2023-03-24 203 views
今日突然發現駱駝漆大廈第三期行過d,有條巷仔入面有三間食店,其中852 Kichen有米線、焗飯、煲仔飯食!😍😍1.香濃蝦湯+鮑汁花膠滑雞米線蝦湯果然濃。花膠夠入味、夠冧,亦夠厚。滑雞皮滑,肉質不肥膩。米線份量都夠。👍🏻2.海味四寶煲仔飯(金蠔、蝦干、魷魚筒、銀魚仔)雖然係用即棄錫紙盤,但都有飯焦!👍🏻金蠔既蠔味好濃。四寶加埋飯一齊食幾香!跟餐仲送紙包飲品添!😀行入去上一層就會有堂食既地方,店員仲會將食物送上黎👍🏻

1.香濃蝦湯+鮑汁花膠滑雞米線

2.海味四寶煲仔飯(金蠔、蝦干、魷魚筒、銀魚仔)
雖然係用即棄錫紙盤,但都有飯焦!👍🏻
金蠔既蠔味好濃。
四寶加埋飯一齊食幾香!

跟餐仲送紙包飲品添!😀

行入去上一層就會有堂食既地方,店員仲會將食物送上黎👍🏻
2023-03-23
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
2023-03-18 196 views
前幾日行完駱駝漆,經過呢間小店寫主打無味精便同友人一試。小店menu 好多野揀,令到人花多眼亂。原來小店行十步左右,上一層樓梯就係堂食既地方,因附近仲有幾間外賣店,外賣同堂食都方便最後我地揀左兩個主食和三個小食皇牌香濃蝦湯鯛魚上海麵蝦湯好濃,好好飲,而且鯛魚片份量不少,也十分彈牙,配埋蝦湯,都好夾我連湯飲,都覺得唔夠喉,好想再encore 一碗,我飲曬成碗湯,但真係唔覺得口渴。三重芝士焗雜菌雞扒飯朋友大賺呢個焗飯,唔似街外個d 焗飯乾爭爭,而且料多,飯應該事前用蛋炒過,所以食落去又香又野味。而且餐廳用鋁盤上,所以能保持一定既熱度。852酥脆惹味牛肉餅朋友話呢個牛肉餅好正,好似之前係澳洲食既meat pie , 令他懷念澳洲的生活外脆,內juicy 。另外仲有酸溜土豆絲和上湯娃娃菜土豆絲超正,少少辣帶少少酸,如果可以單點白飯,一定送到一碗飯,同係大陸食到既水準一樣高兩個人食咁多野,都不用二百蚊,以呢個價錢食到無味精既野,真係超值
前幾日行完駱駝漆,經過呢間小店寫主打無味精便同友人一試。
小店menu 好多野揀,令到人花多眼亂。

最後我地揀左兩個主食和三個小食

皇牌香濃蝦湯鯛魚上海麵

三重芝士焗雜菌雞扒飯
朋友大賺呢個焗飯,唔似街外個d 焗飯乾爭爭,而且料多

852酥脆惹味牛肉餅
外脆,內juicy 。

另外仲有酸溜土豆絲和上湯娃娃菜
,同係大陸食到既水準一樣高

2023-03-06 200 views
今日放工男朋友帶左我去佢新發現嘅駱駝漆食街位置都幾隱蔽喺駱駝漆最多人嘅入口入左繞過停車場就會到呢度有幾間食店都似係快餐類男朋友揀左間可以開摺枱坐嘅餐廳一齊試下852kitchen有主食有小食我地試左佢個焗飯、煎餃同招牌蝦湯鯛魚薯粉點知等等下食物發現有炸脾!!正即刻加點🤭煎餃其實都幾炸當炸餃仲好香菇木耳椰菜餃味道鮮甜炸雞脾大大隻雞脾皮脆肉嫩放工黎整返隻炸脾都幾正!三重芝士焗鮮茄豬扒飯芝士拉絲~醬汁係鮮茄味唔係普通嘅紅色醬味道果然新鮮👍豬扒唔鞋焗飯份量ok!香濃蝦湯鯛魚紅薯粉個蝦湯超級超級濃但唔會腥濃稠度剛好掛麵👍鯛魚片份量唔少無骨嫩滑紅薯粉係寬粉煙韌有咬口好飽肚下除左普通飲品呢度仲有隻捱夜水有菊花、杞子同西洋蔘材料等等自家製又幾有心思喎!啱晒觀塘嘅一眾打工仔~🥰
今日放工男朋友帶左我去佢新發現嘅駱駝漆食街
位置都幾隱蔽
喺駱駝漆最多人嘅入口入左繞過停車場就會到
呢度有幾間食店
都似係快餐類
男朋友揀左間可以開摺枱坐嘅餐廳一齊試下

852kitchen有主食有小食
我地試左佢個焗飯、煎餃同招牌蝦湯鯛魚薯粉
點知等等下食物發現有炸脾!!

即刻加點🤭

煎餃其實都幾炸
當炸餃仲好
香菇木耳椰菜餃
味道鮮甜

炸雞
大大隻雞脾
皮脆肉嫩
放工黎整返隻炸脾都幾正!

三重芝士焗鮮茄豬扒飯

紅薯粉係寬粉
煙韌有咬口好飽肚下

除左普通飲品
呢度仲有隻捱夜水
有菊花、杞子同西洋蔘材料等等自家製
又幾有心思喎!
啱晒觀塘嘅一眾打工仔~🥰
2023-03-02
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
2023-03-05 136 views
852 Kitchen🍱一向都知道觀塘多嘢食嘅,今次就試咗間新嘢。呢間係位於駱駝漆大廈地下,佢地除咗有外賣之外,仲會有堂食供應,堂食位置就係鋪前一個位,職員仲會送餐,唔洗自己拎,勁方便。咁今次我地就外賣試試😎🍱🍱🍱🍱香濃蝦湯配酥炸豬扒飯 $64佢呢個餐係自選嘅,自選湯底,自選配菜,同時飯麵都有得揀,真係超好🥹🥹我哋就揀咗佢嘅招牌香濃蝦湯😎啖啖嘅龍蝦湯,配白飯...真係好正🥹酥炸豬扒勁多塊..有成3大塊,每塊都好厚同大件,超抵食🥰即刻炸,唔係預熱,嚟到屋企都仲係好香脆😎🍱🍱🍱🍱香濃蝦湯配酥炸雞翼紅薯寬麵$60今次試新嘢,龍蝦湯配紅薯粉真係第一次😎但又真係完全無問題,超級好食。雞翼有4大隻,勁多肉,炸粉少,啖啖肉🥹🥹🍱🍱🍱🍱煎餃 $54@10隻佢有韮菜同香菇木耳椰菜餃,咁我地兩隻味各半,佢size細細隻,但佢係塞爆哂成粒d肉,勁好食🥹🥹
852 Kitchen🍱

🍱🍱🍱🍱香濃蝦湯配酥炸豬扒飯 $64

🍱🍱🍱🍱香濃蝦湯配酥炸雞翼紅薯寬麵$60

🍱🍱🍱🍱煎餃 $54@10隻

2023-02-26 179 views
喺觀塘收工, 觀塘咁多好嘢食,就梗係直接喺觀塘買埋外賣返屋企啦,見到呢間個餐牌幾吸引,又多選擇,就幫襯呢間買晚餐外賣,香菇木耳椰菜煎餃,煎得好香,外皮酥脆,好足料, 正宗皮薄餡靚,好飽滿, 裏面個香菇木耳椰菜餡調味剛剛好,無論點唔點個汁醬都好惹味,北菇滑雞煲仔飯,估唔到佢煲仔飯外賣,用呢個錫紙兜包裝得幾好, 個蓋都係錫兜, 包封得好好, 番到屋企都仲係好熱, 係燙手嗰隻熱,番到屋企打開仲會出煙,冬菇好大隻厚肉,稔滑入味,雞件多,雞肉嫩滑不會過肥,很香很滋味,香濃蝦湯配米線,主菜係鮑汁花膠滑雞,先說湯底,香濃蝦湯惹味卻不會過咸,有蝦鮮味,濃稠地掛在滑溜的米線上,花膠超大塊,又夠厚身,份量很足,煮得軟稔入味,雞件多肉嫰滑,雞皮薄,少脂肪,今次係買外賣,不過下次一定要再堂食幫襯吓其他菜式,反正堂食嘅環境都幾好,地方寛敞,乾淨衛生。

見到呢間個餐牌幾吸引,又多選擇,就幫襯呢間買晚餐外賣,

香菇木耳椰菜煎餃

香菇木耳椰菜煎餃,
北菇滑雞煲仔飯

北菇滑雞煲仔飯,
番到屋企打開仲會出煙,冬菇好大隻厚肉,稔滑入味,
雞件多,雞肉嫩滑不會過肥,很香很滋味,

鮑汁花膠滑雞

香濃蝦湯配米線,主菜係鮑汁花膠滑雞,
先說湯底,香濃蝦湯惹味卻不會過咸,有蝦鮮味,
濃稠地掛在滑溜的米線上,
花膠超大塊,又夠厚身,份量很足,煮得軟稔入味,
雞件多肉嫰滑,雞皮薄,少脂肪,

TakeAway
香菇木耳椰菜煎餃
北菇滑雞煲仔飯
鮑汁花膠滑雞
老實說852kitchen 不在觀塘 駱駝漆工廈當眼的位置的確很難發現他的存在,但有性價比高的飯食行多兩步就當然無問題吧。-經典 臘味三寶煲仔飯 臘腸潤腸臘肉襯天氣乍暖還寒,叫個煲仔飯暖暖身外賣煲仔飯會用錫紙兜上,唔好以為風味唔夠瓦煲,一打開蓋果下果陣臘味味即刻撲鼻而黎,-有齊臘味三寶就最perfect, 臘腸臘肉同潤腸,最重要係底下仲有飯焦啊~-三重芝士焗豬扒飯58呢到的外賣焗豬扒飯都幾唔錯吃,而且份量都幾多,兩大塊豬扒,個汁仲調得幾好食,酸甜開胃又有炒飯底,仲有三重可以拉絲的cheese加持,信我,好食過去連鎖快餐店。-口水雞 單叫餸都一樣okay😍口水雞雞肉唔柴,加埋特製口水醬惹味帶微辣,好好食。-想小食亦都可以揀韮菜湯餃,size 都幾大隻ga,最重要韮菜豬肉餡勁鮮甜,加餸就最方便。順帶一提,依家買滿50蚊就有9折,夾份一齊買一齊慳多D😍😍

但有性價比高的飯食行多兩步就當然無問題吧。

經典 臘味三寶煲仔飯 臘腸潤腸臘肉

襯天氣乍暖還寒,叫個煲仔飯暖暖身
外賣煲仔飯會用錫紙兜上,

唔好以為風味唔夠瓦煲,
一打開蓋果下果陣臘味味即刻撲鼻而黎,

有齊臘味三寶就最perfect, 臘腸臘肉同潤腸,

最重要係底下仲有飯焦啊~

三重芝士焗豬扒飯58
呢到的外賣焗豬扒飯都幾唔錯吃,

而且份量都幾多,

兩大塊豬扒,個汁仲調得幾好食,酸甜開胃
又有炒飯底,

仲有三重可以拉絲的cheese加持,
信我,好食過去連鎖快餐店。

口水雞
單叫餸都一樣okay😍

口水雞雞肉唔柴,加埋特製口水醬

惹味帶微辣,好好食。
想小食亦都可以揀韮菜湯餃,
size 都幾大隻ga,

最重要韮菜豬肉餡勁鮮甜,
加餸就最方便。

順帶一提,依家買滿50蚊就有9折,夾份一齊買一齊慳多D😍😍
2023-02-22 167 views
勁推介!來到觀塘,想不到食什麼,不防找一找富有神秘感的餐廳!主打外賣,但又可以「堂食」,落單後,指示行上去屬於他們的food court,不須自取,煮好店員會奉上,還有九折優惠,真的好抵食,食物每食一款充滿驚喜,下次要帶家姐來食!三個人可以有更多選擇!人均:$107.7.香濃蝦湯上海麵+魚片魚片好爽彈有魚味,起碼有十塊,蝦湯好夾上海麵,可以掛湯,後來將煲仔飯變湯飯又是好食!食完不會口渴,利害!店員還細心加多碗湯給我們。另加自家製菜脯,夠辛辣,食不完拿了回家。.滑牛煲仔飯+臘腸想不到竟然有煲仔飯,還有飯焦,出色!牛肉軟稔,加點蔥絲,再加臘腸,豐富得很,白飯充滿牛肉和臘腸味。.秘製口水雞(例牌)被選中的細路,有雞髀食,開心仔!雞肉嫩辣油適中,炒花生有驚喜,脆身香口,炒得剛剛好,份量還要毫不吝嗇蠻多的。.手撕包菜叫了小辣,是手撕的椰菜,用辣椒乾、花椒,食到有微微醋味,連個菜都那麼好食!掂。.

人均:$107.7
香濃蝦湯上海麵+魚片
滑牛煲仔飯+臘腸
秘製口水雞(例牌)
手撕包菜
2023-02-22
  • 手撕包菜
  • 龍蝦湯魚片上海麵
  • 口水雞
在觀塘一帶返工,一到午膳時候就極之煩惱,因為實在太多人,所以有時會買外賣🥡同事介紹在駱駝漆大廈後巷有間不錯的隱世美食,如果唔想外賣拎走行前少少上一樓有Canteen 可以坐底慢慢嘆避開觀塘午膳煩囂的時段。香濃蝦湯鯛魚片米缐 🦐🐟超濃蝦湯底好濃郁,味道香甜鮮味,鯛魚片爽口嫩滑,米缐掛滿濃湯,蝦湯入味,份量充足,好飽肚麻辣鴨舌(14隻)味道好惹味,充滿鹵水同酒香,是一道不錯的佐酒小食除了米缐之外,小店的煲仔飯同焗飯都好受打工一族歡迎

香濃蝦湯鯛魚片米缐 🦐🐟

麻辣鴨舌(14隻)
味道好惹味,充滿鹵水同酒香,是一道不錯的佐酒小食

除了米缐之外,小店的煲仔飯同焗飯都好受打工一族歡迎

超隱世!位於觀塘駱駝漆大廈一個不太多人的入口!可以嗌嘢食就上去Foodcourt位置等餐送到,堂食外賣都方便!香濃骨湯鮑汁花膠滑雞湯上海麵抵讚!濃稠的鮑汁花膠和滑雞,足料又幾好食!鮑汁花膠和滑嫩的雞肉係分開上的,鮑汁比我想像之中濃郁好多!另外就是一碗骨湯上海麵,彈牙帶油香,暖胃飽肚,十分美味!酸菜湯鯛魚片湯紅薯寬粉份量都幾多,鯛魚片入口好滑好鮮甜,仲有寬粉係最底!不過個人覺得酸菜湯唔係好夠味,可以再辣啲酸啲!麻辣窩荀窩荀口感鮮嫩爽脆,用麻辣醬和多種辣料炒成,非常適合喜歡食辣的人!酸溜土豆絲一個蠻好的清爽開胃菜,超香又超脆!

麻辣窩荀
酸溜土豆絲

一個蠻好的清爽開胃菜,超香又超脆!
2023-02-13
2023-02-13 114 views
叫左豬扒+蛋+紅腸骨湯米。本來staff話無味精,我都唔太信,食完真係一d口喝都無,仲好濃骨湯味豬扒外脆內軟,好想再食見到有好多其他雞、餃等菜式,下次再試其他。btw, 雖然漏左單,多謝你主動補送上黎

豬扒外脆內軟,好想再食

見到有好多其他雞、餃等菜式,下次再試其他。
btw, 雖然漏左單,多謝你主動補送上黎
炸豬扒
TakeAway
炸豬扒
2023-02-09 1652 views
外賣自取可以whatsapp落單,滿$50,全單九折,認真價錢大眾化,抵食。除咗外賣,仲可以喺樓上等送餐到。呢間外賣店主打無添加味精,呢排行過見到都排晒長龍。啱晒呢度附近嘅返工人士香濃蝦湯+鯛魚片+牛肉丸上海面非常彈牙,軟硬適中,唔會太淋,龍蝦湯色澤鮮艷、口感香濃、鮮甜綿綢,牛肉丸有重牛味,好脆爽,鯛魚片好嫩滑,餸方面真係好足料。*除咗粉麵(刀削麵/紅薯寬粉/白飯),佢哋嘅焗飯都大大份。而仲有麻辣小食,啱晒鍾意食辣嘅朋友仔。最後食返啲健康嘢,清清地,都浸得好惹味。📍852kitchen (觀塘)觀塘開源道60號駱駝漆大廈第三期地下B1號舖#觀塘美食 #觀塘好去處 #hkfoodie#beautifulcuisines#kolhk#foodstagram#nomnom#lifestyle#finedining#香港好去處#打卡#吃貨#美食日記#香港美食#美食推薦#相機食先#hkfoodblogger#hongkongrestaurant#hkfoodshare#hkfood#hkig#igfood#hkkol#fotd#hkfoodporn#amazing#相機食先#香港#吃貨#phot

香濃蝦湯+鯛魚片+牛肉丸

最後食返啲健康嘢,清清地,都浸得好惹味。

📍852kitchen (觀塘)
觀塘開源道60號駱駝漆大廈第三期地下B1號舖

#觀塘美食 #觀塘好去處 #hkfoodie#beautifulcuisines#kolhk#foodstagram#nomnom#lifestyle#finedining#香港好去處#打卡#吃貨#美食日記#香港美食#美食推薦#相機食先#hkfoodblogger#hongkongrestaurant#hkfoodshare#hkfood#hkig#igfood#hkkol#fotd#hkfoodporn#amazing#相機食先#香港#吃貨#photooftheday
2023-02-08 129 views
喺觀塘一帶揀咗呢間外賣餐廳,因為見到佢有煲仔飯、粉面、小食,款式都幾豐富。今次我試咗口水雞、$44 香煎 香菇木耳椰菜餃子 8隻、蒜泥白肉、薑蔥滑牛肉煲仔飯 $72,等候時間唔算太耐口水雞嘅辣味,幾香濃,側邊仲有好多花生,食吓食吓都幾好,幾開胃。啲肉都幾滑餃子八隻好豐富,啲皮好脆😌煲仔飯,係今次嘅重頭戲,真係有啲飯焦㗎🍘啲牛肉醃得都幾好加埋啲豉油,拎到返屋企食都仲好有風味🥘蒜泥白肉口感豐富 😊下次想再試吓焗飯~

餃子八隻好豐富,啲皮好脆😌

煲仔飯,係今次嘅重頭戲,真係有啲飯焦㗎🍘
啲牛肉醃得都幾好
加埋啲豉油,拎到返屋企食都仲好有風味🥘

蒜泥白肉口感豐富 😊

下次想再試吓焗飯~

2023-02-04 164 views
觀塘最近開左好多外賣小店,呢間餐廳主打無添加味精烹調,價錢都幾抵食。佢有food court可以坐底食,不過近朋友屋企就打包番去😆 ♡ 重慶酸辣湯 $40|紅薯寬粉|酥炸豬扒 +($24) |豉油皇雞翼 +($10)|微辣|紙包飲品 (FREE)Total: $74 酸辣湯底夠哂開胃,微辣反而唔算感覺到有辣,下次要試下叫小辣或者中辣🙌🏻食酸辣粉好岩配紅薯寬粉,可以索哂d湯汁🤤 酥炸豬扒既粉漿好似食緊酥肉咁,唔係好多炸粉果種,食落外酥內嫩,當小食咁叫或者配粉麵食都好夾。 凡買粉麵/飯都會送紙包飲品都幾彿心🫶🏻🫶🏻 ♡ 三重芝士焗什菌雞扒飯 $69配凍奶茶 +($11) 番屋企都仲係好熱好燙手,一打開好大陣芝士味🧀雞排、什菌同瓜類都放滿左係最上面,芝士多到有少少拉絲效果添~吃到底下仲可以食到芝士,炒飯底既飯軟硬程度岩岩好唔會太濕✨ ♡ 酥脆韭菜豬肉餅 $22呢個有驚喜 😍食到好多層好酥脆既酥皮再加滿滿既韭菜同豬肉 ♡ 蒜泥白肉 $32佢地既小食種類都好多,蒜泥白肉切得好薄好平均,蒜頭愈多愈正,如果多番d醬汁就完美🤘🏻

♡ 重慶酸辣湯 $40
|紅薯寬粉
|酥炸豬扒 +($24)
|豉油皇雞翼 +($10)
|微辣
|紙包飲品 (FREE)
Total: $74

凡買粉麵/飯都會送紙包飲品都幾彿心🫶🏻🫶🏻

♡ 三重芝士焗什菌雞扒飯 $69
配凍奶茶 +($11)

♡ 酥脆韭菜豬肉餅 $22
呢個有驚喜 😍食到好多層好酥脆既酥皮再加滿滿既韭菜同豬肉

♡ 蒜泥白肉 $32

2023-01-23 197 views
📍852kitchen觀塘開源道60號駱駝漆大廈第三期地下B1號舖 🦔⸒⸒三重芝士焗鮮茄豬扒飯 $58焗飯份量好足🥰 有唔少蕃茄、豬扒係入面豬扒食落去完全唔鞋 個飯仲有啲蛋絲 食落酸酸甜甜 有蛋香🤍三重芝士焗粟米鯛魚飯 $62鯛魚份量都唔少 仲有唔少粟米同埋芝士😍幾鍾意佢地焗飯嘅飯 食落去軟硬適中 唔會好淋芝士仲有少拉絲效果‼️ 三重芝士味重仲送紙包飲品 小編揀左菊花茶🤭脆炸鷄髀 $32大大住炸雞髀食落外脆內軟 入面仲有少少肉汁 香菇木耳椰菜煎餃 $44一共8隻 煎餃皮邊都幾脆 入面有香菇、木耳、椰菜餡 口感豐富酥脆惹味牛肉餅 $25比想像中大件 外皮酥脆 入面有滿滿嘅牛肉餡🥰🔖 @852kitchen4
📍852kitchen
觀塘開源道60號駱駝漆大廈第三期地下B1號舖 🦔⸒⸒

三重芝士焗鮮茄豬扒飯 $58
焗飯份量好足🥰 有唔少蕃茄、豬扒係入面
豬扒食落去完全唔鞋 個飯仲有啲蛋絲 食落酸酸甜甜 有蛋香🤍

酥脆惹味牛肉餅 $25
比想像中大件 外皮酥脆 入面有滿滿嘅牛肉餡🥰

🔖 @852kitchen4
2023-01-18 140 views
放工食完飯 ,又想買宵夜返屋企煲劇,民間小食一定係最正。觀塘駱駝漆大廈成行都係外賣小食店,見人多,於是行前啲去睇下,原來隔咗仲有條巷,我哋行入去試下。新開呢間小食店,味道唔錯,份量多,餐牌淋瑯滿目,好多選擇,價錢大衆化,扺食👍~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~💫 花鵰醉鴨舌醉鴨舌皮滑肉少,富淡淡花雕香,酒味甘香醇厚,一道用來佐酒也不錯既涼盤。💫 蒜泥白肉豬肉皮薄質嫩,皮肉肥瘦相連,微微麻辣加上蒜蓉連埋白肉一齊食,好惹味。💫滷水拼盤有雞翼,豬腸,紅腸,豆腐,腩肉。滷得入味亦保留食物原有質感和味道,鹹香濃郁。💫韭菜湯餃餡料飽滿多汁,韭菜和豬肉份量適中,吃得到菜的口感。💫捱夜水捱夜傷肝又積火,飲番枝潤肺下火健康飲品,對忙碌都市人 係唔錯既選擇。成份有花𣄃參,菊花,杞子,味道甘甘地,口味清淡。

💫 花鵰醉鴨舌

💫 蒜泥白肉

💫滷水拼盤

💫韭菜湯餃
餡料飽滿多汁,韭菜和豬肉份量適中,吃得到菜的口感。

💫捱夜水