2019-04-08 867 views
一行五人去試呢間最近先開既616,主打牛肉!牛肉選擇好多,價位$48-$68一碟,好抵食好好味!叫左個醉蜆湯底,好鮮甜,佢哋有個豚肉灌湯餃,一定要試!牛滑都唔錯!又多個打邊盧熱點🎉
又多個打邊盧熱點🎉
2019-03-28 780 views
走入鬧市午飯,走到比較寧靜的內街,竟然比我發現一間舒適,人小,價錢便宜的好店。食物質素沒有將貨就價,食材新鮮足料,試問這個價格,在銅鑼灣區怎能容易碰上。今天我似乎走運了。叫了個慢煮双牛湯飯,牛肉份量很足,比連鎖快餐店尚要過猶不及,肉質夠腍,數塊白蘿蔔紅蘿蔔也新鮮,湯底夠味,滲透著淡淡的牛肉和蘿蔔香。製作就是用心。不自覺連湯也清掉鄰桌的水煮牛飄來令人開胃的辣味,賣樣也非常吸引。份量足夠一位大男人!好店值得推薦!

好店值得推薦!
2019-03-28
  • 双牛湯飯
2019-03-27 650 views
今晚與一眾好友們牛魔王上身😄哈哈去左專門食牛牛唔同部位嘅火鍋🥘616港、九、新界都有😃但小妹今次第一次品嚐😊湯底揀咗鴛鴦酸菜牛骨湯$78🐮酸菜湯有辣椒、花椒🌶愈打愈辣😆好過癮牛骨湯有蘿蔔🥕粟米🌽牛腩🥩試左一口🥄清新各種部位牛肉由$48起🤑一碟大概8-10塊🥢小妹最愛匙柄、五花趾、脖仁、三花腱😍呢三款牛味較豐富😉牛丸亦係必食之一😚彈牙最後加多個烏冬吸哂湯頭精華🍜唔錯😋
今晚與一眾好友們牛魔王上身😄哈哈
去左專門食牛牛唔同部位嘅火鍋🥘
616港、九、新界都有😃
但小妹今次第一次品嚐😊
湯底揀咗鴛鴦酸菜牛骨湯$78🐮
酸菜湯有辣椒、花椒🌶
愈打愈辣😆好過癮
牛骨湯有蘿蔔🥕粟米🌽牛腩🥩
試左一口🥄清新

各種部位牛肉由$48起🤑
一碟大概8-10塊🥢
小妹最愛匙柄、五花趾、脖仁、三花腱😍
呢三款牛味較豐富😉

牛丸亦係必食之一😚彈牙
最後加多個烏冬吸哂湯頭精華🍜唔錯😋
2019-02-24 782 views
琴晚book左位,一班朋友凖時到,點知冒著大雨在門外等左超過十五分鐘,問職員多次都未有安排,見到餐廳入面情況起碼要等多十五分鐘以上,無可奈何唯有臨時轉地方!成班人全身濕哂!如果安排得咁唔按時間,不如唔好接受人book位,叫人walk in算吧!(環境比較窄,衛生唔知,不能作準)
2019-02-12 938 views
成個新年終於有得打邊爐啦!今晚約咗班朋友團拜!我哋班牛魔王梗係想食牛牛啦!上網見到呢一間係食全牛宴嘅,OpenRice 又有得book抬,咁就當然馬上做嘢啦!我哋book咗7:30pm, 但大家都非常準時,大約7:15pm 就到左!有訂枱當然唔使等位啦!入到去,個裝修好得意,睇下👇🏻我哋一行6大1細,叫咗兩個鍋底!一個花雕蜆肉,一個鴛鴦鍋(沙爹加牛骨湯),兩個鍋都好正!蜆肉嗰個非常鮮甜,沙嗲勁有沙嗲味!基本上我哋將佢全部牛都叫晒😂實在太多影唔晒相🤣重點係全部都好食😋較為冇咁好食嘅就係免治牛肉滑😅而我覺得最好食就係和牛牛胸肉同肩胛翼😋😋

入到去,個裝修好得意,睇下👇🏻

基本上我哋將佢全部牛都叫晒😂
實在太多影唔晒相🤣
重點係全部都好食😋
較為冇咁好食嘅就係免治牛肉滑😅
而我覺得最好食就係和牛牛胸肉同肩胛翼😋😋
2019-02-11
$400 (Dinner)
  • 肩胛翼
  • 和牛牛胸肉
🐮♨️hot pot♨️🐮 it's time for hot pot🥘😋🥢..ohhh 天氣又突然間轉冷。。❄️最岩打返個邊爐♨️ 食下串燒🍢露天環境下真係特別有風味❤️呢度牛既部位 真係夠晒刁鑽添唔講唔知 原來牛有咁多學名架一路食住🐮 一路認識下你先。。哈哈 我唔客氣啦🥢😝.呢度除左係牛肉🐮火鍋專門店,而家仲設有其他肉類:雞🐥/豬🐽 就算唔食牛既朋友仔都唔怕。而串燒🍢 真係都好岩冬天食,又係好有風味呢。食過呢餐飯 睇住menu,我又覺得自己對牛既認識又多左深入左 好似補完課。😝 下次一定會再試試其他牛既部位呢,牛魔王既你 又試左未❓😋🥢.墨魚滑😋。。要唔要食一粒呀❓..🎵🎶黎淥一淥 就熟一熟🎵🎶🐮..
串燒 -牛舌
ohhh 天氣又突然間轉冷。。❄️
最岩打返個邊爐♨️ 食下串燒🍢
露天環境下真係特別有風味❤️

呢度牛既部位 真係夠晒刁鑽添
唔講唔知 原來牛有咁多學名架
一路食住🐮 一路認識下你先。。
哈哈 我唔客氣啦🥢😝

墨魚滑
墨魚滑😋。。要唔要食一粒呀❓
🎵🎶黎淥一淥 就熟一熟🎵🎶🐮
串燒 -牛舌
2019-01-06 1148 views
媽咪話要食火鍋,要我特登搭車落銅鑼灣同佢食火鍋😝,因為我同爹地同家姐無飯食🤪。媽咪叫定,我地去到有得食😬。家姐話要食牛,媽咪就叫左2碟,仲有叫左2款菜,同 d 炸魚皮,牛丸,響鈴。
$160 (Dinner)
2018-12-26 971 views
老實講,我已經食過616好幾間唔同既分店。但整體黎講,銅鑼灣店真係冇得輸。對於市區人黎講,地點十分方便。食物質素各間分店都大致相同,但在有些分店會因人流太多或其他因為,導致某些種類牛肉長期缺貨。而銅鑼灣店是我經驗所得,最齊全既一間。每次食都叫到成檯肉,性價比高,叫多幾碟都唔肉痛。
對於市區人黎講,地點十分方便。

每次食都叫到成檯肉,性價比高,叫多幾碟都唔肉痛。
2018-12-23
$200 (Dinner)
2018-11-28 1105 views
不知道與「十二味」有沒有關係,這家火鍋店也有辣吃。一來就點了個鴛鴦麻辣牛骨湯,麻辣味道介乎於四川正宗與本地化之間,大眾人群受落。火鍋配料特色見於牛肉,有多款牛肉部位供應,尤其匙柄,很少機會在其他店見到。匙柄屬於牛的,有嚼勁但不硬,牛肉味十足,且大部份牛肉都是現切,還可透過玻璃廚房看見廚師的刀工,十分新鮮。牛丸不知是否自家製,彈牙十足,有牛肉味道,但估計也有豬肉成份。十分適合愛吃牛人士。3人光顧,點餐如下:醬料 x3鴛鴦麻辣牛骨湯安格斯 - 橫隔肌黑百葉澳洲五花趾 x2手打牛滑響鈴油麥菜扇貝(2隻) x2澳洲和牛 - 牛胸肉藍妹啤酒 x5胸口膀匙柄 x2牛駝峰牛丸(半打)無加一,合共HK$1,008。
3人光顧,點餐如下:
胸口膀
匙柄 x2
牛駝峰
牛丸(半打)
無加一,合共HK$1,008。
2018-11-15
2018-11-14 1194 views
星期日既夜晚,兩個人等左半個鐘入座。每份牛48蚊至68蚊不等,我點左兩碟牛再加其他蔬菜同餃子之類,而湯底就係牛骨清湯同酸菜。兩款牛我覺得一般,無咩牛味道。餃子係普通餃子同麻辣,我覺得餃子皮既質地已唔好,餡更加唔係吸引。

2018-11-11
Waiting Time
30 Minutes (Dine In)
$220 (Dinner)
  • 牛朴肉
2018-10-17 1518 views
Service超差, 店員黑面, 話就話90分鐘, 但食60分鐘已要埋單, 大動作pat pat在我面前2cm執碗, 食放題都有90分鐘啦. 黑面姐姐同黑面哥哥是絕配, 會係好近你既距離同好大聲咁話你唔識做, 下枱客到咁都唔早走.不用叫牛雜煲, 因為唔會夠時間滾出味. 冷氣機滴水, 直落滴落個煲, 絕! 另外唔俾簽卡, 最近都要跑去銅鑼灣廣場先有ATM, 來回又無15分鐘. 門口Visa master 標誌是假的喔. No next time!
2018-10-16
2018-10-05 3901 views
已經第2次食616喇!再黎係因為當然比佢既牛吸引左啦~今次既湯底叫左《牛雜湯底 $78》呢個湯底十分足料!入面有牛膀、金錢肚、牛肺、肥腸而且份量都唔小架👍🏻👍🏻👍🏻重點一提:肥腸真係超肥! 入面既肥膏多到瀉🤣🤣🤣好香好肥美👍🏻今次叫左呢個: 滑尾龍 (牛後腿外則)佢係用煎pan上菜既~ 而且肉上面有隻生雞蛋係淥之前將隻雞蛋🥚搞爛,之後將舊牛肉放係個’哩‘度, 等一等之後d蛋花會包住舊牛肉再616等佢變色就食得🙊佢既口感好似包左蛋既滑牛咁😬😬😬幾香蛋味的~美國天然-肩胛翼:肉質比其他既牛厚身,有咬口~油香我好想再食封門柳架因爲牛味好重,但賣晒😭😭另外,牛駝峰:上次食左幾好食所以今次再叫😋😋😋比較滑 ,肉味比較重(同今日叫既肉入面相比)澳洲和牛-牛胸肉:今次呢款有d偏肥,所以比較重油香 牛丸:同出面一般牛丸唔同,出面既牛丸比較硬身彈牙...呢度既牛丸偏軟身但都有小彈牙!呢個口感幾特別,又唔同市面既手打牛丸一樣...值得一試👍🏻👍🏻紫菜卷:響鈴+紫菜混合體 口感幾得意 貪新鮮所以叫的🙊🙊值得一讚既係佢地既服務態度!👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻去左2間哈同分店但佢地既服務態度都非常好!好熱心了解客人口
已經第2次食616喇!再黎係因為當然比佢既牛吸引左啦~
今次既湯底叫左《牛雜湯底 $78》
呢個湯底十分足料!入面有牛膀、金錢肚、牛肺、肥腸

今次叫左呢個: 滑尾龍 (牛後腿外則)
佢係用煎pan上菜既~ 而且肉上面有隻生雞蛋
佢既口感好似包左蛋既滑牛咁😬😬😬幾香蛋味的~

美國天然-肩胛翼:
肉質比其他既牛厚身,有咬口~油香

我好想再食封門柳架因爲牛味好重,但賣晒😭😭
另外,牛駝峰:
上次食左幾好食所以今次再叫😋😋😋
比較滑 ,肉味比較重(同今日叫既肉入面相比)

澳洲和牛-牛胸肉:
今次呢款有d偏肥,所以比較重油香

牛丸:

紫菜卷:
響鈴+紫菜混合體 口感幾得意 貪新鮮所以叫的🙊🙊

值得一讚既係佢地既服務態度!👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
去左2間哈同分店但佢地既服務態度都非常好!好熱心了解客人口味再推介客人食咩👏🏻👏🏻
大家有興趣都可以參考番我上一篇既616食評呀😍🙏🏻
2018-10-03
$220 (Dinner)
  • 牛駝峰
2018-10-02 971 views
616而間餐廳基本上係每次經過必食架啦忠誠fans牛既每部份都有岩哂愛牛既我地一入到餐廳就覺得好多兒時回憶走哂岀嚟,因為見到很多既poster 有介紹要淥幾耐當然好食既牛淥一陣就得啦醬料方面分別有鮮牛油醬油和秘製牛肉汁,仲可以自行選擇醬料配菜葱 自行較翻岩自己口味既而碟就係澳洲和牛 好食到一上黎就無左了影都影唔切啊今次選擇了鴛鴦麻辣牛骨湯底,麻辣湯底唔算太辣, 岩岩好啦我覺得!!呢碟手切牛肉🐂好食。雖然牛肉既脂肪比例不太多,但烚熟後唔會覺得好難咬,反而食落好淋身肉味都好重,個個都搶住食🤣🤣而個就爽口小小~~ 而個名就唔太記得了 哈哈, 但中意食有咬口既可以試一下蘿蔔片,粟米金菇都係打邊爐都會點既配菜,粟米我認為最好食既,好甜啊
616而間餐廳基本上係每次經過必食架啦

自行較翻岩自己口味既

而碟就係澳洲和牛
好食到一上黎就無左了
影都影唔切啊

肉味都好重,個個都搶住食🤣🤣

2018-10-02 581 views
今日經過cwb 之前一直都係而間既fans 見到而到附近有,當然要繼續食而間啦!嘻嘻 而且環境裝修都好靚下啊今次多左好多湯底揀我地試左鴛鴦麻辣牛骨湯方便唔食得辣既我間野叫完會有個沙漏⏳包保準時上齊野食豆卜 而度豆卜好得意係細細粒個d黎架都好吸味牛上肋,肩胛翼板 兩個口感有小小相似有d爽口之餘牛味勁重喔滑尾龍🥚 有粒雞蛋撈暈 有小小蛋漿包住d牛肉 食完仲可以整個蛋花湯飲埋唷澳洲和牛必食喔 一上枱已經覺得勁高質肉質勁淋 入口即溶既感覺一定一定要試粟米,烏冬最後吸哂d湯底
今日經過cwb
之前一直都係而間既fans

見到而到附近有,當然要繼續食而間啦!嘻嘻
而且環境裝修都好靚下啊

一上枱已經覺得勁高質
肉質勁淋
入口即溶既感覺
一定一定要試

粟米,烏冬最後吸哂d湯底

2018-09-28 662 views
今時今日在銅鑼灣食到一個只是$24一個午餐,根本是不可能,但現實竟然存在。 位於銅鑼灣的616,$48 有主餐和飲品,2人同行一人半價,實在難得。 芝士紅燒牛肉麵 湯底偏濃味帶甜,多了一份芝士香,牛腩夠腍而且入味,麵質口感也不錯。 牛四寶湯飯 朋友說材料豐富,有牛筋、牛腩、牛腱及牛仔骨,湯底清甜,他竟然喝畢所有湯。 油菜 只需加$9就有一碟菜,我選了娃娃菜。 以這個價錢在銅鑼灣吃午餐,絕對冇得輸!

油菜
只需加$9就有一碟菜,我選了娃娃菜。

以這個價錢在銅鑼灣吃午餐,絕對冇得輸!
$40 (Lunch)