2018-03-25 138 views
一次過滿足曬我肥妹要求😍 珍珠奶茶,打邊爐,任飲任食🤤朋友食過銅鑼灣的101涮涮鍋然後強烈推介我試, 聽到任飲台式特飲已經拿拿臨book 位。先黎伙計姨姨耐心講解各類選項, 主要揀湯底,肉類,火鍋拼盤。 先有前菜小食麻辣木耳同麻將手撕雞, 好味 唔辣嘅。湯底 我心想係三杯雞嘅, 但見火鍋配料中有雞件所以就揀三杯卜卜蜆煲然後自己加雞! 雞件好滑好重味,果然好有台灣三杯雞feel。脆鯇腩夠曬脆 又唔會比埋曬D 骨我。巨型嚮玲, 大力夾係會散, 所以係好新鮮嘅。個set 包括呢D 牛頸脊肥牛片, 同丸類餃類拼盤。牛: 比較厚身, 唔算鬆化, 但好有牛味。墨魚丸好好食, 真係手打,彈牙,有墨魚肉。不過同時間墨魚汁鳥結糖 同 太極冬菇 變得好相似喇, 好在都算好食...另外兩款黑松露餃都好香黑松露味,不過又係有D 相似,分唔到蟹肉定豚肉。加$30 的海鮮, 美國桶蠔都新鮮好味, 蜆就冇特別,我就覺得加唔加都得。重點黎喇.... 我真係好鍾意飲珍珠奶茶, 平時只可以偷偷地買去陪打邊爐, 但呢度可以任飲任叫, 真係好開心咖...一杯愛文水果冰茶一杯係盆栽珍珠咖啡!好飲!最後有杯仔甜品,木糠士多啤梨布

先有前菜小食麻辣木耳同麻將手撕雞, 好味 唔辣嘅。

雞件好滑好重味,果然好有台灣三杯雞feel。
脆鯇腩夠曬脆 又唔會比埋曬D 骨我。

巨型嚮玲, 大力夾係會散, 所以係好新鮮嘅。

個set 包括呢D 牛頸脊肥牛片, 同丸類餃類拼盤。
牛: 比較厚身, 唔算鬆化, 但好有牛味。

加$30 的海鮮, 美國桶蠔都新鮮好味, 蜆就冇特別,
我就覺得加唔加都得。

一杯愛文水果冰茶一杯係盆栽珍珠咖啡!好飲!

最後有杯仔甜品,木糠士多啤梨布甸, 雖然好飽但都值得試埋佢, 唔算太甜。

總括兩小時,我自己就唔係好夠喉, 無限追加嘅料食得唔多就已經好滿足好飽,佢個set 已經好豐富。 杯台式飲品又飲唔到第三杯...🤣🤣🤣唯有等下次啦😍😍 真係一間可以好滿足嘅餐廳。

2018-03-25 95 views
9點半後出動覓食,想起厚福街,逛一逛忽然想烚下烚下,就算了101。湯底選了蜆肉涮涮鍋,可選大中小辣,另外加68元,可選蟹湯,但這次先試一些基本的。湯內有少量鴨血,豆腐之類,如果多一點就好了。(本身實在很愛吃台式火鍋的鴨血)先來了一碟新鮮炸起的響鈴,脆得很,沾一點湯,非常開胃。另外,跟餐的牛肉也不會太老,其實丸類,餃類也不錯。餐內食物較少蔬菜類,所以追加食物中,菜類較多,可以平衡一下。飲品方面,101 /沖繩啤酒,可無限添飲,三五個己,真正一樂也。若果不喝酒,也可以點盆栽奶茶,肥肥矮矮的杯,加上裝飾,真的蠻像盆栽的。值得一提,由於本身背著很大的物件,他們特意安排卡位,讓我們坐得舒服一些,店員也很有禮貌,大大加分呢

2018-03-24
$300 (Dinner)
2018-03-24 110 views
講開打邊爐,同事們就個個舉哂手話要食呢間我地今晚一行四人就一於試試佢啦~由於係樓上餐廳,喺門口完全唔會知有幾大地方上到去見到座位同座位之間都幾舒適我地就被安排左去坐卡位,椅背有大半個人咁高,所以我地都覺得幾有私人空間我地叫左個「極上吃到飽套餐 配 101特選手工火鍋拼盤」 詳情如下:另外再加 +$68 轉左個長腳蟹湯底哇!份量十足呀,要食哂啲蟹先可以開始打邊爐大部分的蟹腳入面啲肉都唔削之餘,仲幾鮮甜之後當然唔少得混醬啦!呢道有九款材料比你隨意混,而我都係要炸蒜+生蒜+辣豉油就夠啦~先黎既當然係前菜 — 手撕雞 同埋 麻辣木耳 (無限追加)手撕雞的麻醬夠哂多,而木耳唔算話好辣,但勝在夠凍!兩款前菜我地分別追加左三次哈哈輪到主角們逐一登場啦~先來嘅係肥牛片 (個名太長,全名可睇番上面menu)安格斯牛肉用黎打邊爐我會話係据扒以外的另一選擇輕輕灼一灼已經食得脂肪分佈平均的牛肉味極濃之後就係個拼盤啦係由八款特色的丸同埋餃而組成的個人覺得以下幾款食完真係翻尋味:墨魚汁鳥結糖 (左上)其實佢係一條變左長方形的墨魚丸但加左墨汁而整除左外觀上有衝擊之外,墨魚味會更重咬落去仲有一粒粒墨魚係中間太極冬菇
講開打邊爐,同事們就個個舉哂手話要食呢間
我地今晚一行四人就一於試試佢啦~

由於係樓上餐廳,喺門口完全唔會知有幾大地方
上到去見到座位同座位之間都幾舒適
我地就被安排左去坐卡位,
椅背有大半個人咁高,所以我地都覺得幾有私人空間

另外再加 +$68 轉左個長腳蟹湯底
哇!份量十足呀,要食哂啲蟹先可以開始打邊爐
大部分的蟹腳入面啲肉都唔削之餘,仲幾鮮甜

之後當然唔少得混醬啦!
呢道有九款材料比你隨意混,
而我都係要炸蒜+生蒜+辣豉油就夠啦~

先黎既當然係前菜 — 手撕雞 同埋 麻辣木耳 (無限追加)
手撕雞的麻醬夠哂多,
而木耳唔算話好辣,但勝在夠凍!
兩款前菜我地分別追加左三次哈哈

輪到主角們逐一登場啦~
先來嘅係肥牛片 (個名太長,全名可睇番上面menu)
安格斯牛肉用黎打邊爐我會話係据扒以外的另一選擇
輕輕灼一灼已經食得
脂肪分佈平均的牛肉味極濃

之後就係個拼盤啦
係由八款特色的丸同埋餃而組成的
個人覺得以下幾款食完真係翻尋味:

墨魚汁鳥結糖 (左上)
其實佢係一條變左長方形的墨魚丸
但加左墨汁而整
除左外觀上有衝擊之外,墨魚味會更重
咬落去仲有一粒粒墨魚係中間

太極冬菇 (左上二)
黑色個邊味道係同上面鳥結糖一樣的
而另一邊就係蝦丸
連埋下面舊冬菇一齊食味道好豐富
外面應該唔會有呢款丸食
所以必定要試!

黑松露芝士豚肉餃 (右下)
剩係睇外表你可能會以為係普通一舊餃
但食落去真係 超 級 好 味 !
濃濃的黑松露味喺舊餃入面爆出黎
入面的芝士未話去到可以拉絲
但勝在味道同豬肉都好夾
成舊餃夾埋一齊就好fusion的感覺
中國菜的樣子,外國菜的味道

飲品方面,
我就叫左杯「盤栽特濃朱古力珍珠」
超級大杯,賣相亦可愛

留意番,除左酒精飲品外,其他都係無限追加~

總括來講,
呢間餐廳個人覺得實在名不虛傳
每款食物都係水準以上,值得一試
2017-12-13
$315 (Dinner)
2018-03-24 91 views
上次難得我地一共十個人打邊爐,餐廳安排左個包廂,可以盡興無需要驚嘈襯人地!o叫到成臺都係套餐~ $288就係極上成人收工套餐/ $278極上成人夜市!牛肉火鍋點少得?佢有兩款添㗎!拼盤真係咩都要!餃子呀丸子呀咩都有~~湯底其中一個朋友點左卜卜蜆!呢一款巨型超級長響鈴系必叫!!!真係長到好似手臂。但索湯一流!仲有大量既丸子呀、芋圓、鹵水黎打邊爐。除此之外,仲有好多特別古靈精怪的丸子。飲品方面,大家都贊同盆栽珍珠奶茶系最好飲既一件。甜品就不過不失。
o

牛肉火鍋點少得?佢有兩款添㗎!

拼盤真係咩都要!餃子呀丸子呀咩都有~~

湯底其中一個朋友點左卜卜蜆!

仲有大量既丸子呀、芋圓、鹵水黎打邊爐。

除此之外,仲有好多特別古靈精怪的丸子。

飲品方面,大家都贊同盆栽珍珠奶茶系最好飲既一件。

甜品就不過不失。

2018-03-19 74 views
This is a famous hotpot place in TST. We had a really good time in this restaurant. They served a wide variety of food with some creative ideas for certain things.On the menu, there are mainly two selections of food. We got the beef and Taiwanese set of items. These are the unique food items that you can find here. They are really worth a try!After the pre-ordered set, there is also a list of other food that you can have. It's all you can eat style!We really like the atmosphere around and the fo

We really like the atmosphere around and the food they provided. We had such a relaxing evening and satisfying shabu shabu!
101手工涮涮鍋🥘🥘🥘($288)天氣又轉涼 唔係煲仔飯就係雞煲打邊爐😆今次就同一班朋友去左 包食到飽既涮涮鍋店😋😋! 首先揀煲底 然後就揀肉揀拼盤, 最後就揀追加既食品啦 追加既料一d都唔hea!個人比較推介既煲底係三杯雞😍同埋101拼盤!雖然已經叫左少辣都仲係辣左d, 但個底真係非常惹味😳😳加埋d即炸響鈴真係好好味 ~手切安格斯prime grade 牛頸脊不得不提一下佢個 肥牛片真係好香肉味而且脂肪味一流!呢個亦係覺得三杯雞比較好既原因就係佢同好多食材都比較夾,淥完之後亦都唔洗點醬已經非常之好食!滷水拼盤都滷得入味但係101拼盤個味好似夾d鍋底多d🤔~同埋芋丸都可以咁食都係第一次😆個人中意甜食多啲不過幾得意既追加推介: 稻底烏冬 好味仲要任叫!平時係超市買一個都唔平,我地一行9人最後加埋叫左10個有多都清曬🤷🏻‍♀🤷🏻‍♀🤷🏻‍♀點都要試下佢地推介既特色丸🤣👍🏻唔錯唔錯飲品就比較推介珍珠系列 其他都麻麻地🙊最好既地方就係呢到有房!岩曬我地呢d咁嘈既人🤣🤣🤣大聲講大聲笑都唔怕嘈到人呀嘛(自行混醬都有好多選擇)
101手工涮涮鍋🥘🥘🥘($288)

天氣又轉涼 唔係煲仔飯就係雞煲打邊爐😆
今次就同一班朋友去左 包食到飽既涮涮鍋店😋😋!

手切安格斯prime grade 牛頸脊

點都要試下佢地推介既特色丸🤣👍🏻唔錯唔錯

飲品就比較推介珍珠系列 其他都麻麻地🙊

(自行混醬都有好多選擇)
2018-02-09
$300 (Dinner)
  • 101特選手工火鍋拼盤
2018-03-13 131 views
尖沙咀真係好多野食,LUNCH時間冇咩人,周圍都唔洗排隊。見到門口有個牌寫住台灣涮涮鍋,幾特別所以上左去食。未夠12點間舖未開門,不過店員好人比我地入左去坐住先。1人基本選擇:湯底X1;麵X1;餸X3款;飲品X1。我自己選擇左蕃茄湯+台灣麵+花枝丸+魚角+芝士竹輪+蜂蜜綠茶 >3<真心!個蕃茄湯好香好濃! <3台灣麵對比起其他選擇較有特色!亦好吸湯,D湯好快冇哂!所以第一樣食既野係個麵呀!(餐廳個牌有寫) 餸就正正常常!魚角都幾特別!好味架!竹輪同吉X家個邊爐一樣!份量每款都有3粒!算抵呀!@@芽菜配料都估唔到咁多!正! *3*蜂蜜綠荼都係正常!朋友點個個係豬骨湯+台灣麵+台灣腸+魚腐+蜂巢豆腐+蜂蜜綠茶 >3<豬骨湯比較淡!建議可以整濃d! ><麵(上面寫左)台灣腸幾好味!魚腐好新鮮!豆腐冇得輸(下次食一定叫) *v*綠茶上面講左啦!每人都係$48,講真!真係好抵!特別一讚d員工,又快手又清晰!最重要係 有 笑 容 期待下次再黎食 >0<

1人基本選擇:湯底X1;麵X1;餸X3款;飲品X1。

真心!個蕃茄湯好香好濃! <3

芽菜配料都估唔到咁多!正! *3*
蜂蜜綠荼都係正常!

豬骨湯比較淡!建議可以整濃d! ><
麵(上面寫左)
綠茶上面講左啦!

每人都係$48,講真!真係好抵!
特別一讚d員工,又快手又清晰!最重要係 有 笑 容

期待下次再黎食 >0<
2018-03-06
  • 蕃茄湯底
  • 台灣麵
2018-03-09 116 views
呢個下午茶食得都幾突然。因為今朝太早食早餐既關係,去到午餐時間又唔肚餓🤦🏿‍♀️附近行吓下街又行到三四點,開始想食下野。見到呢間餐廳有得飲珍珠奶茶同賣台式食物同飲品,又有得坐低慢慢食。所以就試吓佢啦🤤🤤🤤因為唔係好大食嘅關係,所以叫咗個有小食嘅套餐+多杯飲品🤓講下環境先,係有啲迫嘅,不過佢張枱夠大,食物質素我覺得OK啦,下午茶冇乜特別要求🙆🏿‍♀️價錢來講唔算太貴,都抵食嘅。同埋個新竹米粉唔錯唔錯可以試吓❤️
2018-03-09 132 views
在尖沙咀「口福街」,有一間台式火鍋店,叫101手工涮涮鍋,午餐提供明火米線火鍋。湯底有麻辣、三杯雞、豬骨、沙茶、蕃茄五款,今次點了蕃茄湯底,味道鮮甜帶蕃茄肉,配料選了牛肉、雞肉、芋絲,其份量和味道都十分好。除此之外,還包一杯台式飲品。以四十八的價錢來說,一定是物起所值!

2018-02-23 237 views
哎呀,朋友仔話自己一個都要去食呢句已經吸引左我喇就係咁一行六人就去食一個火鍋lunch 喇😆😆😆首先個價錢$48已經吸引得不得了,仲唔駛加一仲包飲品有冇咁誇吖係真係咁扺,冇花冇假仲有好多野揀,首先湯底已經有五款,唔係講笑,我地通常揀D穩陣D,所以楝左豬骨湯,而一個人都要去嘅朋友就揀左三杯雞,真係都好好味仲有麺底同三款餸揀😱😱其實又確係唔錯,味道賣相同服務真心讚👍🏻👍🏻而且我杯珍珠奶茶仲好鬼大杯添吖😱😱😱
哎呀,朋友仔話自己一個都要去食呢句已經吸引左我喇

就係咁一行六人就去食一個火鍋lunch 喇😆😆😆
首先個價錢$48已經吸引得不得了,仲唔駛加一
仲包飲品有冇咁誇吖
係真係咁扺,冇花冇假

仲有麺底同三款餸揀😱😱
其實又確係唔錯,味道賣相同服務真心讚👍🏻👍🏻
而且我杯珍珠奶茶仲好鬼大杯添吖😱😱😱

2018-02-04
$48 (Lunch)
2018-02-16 206 views
年三十 5人來這裡團年,整體不錯。服務貼心,侍應的反應很快,令人滿意。食物的水準也好,海鮮鮮味,手工材料款式特別、有驚喜,挺很有台灣味。點了冬瓜長腳蟹湯底,打邊爐時狂飲湯的人表示不錯,冬瓜吸了湯好吃,長腳蟹份量足。牛肉肥瘦合口味,牛味很重; 如不是食肉獸,份量也合適。手工配料有驚喜,特別喜歡墨魚鳥結糖,有嚼勁,有墨魚香。即食的魚皮和響鈴亦好好味。飲品也令人滿意,大大杯,賣相亦討好,選擇也多。這款是沙冰配汽水,汽水可選可樂/雪碧/忌廉。果茶及珍珠奶茶的評價也不錯。另外,蟹柳棒大大條,味道挺鮮,推介。埋單時還有甜品,誠意可嘉。
年三十 5人來這裡團年,整體不錯。
服務貼心,侍應的反應很快,令人滿意。

牛肉肥瘦合口味,牛味很重; 如不是食肉獸,份量也合適。

另外,蟹柳棒大大條,味道挺鮮,推介。
埋單時還有甜品,誠意可嘉。
$350 (Dinner)
Celebration
Chinese New Year
2018-02-09 222 views
估吾到事前book咗檯,都要等20分鐘,好好彩,可以邊坐邊等,上去之前會經過條又長又令的樓梯。坐底之後,每人會有一份餐前小食,我個份係麻酸辣木耳,好味落完單,就緊係準備好的調味料先啦,選擇都幾多下,有9格,實有一格岩大家。落單前後吾洗10分鐘就黎咗個雞煲啦,好大份,好有效率。手工牛脊肉,吾係平時好薄個種,食落會令人有一種實在感脂肪比例都幾適中,好適合用黎打邊壚,滾一陣上水就食得啦,口感都幾軟身,吾錯手工小食都幾多選擇,肉丸,鴨血,餃子樣樣有的,賣相幾討好D野飲外型幾令味道吾錯,又大杯,砂冰,珍珠奶茶都係我的最愛,都有成十幾款,另外,仲有手工啤,水果茶,任我地叫,我自己叫完,當然係忍吾住要合照番幾張啦。海鮮選擇都有吾少,生蠔係又肥又大,點解縮極都甘大,另外的大蜆都幾大粒,馬刀貝的肉質幾彈牙,又食到鮮甜的味道成日去打邊壚的我都味見過甘大甘長的響鈴,出邊好少有依種手工響鈴,大到連個碟都裝佢吾住重點係,佢吾係得個樣,煮完上黎仲好脆,加埋金黃色的外表,真係名副其實,又睇得又食得今晚真係好滿足呀,放到成檯野食,成晚食咗甘多咸的野,緊係要食番的甜野啦

坐底之後,每人會有一份餐前小食,我個份係麻酸辣木耳,好味

落單前後吾洗10分鐘就黎咗個雞煲啦,好大份,好有效率。
手切安格斯牛頸脊肥牛片

手工牛脊肉,吾係平時好薄個種,食落會令人有一種實在感

手工小食都幾多選擇,肉丸,鴨血,餃子樣樣有的,賣相幾討好

手切安格斯牛頸脊肥牛片
2018-02-09 232 views
$3xx/位, 一set固定特式配料+湯底+甜品, 其他配料前菜飲品任意追加…食物質素屬於中高, 種類很多, 湯底材料很足。最愛魚皮餃, 魚餅, 墨魚條, 蟹腳棒…不得不介紹“紫薯水晶包” , 大家以為只會甜品出現的東西, 在火煱內怎麼樣好吃, 誰不知超級好味… 響鈴超級大條, 吃一條已飽了一半… 多種類選擇的台式飲品任叫任飲, 值得一讚!但用餐時間分兩個時段18:00- 20:30 or 21:00-23:30 ( 一個太早, 一個卻太晏) 大伙兒聚會實在難安排…
食物質素屬於中高, 種類很多, 湯底材料很足。
最愛魚皮餃, 魚餅, 墨魚條, 蟹腳棒…
響鈴超級大條, 吃一條已飽了一半…
多種類選擇的台式飲品任叫任飲, 值得一讚!

2018-02-08
$350 (Dinner)
  • 紫薯水晶包
2018-02-02 205 views
4位邊爐lover聚會當然係打邊爐,呢間第一次試,大家都好滿意!絕對可以encore。 首先,飲品除啤酒外都係任叫,而啲飲品絕對唔hea,我地叫左愛文芒可樂沙冰,出面叫韓國鋪頭都要成50蚊杯,仲要勁大杯又好飲! 湯底都好多元化,叫左冬瓜卜卜蜆海鮮鍋,勁多蜆,冬瓜煲到最尾先食,甜到不得了。我地加左每人30蚊嘅海鮮拼盤,睇落得3款海鮮其實有4款,珍寶蠔、大蝦、馬刀貝、卜卜蜆,全部都好生鮮,啲蠔熟左都唔會縮到變蠔豉,真珍寶size,但下次未必會叫,其他任叫嘅配料都夠。配給人頭份嘅有火鍋拼盤、響鈴魚皮,其中兩款餃係最出色,響鈴超巨形,滾耐啲先好味。肉類有兩款:安格斯 Prime Grade 牛肩脊同西班牙 iberico 黑毛豬肉片,平時我對牛係有偏愛,但今次不得不說啲豬確係比其他火鍋鋪好食好多。任點配料唔算超多,但應有嘅都有,而且質素唔錯。重點係芝士獅子狗同7寸大蟹柳,出面買好貴架!另外,啲台灣係橫薄切嘅,原來咁樣黎打邊爐,易熟又好味。台式火鍋仲有得點小晶包同蕃薯圓,我比較保守,對咸煮麻麻。

台式火鍋仲有得點小晶包同蕃薯圓,我比較保守,對咸煮麻麻。
2018-01-21
$360 (Dinner)
2018-01-28 258 views
今日係慶祝好姐妹生日,佢話佢之前食過呢間,覺得唔錯,可以再試,咁其他人冇乜意見,大家又唔得閒揀其他地方,見openrice可以訂位,所以訂左先Follow up 做得好好,好快就有人confirm 訂位我地book 左6點,就可以食到8:30,兩個半小時,時間都好充足!因為掛住食呀,所以冇影齊d相總之就揀左101特選手工火鍋拼盤個套餐啦,好多野食$288,另收$10醬油費特別推介呢碟,炸魚皮加炸響鈴,好好味,未見過咁大既響鈴,不過個人就最鍾意炸魚皮,炸得好好食,翠卜卜由於我地六個人關係,肉類可以每樣一碟,三碟都正正正重點係呢個手工拼盤,夠特色,亦好味飲品亦值得一讚,大大杯,好解渴因為好多野食關係,掛住食,唔記得影追加部分,欣賞追加可以揀好多唔同既火鍋配料,仲可以追加半份,唔會浪費另外唯一遺憾係,我地order左沙茶雞湯底,因為湯底較濃,有d越食越咸既感覺8:00 last order,8:20左右埋單,埋單後我地繼續坐多30分鐘,冇人趕走
今日係慶祝好姐妹生日

因為掛住食呀,所以冇影齊d相

總之就揀左101特選手工火鍋拼盤個套餐啦,好多野食
$288,另收$10醬油費

由於我地六個人關係,肉類可以每樣一碟,三碟都正正正

重點係呢個手工拼盤,夠特色,亦好味

飲品亦值得一讚,大大杯,好解渴

$320 (Dinner)
Celebration
Birthday