2017-08-22 384 views
黎到太安樓一定一定要食+5℃手抓餅專門店既手抓餅,真係好味到想番轉頭買多件黎食!(搞到好似賣廣告咁~ 哈)+5℃手抓餅專門店唔係好大間,但係就有好多配料選擇,另外仲有賣鹽酥大雞扒, 酥炸魷魚, 台式飲料,感覺似台灣夜市既攤檔咁~手抓餅師傅在一旁現做柯打,收銀哥哥就遞了張配料紙俾我自選配料,今次我選的是雞蛋,磨菇同燒雞肉,3樣配料當中,有2款都係推介,有叻叻手而醬料方面有沙律醬同辣椒粉,識食既緊係食佢原味啦~ 嘻嘻~ 所以我係咩醬咩粉都無加~拎住號碼籌,等左大概10分鐘就有喇~ 嘩~ 個鼻近近去聞一聞~ 好香啊~我一路行一路食~ 個手抓餅皮熱辣香脆無油益味~雞蛋配磨菇夠清新,醒晨早餐feel~燒雞肉啖啖肉,鮮嫩無骨滑捋捋,真係好正啊~
黎到太安樓一定一定要食
+5℃手抓餅專門店既手抓餅,
真係好味到想番轉頭買多件黎食!
(搞到好似賣廣告咁~ 哈)

+5℃手抓餅專門店唔係好大間,
但係就有好多配料選擇,
另外仲有賣鹽酥大雞扒, 酥炸魷魚, 台式飲料,
感覺似台灣夜市既攤檔咁~
手抓餅師傅在一旁現做柯打,
收銀哥哥就遞了張配料紙俾我自選配料,
今次我選的是雞蛋,磨菇同燒雞肉,
3樣配料當中,有2款都係推介,有叻叻手

而醬料方面有沙律醬同辣椒粉,
識食既緊係食佢原味啦~
嘻嘻~ 所以我係咩醬咩粉都無加~
拎住號碼籌,等左大概10分鐘就有喇~
嘩~ 個鼻近近去聞一聞~ 好香啊~
我一路行一路食~ 個手抓餅皮熱辣香脆無油益味~
雞蛋配磨菇夠清新,醒晨早餐feel~
燒雞肉啖啖肉,鮮嫩無骨滑捋捋,
真係好正啊~

2017-08-17 289 views
太安樓入面既熟食小店 一向有種 走火警 危險的感覺, 可能細細個阿媽就話「唔好行近啲小販度,因為走鬼嘅時候滾油會淥到」 😄😄 但係咁樣係阻止唔到飢詩, 買完就拿拿聲行出太安樓食 😆講返手抓餅, 點了芝士煙肉粟米, 食材普通但手抓餅 的確不得了,( 有點似超市買到的印度薄餅😅 ) 煎得香脆, 酥油惹味帶甜,讚 😃轟炸大魷魚, 有點走樣 😅, 魷魚近頭部有少少過乾, 魷魚本身嘅味道就不要 太高要求了, 但外面的 鹽酥脆漿還是很惹味的 😁飢point : 8/10#hungermarch #非飢詩 #飢詩
飢point : 8/10
#hungermarch #非飢詩 #飢詩
手抓餅
轟炸大魷魚
手抓餅
2017-08-17 2088 views
下午我在西灣河「蘇豪東」 ,光顧過一間韓國餐廳「X冰」,食過「辣炒年糕」跟「雪花冰」後,我步行返回港鐵站,近着「太安樓」的位置。其實我本來很想試食一次,「鴻X極品雞蛋仔」的厚底加朱古力格仔餅的。怎料我一回到「太安樓」,說好的「鴻X極品雞蛋仔」竟然落下大閘,沒有開門營業。整個「太安樓」也好像因為「鴻X」休息,而突然靜了下來,感覺幾乎死寂一片似的。我被迫暫時「放棄」朱古力格仔餅,將目光轉移到「太安樓」另一檔,賣台灣手抓餅的小店,店名叫做「+5°C手抓餅專門店」。我說「+5°C手抓餅專門店」是小店,其實是因為「+5°C」好像一個小販檔攤的格局,只露出一個窗口。我之所以這麽容易,在「+5°C」店前用手機拍照,完全沒有遇到問題,原因主要有三:第一,是因為「+5°C」在「太安樓」,只有一個小檔攤,「+5°C」沒什麼可以給你拍照。第二,「+5°C」檔攤只得一個小窗口,店內廚房環境,很難明目張膽地用手機拍攝過來。第三,「+5°C」位處於人多熱鬧的「太安樓」食街內,雖然「鴻X極品雞蛋仔」沒有開門營業,但是期間「太安樓」仍不乏西灣河的居民進出往來,跟店員因拍照問題而出現衝突的機會很微。而且,在我遇過的試食

而且,在我遇過的試食經驗中,我發現大部分,賣台灣手抓餅的食店店員,其實都是很有禮貌,很好招呼的人。這個包括我第一次光顧,之後已經突然「結業」的大角咀「艾莉添小食店」在內。

之後我接觸過的手抓餅,就是粉嶺聯和墟內那一檔不起眼,但味道不俗的「臺X手抓餅專門店」。「臺X」的老闆店員都很有禮貌,見我一個人光顧,還為我提供座位即場享用,我不小心給荷包蛋蛋漿弄髒衣服,店員又立刻遞上廁紙給我清潔。

但是礙於粉嶺聯和墟,位置實在是太遙遠,太隔涉了,雖然「臺X」的手抓餅和珍珠奶茶味道都很不錯,奈何去聯和墟要消耗大量的時間、金錢和精力。即使聯和墟有了新大型商場和戲院,但是我後來始終不敢再到粉嶺一趟。

直到後來,我才在網上知道,原來「太安樓」都有不少賣手抓餅的食店,才令下定決心,再「冒險」探訪西灣河「太安樓」一次。可惜我本來想因利成便,順道買件朱古力醬格仔餅,奈何「鴻X」休息,真是「有心栽花花不開」了。

我跟「+5°C」看店的人打了聲招呼,我看見「+5°C」的櫃檯表面,貼着很多我在粉嶺聯和墟「臺X」都看過,外型設計都十分相似的食品飲品價目表。

至於我見在「+5°C」遇到了,那位看店「店員」也是很有禮貌,很有招呼,可以互相有溝通的人。

我點選了的「+5°C」手抓餅味道,跟粉嶺「臺X」的手抓餅幾乎一模一樣,都是雞蛋加燒雞肉加沙律醬。我為免不想重蹈粉嶺「臺X」「荷包蛋」的覆轍,所以事先跟「+5°C」的「店員」講明,希望「雞蛋」配料煮成熟蛋就可以了。

怎料「+5°C」「店員」給我的答案,他的雞蛋會直接煎釀進,手抓餅的餅皮裡頭,我當場為之愕然。究竟是粉嶺「臺X」的原隻荷包蛋,還是西灣河「+5°C」的雞蛋釀入手抓餅內的手法,才是製造台灣「手抓餅」的正統手法呢?

確定了手抓餅口味和付款後,我就一直站在「+5°C」店外,隔着小窗口看着「店員」製造手抓餅的過程。「店員」先把雞蛋煎釀入手抓餅內,然後開始把燒雞肉放在手抓餅表面上,最後加入沙律醬和把手抓餅捲起。

可能把煎蛋釀入「手抓餅」的步驟比較複雜麻煩,所以「+5°C」的「店員」花上了十多分鐘的時間,去製作我的「親子沙律醬手抓餅」,應該說是雞蛋雞肉沙律醬手抓餅。等到手抓餅造好之後,我立刻拿着「+5°C」的手抓餅,坐港鐵回到將軍澳坑口。

當然,西灣河都有個,很適合外賣自取用餐的地點「愛秩序灣公園」,不過我見時間尚早,我想還是回到自己較熟悉的地方用餐,吃完還有時間剩下,可以再留在坑口站「東港城」或「TKO Gateway」,一邊逛街一邊吹冷氣,然後坐小巴回家更好。

至於「+5°C」的手抓餅,雖然我拿着手抓餅回到將軍澳時,手抓餅已經稍為放涼,熱度和口感都已經不復最初造好時,不過燒雞肉配沙律醬,這配搭效果遠遠比「炸雞配沙律醬」理想,可能是燒雞的過程沒有用上太多食油吧。

此外,「+5°C」的手抓餅拿上手,我的手感覺到手抓餅的餡料,飽滿得令手抓餅脹大了很多,感覺手抓餅用料可能很豐富,可能會很飽肚。當然,我一早已經吃飽了,手抓餅對我來說,都只是晚飯前的「餐點小吃」而已。

先從手抓餅的外表來說,「+5°C」的確成功,把手抓餅烤得剛剛好,手抓餅餅皮呈金黃色,我全程也嗅不到,也吃不到手抓餅有烤焦,或烤燶的跡象。手抓餅的味道真的很香,而且還有豐富的雞蛋香味。

而且,「+5°C」成功把雞蛋完全與手抓餅,在煎烤的過程中完全融合,蛋汁跟手抓餅的麵粉漿合而為一,令我吃手抓餅期間,蛋汁沒有因此洩漏出來,令我雙手和衣服安全無事,避免任何清潔的意外發生。

至於手抓餅內的燒雞肉餡料,是最令我感到驚喜的一部分。燒雞肉的份量固然很多,而且雞肉燒得很香,每吃一口雞肉手抓餅,都能吃到燒雞肉的油脂香味,還有燒雞肉本身豐富的醬料鹹味。

由於雞蛋已經被「+5°C」店員完全釀入到手抓餅裡面,所以手抓餅本身已經很有雞蛋香味,都不用再加入調味料,單吃手抓餅已經可以回味無窮。

擁有濃郁雞蛋香味的手抓餅,再配上鹹香味的燒雞肉,和甜味的沙律醬,無論是手抓餅的味道,還是手抓餅本身的口感,都是十分豐富有層次感。沙律醬甜味加雞肉鹹味,再加雞蛋手抓餅的香味鮮味,令我對「+5°C」的手抓餅味道更層次分明,比聯和墟「臺X」的手抓餅更深刻,更加深欣賞。

我喜歡「+5°C」的雞肉手抓餅,比「臺X」手抓餅更喜歡的原因,除了因為「+5°C」用料豐富,煎雞蛋儘量煎熟了蛋黃,令我成功倖免於「弄髒」衣服這一個浩劫之外。還因為「+5°C」手抓餅的價錢,比「臺X」更便宜,令我覺得「+5°C」的手抓餅變得很抵食。

「+5°C」店舖所處的位置,西灣河「太安樓」比「臺X」粉嶺聯和墟更就腳,又可以省卻不必要的步行里數,又可以省卻不必要的車費開支,「+5°C」暫時是我吃過,印象最深刻的手抓餅。

「+5°C」位處於西灣河「太安樓」,附近還有其他食店任君選擇,省卻前往其他食店的成本開支,「+5°C」的手抓餅超越了「臺X」在我心目中的地位,確實是我現在食手抓餅的更好選擇。

總結我對「+5°C」手抓餅的味道、價錢還有店員服務態度水平的感想,「+5°C」的手抓餅,跟粉嶺「臺X」相比也不算差,兩家都是賣優質手抓餅的食店。有機會的話,下次除了要購買「+5°C」的手抓餅,還要試試「+5°C」的珍珠奶茶……
2017-07-12
Waiting Time
15 Minutes (TakeAway)
$31 (Tea)
  • 手抓餅
2017-08-14 130 views
今日約左朋友到西灣河打波,開波前先食小食醫醫肚,於是就相約去太安樓掃街覓食。之前試過手抓餅覺得好好味,但礙於手抓餅比較難和朋友share來食,所以今次點了鹽穌雞。炸粉粉漿唔厚,雞肉外脆內嫩,鹽穌味鹹鹹的幾惹味。

鹽穌雞扒

炸粉粉漿唔厚,雞肉外脆內嫩,鹽穌味鹹鹹的幾惹味。
2017-06-30 259 views
Good to have some snacks before my whisky class.  There are many snacks shops in 太安樓, but this one is my all time favourite before my whisky class. Yummy and fast to buy.There are many choices of ingredient to choose with , i like corn + cheese the most,  perfect combination, must try.
2017-06-11
2017-06-12 279 views
K先生帶咗我太安樓掃街,雖然太安樓環境比較陳舊,但原來入面有好多地道港式小食,令我大開眼界,K先生就介紹咗呢間必食台式手抓餅。我地叫咗原味,配料就選擇了芝士加肉鬆,啱晒超喜歡吃芝士嘅我哋,手抓餅熱辣辣,香脆可口配上肉鬆芝士,簡直一流

,手抓餅熱辣辣,香脆可口配上肉鬆芝士,簡直一流
2017-05-21 387 views
今天特地到太安樓買點小吃,等友人玩完獨木舟餓了可以吃。這手抓餅店是去年新開的,吃過一次,感覺煮得不夠火候。所以今次點了些易熟的配料。剛好友人也是比較注重健康,所以我點了普通但會挺好味的蛋和芝士,然後還有磨菇,有點菜會更有口感又健康!等製作我的時候我就順便觀察一下店面,店面其實不大,但有各種台式小吃和飲品。而且我還發現原來它的手抓餅是30元起才製作呢!它的餅團是一早做好,一袋一面餅放著。然後用時把它煎熟煎脆。剛好我下單後沒有其他客人,所以師傅很有耐性慢慢煎。因此芝士和其他配料融合得很好!雖然只是一塊餅要30多元是比較貴,但其實味道是挺不錯的,算是值點價錢!而且見友人吃得很滋味滿足,覺得更加物超所值了。

它的餅團是一早做好,一袋一面餅放著。然後用時把它煎熟煎脆。

2017-05-21
10 Minutes (TakeAway)
$35 (Tea)
1K
2017-05-02 1455 views
對於新界西黎講,去筲箕灣耐過番深圳…距離上次去太安樓已經有一段時間,嗰次試左幾間小食,除左來來小食店,冇邊間有深刻印象想番啅。假期剛好去行山,行完山同朋友去到太安樓醫肚,朋友們食左車仔麵,屙到九彩,我神來之筆冇食到 (笑)。呢度有兩間手抓餅,上次我食過另外一間,揀錯配料,味道一般。咸牛肉雞蛋磨菇手抓餅 $37呢間每個餅最低消費30蚊起,餅底16蚊,平時我都好少點三款餸,焗叫。配料選擇豐富,定價 $5-$9,例如生菜5蚊;雞蛋、磨菇6蚊;芝士、肉鬆7蚊;吞拿魚、煙肉8蚊;咸牛肉、燒雞肉9蚊等。同行仲有兩位朋友,一人一份,即叫即做,等左廿幾分鐘,新鮮熱辣。餅皮酥脆,食落又唔覺好油,淨係塊皮已經整得好食過另一間配料都俾得大方,雞蛋普通野啦,但揀配咸牛肉一流! 磨菇輕輕煎過,冇出水,唔會影響餅底鬆化。而且材料鋪得幾平均,起碼啖啖都食到,免費加沙律醬、辣椒粉,梗係加啦,成件事又好味左!咖啡香草奶茶 朋友點的,非常普通。整體黎講,如果黎到太安樓,都可以一試呢間手抓餅呢!
呢度有兩間手抓餅,上次我食過另外一間,揀錯配料,味道一般。
咸牛肉雞蛋磨菇手抓餅 $37
咸牛肉雞蛋磨菇手抓餅
餅皮酥脆,食落又唔覺好油,淨係塊皮已經整得好食過另一間

咖啡香草奶茶
朋友點的,非常普通。
咖啡香草奶茶
整體黎講,如果黎到太安樓,都可以一試呢間手抓餅呢!
2017-04-14
$35 (Tea)
ok
2017-01-08 873 views
因為未吃過手抓餅,駐足望了一陣,還是決定試下。雖然名字叫手抓餅,但做的時候是用工具扶助,不是直接用手,可以放心。朋友挑了泡菜和牛肉,他給7分 (10分滿分)。我挑了芝士和蟹棒。餅底是我很喜歡的酥皮,芝士在熱力下溶化了,和蟹棒一起也頗夾。蟹棒的份量也 ok 。整體來說也 ok, 就是價錢以小吃來說貴了點。
因為未吃過手抓餅,駐足望了一陣,還是決定試下。

朋友挑了泡菜和牛肉,他給7分 (10分滿分)。

整體來說也 ok, 就是價錢以小吃來說貴了點。
2017-01-08
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$31 (Tea)
2016-11-14 706 views
無食佢地的手抓餅, 反而試雜誌介紹我炸魷魚。無相像中咁大, 炸粉唔算厚, 無想像中咁油, 上面有D 椒鹽, 幾惹味GE, 魷魚唔會UN, 炸得剛好, OVERALL 來講, 幾好食~
TakeAway
$30 (Dinner)
2016-07-27 1251 views
其實我想試第2間,因為另一間有紫薯手抓餅...我白痴...搵唔到 !! 想食照買 !! 呢間落 order 後俾錢拎飛仔就可以行開 !! 等左大概5分鐘左右就有得食喇 !!我 order 左 咸牛肉 / 粟米 / 芝士 / 吞拿魚...多謝 47蚊 !! 好貴囉...味道係好既...但一個手抓餅要咁貴...去食海南雞飯都係 25蚊 咋嘛 哈哈 !! 其實食水係深左d囉...香港人...憑良心收費好嗎 ?至於味道個酥餅係真係好好味既...好夠脆 !! 配咸牛肉好香 !! 其他3樣配料亦都同酥餅好夾 !! 粟米爽口 ~~ 芝士同吞拿魚溶合左 !! 整體上係配合 !! 只係價錢問題 ~~

2016-07-10
2016-07-03 1153 views
平時食開格黎既姐妹炸物竟然冇開!!!朋友推薦話隔離既手抓餅拍得上係台灣食過既。。我對手抓餅冇咩興趣,所以去親台灣都冇試過,同台灣味道差別大唔大就比較唔到啦~但係味道就真係幾好食,出面層餅非常香酥煙韌,食落都幾多油。。驚驚見住整d香氣都飄曬出黎算數啦任何野加上芝士對我黎講就係世界級!對流住出黎既芝士抗拒力係零味道方面尚算適中,仲嗌左紫菜同雞蛋,但唔會再食同埋$30一份。。我寧願過格黎嗌個飯食仲好
平時食開格黎既姐妹炸物竟然冇開!!!
朋友推薦話隔離既手抓餅拍得上係台灣食過既。。
我對手抓餅冇咩興趣,所以去親台灣都冇試過,
同台灣味道差別大唔大就比較唔到啦~
但係味道就真係幾好食,出面層餅非常香酥煙韌,
食落都幾多油。。驚驚
見住整d香氣都飄曬出黎算數啦
味道方面尚算適中,仲嗌左紫菜同雞蛋,但唔會再食
同埋$30一份。。我寧願過格黎嗌個飯食仲好

2016-06-26 980 views
是夜,同朋友仔跑完步,來到太安樓吃番點東西。第一次來到傳說中的手抓餅。跑完步也不理了,齊來增加脂肪吧~即叫即煎,所以要等幾分鐘。餡料選了紫菜、芝士、蘑菇,都是鎮店之選啊~新鮮出爐的手抓餅熱辣辣,外皮非常酥脆。半溶芝士加上脆脆紫菜,口感非常匹配。再加埋爽口蘑菇,口感、味道都更上一層樓。我決定了下次跑完步要再來補充體力~ 😁
是夜,同朋友仔跑完步,來到太安樓吃番點東西。
第一次來到傳說中的手抓餅。跑完步也不理了,齊來增加脂肪吧~
即叫即煎,所以要等幾分鐘。

餡料選了紫菜、芝士、蘑菇,都是鎮店之選啊~
新鮮出爐的手抓餅熱辣辣,外皮非常酥脆。

我決定了下次跑完步要再來補充體力~ 😁

Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
Type of Meal
Last Night Supper
2016-06-11 589 views
作為一個新界人,去港島區已經少,仲要去西灣河就更少。難得黎到太安樓!聽講一定要食手抓餅,朋友話紫薯果個其實冇乜味,反而呢間更好味。餅底HKD16, 然後逐樣配料加錢,每份手抓餅最低消費係HKD30喺落單果到有幾樣係店舖推介嘅配料,而我地就揀左芝士同肉鬆,盛為HKD30由於係即叫即整,所以係熱辣辣嫁!手抓餅都幾油下,淨係食塊餅都已經好油,但個餅唔會太厚,煙煙靭靭的。味道方面,咸度適中,由於叫左店員落多啲沙律醬,所以成個手抓餅幾乎都係沙律醬味,雖然都食到微融嘅芝士,但沙律醬幾乎覆蓋所有味了。肉鬆就冇乜特別,配料感覺上落得幾重手。味道係我中意嘅味道,我十分中意呢!加上熱辣辣,確實不錯。但係30蚊食個手抓餅,就真係幾貴喇!
2016-06-10
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
2016-05-12 606 views
一晚食左2間唔同既抓餅~首先講呢間原味既~今日因為要食2份,所以唔敢order 太多料~只order 左芝士+吞拿魚+紫菜~視覺上唔太澎湃,但其實唔錯架都~味道:喜歡佢既抓餅唔太油,唔太厚、好鬆化,熱啦啦甘遞上~餅底HKD 16- 自己再選取涵料~環境:外賣架~服務:有禮~
一晚食左2間唔同既抓餅~
首先講呢間原味既~
今日因為要食2份,所以唔敢order 太多料~

味道:喜歡佢既抓餅唔太油,唔太厚、好鬆化,熱啦啦甘遞上~
餅底HKD 16- 自己再選取涵料~
環境:外賣架~
服務:有禮~

2016-04-08
10 Minutes (TakeAway)
$28 (Lunch)