雞$73熱辣辣嘅香蔥煲仔豉油雞,香噴噴,賣相靚,見到都胃口大開,一啖咬落去,雞香肉滑,皮薄多汁,薯仔🥔,洋蔥🧅配料好入味,餸飯一流,必食🥳🥳🥳套餐加$25有大大碗飯同湯,仲有嘢飲添。鹵麻豬耳$42鹵麻豬耳好入味,冧滑中帶脆,夠鹵香小麻,好滋味,有口感👍👍👍住家老火湯最正係住家老火湯🥣超足料,有豬骨,紅蘿蔔🥕,猴頭菇,雜菇乾,湯鮮甜,滋潤,飲落喉嚨好舒服😌贊👍👍👍凍檸茶+$3檸茶🍋夠凍,檸香茶滑,好飲🍹🍹🍹

鹵家 (元朗)
元朗教育路68號兆豐樓地下10及14號舖

蜜汁叉燒王白飯$76

香蔥煲仔豉油雞$73

套餐加$25有大大碗飯同湯,仲有嘢飲添。

鹵麻豬耳$42

住家老火湯

凍檸茶+$3
檸茶🍋夠凍,檸香茶滑,好飲🍹🍹🍹
2022-11-25 105 views
好耐之前屋企人試過晌元朗鹵家買過叉燒斬料,我記得係幾好食。今日做完野去到元朗無乜頭緒要食咩就醒起呢間,搵埋同事一齊去食。.蜜汁叉燒皇配白飯 HKD76送飯一流,叉燒蜜汁好入味,肉質鬆化又有燶邊🤩仲係我最愛嘅半肥瘦!! 無食一排,keep 到水準頭抽豉油雞配白飯 HKD66由細到大都好鍾意食豉油雞,豉油汁撈飯真係可以食幾碗😂呢度啲雞都幾滑,係連雞胸都滑👍🏻我仲忍唔住食左幾塊雞皮話梅涼瓜片 HKD32苦瓜平時都係食開炆同炒,第一次見到咁樣食法所以就試下啦。酸酸甜甜話梅汁又幾開胃但又保留左苦瓜嘅味道。苦瓜呢樣嘢真係令人愛恨分明😂但食左咁多肉再食返啲酸甜苦瓜中和下又幾好蘋果雪梨粟米紅蘿蔔豬骨湯潤燥止咳,真係岩曬秋天飲,夠曬滋潤而且飲得出無加味精,好屋企feel

蜜汁叉燒皇配白飯 HKD76

頭抽豉油雞配白飯 HKD66

話梅涼瓜片 HKD32

蘋果雪梨粟米紅蘿蔔豬骨湯
2022-11-22
Dinner
  • 蜜汁叉燒皇
2022-11-25 1397 views
【與君子品嘗君子菜|與日文老師對談🎌】苦瓜被譽為「君子菜」皆因他有著「不傳己苦與他物」的特點。苦瓜與任何菜餚同炒同煮,都不會把苦味傳給對方,故人們譽之為「君子菜」。今日巧遇這店的「話梅涼瓜片」超開心,畢竟唔多地方有,而且陪我食涼瓜嘅朋友亦不多😋,謝謝老師與我分享日文課程內容,又陪我食涼瓜。Btw, 呢間下午茶除了有驚喜涼瓜外,其價錢都超驚喜。🔸話梅涼瓜片甜甜酸酸,完全冇咗涼瓜的苦味,變得大眾化咗,平時唔食涼瓜嘅朋友都可以一試。話梅都好開胃。🔸薑汁松花皮蛋皮蛋配子薑都係我哋最愛,今次仲加咗少少蒜蓉,原來咁樣食係好香的,下次可以再食。🔸梅子燒鴨米線 呢間店燒味出名,所以就算茶餐都想點吓燒味,我就揀咗燒鴨米線,有喜出望外感覺!點燒鴨,好多時都會得到啲鴨件,都係骨,但今次竟然全鴨片,仲放得咁靚,米線好滑,相對地就較淋,但份量都好多,一啲都無因下午茶而縮水。🔸韮菜鮮肉餃米線我哋仲點咗韮菜鮮肉餃,好大粒好重料。飲品相從缺,因顧住食唔記得影了
【與君子品嘗君子菜|與日文老師對談🎌】

Btw, 呢間下午茶除了有驚喜涼瓜外,其價錢都超驚喜。

🔸話梅涼瓜片

話梅都好開胃。

🔸薑汁松花皮蛋

🔸梅子燒鴨米線

🔸韮菜鮮肉餃米線

我哋仲點咗韮菜鮮肉餃,好大粒好重料。

飲品相從缺,因顧住食唔記得影了

Tea
2022-11-22 81 views
今日經過見到門囗掛住午餐的餐單,於是想買外賣,見前面只有一個人排隊,於是我排一下,點知等左5分鐘,個呀姐落張單好慢,中途重聽電話,終於到我:唔該想要個午餐,呀姐話:無囉喎!我問:未夠鐘喎!唔係門口寫住5:30 咩?而且我喺後面排左成5分鐘!呀姐話:總之未到你就無!真係好嬲!自己手腳慢反應慢!重態度差!一定唔會再幫襯!
2022-11-18 86 views
跟家中長輩食飯,有時候真心未必樣樣都合乎胃口,西式唔岩就轉轉中式,簡單菜館已經可以。坐下來不夠已經有人拉大隊10個人坐咗係旁邊,睇黎真係有啲真功夫。抬頭一望原來是多年經驗的酒店級數老師傅。頭抽豉油雞轉白飯 $54.00大大隻雞髀🍗斬件,奉上薑蒜和其他醬汁,雞件又滑又多肉,肥膏平均,下面放了大豆芽,給收了豉油汁和雞汁嘅精華,好下飯。秘醬滷家鴨轉白飯 $56.00平時好少食滷水鵝片,因為覺得都不便宜,這裏的價格非常之親民,鴨片切得很薄,一口一口非常方便,師傅的刀工非常利害,雖然只是午市套餐,但覺得一點都不馬虎,鴨片容易入口沒有渣滓,很快就吃光了。話梅涼瓜片 $32.00入口爽甜清脆,完全沒有苦瓜的苦澀味,甜甜酸酸非常開胃,就算不喜歡吃苦瓜的朋友都可以試一試。是日冇味精住家湯(猴頭菇南北杏蜜棗紅蘿蔔粟米豬骨湯)跟餐免費配餐牌寫明健脾胃提高免疫力🤭點都要飲返碗,湯水又清又足料,湯渣都食得反,味道好濃,唔會好似沖左水甘。凍檸茶

頭抽豉油雞轉白飯 $54.00

秘醬滷家鴨轉白飯 $56.00

話梅涼瓜片 $32.00

凍檸茶
2022-11-12 77 views
今日放工後黎到食燒味,因時間尚早可以叫到lunch set既雙拼飯。我揀左叉燒及鹽焗雞飯。未知是否把好的部位留給晚餐客人,因此覺得雞的肉量欠奉,但高味不錯。叉燒則屬中上水平。
2022-11-09
$65 (Dinner)
👍🏻 蜜汁叉燒皇 (晚市套餐)燶邊叉燒唔係度度有 要半肥瘦 燶得黎脆皮唔過火竟然係呢間小店揾到❤️咬落去油香味重 但唔會膩 脂肪部分有爽口嘅感覺!肉質嫩滑且入味 醬汁甜甜 好好食呀🙌🏻👍🏻 頭抽豉油雞(晚市套餐)雞皮好光滑 好似打咗燈咁好靚 食落雞皮猶如啫喱 而雞肉嫩滑 雞胸位置都唔會柴🐥頭抽頭油唔係死鹹 唔錯 跟餐可跟飲品/湯 是日餐湯係蘋果雪梨粟米紅蘿蔔豬骨湯 主打無味精 清熱潤肺化痰止咳 唔錯👍🏻 話梅涼瓜片姐姐推介咁就試下 本身唔算好鍾意食苦瓜 但係呢種整法好清新 話梅嘅酸甜味滲咗入苦瓜片 帶走本來嘅苦澀味道 夾脆😄注意事項⚠️- 餐廳由五星級酒店老師傅主理 質素有保證💁🏻‍♀️
👍🏻 蜜汁叉燒皇 (晚市套餐)

👍🏻 頭抽豉油雞(晚市套餐)

👍🏻 話梅涼瓜片

注意事項⚠️
- 餐廳由五星級酒店老師傅主理 質素有保證💁🏻‍♀️
2022-11-11 79 views
今日中午見到同事叫左個燒味飯 香味令到我好想食燒味 所以放左工就去左朋友推介間小店開餐🤓我地叫左兩個晚餐 一個蜜汁叉燒皇 一個頭抽豉油雞 兩樣燒味個樣好靚 一上檯就即刻想咬翻啖😂 叉燒燶邊 肥瘦均衡 好正😍頭抽豉油雞皮光肉滑 雞肉好嫩滑 而且頭抽豉油十分入味 食到甜甜嘅雞香味我地仲叫左個話梅涼瓜片 估唔到小食又幾好味 食完燒味個口有D油膩 食翻呢個涼瓜片可以解一解🤣跟餐嘅住家老火湯 標榜無味精 今日係蘋果雪梨粟米紅蘿蔔豬骨湯 可以清熱潤肺 帶點清甜味呢餐滿足左我食燒味嘅慾望🥰 燒味質數好高 下次再來過😗

我地叫左兩個晚餐 一個蜜汁叉燒皇 一個頭抽豉油雞

呢餐滿足左我食燒味嘅慾望🥰 燒味質數好高 下次再來過😗
2022-11-08 73 views
元朗有好多燒味店,但呢間喺教育路既鹵家係幾多好評,好多街坊都話佢啲鹵味同小菜幾正。今晚我地兩個人叫左兩個晚餐加一個前菜,每個餐仲會包一個白飯同一碗老火湯。老火湯大碗同無味精,有家的感覺: 🔶️酒鮮醉雞卷($50, 8.6/10) 賣相吸引!好香花雕酒味!醉雞都好入味,每舊仲有粒杞子喺面好有心思。 🔶️秘汁鹵家鴨($68, 8.8/10) 賣相好靚,鴨片好入味!每塊鴨片切得薄得黎啖啖肉,肉質實之餘又唔會太過靭,好好味!下面啲豆芽索哂啲汁好好味! 🔶️南乳豬手煲($72,9.2/10)最正係呢個!個豬手煲熱辣辣咁上枱,勁滾!個煲有成7-8舊豬手,舊舊都大舊,啲豬手炆得啱啱好,啲豬皮脆身,又好入味,又好好送飯,真係好正! ✏️總括而言,好用心好高質既燒味店,好適合男人的浪漫。

🔶️酒鮮醉雞卷($50, 8.6/10)

🔶️秘汁鹵家鴨($68, 8.8/10)

🔶️南乳豬手煲($72,9.2/10)

✏️總括而言,好用心好高質既燒味店,好適合男人的浪漫。

• 酒仙醉雞卷
  • 秘汁鹵家鴨
2022-10-28 81 views
對上一次嚟鹵家食飯已經係兩年前,今日重遊舊地,再試試佢!中午嚟食,簡單叫個蜜汁叉燒蛋飯,凍檸茶。隔咗兩年無嚟,唔……好似差咗好多咁。上枱影一張相已經即刻食,個飯只係暖暖地,連熱都稱唔上,我想講,一間好味嘅燒味真係要用好熱嘅飯,先襯托到啲油香出嚟,如果係暖嘅飯,咁同街邊燒味檔有咩分別呢?希望店家注意一下。蜜汁叉燒,蜜汁味唔明顯,肉比較乾比較柴,我叫咗要肥少少,但都係偏瘦,可能而家好多人為咗健康都係揀瘦啲,但要好味當然係要肥叉啦!要食瘦肉我食健康餐就得,洗乜嚟食燒味呢?今次我覺得個味道係過得去,但唔似之前食過咁驚艷,即刻佢地退步咗好多,唔知係咪我唔好彩呢,可能下次再嚟就會回後水準,小店生存難,希望店家努力維持水準!加油!
對上一次嚟鹵家食飯已經係兩年前,今日重遊舊地,再試試佢!

中午嚟食,簡單叫個蜜汁叉燒蛋飯,凍檸茶。

2022-10-21 88 views
元朗真係好多好野食,價錢又平今次去咗鹵家食晚飯叫咗兩個晚市套餐加一個涼拌小食💖蜜汁叉燒王$76呢個餐仲包絲苗白飯/米線住家老火湯/熱飲啲叉燒好靚呀!叉燒係半肥瘦,好好味😋而且仲有啲窿邊,好香口💖頭抽豉油雞$66(包飯同湯)呢隻雞好滑,仲有啲芽菜墊底整得好好食好香佢地有提供埋薑蓉,但我覺得就咁食都已經好好食跟餐嘅飯都好好味老火湯星級酒店老師傅主理無味精老火湯美味之選真係冇味精,好似屋企煲嘅湯淨係個湯都值了,好足料,入面有好多湯渣😋好健康!💖話梅涼瓜片$32諗住健康啲 叫個涼瓜 好好食!整得好好食,一啲都唔苦冰冰涼涼咁好開胃,話梅味好香最想讚嘅係佢切得勁好,好刀功😋😋為成碟菜大加分!真係自己整唔到💯💯💯好鍾意呢一餐,有湯有菜咁好健康酒店師傅真係唔同啲,價錢真係幾抵,百幾蚊就有菜有雞有叉燒仲有埋湯!服務都好好,見佢地好忙,好多人叫外賣做到唔停手呀🤭🤭👍🏼
元朗真係好多好野食,價錢又平
今次去咗鹵家食晚飯
叫咗兩個晚市套餐加一個涼拌小食
💖蜜汁叉燒王$76
呢個餐仲包絲苗白飯/米線
住家老火湯/熱飲

啲叉燒好靚呀!
叉燒係半肥瘦,好好味😋
而且仲有啲窿邊,好香口

💖頭抽豉油雞$66
(包飯同湯)
呢隻雞好滑,仲有啲芽菜墊底
整得好好食好香
佢地有提供埋薑蓉,但我覺得就咁食都已經好好食

跟餐嘅飯都好好味

老火湯
星級酒店老師傅主理
無味精老火湯
美味之選
真係冇味精,好似屋企煲嘅湯
淨係個湯都值了,好足料,入面有好多湯渣😋
好健康!

💖話梅涼瓜片$32
諗住健康啲 叫個涼瓜 好好食!
整得好好食,一啲都唔苦
冰冰涼涼咁好開胃,
話梅味好香
最想讚嘅係佢切得勁好,
好刀功😋😋
為成碟菜大加分!
真係自己整唔到💯💯💯

好鍾意呢一餐,有湯有菜咁好健康
酒店師傅真係唔同啲,
價錢真係幾抵,
百幾蚊就有菜有雞有叉燒仲有埋湯!
服務都好好,
見佢地好忙,好多人叫外賣做到唔停手呀🤭🤭👍🏼
2022-10-21 75 views
元朗教育路出名多嘢食,燒味係香港人嘅最愛🥰,今次為大家介紹嘅燒味店係「滷家」。雪梨紅蘿蔔湯先講嗰個湯,一飲就知係冇味精,住家湯😋每一碗都非常足料,每一啖都好鮮甜,同阿媽平時煲嘅靚湯冇咩分別,非常好飲😋話梅涼瓜片—$32呢碟小食比想像中好食😳估唔到涼瓜可以咁樣整!冰凍涼瓜加埋話梅嘅酸,有齊晒:酸、甜苦、三種味,加埋涼瓜本身嘅爽口,你會食個一啖,就會一食再食,強烈推介🤩油雞~睇賣相已經好吸引😎,份量又多,食落去肉質鮮嫩,美味可口😋梅子脆燒鴨燒鴨皮脆多肉,沒有太多皮下脂肪,所以食落去個口感唔太肥膩,食燒鴨,燒鵝,識食一定會點酸梅醬😏咁先係最好味😋Overall CP值極高的餐廳,大家一定要試😉

雪梨紅蘿蔔湯

話梅涼瓜片—$32

梅子脆燒鴨

Overall
CP值極高的餐廳,大家一定要試😉

2022-10-18
$80 (Dinner)
  • 住家老火湯
2022-10-18 65 views
經過呢間長期排長龍既餐廳 好彩排左一陣就入得佢晚市套餐🍱真係好抵食套餐包括 米線 / 絲苗白飯 + 住家老火湯 / 熱飲.🐷蜜汁叉燒皇 $76雖然係套餐 但份量都唔會少 大大碟肥瘦均勻既叉燒燒到邊邊有D脆脆地 而且唔會太咸.🐣頭抽豉油雞 $66都係大大碟應該有成半隻雞雞肉勁嫩滑 好有口感 同埋幾喜歡佢用頭抽豉油咸咸甜甜咁 就唔會咸到遮哂D雞味.🥣住家老火湯都超足料 冇味精 湯渣都可以食埋🤣.🥓鹵水大腸頭 $45唔知點解鹵左既豬大腸真係特別好食大腸超級得入味 清潔得好乾淨仲有鹵豆腐配搭 真係勁好送飯.📍鹵家📌元朗教育路68號兆豐樓地下10及14號舖
經過呢間長期排長龍既餐廳
大腸超級得入味 清潔得好乾淨
仲有鹵豆腐配搭 真係勁好送飯
📍鹵家
📌元朗教育路68號兆豐樓地下10及14號舖
放工想食燒味飯,走進門口平平無奇的餐廳吃飯,卻意外地感受到家庭溫暖。小店由五星級酒店老師傅主理,每日新鮮製作,最出名是叉燒王、豉油雞和梅子燒鴨!店內由一家人打理,滿滿的人情味,很多街坊來吃晚飯。Dinner set:皇牌鴛鴦飯$86(+$25轉套餐,包括:絲苗白飯/米線及老火湯/熱飲)🥣霸王花南北杏豬骨湯天氣轉涼,秋冬乾燥,呢碗湯有補肺益腎,潤燥止咳的功效,最重要係飲到屋企既味道。🍚筆者最愛叉燒和燒鴨,可惜叉燒賣曬,改為豉油雞拼燒鴨!果然沒有令人失望!燒鴨肥瘦均勻,鴨油回香,一片片平鋪上碟,未食都口水直流🤤!有咬口,唔係霉淋淋鴨肉,配上酸酸甜甜的梅子醬,非常開胃!🐓頭抽豉油雞也是鎮店之寶!頭抽的甜味不會蓋過雞味,也不是死鹹味,保留了鮮雞味!碟底還伴上大豆芽,很有誠意。😋小食:酒仙醉雞捲$50酒味芬香撲鼻,雞皮捲著入面的雞肉,皮很薄,入面啖啖肉,沒有骨,每件雞件上都鋪上杞子,共12件,筆者非常推薦這小食!今次食唔到叉燒王,下次再黎食過!📍 元朗教育路68號兆豐樓地下10及14號舖仔

Dinner set:

🥣霸王花南北杏豬骨湯

🍚筆者最愛叉燒和燒鴨,可惜叉燒賣曬,改為豉油雞拼燒鴨!

🐓頭抽豉油雞
碟底還伴上大豆芽,很有誠意。

😋小食:
酒仙醉雞捲$50

今次食唔到叉燒王,下次再黎食過!

📍 元朗教育路68號兆豐樓地下10及14號舖仔
2022-10-12