2020-06-29 3208 views
今日來到沙田辦些事,看到帝都酒店就在附近並且有自助午餐提供,現在午市自助餐做特價只需要258包加一。價錢實在化算。當然一分價錢一分貨。所提供的都是最基本的食物。海鮮祇有龍蝦青口松葉蟹腳和生蠔。不過生蠔可以任食絕對值回票價。另外魚生有三文魚八爪魚青魚和劍魚。熟食最特別的是有乳鴿和海南雞飯。其他的熟食如炒粉麵或其他熟食種類並不多,幾乎可以忽略。整體食物質素中規中矩沒什麼驚喜。生蠔體積比較細,松葉蟹腳的肉是霉的,而且蟹腳補充非常慢。甜品一貫正常標準。有蛋糕沙律水果和movenpick 雪糕。不過雪糕有七種口味,每款口味吃一個都已經值回票价。

2020-06-29
2020-06-21 3417 views
看社交平台廣告片得知依間自助餐,我是為了即開生蠔而去,每次只能大兩隻,不過因為疫情的關係每次出去都要帶口罩是有點麻煩,但為了防護是需要的。 蠔很重海水味,有肥的有細隻的,很新鮮。另外,芝士龍蝦都是這裏的王牌,芝士濃郁啖啖肉,很好吃。而和牛是去到師傅才立即整,感覺很親切很高級的感覺。另外,還有長腳蟹亦十分鮮甜好吃,這些都是今次不斷重複吃的食物。因為今天是男朋友生日,特別在book時叫了要寫happy birthday to男朋友的碟,員工還特意在男朋友離開枱後才跟我溝通何時送上蛋糕,十分細心

2020-05-21
$380 (Dinner)
Celebration
Birthday
  • 生蠔
2020-06-17 2880 views
主推龍蝦,和牛,生蠔又真的好抵吃!餐廳衛生很好,取食物客人要帶上口罩,進入會探熱。取食物區有職員監督有沒有客人忘記帶口罩,探熱持續抽樣進行。生蠔每日限取2隻,新鮮就是比較小size. 像珍珠蠔一樣……長腳蟹,啖啖肉的,就是比較咸。燒龍蝦排隊取,肉不是太年,拆出來像蝦大小。凍蝦,日式刺身牡丹蝦比較滿意,很新鮮!熟食有燒牛肩肉,五香牛雜,而且非常香!還有原條東星班蒸魚,很滑好搶手!老人家都很適合。中間時間有廚師表演一樣,燒原隻牛筋骨部位,上面淋上酸忌廉還點火,我拍片了,但食物忘了影相。就是一片粉紅牛肉,很多汁牛味很重,不錯。甜品很吸引,有特別合桃味雪櫃雪燕葡撻精緻蛋糕法式蕉糖燉蛋開飯啦網上訂位有7折,不錯的。
主推龍蝦,和牛,生蠔又真的好抵吃!

餐廳衛生很好,取食物客人要帶上口罩,進入會探熱。

取食物區有職員監督有沒有客人忘記帶口罩,探熱持續抽樣進行。

長腳蟹,牡丹蝦

長腳蟹,啖啖肉的,就是比較咸。
燒龍蝦排隊取,肉不是太年,拆出來像蝦大小。

燒龍蝦

凍蝦,日式刺身牡丹蝦比較滿意,很新鮮!

熟食有燒牛肩肉,五香牛雜,而且非常香!

還有原條東星班蒸魚,很滑好搶手!
老人家都很適合。

就是一片粉紅牛肉,很多汁牛味很重,不錯。

甜品

甜品很吸引,有特別合桃味雪櫃
雪燕葡撻
精緻蛋糕
法式蕉糖燉蛋

開飯啦網上訂位有7折,不錯的。
士多啤梨拿破崙,雪燕葡撻
士多啤梨拿破崙,雪燕葡撻
雪糕
朱古力噴泉
2020-06-12 2731 views
對上一次幫襯已經好幾年前,看到openrice 自助餐有推介這間酒店,所以決定再試!今次promotion是一個海鮮自助午餐, cp值高 !因為中午 自助餐有生蠔供應的酒店已經不多, 生蠔新鮮肥美creamy。 中式的食物不過不失 ,沙律也OK! 值得一讚是甜品 - 蛋糕好味,還有movenpick雪糕有六款選擇不錯!
2020-06-09
$250 (Lunch)
2020-06-12 2552 views
同契媽食下午茶自助餐❤️D生蠔超肥美!😋任食,不過就要乖乖排隊!靚女有著數😆個哥哥會比大隻d蠔比你下午自助餐12點至2點半超抵!$258位咋!食番10隻8隻蠔都抵!仲有超多甜品,雪糕食😋
2020-06-10
2020-06-07 2710 views
Dinner buffet既主題為龍蝦。生蠔。和牛。先試龍蝦,肉質稍老,中規中距。生蠔size唔細,肉質飽滿,但味道唔算濃,加d茄汁食好d. 和牛面前即煎,肉味濃,唔點芥末醬都好食。刺身有5款左右,試左三文魚同八爪魚,都幾好食,尤其八爪魚。熱食略少,而且應該無乜人食buffet時狂食咖哩雞飯同炒飯,拎少少鴨食ok, 鴨都合格。食食下會敲鐘,叫人排隊拎牛扒,唔夠即煎和牛正,而且略咸。甜品最正係即整pancake, 餡有生果同忌廉,再點汁食,值得一試!服務幾好,不斷有人黎收碟,而且好有禮貌!折實每人4百幾,cp值唔錯!
。生蠔size唔細,肉質飽滿,但味道唔算濃,加d茄汁食好d
. 和牛面前即煎,肉味濃,唔點芥末醬都好食
!服務幾好,不斷有人黎收碟,而且好有禮貌
!折實每人4百幾,cp值唔錯
  • 即開生蠔
2020-06-03 2402 views
星期二同個好姊妹一齊食Lunch Buffet12:00 -14:30 時段懷疑食生蠔腹瀉我大概食左12隻生蠔Buffet後一直無食其他野17:30 腹瀉19:00 又腹瀉20:00 食咗保濟丸晚飯0:55 嘔了.... 由於現時疫情嘅關係 都唔想去醫院.....而我好姊妹大概食左20隻生蠔 一食完14:30 立即腹瀉17:00 再腹瀉......長腳蟹 每次都出好少 一陣就比人搶哂......到尾段時間 幸好撞岩先有機會羅到.....好少肉食...食左3隻已經唔想食了豬腳薑無薑味 豬腳唔入味$258一位...都算多野食 但無特別好食的幾年前食過呢間夜晚自助餐 都無咁多問題 今次好失望
星期二同個好姊妹一齊食Lunch Buffet

17:30 腹瀉
19:00 又腹瀉
20:00 食咗保濟丸
晚飯
0:55 嘔了....

由於現時疫情嘅關係 都唔想去醫院.....

而我好姊妹大概食左20隻生蠔
一食完
14:30 立即腹瀉
17:00 再腹瀉......

長腳蟹
每次都出好少 一陣就比人搶哂......
到尾段時間 幸好撞岩先有機會羅到.....
好少肉食...食左3隻已經唔想食了

豬腳薑
無薑味 豬腳唔入味

$258一位...都算多野食 但無特別好食的

幾年前食過呢間夜晚自助餐 都無咁多問題
今次好失望
2020-05-29 2781 views
住係沙田附近,成日經過,但未試過,見lunch 價錢做緊258,就同班朋友試下12點入去,都見全場爆曬,仲要係平日海鮮有青口,熟蝦,長腳蟹,都算fill 得快,長腳蟹好快俾人夾曬生蠔每次只可以兩隻,冇咩海水味,細隻得黎唔甜,即開,有一隻係臭ge,排隊再拎,對生蠔都幾失望下反而覺得最特別係個乳鴿,係將熟左的乳鴿即場炸,聽到d油滋滋,聲音都幾治療,炸完即刻食,脆卜卜壽司就遜色左少少,d飯有點硬甜品都算多種類,芝士蛋糕好味,有即整Pancake,M字頭的雪糕🍦出去拎野食個個都口罩,好合作,有人唔記得帶,員工都會提客人帶返收碟快,唔錯
12點入去,都見全場爆曬,仲要係平日
壽司就遜色左少少,d飯有點硬
收碟快,唔錯
2020-05-28 2021 views
蝦頭喇沙$98包1杯飲品雖然$98下午茶餐唔算抵,不過酒店水準仲要無人俾晒成個場坐足2小時;有4隻大蝦🍤,蝦肉爽口彈牙,另有厚切魚片、豆卜,個人認為喇沙味道不是太濃烈,屬淡口味🤗若果喜歡濃郁之喇沙味,可向酒店要求1人份量,我跟朋友share是剛剛好😊乾炒牛河$88,炒得乾身。牛肉確實唔小,唔太油膩👍🏻凍咖啡另跟鮮奶、糖水,可按個人喜好添加鮮奶+糖水凍檸茶都是糖水另上,自行調配由於疫情期間,不設下午茶自助餐
蝦頭喇沙$98包1杯飲品
若果喜歡濃郁之喇沙味,可向酒店要求
1人份量,我跟朋友share是剛剛好😊
蝦頭喇沙

乾炒牛河$88,炒得乾身。
牛肉確實唔小,唔太油膩👍🏻
乾炒牛河

凍咖啡另跟鮮奶、糖水,可按個人喜好添加
凍啡

鮮奶+糖水

凍檸茶都是糖水另上,自行調配
凍檸茶

由於疫情期間,不設下午茶自助餐

2020-05-28
$103 (Tea)
蝦頭喇沙
乾炒牛河
凍啡
凍檸茶
2020-05-25 2539 views
今日同朋友行過沙田新城市廣場,諗住搵野食,行過3期見到張Poster話lunch自助餐有生蠔食,就走去帝都酒店問下啦。黎到酒店3樓餐廳門口查詢,職員好好話俾個優惠價$258一位我地,咁我地就入去試下。入到去都幾多人,行左一圈都算多野食,有生蠔,長腳蟹,凍蝦,藍青口,又有即炸乳鴿,肉眼扒同燒羊髀。甜品又有movenpick雪糕任食。最推介就係生蠔同炸乳鴿,生蠔即開,夠新鮮有海水味,即炸乳鴿就夠嫩。依個價錢絕對抵食,會再黎幫襯!
依個價錢絕對抵食,會再黎幫襯!
2020-05-25
Type of Meal
Lunch
2020-05-15 3322 views
一直都抗疫手,好耐無帶小朋友去食自助餐啦!今日即興book到沙田帝都2+2. Cafe! Book位時個哥哥好好,即時做埋優惠,大人只係208,小朋友138! 5歲以下免費!12點15去到都坐左8成,中午無生蠔但有青口,凍蝦,其他冷盤都好足,刺身有三文魚八爪魚🐙!但估唔到熱盤又幾豐富,三個小朋友都搵到自己想食,個雞粥仲好綿,食左2碗一定要提個薑醋,超好食,豬手彈個醋好香,減肥到食左一大碗!甜品有movenpick 有8款味道有自助咖啡機,幾款咖啡!依哩個價錢真係性格比高

一定要提個薑醋,超好食,豬手彈個醋好香,減肥到食左一大碗!

甜品有movenpick 有8款味道
有自助咖啡機,幾款咖啡!
依哩個價錢真係性格比高
2020-05-14 2127 views
比想像中失望太多,由前菜沙律到甜品基本上都係肥佬。首先沙律,配菜吾係太多,個千島汁簡直係敗筆,問左話自制,陣白醋味超勁,so bad咖哩牛,白水搭咁,淡而無味。湯係十足既味精湯,非常之好飲完對番兩杯水都吾得個泰式燒肉,同豬肉乾冇咩分別炸魚柳,硬乾海南雞冇雞味煎和牛係番煎,睇手神燒龍蝦都尚可接受海鮮得3款,蝦,蟹腳,青口都叫差蝦霉既,蟹吾甜,青口細到5毫子咁甜品其中拿破倫叫有d驚喜,但其他都係比想像中差eg黑森林cream勁多,勁甜成個晚餐得幾個字形容差,非常差,劣食第一次食自助餐係吾想食,吾係飽到食吾落
比想像中失望太多,由前菜沙律到甜品基本上都係肥佬。
咖哩牛,白水搭咁,淡而無味。
湯係十足既味精湯,非常之好飲完對番兩杯水都吾得
個泰式燒肉,同豬肉乾冇咩分別
炸魚柳,硬乾
海南雞冇雞味
煎和牛係番煎,睇手神
燒龍蝦都尚可接受
海鮮得3款,蝦,蟹腳,青口都叫差
蝦霉既,蟹吾甜,青口細到5毫子咁
成個晚餐得幾個字形容差,非常差,劣食

第一次食自助餐係吾想食,吾係飽到食吾落
2020-05-14
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$400 (Dinner)
2020-02-16 5009 views
朋友推介左呢一間食自助餐,因為環境幽雅,食物嘅種類好多。今日我哋嚟食午餐自助餐。首先拎咗啲鹹嘅嘢食先。海鮮有青口鮮蝦之類,放喺冰上還算新鮮。刺身係即叫即切嘅,都算幾新鮮,排咗唔係好耐就拎到啦。之後就食甜品。甜品嘅種類非常多,可惜食得有啲飽啦,所以淨係拎咗幾件。甜品的賣相非常靚,但係味道一般,都係比較偏甜。最後食咗杯雪糕,好滿足呀。我認為呢一個價錢嚟食自助餐,算係不過不失,唔算特別超值。
朋友推介左呢一間食自助餐,因為環境幽雅,食物嘅種類好多。

今日我哋嚟食午餐自助餐

首先拎咗啲鹹嘅嘢食先。
海鮮有青口鮮蝦之類,放喺冰上還算新鮮。
刺身係即叫即切嘅,都算幾新鮮,排咗唔係好耐就拎到啦。

之後就食甜品
甜品嘅種類非常多,可惜食得有啲飽啦,所以淨係拎咗幾件。
甜品的賣相非常靚,但係味道一般,都係比較偏甜。

最後食咗杯雪糕,好滿足呀。

我認為呢一個價錢嚟食自助餐,算係不過不失,唔算特別超值。
等候拎魚生中
海鮮
2020-01-18
$328 (Lunch)
等候拎魚生中
海鮮
  • 刺身
2020-01-26 4089 views
間野有幾個入口,極混亂街外人隨時混左入去拎野食都唔知價錢唔平,原價$518 (時段20:00-22:00)好多人,坐滿晒,環璄一D都唔高級員工服務態度麻麻食物選擇少,味道一般,海鮮又唔添甜品款式都算多有雪糕糖水豆腐花蛋糕等等,但唔係好食有生蠔,但隻隻都發育不良咁,每人每次限攞2隻全場最抵最好食就係芝士龍蝦,厚肉好味,每次都要排隊等,佢會係你面前整,每轉出既數量唔多如果以呢個價錢食自助餐出面有更好選擇!
間野有幾個入口,極混亂
街外人隨時混左入去拎野食都唔知
價錢唔平,原價$518 (時段20:00-22:00)
好多人,坐滿晒,環璄一D都唔高級
員工服務態度麻麻
食物選擇少,味道一般,海鮮又唔添
甜品款式都算多有雪糕糖水豆腐花蛋糕等等,但唔係好食
有生蠔,但隻隻都發育不良咁,每人每次限攞2隻
如果以呢個價錢食自助餐出面有更好選擇!
Type of Meal
Dinner
2020-01-21 2627 views
難得早收工 又要等朋友放工 中間時間緊係難得咁去食個tea食個tea 想舒服又食得好少少 價錢又要唔太貴 就揀左2+2 Cafe~ 睇到佢做緊朱古力雜莓主題🍓🍇 like咗佢哋個Facebook仲有優惠添由於係平日入到去加埋我都係得三個人 真係好chill~~甜品選擇就有呢一行 大概都有十幾款嘅甜品選擇 而另一邊都有少少熱食 👇🏼朱古力紅莓蛋糕(左)朱古力味好濃厚 食落去嘅mousse味都好正 藍莓朱古力芝士凍餅 (右)呢個中間層蛋糕就比較多 仔細見佢裏面其實有三層蛋糕 👇🏼黑加倫子香檳蛋糕(左)呢個個樣唔係最吸引我嘅 不過食落去酸酸甜甜有幾夾 推薦草莓蛋捲(右)食落同上面個朱古力紅莓蛋糕好似 朱古力味重過草莓👇🏼藍莓芝士蛋糕(左)以芝士蛋糕來講略為硬身 個人口味鍾意軟身少少草莓brownie(右)呢個冇試因為唔係好鍾意食brownie👇🏼朱古力藍莓拿破崙(左)幾鍾意佢切到細細件 方便食之餘又唔會太快飽 有啲似藍莓脆脆多啲 香蕉朱古力批(右)👇🏼凍櫃方面 都有好多唔同嘅布甸啦 大菜糕等等 冇全部試晒 不過幾推薦芒果布甸而生果方面亦都有火龍果同埋蜜瓜 最後當然唔少得係movenpick雪
難得早收工 又要等朋友放工 中間時間緊係難得咁去食個tea

由於係平日入到去加埋我都係得三個人 真係好chill~~

甜品選擇就有呢一行 大概都有十幾款嘅甜品選擇

而另一邊都有少少熱食

香蕉朱古力批(右)

而生果方面亦都有火龍果同埋蜜瓜

最後當然唔少得係movenpick雪糕 雖然天氣都有少少凍 不過見到咁多口味點都要食幾隻味過吓癮

甜品自助餐嘅時間係由3:45到5點 雖然係有好多唔同甜品嘅選擇 不過就覺得唔夠時間食 好難一次過食晒咁多樣
但係以咁嘅價錢,環境同服務 我都覺得係物超所值嘅
建議大家平日得閒可以黎試吓