2014-11-12
下午出席完朋友的婚禮後, 還有好幾個小時才到婚宴, 但依家又超級肚餓, 所以同朋友去到A1 BAKERY CAFÉ食個TEA, 唔洗周圍搵地方HEA之餘順便上埋堂, 一舉三得!三個人共點了四份TEA SET, 包括︰意式燴飯 $70當中含意大利巴馬火腿沙律, 南瓜忌廉汁焗蔬菜, 牛肉漢堡, 牛肝菌意式燴飯聽落好似好豐富, 可惜份量就少了點…不過味道是不俗的.- 蔬茶好清新, 加入少許芝麻醬容易入口.- 焗蔬將蔬茶煮得好淋- 牛肉漢堡味道好好, 應該是自己手打製作, 配上自家製的醬汁, 味道好夾.- 燴飯中加入菌類, 食落更有口感, 味道可口.特色公司三文治 $58- 穩陣之選, 公司三文治的好處, 就是有好多配料夾埋麵包一齊食, 既飽肚又好味. 有蔬茶, 有蛋, 煙肉等, 顏色鮮艷已很吸引. 麵包內層更有烘燶, 食落又香口.牛肉蕃茄烏冬 $67- 蕃茄湯底夠濃郁, 烏冬用上讚岐烏冬, 好彈牙, 上面加上一隻生雞蛋, 混埋一齊食更滑口. 牛肉則是半肥瘦的打邊爐肥牛.最後係<一口甜品下午荼餐> $48 (任選其中三種迷你甜品另配$28以下之飲品)一口甜品, 故名思意即係迷你
聽落好似好豐富, 可惜份量就少了點…不過味道是不俗的.
- 蔬茶好清新, 加入少許芝麻醬容易入口.
- 焗蔬將蔬茶煮得好淋
- 燴飯中加入菌類, 食落更有口感, 味道可口.
特色公司三文治 $58 - 穩陣之選, 公司三文治的好處, 就是有好多配料夾埋麵包一齊食, 既飽肚又好味. 有蔬茶, 有蛋, 煙肉等, 顏色鮮艷已很吸引. 麵包內層更有烘燶, 食落又香口.
牛肉蕃茄烏冬 $67 - 蕃茄湯底夠濃郁, 烏冬用上讚岐烏冬, 好彈牙, 上面加上一隻生雞蛋, 混埋一齊食更滑口. 牛肉則是半肥瘦的打邊爐肥牛.
最後係<一口甜品下午荼餐> $48 (任選其中三種迷你甜品另配$28以下之飲品) 一口 甜品, 故名思意即係迷你版的CAKE, 我地揀選左芒果Mousse, 藍莓cheese cake, Tiramisu, 賣相與相片真係差一點點... 芒果mousse 雪得有點凍, 第一口有點似係芒果雪糕的感覺, 味道偏酸, 但可接受.
藍莓cheese cake, 吉落去好實整, 味道不錯, cake中間有一少層藍莓醬.
Tiramisu 都係基本之選, 好軟滑.