這家平價韓式燒肉店應該是我在香港吃過性價比最高的烤肉店,韓國烤肉在香港價格都不便宜。而這家竟然能低至68人一個燒烤套餐,簡直是絕了。 它家位置非常好,就在地鐵站離的Mikiki商場,這個商場離我家很近,我經常來打卡,裏面也有不少不錯的餐廳。我點了他們的招牌68塊錢的豬肉烤肉套餐,豬肉有點肥,但是半肥瘦的豬肉配上生菜,太好吃了。整個套餐除了有主食,還配有沙拉和湯。點了一個牛肉的套餐,這個套餐是兩種牛肉組成牛肉的套餐,牛的質量非常的好,一種牛肉偏肥,一種牛肉偏瘦,套餐配有白米飯,還配有沙拉和湯,一個套餐下來很劃算。饮品我們點了兩杯咖啡,買一送一,並且點了兩杯特飲,特飲點了荔枝玫瑰花,這個是我每次來都一定會點的。最後說一下它家的甜品,每一次吃完都會在它家加一份窩夫或者冰沙,因爲價格實在太劃算了,你在外面這種環境絕對吃不到這種品質。

2023-05-22 786 views
早排係 FB 彈出D韓燒廣告,好鬼吸引攪到韓燒引起,但廣告上嘅餐廳係油塘地點較遠,於是搵吓鄰近有咩韓燒餐廳.其實屋企都有韓燒板,玩過幾次,次次食完女友小熊都嗌肚痛,但佢出街燒又無事喎! 都唔知點解?可能佢要韓燒 + 錢燒先唔痛! 燒就緊係我D錢啦!隔離紅磡雖然有韓燒但泊電單車困難,黃埔更加係鎖車黑點! 搵吓搵吓就搵到新浦崗一韓燒,係 Mikiki 入面,對面就有大大個電單車骨位,而且易搵位得多,咁就 Book 位開車去.自問仍然停留係恐龍時代,去一韓燒開餐已經可以用手機Apps訂位而且佢地只收電子貨幣,先進到我都唔多識,搵女友小熊攪!一入店舖見到右邊有一排一人獨立位,哩個設計係D韓燒少見,咁就啱哂D獨獨嚟幫襯.小熊點咗份1號餐,韓式菜包黑毛豬五花,原因係佢話被 Menu 上 "飽住瘦身" 哩四個字吸引,仲有價錢唔貴幾十蚊有交易! 好過漢和又加價仲要收加一!我再點牛仔骨,韓式牛肉餅,豬肉餅同豬大腸,幾十蚊幾十蚊落單好抵好化算!五花腩切得比較薄而且爐夠猛所以好快熟,要小心睇火,第一次燒牛仔骨時無處理過就放入過爐,感覺唔多入味,第二轉再燒時先用淋上燒汁,再用個夾篤吓件牛仔骨,篤至肉質鬆散先至

可能佢要韓燒 + 錢燒先唔痛! 燒就緊係我D錢啦!

五花腩切得比較薄而且爐夠猛所以好快熟,要小心睇火,第一次燒牛仔骨時無處理過就放入過爐,感覺唔多入味,第二轉再燒時先用淋上燒汁,再用個夾篤吓件牛仔骨,篤至肉質鬆散先至燒,口感同味道正好多!

牛肉餅同豬肉餅好奇怪,燒果時完全無散開,但入口又好鬆軟 Juicy.

一韓燒仲有個賣點係飲品,我地點咗荔枝梳打同梳打,用倒插擺放方法,好鬼有台型!原本無打算叫咖啡,隔離枱叫咗一杯外相好吸引,於是我地又點一杯朱古力咖啡,味道又濃又夠甜 (Apps 落單時可以揀多甜少甜多冰少冰).

食完之後問小熊個肚有無痛,佢話個肚只係好脤無痛,但我部電單車被人搬攪到刮花! 心痛!
~~>_<~~
  • 朱古力咖啡
2023-05-17 76 views
朋友叫去食韓燒,減肥中喎, 不過一眼見到1號餐:飽住瘦身(韓式菜包黑毛豬五花), $85 有300克, 好抵, 超吸引, 二話不說, 即叫。套餐上枱, 見黑毛豬肥瘦均勻, 分量亦多, 一定夠飽, 但點解會瘦?可能係用生菜代替白飯, 健康D!食肉獸嘅朋友叫左5號餐(牛氣十足)$118, 有牛小排、牛板腱、橫膈膜, 一次過可以品嚐牛的3款不同部位, 薄切嘅牛小排最好食, 快熟, 非常嫩口, 小許油脂, 有𡁻頭食咗豬同牛, 點都要食埋雞嘅, 100G嫩雞肉都只係$21, 又好真係好嫩滑, 值得推介。最好揀個非繁忙時間去, 食完韓燒就有時間食番杯雪花冰, 價錢$38-$483.6牛乳雪花冰已經好好食, 分別配上抹茶雪糕同大大粒紅豆, 完全係錦上添花, 如配芒果肉, 芒果糯米糍, 芒果雪糕, 簡直係芒果控必選, 真材實料, 無法抗拒。
  • 芒果糯米糍3.6牛乳雪花冰
2023-05-08 170 views
初開業係幾好,都成日食會去食,但越來越差,之後每次都係甘,叫人點繼續幫襯,可能只係我一個甘唔好彩啦,但真係怕鬼左啦囧囧囧囧囧囧叫2號餐牛,每到食到擺下面既肉就見有黑色野既肉,問職員咩黎,留底句血,走左之後再叫另一個職員👩‍💼⋯⋯叫佢換番冇血呵呵……………本來都唔打算食,見到甘樣,朋友問職員拎左剪刀✂️,努力剪走肥肉再燒總結較剪係成餐最好既野😂⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯
囧囧囧囧囧囧
之後再叫另一個職員👩‍💼⋯⋯叫佢換番冇血
2023-05-06 70 views
未去過啟德站,原來已經建築了很多大廈,剛剛好朋友搬了入去住,今晚約了去新蒲崗Mikiki商場一韓燒食晚飯。見到有一個飽住瘦身餐,淨係聽個名就要叫一個啦😊之前都聽過生銅飲食可以減肥,呢個餐就係無飯,以韓式菜包黑毛豬五花肉,食起來冇咁油膩,又可以有啲菜健康啲,跟餐仲有迷你沙律、韓風湯。一韓「芝」味餐有好多嘢食,包括牛五花、豬頸肉、嫩雞肉、芝士年糕2件,一次過食到牛豬雞,仲有芝士年糕添,好滿足,跟餐包迷你沙律、韓風湯。喜歡食牛嘅朋友的確好開心,除咗套餐仲可以加配其他肉類,横膈膜肉、牛五花、牛板腱、美國牛仔骨、牛小排等。熱比利時朱古力,要了少甜好味;青蘋果乳酸味道比較清新,因為支持環保,走了飲管。甜品是奶油芒果牛角包窩夫,加配芒果味雪糕球更豐富😋。

2023-05-05 862 views
今晚去咗mikiki新開嘅韓式燒肉店,好色之餘仲非常抵玩,值得推介。我同朋友試咗唔同嘅菜式,包括北海道產黑毛和牛套餐、飽住瘦身生酮黑毛豬五花腩套餐、窩夫同埋雪花冰,全部都好好味!北海道產黑毛和牛套餐包括牛肩胛拼肉眼蓋,牛肉好肥美,入口即溶,仲好重牛味同埋油香。隨餐附送迷你沙律、韓風湯同白飯,韓風湯比平時嘅麵豉湯好飲,白飯亦加咗飯素。套餐仲有黑松露日本生雞蛋,燒完牛肉點雞蛋食,又有蛋香又可以幫燒肉降溫。飽住瘦身餐係一個生酮套餐,無飯不過有韓式菜,用嚟包黑毛豬五花腩。五花腩好肥美好多脂肪,套餐仲有泡菜等三色前菜同埋韓風湯,非常開胃!我哋加咗溫泉蛋沙律,上面鋪咗啲蟹籽,又健康又有咬口。我哋仲叫咗蜂巢豬皮,油脂感十足,但係唔會太膩,仲有啲微微甜嘅味道,好好食,直情後悔嗌得太少。黑毛豬梅肉,油脂分佈均勻。如果你鍾意食牛,亦可以試下佢哋嘅牛小排,好軟腍。牛脷就切得夠薄,好易燒,口感都好好!唔知點解好好胃口,就追加埋佢哋嘅燒韓式芝士年糕,上菜嘅時候年糕上面附燒烤說明,非常貼心。燒完之後嘅年糕暖暖地又煙韌,非常新奇。最後,我仲試咗佢哋嘅甜品同飲品,我叫咗玫瑰荔枝梳打,好香玫瑰味。朋友叫咗藍柑麝香葡萄梳
北海道產黑毛和牛套餐

溫泉蛋沙律

我哋加咗溫泉蛋沙律,上面鋪咗啲蟹籽,又健康又有咬口。
蜂巢豬皮

黑毛豬梅肉

黑毛豬梅肉,油脂分佈均勻。
牛小排

如果你鍾意食牛,亦可以試下佢哋嘅牛小排,好軟腍。
牛脷

牛脷就切得夠薄,好易燒,口感都好好!

藍柑麝香葡萄梳打

朋友叫咗藍柑麝香葡萄梳打,兩杯飲品都可以選擇少甜少冰,好清爽好消暑!
芒果糯米糕3.6牛乳雪花冰

芒果糯米糕3.6牛乳雪花冰都好好味,雪花冰有好香濃奶味,而且芒果鮮甜,糯米糕又口感軟糯,非常好食!
奶醬牛角包窩夫

奶醬牛角包窩夫,窩夫脆口,上面灑咗啲花生碎,並塗上奶醬同花生醬,好邪惡!
2023-04-27
  • 芒果糯米糍3.6牛乳雪花冰
  • 韓式菜包黑毛豬五花
  • 芝士年糕
2023-05-01 93 views
在稅務局處理完事項,一場來到啟德,當然順道逛商場;晚飯時間,在Mikiki發現這家一韓燒,超級抵食實惠!淺色木紋餐枱,明亮燈光,感覺十分舒適整潔。近年流行生酮飲食,控制碳水化合物的攝取量,有助燃燒脂肪以修身。見到這「飽住瘦身」套餐只需 $85!小妹當然不會錯過。套餐有300g的黑毛豬五花腩及韓式菜包再配三色前菜 、韓風湯,份量充足。黑毛豬五花腩,肉香撲鼻,口感結實,無豬膻味。同行友人點了極上牛之選 $162套餐的兩款牛肉是牛小排拼橫膈膜 ,再配迷你沙律、韓風湯和白飯。牛小排脂肪分佈均勻,厚薄適中,肉味香濃,口感鬆化。套餐以外,再點了些烤肉小吃。韓式豬肉餅 $24,價廉物美。感覺有點像午餐肉,但鹹度減少,混了點疏菜,感覺更健康。嫩雞肉$13,肉質鮮嫩彈牙,分量也不少,超值!泡菜很地道韓風,味道不錯,多點了一份也只需$10。正餐過後,令人期待的甜品壓軸登場:抹茶紅豆牛角包窩夫 + 抹茶雪糕 $44紅綠相間的賣相十分吸引,雪糕窩夫實為甜品中最愛。另一款甜品是芒果糯米糍配3.6牛乳雪花冰 $48賣相精緻平實,質素喜出望外;雪花冰的絲絲細緻入口質感充分呈現,令人難望。飲品巨峰乳酸和青蘋果乳酸 $

淺色木紋餐枱,明亮燈光,感覺十分舒適整潔。

見到這「飽住瘦身」套餐只需 $85!小妹當然不會錯過。

套餐有300g的黑毛豬五花腩及韓式菜包
再配三色前菜 、韓風湯,份量充足。

黑毛豬五花腩,肉香撲鼻,口感結實,無豬膻味。

同行友人點了極上牛之選 $162

牛小排脂肪分佈均勻,厚薄適中,肉味香濃,口感鬆化。

套餐以外,再點了些烤肉小吃。

嫩雞肉$13,肉質鮮嫩彈牙,分量也不少,超值!

泡菜很地道韓風,味道不錯,多點了一份也只需$10。

正餐過後,令人期待的甜品壓軸登場:
抹茶紅豆牛角包窩夫 + 抹茶雪糕 $44
紅綠相間的賣相十分吸引,雪糕窩夫實為甜品中最愛。

另一款甜品是芒果糯米糍配3.6牛乳雪花冰 $48

飲品巨峰乳酸和青蘋果乳酸 $21亦是相當超值。

一向好鍾意食韓國野,呢日去新蒲崗探朋友🌈朋友帶左我試一間韓式燒肉 一韓燒📍-係商場內,環境好乾淨,唔會太大味✅以韓式燒肉為主,分唔同餐點,唔夠再加點我點了韓式菜包黑毛豬五花200g💚配生菜,包肉醬,洋葱,蒜片,泡菜,青辣椒呢個餐會有埋餐湯同三色前菜🥬🥒🌶無飯真係生酮之選,因無飯🤣五花肉份量都好夠😋加埋生菜食反而唔會太膩,好抵食!😁-朋友揀左牛小排拼牛板腱拼牛橫隔膜150g🥩呢個餐就配上三色前菜、飯同紫菜湯🥣牛肉色澤均勻,唔會太薄✔️-女仔當然想食埋甜品,我地點左抹茶紅豆3.6牛乳雪花冰同🍧奶油芒果牛角包窩夫🧇我推薦奶油芒果牛角包窩夫,好脆唔會太甜!🤩朋友點的雪花冰都好大份呀!😍-飲品我地就點左紅棗茶同玫瑰荔枝梳打🍹反而飲品想對會偏甜!🔎-好抵食既韓燒,精緻之選!唔駛食到太飽!💚🧡不過可惜地點唔算成日去呢‼️
一向好鍾意食韓國野,呢日去新蒲崗探朋友🌈
朋友帶左我試一間韓式燒肉 一韓燒📍
係商場內,環境好乾淨,唔會太大味✅
以韓式燒肉為主,分唔同餐點,唔夠再加點
我點了韓式菜包黑毛豬五花200g💚
配生菜,包肉醬,洋葱,蒜片,泡菜,青辣椒
呢個餐會有埋餐湯同三色前菜🥬🥒🌶
無飯真係生酮之選,因無飯🤣
五花肉份量都好夠😋
加埋生菜食反而唔會太膩,好抵食!😁
朋友揀左牛小排拼牛板腱拼牛橫隔膜150g🥩
呢個餐就配上三色前菜、飯同紫菜湯🥣
牛肉色澤均勻,唔會太薄✔️
女仔當然想食埋甜品,我地點左抹茶紅豆3.6牛乳雪花冰同🍧
奶油芒果牛角包窩夫🧇
我推薦奶油芒果牛角包窩夫,好脆唔會太甜!🤩
朋友點的雪花冰都好大份呀!😍
飲品我地就點左紅棗茶同玫瑰荔枝梳打🍹
反而飲品想對會偏甜!🔎
好抵食既韓燒,精緻之選!唔駛食到太飽!💚🧡
不過可惜地點唔算成日去呢‼️
三色前菜
紅棗茶
奶油芒果牛角包窩夫
抹茶紅豆3.6牛乳雪花冰
2023-04-27
$140 (Dinner)
三色前菜
紅棗茶
奶油芒果牛角包窩夫
抹茶紅豆3.6牛乳雪花冰
  • 韓式菜包黑毛豬五花
2023-04-27 69 views
📍新蒲崗 一韓燒✨📍Mikiki之排新開左一間韓燒店,令到Mikiki除咗牛角,有多一個燒肉選擇。今日終於有機會來試一試!價錢唔算貴,而且新開張有優惠,性價比幾高。成個環境闊落舒服,唔會好大油煙。服務員態度好好,好積極主動。✨1號餐 韓式菜包黑毛豬五花 200g $67呢個餐冇飯,因為係生酮飲食,標榜飽住瘦!燒五花肉,真係超級好食,個餐會有生菜配埋,用嚟夾肉一流🥹!餐廳嘅爐兩個人用,剛剛好,而且好夠火候,可以燒到啲肉有焦香,但又唔燶,因為係網燒!✨5號餐 牛氣十足 250g $160呢個餐有三款牛:牛小排、牛板𨫡、牛橫膈膜叫咗份大份嘅,都好夠食今次係兩個人一齊食,所以可以Share d 肉咁就會食到豬&牛✨另外再加一點咗一份雞肉 50g $13✨同埋一份100g豬五花 & 牛小排飲品😆做緊特價!有七折✨玫瑰荔枝梳打 折後$30.8✨ 藍柑麝香葡萄梳打 甜品😋超高性價比!一定要食!✨ 朱古力糯米糍3.6生乳雪花冰 $38✨ 柚子蜜糖牛角包窩夫 $29 加抹茶味雪糕球 $10雖然呢度唔係任食,但係我覺得咁樣單點都好夠,食咗咁豐富,最後每人都係$200左右,比起任食放題,我覺得單點更加性價比
📍新蒲崗 一韓燒✨📍

✨1號餐 韓式菜包黑毛豬五花 200g $67
呢個餐冇飯,因為係生酮飲食,標榜飽住瘦!
燒五花肉,真係超級好食,個餐會有生菜配埋,用嚟夾肉一流🥹!

✨5號餐 牛氣十足 250g $160
呢個餐有三款牛:牛小排、牛板𨫡、牛橫膈膜
叫咗份大份嘅,都好夠食
今次係兩個人一齊食,所以可以Share d 肉
咁就會食到豬&牛

✨另外再加一點咗一份雞肉 50g $13

✨同埋一份100g豬五花 & 牛小排

飲品😆做緊特價!有七折

✨玫瑰荔枝梳打 折後$30.8

✨ 藍柑麝香葡萄梳打

甜品😋超高性價比!一定要食!
✨ 朱古力糯米糍3.6生乳雪花冰 $38

✨ 柚子蜜糖牛角包窩夫 $29
加抹茶味雪糕球 $10

雖然呢度唔係任食,但係我覺得咁樣單點都好夠,食咗咁豐富,最後每人都係$200左右,比起任食放題,我覺得單點更加性價比高!大推!

而家去Mikiki方便好多,只要搭啟德站好快到,今日約咗朋友喺Mikiki搵嘢食。好耐未食過韓燒了,有間新開無耐的韓式燒烤。手調飲品好抵,有七折,大大杯分量十足都係$30幾伩,我叫咗玫瑰荔枝梳打,好大杯,感覺好清甜,食韓燒最啱。藍柑麝香葡萄梳打我朋友叫左呢杯,評價都唔錯,加咗葡萄好清新。主食方面,叫咗一貴一平share。北海道產黑毛和牛餐牛肩胛拼肉眼蓋200g,牛非常大塊,分開咗兩盤,配沙律、韓風湯、飯素同黑松露日本生雞蛋。和牛果然高質,油脂平均分布,有入口即溶的感覺。燒一陣已經食得。飽住瘦身餐韓式菜包黑毛豬五花200g配三色前菜和韓風湯,五花肉加少少泡菜夾住一齊食,非常滋味,五花肉肥瘦適中。追加左韓式芝士年糕非常細心內附有小字條寫上燒烤方法,跟住嚟整,果然效果唔錯,外面有少少窿過,入軟綿綿,芝士味香濃。美國牛仔骨100 gram大約有兩塊,牛味濃郁,骨連肉好味。嫩雞肉只係叫咗50 gram都係$13 ,份量都唔少,配上生菜食,好味不錯。甜品朱古力糯米糍3.6牛乳雪花冰有驚喜,雪花冰用3.6牛奶做成,配上朱古力雪糕同糯米糍,口感豐富。仲有超多朱古力醬可以配搭。抹茶紅豆牛角包窩夫-加芒果

好耐未食過韓燒了,有間新開無耐的韓式燒烤。

手調飲品好抵,有七折,大大杯分量十足都係$30幾伩,我叫咗
玫瑰荔枝梳打,好大杯,感覺好清甜,食韓燒最啱。
藍柑麝香葡萄梳打
我朋友叫左呢杯,評價都唔錯,加咗葡萄好清新。
藍柑麝香葡萄梳打
主食方面,叫咗一貴一平share。

追加左
美國牛仔骨
100 gram大約有兩塊,牛味濃郁,骨連肉好味。
美國牛仔骨
嫩雞肉
嫩雞肉
甜品
抹茶紅豆牛角包窩夫
-加芒果味雪糕球
抹茶紅豆呢個配搭冇得輸,但係糖漿比較多所以略甜,能夠少甜就比較好。牛角包窩夫脆得來偏硬,如果鬆化一啲就更完美了。份量大份搭夠。
抹茶紅豆牛角包窩夫

2023-04-12
2023-04-16 113 views
今日第一次嚟到呢間一韓燒食嘢,叫咗牛五花200克,同一份黑毛豬五花拼嫩雞肉,都係200克,再加兩罐可樂。個枱面餐牌嘅設計幾特別,位置啱啱好可以陷入去,但係啲爐邊同埋櫃桶入邊略嫌衛生麻麻哋。一份豬拼雞,好快就嚟咗,但係份牛五花竟然等咗20分鐘都未嚟,同第一個侍應講仲好似冇乜反應咁樣。啲豬好似太薄,好容易就燒到變豬肉乾咁,啲雞又厚咗少少,燒極都唔熟。牛反而食落OK,都算多塊。啲醬料有五種,但係味道一般般,全部都好似酸酸甜甜咁。套餐仲附一個湯同埋一碗飯,碗湯好鹹好鹹,話係韓式湯但係麵豉湯咁味,碗飯太多水,好笠,唔好食。呢餐埋單$138,價錢合理。

呢餐埋單$138,價錢合理。

黑毛豬五花拼嫩雞肉
黑毛豬五花拼嫩雞肉  200g
牛五花200g
2023-04-15
$70 (Lunch)
牛五花200g
2023-04-09 651 views
好少嚟新蒲崗食嘢,都係第一次喺Mikiki商場度食嘢,原來都幾多餐廳,就快夏天又係時候減肥🧚🏻‍♀️,今次食生銅餐,食燒肉食飽自己先😚醬汁好多,一共有5款,我一次過試晒咁多款,樣樣都有唔同嘅風味😋🥢飽住瘦身— 韓式菜包黑毛豬五花呢個真係啱晒所有靚女減肥食,冇任何碳水,一人份量真係夠晒食!生菜好新鮮,每塊都夠大包晒所有嘅豬五花同埋配料入去,個人鍾意加酸蘿蔔同埋燒汁肉,食落酸酸甜甜,一啖一個菜包,勁滿足🤤原本佢有配製好嘅醬料,同原本豬五花好夾,豬五花肥瘦比例均勻,本身都冇咩油膩感,本身帶少少辣度嘅醬汁就更加消滯👍🏻🥢極上之選— 牛小排拼橫隔膜一set咁樣嗌其實都有好多變化,湯可以揀韓式湯或者味噌湯,配菜都可以揀沙律或者泡菜😎牛橫膈膜會比較偏瘦少少,建議時間要掌握比較好啲,如果唔係就容易會有少少硬,牛味都好突出,用嚟送飯一流😽牛小排燒到兩面超香勁正,同筋膜連住,食落彈牙,口感層次好豐富,越咬越香口👏🏻👏🏻🥢黑毛和牛A4牛肩胛必食推介!超級大塊和牛🤩,而且厚度切得啱啱好,基本上兩面燒1分鐘就已經夠晒,如果唔係就會好老身,加少少黑椒同埋鹽落去燒,可以保留原本嘅牛味,咬落勁Juice,牛味喺口入面回

🥢飽住瘦身— 韓式菜包黑毛豬五花

🥢極上之選— 牛小排拼橫隔膜

🥢黑毛和牛A4牛肩胛

必食推介!超級大塊和牛🤩,而且厚度切得啱啱好,基本上兩面燒1分鐘就已經夠晒,如果唔係就會好老身,加少少黑椒同埋鹽落去燒,可以保留原本嘅牛味,咬落勁Juice,牛味喺口入面回香😋😋

🥢黑毛和牛A4肉眼蓋
如果想食肉質軟身少少可以試呢個,佢脂肪比例會比較平均少少,燒完之後都有入口半溶嘅感覺😻

🥢韓式豬肉餅
佢呢度大熱係韓式牛肉餅,不過食咗好多牛都想試吓豬肉餅😜,基本上成個口感都係好軟身,因為豬肉已經打到好碎,咬落去嘅時候有少少肉汁留咗出嚟,仲加咗少少蔥入去,增添風味😙😙

🥢抹茶紅豆牛角包窩夫
就算減肥都唔可以錯過甜品,如果想食嘅就建議預早嗌,因為即叫即整,都要等大約20分鐘左右,新鮮出爐嘅特別好食🥰🥰
原個牛角包擺入去焗,紅豆好軟綿,抹茶粉唔算話好濃味,清清地,牛角包好脆同厚身,再配埋雪糕食冇年濟,又可以加多重口感😚😚鍾意食窩夫嘅唔好錯過🥳
2023-03-29
2023-04-04 497 views
「一韓燒」在新蒲崗譽.港灣商場1樓,乘港鐵屯馬線啟德站,步行十分鐘左右便到達,也十分方便。餐廳門前有個老虎仔的動畫招牌,非常醒目。餐廳座位寬敞舒適,抽風良好,沒有油煙味。我點了兩個套餐,再加點其他燒烤食材、甜品、飲品等。“飽住瘦身--韓式菜包黑毛豬五花200g”,迷你沙律,韓風湯。肥瘦分明的五花腩,烤完肉香四溢,加點泡菜和燒肉醬,用生菜包住來吃,爽口彈牙,完全不覺膩,這是第一個驚喜。“牛氣十足--牛小排拼牛板腱拼橫膈膜150g”,三色前菜,韓風湯,白飯。牛肉肉質鮮嫩,牛味十足,入口有嚼勁而不韌。“黑毛和牛A4牛70g+黑松露日本生雞蛋”,和牛肉雪花均勻,肉汁豐富,點上生雞蛋來吃,特別滋味。“韓式牛肉餅100g”,已經煮熟調好味,烤香後,更顯味道出色,這是第二個驚喜。“韓色芝士年糕”,在慢火上烘一烘,外皮更加香脆,裏面流心,口感不錯。“牛脷100g",肉質爽口無渣,味道濃郁。“抺茶紅豆3.6牛乳雪花冰”,雪糕球、紅豆和雪花冰,牛乳雪花冰口感特別,令人一試難忘。“抺茶紅豆牛角包窩夫”,窩夫新鮮即製,牛油味濃,配合奶油的口感和味道,十分出色。第三個驚喜是能夠吃到一流的甜品。“芒果熱情果梳打”

我點了兩個套餐,再加點其他燒烤食材、甜品、飲品等。

“牛脷100g",肉質爽口無渣,味道濃郁。

“芒果熱情果梳打”,超大型,兩個人都喝不完。

“熱薄荷咖啡”,賣相很別緻,顏色相間,咖啡帶點薄荷味,也不錯。

最後的驚喜是這裏不加一,而且午市後飲品更有特價優惠。整體食物高質但價錢大眾化,真是非常滿意的一餐。
  • 飽住瘦身套餐,牛氣十足套餐,黑毛和牛,牛乳雪花冰,牛角包窩夫
2023-03-28 110 views
放假想食燒烤,就選左呢間定食的韓燒。本人食量較細,食放題會吾抵,定量的燒肉就十分適合我,性價比十分高。加左300g架牛五花,都係八十幾蚊。牛五花肉啖啖牛油的肉香味,加試個飯同沙律,一點也不膩,真係一口接一口。不過個韓風湯不太特別。就一般的味噌湯。佢架燒肉醬好多選擇,個人特別鐘意個日式燒肉醬汁,令到肉甜得來又有日式風味。除左日本燒肉汁,仲有韓或式燒肉汁同其他兩種醬。呢間餐廳自助形式,自己燒同電子形式下單。十分適合和朋友聊天食飯的人,不被打擾!
雖然香港已全面通關,奈何公司人手不足,實在不能請假去旅行,唯有留港吃吃喝喝來好好發洩,碰巧bff生銅中,所以就來吃個韓燒吧。 今日就來新蒲崗的“一韓燒”吃韓國燒肉,平日經過這家餐廳門外總是會出現少人龍,幸好這天下雨關係,食客不多,就不用等位就可以入座。 韓燒套餐選擇極多,共有10款,除1號生銅餐外,全都包了白飯。另外,隨餐跟配韓風湯、前菜或沙律選擇。 朱古力咖啡及榛子咖啡飲品正進行7折或買一送一優惠,價錢非常化算,兩款咖啡的味道都很有水準,喝後超醒胃,而且與燒肉的味道亦很搭。 韓式菜包黑毛豬五花五花腩是薄切,豬肉及脂肪比例剛好,而且肉入帶有點點脆骨,燒烤後五花腩有點香脆,但肉汁仍然能保留,以新鮮生菜、泡菜、醃蒜片及醬料一同享用,感覺超滿足。 牛小排拼牛板腱牛小排油脂含量較多,帶有濃郁牛肉肉香,QQ彈彈,燒至7成熟味道剛剛好,即使燒至全熟,口感都不會粗鞋,加了燒肉汁就已經很惹味。牛板腱肉內有點點肉筋,所以入口有嚼勁,亦較牛小排更有彈性。 牛脷牛脷大大塊,不是薄切,燒時就要花多點時間,牛脷肉質軟嫩,入口多汁有彈性。 韓國蜂窩豬皮豬皮是厚切,口感煙煙韌韌,外層香脆,內層軟滑,入口有勁道,吃後
朱古力咖啡及榛子咖啡
韓式菜包黑毛豬五花
牛小排拼牛板腱
韓國蜂窩豬皮
豬皮是厚切,口感煙煙韌韌,外層香脆,內層軟滑,入口有勁道,吃後不會有油膩感覺。
牛大腸及牛小腸
若兩者相比,牛大腸的脂肪量較牛小腸多,雖然燒香後內層大部分脂肪都被迫出來,但入口時仍有一股油香,口感亦較牛小腸有咬口,相反,牛小腸燒香後,外層會變得香脆,兩者比較個人較喜歡牛小腸。
除了轉韓燒外,餐廳還有人氣韓式甜品,雪花冰及牛角包窩夫,最後我與bff各自點了兩款窩夫吃。

奶醬牛角包窩夫及柚子蜜糖牛角包窩夫
窩夫是即叫即做,賣相討好,窩夫口感香脆,內層柔軟,入口有層疊層的酥皮感,奶醬窩夫上加了雪糕及花生粒,吃時味道有點像花生醬西多,而柚子蜜糖窩夫上層則時淋上大量蜜糖及柚子蜜,味道酸酸甜甜,充滿柚子果香。