2021-11-24 146 views
▫️Honey mustart chicken bagel burger🍗▫️Earl grey mochi bagel🥯▫️Matcha latte🍵▫️Cold brew☕️終於順路去上環 可以試到呢間好出名嘅bagel🥯呢兩年食得多之後明白到bagel唔可以亂試😂真係要揀啲自家製/出名嘅先會好食舖頭有好多有趣嘅掛畫 最signature嘅嗰面塗鴉牆係一樓👻今次嗌咗 Honey mustard chicken bagel burger用咗Tindle嘅全素炸雞 真係食唔出係扮雞😵👍🏻Bagel都幾鬆軟 唔會俾肉汁吸到扁曬👍🏻另外嗌咗earl grey mochi bagel呢個就強差人意了🥲好似係焗耐咗/擺耐咗(?)有啲難切 其實佢有回彈力 不過咬落有啲硬 但入面嘅mochi又好好食喎🤣🤣嘢飲方面兩杯都唔差😎matcha latte記得攪勻🤣🤣
▫️Earl grey mochi bagel🥯
▫️Matcha latte🍵
▫️Cold brew☕️

終於順路去上環 可以試到呢間好出名嘅bagel🥯
Bagel都幾鬆軟 唔會俾肉汁吸到扁曬👍🏻

另外嗌咗earl grey mochi bagel
呢個就強差人意了🥲好似係焗耐咗/擺耐咗(?)
有啲難切 其實佢有回彈力 不過咬落有啲硬
但入面嘅mochi又好好食喎🤣🤣

嘢飲方面兩杯都唔差😎matcha latte記得攪勻🤣🤣
📍上環 𝚂𝚑𝚎𝚞𝚗𝚐 𝚆𝚊𝚗❝玩味重素cafe🌱😜創新bagel口味款式🥯❞玩味重既Cafe 環境特別又岩打卡😚📸呢度出名素bagel🌱🥯口味創新🥰仲有意粉咖喱飯同其他小食 款式都幾多🤣🥯🍪𝐓𝐫𝐢𝐩𝐥𝐞 𝐁𝐢𝐬𝐜𝐨𝐟𝐟 𝐁𝐚𝐠𝐞𝐥 $75 好邪惡🤣bagel口感煙韌好咬 要拉扯😁bagel控approved!🥳上面淋上焦糖餅乾醬🤤中間夾左海量lotus餅碎同焦糖cream cheese😍啖啖都係香濃甜甜既焦糖🤤會有少少漏同人share食就岩晒😆🌱🍗𝐓𝐢𝐍𝐝𝐥𝐞 𝐂𝐡𝐢𝐜𝐤𝐞𝐧 𝐖𝐚𝐟𝐟𝐥𝐞 $110純素炸雞扒! 頭幾啖食落男朋友話口感好似麥樂雞😳食食下就會食到豆香味~素肉多數以豆製品為主🤣waffle都係vegan冇奶冇蛋🧇口感好似蔥油薄餅咁 味道帶酸(好大陣黑醋味?)👀淋上蜜糖🍯酸甜鹹味都有😜(+$40 𝐜𝐨𝐦𝐛𝐨🍟☕️)加左薯條同咖啡 薯條係我中意既幼身 香脆有簡單鹽+胡椒調味🧂咖啡就…交比我男朋友飲🤣飲左啖都幾濃苦👀(唔飲得咖啡既人上🥲)꧁꧁ ——𝓂𝑜𝓇𝑒 𝒾𝓃𝒻𝑜𝓇𝓂𝒶𝓉𝒾𝑜𝓃—— ꧂꧂📍404 Plant上環蘇杭街109號地舖🗺𝘐𝘯 𝘵𝘩𝘦 𝘴𝘢𝘮𝘦 𝘭𝘰𝘤𝘢𝘵𝘪𝘰𝘯…#joy
📍上環 𝚂𝚑𝚎𝚞𝚗𝚐 𝚆𝚊𝚗
❝玩味重素cafe🌱😜創新bagel口味款式🥯❞

Triple biscoff bagel

🥯🍪𝐓𝐫𝐢𝐩𝐥𝐞 𝐁𝐢𝐬𝐜𝐨𝐟𝐟 𝐁𝐚𝐠𝐞𝐥 $75

TiNdle chicken waffle
🌱🍗𝐓𝐢𝐍𝐝𝐥𝐞 𝐂𝐡𝐢𝐜𝐤𝐞𝐧 𝐖𝐚𝐟𝐟𝐥𝐞 $110

(+$40 𝐜𝐨𝐦𝐛𝐨🍟☕️)

꧁꧁ ——𝓂𝑜𝓇𝑒 𝒾𝓃𝒻𝑜𝓇𝓂𝒶𝓉𝒾𝑜𝓃—— ꧂꧂
📍404 Plant
上環蘇杭街109號地舖

🗺𝘐𝘯 𝘵𝘩𝘦 𝘴𝘢𝘮𝘦 𝘭𝘰𝘤𝘢𝘵𝘪𝘰𝘯…
#joys_上環

🔖𝘔𝘰𝘳𝘦 𝘴𝘪𝘮𝘪𝘭𝘢𝘳 𝘤𝘶𝘪𝘴𝘪𝘯𝘦 /𝘧𝘰𝘰𝘥…
#joys_西式
Triple biscoff bagel
TiNdle chicken waffle
  • Triple biscoff
  • Triple  Biscoff
Vegan係飲食界既一股新熱潮,一向喜歡試新口味既我,今日決定試一下專賣純素貝果既打卡潮店404 Plant。呢間Bagel店出名款式創新,店鋪既裝修都跟番呢個格調潮味十足。小店有兩層同埋小小既室外位置,地方唔算大但係有滿滿既打卡位,特別係一幅藍白塗鴉牆同玩味擺設非常吸睛。.初初以為佢地純賣貝果,黎到先發現原來仲有好多其他既選擇。Bagel除左有食開既甜版,仲有鹹版既Bagel Burger、Bagel Crust Pizza。另外仲會有Waffle、純素咖哩飯、意粉、小食、甜品同特飲。即係話係黎呢到可以滿足埋正餐既需求。.一次過叫左甜、酸、鹹三種口味既餐點;甜酸版 – Strawberry Mochi Rainbow Bagel 💲75⭐️3.5/5呢個彩虹Bagel係打卡必叫款,色彩繽紛既貝果中間有甜甜酸酸既士多啤梨果肉同果醬,配埋煙韌控好喜歡既麻糬。Bagel本身帶甜,味道比相像中好完全無違和感。.鹹版 – Honey Mustard Chicken Bagel Burger 💲90⭐️3.5/5當晏仔食既我叫左一個Bagel Burger醫肚,試下餐廳推薦既純素TiNDLE炸雞。呢
一次過叫左甜、酸、鹹三種口味既餐點;
⭐️3.5/5
⭐️3.5/5
當晏仔食既我叫左一個Bagel Burger醫肚,試下餐廳推薦既純素TiNDLE炸雞。呢個素漢堡除左有素雞塊外,仲有焦糖洋蔥同埋羽衣甘藍。漢堡比想像中細少少,素炸雞味道唔錯唔似食緊素食。
甜版 – Biscoff Mochi Waffle 💲85
⭐️3.8/5
唔想三款都要Bagel所以甜品試埋佢地既Waffle。大愛Lotus Biscoff既我呢款Biscoff Mochi Waffle好岩我,窩夫夾心有煙煙韌韌麻糬,面鋪大量邪惡既焦糖餅同焦糖醬。美味度同邪惡度成正比,要食埋先減。
午市時間Bagel可以配套餐,會包野飲同埋薯條/沙津/迷你貝果。
奶咖啡 + 迷你貝果 +💲40
Matcha Latte 💲55
雖然見比較多人選擇薯條或者沙津,但一場黎到試埋特色少少既迷你貝果。原來唔係淨包中間仲有朱古力夾心,有誠意。飲品方面既鮮奶咖啡同抹茶鮮奶風味上都係比較清淡型,不過不失。
總結:款式創新特別,可以一試。
不專業食評
Mini  Bagel
Latte
Matcha Latte
$200 (Lunch)
2021-11-05 149 views
黑仔配薯條($70)上下用左竹炭bagel自家焗製幾煙韌但硬身左啲 有啲難切 純素芝士基本上無乜味所以味道主要來自蛋黃醬同蘑菇焦糖洋蔥味道都幾夾另外午餐會再送一杯lemonade幾好唔太甜大部分人都係外賣買走但其實餐廳二樓都有少量位置可以self serve坐低食
黑仔配薯條($70)
上下用左竹炭bagel
大部分人都係外賣買走
但其實餐廳二樓都有少量位置
可以self serve坐低食
2021-10-20 198 views
🌈Lunch Set有3款包飲品(可揀homemade lemonade/冷泡茶)✨Wild Black + salad🥗💰75 (lunch set)💫評分: 7.8/10📝有炒蘑菇🍄、焦糖onion、mozzarella🧀、薯餅+truffle mayo,邪惡🥰,啲料滿得滯🤣,好彩有salad+醋無咁heavy,黑炭bagel第一次食,幾有咬口,因為bagel無糖食落都覺得健康啲🤣✨Triple Biscoff💰75💫評分: 7.4/10📝biscoff sauce + biscoff creamcheese + biscoff biscuit碎,外脆內有咬口,食落比平時啲bagel彈牙,偏甜但成個幾match,招牌點都要試不過真喺有啲貴🥲𝟜𝟘𝟜 𝕡𝕝𝕒𝕟𝕥 📍上環蘇杭街109號地舖(上環🚇 A2 出口行4分鐘)💫評分: 7.6/10💬坐位好舒服😌,同friend chitchat一流,有兩層,好🤍啲poster同成間cafe嘅vibe,bagel質素喺唔錯,第一次見到現場整bagel🥰,不過唔喺lunch set 1 個bagel 💰7x 真心貴🤣,自己唔喺bagel fans🤣
Wild Black + salad

💫評分: 7.8/10
Triple Biscoff

✨Triple Biscoff💰75
💫評分: 7.4/10

𝟜𝟘𝟜 𝕡𝕝𝕒𝕟𝕥
📍上環蘇杭街109號地舖
(上環🚇 A2 出口行4分鐘)

💫評分: 7.6/10
💬坐位好舒服😌,同friend chitchat一流,有兩層,好🤍啲poster同成間cafe嘅vibe,bagel質素喺唔錯,第一次見到現場整bagel🥰,不過唔喺lunch set 1 個bagel 💰7x 真心貴🤣,自己唔喺bagel fans🤣所以都唔喺好pro🤣,新出嘅彩虹bagel都好吸引,打卡一流!
冷泡茶

#404plant #上環 #上環美食 #bagel #bagelhk #hkbagel #bagelhongkong #hongkongbagel #純素 #純素bagel #sheungwancafe #香港美食 #cafehopping #cafe #hkcafe #cafehk #hkcoffeeshop #hkcoffee #hkcoffeelover #hongkongcafe #hongkongcafes #cafehopping #cafehoppinghk #followforfollow #foodieblog
2021-10-11 114 views
不得不讚歎上環真係一個充滿藝術色彩嘅地方🎭呢間位於文娛中心附近嘅404 Plant🪴由bagel網店起家 到今年年初開埋門市 最近仲宣佈將會登陸將軍澳 真係令人振奮嘅消息 可喜可賀🥳-上環總店裝修以藍色兼搞怪作主題👀牆上嘅搞怪公仔原來係人手畫上去😲樓高兩層 後門仲有個小型室外用餐區 去到樓上已經滿座 所以我哋坐咗樓下-佢哋主打美式bagel 超多口味 鹹甜皆有 另外仲有咖哩飯 沙律 意粉 pizza🤤最重要呢度全部食品都係純素架!不含雞蛋或者奶製品 全植物性成分製作👍🏻當中最出名就係呢個triple biscoff-🥯Triple Biscoff 焦糖三重奏 $75(Melted biscoff sauce, biscoff biscuits, cream cheese)招牌甜bagel 賣相相當吸引🤪而且係我鍾意嘅多餡bagel 中間佈滿Lotus餅乾碎 仲加咗cream cheese 最頂淋滿biscoff醬 超級邪惡🤤bagel包身較硬身 用刀切開都比較吃力 所以食落係偏煙韌 味道就有種好熟悉薑餅味😆唔會甜到接受唔到 好似食咗個甜品咁😉-🧇Cinnamon Apple Croff

🥯Triple Biscoff 焦糖三重奏 $75

🧇Cinnamon Apple Croffle $60
呢款係新推出嘅 所以menu暫時未有😆croffle顏色偏深 好鍾意佢哋個肉桂蘋果🍎肉桂味啱啱好 唔會太重 蘋果粒又保持到爽脆嘅口感 配埋脆脆地嘅croffle好夾

🍛Cheesy Omnipork Cutlet Curry Rice
日式炸流心芝士新豬扒咖哩飯 $80
一拎上手就聞到超香咖哩味😚味道比平時食嘅日式咖哩辣啲啲 好送飯 豬扒方面 佢哋用咗新豬肉去整!炸得好脆口 一時之間都忘記咗佢係素肉🤣不過略嫌芝士比較少 唔係幾做到流心效果🧀

☕️Tienguanyin Latte 鐵觀音拿鐵 $55
出面好似好少見到 所以特登叫嚟試下 估唔到又幾好飲 味道仲有啲似焙茶 茶味重又唔會太甜😙

唯一有個位我覺得可以改善下 就係切野嘅時候 鐵盤好容易轉嚟轉去 不過可能上層嘅檯就唔會呢個問題🤔另外佢哋仲有提供cocktail同shisha架🍸留意返佢哋採用自助式服務 落完單之後需要自己拎食物同餐具🍴用餐後就放返去樓梯口嘅回收區所以大家上上落落記得小心啲😬
Type of Meal
Dinner
  • Cheesy  Omnipork  Cutlet  Curry  Rice
  • Cinnamon  Apple  Croffle
  • Triple  Biscoff
2021-10-01 101 views
今次黎到位於上環既404 Plant~呢間cafe主打各款口味既自家素Bagel🥯,仲有創新既Bagels Burger🍔同Bagel Crust Pizza🍕!款款都咁吸引,素食人士都有好多選擇😍cafe裝修都好特別,充滿玩味元素~放假又多一個打卡好去處📸🌈Strawberry Mochi Rainbow Bagel $75✨呢個bagel係新品黎,望落色彩繽紛好吸引!口感煙韌得黎有嚼勁😋中間夾住士多啤梨醬同麻糬,甜甜地幾開胃~🍵Matcha Red Bean Mochi Bagel $40✨bagel軟硬度適中,幾有咬口~抹茶味好濃郁!中間有麻糬同紅豆,口感層次豐富🤤飲品方面,我地叫左柑橘青檸梳打($48)同熱帶水果梳打($58)~柑橘青檸梳打味道酸酸甜甜,好消暑!而熱帶水果梳打賣相好靚🤩裡面有多款水果,例如菠蘿、熱情果同青檸等~飲落好fresh,好足料👍🏻除左bagel,cafe仲有提供多款意粉、咖喱飯、小食同甜品特飲~原來連shisha都有架,有興趣可以同店員查詢🙆🏻‍♀️
今次黎到位於上環既404 Plant~
款款都咁吸引,素食人士都有好多選擇😍

呢個bagel係新品黎,望落色彩繽紛好吸引!
口感煙韌得黎有嚼勁😋
中間夾住士多啤梨醬同麻糬,甜甜地幾開胃~

bagel軟硬度適中,幾有咬口~
抹茶味好濃郁!中間有麻糬同紅豆,口感層次豐富🤤

柑橘青檸梳打味道酸酸甜甜,好消暑!
而熱帶水果梳打賣相好靚🤩

原來連shisha都有架,有興趣可以同店員查詢🙆🏻‍♀️
《Strawberry Mochi rainbow bagel》彩虹bagel 打卡一流除左賣相吸引之外 口感都好煙韌外脆肉軟 仲有一層mochi 增加層次包住士多啤梨果肉同醬呢個甜bagel 好有水準.《Chicken salad (TiNDLE chicken)》燒雞蘑菇羽衣甘藍沙律植物雞肉真係第一次食估唔到都一樣咁好味喎TiNDLE chicken 富含蛋白質同纖維嘅簡單天然成份又無家禽雞肉嘅激素、抗生素同膽固醇係唔錯嘅替代品配埋羽衣甘藍super food 黑酸沙律絕對係健康之選.《Matcha Affogato》中意抹茶嘅你記住要試matcha affogato 啊! 抹茶係同雪糕分開上抹茶仲係好濃好濃😍 混埋一齊就有冷熱交錯嘅配搭

彩虹bagel 打卡一流
除左賣相吸引之外 口感都好煙韌
外脆肉軟 仲有一層mochi 增加層次
包住士多啤梨果肉同醬
呢個甜bagel 好有水準

燒雞蘑菇羽衣甘藍沙律
植物雞肉真係第一次食
估唔到都一樣咁好味喎
又無家禽雞肉嘅激素、抗生素同膽固醇
係唔錯嘅替代品
配埋羽衣甘藍super food 黑酸沙律
絕對係健康之選

《Matcha Affogato》
中意抹茶嘅你記住要試matcha affogato 啊!
抹茶係同雪糕分開上
抹茶仲係好濃好濃😍
混埋一齊就有冷熱交錯嘅配搭
2021-09-22 91 views
美式感覺很重的素食餐廳。他們主打是Bagel ,而且都是他們店內新鮮製作的, 選擇有很多, 也提供鹹甜選擇,例如有不可能漢堡扒、椰菜花扒、炸雞塊或superfood牛油果。而且他們還提供套餐選擇,配以不同飲品價錢不同, 全店所有奶啡選用的都是植物奶。蜜糖芥辣炸雞 90 (TiNDLE 雞塊)Combo 套餐咖啡植物奶加薯條/沙律/迷你Begal +40這個雞塊炸了之後,很脆口,咬下去也有雞的味道, 配料也十分足夠,醬汁配搭剛好, 和一般漢堡包比較,Begal是比較 煙韌的。 飽腹感覺我覺得begal比較飽。Rainbow Begal 75 原本士多啤梨醬加麻薯 (今天轉為朱古力醬棉花糖) 這個彩虹bagel賣相十分吸引, 多種顏色配搭, 原本以為棉花糖加朱古力將會十分甜,但竟然沒有太甜。 剛好那天沒有麻薯, 一軟一煙韌的配搭應該挺特別的。Coffee Tonic (strangelove tonic) 65他們有澳洲的湯力水選擇,店員介紹這個是帶點海水味的, 好奇之下一試,這個coffee tonic整體不酸,好喝。
美式感覺很重的素食餐廳。

蜜糖芥辣炸雞 90
(TiNDLE 雞塊)

Rainbow Begal 75
原本士多啤梨醬加麻薯 (今天轉為朱古力醬棉花糖)

香港真係好少Bagel店🥯,呢間主打自家製素 bagel,仲好多人讚👍🏻,點都要嚟試吓。.Cafe有2層,以藍白色做主調🤍💙手繪圖畫做牆身裝飾,充滿玩味,好啱打卡。Menu有多款創新Bagels、意粉、咖喱飯、小食、甜品同特飲。.📍Strawberry Mochi Rainbow Bagel($75)呢個算喺cafe新品,彩虹色嘅bagel玩味十足🌈。中間夾住大量士多啤梨醬🍓、大粒又完整嘅果肉同軟糯嘅麻糬,估唔到食落又夾得埋。果jam 酸酸甜甜好味又唔寡,令人愈食愈開胃😆。Bagel唔乾又煙韌,推薦。.📍Ice Cream UFO雪糕飛碟($95)雪糕同bagel每日都會唔同。今次食咗抹茶bagel🍵配士多啤梨雪糕🍓,雪糕冇特別口感似雪葩。bagel 煙韌中間包住軟糯嘅麻糬同香甜嘅紅豆,最後再淋上抹茶同朱古力醬,味道同口感都好豐富😆,不過價錢好貴。.📍Triple Biscoff焦糖三重奏($75)呢個可以話係個個都讚嘅必點item,我哋都唔執輸叫番個🤟🏻。焦糖餅乾醬真係好好食🍪!Bagel中間夾咗滿滿嘅焦糖餅乾碎,味道香甜但唔會好膩,好啱我哋口味🤩!不過呢款burger係三個口味中最

Cafe有2層,以藍白色做主調🤍💙
手繪圖畫做牆身裝飾,充滿玩味,好啱打卡。

📍Ice Cream UFO雪糕飛碟($95)

📍Triple Biscoff焦糖三重奏($75)
呢個可以話係個個都讚嘅必點item,我哋都唔執輸叫番個🤟🏻。焦糖餅乾醬真係好好食🍪!Bagel中間夾咗滿滿嘅焦糖餅乾碎,味道香甜但唔會好膩,好啱我哋口味🤩!不過呢款burger係三個口味中最韌嘅一款。

真心好難喺香港食到咁多款唔同嘅bagel❣️,味道我哋都覺得好食真係唔錯嘅,無可否認價錢上的確係比較貴,不過間中食次慰藉心靈都係一件好事😌。
2021-09-19 102 views
位於上環嘅素食🌿 Bagel🍔店,以美式同懷舊做主題。舖頭嘅牆身由壁畫而形成,仲有唔少嘅插畫,幾有格調,打卡做背景都唔錯📸!仲有啲懷舊嘅物品。餐廳有兩層,今次坐喺上層,環境都幾闊落👍🏻 食晏嘅時候都幾多人排隊,建議早少少嚟搵位。餐牌有招牌Bagels Burger 同 Bagel Crust Pizza,仲有新品Rainbow Bagel 🌈 、Vegan Croffle 🥐。仲有pasta, curry, snacks,takeaway嘅bagel,款式都好多!.《All Day Breakfast》$110(套餐) 🥯🥬🥑入面有炸薯餅、炸腸、牛油洋蔥炒蘑菇、蕃茄片、牛油果蓉同 plain Bagel~ 好隨心咁食,可以夾bagel 皮或者就咁食都得🤤 份量都幾多,都幾飽肚。啲炸物都炸得好香脆,炸腸係幾特別,外脆內軟🤣 .《Cheesy Burger 流心芝士新豬扒》$85 (套餐) 🍔🧀有我最鍾意嘅芝士呀!🧀🧀😎 個豬扒係用咗 OmniPork 來炸,個炸皮唔會好厚,仲有厚厚嘅芝士🤤 個Bagel都好 chewy, 唔會好硬。《+薯條、自家製檸檬汁》+$20 🍟🥃幾香脆,不過薯味唔

《+薯條、自家製檸檬汁》+$20 🍟🥃
幾香脆,不過薯味唔太重 🥔,檸檬汁都幾香甜,有埋香茅👍🏻

《+沙律、Milk Latte》+40 🥬☕️
幾 fresh~ 不過我鍾意柚子醋多個黑醋,milk latte 都幾香濃,奶味都幾出!
📍 上環蘇杭街109號地舖
[上環站 A2 出口,步行約5分鐘]
*去之前記住留意營業時間啊!
@404plant
Type of Meal
Lunch
2021-09-15 1158 views
【藍白色雙層玩味cafe🔵⚪️】/////404 Plant係一間位於上環嘅純素玩味cafe (´▽`)由招牌到店内都以藍白色做主調 沿途會見到好多poster 仲有張滑板櫈 玩具電話擺設等等😚夠晒IGable🤩📷小店主打多種款式嘅自家素Bagel 最近仲推出左幾道新菜式😛例如Rainbow Bagel 、 Vegan Croffle 除左甜食 都有咖喱飯、小食 另提供shisha 有興趣可以到時再問問店員~.👉🏻Triple biscoff ($75)小店招牌款式🤪包體做得幾煙韌 有回彈力成個貝果充滿焦糖醬😗似拖肥甜絲絲嘅味道Lotus餅加上biscoff cream cheese好豐富✨.👉🏻日本炸流心芝士豬扒咖喱飯 ($80)素食豬扒外皮好香脆🤩内層同樣好有咬口流心芝士佔嘅比例比較少 多啲會更好~幾中意個咖喱🍛辣辣地 送飯一流😌.👉🏻鐵觀音拿鐵 ($55)鐵觀音味都幾出 帶少少甜味😋仲會有淡淡嘅奶香🥛款式夠特别can trytry.👉🏻玉桂蘋果Croffle ($60)Croffle就好似窩夫形狀同口感 外脆内軟👍🏻蘋果粒粒上有玉桂粉 好香 同Croffle都幾夾伴碟嘅忌廉味道香
【藍白色雙層玩味cafe🔵⚪️】
/////

404 Plant係一間位於上環嘅純素玩味cafe

👉🏻Triple biscoff ($75)
小店招牌款式🤪包體做得幾煙韌 有回彈力
成個貝果充滿焦糖醬😗似拖肥甜絲絲嘅味道

👉🏻日本炸流心芝士豬扒咖喱飯 ($80)
素食豬扒外皮好香脆🤩内層同樣好有咬口
流心芝士佔嘅比例比較少 多啲會更好~
幾中意個咖喱🍛辣辣地 送飯一流😌

👉🏻鐵觀音拿鐵 ($55)
鐵觀音味都幾出 帶少少甜味😋
仲會有淡淡嘅奶香🥛款式夠特别can trytry

👉🏻玉桂蘋果Croffle ($60)
Croffle就好似窩夫形狀同口感 外脆内軟👍🏻
蘋果粒粒上有玉桂粉 好香 同Croffle都幾夾
伴碟嘅忌廉味道香滑 配Croffle食好正haha

———-
📍404 Plant @404plant
上環蘇杭街109號地舖
2021-09-15
$120 (Dinner)
  • Triple biscoff
2021-09-03 127 views
呢間之前已經好想試佢哋主打健康純素bagel不過佢哋都有唔同主食餐廳比較細,不過有樓上試咗一鹹一甜bagel牛油果醬bagel爆曬餡有埋蕃茄同埋啲辣粉喺上面味都唔錯不過包體偏乾,而且唔夠脆,有啲韌另外一款係焦糖脆餅bagel賣相好吸引,有好多焦糖醬同埋餅乾碎甜度適中,口感都唔錯個人麻麻哋入面嘅cream cheese 佢鹹鹹地,有少少流質自己唔係太鍾意呢種質感不過佢嘅口感好過牛油果bagel脆啲之餘又有咬口飲品方面試咗黑咖啡同埋鐵觀音鮮奶咖啡黑咖啡味道唔算太苦,同時又有少少甘香覺得最驚喜嘅就係佢杯鐵觀音咖啡茶味好重,飲落好濃郁而且好滑完全唔甜,好啱我呢種茶控整體不過不失,啲bagel冇想像中咁好食未算太大驚喜而且佢係自助式服務,要自己攞餐同埋收餐具堂食就未必會再試但有機會都想試吓佢現成嘅takeaway bagel
呢間之前已經好想試
佢哋主打健康純素bagel
不過佢哋都有唔同主食
餐廳比較細,不過有樓上
試咗一鹹一甜bagel
牛油果醬bagel爆曬餡
有埋蕃茄同埋啲辣粉喺上面
味都唔錯
不過包體偏乾,而且唔夠脆,有啲韌
另外一款係焦糖脆餅bagel
賣相好吸引,有好多焦糖醬同埋餅乾碎
甜度適中,口感都唔錯
個人麻麻哋入面嘅cream cheese
佢鹹鹹地,有少少流質
自己唔係太鍾意呢種質感
不過佢嘅口感好過牛油果bagel
脆啲之餘又有咬口
飲品方面試咗黑咖啡同埋鐵觀音鮮奶咖啡
黑咖啡味道唔算太苦,同時又有少少甘香
覺得最驚喜嘅就係佢杯鐵觀音咖啡
茶味好重,飲落好濃郁而且好滑
完全唔甜,好啱我呢種茶控
整體不過不失,啲bagel冇想像中咁好食
未算太大驚喜
而且佢係自助式服務,要自己攞餐同埋收餐具
堂食就未必會再試
但有機會都想試吓佢現成嘅takeaway bagel
晚飯時間路過,被窄窄的店面及主打素食吸引,於無參考任何食評下決定光顧。點了一客all day breakfast 及蔬菜咖喱飯,食物質素很不錯。all day breakfast 有沙律菜、小蕃茄、菇、薯餅及其他all day breakfast較少見的beyond sausage、just egg 及自家製的bagel伴牛油果醬,bagel口感煙靭;蔬菜咖喱飯的每一種蔬菜(茄子、菇、粟米仔、小蕃茄、蘆筍、洋蔥、蘋果小粒)都以煎/炒處理過,看得出花了心機~除了食物質素不俗,店員亦很有禮貌,服務態度很好,值得encore~

2021-08-19 93 views
💛💚💜🧡 🥯☕️ It is classified as “dessert” in the menu. Very chewy bagel with biscoff crumbs on top. It is a mixture of carbohydrates. According to the menu, it is a bagel covered with biscoff’s various products. It is very “solid” and makes you full. The outlook is not too attractive, but still worth to try if you like biscoff and the flavour of cinnamon. 很有咬口的貝果包,用刀都很難將它分解。裏裏外外都佈滿了biscoff 的產品,不論是biscoff 的忌廉芝士,或餅碎等。喜歡 biscoff, 貝果包 或 碳水化合物的人,一定喜歡它。它是的甜味來自 biscoff 醬 (雖然完全不知道是什麼來的),口感厚實,一個已令你很飽了。
💛💚💜🧡
🥯☕️
Black  coffee  with  Triple  Buscoff

Triple Biscoff

2021-08-01