2018-05-19 461 views
呢到又平又好食呀!多款肉燥飯都係30幾蚊,仲有野飲!另外仲有葱油撈丁同芝士撈丁,都好好味!香辣三杯雞肉燥飯 $36啲肉燥夠多又多汁,飯煮得夠淋,三杯雞夠香夠辣,雞粒都滑身,仲有半隻滷蛋,同少量椰菜蘿蔔。成個飯份量唔算多,不過啱啱好飽,足矣。配凍柑桔檸檬+$3🍹有塊鮮檸檬係入面,好酸😖豬軟骨葱油撈丁 $38丁麵好幼身,唔會發脹哂,豬軟骨好足料,好淋,本身個醬撈麵都好好食,仲有葱油,好香!都有半隻滷蛋同蘿蔔👍🏻配凍蜂蜜綠茶 +$3 好重蜂蜜味,清甜。
香辣三杯雞肉燥飯 $36
配凍柑桔檸檬+$3🍹有塊鮮檸檬係入面,好酸😖
豬軟骨葱油撈丁 $38
配凍蜂蜜綠茶 +$3 好重蜂蜜味,清甜。
2018-05-06 442 views
-早幾日看過台灣的飲食節目,好懷念台灣的肉燥飯 ,但屯門區有肉燥飯吃的地方比較少,朋友想起附近有間101,那麽我們就去試一試。- 地方淺窄,而且明明有吉枱都要撘枱,坐得不是太舒服。-酥炸雞翼肉燥飯,雞翼大少適中,炸得剛好,夠香脆,而且不會太油膩,肉燥送飯真是一流,加上配有椰菜,吃起上來不會太膩。-三杯雞芝士公仔麵,三杯雞不夠香口,味道一般,而且汁太多,應該配撘白飯比較好。公仔麵碌得剛好,芝士份量足夠。
- 地方淺窄,而且明明有吉枱都要撘枱,坐得不是太舒服。

2018-04-04 367 views
其實食野係幾好味,例如豬軟骨肉燥飯,價錢都好貼地合理,唔駛加錢都有凍珍珠奶茶跟餐,座位格局都可以,枱與枱之間都有合理距離,可惜重點如題,啲呀姐實在當啲客唔係客,塊面西到令人毫無食肉,幾好味都冇心情食😢😢

2017-11-19 792 views
今早去到想叫厚牛油多士的早餐,那個啞姐幫我寫了厚多士,咁我同佢講我要厚牛油多士,點知佢同我講已落單下次先,我想什麼下一次?我再那個啞姐,佢就很差的態度問我咩,我就不忍她小佢!你話今時今日,呢D係咩服務態度?我去消費重要受氣?之前去過幾次服務都不是很好,東西就不是很好食,只是剛去到附近,我也想不到會上來過處寫咁多野!所以所有屯門友,今天開始不要去這間服務那樣差的餐廳!去麥當奴好過!對面馬路大把野食!不要去!
2017-11-19
Type of Meal
Breakfast
2017-11-14 489 views
叫左個豬軟骨肉燥飯才3X 蚊, 加野飲加多兩舊魚餅都是4X。抵食~肉燥飯本身唔會難食, 因為佢地都應該係用現成肉燥, 豬軟骨就完全唔係果回事, 似牛腩碎多D, 無軟骨, 只是偏瘦的牛腩, 不過入味GE, 唔難食。魚餅係炸GE...香口但油膩。
$40 (Lunch)
湯底清香,沒有加太多的味精,麵的軟硬度剛剛好,但是湯的比例相對比較少,建議唔好幫朋友叫定先,而份量來說,作為早餐,下午茶來說剛剛好,選擇都比起一般茶餐廳多,有麵類、厚薄多士、沙律、肉燥飯、價錢都相對平。早餐來說,我最喜歡他的三重奏,就是炒蛋,火腿,多士,配一個面。唔喜歡火腿餐肉醃製品的朋友可以考慮食沙律個個餐,就是沙律取代了火腿。無論你既選擇係咩,價錢都係$2X-3X,早餐仲去到12PM,岩晒夜起身又想食早餐既你。
有麵類、厚薄多士、沙律、肉燥飯、價錢都相對平。
2017-10-26
$30 (Breakfast)
2017-10-30 364 views
哩幾日媽媽有朋自遠方來,唯有暫停一下我地既膳食供應🙈今朝同我爸去左睇電影,順便去買外賣返屋企食,我爸提議買101,我又無咩所謂,橫掂都好耐無食過~我地一人揀左一個「一人套餐」,唔算好貴,一個飯,一個小食同加一杯大杯裝飲品醬汁雞扒拼玉子豆腐肉燥飯雞扒第一啖咬落去幾好食,味道好唔錯,不過第一舊食到最尾有少少騷味,好彩之後都無咩肉燥都好食,配飯唔錯玉子某程度上係我揀哩個飯既重點哈哈珍珠奶茶太甜,糖漿味好重,珍珠好少唔好食,基本上飲左兩三啖就無飲了其實印象中中過幾次伏...唔知點解今次都係選擇再害自己一次-_-花枝丸唔太好食,其中一粒仲要食左粒沙😰睇黎無論幾耐無食都好,都要記住個教訓先得,寧願齋食個飯都唔駛加小食野飲0.0 或者要記得試下其他款式
哩幾日媽媽有朋自遠方來,唯有暫停一下我地既膳食供應🙈

醬汁雞扒拼玉子豆腐肉燥飯
肉燥都好食,配飯唔錯
玉子某程度上係我揀哩個飯既重點哈哈

珍珠奶茶
太甜,糖漿味好重,珍珠好少唔好食,基本上飲左兩三啖就無飲了

花枝丸
唔太好食,其中一粒仲要食左粒沙😰

2017-10-27
Waiting Time
20 Minutes (TakeAway)
$55 (Lunch)
2017-04-14 1137 views
一向都好中意食呢度既肉噪飯個肉噪汁好食過台灣今次去係食下午茶 試下其他野叫左個香茅豬扒配一口西多($28)+$5有個火腿通豬扒係炸的 外脆內軟 明知係落鬆肉粉都覺得好食配埋少少甜既黑椒汁 我將啲汁不左去個清湯通粉到 即刻好食左!西多同茶記差唔多 都唔差既仲有點可以唔食我最中意既肉噪飯☺️☺️每次例叫士多啤梨雪香 男朋友話啲味好假 好似飲大隻奶粉咁 但我就好中意 加上有啲脆脆 口感好過隱
一向都好中意食呢度既肉噪飯
仲有點可以唔食我最中意既肉噪飯☺️☺️
豬軟骨肉噪飯
士多啤梨雪香
2017-04-14
$40 (Tea)
呢度咁多碟係一個餐黎
豬軟骨肉噪飯
2017-03-16 721 views
11點多來到屯門跟女朋友逛街,女朋友說不如先吃了午餐再去逛街,更說附近有一間好吃又便宜的台式肉燥飯餐廳,沒有吃早餐的我肚子也剛好有點空虛,所以便跟隨女朋友來到這餐廳。我點了一個巴東牛肉飯,份量也挺多的,肉躁不會像我以前在外面吃到的那樣過於甜,牛肉味道也是挺香的,不過有點兒韌,但女朋友說這種牛肉是這樣的,有「咬口」,未吃這這種牛肉的我也只好相信了。飲品我點了熱檸蜜,味道也不足,而且有足足四塊檸檬!聽女朋友說這裹的珍珠奶茶很好喝,而且還很大杯!但最近有點感冒,所以我也沒點到凍飲,唯有下次再來的時候再喝吧!
2017-03-15
2017-02-28 580 views
每次來屯門看電影都來101吃飯,不論是早餐、午餐、下午茶、晚餐還是宵夜都吃過了我也介紹過很多同學朋友來光顧,因為101的食物太抵吃,價廉物美我最愛的是串燒拼章魚餅肉燥飯,燒雞柳的肉質嫩滑,份量多,章魚餅有咬口,咸度適中,而肉燥飯的份量也很多,印象中才三十多元,大件夾抵食即使去普通茶餐廳也不能以三十多元吃到美味又飽肚的午餐吧!因此,午飯時段有很多人排隊光顧。而小食方面,十分推薦薯角,薯味很香,配上醬汁,教人垂涎三尺

而小食方面,十分推薦薯角,薯味很香,配上醬汁,教人垂涎三尺
  • 串燒拼章魚餅肉燥飯
  • 薯角
2017-01-26 614 views
平價肉燥飯之選?話說因為呢間餐廳比賽抵食,同埋類近戲院,所以都試過幾次既今日咁橋經過唔知食咩好,就入去坐低食,可能咁岩係下午茶時間,所以都幾多人要等位,不過出菜速度都好快,所以等10分鐘左右已經有位~慶幸坐近門口附近既位,感覺冇乜擠迫,入面的座位真的很迫,另外D凳都真係好重,特色黎既之前食肉燥飯覺得唔吸引,因為D飯偏淋,個人唔係咁鐘意食,所以黎到都好少食飯,通常都係食麵,佢個瑞士汁撈公仔麵都唔錯,不過今日就食左佢個四重奏(常餐)朋友點選:朋友說話個不好吃,味道很怪,來到的時候也疑惑過這是蕃茄湯底嗎?不過可能係呢2樣野唔MATCH,所以很怪朋友很喜歡這個沙律,因為是芝麻醬我點選:厚多士上枱微暖,但勝在夠脆同埋牛油都有塗滿多士炒蛋尚算嫩滑,午餐肉就平平無奇啦叉燒略為薄切,沒什麼口感,不肥不瘦米粉為新竹米粉,較為彈牙蕃茄湯底酸酸甜甜很不錯珍珠奶茶不好喝,珍珠太淋沒口感,茶味太濃,味道太甜,奶茶不像平常喝到的台式風味OK係比常餐,但台式菜及台式飲品都做得唔好,如果要食台式野一定唔好揀呢間!
平價肉燥飯之選?

話說因為呢間餐廳比賽抵食,同埋類近戲院,所以都試過幾次既

朋友點選:
雪菜肉絲蓄茄通

不過可能係呢2樣野唔MATCH,所以很怪
厚多士+炒蛋+沙律
朋友很喜歡這個沙律,因為是芝麻醬
我點選:
厚多士+炒蛋+餐肉
厚多士上枱微暖,但勝在夠脆同埋牛油都有塗滿多士

炒蛋尚算嫩滑,午餐肉就平平無奇啦
叉燒蓄茄湯米粉
叉燒略為薄切,沒什麼口感,不肥不瘦

米粉為新竹米粉,較為彈牙
蕃茄湯底酸酸甜甜很不錯
珍珠奶茶(熱)

2017-01-15
10 Minutes (Dine In)
$30 (Tea)
厚多士+炒蛋+沙律
厚多士+炒蛋+餐肉
2017-01-04 500 views
原本唔打算寫食評,因為個飯無咩好寫,但飲左個珍珠奶茶,好難飲,即刻補飛影相寫食評,所以個飯食左大半先黎影相。迷你無骨香辣三杯雞肉燥飯,宵夜價$23,加多$3有珍珠奶茶,講個飯先,飯有d削,有d淋,我本人鐘意食軟飯,個肉燥汁都ok,個雞就唔得,鞋口,我嫌辣,好彩得幾舊雞,勉強食埋佢。$23係迷你飯,食唔飽。重點來了,個珍珠奶茶好澀,唔夠奶,唔夠甜,珍珠唔彈牙,就係因為個珍珠奶茶咁難飲所以先寫食評,好難相信台式店整得出咁既珍珠奶茶。另外,我嗌完飯之後,個落單呀姐就問我要唔要野飲,之後加多句:「要加錢㗎!」,好似我無錢比咁,咁既食物質素同咁既服務,無下次。題外話原本我係想去老麥食十蚊九件麥樂雞,點知去左3間都賣哂,新墟間老麥係最後一間,唯有過對101買飯

2017-01-03
Waiting Time
5 Minutes (TakeAway)
Type of Meal
Last Night Supper
2016-12-26 452 views
份量少,一碗飯多多飯,少少餸,啲肉燥夾埋夾埋得一湯匙多少少,送飯就唔係好夠,雞翼都算ok 嘅,但係水準就一時時,有時炸出黎無味。奶茶水準都係一時時,有時甜,有時好似飲水咁。員工態度都ok嘅,但有一個企櫃臺專負責收銀落order 嘅態度極差
TakeAway
2016-08-17 1050 views
五十幾蚊有個飯,配一個小食,加杯飲品,其實都算抵食杯珍珠奶茶一放上枱時,我更情不自禁嘩左一聲,心諗洗唔洗咁大杯呀.....咁大杯黎講,珍珠少左d,但味道我俾佢合格鹽酥雞翼肉燥飯好大碗.....好多肉碎,但就無咩汁,偏乾爭爭。小食自己揀左花枝丸,友人揀左台灣腸小食應該係即落鑊的,勁熱,勁多油。台灣腸亦食唔出台灣味道
五十幾蚊有個飯,配一個小食,加杯飲品,其實都算抵食

鹽酥雞翼肉燥飯
好大碗.....好多肉碎,但就無咩汁,偏乾爭爭。
小食自己揀左花枝丸,友人揀左台灣腸
小食應該係即落鑊的,勁熱,勁多油。台灣腸亦食唔出台灣味道
$50 (Lunch)
2016-08-14 648 views
星期六去食下午茶,平時見101好多人外賣珍珠奶茶黎飲,一直都想試試佢既下午茶,出面見到餐牌都唔貴,都係20幾蚊。嗌左一個二串一下午茶($26),醬汁豬扒拼一口西多士。豬排(4/5)好大塊,大過手掌,估唔到佢咁大塊! 味道都好好,好juice,而且岩岩煎好,仲脆脆地。一口西多士(4/5)有6件,都幾大舊,要兩口先食哂一舊😂牛油係放埋一邊,岩哂我呢啲唔中意食太多牛油既人,最中意西多點練奶,真係幾好味。份量好足,食完好飽!餐飲係凍珍珠奶茶(2/5),呢個就嘛嘛地,太甜,而且珍珠好硬,出面既珍珠奶茶會好似啲!總括而言,一個下午茶餐26蚊有咁多野食,都係抵食既!

嗌左一個二串一下午茶($26),醬汁豬扒拼一口西多士。

總括而言,一個下午茶餐26蚊有咁多野食,都係抵食既!
2016-08-13
10 Minutes (Dine In)
$26 (Tea)