次次經過都好想食,但一個人去又覺得好貴,終於搵到朋友肯陪我食,3個人抵玩好多!La Spaghettata $108我地叫左個意粉雪糕,之前食過類似甜品覺得不錯就叫個黎試下~雲呢拿味上面淋上好清新零藥水味嘅士多啤梨醬,甜甜地又酸酸地,同雲呢拿雪糕果然係絕配!不過個意粉雪糕先係精華,上面超多雲呢拿籽,雲呢拿味超濃郁!加上超多牛奶,所以好滑好醇,佢夠硬身唔會好快融晒,同我之前食o個D完全係令一個層次,2個人以上真係一定要試!cappuccino $35我自己叫左一杯熱cappuccino配搭,因為雪糕夠甜,其實齋啡會仲好.意大利餐廳果然係意大利餐廳,咖啡好香好滑完全無苦澀味都無渣,個杯又好可愛~~有奶嘅咖啡都整得咁好,下次可以試下黑啡了Waffle $96見到意粉size我地都覺得可以share多個waffle~上面嘅雪糕就選擇左榛子味.先唔好講D窩夫,呢度D 雪糕真係實在太實在啦!!!奶味好濃同時榛子味亦好突出,唔會太甜都唔會好水,密度之高係細細啖都會滿足嘅程度至於窩夫好脆好鬆,一切已經感受到佢脆卜卜,不過上面D士多啤梨就有少少酸,但只用醬同雪糕點係絕對無問題!超好食~~點左雪糕都唔會淋

La Spaghettata $108

cappuccino $35
cappuccino

Waffle $96

waffle

至於窩夫好脆好鬆,一切已經感受到佢脆卜卜,不過上面D士多啤梨就有少少酸,但只用醬同雪糕點係絕對無問題!超好食~~點左雪糕都唔會淋,仲有好香蛋味添~~試過之後我明白點解佢要賣咁貴,都值架~
ice latte
Last Night Supper
cappuccino
ice latte
2018-10-06 85 views
今日係呢頭行到累累地,諗住搵間Cafe坐下食件cake, 原來都唔太易~因為周度都係人行過呢間,見到佢有排對窗既自閉位,岩曬我呢個想一個攤抖下既偽文青入到黎,見到d cake 好靚,於是點左一杯decaf skim milk flat white, 再加件earl grey cake. 件cake 係dome shape, 一食落去個口感有點硬,有earl grey味,佢同個底係detach的,但反而我鐘意個餅底,有椰絲杯啡都ok, 呢度勝在可以char電,又可以望下街景,小歇確實不錯

earl grey cake
2018-09-23 651 views
在香港,大部份來自不同種類的食店,它們都不約而同有一個共通點,就是都會在店外掛起大大小小,有霓虹燈也有「LED」的光管招牌,目的在於吸引街外的途人注意,進來食店和幫襯。但是在歐洲,尤其是在意大利,意大利的食店感覺大多都會是以簡約,而又平凡的低調裝潢為主,不會無端端有很大型,很浮誇的華麗招牌例如我在銅鑼灣「軒尼詩道」的另外一邊,「謝斐道」的街邊最近就出現了一間意大利咖啡雪糕甜品店,店名叫做「3 Italiai」。「3 Italiai」的首本招牌甜品,當然就是出名的意大利手製雪糕。「3 Italiai」位處於「謝斐道」,某商業大廈地下的大型街舖裡面,而且擁有落地玻璃外牆。但是我進入「3 Italiai」之後,發現戶外酷熱的太陽陽光,沒有完全照射進入食店裡面。而且「3 Italiai」位處於簇新的商業大樓舖位裡面,大廈裡面的冷氣空調系統,源源不絕地把清涼冷氣,吹送擴散到「3 Italiai」的樓面範圍所有位置。所以我坐在「3 Italiai」裡面的檯櫈的時候,發現過程比我預計更加輕鬆。加上「3 Italiai」用上類似先付款購票的營運方式,所以可以自己選擇上菜次序。不過,我今次在「3 Ita

不過,我今次在「3 Italiai」裡面,只是付款購票,買了一杯意大利雪糕新地「Mini Sundae」。我的「3 Italiai」「Mini Sundae」雪糕,是抹茶口味的雪糕球。

「3 Italiai」還容許食客,可以為自己購買的雪糕新地甜品,另外選擇頂層配料、底層配料、糖漿,還有雪糕新地裡面的新鮮水果配料。

結果我為我的「3 Italiai」抹茶口味雪糕「Mini Sundae」,選擇了切片香蕉、士多啤梨味道糖漿、椰絲,還有「English Truffle」,我翻譯過知道這是叫做「乳脂鬆糕」。

「3 Italiai」由種種不同味道材料,推砌而成的意大利雪糕新地「Mini Sundae」,最後「3 Italiai」收了我,一共七十五港元的價錢,價錢稱不上很便宜。

「3 Italiai」的廚房跟製作雪糕新地「Mini Sundae」的位置,都是以全開放式展示在食客面前。我現在知道了,不是所有開放式廚房營運的食店,都是對拍攝抱開放態度,幸好「3 Italiai」店員對拍攝反應不算過敏。

而且我要在「3 Italiai」裡面的餐檯裡面慢慢等候,看着「3 Italiai」的店員逐步加入雪糕球、香蕉、士多啤梨糖漿和「乳脂鬆糕」後,這就是「3 Italiai」製作「Mini Sundae」的過程。

我最初一直以為,以為「3 Italiai」製造出來的「Mini Sundae」製成品造型,會有很大杯的芭菲杯。然而實際上「3 Italiai」的「Mini Sundae」,只有一個中等高度的高腳玻璃杯而已。

至於「3 Italiai」實際盛載意大利雪糕的冷凍櫃檯,跟刮雪糕的工具,都是我以前在其他意大利雪糕店裡面,都曾經見識過的製作意大利雪糕器具。

由於「3 Italiai」製作意大利雪糕芭菲「Mini Sundae」,始終需要花一段時間,所以我基本上可以輕鬆拿着手機相機鏡頭,一直不斷拍下跟「3 Italiai」雪糕有關的照片。

「3 Italiai」的雪糕冷凍雪櫃櫃檯裡面,放置了很多不同口味的人手製意大利雪糕。我一邊觀看「3 Italiai」的廚房店員,刮雪糕跟製作雪糕新地「Mini Sundae」。

「3 Italiai」的「Mini Sundae」實際製成品,包括了兩大球的雪糕,我除了選擇「抹茶」口味的雪糕之外,還選擇了另一款效果,跟抹茶雪糕剛剛相反的「金莎朱古力」雪糕球。

我之所以選擇「金莎朱古力」口味的雪糕球,只是因為個人十分喜歡,喜歡「金莎朱古力」本身,略帶榛子香味以及朱古力甜味感覺。所以我在直覺驅使下,直接選擇了「金莎朱古力」味道的雪糕。

雖然「抹茶」味道意大利雪糕,跟「金莎朱古力」味道意大利雪糕,「金莎朱古力」含提神成份,另一種「抹茶」卻是有助安神睡眠,在營養成份方面是有點自相矛盾。

但是「3 Italiai」兩種口味雪糕「抹茶」跟「金莎朱古力」合體,被分別擠進「3 Italiai」,專門為「Mini Sundae」而設的芭菲裡面後,味道卻一致地變成了甜味。

而且「3 Italiai」的「金莎朱古力」口味意大利雪糕,雪糕除了有濃郁的榛子朱古力甜味之外,還跟一般的「榛子朱古力」一樣,都能夠吃到榛子碎的香脆口感。

另外「3 Italiai」還在「Mini Sundae」的底層,加入了大量的士多啤梨糖漿,再加上切片的新鮮香蕉之後,整杯「Mini Sundae」立刻充滿了水果的純熟甜味,跟新鮮感覺。

而且「3 Italiai」的「Mini Sundae」的底層,還被「3 Italiai」店員加入了一些,具絲狀口感的椰絲,可惜我享用期間,始終感受不到椰絲本身的質感。

所以「3 Italiai」裡面的椰絲,實際上給到「Mini Sundae」的口感實在少得很可憐,對「Mini Sundae」實際味道也起不了什麼作用。

「3 Italiai」真正給到我實際口感,而又不是意大利雪糕球的材料,其實就只得被「3 Italiai」廚房店員放在新地表面,為數足足有六塊,已經成熟的切片香蕉。

「3 Italiai」裡面為數六塊的切片香蕉,加上濃味士多啤梨甜味糖漿之後,為「3 Italiai」整體的味道,添上了非常豐富和有層次的甜味。
Mini Sundae

由於「3 Italiai」「Mini Sundae」裡面的兩款口味意大利雪糕球、切片香蕉、士多啤梨糖漿以及椰絲,四種食材本身的味道,都是純粹的甜味,所以合成出來的味道,肯定非甜味莫屬。

但是四種不同的甜味合體以後,合成得到的甜味是否都是我最滿意的味道,我就不敢肯定了,我自己都已經對合成出來的甜味,印象變得模糊。更重要的是,單看「3 Italiai」「Mini Sundae」的名稱,很難猜到實際製成品的份量。

不過單獨評論「Mini Sundae」其他的配料食材,切片香蕉本身質地,已經完全變熟了,完全吃不到澀味,「3 Italiai」能夠一次過提供到六塊切片香蕉,已經造得很不錯。

不過,雖然「3 Italiai」「Mini Sundae」所有的食材,味道都是十分濃厚的甜味,但是「Mini Sundae」實際出到來製成品的價錢,卻是頗為昂貴,令我下次不敢隨意再購買。

或者下次光顧「3 Italiai」,只買一球,或者兩球意大利雪糕球,已經是對自己的銀包,和經濟預算的最明智做法。
2018-07-25
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$75 (Tea)
Mini Sundae
  • MiniSundae
2018-09-18 98 views
因為颱風山竹,被急call出去做好防風措,返完一整日工,雖然累爆都約咗個同事放工去銅鑼灣 Clarins 個草本workshop☺️玩完之後行經謝斐道,就見到呢間舖,被佢個gelato 呢隻字深深吸引住,回想起之前係意大利🇮🇹旅行時,每日一定要食返杯gelato,同每次必點開心果 pistachio 😍😍 終於可以回味返當時既果道😂😂Gelato (3 flavour) $80 (HSBC card 10% off )- Tiramisu - pistachio - melon sorbet Tiramisu 同pistachio 個味都好出色,唔太甜,相對蜜瓜sorbet 比較遜色啲,太甜了,同味道太清,冇乜密瓜味。金莎cake $50 佢既層次真係跟足金莎去做,但可惜又係太甜。概括,中意gelato 不防一試,佢有多達20隻口味比你揀。

- Tiramisu
- pistachio
- melon sorbet

金莎cake $50
佢既層次真係跟足金莎去做,但可惜又係太甜。

2018-09-14
2018-08-28 131 views
同朋友食完晚飯經過呢間新開的雪糕店,有點像coffee shop,別緻有趣,就入去試試新口味店內有雪糕蛋糕丶朱古力及不同口味的雪糕是提供,朋友選了開心果及榛子,我就選了比較少見的芥末朱古力雪糕很幼滑,開心果及榛子正常味道,芥末朱古力就非常特別,朱古力味濃郁,芥末味道搶攻,雖然有點攻鼻,但不像一般Wasabi的令人搶喉流眼淚,非常有趣的味道,不過建議要與其他帶甜雪糕味道一同享用,混和起來平衡了辛辣味又帶甜,如果只是吃這個味道,就會有點過於濃烈了

芥末朱古力雪糕
2018-08-12 145 views
2球雪糕 $65.其實開左好耐 不過次次食到好飽都試唔到 今次終於食完碌左入去🤣.d雪糕有得試味 同埋用hsbc卡有9折 不過都要$58🤣🤣🤣一次半次都ok啦 d雪糕有多款口味 試完一大輪我都揀左意大利芝士蛋糕同oreo🤤🤤🤤.其實我覺得幾好食 雖然好甜 不過雪糕唔甜點好食🤣每隻口味都勁濃味 有咬口 可以拉既雪糕黎架☺️買完又有得坐食完先走😳雖然唔平 不過偶爾出左糧食下都ok既 始終唔可以成日飲珍珠奶茶🤤🤣🤣.
2球雪糕 $65
$50 (Dinner)
Dining Offer
Credit Card Offers
2018-07-29 167 views
食完飯梗係想食下甜品,滿心歡喜想試雪糕,點知又一不回頭系列又中伏。喺等緊買期間已經覺得奇怪,個職員自己帶口罩重要喺個客面前拎隻雪糕羹係雪櫃中拎雪糕食。以為佢買意大利雪糕所以應該係Gelato嘅心態,點知sobert又唔似,Gelato又唔似,更遑論似雪糕... 我叫咗哈密瓜味tiramisu同埋咖啡味 ,咖啡味真係好濃,但個tiramisu完全少少tiramisu味都冇。( 本人係tiramisu嘅忠實fans,所以平貴雪糕同蛋糕都有試)試完冇回頭。
食完飯梗係想食下甜品
滿心歡喜想試雪糕,
點知又一不回頭系列又中伏。
喺等緊買期間已經覺得奇怪,
個職員自己帶口罩重要喺個客面前拎隻雪糕羹係雪櫃中拎雪糕食。

試完冇回頭。

2018-07-01 1138 views
只是六月中旬,氣溫已經超過攝氏30度,印象中較當年讀小學時的六月份炎熱得多,似乎全球暖化是個無可爭議的事實。在炎炎夏日壓迫之下,嘆住冷氣食雪糕是最佳的消暑方法之一。香港的雪糕店一直都被那一家「H」字頭的美國品牌(但又改了一個類似歐洲大陸語文的名字,有混淆試聽的嫌疑)壟斷,難得有一家小店敢於挑戰霸權,在銅鑼灣黃金地段租用地舖,開設一間面積算相當大的雪糕店,值得鼓勵。去年開業初期更是人潮不斷,即使現在熱潮已過,仍然座無虛席。雖然經常在銅鑼灣出沒,但直到今天才初次拜會「3 Italiani」。雪糕店的名字說明一切,由三個意大利創立,香港還要是全球第一間總店。店子標誌也是三個卡通化的老闆頭像,從網上見了三個老闆的真人照片之後,原來雪糕店標誌中的老闆形象與真人比較,竟然是對調過來,相信是刻意「玩嘢」。選址街角地舖,兩邊是全落地玻璃,坐在雪糕店內舒舒服服地一邊嘆冷氣、一邊嗒雪糕、同時又可以看着室外來來往往的遊人,整體環境氣氛非常休閑,實在非常配合雪糕店的形象。除了主角 gelato 之外,也有多款蛋糕及自家製作的朱古力,朱古力的價錢甚至媲美歐洲大牌子。Gelato 與其他名牌雪糕店在同一級價位。單

Gelato 與其他名牌雪糕店在同一級價位。單款口味 $40、兩款口味 $65、三款口味 $80;筆者一家三口,當然揀三款口味,既不會擔心食唔晒、又偽最抵食。
雪糕店標榜正宗意大利口味 gelato,味道到底如何,就要食完先知道。只不過,在品嘗之前,從展示的 gelato 款式中,已經可以窺探「3 Italiani」秉承了意大利當地雪糕店的特色,口味非常多元化。其中又有幾款充滿東方特色的口味:檸檬姜蜂蜜、芥末朱古力;相信即使在意大利的其他雪糕店也找不到。

最底層是雲呢拿,中間一層是 tiramisu,最頂層就揀了本地特色口味檸檬姜蜂蜜。Gelato 同一般雪糕 ice-cream 的分别在於乳脂含量較低、糖份含量較高;而且又用了較低的攪拌速度進行凝固,避免混入過多空氣,所以 gelato 較一般雪糕的密度更高,口感因此更加細滑、也更黏口。
Gelato (3 flavors)
第一啖先試食最頂層的檸檬姜蜂蜜,質感非常幼滑黏身,做到了 gelato 的精髓。蜂蜜的香甜唔夠明顯,即使薑的辛辣未算非常厲害,但始終味道太搶、也霸道,再加上同樣搶味的檸檬,檸檬的酸及薑的辛辣完全蓋過蜂蜜,喜歡食檸檬味雪糕的人一定非常開心及滿意,如果希望品嚐到蜂蜜香甜,就會有點失望了。
第二層的 tiramisu,由於本身忌廉及牛奶成份已經偏高,更加突顯了 gelato 空氣比例少、雪糕密度高的特質,口感非常黏身;同一時間,也凸顯了味道較一般雪糕甜膩,似乎蓋過了 tiramisu 應該有的淡淡咖啡香氣,也沒有預期中的咖啡手指餅碎的口感,有點失望。
Gelato (3 Flavors)
第三層的雲呢拿顏色偏黃,同慣常食開的雲呢拿雪糕並不相同。味道也是有點怪怪的、難以形容,總之不是是其他大牌子的雲呢拿雪糕的味道。到底那一個口味才是真真正正的雲呢拿原味,實在不清楚。
無論質感及賣相,整體來說確實能夠做到意大利正宗 gelato 的要求,不過味道對於大部份香港人來說實在偏甜。可能今次揀選的口味並不適合吧?相信如果選擇水果口味的話,水果的果酸可以中和 gelato 的甜膩,只好留待下次再試。
2018-06-16
$50 (Tea)
2018-06-24 249 views
晚飯後總是想吃一點甜品才覺得滿足,看見雪糕櫃有好多款雪糕,選擇困難症出現了,好釆店員可以任我試食,當然我會選擇一D特別口味啦,例如朱古力wasabi, 它其實沒有朱古力味,反而有三文魚生🍣加上wasabi醬油的味道,完全唔覺得自己食緊雪糕🤣🤣🤣最後,點了一杯雪糕有兩種自選口味,就係開心果配檸檬蜜糖薑片,這個配搭一流,開心果味道豐富,而檸檬蜜糖係有薑片,非常fresh, 但要先食開心果,否則你會覺得好酸😝
2018-06-17 191 views
好食!食得出係全天然同好新鮮!我選擇咗檸檬同曲奇,佢有好多味俾你揀,仲可以試!值得一提係用某大行信用卡有九折!同佢有USB線頭可以charge 电。下次可以試試coffee and cake. 不過見佢租咁大個地鋪,真係唔知賣幾多先夠交租。。

不過見佢租咁大個地鋪,真係唔知賣幾多先夠交租。。
2018-06-16
$50 (Last Night Supper)
Dining Offer
Credit Card Offers
2018-06-17 111 views
This is crazy!! There are more than 30 flavours in the shop for customers to choose from!! Three scoops costs 75HKD. A bit pricy but given that there are many unique and novel options that you may try in one go, the price is reasonable. To enjoy the quality and special flavours, you can pick the family box too!

2018-06-09 135 views
銅鑼灣有咁多雪糕舖嚟講,點解呢間會吸引我呢?佢位置係Tower 535隔離,距離地鐵站只係幾分鐘路程,入面環境舒適闊落,採用咗落地玻璃,可以望到人來人往嘅街道,亦設有幾個坐位,但呢啲都唔係吸引我嘅地方。佢最吸引我光顧嘅,係佢嘅wasabi chocolate味😋 朋友聽落都覺得個味奇怪,似係會伏,連店員都叫我三思🤣 但我試食咗一啖之後就愛上😍 平時食朱古力味食食下好易覺得漏,但有個wasabi味就完全擺脫咗呢樣嘢!每一啖除咗有朱古力甜味,仲有wasabi嘅辣味刺激番個味覺!愈食愈好胃,愈食愈鍾意🤤

Wasabi  Chocolate

2018-06-08
Lunch
Wasabi  Chocolate
Went here for a chill out before dinner with my bestieThis cafe is really spacious with a cozy environment. It’s good for chilling here at lunch or for dessert There are lots to pick for the ice cream flavour, Nutella, Peanut Butter, Ferrero Rocher, Orea, Cheesecakes, Etc... really ip to 20+ flavours! The pricing here isn’t that expensive too! It’s with reasonable price and they have different kinds of standard coffee type She ordered an Affogato with Ferrero Rocher flavour of ice cream, it’s ta

Affogato

She ordered an Affogato with Ferrero Rocher flavour of ice cream, it’s tasty and with strong coffee taste

Gelato

I chose a berries cheesecake flavour, it’s fruity and creamy at the same time, not too sweet and a bit sour, nice!

2018-05-27
$40 (Tea)
Affogato
Gelato
2018-05-28 135 views
這間雪糕店賣晒電視廣告咁~ 好似好勁 😆~ 終於行過銅鑼灣來食下先~店子在轉角位,落地玻璃 樓底高 靚裝修 👍🏻 Gelato 選擇多~ 試了開心果,味道很真 😚 所以有點信心~ 於是便點了 香橙朱古力 😊 店員問飢詩要唔要試咗先~ 咁就試下啦~ 小小的一口 當然沒有問題 😆 橙味香,朱古力味濃,店員說這個沒有牛奶 👍🏻👍🏻 環保 👍🏻 likePiccolo Cone 1 flavor $40~ 坐底慢慢食,頭幾啖都幾好,  口感不順滑,之後感覺只有甜,甜到喉嚨乸住 😆 omg  ~ 咁係咪表示 飢詩唔應該自己偷偷走去食雪糕 🤣🤣🤣飢point : 4 /10#hungermarch #飢詩 #非飢詩

飢point : 4 /10
#hungermarch #飢詩 #非飢詩
2018-05-22 177 views
食完晚飯後朋友就提議去食甜品, 甜品係第二個胃當然冇問題啦!於是我哋就去咗試係謝斐道Tower 535 果間甜品店, 之前行街時已經注意到佢哋3個公仔頭, 而家終於有機會試了!雪糕都有成二十多款比你揀, 仲可以試食添, 想試邊款都得! 我就揀咗食繽紛樂口味同咖啡味, 繽紛樂味雪糕好似真係食緊佢嘅朱古力條咁, 唔會太甜幾好! 咖啡味雪糕都好夠咖啡香味,雪糕夠滑!黑朱古力 ~ 好似粒朱古力溶係口咁, 好滑好香, 又唔會漏!士多啤梨芒果新地 ~ 士多啤梨好新甜, 雪糕口感都好似食緊原粒士多啤梨咁! 芒果雪糕都唔弱, 真係好芒果! 下次要再嚟試埋其他蛋糕,飲品先得
雪糕都有成二十多款比你揀, 仲可以試食添, 想試邊款都得!

下次要再嚟試埋其他蛋糕,飲品先得

2018-05-20
Dinner