2016-01-13 808 views
第一次來龍德樓,看過食評不算太差,於是點了鹿兒島花魚蒸飯丶例湯和鹿兒島紫薯煎餅。先來了鹿兒島紫薯煎餅,實物跟餐牌上的照片略有不同,咬下去尚算外脆內軟而且不太甜(7/10)今天的例湯是粟米椰子排骨湯,椰子香味欠缺而且偏咸(6/10)鹿兒島花魚蒸飯來的時侯我覺得今天一定要浪費食物了,原來花魚肉質和味道是有點像日本靖魚又咸又腥,實在太咸結果只吃了少許白飯(3/10)

粟米椰子紅蘿蔔湯
鹿兒島花魚蒸飯跟列湯
鹿兒島紫薯煎餅
2014-06-24 759 views
蝦米腸粉D蝦米完全無洗過同無煮過,好多沙!鮑片綿花雞上枱完全唔見到塊鮑片. 只係問一下係有定係無.佢話唔記得放.其實我哋都諗住是但㗎啦,無話响lee d 地方有乜expectatoin, 點知佢掉返塊好似一蚊銀咁上下大嘅鮑片响枱,好悔氣話"嗱"!! 好細好細...不如唔好寫上menu話係鮑片!!!! 以上食物質素同職員返映過但係佢地無回應,完全唔出聲!!
鮑魚綿花雞&蝦米腸
蝦米腸粉D蝦米完全無洗過同無煮過,好多沙!
2014-06-22
$50 (Tea)
2014-01-27 433 views
今天晚餐選了位於大角咀吉之島的龍德樓,其實之前早就想光顧,但人實在太多,所以一等再等,等到今次才有機會。點了一個二人套餐($168),有湯、飯、點心、油菜和甜品,份量真不少。虾餃皮薄虾爽甜,比很多樓酒還要好。黑椒汁牛肚,夠腍,底層南瓜的清甜再吸了醬汁,很美味。咸旦肉餅飯 -- 味道調得不錯,十分足料,多得有餸多過飯的感覺,如果咸旦是打在肉餅面上蒸的會更好竹絲雞燉螺頭,很清甜。虫草花水鴨湯 -- 十分濃郁,香甜..

虾餃皮薄虾爽甜,比很多樓酒還要好。
黑椒汁牛肚,夠腍,底層南瓜的清甜再吸了醬汁,很美味。
竹絲雞燉螺頭
竹絲雞燉螺頭,很清甜。
虫草花水鴨湯
虫草花水鴨湯 -- 十分濃郁,香甜..
綠豆沙
2014-01-23
$84 (Dinner)
竹絲雞燉螺頭
虫草花水鴨湯
綠豆沙
2013-10-28 220 views
近日天氣開始轉涼,入夜後更感秋意正濃,因此份外心思思想吃餐暖笠笠的煲仔飯。位於荔枝角區的龍德樓,似乎正合心意。龍德樓主打老火燉湯、中式點心和煲仔飯,燉湯約有六至八款供應,如杏汁燉白肺湯、淮山杞子燉螺頭等等時令的滋潤湯水大約三十至四十元便有交易。煲仔飯選擇和花款更多,除了傳統見慣見熟的鳯爪排骨飯、雲耳金針滑雞飯、梅菜肉餅飯等等之外,還有比較創新的泡菜牛肉飯、梅菜煎鵝肝飯和鹿兒島黑豚肉飯。一數之下,原來大大話話有二十二款選擇!一碟健康的白灼菜芯($16)之後,終於是時候轉入正題。小時候時常吃家母做的梅菜蒸肉餅,今晚也特別刻意懷舊一番,來一煲梅菜肉餅飯($48)。想不到肉餅剁得如此嫩滑,面層加了少許梅菜後,更有家庭小菜 feel。特別欣賞這裡的煲仔飯採用的「無添加」製作,沒有醬油,沒有調味,原來煲仔飯也可以吃得很健康。另一款的煲仔飯雲耳金針滑雞飯($48)相比之下遜色得多了。雖然同樣是煲仔飯的經典,但金針和滑雞的份量明顯略少,雲耳也做得較為乾硬,不得不在此扣分。各款的煲仔飯水準不一,但勝在選擇多。例如簡單的吃個鳯爪排骨飯只需 $44 ,價錢跟普通茶餐廳的消費其實相差不多。豐富則可一嚐這裡的原

白灼菜芯
梅菜肉餅飯

雲耳金針滑雞飯
各款的煲仔飯水準不一,但勝在選擇多。例如簡單的吃個鳯爪排骨飯只需 $44 ,價錢跟普通茶餐廳的消費其實相差不多。豐富則可一嚐這裡的原隻南非鮑魚雞飯 ($90),實在豐儉由人。

Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$64 (Dinner)
2012-11-26 137 views
昨午行開JUSCO買嘢,其實已經吃了午飯,但看見龍德樓門口寫着下午茶八折,被吸引入了去.看見點心紙價錢都唔平,蝦餃 燒賣$28.00元, 牛肉腸$22.00 最平潮州粉果園$14.00 咁就試了三樣嘢先.........牛肉腸普普通通,雖然即拉,但粉漿太厚皮唔夠薄.蝦餃:蝦肉彈牙,皮薄好食.潮州粉果:古唔到原來最平景然最好食,成個粉果很飽滿,餡料又多,比其他點心專門店做得好..
普普通通

牛肉腸
普普通通,雖然即拉,但粉漿太厚皮唔夠薄.

蝦餃:
蝦肉彈牙,皮薄好食.

潮州粉果:

賣相好靚,都好好味
潮州粉果,外表飽滿
Other Info. : 三樣東西八折結帳都要件$60.00元,如果唔係下午茶重貴過去酒樓食呀.............
2012-11-25
$60 (Tea)
潮州粉果,外表飽滿
  • 蝦餃 潮州粉果
2012-07-29 107 views
我同老婆放工後行Jusco,肚餓就順道選了這餐廳,座低後就發現侍應態度有D問題,D人其實唔算忙,但係就無人埋枱,舉極手都無人理,明明望到我哋都扮睇唔到,已感到這裹的員工士氣及管理應有問題。再看看餐牌,價錢並不便宜,我們選了二人套餐:2 x 燉湯 + 2 x 點心 + 1 x 肉餅飯 + 油菜 + 甜品 = HK$268.燉湯選了花膠响螺及鮑魚蟲草花燉鵪,D湯料都算足,味道亦可以,但是我同老婆都發現落多咗D師傅,咁多料又點解要落咁重手味精呢?唔通D湯燉唔够火候?我哋重懷疑D响螺係假(未經証實)。點心揀咗韮菜餃及排骨,韮菜餃其實就係日本餃子,這時才發現該店同鳴門日本料理是相連舖,同一老板,我哋就咁用幾十元食咗嗰無咩韮菜嘅日本餃子,係日本舖食應該係隨碗拉麵附送嗰種。碟排骨應該係今餐最可取食品,排骨選料OK,蒸得恰到好處。到個肉餅飯,起初覺得無問題,D肉重好似好鮮嫰,於是大啖大啖食,Oh My God!我老婆突然大叫,我問咩事,才發現D肉入面重係粉紅色,呈透明,明顯係唔熟,告知侍應,侍應話幫我哋換,但我們已飽了,唔想食一個勾起快回憶的肉餅飯,其實唸起都想嘔,所以我們就算了唔駛佢換。

碟排骨應該係今餐最可取食品,排骨選料OK,蒸得恰到好處。

到個肉餅飯,起初覺得無問題,D肉重好似好鮮嫰,於是大啖大啖食,Oh My God!我老婆突然大叫,我問咩事,才發現D肉入面重係粉紅色,呈透明,明顯係唔熟,告知侍應侍應話幫我哋換,但我們已飽了,唔想食一個勾起快回憶的肉餅飯,其實唸起都想嘔,所以我們就算了唔駛佢換。
Other Info. : 甜品只有綠豆沙,其他甜品要加錢,我老婆揀咗個要加十元的甜品,就禮貌的問侍應:剛才沒換到肉餅飯,現在可唔可以免費換這甜品,答案是: 公司無這個規例,個肉餅飯應早點同佢講,就可換個比我哋。我哋無同佢爭議,照加十元換了該甜品,但實在一肚氣,佢D野煮唔熟重怪我哋唔早响,咁我咪要怪食環暑點解會發個牌比你,唔係,或者政府應發個凍肉牌比你好D。
2012-07-24
$140 (Dinner)
2012-07-03 106 views
竹戰前到這裡醫肚, 第一次幫襯, 裝修企履, 坐位有點窄, 編排入座亦很有原則, 我們二人想坐卡位, 被拒絕了, 不過無所謂啦, 最緊要食物對辦, 二人叫了套餐再追加一碟蝦腸 :1. 杏汁豬肺燉湯 - 香, 濃, 夠熱2. 兩個點心 - 蝦餃 與 四寶雞扎 (忘了影相) 蝦餃 - 皮薄蝦爽 四寶雞扎 - 不過不失, 不太油膩3. 油菜 - 不多油, 但可惜太細碟4. 鹿兒島黑豚肉煲仔飯 - 不知是否真的是鹿兒島黑豚肉, 四大塊加一條菜, 餸比較少, 但飯幾靚, 豚肉亦幾爽口5. 蝦腸(另加) - 蝦爽, 腸粉滑最後送上綠豆沙 - 不太甜, 但太杰, 似粥多一點埋單一百九十六個大洋, 已經是免茶免加一, 不算平。不過整體來說還算滿意, 相信會有下次的。

1. 杏汁豬肺燉湯 - 香, 濃, 夠熱
杏汁豬肺湯
2. 兩個點心 - 蝦餃 與 四寶雞扎 (忘了影相)
蝦餃 - 皮薄蝦爽

四寶雞扎 - 不過不失, 不太油膩
蝦餃 與 油菜
3. 油菜 - 不多油, 但可惜太細碟
鹿兒島黑豚肉煲仔飯
5. 蝦腸(另加) - 蝦爽, 腸粉滑
蝦腸
最後送上綠豆沙 - 不太甜, 但太杰, 似粥多一點

埋單一百九十六個大洋, 已經是免茶免加一, 不算平。

不過整體來說還算滿意, 相信會有下次的。
2012-07-01
$98 (Lunch)
杏汁豬肺湯
蝦餃 與 油菜