2024-06-19 14 views
大角咀開咗黑布小巷分店,簡約為主,位置唔算多🪑🪑台式麻辣鬼椒芝士雞腿吐司🥹🥹 吐司新鮮即叫即整,熱辣辣香噴噴🤤🤤🤤 外脆內嫩既多士,包住半生熟蛋,一拎上手,滿滿蛋汁就不斷流出,吐司都已經索曬D汁變左黃色,大家食既時候要小心,絕不對會滴到周圍都係配埋雞腿肉超級軟嫩和加上麻辣汁🌶️🌶️唔係講笑,滑到食落唔似雞肉,不過係真係好辣,每食一啖就要飲啖水🥵🥵🥵口感味道好豐富超滿足,食半份都已經好夠飽😋😋😋
大角咀開咗黑布小巷分店,簡約為主,位置唔算多🪑🪑
口感味道好豐富超滿足,食半份都已經好夠飽😋😋😋
2024-05-11
2024-06-18 38 views
黑布小巷是在荔枝角一家很受歡迎的台灣小食店,原來最近在大角咀開了分店,想吃這些地道台灣美食又多一個選擇了。大角咀的店舖以深色木傢具為主,令人感覺舒適而溫馨。蕃茄紅燒台式牛肉麵$131 (+夜市蝦捲, 桂花雪梨羅漢果茶)如果沒看錯,餐廳的牛肉麵就只有蕃茄湯底的選擇,但這湯底非一般假蕃茄味,它是用心熬煮出來的,味道濃郁香甜,喝到底更濃稠,真材實料。要一讚的是牛肉、蘿蔔都大大件及紋得很腍入味,麵條有彈性。桂花雪梨羅漢果茶-無糖清新解渴,雖然無糖但都有甜味,來自天然的羅漢果和雪梨,健康又美味解渴。夜市蝦捲-3條蝦捲外皮酥脆,內裡的蝦肉鮮美多汁,是道不錯的小吃。慢烤雞腿芝士蛋吐司$81.60 (下午茶85折, +凍頂烏龍, 黑布台式香腸)雞腿烤得恰到好處,雞肉滑嫩,芝士和半熟蛋加添口味層次,也更香和更多汁,營養和味道並重。凍頂烏龍茶香濃郁,回甘持久,配濃味食物吃更加清新解渴無負擔。黑布台式香腸香腸外皮烤得微焦香脆,內裡肉質細嫩多汁,帶有台灣特有的甜味。花枝丸配淮鹽$32(下午茶85折)-5粒花枝丸Q彈有勁,外層炸到酥香,淮鹽提味,下午茶時段同樣享有85折優惠,幾抵食。整體來說,黑布小巷提供了多種

桂花雪梨羅漢果茶-無糖

夜市蝦捲-3條
蝦捲外皮酥脆,內裡的蝦肉鮮美多汁,是道不錯的小吃。

凍頂烏龍
茶香濃郁,回甘持久,配濃味食物吃更加清新解渴無負擔。

黑布台式香腸

花枝丸配淮鹽$32(下午茶85折)-5粒

整體來說,黑布小巷提供了多種美味的台灣小食選擇,無論是主食、飲品還是小吃都做得很出色。如果你喜歡嘗試不同的台灣風味美食,這裡絕對值得一試。
2024-06-16 23 views
店名: 黑布小巷 地址: 大角咀大全街58號地舖奧運站 A1 出口,行7分鐘環境: 4/5價錢: 4/5味道: 4/5今日放工想遠離旺區同人迫🙅🏻‍♀️,就去左呢間新店位於大角咀,主打街坊生意既黑布小巷🇹🇼~見到唔少人嗌外賣🥡!除左有多款常駐係台式餐廳既牛肉麵、拌麵、便當、街頭小食等,仲有比較少見既流心芝士蛋吐司🥪,款式包羅萬有,價錢亦相當親民🤩!令到選擇困難既我用手機落單都揀左好耐下🤪! 手工滷肉慢烤雞扒便當 ❤️❤️❤️❤️$68一次過滿足想食滷肉飯+雞扒便當既我地!果然有份量多😳,五顏六色既配菜有酸菜🥬、粟米🌽、滷水蛋🥚等,面頭仲有兩塊慢煮雞扒🍗!滷肉偏瘦、冇乜肥膏,感覺上撈飯食都比平時健康啲🤪!慢烤雞腿蛋吐司 ❤️❤️❤️❤️❤️$49台式吐司外層烘過後🍞,夾上嫩滑多汁既慢烤雞腿肉🍗,咬落甜甜既流心蛋黃湧出🤩,每一啖口感都十分豐富、有層次!必食招牌菜👍🏻!花枝丸配麻辣鬼椒粉 ❤️❤️❤️❤️+$28 (Set)一份有5粒🖐🏻,炸花枝丸🦑外層香脆、口感彈牙😳,配上麻辣鬼椒粉🌶,都真係幾辣下🥵,食唔到辣(平時嗌十小辣既)建議揀翻配淮鹽粉🧂~甜不辣 ❤️❤️❤️❤️❤️+$28 (Set)甜不辣足足有三大塊🍢,咬落口感煙

店名: 黑布小巷

味道: 4/5

手工滷肉慢烤雞扒便當 ❤️❤️❤️❤️

慢烤雞腿蛋吐司 ❤️❤️❤️❤️❤️

花枝丸配麻辣鬼椒粉 ❤️❤️❤️❤️
+$28 (Set)

甜不辣 ❤️❤️❤️❤️❤️
+$28 (Set)
甜不辣足足有三大塊🍢,咬落口感煙韌十足😋,跟埋絕配既泰式酸辣醬🌶,係我私心最愛💗!

黑布台式香腸 ❤️❤️❤️❤️❤️
台式香腸外皮酥脆,內裹多汁💦!作為黑布招牌小食🌟,同係台灣街頭食既一模模一樣樣🤤~

凍冬瓜茶 ❤️❤️❤️❤️
+$9 (Set)
甜度固定左既冬瓜茶清甜可口🤤!飲完既可解渴,又能回復口腔既清新感😽!

無糖凍桂花烏龍 ❤️❤️❤️❤️
+$12 (Set)
以清新既烏龍茶為基底☕️,再加上淡雅既桂花芳香🌼,好啱宜家炎炎夏日既天氣🔥!
𓂃𖠚∗ᤲ𑀇· ┈┈┈┈┈┈ · ꕥ · ┈┈┈┈┈┈ · ▎最近經過大全街 發現『 黑布小巷 』除咗荔枝角分店外 今次仲插旗大角咀又搵咗日夜晚 同朋友嚟回味台灣一轉嚟得『 黑布小巷 』一定要叫佢地嘅招牌慢烤雞腿芝士蛋吐司、蕃茄紅燒牛肉麵、 芝士火腿肉鬆蛋餅、自家飲料 招牌慢烤雞腿芝士蛋吐司 兩大件烤雞腿扒預先醃過調味 口感嫩滑濕潤 略帶點甜味感 吐司烘底 夾心中配搭半熟流心蛋汁同芝士 當附近『 一浪 • 招牌總匯吐司 』賣緊$83性價比真心超級高 💯仲要好香又好味 ✨番茄紅燒台式牛肉麵 湯底味道相當濃郁有紅蘿蔔同白蘿蔔煮得超淋超入味 💖本身以為番茄味湯底會好濃郁 但偏清甜 應該本身餐廳放得好足蔬菜煲 吸味之餘令紅燒湯底富蔬菜甜感 中和返番茄濃味而牛肋條煮得軟腍入味 配上鐵蛋 💯✨芝士火腿肉鬆蛋餅 又係我心目中必點蛋餅傳統台式做法的香煎蛋餅 餅皮外面呈脆身肉鬆一粒一粒嘅口感 令蛋餅口感更飽滿無糖自家製『 桂花烏龍、 桂花雪梨羅漢果茶 』桂花味清香濃郁 羅漢果味濃 帶點雪梨清潤感✨朋友掛住台式小食 再後加咗『 花枝丸 』好掛住台灣 要搵機會再去台灣再食飽飽 🤤🜸▸ 招牌慢烤雞腿芝士蛋吐司 ┅
𓂃𖠚∗ᤲ𑀇
· ┈┈┈┈┈┈ · ꕥ · ┈┈┈┈┈┈ ·

▎最近經過大全街 發現『 黑布小巷 』
除咗荔枝角分店外 今次仲插旗大角咀
又搵咗日夜晚 同朋友嚟回味台灣一轉

嚟得『 黑布小巷 』一定要叫佢地嘅
招牌慢烤雞腿芝士蛋吐司、蕃茄紅燒
牛肉麵、 芝士火腿肉鬆蛋餅、自家飲料

招牌慢烤雞腿芝士蛋吐司 兩大件烤雞腿扒

而牛肋條煮得軟腍入味 配上鐵蛋 💯✨

芝士火腿肉鬆蛋餅 又係我心目中必點蛋餅
傳統台式做法的香煎蛋餅 餅皮外面呈脆身
肉鬆一粒一粒嘅口感 令蛋餅口感更飽滿

無糖自家製『 桂花烏龍、 桂花雪梨羅漢果茶 』
桂花味清香濃郁 羅漢果味濃 帶點雪梨清潤感✨

朋友掛住台式小食 再後加咗『 花枝丸 』
好掛住台灣 要搵機會再去台灣再食飽飽 🤤

🜸
▸ 招牌慢烤雞腿芝士蛋吐司 ┅ HKD 56
▸ 番茄紅燒台式牛肉麵 ┅ HKD 103
▸ 芝士火腿肉鬆蛋餅 ┅ HKD 54
▸ 花枝丸配淮鹽  (5) ┅ HKD 38
▸ 桂花烏龍 (C) ┅ HKD 0 / 套餐
▸ 桂花雪梨羅漢果茶 (C) ┅ HKD 0 / 套餐

𖡘𖤣 (˙-˙ ٥) (˙-˙ ٥)

𓌈˒˒       𓂃𖠚∗ᤲ𑀇 ❀
❜ 大角咀大全街58號地舖
G/F, 58 Tai Tsun Street, Tai Kok Tsui
— @hakpo_alley

‎‎܀
招牌慢烤雞腿芝士蛋吐司、 番茄紅燒台式牛肉麵、芝士火腿肉鬆蛋餅、 花枝丸配淮鹽
招牌慢烤雞腿芝士蛋吐司
招牌慢烤雞腿芝士蛋吐司、番茄紅燒台式牛肉麵
芝士火腿肉鬆蛋餅
2024-06-13
$150 (Dinner)
招牌慢烤雞腿芝士蛋吐司
  • 番茄紅燒台式牛肉麵
  • 芝士火腿肉鬆蛋餅
  • 桂花烏龍
  • 桂花雪梨羅漢果茶
  • 花枝丸配淮鹽
2024-06-15 772 views
之前食過荔枝角嘅總店😋 一直念念不忘佢哋嘅招牌三文治🫶 今次得悉大角咀開咗分店😍 即刻衝去食餐好嘅🥰餐廳裝修貫徹一向作風,以簡約潔淨為主,沒有過多嘅繁瑣嘅裝飾,令客人更專注於食物嘅味道👍👍👍 首先當然㨂咗心心念念嘅台式肉蛋吐司😍❤️ 吐司新鮮製起,熱辣辣香噴噴😋 香脆可口嘅多士內,夾著蛋汁滿滿嘅雞蛋、軟嫩無比嘅肉肉和滿滿嘅沙拉醬🤤 口感味道好豐富超滿足😋之後㨂咗個手工滷肉慢烤雞扒便當😋 雞扒燒得焦香又惹味😋 食落嫩滑又多汁❣️ 便當內附多款配料,與米飯攪勻一齊食用,味道極佳🤤芝士火腿肉鬆蛋餅超級大份😍😍😍 滑嫩可口嘅蛋餅內,填滿火腿、芝士、肉鬆等經典配料🤭 食落鹹香兼濃厚,完美還原台灣口味😋 超正👍 小食分別㨂咗黑布台式香腸同埋花枝丸🤤 香腸外皮薄脆,內裡肉汁鮮嫩,鹹甜滲半非常可口😋 花枝丸新鮮炸起,油香滿溢🤤 食落彈牙又煙韌,鮮味十足👍 飲品選了清清地嘅桂花烏龍同埋冬瓜茶🍹🍸 飲落清新又解膩,配鹹食炸物超級夾👍

Dinner
1K
2024-06-15 17 views
最近我搬左近大角嘴位置, 得知黑布小巷原來都喺大角咀開分店啦!🥳我喜歡這間台式餐廳, 份量足又價錢比較平,都屬平民美食!有招牌人氣流心芝士蛋吐司🧀​🧀 慢烤雞腿芝士蛋吐司 🍞厚厚的台式吐司🍞配上雞腿🍗加芝士流心蛋汁,咬下極嫩滑又惹味!手工滷肉雞扒便當 🍱份量豐富足料,配菜有粟米🌽滷水蛋等撈飯好開胃👍​花枝丸跟准鹽粉 花枝丸口感彈牙!凍冬瓜茶 冬瓜茶清甜好味黑布小巷分店📍 地址: 大角咀大全街58號地舖

🧀 慢烤雞腿芝士蛋吐司 🍞

手工滷肉雞扒便當 🍱
份量豐富足料,配菜有粟米🌽滷水蛋等
撈飯好開胃👍

花枝丸跟准鹽粉
花枝丸口感彈牙!

凍冬瓜茶
冬瓜茶清甜好味

黑布小巷分店
📍 地址: 大角咀大全街58號地舖
最近發現大角咀都開左黑布小巷一向係佢地粉絲既我 即管試下佢咩料*o*✨蕃茄台式紅燒牛肉麵$88+$12 桂花烏龍(無糖)+$28 花枝丸 5粒蕃茄湯味相當濃郁而且有紅蘿蔔同白蘿蔔吸味之餘顏色亦相當出眾🤭牛肉唔硬又唔會太肥 再加上一隻鐵蛋麵既份量亦都好多 其實淨食碗麵都同飽肚但野食對於我黎講永遠都唔會嫌多貪食既我仲叫左花枝丸花枝丸絕對係必叫既台式小食之一😌✨慢烤雞腿芝士蛋吐司$56吐司同🧀永遠係絕配加上滑滑既雞腿 沾上糖心蛋 個種流心既感覺點滴在心頭🥹✨芝士火腿肉鬆蛋餅$42+$15 桂花雪梨羅漢果茶(無糖)肉鬆同芝士又係必配蛋餅肉鬆個種粒粒既感覺令到成個吐司既口感更上一習樓至於杯飲品既羅漢果味偏重 適合甜味愛好者
最近發現大角咀都開左黑布小巷
一向係佢地粉絲既我 即管試下佢咩料*o*

✨蕃茄台式紅燒牛肉麵$88
+$12 桂花烏龍(無糖)
+$28 花枝丸 5粒

吐司同🧀永遠係絕配
加上滑滑既雞腿 沾上糖心蛋
個種流心既感覺點滴在心頭🥹

✨芝士火腿肉鬆蛋餅$42
+$15 桂花雪梨羅漢果茶(無糖)

肉鬆同芝士又係必配蛋餅
肉鬆個種粒粒既感覺
令到成個吐司既口感更上一習樓
至於杯飲品既羅漢果味偏重 適合甜味愛好者
2024-06-13 40 views
呢度最出名就係佢哋嘅爆餡吐司,之前已經喺荔枝角食過幾次,見到大角咀都開咗分店,今日就過嚟試吓☺️慢烤雞腿蛋吐司🥪同肉蛋吐司一樣爆曬餡😆慢烤雞腿肉質嫩滑台式肉蛋芝士吐司🥪一嚟到已經見到個吐司爆曬餡,中間夾著濃郁嘅芝士同埋半熟流心蛋,仲有美國穀飼豬扒,每一啖都食到晒所有餡料,超級邪惡美味,一定要試吓🤤加配 蝦餅🍘蝦餅配上泰式甜辣醬,食落香脆邪惡😛夜市蝦捲🍤外皮炸得香脆熱辣辣,入面包住粒粒蝦肉🤩蕃茄紅燒台式牛肉麵🍜有好多舊牛肉超級足料,蕃茄同牛肉味都好香,湯底濃郁,每一啖麵都好入味

慢烤雞腿蛋吐司🥪
同肉蛋吐司一樣爆曬餡😆慢烤雞腿肉質嫩滑

台式肉蛋芝士吐司🥪

加配 蝦餅🍘
蝦餅配上泰式甜辣醬,食落香脆邪惡😛
夜市蝦捲🍤
外皮炸得香脆熱辣辣,入面包住粒粒蝦肉🤩

蕃茄紅燒台式牛肉麵🍜

Tea
2024-06-11 366 views
I have tried this Taiwanese restaurant many times in Lai Chi Kok, and this time is my first visit to their newly opened restaurant in Tai Kok Tsui. The food is amazing as always, so it's good that I now have two different locations to choose from.🍞 慢烤雞腿芝士蛋吐司 Slow-Roasted Chicken Thigh with Cheese-Topped Toast $78Tender, slow-roasted chicken thigh is paired with fluffy, golden toast topped with melted, gooey cheese in this indulgent and satisfying dish. The richness of the chicken and cheese is p

Tender, slow-roasted chicken thigh is paired with fluffy, golden toast topped with melted, gooey cheese in this indulgent and satisfying dish. The richness of the chicken and cheese is perfectly balanced by the toasted bread, making this an elevated twist on a classic comfort food.

🍜 番茄紅燒台式牛肉麵 Braised Taiwanese Beef Noodle Soup $88
Succulent slices of beef are simmered to perfection in a rich, savory broth infused with the tangy, umami notes of tomatoes. Served over chewy, hand-pulled noodles, this quintessential Taiwanese dish offers a harmonious balance of flavors and textures.

🥤 冬瓜茶(凍)(甜度固定) Iced Winter Melon Tea (Fixed Sweetness) $38
A refreshing, lightly sweet iced tea made from the crisp, hydrating flesh of the winter melon. The natural sweetness is perfectly balanced, making this a delightful and guilt-free thirst quencher.

🍵 桂花雪梨羅漢果茶(凍)(無糖) Iced Osmanthus, Pear, and Luo Han Guo Tea (Unsweetened) $48
The delicate floral notes of osmanthus blossoms mingle with the subtly sweet flavors of pear and luo han guo in this refreshing, unsweetened iced tea. A harmonious and soothing beverage that's perfect for those seeking a healthier, more natural alternative.

🍢 花枝丸配淮鹽(5粒) Fried Cuttlefish Balls with Sea Salt (5 pcs) $28
Bite-sized cuttlefish balls are fried to a delicate, crispy exterior while maintaining a tender, juicy interior. Served with a sprinkle of fragrant sea salt, these make for a satisfying and addictive snack or appetizer.

🍤 夜市蝦捲(3條) Night Market Shrimp Rolls (3 pcs) $38
Crispy, golden-fried shrimp rolls filled with juicy, flavorful shrimp, inspired by the iconic street food found in Taiwan's bustling night markets.

🍤 蝦餅(3塊) Shrimp Cakes (3 pcs) $48
Thick, pan-fried shrimp cakes featuring a delightful combination of tender shrimp and savory seasonings.

💰Total: $241 for 2 (No service charge).
2024-06-08
Lunch
呢間小店一直都大受歡迎,最近喺大角咀開咗分店,主打多款經典台式料理,吐司、牛肉麵、滷肉飯、蛋餅、小食、甜品、飲品,最緊要價錢親民,大件夾抵食,值得encore!好鐘意呢度嘅吐司,外層烘過,內裏軟熟,夾住自選配料,豬扒薄身唔嚡口,慢烤雞腿嫩滑又多汁,蛋帶流心效果,建議要加埋邪惡嘅芝士,令到整體味道同層次昇華咗~ 主食有手工滷肉慢烤雞扒便當,滿滿餡料,五顏六色,口感豐富。小食有花枝丸同蝦捲,炸至外脆,咬落爽口彈牙,份量唔少,性價比高。最後配上甜甜哋嘅冬瓜茶,讚👍

[ #大角咀美食 #caloriefoodie大角咀 ] • 黑 布 小 巷 •🐿-黑布小巷喺大角咀開分店嚕🥳新店依然有招牌人氣流心芝士蛋吐司🧀而且裝修都比另一間更靚 地理上更方便呢✨​-🧀 慢烤雞腿芝士蛋吐司 💰$56台式吐司配上嫩滑雞腿 加上芝士同流心蛋汁推薦大家嚟到黑布小巷都要點一份 必食之選🌟店員仲會提供濕紙巾 咁就唔怕食到隻手污糟晒-🐥 手工滷肉雞扒便當 💰$68份量十足 飯多料足 配菜有粟米、粉絲、滷水蛋等慢煮雞扒有兩塊 兩塊都大大塊(睇Menu圖時以為係炸雞😳係炸雞就正啦)滷肉比起其他地方的偏瘦 無肥豬肉 食起嚟感覺上比較健康 但撈飯食依然十分開胃(明明之前去長沙灣店有多啲肥肉🥹)-🍖 黑布台式香腸 (2條) 𝚂𝙴𝚃 +💰$28 外皮香脆 內裡有滿滿肉汁​-🦑 花枝丸跟准鹽粉 (5粒) 𝚂𝙴𝚃 +💰$28配上准鹽粉十分惹味 花枝丸口感彈牙-🍢 大大塊甜不辣跟酸辣醬 (3塊) 💰$38足足三大片 口感煙韌 配上酸辣醬 極之開胃-🥤 凍冬瓜茶 𝚂𝙴𝚃 +💰$9冬瓜茶清甜 好適合食完濃味食物後清清口腔-☕ 凍桂花烏龍茶 𝚂𝙴𝚃+💰$12桂花清新香味配上烏龍茶香 解膩一流-📍 大
[ #大角咀美食 #caloriefoodie大角咀 ]

台式吐司配上嫩滑雞腿 加上芝士同流心蛋汁
推薦大家嚟到黑布小巷都要點一份 必食之選🌟
店員仲會提供濕紙巾 咁就唔怕食到隻手污糟晒
🐥 手工滷肉雞扒便當 💰$68

份量十足 飯多料足 配菜有粟米、粉絲、滷水蛋等
慢煮雞扒有兩塊 兩塊都大大塊
(睇Menu圖時以為係炸雞😳係炸雞就正啦)
滷肉比起其他地方的偏瘦 無肥豬肉
食起嚟感覺上比較健康 但撈飯食依然十分開胃
(明明之前去長沙灣店有多啲肥肉🥹)
🍖 黑布台式香腸 (2條) 𝚂𝙴𝚃 +💰$28

外皮香脆 內裡有滿滿肉汁