(Non-member)
2012-02-14 189 views
今日出紅磡做野,經過一開名叫328美食舖頭!發出一陣的油香味,嗅覺醒來,感覺有點餓。買了一隻炸雞脾($15隻),老闆翻炸給我,熱辣辣!嘩!一咬落口,香脆、夠味,雞肉的汁都噴了出來。好耐都未食過咁好味ga雞脾啦!真係值得一讚。
2012-02-14
Waiting Time
3 Minutes (TakeAway)
$15 (Lunch)
  • 炸雞脾
我本身是很喜歡食水尤魚的,所以今天放假,專登和男朋友出去紅磡試試,之前其實已經有幾個朋友介紹過這間328美食!店舖有很多小食選擇,包括:(生菜魚肉、煎釀三寶、燒賣、咖喱魚旦等等.....)我第一時間去到,一定要試下炸尤魚,雖然$5件好似有點貴,但一食入口到,覺得值得的。真的很好味,好耐無試過這種味道了!爽口,就算不用落其他醬汁也夠味道!忍唔住口,係嗰到食左4件。之後再買左$6有4件的三寶(青椒、矮瓜、魚旦、豆付)各一件。三寶都ok,不過不失,好食過旺角嗰d。之後買左2隻炸雞脾($15隻),和男朋友一人一隻!點知原來炸雞脾也是超好食,香脆,夠味!老闆還會在雞脾上,灑小許話鹽,令雞脾食落更加香口。最後我也忍不住要買多些三寶及炸尤魚回家給屋企人食!
2012-02-12
Waiting Time
2 Minutes (Dine In)
$30 (Other)
  • 炸尤魚、炸雞脾
2010-11-21 161 views
喺飽餃店食完小籠包,個胃仲有位,於是行過隔離篤野食。買了4件煎釀3寶 ($6),加2件魷魚 ($6)。煎釀3寶要了炸魚旦同茄子。味道也就是不過不失,未算好出色;魚肉質地幾黏糯,不會腥也沒有碎骨。茄子都係平時食嗰d咁啦,都預咗oily 。魷魚..雖然好多人話好味,但其實唔好味,因為嗱得太勁,嗱到無晒味不單止,食落仲有少少嗱。呢d煎炸肥膩之物都係久唔久食一次好喇。
喺飽餃店食完小籠包,個胃仲有位,於是行過隔離篤野食。
買了4件煎釀3寶 ($6),加2件魷魚 ($6)。
煎釀3寶要了炸魚旦同茄子。
茄子都係平時食嗰d咁啦,都預咗oily 。
呢d煎炸肥膩之物都係久唔久食一次好喇。
TakeAway
$6 (Dinner)
2010-06-10 120 views
2010-5 (weekend)晚餐食唔落, 走去明安街的328美食, 望住諗吓, 煎釀三寶就要了茄瓜+青椒+魚丸; 炸水發魷魚就兩件, 炸脾就留待下次吧.本想回家才吃, 實在忍不住在巴士上就ko晒喇, 三寶其實一般啦, 不過魷魚就真係好彈牙勁大塊, 成隻手掌咁長呀, 好少見架, 正呀,
2010-5 (weekend)

三寶及炸魷魚
三寶及炸魷魚
  • 炸水發魷魚
2010-03-20 136 views
近排又去紅磡做 job...行經這條紅磡出名的食街..口痕痕就試左黎個街邊小食.. 都幾多野炸物.唔知要點個好.見阿老板剛剛出了個魷魚..熱喇喇...就黎個喇喔...好有咬口哦,好重膠質,味道鮮..咀嚼時更會塑塑聲 tim...唔錯.
近排又去紅磡做 job...行經這條紅磡出名的食街..
口痕痕就試左黎個街邊小食.. 都幾多野炸物.唔知要點個好.
見阿老板剛剛出了個魷魚..熱喇喇...就黎個喇

...好有咬口哦,好重膠質,味道鮮..
咀嚼時更會塑塑聲 tim...唔錯.

2010-03-18
  • 炸魷魚
(Non-member)
2009-1-13(星期五)$12雞脾有分大隻小隻價錢–『$12一隻是細Size價錢–敬意留意!』$6有四粒炸魚蛋,有時大粒有時細粒,我覺得此舖既炸魚蛋嫩口,吾似其他舖頭既硬既。淨魚肉–覺得內含很高鈉質,碗仔翅OK啦!
2009-1-13(星期五)

淨魚肉–覺得內含很高鈉質,碗仔翅OK啦!
2009-11-13
$24 (Tea)
  • 碗仔翅OK
2009-10-01 83 views
呢間328最出名應該係煎釀三寶啦, 炸雞脾都好多人買家! 我多數都買$30, 佢會用個盒盛住, 攞番家慢慢食, 不過企喺到等既時候就超大油煙啦, 佢地啲炸魚蛋有時會有骨喺裡面, 應該係啲魚肉問題!
2009-09-30
2009-01-06 76 views
第一次寫食評,揀左呢間,因為前晚剛剛食左串燒賣,燒賣我家姐最愛食呢間。住左附近10幾年,炸雞脾由$9開始食,上個月食既時候已經變左$12(定$11,唔記得左),雖然貴左但依然好好味,好脆好夠味。
雖然貴左但依然好好味,好脆好夠味。
$12 (Last Night Supper)
  • 炸雞脾
2008-11-11 46 views
四處尋找好味的煎釀三寶,每每經過小吃攤擋都會買來試食。餃子店旁邊就有一檔,老伯正開大油鑊炸青椒,行近一點,也被熏得一身油煙味,匆匆選了四件就快步離開。炸魚蛋膠質重了些,紅腸則平平無奇;炸豆腐較為討好,魚肉填滿了整塊豆腐,不像有些鋪頭只會抹上一丁點。倒要一提,是店會反炸所選食物,所以定必熱辣辣,而且可以淮鹽代替豉油,味道上算是有些特色。

2008-08-11 34 views
剛又吃過了蛋牛治,心想怎樣也再吃不到任何食物了吧。不過真是"世事無絕對......"跟女友沿著必嘉街行著,忽然聞到了一陣非常非常香的油炸味。一般的煎釀三寶是絕對不會有如此強勁的油香味的,心想這小店有點不簡單。 = =+細看一下,原來是由一位伯伯負責主理所有油炸食物的,照推斷來說,這位伯伯對製作煎釀三寶有不少經驗。既然單是這個氣味便令我"回復戰鬥力",這個三寶也不會差了吧﹖然後,便要了釀豆腐兩件、紅腸兩件、炸彈(魚蛋)兩件、茄子兩件和土魷魚兩件。這位伯伯怎樣也不說用上了那一種油來炸食物,從氣味上像極是花生油,但吃下去時又有點不盡相似。另一個想不到的地方,就是放在三寶上的豉油。一般的豉油都是死咸死濃的。但這裡的醬汁明顯經過調味,所以味道不至於太咸但保留了豉油的香味。所有的三寶中,最特別的是土魷魚,這個本該在小時候才有的三寶材料,今天重視"江湖",看來我的推斷沒有錯,這位伯伯是一位經驗豐富的老手。吃著三寶,又被它的味道刺激了本來已呆滯了的食慾~ 呵呵呵

吃著三寶,又被它的味道刺激了本來已呆滯了的食慾~ 呵呵呵
釀豆腐
淨紅腸
炸彈、釀茄子
久吃重逢的炸土魷魚
$15 (Tea)
釀豆腐
淨紅腸
炸彈、釀茄子
久吃重逢的炸土魷魚
  • 炸土魷魚、炸彈、釀豆腐、釀茄子
2008-06-17 23 views
食完飽餃店未夠喉,過隔離328小食整返2串野食~ 燒3寶感覺幾好,老婆仔愛吃茄子,選了2塊茄子+燒青椒配肉+魚丸~ 另外要了串燒賣+墨魚3寶夠曬新鮮,熱辣辣的~ 茄子好好味~ 咬落去D汁必曬出離,感覺1流~ 青椒也不錯~燒賣6蚊1串有6只~~ 好抵食不過晤好味~~ 墨魚則非常爽口,即叫即煮~ 落jor甜醬後味道很搭配~ 墨魚細串jor些少,還是肥姐的好
食完飽餃店未夠喉,過隔離328小食整返2串野食~

$9 (Other)
  • 茄子