2019-10-29 2212 views
今日係公司OT, 突然諗想打邊爐,都make sense gei, 冬天就會想一大班人圍爐取爐,十下十下。所以就近近地,係銅鑼灣打,book夜d,好彩有位。去到,都全院滿座,一坐底好大牛肉味,已經好肚餓。同深圳八合里好似,都係好多牛肉不同嘅部位食,有雙層肉,吊龍伴,牛胸爽,牛三指,牛丸等等,都好好好食,不過,如果講味道,講性價比,我會覺得深圳抵玩好多,又好味d. 不過如果牛食過,就應該會覺得ok, Hahahha, 牛肉愛好者必食!
去到,都全院滿座,一坐底好大牛肉味,已經好肚餓。
2019-10-28 1101 views
突然有火鍋癮 就搵到呢間牛肉火鍋餐廳有限個半鐘用膳時間 不過我地個陣入去過左晚飯高鋒期所以坐耐左少少一黎店員會比部tablet 揀湯底點菜餐廳有重點放係牛肉 有唔同部位可以揀佢地對牛肉都幾執着 有哂指引教我地要淥幾耐我地湯底揀左一邊係牛骨清湯同另一邊係酸菜口味嘅牛骨湯入面本來已經有蘿蔔 牛肉係入面 牛肉有咬口 蘿蔔爽甜酸菜湯就有花椒香 辣辣哋 屬於唔重口味嘅濃度我地得兩個人所以就淨點左兩盤最推薦嘅牛肉部位 橫隔肌同牛胸肉呢度啲牛肉真係好食 食得出新鮮前者就肉質結實啲 後者就帶油脂香如果多人啲就可以試多幾款蔬菜就點火鍋常見嘅生菜同娃娃菜新鮮 如果份量多返少少就更好今次就無點丸類 取而代之揀左墨魚滑夠彈牙 唔錯另外仲點左火鍋必食嘅響鈴同烏冬吸左湯嘅精華真係好正烏冬麵質彈牙店員服務好 仲會介紹唔同牛肉部位醬料自選 乾淨整齊 需另收費
突然有火鍋癮 就搵到呢間牛肉火鍋

吸左湯嘅精華真係好正
烏冬麵質彈牙

店員服務好 仲會介紹唔同牛肉部位
醬料自選 乾淨整齊 需另收費

$180 (Dinner)
2019-10-23 957 views
之前試過尖沙咀個間616麥子,覺得幾似潮汕牛肉火鍋,不過上次尖沙咀可以選擇既牛比較少,今次就尼銅鑼灣試埋616十二味,聽朋友講呢間多d牛揀同埋可以坐得耐d唔會比人趕湯底係一定會叫鴛鴦麻辣牛骨湯我地叫左4碟牛肉,1碟牛筋丸,炸魚皮,黑豚濃湯餃,墨魚滑,白蘿蔔4碟牛我地既中意排序會係1.滑尾龍 加蛋撈完先放落去淥20秒 好中意佢滑身得尼又有少少爽口既感覺2.美國天然-肩胛翼板(左上)有油脂得尼好香牛味3.澳洲和牛-牛胸肉其實同肩胛翼板都一樣重油,不過就無佢咁有牛香4.安格斯-橫隔肌 (右上)最中意616既地方係每款牛都細細碟,咁就可以試多幾款唔同部位,唔會食一兩款就飽左蔬菜方面就叫左平時打邊爐一定會叫既娃娃菜,同埋未試過打邊爐淥既羽衣甘藍朋友先試左放羽衣甘藍落唔辣個邊湯底,佢就覺得陣味好唔夾我再試放羽衣甘藍落辣個邊,諗住睇下個辣會唔會蓋得過羽衣甘藍陣味,但測試結果係唔得既,佢原來陣味實在太強,唔太建議打邊爐食都係推薦大家叫白蘿蔔,放落唔辣個邊,煲林左之後超入味佢既啤酒都易入口唔會好辛口,岩哂打邊爐!

湯底係一定會叫鴛鴦麻辣牛骨湯

4碟牛我地既中意排序會係

1.滑尾龍

2.美國天然-肩胛翼板(左上)
有油脂得尼好香牛味

3.澳洲和牛-牛胸肉
其實同肩胛翼板都一樣重油,不過就無佢咁有牛香

4.安格斯-橫隔肌 (右上)

朋友先試左放羽衣甘藍落唔辣個邊湯底,佢就覺得陣味好唔夾

都係推薦大家叫白蘿蔔,放落唔辣個邊,煲林左之後超入味

佢既啤酒都易入口唔會好辛口,岩哂打邊爐!
2019-10-22
$220 (Dinner)
  • 美國天然-肩胛翼板
  • 滑尾龍
  • 澳洲和牛-牛胸肉
  • 白蘿蔔
2019-10-21 1019 views
再黎牙,616😁😁我自已本身其實都算係616既fans, 覺得616啲野又幾抵食,又幾好食同埋我幾鐘意依間分店既裝修,幾有舊式大排檔既感覺餐廳裏面所有擺設,裝飾,餐牌,都滲透住香港六七十年代既懷舊味道,同時亦結合左潮流既撞色原素掛係牆上既一個個水牌,寫滿左各種牛既部位,雖然我唔好多都唔知係牛既咩位置但係就覺得好有老香港既情懷點餐係用平板電腦洛單,主要都係食牛肉,其他食物種類唔算好多依度啲牛肉同火鍋配料,平均都係幾十蚊一碟,係出面打邊爐食碟牛肉,隨時都要三四百蚊,所以我真係得依度啲野幾抵食
同埋我幾鐘意依間分店既裝修,幾有舊式大排檔既感覺

但係就覺得好有老香港既情懷

點餐係用平板電腦洛單,主要都係食牛肉,其他食物種類唔算好多

2019-10-18 564 views
久聞616大名,覺得很有趣,今天才第一次去試,真是相逢恨晚。616原來是一家能吃到不同牛肉位置的火鍋店,看到餐廳不禁想起國內很有名的那家汕X火鍋,選擇很多似乎不相伯仲。店員會講解不同位置的質感,實在十分細心。點了三碟牛,價格很可以平均50多,比一般店的手切牛便宜,而且嚼勁味道也絕不遜色。除了牛肉,牛餃子也值得一試,餃子皮很煙韌,餡料也足。蝦滑墨魚滑也彈牙入味。點的是沙爹和牛骨湯底,沙爹十分驚喜,不會很膩,牛骨湯亦十分清甜。能喝點酒的朋友可以試試手工啤,很易入口呢!期待下次再來!

能喝點酒的朋友可以試試手工啤,很易入口呢!期待下次再來!

2019-09-14 1308 views
性價比高 牛味又重今次已經唔係第一次食每次都食得好開心 次次都有新口味牛骨清湯+酸菜湯底 $78牛骨清湯內有蘿蔔 牛腩粒 味道清新酸菜湯底味道唔算出色 較酸 唔辣牛坑爪 $68部位特別 有咬口 值得推薦金花趾 $68爽口彈性 十分美味安格斯 橫隔肌 $48牛肉鮮嫩 油脂分佈均勻封門柳 $68牛味十足 鮮嫩可口牛駝峰 $48美國天然 肩胛翼板 $48肉質有咬口 爽滑玫瑰洛神花茶 $15十分開胃 不太甜616原漿 手工啤 $38味道清香 啖啖花香味 女仔都岩飲真心 服務很好👍🏼
性價比高 牛味又重

616原漿 手工啤 $38
味道清香 啖啖花香味 女仔都岩飲

真心 服務很好👍🏼
2019-08-09 1411 views
地點十分方便。食物質素各間分店都大致相同,但在有些分店會因人流太多或其他因為,導致某些種類牛肉長期缺貨。而銅鑼灣店是我經驗所得,最齊全既一間。每次食都叫到成檯肉。唔再一一分析佢地優異,重推一款大家值得試既牛肉反而更好,最出色既牛真系滑尾龍,配合埋佢隻蛋真系發揮出牛既鮮味同埋滑潤既口感,有翻take再嗌,真心推介。基本上我哋將佢全部牛都叫晒,實在太多影唔晒相,重點係全部都好食。較為冇咁好食嘅就係免治牛肉滑,而我覺得最好食就係和牛牛胸肉同肩胛翼。
2019-08-07
Waiting Time
13 Minutes (Dine In)
2019-08-05 2469 views
☝🏻鴛鴦麻辣牛骨湯底,今次order太多野,只好抽幾項推介:滑尾龍、安格斯橫隔肌、牛駝峰、手打蝦滑、手工啤酒等等餐廳設計舒適坐位唔算太多,以綠色為主題既裝修,帶有好多懷舊又不失創意既design系餐廳設計上,例如牆上掛畫招牌既擺置甚至牆上單張或者墊枱紙都睇得出系有花過心思,如果大家系食飯時間去建議早些少到或者預先訂位,因客流的確唔少餐廳提供pad比客人落單,系點選食物途中有唔少簡介,例如邊個牛既部位口味上有咩唔同,方便客人揀啱心水既食物,其實方間唔少餐廳都已經系咁,真心覺得設計得好好試左好多款唔同部位既牛肉唔再一一分析佢地優異,重推一款大家值得試既牛肉反而更好,最出色既牛真系滑尾龍,配合埋佢隻蛋真系發揮出牛既鮮味同埋滑潤既口感,有翻take再嗌,真心推介另外手工啤酒都值得介紹,呢款系香港所產既手工啤,口味上冇市面啤酒咁濃麥味,以藍妹同青島中間左右既麥味,食牛肉配啤酒本來就已經好正,飲酒既朋友仔可以嘗試叫埋枝獨特設計又具有香港風味既手工啤,三五成群啤一啤~
鴛鴦麻辣牛骨湯底

試左好多款唔同部位既牛肉
自包餃子

滑尾龍

自包餃子
滑尾龍
2019-07-31 853 views
🐮全部都係🐮呢到可以食到特別部位😍我地叫左沙嗲湯底,濃味但唔口乾!呢個組合真係冇得輸🌟.1️⃣吊龍伴 腰脊肉兩側2️⃣牛朴肉 牛脖頸活動最頻繁嘅一塊肉3️⃣脖仁 牛頸核心部位4️⃣匙皮 肋骨之下.四種都好食啊👍🏻鍾意肉味濃郁定清香;入口軟腍定有嚼口,都實有一種啱你心水😆最後叫左個稻亭烏冬,索晒啲沙嗲汁,清晒🤤仲要呢到好食得來性價比幾高架!除翻開每人人均都只係二百幾蚊落樓,食到飽一飽🤰🏻好啱幾個朋友仔casual聚會!
1️⃣吊龍伴 腰脊肉兩側
2️⃣牛朴肉 牛脖頸活動最頻繁嘅一塊肉
3️⃣脖仁 牛頸核心部位
4️⃣匙皮 肋骨之下
最後叫左個稻亭烏冬,索晒啲沙嗲汁,清晒🤤

$250 (Dinner)
2019-07-07 1287 views
火鍋配料份量不大,價錢相宜,1、2人也可以點嘗到多款配料,3~6人更可以追加心水同款多碟,人多人少都能適度配合。麻辣湯底還可以,雖沒有四川成都牛油麻辣鍋稠和濃,但足夠可止麻辣癮。牛肉部位極多選擇,有點像潮汕牛肉火鍋,而又混合了港式火鍋。匙柄依然是有嚼勁、味濃,黑栢葉爽脆。2人光顧,點餐如下:醬料 x2鴛鴦麻辣牛骨湯匙柄胸口膀黑栢葉脖仁娃娃菜珍珠豆卜牛丸(半打)朝日啤酒菊花桂圓露炸魚皮吊龍伴可口可樂無加一,合共HK$563。
2人光顧,點餐如下:
菊花桂圓露
炸魚皮
吊龍伴
可口可樂
無加一,合共HK$563。
2019-02-14
$281.5
2019-06-14 1106 views
前幾日去開銅鑼灣經過見616打邊爐有位 於是入去試下一入去職員問我地飲唔飲啤酒原來做緊免費任飲可惜我唔飲啤酒睇meun好多唔同牛既部位選擇有D仲好特別好似"匙柄"呢個牛部位真係第一次聽食落好彈好軟👍🏻仲叫左蝦滑同墨魚滑蝦滑普通正常墨魚滑就好夠咬口好好味.另外一樣意想不到好好味既係白羅白!因為超級入味食左好多件😂.但份量每碟就唔多不過可以試多幾款都唔錯呀😋 醬料要$10醬料費有牛肉汁蒜頭個d咁都合理既👍🏻
前幾日去開銅鑼灣

食落好彈好軟👍🏻
仲叫左蝦滑同墨魚滑
蝦滑普通正常
墨魚滑就好夠咬口好好味

另外一樣意想不到好好味既係白羅白!
因為超級入味食左好多件😂
但份量每碟就唔多
不過可以試多幾款都唔錯呀😋
醬料要$10醬料費
有牛肉汁蒜頭個d咁都合理既👍🏻
2019-05-30 1057 views
約佐先生一齊打邊爐,主打牛肉就揾佐616,入到去好多打咭位,牛肉質素好。湯底選了牛骨湯加酸菜湯底,我喜歡酸菜酸度適中。我地試佐好多唔同部位嘅牛,份量適中價錢合理。
湯底選了牛骨湯加酸菜湯底,我喜歡酸菜酸度適中。
我地試佐好多唔同部位嘅牛,份量適中價錢合理。
2019-05-15 1140 views
平日lunch搵食,見到呢間616每個lunch set包埋飲品都唔過$50,超值啦!之前都試過其他分店。在openrice訂位,寫住有30分送。 準時一點鐘來到,店員示意我地坐卡位。座位和卡位都有辣油,清潔情況有待改善。我們點餐後,食品好快就上枱,雙牛湯飯,牛腩和牛仔骨清湯配白飯,湯內還有白蘿蔔和紅蘿蔔。牛腩好食的,牛仔骨就一般,牛湯好像有味精的,咸咸的。同事點了麻辣水煮牛肉,十分惹味,辣得香口!最後有點失望,因為訂座的分數沒有了,餐廳當我沒有出席。無奈!

2019-05-14
$48 (Lunch)
2019-04-25 1337 views
6點黎到人唔多,地方唔算大,但裝修得幾有特色,有懷舊香港feel ,打卡位甚多。湯底各款都係幾十蚊,唔貴,點了清湯牛骨湯底,連裡面的蘿蔔同牛骨都比我食曬。牛肉點了3款,每款各有特色,封門柳牛肉味最濃,有d似食緊牛扒。不過份量好少,每碟都係幾片牛。呢度無加一,但就有每位醬料費10元,都合理既,醬料是出面自己任取。

2019-04-24
2019-04-12 1342 views
同男朋友兩個人黎食, 就係鐘意佢細細碟可以叫多幾款。其實成餐飯最欣賞個湯底,清湯湯底入面啲牛腩同蘿蔔都好入味同清甜,至於個麻辣湯又唔會非常辣仲好香添! 兩個人嗌左甘多野都係400$埋單,打邊爐黎講算好扺食!
仲好香添!

兩個人嗌左甘多野都係400$埋單,打邊爐黎講算好扺食!