呢間404 plant由網店做到開實體店,主打多款特色既bagel,另外亦都有唔同既素食主食同甜品選擇。Cafe裝修以藍白色調為主,二樓牆身係手繪既藍色壁畫,啱曬打卡😍今次黎到都食左兩款唔同既bagel,見到隔離檯嗌左意粉同黑松露薯條好似都好好食~有機會下次再食下佢地既主食! 1️⃣Triple Biscoff Bagel($75)講真bagel黎講價錢算貴,但係又真係好好食wor😯呢款焦糖三重奏,鍾意lotus餅既人一定唔可以錯過!Bagel中間夾住焦糖忌廉芝士、焦糖脆脆,仲淋上左焦糖餅乾醬,勁邪惡🙈Bagel係煙韌既質感,而且唔會乾硬,好好味🤤 2⃣️Rainbow Cereal Bagel($65) 呢款bagel中間夾住左麻糬,外面就有好多彩虹粒粒,成個bagel食落甜甜地,唔錯😋
1️⃣Triple Biscoff Bagel($75)

2⃣️Rainbow Cereal Bagel($65)
Rainbow cereal
2022-06-02 206 views
404Plant 主打bagel,有鹹有甜。餐廳有2層,地下比完錢,可以去樓上揾位坐,食物準備好店員會拎上黎。整體食物嘅味道屬正常水準,感覺甜點好食過鹹點,但賣相麻麻哋、擺盤比較凌亂。Omni Fish 新炸魚 ($80)新炸魚柳、車打芝士、生菜、他他醬bagel入面夾咗新炸魚、青瓜、酸青瓜、沙律菜等。新炸魚外皮香脆,但僅僅夠暖。Bagel嘅外皮比較韌,麵包中間比較鬆軟。Oreo Lover 冇咗Oreo唔得 ($65)Oreo脆脆、忌廉芝士、黑朱古力、可可粉成個bagel充滿朱古力同oreo嘅香味,個人覺得味道啱啱好、唔會太甜。加埋旁邊嘅oreo餅碎一齊食,感覺又邪惡又滿足 (可能因為我本身鍾意食oreo)。

Omni Fish 新炸魚 ($80)
新炸魚柳、車打芝士、生菜、他他醬

Oreo Lover 冇咗Oreo唔得 ($65)
Oreo脆脆、忌廉芝士、黑朱古力、可可粉

2022-05-18
Type of Meal
Tea
Wild black 黑仔 $85竹碳Begal 入面有沙律菜 薯餅 焦糖洋蔥 炒磨菇純素瑞士芝士 配 黑松露蛋黃醬切果陣都feel到佢好煙韌 唔會焗得過硬岩岩好可以話係我食過既三甲之內既質地下晝食完 夜晚都回味緊蜜糖芥辣炸雞 Bagel $90Order果陣唔知個Begal同Wild Black既係一樣早知嗌其他🙈好似食緊差唔多野咁呢個最特別係用左 TiNDLE炸雞塊 真係好似😳配埋蜜糖芥辣蛋黃醬焦糖洋蔥同羽衣甘藍下午6pm前 套餐加$20可以有杯自家製Lemonade同Mini BegalMini Begal係甜既 但唔知似放耐左定點今次呢個原味Begal就比較硬 有d難切不過佢灑左玄米茶粉 食落都好香茶味入面既餡料就有滑滑既牛奶麻糬 Lemonade味道偏淡 但食完咁重味既Begal 溝番淡都幾fresh既另外仲嗌左 Avocado Fries $80炸牛油果條配是拉差蛋黃醬第一啖食落以為係苦瓜點解會有陣苦味架呢 我到依家都唔明不過辣辣地都幾香口 健康過炸薯條🥲呢度仲有shisha 不過應該要預先book😉除左地下果層仲有樓上同户外地方架
Wild black 黑仔 $85

呢度仲有shisha 不過應該要預先book😉
除左地下果層仲有樓上同户外地方架
  • Wild  Black
  • Avocado Fries
•ᴗ• Matcha Latte $55前排去既404Plant又試咗我最愛既抹茶拿鐵😆 飲落茶味唔算太濃 有輕微茶粉沉澱既問題🤌🏻 味道唔算太驚豔 所以已經冇乜印象了🤧Finally had a visit to @404plant!🪐💫✨ Ordered my favourite matcha latte, honestly I didn’t have much memories of it😵‍💫 as it’s just normal and nothing special🙈 Matcha was not rich enough🍵 and it had slightly precipitation😕評分: 7/10🌟•ᴗ• Triple Biscoff $75邪惡既焦糖三重奏由焦糖忌廉芝士、焦糖餅乾醬、焦糖脆脆所組成🥯 好鐘意佢哋整得外脆內軟既貝果😋 不過焦糖醬真係頗甜膩 同 朋友分享會比較適合🤣 略嫌定價偏高 試一次就可以了😌Biscoff cream cheese🧀, Melted biscoff sauce🍯 & Biscoff biscuits🍪 made a heavy
•ᴗ• Matcha Latte $55
評分: 7/10🌟

•ᴗ• Triple Biscoff $75
Biscoff cream cheese🧀, Melted biscoff sauce🍯 & Biscoff biscuits🍪 made a heavy combo😈 Loved the chewy texture and sweet taste of it while it’s quite filling, better to share with friends(๑•ᴗ•๑)♡
評分: 7.5/10🌟

•ᴗ•Banana Chocolate Milkshake $60
即叫即整既香蕉朱古力奶昔飲落好重香蕉味 加埋濃郁既朱古力提升整體層次感🤩 可愛既裝飾同畫風好適合同朋友同埋主子過黎relax下🥳
Freshly made banana chocolate milkshake just did have a strong banana flavour🍌, and the chocolate added extra depth of the flavour too🍫 Quality milkshake with the cute drawings and decor🎨, perfect for little coffee dates with friends and your pets૮₍ • ᴥ • ₎ა
評分: 8/10🌟
—————————————————————————————
404 Plant (上環)
上環蘇杭街109號地舖

𓍼 #foodietiffhk
𓍼 #foodietiffcafe
𓍼 #foodietiff上環
𓍼 #foodietiff黃店💛

#hongkong #hongkongtravel #hkcafe #hongkongcafe #hkfood #hongkongfood #hkfoodlover #foodaholichk #hkfoodie #cafehopping #404plant #香港美食 #美食推介 #上環美食 #打卡cafe #打卡餐廳 #打卡bagel #香港好去處 #다방 #홍콩 #홍콩맛집 #홍콩일상생활𓍼 #foodietiffhk
𓍼 #foodietiff推介
𓍼 #foodietiff銅鑼灣

#hongkong #hongkongtravel #hkcafe #hongkongcafe #hkfood #hongkongfood #hkfoodlover #foodaholichk #hkfoodie #cafehopping #thematchatokyo #香港美食 #美食推介 #銅鑼灣美食 #打卡cafe #打卡餐廳 #打卡甜品 #香港好去處 #다방 #홍콩 #홍콩맛집 #홍콩일상생활
Banana Chocolate Milkshake
Banana Chocolate Milkshake
  • Triple  Biscoff
2022-03-19 171 views
又係買定麵包🥯做早餐系列~今次👧🏻一反常態冇買佢哋最出名嘅Mochi Bagel,反而揀咗原味/咸味Bagel,方便早餐再夾餡食!🌟Plain Bagel/ Miso Sesame Bagel整體Bagel口感都係外皮頗香脆,內裏煙靭又帶點麵粉香👍🏻。原味bagel👧🏻就自己煎左隻蛋+粟米粒+夾埋煙三文魚食~而麵豉醬芝麻貝果外層鋪滿烤香嘅白芝麻粒+少少七味粉,內裏仲有又咸咸地又香辣嘅麵豉醬🥵,的確幾惹味!雖然呢兩款Bagel表現不錯,但始終店家嘅甜Bagel比較出名+對佢有幾高期望,以呢個價錢計,再訪嘅機會就唔太大😶。

2022-02-09 211 views
| 𝟺𝟶𝟺 ᴘʟᴀɴᴛ上環玩味濃bagel cafe!🥯 Triple Biscoff($75)其實就係lotus焦糖脆餅bagel🤎由外到內都鋪滿左lotus biscoff餅碎同埋lotus醬 成件事好邪惡🤣加埋chewy既bagel 係幾好食既🤤不過性價比真係唔高 個人認為試一次都夠哂ʀᴀᴛɪɴɢ: 8/10Wild Black($85)呢個bagel sandwich啲料其實同adb都幾似🤭都係有薯餅 菜 番茄 蘑菇嗰啲 有啲後悔嗌左呢個😂最impressive係個薯條外脆內軟幾好食💕ʀᴀᴛɪɴɢ: 7/10All Day Breakfast($110)好足料既adb 有一個plain bagel 蘑菇 牛油果醬 薯餅 番茄等配料✨Bagel煙韌有咬口 幾有嚼勁成個adb食完都幾飽肚ʀᴀᴛɪɴɢ: 8/10Matcha Chocolate($35) + mochi ($10)好鍾意Matcha同Chocolate既combination🥰焗完之後睇朱古力醬勁多 勁流心🍫好rich既朱古力味抹茶味就唔算出 要分開食先食到抹茶味不過bagel本身做得唔錯🤤好chewy 焗完外脆內煙
| 𝟺𝟶𝟺 ᴘʟᴀɴᴛ

上環玩味濃bagel cafe!🥯

Triple Biscoff($75)

其實就係lotus焦糖脆餅bagel🤎
成件事好邪惡🤣加埋chewy既bagel 係幾好食既🤤
不過性價比真係唔高 個人認為試一次都夠哂

ʀᴀᴛɪɴɢ: 8/10

Wild Black($85)

呢個bagel sandwich啲料其實同adb都幾似🤭
都係有薯餅 菜 番茄 蘑菇嗰啲 有啲後悔嗌左呢個😂
最impressive係個薯條外脆內軟幾好食💕

ʀᴀᴛɪɴɢ: 7/10

All Day Breakfast($110)

Bagel煙韌有咬口 幾有嚼勁
成個adb食完都幾飽肚

ʀᴀᴛɪɴɢ: 8/10

焗完之後睇朱古力醬勁多 勁流心🍫好rich既朱古力味
抹茶味就唔算出 要分開食先食到抹茶味
不過bagel本身做得唔錯🤤好chewy 焗完外脆內煙韌 配埋可可醬無咩好挑剔✨

ʀᴀᴛɪɴɢ: 9/10

Taro Hojicha($35) + mochi ($10)

份量好足好多芋泥既bagel 佢既芋泥顆粒感較重 芋頭味都幾出🤤
但反而唔係幾食到焙茶味
唔知係咪焗耐左 麻糬質感好流質 變左鼻涕質感 唔係幾鍾意
如果煙韌啲就好啦🥲🥲

ʀᴀᴛɪɴɢ: 7/10
之前見好多foodie去咗呢間404 Plant食佢嘅Bagel, 今日晏晝喺嗰頭食嘢, 去碰下運氣睇吓有冇開好好彩咁撞正佢開舖<焦糖三重奏>大部份人去到404 Plant都會嗌佢招牌嘅焦糖三重奏大食妹買完做第二朝早餐, 所以叫佢將cream cheese分開上, 咁樣返熱就唔會影響口感焦糖三重奏嘅Bagel係黑色嘅, 上面cut埋中間都塞滿左焦糖忌廉芝士、焦糖餅乾醬同焦糖脆脆, 焦糖愛好者一定要試用焗爐翻熱8分鐘之後Bagel煙煙韌韌, 焦糖餅乾醬呈現半溶狀態, 加入cream cheese, 甜中帶鹹堂食嘅朋友記住唔可以錯過好多嘅打卡位
好好彩咁撞正佢開舖

<焦糖三重奏>
大部份人去到404 Plant都會嗌佢招牌嘅焦糖三重奏
堂食嘅朋友記住唔可以錯過好多嘅打卡位
TakeAway
  • 焦糖三重奏
每個月,我都會幫襯上環蘇杭街的 Bagel 店 <404 Plant>!室外的地方光線充足,卻是好看不好坐!上層打卡位!今時今日的美食,除了口味多元化之外,形態及配搭也變化多端! 帶給食客新鮮感呢! 間中,店方會推出新嘢食;然而,經常有不同口味的 Bagel 都吸引我呀!MenuMochi Waffle (Cinnamon Apple) $85等上約 10 分鐘!比預期快! 店方出品的 Mochi Waffle,正是人氣創新美食之一的 Croffle,顧名思義是牛角包 Croissant X 窩夫 Waffle,牛角包質地的窩夫,加入煙韌的麻糬而成!由於 Croffle 正是以牛角包麵糰被壓烘成窩夫外型,其 Size 及份量跟牛角包差不多,並不是一份分四件常見的窩夫之份量多!同樣富有牛油香氣及牛角包獨特千層酥脆質感! 肉桂跟蘋果絕對是一拍即合的好拍檔, 前者獨特的香甜與蘋果的清酸,口味有錦上添花之效, 蘋果仍有微爽口感,與外層香脆內裡鬆軟煙韌的牛角包麻糬窩夫一起食,口感豐富! 就算鹹甜交集,也可以擦出不俗的火花!Matcha Latte $55女店員送上,略嫌抹茶粉攪拌

室外的地方光線充足,卻是好看不好坐!

上層打卡位!

Menu
等上約 10 分鐘!比預期快!

肉桂跟蘋果絕對是一拍即合的好拍檔,
 前者獨特的香甜與蘋果的清酸,口味有錦上添花之效,
 就算鹹甜交集,也可以擦出不俗的火花!

Mochi Waffle (Cinnamon Apple)
Matcha Latte $55
女店員送上,略嫌抹茶粉攪拌不均勻,
沒有加入糖及糖漿,散發濃郁甘香味,甘味尚算突出!
不值得這個價位!

Matcha Latte
Bagel Pizza:燒烤 Impossible 薄餅 $90 (9 inches)
等15分鐘,要食客自行到 Counter 取!
選用 Impossible 牛肉粒、焦糖洋蔥、水牛芝士碎、燒烤醬
加入茄汁及芝士,風味搭夠,口感薄脆!
燒烤 Impossible 薄餅
Bagel dog $60 (Take away -$5)
包身煙韌,好似香腸卷,包身捲住 Beyond sauge,素肉腸有調味不算重口味!

加上茄汁及芥末醬添風味,卻食得有點論盡!

素熱狗價錢進取!

Bagel dog
Rainbow Strawberry Mochi Bagel $75
有煙韌的麻糬,糖化的紅莓及士多啤梨醬,起碼口味不會太單調;
 卻是 Bagel室溫,口感稍欠!

開心果 Pistachio Latte $50
開心果味香濃少甜順喉,還夾雜開心果碎,口感比預期豐富!

Pistachio Latte
2021-12-24
$125 (Lunch)
Mochi Waffle (Cinnamon Apple)
燒烤 Impossible 薄餅
Pistachio Latte
2022-01-19 133 views
☀️Triple Biscoff(dessert bagel)呢個真係幾推薦,因為本身就好鍾意食biscoff🤤🤤焦糖餅真係冇得頂😝😝再加埋個bagel,仲有啲焦糖醬真係勁好味🤩🌙Biscoff Cheesecake (milkshake)都係叫左Biscoff😂😂但係飲野反而無咁正😂味道會覺得有d淡,唔係好出味咁🙈如果這小小的嘅話都會揀Triple Biscoff(dessert bagel)🤤🤤

• Triple  Biscoff
上月22日星期三,我下午請假休息。終於要光顧404 Plant。雖然早已放在口袋名單,卻一直沒有前往餐廳用餐。可能中西區有太多選擇了。餐廳層高。這是門口旁牆上的壁畫。不知道有甚麼意思。但人物表情畫得有趣。像外星人。又或是看到電腦屏幕上出現「404」的表情。走過窄窄的走廊,右邊有三個單人座位。配上銀色金屬咖啡小圓桌。單獨的客人如我足夠使用。小圓桌固定在長木椅子上。像診所那一種。只是表面沒有墊子。雖然如此,沒有不舒服的感覺。對面的開放式小廚房,店員在此製作食物。離開前,看到兩位店員拿著一個個麵粉糰搓成貝果形狀。準備放進焗爐烤焗。上層是用餐區。用餐完畢,客人要自己收拾餐具到廚房與樓梯之間的回收車上。樓梯間亦有悉心佈置。由於有客人,我不方面在這小空間拍照。我的豐盛午餐!首先,我決定點日式炸豆腐咖喱飯,$70。加$40可變成套餐C。該套餐包含有奶咖啡一杯。薯條、沙律和迷你貝果任選其一。碟子跟小圓桌很搭配。都是銀色金屬製品。咖喱醬汁超滿!差不多溢出碟子外。日式炸豆腐一件件整齊地排列在一旁。這讓我想起在北海道CoCo壱番屋吃的咖喱飯。豆腐外層炸得很香脆。內裡口感十分嫩滑。好好吃的豆腐。咖喱醬汁很辣。
上月22日星期三,我下午請假休息。

終於要光顧404 Plant。
雖然早已放在口袋名單,卻一直沒有前往餐廳用餐。
可能中西區有太多選擇了。

餐廳層高。

這是門口旁牆上的壁畫。
不知道有甚麼意思。
但人物表情畫得有趣。
像外星人。
又或是看到電腦屏幕上出現「404」的表情。

走過窄窄的走廊,右邊有三個單人座位。
配上銀色金屬咖啡小圓桌。
單獨的客人如我足夠使用。

小圓桌固定在長木椅子上。
像診所那一種。
只是表面沒有墊子。
雖然如此,沒有不舒服的感覺。

對面的開放式小廚房,店員在此製作食物。
離開前,看到兩位店員拿著一個個麵粉糰搓成貝果形狀。
準備放進焗爐烤焗。

上層是用餐區。

用餐完畢,客人要自己收拾餐具到廚房與樓梯之間的回收車上。

樓梯間亦有悉心佈置。

由於有客人,我不方面在這小空間拍照。

套餐C

我的豐盛午餐!

首先,我決定點日式炸豆腐咖喱飯,$70。
加$40可變成套餐C。
該套餐包含有奶咖啡一杯。
薯條、沙律和迷你貝果任選其一。

碟子跟小圓桌很搭配。
都是銀色金屬製品。

咖喱醬汁超滿!
差不多溢出碟子外。

日式炸豆腐咖喱飯

日式炸豆腐一件件整齊地排列在一旁。
這讓我想起在北海道CoCo壱番屋吃的咖喱飯。

豆腐外層炸得很香脆。
內裡口感十分嫩滑。
好好吃的豆腐。

咖喱醬汁很辣。
(不知好歹的我,又點辣的食物,挑戰自己的味覺。)
豆腐的豆味和清淡味道稍稍緩和刺激的辣味。
不過,舌頭依然有持續灼熱的感覺。
延伸至喉嚨。

豆腐底下的米飯像珍珠米。
口感軟糯。

日式炸豆腐咖喱飯

咖喱醬汁內有蔬菜配料。
我沒有清楚找出來。
只知道有配料。
深色的咖喱醬汁完全遮蓋了配料的模樣。
而且配料切得細碎。

玄米味迷你貝果

貝果有肉桂蘋果和玄米兩款口味選擇。
我選擇後者。

玄米味迷你貝果

貝果口感比較有嚼勁。
是本應如此或是放涼後才吃的結果?

咬了一口,原來中間有麻糬。
很特別。

麻糬味道甜甜的。
貝果就是麵包的味道。
亦有很香的玄米味。

吃完貝果,口腔內的熾熱感全消失了。
是甜味的治療效果。

燕麥奶咖啡

這是普通的燕麥奶咖啡。

咖啡帶有微微的苦味。
吃完飯才喝咖啡,還有微暖的温度。
舒緩口腔和喉嚨的熱感。

燕麥奶咖啡

表面還有綿密的奶泡。
2021-12-22
$110 (Lunch)
套餐C
2021-12-30 140 views
🥗404 Plant🥯隔咗成年終於二訪404 Plant自認係bagel控嘅我似乎熱情已減退只係食得落一個🍄炸大啡菇漢堡(lunch menu)🥯今次再encore炸大啡菇漢堡點知到寫食評呢刻我先知自己叫錯咗圖中嘅係lunch menu版好食嘅係signature版有菠蘿嘅本身仲想講係咪退步咗依家收返先大啡菇依然係好juice係可惜無咗一樣咁juice嘅菠蘿我下次要記住咪再食錯🥘咖哩新豬扒飯🐖新豬肉我唔識欣賞真係for純素人士過下口癮同埋好快凍咗呢個唔會encore lu~🍎肉桂蘋果迷你貝果(加購)🥯係我衰無趁熱食硬咗少少但係味道係好食嘅蘋果酸酸甜甜加肉桂香無得輸
🥗404 Plant🥯

🥘咖哩新豬扒飯🐖
新豬肉我唔識欣賞
真係for純素人士過下口癮
同埋好快凍咗
呢個唔會encore lu~

🍎肉桂蘋果迷你貝果(加購)🥯
係我衰無趁熱食硬咗少少
但係味道係好食嘅
蘋果酸酸甜甜加肉桂香無得輸
位於上環蘇杭街的玩味Cafe「404 Plant」環境特別,樓高兩層,係打卡好去處!餐廳主打各款口味的自家素Bagel及創新Bagels Burger,也有多款小食、咖喱飯、意粉、甜品特飲、咖啡等等~係週末放假同朋友chill下嘅好地方Biscoff Mochi Waffle賣相好吸引嘅焦糖餅乾麻糬窩夫,表面滿載澎湃的Lotus焦糖醬~餐廳自家製牛角包窩夫,口感酥脆,帶點麥香之餘仲充滿牛油香!窩夫中間夾心層有麻糬,Q彈軟糯,整體甜而不膩,一試愛上Peanut Butter Choco Bagel貝果裏面加咗朱古力,甜甜的,配上濃厚花生醬及花生粒,味道香濃,簡直絕配,好好食哦Macha Choco Bagel抹茶朱古力Bagel翻熱後口感頗有嚼勁,朱古力苦甜度適中,帶陣陣抹茶茶香Taro Bagel芋頭貝果表面撒滿紫薯粉,呈天然粉紫色,好靚呀!內裏有滿滿的芋頭蓉餡,係餐廳自家製的,香甜棉滑,啱哂芋頭控

Biscoff Mochi Waffle

Peanut Butter Choco Bagel

Macha Choco Bagel

Taro Bagel

$100 (Lunch)
2021-12-03 903 views
今日去左上環分公司做野,難得出開港島商業區,當然要孖埋同事一齊去試下食Bagel 出名嘅404 Plant Cafe naaa~Menu:1️⃣ Biscoff Mochi Waffle ($85) 即使係lunchtime食呢款焦糖餅乾麻糬窩夫都唔會好有罪惡感🙈 因為伴碟有好多藍莓😆 Waffle上有一層滿滿嘅花生醬,再加大量Lotus 餅乾碎同夾心好煙韌嘅Mochi,食半份已經好飽🤤2️⃣ Honey Mustard Chicken ($90)Order左個甜品,另一款當然要試下鹹嘅Bagel~ 🍔 Burger真係食得多,但用Bagel代替傳統漢堡包嗰兩層麵包就唔常見🥯(大部分cafe所提供嘅Bagel都係配果醬或者Cream) 特別想提一提佢哋用左TiNDLE雞塊,如果唔係我食完手多上網check,都唔知原來係植物雞肉🐥😨 個味道、肉質同食開嘅雞塊無分別🤣 喜歡佢哋用羽衣甘藍令成個Bagel 變得更高纖、更健康💪🏻我另外仲+$20 轉做Combo A Set,揀左自家製lemonade & 薯條🍟😛3️⃣ White ($42)咖啡最表面嘅粉末帶點苦味,加左牛奶比Black飲落口更厚更滑

Menu:

3️⃣ White ($42)

咖啡最表面嘅粉末帶點苦味,加左牛奶比Black飲落口更厚更滑身,美中不足嘅係咖啡溫度唔算太熱😣

呢間Cafe裝修幾特別,偏向歐美風,鍾意戶外嘅可以出去坐,幾適合打卡😛
2021-11-24
Type of Meal
Lunch
  • White
  • Honey  Mustard  Chicken
2021-11-25 132 views
貌似洗衣店嘅一間小店,好多特色嘅食物Bagel嘅款式都好多款,有咸有甜,任君選擇。本身我對bagel既好感麻麻哋,因為我食過一啲硬骨骨唔好食嘅bagel,但呢度好多款式我俾多次機會佢,因為佢有我最愛嘅牛油果🥑雙重牛油果bagel $80入面有好多嘅牛油果,仲有牛油果醬,車厘茄同埋生菜,仲有啲辣粉,冇諗過辣粉同牛油果都夾。成個配搭好清新,又唔會話好青味。啱晒我呢啲牛油果迷。最重要佢bagel唔會係韌,幾好既。焦糖餅乾麻薯窩夫🧇 $85我想講呢個窩夫真係出色,同我想像中有啲唔同,開頭以為佢嘅窩夫係外脆內軟,放一陣會淋果啲。除咗個賣相幾好,個味唔會好甜,最緊要佢個窩夫係勁脆,麻薯唔太甜又煙韌,十分滿意。旁邊仲有啲藍妹同埋玉桂蘋果,真係好滿意呀。焦糖芝士蛋糕奶昔 $65奶昔飲得多,焦糖味嘅奶昔都飲過,但有埋芝士蛋糕嘅就真係第一次。飲落去餅乾味比較重,但唔會因為焦糖而令到個奶昔好甜,口感幾好。舖頭打卡位好多,啱晒我呢啲港女去。舖頭兩層,位置唔算話好多,但係一直keep住坐滿。佢啲食物真係唔錯,最緊要真係唔會過甜,款式又多,店員仲好客氣。
貌似洗衣店嘅一間小店,好多特色嘅食物
Bagel嘅款式都好多款,有咸有甜,任君選擇。

雙重牛油果bagel $80

焦糖餅乾麻薯窩夫🧇 $85

焦糖芝士蛋糕奶昔 $65

純素餐廳都可以玩味十足,這家以藍白為主調的貝果專門店,店內隨處可見有趣插畫,除了吃各種口味的招牌貝果之外,仲有貝果漢堡、咖喱飯之類,選擇都幾多元化架!小店位於好多野食的上環蘇杭街之上,短短一條街有勁多咖啡店。餐廳有兩層,樓下有一排單邊座位。後面有個天井有幾個好chill 的戶外座位,帶寵物來都可以。每日貝果口味可以在玻璃櫃看到,上面的插畫都幾搞笑。行條樓梯上二樓,成幅牆都畫到滿晒好犀利喎,樓上座位都唔算好多,不過就坐得舒服過樓下既。食物其實幾多元化,有咖喱飯、貝果漢堡和意粉等等,可以加錢配套餐就有飲品勒。餐牌後面係淨貝果、甜品和飲品。呢期有好 IG-able 的彩虹貝果。坐樓上的吧檯位都幾開揚。TiNDLE Chicken Waffle HK$110嘩!有炸雞窩夫咁新奇!這裡用 TiNDLE 的素雞扒,炸得勁香脆未食都覺得熱氣!炸雞配沙律醬除了有少許乾都算好食,不過個純素窩夫就好硬同埋有點未發酵完成的酒味。個炸皮好勁。Strawberry Mochi Rainbow Bagel HK$75相比之下,彩虹貝果更有驚喜!除了賣相夠吸睛之外,入面的麻糬都幾軟糯,士多啤梨果醬更係非常澎拜,仲有

小店位於好多野食的上環蘇杭街之上,短短一條街有勁多咖啡店。

餐廳有兩層,樓下有一排單邊座位。

每日貝果口味可以在玻璃櫃看到,上面的插畫都幾搞笑。

餐牌後面係淨貝果、甜品和飲品。

呢期有好 IG-able 的彩虹貝果。

坐樓上的吧檯位都幾開揚。

TiNDLE Chicken Waffle HK$110

個炸皮好勁。

相比之下,彩虹貝果更有驚喜!除了賣相夠吸睛之外,入面的麻糬都幾軟糯,士多啤梨果醬更係非常澎拜,仲有一粒粒果肉吃得到,夾埋貝果都幾好食喎!

現在在香港吃純素都好多唔同選擇,想找個可愛新奇的環境吃創意菜式,404plant 就係好去處啦!
2021-11-23