2021-06-10 1914 views
元朗真係有好多臥虎藏龍嘅小店,呢間餐廳已經去過幾次,食過番尋味! 今日同老公慶祝求婚紀念日 訂咗枱之後店主會親自WhatsApp confirm Booking 由於有啲趕時間所以我叫佢send餐牌我哋睇再即刻落order 黎到好快就有得食order set 首先送上前菜 係檸檬味分子料理😍!!竟然係元朗國有幸食到咁高級既前菜 ! 之後仲有包同沙律 配上paprika butter 同mustard cream 令平時唔食牛油既我都想食 麵包都整得好食黎到主菜啦!首先叫左加拿大豬鞍扒 有種入口即溶既鬆軟😭😭😭😭老公食左第一啖都嘖嘖稱奇!話第一次食咁好味既豬鞍 雖然醬汁唔多 但係我地寧願品嚐多d 肉肉鮮味 太多汁反而會蓋左 廚師做得好好然後叫左海鮮茄汁意粉 其實聽落好普通 冇咩期待 一黎到個賣相係超吸引!!!撒左芝士既蝦仲可以連殼食 老公又好中意闊條面口感🥳 值得一讚!最後我地忍唔住叫埋鎮店之寶焦糖燉蛋 甜品好sweet 又夠脆 好快食清光了 多謝廚師手字咁靚 祝福我地紀念日🥰好多謝你地!食物好高質 感受到廚師既一絲不苟 食物精緻又新鮮 而且服務好貼心細心 仲送即影即有相比我地留低咁好回

海鮮茄汁意粉
加拿大豬鞍

法式焦糖燉蛋

好多謝你地!食物好高質 感受到廚師既一絲不苟 食物精緻又新鮮 而且服務好貼心細心 仲送即影即有相比我地留低咁好回憶 一定要介紹多d 人黎食😍
2021-06-09
Celebration
Anniversary
海鮮茄汁意粉
加拿大豬鞍
法式焦糖燉蛋
2021-06-09 2290 views
如果有九龍、港島既朋友,可以介紹佢地黎食1987🤤今日同朋友就去1987食lunch ~🎃南瓜湯(是日餐湯)話說南瓜湯我係第一次係到飲🤤🤤濃濃既南瓜味,而飲落去既口感濃稠,唔似其他餐廳咁似水一樣👍🏻🥖我真係好鍾意食baguette🤤唔係屬於太硬既,中間好鬆軟~🧈原來lunch 係唔供應牛油🥲但店員好好都比左一舊我地👍🏻真心大讚服務一流~🍽$118 紐西蘭穀飼肉眼只需$118就可以食到肉眼扒配薯條,真係好抵食😋配菜有小蘆筍同紅蘿蔔,而我地叫左5成熟既肉眼,肉質嫩口,油脂分布均勻,唔會只食到舊肥膏,而味道一流,有陣陣煙燻味逗留口中😋😋🍔$98 手打免治牛肉漢堡(prime)配薯條其實我糾結緊嗌牛肉漢堡定手打🤣最後手打吸引啲就食佢啦~好多時餐廳會用牙籤黎hold 住個漢堡包,而1987用金針hold 住,既環保又有睇頭👍🏻漢堡包皮好鬆軟,入面既牛肉係勁厚🤤配上健康既沙律菜同番茄,而醬汁係bbq 汁,成個配搭好夾~重點有好多薯條🙈食唔晒~🌟注意:其實送埋熱飲,但我地太飽所以無叫到啫~整體而言,Lunch 真係好抵食!肉眼同漢堡加埋$216,另外加一$21.6,張單亦計埋人均消費,每人118.5
如果有九龍、港島既朋友,可以介紹佢地黎食1987🤤
今日同朋友就去1987食lunch ~

南瓜湯

🎃南瓜湯(是日餐湯)

紐西蘭穀飼肉眼

🍽$118 紐西蘭穀飼肉眼
手打免治牛肉漢堡(prime)配薯條

🍔$98 手打免治牛肉漢堡(prime)配薯條
其實我糾結緊嗌牛肉漢堡定手打🤣最後手打吸引啲就食佢啦~

🌟注意:其實送埋熱飲,但我地太飽所以無叫到啫~
整體而言,Lunch 真係好抵食!肉眼同漢堡加埋$216,另外加一$21.6,張單亦計埋人均消費,每人118.5👍🏻👍🏻
南瓜湯
紐西蘭穀飼肉眼
手打免治牛肉漢堡(prime)配薯條
2021-06-02 1255 views
一直都想試元朗1987餐廳💛🤪終於約到個元朗友一齊去食👩🏻‍🤝‍👩🏼👩🏻‍🤝‍👩🏼我哋叫咗個bbq豬肋骨💛份量真真係好大份🤠我哋仲話未見過咁大份嘅🐷肋骨🤓🤓🤓一送到嚟😆講左句😟咁大份嘅🙃🙃🙃而且味道幾入味🤗仲好好食👏個薯條🍟炸到黃金色而且仲好脆口😌食得出用心製作嘅味道😃我哋仲叫個凱撒沙律🥗不過我嫌佢d沙律醬太多😞如果少啲或者另外上醬可能會比較好支持小店👏💛
一直都想試元朗1987餐廳💛🤪
終於約到個元朗友一齊去食👩🏻‍🤝‍👩🏼👩🏻‍🤝‍👩🏼

支持小店👏💛
2021-05-29
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
Type of Meal
Dinner
2021-05-05 1552 views
特登入到元朗國 食呢間由五星酒店得獎廚師主理既西餐小店澳洲M5和牛西冷🥩 見到個顏色已經覺得熟度岩岩好 肉味濃郁又有肉汁 肉質厚咬感好滿足 油花唔多 係我喜歡的!💛 簡單調味已經好好味 完全唔洗點汁~
特登入到元朗國 食呢間由五星酒店得獎廚師主理既西餐小店
2021-03-27 1927 views
元朗既西餐必食之一,一定係1987啦🥴🥴雖然佢地餐廳入面啲位好少同有啲窄,但食物同服務絕對係一流架🤩之前晏晝有食過大啡菇risotto 😍😍超好食,勁creamy 同勁大碟(食唔晒,好想打包走架🤣)講返正題,我同個朋友叫左條豬肋骨同埋牛肋骨意粉,豬肋骨配上自制既薯片再加上bbq醬,令到成個配搭好夾😆而個牛肋條意粉好好食,因為口感適中,唔會煮到好老👍🏻👍🏻👍🏻其實我最讚嘆係佢地既湯,尤其係龍蝦湯😍😍超級好飲,味道勁重龍蝦味另外佢地既甜品都唔錯,唔會話勁甜,唔會食到好膩☺️☺️
元朗既西餐必食之一,一定係1987啦🥴🥴

另外佢地既甜品都唔錯,唔會話勁甜,唔會食到好膩☺️☺️
2021-02-22 2201 views
元朗📍抵食高質西餐館!好耐冇見大家啦x”) 今次要介紹嘅係元朗嘅一間小Bistro😚佢地嘅lunch menu好多樣化~Burger意粉同排都有 一個餐已經包哂餐湯/沙律+一杯餐飲 超抵食!紐西穀飼肉眼配薯格 $118塊排係用Grill 唔係就咁煎!肉汁非常Juicy! 總有陣bbq嘅炭燒味🤤正!薯角雖然食去上嚟有啲凍咗 但依然十分脆 調味都唔錯~今日嘅餐湯係甘荀忌廉湯 非常香濃 有濃濃嘅忌廉味 拎個包點嚟食very good🤫總體上 以依個價錢嚟講 可以話係物超所值!!!其他嘅set都係差唔多around $100左右 不過要留意嘅係 佢哋嘅營業時間係有落場時間㗎 所以lunch time只有1230-1530🥺 想食嘅朋友仔嘅話最好就book定位先去啦!因爲舖面比較細 我同friend walk in去食都等咗45分鐘左右 1987 Kitchen (元朗)元朗金輝徑28號好盛洋樓地下11號舖食物:👍🏿👍🏿👍🏿👍🏿👍🏿環境:👍🏿👍🏿👍🏿👍🏿價錢:💰💰服務:👍🏿👍🏿👍🏿👍🏿*滿分=👍🏿👍🏿👍🏿👍🏿👍🏿*
元朗📍抵食高質西餐館!
好耐冇見大家啦x”)
今次要介紹嘅係元朗嘅一間小Bistro😚

紐西穀飼肉眼配薯格 $118
塊排係用Grill 唔係就咁煎!
肉汁非常Juicy! 總有陣bbq嘅炭燒味🤤正!

1987 Kitchen (元朗)
元朗金輝徑28號好盛洋樓地下11號舖

食物:👍🏿👍🏿👍🏿👍🏿👍🏿
環境:👍🏿👍🏿👍🏿👍🏿
價錢:💰💰
服務:👍🏿👍🏿👍🏿👍🏿
*滿分=👍🏿👍🏿👍🏿👍🏿👍🏿*
想食又高質又飽肚又有良心外賣😼,呢間係不二之選💫3個女仔share 2個套餐都足夠!ps今年1月既價錢係$78,剛剛睇番佢地fb專頁,由於成本問題,加咗價變$88💪🏼但一樣超值🤣搞唔L掂外賣套餐4.0 ($78)*2021年1月 價前菜、餐湯及小食:1️⃣法國Brie cheese配蜜糖及土耳其包一個餐有兩件!土耳其包係軟身,芝士 亦一d都唔欺場!厚身配埋杏仁同少許蜜糖好食!2️⃣Parma ham 配香檳汁沙律香檳汁微甜開胃!有兩大塊ham!鹹香味唔錯!沙律有生菜、洋蔥、蕃茄仔都新鮮!3️⃣甘荀忌廉湯好飲又幾大碗!唔係水漏漏!係類似purée 口感4️⃣酥炸雜菌介子雲吞呢個係成個餐中比較失色!因為佢涼左之後炸皮本身都厚變硬身後就唔好食,但個filling係ok5️⃣爆漿芝士雞肉腸有兩大條放埋係意粉上面!好好食!真心會爆汁!脆身又唔太咸!6️⃣主菜三選一招牌香辣蜆肉意粉不得不提係蜆肉多到好似唔使錢咁!食每啖都好多蜆又無沙!意粉軟硬度適中!小編最怕太硬,微辣增添風味!有d金菇同蒜片🥰份量好足💋龍蝦汁海鮮意粉海鮮有魷魚圈,青口,蜆仔等等,龍蝦汁唔太明顯但都好食😘7️⃣是日甜品朱古力brownie呢個味道不過不失啦😊整

搞唔L掂外賣套餐4.0 ($78)*2021年1月 價

前菜、餐湯及小食:
1️⃣法國Brie cheese配蜜糖及土耳其包

2️⃣Parma ham 配香檳汁沙律

3️⃣甘荀忌廉湯
好飲又幾大碗!唔係水漏漏!係類似purée 口感

4️⃣酥炸雜菌介子雲吞

5️⃣爆漿芝士雞肉腸
有兩大條放埋係意粉上面!好好食!真心會爆汁!脆身又唔太咸!

6️⃣主菜三選一
招牌香辣蜆肉意粉

龍蝦汁海鮮意粉
海鮮有魷魚圈,青口,蜆仔等等,龍蝦汁唔太明顯但都好食😘

7️⃣是日甜品
朱古力brownie
呢個味道不過不失啦😊

整體黎講食物水準真心不錯!去到order完都幾mins就拎得!天氣咁凍返到家都仲夠熱!小編會再幫襯!欣賞外賣都咁用心製作😘賣相都精美
TakeAway
2021-02-01 1877 views
今日同朋友去食好西,去了元朗「1987 Kitchen 」食午餐。1987 Kitchen今次食紐西蘭殼飼肉眼扒同黑松露大菇意大利飯,肉眼扒起初叫五成熟,但overcook變咗七、八成熟,好彩本身肉質鮮嫰。另外個意大利飯,賣相看似平庸,但個大菇好味,黑松露味濃好啱食😋記得book枱,因為午市好多人幫襯,店長同店員都好忙。雖然佢哋好忙,但我之前book枱嘅時候,女店員好好人,問佢關於午餐餐牌嘅事,佢就會答我而家好忙,轉頭WhatsApp番啲資料俾我,隔咗一輪,佢真係WhatsApp返個餐牌俾我,好有交帶👍

紐西蘭殼飼肉眼扒
黑松露大菇意大利飯
沙律
餐茶凍檸茶
1946 views
沙律加多士
2021-01-31
$114 (Lunch)
紐西蘭殼飼肉眼扒
黑松露大菇意大利飯
沙律
餐茶凍檸茶
沙律加多士
  • 跟餐脆卜卜多士
2021-01-08 1719 views
6點鐘,病毒出沒啦,快快手買嘢食番屋企!今日食想食好耐嘅芫荽大餐,6點去到已經排緊3,4個人嗌外賣!老細好快手,落單煮嘢食都頗快,唔洗等好耐!蜆肉意粉+芫荽: 抵食到碌地,78蚊一個餐有齊沙律,薯格,湯,意粉同甜品!沙律同湯普普通通,南瓜湯淡味,甜品brownie太甜!意粉出色,加芫荽醬更出色,份量極大,女仔未必自己食到,爆多蜆肉,雖然唔係新鮮蜆,但都冇雪味!意大利雲吞: 出色,黑松露醬味加小小芝士味,可以encore! 芫荽cake: 呢個fail, 好甜,非常甜,芫荽味唔出!總括嚟講,嘢食唔係最高汁,勝在大份夾抵食,值得一試!
6點鐘,病毒出沒啦,快快手買嘢食番屋企!

芫荽cake: 呢個fail, 好甜,非常甜,芫荽味唔出!

總括嚟講,嘢食唔係最高汁,勝在大份夾抵食,值得一試!

2021-01-06
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
Type of Meal
Dinner
2020-12-27 1352 views
之前喺FB見到大家分享佢哋呢個「L 餐」!心諗唔係掛,一個餐咁多嘢食都係78蚊,真唔真😰今日終於食到了~買兩個餐三個人食都得 ——————————————————▪️ 狂母派 L 餐 ($78)呢個餐包咗:是日餐湯 、薄荷橙汁雜果沙律、香檳汁沙律配沙樂美腸、黑松露香菌帶子雲吞、香辣脆薯格、是日甜品,仲有主食三選一,如果要飲品可以再加6蚊!我6點鐘準時去到,前面已經有人排隊買,不過等咗10分鐘左右就有得拎!一拎上手,重到呢.....我拎到返屯門,手臂勒到有紅痕.....最神奇係拎到返去,個湯係微暖,但兩盒意粉打開仲有煙出,好似特效咁 😹  傳說中嘅超爆蜆意粉,真係起碼有幾十隻蜆,仲要壓到實一實,好似老母怕我晏晝唔夠飽咁,個飯盒可以實到打死人。講真,食落啲蜆就唔算鮮甜,但意粉彈牙、撈埋辣辣地幾香,鍾意食乾炒型意粉嘅應該幾like!不過係理解唔到點解要擺金菇係入面,如果係落返啲香蒜應該仲正!🎄另一個係雞扒意粉,雞扒超級厚肉,完全無凍肉味,醃得鹹鹹香香,咬落啖啖肉好juicy!底下嘅係忌廉汁意粉,本身啲汁未撈勻,要自己撩返起,意粉都幾掛汁,加埋洋蔥絲有些小層次,食落就係普通忌廉汁嘅味道,但唔漏😸
——————————————————
▪️ 狂母派 L 餐 ($78)

另一個係雞扒意粉,雞扒超級厚肉,完全無凍肉味,醃得鹹鹹香香,咬落啖啖肉好juicy!底下嘅係忌廉汁意粉,本身啲汁未撈勻,要自己撩返起,意粉都幾掛汁,加埋洋蔥絲有些小層次,食落就係普通忌廉汁嘅味道,但唔漏😸如果鍾意食有汁嘅,呢個唔會令你失望,但係塊香煎雞扒遠比平平無奇嘅意粉出色,搶晒fo。

香辣脆薯格好好食哈哈,南瓜湯好足料香甜、沙律菜幾新鮮、雜果沙律有啲奇怪,因為食唔出係咩生果,例如有舊望落似西瓜,但食落個味似番茄,有舊望落似菠蘿,但食落係似哈蜜瓜 😂 事後喺店家個page見到好似有荔枝味西瓜?食到好迷 🤣
黑松露香菌帶子雲吞個皮太厚,甜品嗰兩件蛋糕就普普通通~

成件事好元朗(又平又大件、質素又唔差),只可以話唔好抱住本身晚市堂食質素嘅期望,78蚊仲想點?🥺

✨ 1987Kitchen ✨
📍 元朗金輝徑28號好盛洋樓地下11號舖 (大坑渠旁)
⏰ 1230-1500 1800-2100
2020-12-25 1077 views
今日係聖誕節,去咗元朗一間「1987 Kitchen」食Lunch,這間小店之前Walk-in去過,但太多人所以食唔到;今次一早打電話去訂枱,Book左下午兩點,我哋叫咗《Lunch Menu》1️⃣ 紐西蘭穀飼肉眼配薯菜 $118追加大蘑菇 $152️⃣ 澳洲草飼西冷配薯菜 $983️⃣ Hot Latte $10整體來講:食物樣樣都好好味😋,唔怪之得咁多人幫襯,這間餐廳值得再去價格💰:$265 ($133 + $98 + $10 + 加一服務費$24.1)味道😋:好味

《Lunch Menu》
1️⃣ 紐西蘭穀飼肉眼配薯菜 $118
追加大蘑菇 $15
2️⃣ 澳洲草飼西冷配薯菜 $98
3️⃣ Hot Latte $10

味道😋:好味
紐西蘭穀飼肉眼配薯菜 (追加大蘑菇)
澳洲草飼西冷配薯菜
Hot Latte
2020-12-25
$133 (Lunch)
2020-11-18 1653 views
我自己比較鍾意食豬鞍,但係喺元朗呢間係我食過最好食嘅,我真係覺得勁好食🤤,因為食過一啲係好煙銀,咬都咬唔開,又唔好食又乾,但係呢間完全唔同,好軟身,又唔會乾,自製薯仔嘅配菜都好特別,另外我朋友叫咗豬肋骨,正常都係骨多,但係呢度食都好大塊,仲要有肉😋都好食♥️侍應都好有禮貌,我哋食完都好有禮貌咁問啲嘢食啱唔啱食❤️❤️❤️我先生就叫咗個牛,叫咗三成熟,佢話都幾好食,唔會過熟,啱啱好😊我哋今日去就可以叫一個主食加$38就可以升級這個套餐咁樣,會多一杯嘢飲,多一個湯或者沙律,我哋四個人食,每人都加咗一個餐咁,個湯額外加錢轉另一個湯,我揀咗牛肝菌湯,超級好飲,味道真係一流,真係不得了,所以整體來講都覺得好好食,員工禮貌又好,你食完嘅嘢又會即時過嚟收,又會過嚟倒水俾你,原本講咗話個半鐘,但係我哋超左個時間,佢都冇話點吹人走,就算係都係好有禮貌,真係超級滿意,不過元朗來講就會比較貴啲啲,但係貴啲啲但有呢個質素我真係覺得值得嘅❤️♥️最緊要係黃店🎉🎉🎉🎉🎉🎉🎉🎉🎉🎉🎉🎉🎉🎉
2020-11-17
$330 (Dinner)
  • 豬鞍同豬肋骨
2020-11-03 2262 views
1987位於元朗市西面食肆林立的區域。店鋪面積不大。設計走簡潔路線。尚算坐得舒服。午市有多款午餐供選擇,豐儉由人。菜牌上的塗改帶十分礙眼,建議用有色紙條遮蔽較美觀。前菜有辣肉腸沙律配麵包。沙律菜不是最新鮮的程度,但是尚可接受。橄欖油調味做得很好,沒有辛辣苦澀。麵包微溫,也不是最新鮮的程度和口感。辣肉腸是摺疊著薄薄的一塊,味道口感還可。主菜是澳洲有機草飼西冷配薯條。薯條入口香脆。蔬菜也新鮮嫩綠。牛扒十分有份量,配上醬汁,賣相十分之好。五成熟的草飼西冷,牛味不算濃,肉質有點嚡口,沒鬆肉粉腌料添加劑,甚至鹽也沒有,口味平淡,但好處是自然和健康。凍咖啡味道香醇,入口順喉,只可惜稀釋度太高,就算加了奶和糖也覺得口感單薄,沒有絲絲順滑的感覺,令人失望。杯子設計相當有趣,是個實驗室用的beaker,令人懷緬中學年代做科學實驗的日子。甜品是朱古力慕絲,入口香滑,不會太甜,份量慷慨。雖然裝飾的水果味道不佳,但是整體而言還是個水準之作。加一服務費。凍飲也加收。
1987位於元朗市西面食肆林立的區域。
店鋪面積不大。設計走簡潔路線。尚算坐得舒服。
前菜:辣肉腸沙律+麵包
主菜:澳洲有機草飼西冷配薯條
主菜:澳洲有機草飼西冷配薯條
飲品:凍咖啡
飲品:凍咖啡
甜品:朱古力慕絲
加一服務費。凍飲也加收。
甜品:朱古力慕絲
2020-10-31 957 views
平時好少入嚟元朗,地膽朋友帶我穿梭左大排檔嚟到呢間唔起眼嘅隱細小店西冷牛扒5成熟-燒得啱啱好 切完出嚟入口即溶好正 有驚喜下次一定要再食什菌卡邦意粉-可能食西冷扒已經太飽,呢個就不過不失

西冷牛扒5成熟-燒得啱啱好 切完出嚟入口即溶好正 有驚喜
下次一定要再食

什菌卡邦意粉-可能食西冷扒已經太飽,呢個就不過不失
2020-10-06 1472 views
餐廳地方雖然細細, 但食物,服務,價錢都ok, cp 值唔錯,喜歡幫襯黃店 & 食西餐的朋友仔, 可以黎試下呢間!! 薯蓉真係好好食, 對薯蓉有要求的男友都讚。 極力推薦。 想試好耐, 終於就到時間 & book 到 lunch 可以去同男友撐台腳,試新野。 #澳洲西冷牛扒 lunch set $138 蕃茄湯:ok, 幾好飲,有d 蕃茄蓉。麵包: 軟熟有芝麻香,一面烘底, 一面正常, 食到2種風味。橙汁:普通橙汁 😆澳洲西冷牛扒:一般,配菜薯仔出色, 有用薯粉& 薯蓉+芝士, 好味, 下次可以單獨叫薯仔 😆 / 豆 & 紅羅白 一般。

薯蓉真係好好食, 對薯蓉有要求的男友都讚。 極力推薦。

#澳洲西冷牛扒 lunch set $138
蕃茄湯:ok, 幾好飲,有d 蕃茄蓉。
橙汁:普通橙汁 😆
澳洲西冷牛扒配薯蓉
2020-10-03
$150 (Lunch)
澳洲西冷牛扒配薯蓉
  • 澳洲西冷牛扒