見雜誌推介個人又愛吃紫薯某個星期五經過見到這檔大排長龍,,也想光顧不過一問之下,,知道要等上一小時,,就打消念頭了!!這次去西灣河是星期三,,於是就博一博,,看看會否排長龍!!終於沒什麼人排隊了!立即去買,,等了大約5分鐘左右便有得吃即點即烤熱當然點紫薯餅底餡料要芝士蘑菇芝麻八爪魚第一次試手抓餅!!熱呼呼的紫薯味其實很淡,,不認真細味都不太吃得出=.="芝士蘑菇芝麻八爪魚的餡料芝士是很普通的片裝芝士味道都給芝麻八爪魚的味道遮蓋掉吃完後的感覺是,,幸好上次沒傻的嗎的地排隊等一小時但整體不會難吃的!
見雜誌推介
個人又愛吃紫薯
某個星期五經過見到這檔大排長龍,,也想光顧
不過一問之下,,知道要等上一小時,,就打消念頭了!!

這次去西灣河是星期三,,於是就博一博,,看看會否排長龍!!
終於沒什麼人排隊了!
立即去買,,等了大約5分鐘左右便有得吃

即點即烤熱
當然點紫薯餅底
餡料要芝士蘑菇芝麻八爪魚

第一次試手抓餅!!
熱呼呼的
紫薯味其實很淡,,不認真細味都不太吃得出=.="
芝士蘑菇芝麻八爪魚的餡料
芝士是很普通的片裝芝士
味道都給芝麻八爪魚的味道遮蓋掉

吃完後的感覺是,,幸好上次沒傻的嗎的地排隊等一小時
但整體不會難吃的!
紫薯手抓餅
2015-11-18
2016-04-24 437 views
外帶了一客肉鬆磨菇芝士手抓餅($33) 及 香芋珍珠奶茶($13)回家吃,手抓餅的肉鬆有很多,吃完會有飽肚感,亦有一點油膩感。最近應該加價了,一個手抓餅最低消費$30,以前不設最低消費的。另外那杯香芋珍珠奶茶:十 。分。難。飲!顏色超級假外,味道十分奇怪,我只喝了兩口便把整杯丟了!手抓餅可以一試,但飲品我不敢再挑戰了🙈
2016-04-16
Type of Meal
Last Night Supper
  • 手抓餅
2016-04-23 337 views
呢間標榜手抓餅出名,我只係抱住一試既心態,落單時才知要吃餅底但一定最低消費另加2款配料。 即係成$三十幾蚊食過手抓餅,太貴。手抓餅係香脆的,有一陣牛油酥香既味道,但都幾油。配料就選擇最左芝士+蛋。吾值甘貴
2016-04-20 248 views
呢度手抓餅最低消費$30 我揀左芝士同雞肉先湊夠錢芝士溶溶地真係好好食仲有加左辣粉好好食 無諗過原來好夾 個皮好酥脆 因為即叫即整不過我就覺得個皮油左少少但食得呢啲小食就預左啦🙈
呢度手抓餅最低消費$30

我揀左芝士同雞肉先湊夠錢

芝士溶溶地真係好好食

仲有加左辣粉好好食 無諗過原來好夾

個皮好酥脆 因為即叫即整

不過我就覺得個皮油左少少

但食得呢啲小食就預左啦🙈
話說之前試了太安樓另一家手抓餅,覺得好食,仲食咗兩次,今晚又試下另一家。發現雖然同樣自稱手抓餅,但成件事好唔同。呢間乾淨企理啲,流程清楚啲,而且應該規模大啲(見佢可以申請加盟)。食材可以自由配搭,不過貴1/3,起標要$30,我選雞蛋、吞拿魚、紫菜,加免費沙律醬,埋單$35。見呢間個師傅拿出一個麵團放在鐵板上壓成餅,上次嗰間係直接拿個餅出來煎。吃起來也是兩種不同口感,這家真的很香脆,餅身和餸的分量也較多(另一家是表面微脆但中間較煙韌),其實各有好吃之處,但計整體表現我會選這家。當時,若你好胃口或有人share,不妨兩間都幫襯!

發現雖然同樣自稱手抓餅,但成件事好唔同。

當時,若你好胃口或有人share,不妨兩間都幫襯!
5 Minutes (TakeAway)
$35 (Last Night Supper)
2016-04-07 250 views
多得 OpenRice 推介太安楼小食,今午路經這區,覺得有點肚餓,於是去了這店。我自選配料只揀了咸牛肉,雞蛋和磨菇三樣。師傅先將餅底於在鐵板上慢火焊焙至金黄色,然後放上叧外煎好的配料,加熱後待餅底連配料捲起成筒形,再硬紙包好才放入紙袋奉上,故此油漬和配料不會漏出。入口時第一個感覺是餠底好酥脆,加上蛋香,咸牛肉和磨菇混了沙律醤和辣椒粉,使口感好複雜好豐富! 我不禁叫了一聲“好好食呀”,這一叫使到我平常不太喜爱街頭美食的老婆也搶吃了一口,並同意這餅真的香脆好味! 所以值得推介予大家,不過,每個餠不要選擇過多配料,如果想試多些唔同的配料,最好另外叫多一個餅底。
2016-04-07
Waiting Time
10 Minutes (TakeAway)
$37 (Tea)
2016-03-09 445 views
試過天后出名既蛋餅,相對下呢個手抓餅口感更加豐厚口味更加多元化自由配搭 醬汁方面有沙律醬 同辣粉 好鬼惹味不得不讚老闆好主動,見有人睇就直接俾紙我落單珍惜每一個客人。第一次食就試左穩陣絕配既 芝士雞蛋雞肉配沙律醬同辣粉。香而酥煎到帶微脆既手抓餅包住半溶芝士搭嫩雞肉一齊食真係好正。PS.麵團都獨立包好每個即叫即整絕對新鮮熱辣。
自由配搭 醬汁方面有沙律醬 同辣粉
好鬼惹味

不得不讚老闆好主動,見有人睇就直接俾紙我落單
珍惜每一個客人。

第一次食就試左穩陣絕配既 芝士雞蛋雞肉配沙律醬同辣粉。

PS.麵團都獨立包好每個即叫即整絕對新鮮熱辣。
芝士蛋雞肉手抓餅
2016-02-25
5 Minutes (TakeAway)
$44 (Tea)
芝士蛋雞肉手抓餅
  • 手抓餅
2016-03-02 490 views
太安樓簡直係小食天堂!一場去到手抓餅必試吧!佢有好多種配料,30蚊最低消費! 而我就叫左燒雞肉加芝士($32),即叫即做,所以手抓餅熱辣辣得黎仲要好脆😍燒雞肉加芝士真心無得輸,燒雞肉真心好味,加埋沙律醬(如果食得辣可加埋辣粉,惹味好多☺️)!正! 佢話佢地既手抓餅係台灣入,只作參考。但佢地既手抓餅的確好酥脆!整個個係大隻仔💪🏻👦🏻(唔知係老闆呢?)所以就算即叫即整要等都唔會覺得耐嫁🙊。佢個人推介鱈場蟹棒,下次再食!

2016-02-03 486 views
我其實第一次去西灣河...一心係要Target去太安樓食食食~哩度環境比較舊式,好多不同既小食攤擋..好餓呀 入去即刻試哩個好多排隊既台灣手抓餅...店員比張Menu去✔️選擇餅餡~大約等左15分鐘!MENU入面好多款既餡料選擇~我選擇左(磨菇$6,帶子裙邊$9,咸牛肉$9,芝士$7及餅底$16)拎上手係熱辣辣, 因為即叫即整! 太熱影相都有難度~哈哈!酥皮餅底勁香脆 終於咬到落去餡料.. 帶子裙邊非常好味 配埋其他餡料 好出色!真係超好味呀! 餡料連 沙津醬... 手抓餅好出色 餡料超多!不得不贊!
我其實第一次去西灣河...

一心係要Target去太安樓食食食~

哩度環境比較舊式,好多不同既小食攤擋..

好餓呀 入去即刻試哩個好多排隊既台灣手抓餅...
台灣手抓餅
店員比張Menu去✔️選擇餅餡~

大約等左15分鐘!

MENU入面好多款既餡料選擇~我選擇左

拎上手係熱辣辣, 因為即叫即整! 太熱影相都有難度~哈哈!

真係超好味呀! 餡料連 沙津醬...

手抓餅好出色 餡料超多!

不得不贊!
2016-01-25
Waiting Time
15 Minutes (TakeAway)
$47 (Dinner)
台灣手抓餅
2016-02-03 498 views
手抓餅終於去左太安樓喇,一直覺得好遠以為好難搵! 點知今日一出地鐵對面就係!! 唔知係咪肚餓,同埋本身我唔食紫薯的,所以揀左加五度! 總知我就覺得呢個手抓餅十分之出色,我嗌左【蘑菇+芝士+咸牛肉+帶子裙邊】佢個帶子裙邊好味到 會令人起舞 ,,超脆 同埋比勁多配料 ! 要讚好啊 之後佢個餅底好脆....蘑菇好JUICY,,,...但其實好大份.....建議女仔要SHARE食啊~💲:蘑菇$6+芝士$7+咸牛肉$9+帶子裙邊$9+餅底$16=HKD47.00

手抓餅
唔知係咪肚餓,同埋本身我唔食紫薯的,所以揀左加五度!
之後佢個餅底好脆....蘑菇好JUICY,,,...

但其實好大份.....建議女仔要SHARE食啊~

2016-01-28
  • 帶子裙邊
2015-11-30 559 views
上星期試齊2間太安樓的手抓餅,門面海布99%相似,但味道及size差天同地,今天下午茶決定再去回味一下。上次叫了芝士磨菇玉米吞拿魚手抓餅($39),今次要了芝士磨菇雞旦手抓餅($29)。芝士一定要,因為呢度會比一整塊芝士,有拉芝士效果,磨菇都要,因為呢度會把磨菇先煎香,呢次叫雞旦,因為好多食評都話雞旦必叫,所以咪試下。呢度的餅團較大,店員會用專業圓形木鏟把餅團壓扁成圓形餅皮,看似印度薄餅Roti,或中式蔥油餅,手抓餅餅皮甘香脆口,沒有半點油膩感覺,店員再打一個鮮旦在上面,加埋己煎香的磨菇,再加完整的一塊芝士,再加埋免費沙律醬,煎多幾分鐘,確保芝士半溶,所有餡料熱騰騰,再把手抓餅摺成三角形,交到我手。我接住熱辣辣的手抓餅,有超幸福滿足感覺,望住大大份,有熱氣冒出,餡料滿溢的手抓餅,呢個己經完全達到吸睛效果,一啖咬落去,自己聽到餅皮脆裂卜卜脆的聲音,加埋拉芝士的效果,連旁邊學生哥的眼球都吸埋,直情是視覺同聽覺都有意外的驚喜和滿足,磨菇爽口有菇香味,雞旦和芝士加沙律醬是經典醒胃配搭,旦香、芝士的咸香味与沙律醬的甜酸味又平衡得完美,卻又有小小太經典缺乏新鮮感,下次我會要番玉米吞拿魚,或試下摩登
我接住熱辣辣的手抓餅,有超幸福滿足感覺,望住大大份,有熱氣冒出,餡料滿溢的手抓餅,呢個己經完全達到吸睛效果,一啖咬落去,自己聽到餅皮脆裂卜卜脆的聲音,加埋拉芝士的效果,連旁邊學生哥的眼球都吸埋,直情是視覺同聽覺都有意外的驚喜和滿足,磨菇爽口有菇香味,雞旦和芝士加沙律醬是經典醒胃配搭,旦香、芝士的咸香味与沙律醬的甜酸味又平衡得完美,卻又有小小太經典缺乏新鮮感,下次我會要番玉米吞拿魚,或試下摩登口味嘅雪場蟹腳。總括而言$29換來一個色香味俱全,非只飽肚,仲滿足晒視覺聽覺味覺嗅覺觸覺五個感宮的手抓餅,超值。
落單自己寫清楚
手抓餅製作過程~1+旦十磨菇
手抓餅製作過程~2+整塊芝士
手抓餅製作過程~3+免費沙律醬
芝士磨菇雞旦手抓餅~完成品
2015-11-30
TakeAway
$29 (Tea)
落單自己寫清楚
手抓餅製作過程~1+旦十磨菇
手抓餅製作過程~2+整塊芝士
手抓餅製作過程~3+免費沙律醬
芝士磨菇雞旦手抓餅~完成品
  • 芝士磨菇玉米吞拿點手抓餅
2015-10-25 409 views
太安樓推紫薯野,唯獨呢間講到明係無的,不過唔好以為唔係正野,實在正得爆燈...門口有落單紙,方便又清楚,憑票尾到你時就唔會漏單了。一口咬下去很是脆口,芝士亦溶哂響酥皮到,感覺落足了誠意,加上配料可自由配搭變化多端。
門口有落單紙,方便又清楚,憑票尾到你時就唔會漏單了。
2015-10-10
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$20 (Last Night Supper)
2015-08-22 587 views
雖然當初係睇官方推薦依間好食😂但其實我覺得一般般仲要幾貴下😢層皮好厚同咪外面出面都太軟😪火腿好lam好水🙊一般般⋯但太安樓就成片夾落去 似食緊三文治多啲😪純粹個人意見😌

雖然當初係睇官方推薦依間好食😂
但其實我覺得一般般仲要幾貴下😢
層皮好厚同咪外面出面都太軟😪
火腿好lam好水🙊一般般⋯
但太安樓就成片夾落去 似食緊三文治多啲😪
純粹個人意見😌
2015-08-02 677 views
其實凈想食個餅睇睇同印度有乜分別。但佢一定要加2種配料只可加蛋及肉鬆。個手抓餅偏油就預左但佢煎得過火,邊位係硬而唔係鬆軟。加左疍整體一定香,肉鬆不過不失但沙律醬過甜。若果可以甜吃如香蕉,萍果醬會更吸引。試一次可以但配料不是我杯茶

Waiting Time
10 Minutes (TakeAway)
Type of Meal
Tea
2015-07-22 532 views
我都係一個紫薯既愛好者姐黎嫁一睇網上有介紹西灣河太安樓有得食我仲唔一收工就去試食係太安樓雞蛋仔店既隔離我叫左芝士玉米沙律紫薯餅其實佢係台式手抓餅既變化版紫薯餅上放左一片芝士先然後再放玉米沙律最後仲會問你要唔要沙律醬入口唔會話好甜玉米沙律應該都係自己整既無罐頭味,唯個餅有少少油整體都算幾好味,鐘意香口既你,不防一試
我都係一個紫薯既愛好者姐黎嫁
然後再放玉米沙律
最後仲會問你要唔要沙律醬
入口唔會話好甜
玉米沙律應該都係自己整既
無罐頭味,唯個餅有少少油
整體都算幾好味,鐘意香口既你,不防一試