2011-06-26 84 views
好久好久以前,在上環Flavor House吃過一片果醬虎皮卷蛋,簡直是世上最香蛋味的卷蛋,從此對「虎皮」特別有情意結。雖然A1這件,應該都是普通貨色,但花生醬卷,即管一試。第一個感覺就是,嘉頓花生瑞士卷!不過A1的滑身點&蛋糕味無咁人工化,不是太甜,都可以一吃既。
,從此對「虎皮」特別有情意結。
雖然A1這件,應該都是普通貨色,但花生醬卷,即管一試。
花生虎皮卷
2011-06-22
TakeAway
$7.5 (Breakfast)
2011-06-08 55 views
很懷念之前A-1在中國染廠那邊分店的環境。現今在千色店,裝潢如canteen,而非café。所以一直沒興趣來。但荃灣的食店,確實給吃嫌了,午餐便來來試試。忌廉湯,很難飲,稠奶湯,感覺求其。餐包是自家出品,皮很厚。跟著來餐飲─咖啡,次序怪怪。不過竟然不像日式炭燒稀咖啡酸味,好好飲啊!帶子西蘭花天使麵$49,帶子有少許鮮甜。驚喜的是天使麵黏著的鮮奶忌廉汁,沒一般的膩滯感,非常有牛乳香。公司三文治$38,多士很脆,餡料有雞肉/不肥煙肉/蛋/火腿/生菜/蕃茄。如果加芝士代替煙肉就好了,因為感覺很咸。薯條是即炸的,熱辣辣。認真的出品。隔離的pokka 顧然之好吃,但若要等位,A-1原來都是好選擇。
。所以一直沒興趣來。
但荃灣的食店,確實給吃嫌了
,午餐便來來試試。
忌廉湯,很難飲
,稠奶湯,感覺求其。餐包是自家出品,皮很厚。
薯條是即炸的,熱辣辣。認真的出品。

忌廉湯
餐包
咖啡
帶子西蘭花天使麵
公司三文治
2011-06-06
$46 (Lunch)
咖啡
帶子西蘭花天使麵
公司三文治
2011-05-28 38 views
星期六下午, 又回到荃灣. 這天試試A1吧. 沒有太多人在等位, 等了十分鐘便可以就坐. 看它的MENU好像很吸引, 又因為有SAMPLE放在門外, 更加令人想吃. 我選了是日午餐拼盤 - 蕃茄天使麵配粟米腸(menu上特別註明- 只有2條). 艾倫點了牛肉濃湯配飯.先上來的是新鮮麵包和粟米湯. 粟米湯很濃, 鮮甜好味. 它的麵包味道沒有甚麼特別, 不過樣子真的很美. 到我的蕃茄天使麵來了! 嘩, 未吃口水便流了. 是一種看到便感到開胃的樣子. 吃進口, 蕃茄汁夠酸, 夠濃郁, 很開胃, 不過麵略煮過了一點火. 粟米腸也好好味, 很重的粟米味. 不過艾倫吃得出來, 它是一種可以即食的腸仔, 因為他以前吃過. 艾倫的牛肉濃湯配飯也來了, 它選用的是珍珠米. 我只吃了一口. 艾倫說沒有特別, 因為他吃得出這牛肉都是預先弄好, 像一包包即開即食的那種. 確實看它的廚房細細, 我還在想他們怎能在這麼細小的地方弄菜呢? 如果一切都是pre-cook的, 那就很合理了. 最後點了咖啡, 一般味道, 不太濃.這是一個很齊備的set lunch. 樣子精美, 味道算是可以,一試無妨. 不過當想到放
星期六下午, 又回到荃灣. 這天試試A1吧.

Set Lunch Menu
). 艾倫點了牛肉濃湯配飯.
先上來的是新鮮麵包和粟米湯.
最後點了咖啡, 一般味道, 不太濃.
這是一個很齊備的set lunch. 樣子精美, 味道算是可以,一試無妨. 不過當想到放在我面前的像是飛機餐, 感覺總是怪怪的.
2011-05-28
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$60 (Lunch)
2011-05-11 31 views
記得以前喺沙田嘅A-1食過好好食,估唔到荃灣呢間一D都唔得,牛排唔好食,好似柴皮咁,湯唔好飲,最離譜係我地見到隔離檯叫咗一個餐配薯菜,D菜又新鮮又多,我地都特登問咗個侍應薯菜係咪就係呢D,佢話係,咁我地就叫啦,點知個餐來到得幾條荷蘭豆,叫返個侍應來問佢話係咁,後來我地叫個高級D嘅問,佢先同我地解釋因為廚房無晒材料,所以俾咗D荷蘭豆,如果我地之前無問過我地都無得講,但係我地問過,佢無材料係咪要同我地講咗先呢
2011-05-09 58 views
女朋友母親節自家煮, 其中有咖喱雞同白酒煮青口~所以就諗住買法包嚟整蒜蓉包嚟配樓上個兩個嘢食喇~而荃灣區近市中心有機會有法包賣既地方就似乎只有呢樹~同埋之前試果佢啲包, 餅都好味的, 所以就決定嚟呢度買喇~收銀姐姐+切包姐姐態度好好~叫佢斜切亦切得好啱心水~讚~呢度個法包頭尾個兩舊都好脆, 中間位夠軟熟, 超正~相信唔係用嚟整蒜蓉包, 就拱搽牛油或其他醬都經已好好味~推介~更多: http://hk.myblog.yahoo.com/yr100fungf/article?new=1&mid=5572
女朋友母親節自家煮, 其中有咖喱雞同白酒煮青口~
所以就諗住買法包嚟整蒜蓉包嚟配樓上個兩個嘢食喇~

而荃灣區近市中心有機會有法包賣既地方就似乎只有呢樹~
同埋之前試果佢啲包, 餅都好味的, 所以就決定嚟呢度買喇~
收銀姐姐+切包姐姐態度好好~叫佢斜切亦切得好啱心水~讚~
$1X大大條法包~抵(呢隻經已係細SIZE)
楂咗煮過既牛油+蒜蓉=變身蒜蓉包
呢度個法包頭尾個兩舊都好脆, 中間位夠軟熟, 超正~

Waiting Time
2 Minutes (TakeAway)
Celebration
Mother's Day
$1X大大條法包~抵(呢隻經已係細SIZE)
楂咗煮過既牛油+蒜蓉=變身蒜蓉包
2011-03-08 32 views
I once tried a chocolate horn ($6.5/each). There was much chocolate sauce in the middle. Heavy yet fine...
TakeAway
$6.5 (Lunch)
  • chocolate horn
2011-01-08 42 views
今日(8-1-2011 Sat)男友要返工,同佢食個’早’餐先啦.去邊o度食好呢?佢話去千色店o個間日式西餐廳,我答A1?佢啲包同西餅麻麻咋喎.落到o黎,行經Pokka,佢話係呢間.啊,原來佢指呢間,唔平o架喎.我同佢行去A1睇睇先,menu上咁o岩有佢剛剛提過我o地舊年8月o係北海道四季彩之丘影婚紗相時,佢揀o既午餐~野菜雞腿咖哩湯配飯,相影出o黎係一模一樣o架,只售$49.00.之後行返去Pokka睇menu,嘩!呢間啲o野貴好多,都係唔喇,去A1,叫你食野菜雞腿咖哩湯配飯,睇吓呢o度好食啲定北海道o既好食啲.入到去,只有一枱客,我o地都被安排坐o係玻璃牆o既枱,我揀o左$58.00o既雜菜紅酒燴羊膝配蒜香飯餐.男友要$65.00o既焗意式蔬菜豬柳伴山葵薯茸餐一會後,冇得揀o既餐湯同餐包o黎喇,餐湯係白菌忌廉湯,湯係稀稀的,我竟然飲到白米味而唔係忌廉味.到底呢碗係乜水呀?味道: 0.1分餐包暖暖地,係有啲鬆軟但唔係超鬆軟囉.味道: 2.8分等o左好耐,第一枱o既客人至有主餐食,我o地都係,因為呢o度o既廚房好細.男友o既焗意式蔬菜豬柳伴山葵薯茸到o黎喇,我嗅到一大陣茄汁酸味,佢移開

一會後,冇得揀o既餐湯同餐包o黎喇,
餐包同餐湯
餐湯係白菌忌廉湯,湯係稀稀的,我竟然飲到白米味而唔係忌廉味
.到底呢碗係乜水呀?

味道: 0.1分

餐包暖暖地,係有啲鬆軟但唔係超鬆軟囉.

味道: 2.8分

男友o既焗意式蔬菜豬柳伴山葵薯茸到o黎喇,
焗意式蔬菜豬柳伴山葵薯茸
我嗅到一大陣茄汁酸味,佢移開面o個件豬柳睇,咦?!有pat o野o既?
有pat o野o既焗意式蔬菜豬柳伴山葵薯茸
影低先.佢食啦,話係薯茸.佢係咁食,就話有wasabi味.啊,我o衣o家至諗起menu話有山葵,都唔記得添.
然後試豬柳lu.豬柳好腍好鬆軟,味道都可以o既,但山葵薯茸係幾創新,又唔太辣.
味道: 3分

之後我o既雜菜紅酒燴羊膝配蒜香飯到o黎,
雜菜紅酒燴羊膝配蒜香飯
件羊膝大大件.開餐喇,食食吓,女侍應走o黎同我講唔好意思,畀錯o左意粉,我呆o左一呆,咁點啊?換過?佢問我介唔介意食意粉?啊,原來係咁,我答冇問題.之後問返男友,乜落單時有問要飯定意粉咩?我聽唔到o既?佢答有,佢幫我答要飯o既.
(o衣o家睇返影低o既menu,至知原來有寫蒜香飯,重話係紅酒燴,可能我一睇到羊膝就開心到其他o野都唔諗啦.

講返羊膝,開頭食落都好夠腍,有少少羶味,但食到有一邊係又o鞋又實,唔知係咪煮o既時侯冇幫佢轉身呢?而意粉呢?睇到有忌廉汁煮,原來用忌廉煮o既,
有忌廉汁o既意粉
呢隻忌廉味就正常喎,點解忌廉湯會咁差呢?而且意粉好夠熱.其實我覺得羊膝配意粉會比較適合.
味道: 4.3分

最後係餐茶,男友要凍檸茶,我要熱奶茶.好快就到o黎喇.我o地o既糖漿同淡奶都分開上.
奶 . 茶
我貪得意飲啖紅茶,茶味唔係太夠,然後加奶加一包糖.奶都冇加晒就成杯變o左熱奶
奶'茶'
唉!飲到最後好甜,因為啲糖未熔晒.

味道: 0.5分

環境:
今日天氣都係得10度左右,雖然有陽光,但冷氣仍可以開細啲啫,坐入面重凍過出面.不過都好闊落舒適o既.
2011-01-08
$67.65 (Lunch)
有忌廉汁o既意粉
2010-12-25 14 views
前日(23-12-2010 Thur)晏晝,老闆娘出去行街,打電話返o黎問我o地想食咩味o既切餅,我揀o左栗子綠茶.拎到返o黎,佢交畀女同事MF,MF大叫呢間好貴,我問佢係邊間?佢答A1.我拎返我o個件同女同事FC o個件藍莓芝士蛋糕影相.然後開餐lu,呢個整體唔甜,綠茶味淡淡的,中間o既栗子粒唔腍同唔甜,一啲都唔好食.都唔明點解A1啲o野咁貴但質素咁差,真係想叫老闆娘以後唔好幫襯呢間.

我拎返我o個件同女同事FC o個件藍莓芝士蛋糕影相.

上:藍莓芝士蛋糕,下:栗子綠茶蛋糕
2010-12-23
TakeAway
$20.00 (Tea)
2010-10-23 42 views
平時食佢D麵包就食得多,但係好少食佢哋D蛋糕,行過見佢哋嘅芒果芝士蛋糕有優惠,原價$20減到$17,所以買嚟試吓。賣相唔錯, 不過上面有塊芫茜葉有D怪。糕身比較乾,但係唔係好香,總體感覺唔夠香、滑。如果要食平D嘅芝士蛋糕,我寧可選擇McCafe嘅$22芝士蛋糕。

賣相唔錯, 不過上面有塊芫茜葉有D怪。

糕身比較乾,但係唔係好香,總體感覺唔夠香、滑。

2010-10-22
Waiting Time
1 Minutes (TakeAway)
$17 (Tea)
2010-10-14 38 views
十世冇寫食評了~~~最近a1出左好多新野,都好既,食到厭喇朱古力麻糬唔記得個名,不過唔係平時個隻麻糬波波係糯米滋來的,{一睇就知佢似...........}有兩隻味,一黑一白的好似都成六蚊- -外表睇落勁吸引食落嚇親我糯米滋唔係應該煙韌的嗎??塊皮厚得黎好硬好似擺左幾日既白糖糕{很好的比喻}個餡幾濃味同幾杰下的,所以只食d餡咖啡香蕉muffin($8.5)很失望,個名上面提到既兩樣材料都係食唔出陣味只係個面個塊香蕉乾有香蕉味{?!}入面d香蕉粒同成個muffin都係冇特別味道只係普通不過既muffin,鬆軟度亦只係一般激死我openrice個新function幾好用
十世冇寫食評了~~~
最近a1出左好多新野,都好既,食到厭喇
朱古力麻糬
唔記得個名,不過唔係平時個隻麻糬波波
係糯米滋來的,{一睇就知佢似...........}
有兩隻味,一黑一白的
好似都成六蚊- -
外表睇落勁吸引
食落嚇親我
糯米滋唔係應該煙韌的嗎??
塊皮厚得黎好硬
好似擺左幾日既白糖糕{很好的比喻}

個餡幾濃味同幾杰下的,所以只食d餡

俾外表騙了

硬到你

咖啡香蕉muffin($8.5)
不突出的muffin

很失望,個名上面提到既兩樣材料都係食唔出陣味
只係個面個塊香蕉乾有香蕉味{?!}
入面d香蕉粒同成個muffin都係冇特別味道
只係普通不過既muffin,鬆軟度亦只係一般

激死我

openrice個新function幾好用
2010-10-14
TakeAway
$14.5 (Breakfast)
2010-10-04 68 views
要搭長途車,於是買了一袋衛星包搭吃車。傳統的衛星包包連包,連得多了就成了很大很大的「衛星」,這裡的衛星包其實不很「衛星」,只是六包連珠而已。剛出爐,熱辣辣亦脆口,吃起來很OK鮮奶球的味道,除開$2.4/件,貴不貴見仁見智,但獨個兒吃一袋,一定飽。

要搭長途車,於是買了一袋衛星包搭吃車。

TakeAway
$14 (Other)
2010-09-27 80 views
牛油排包(特價$7)。好乾,又唔香牛油味,但蒸熱後,頓然唔同晒!又軟又香甜。咖啡香蕉鬆餅、白朱古力黑芝麻鬆餅 @$8.5。又是乾旱,沒有鬆餅的牛油香,根本不是鬆餅質地。但話明是咖啡、黑芝麻味,就真的很100%濃濃的咖啡、黑芝麻味味道!質地乾旱,唯有蒸一蒸佢,濕潤番,好少少啦。她有些麵包款式Das Gute都見過,很有可能是同一公司。其實兩者都是好睇「唔好」食囉。
咖啡香蕉鬆餅、白朱古力黑芝麻鬆餅 @$8.5。
!質地乾旱,唯有蒸一蒸佢,濕潤番,好少少啦。
有新野!
好好多cake呀!
牛油排包
咖啡香蕉鬆餅
白朱古力黑芝麻鬆餅
2010-09-23
TakeAway
$24 (Breakfast)
有新野!
好好多cake呀!
2010-07-31 18 views
昨天晚上去荃灣做facial,做完facial後就經過這裏買麵包食,其實都差唔多關門都冇咩選擇,見到有兩個蛋糕杯特價喎,仲有兩隻味添,朱古力及合桃,個樣都幾靚呀,於是就買左嚟食啦,食左個朱古力味道的,好鬆軟呀,面頭都有好多朱古力粒,好重朱古力味,好味呀.跟住今日早餐就食埋另外的合桃蛋糕杯啦,可能已放了一晚所以相比冇朱古力咁鬆化,味道有點似孖寶蛋糕,我鍾意食朱古力味多點呀.

2010-07-29
TakeAway
$16 (Dinner)
2010-07-07 24 views
每日放工都會經過當自動門一打開就會聞到一陣陣的麵包白我更是唔會睇溜眼每日的優惠喇今日買咗優惠價$10一個蕃薯包....我的至愛之一雖然一個$10仍是貴咗d但麵包的內有滑滑甜甜的蕃薯...好香下次一定買多幾次當然仲要試下其它啦

每日放工都會經過

下次一定買多幾次
當然仲要試下其它啦

2010-07-07
Waiting Time
5 Minutes (TakeAway)
11:25am到達吃lunch,真係幾早..因為想早d出門吃lunch的關係每份意式食品配湯+飲品,其實仲有餐包送tim喔,不過係meau完全無提及!咁早去到,當然無乜客人,所以可以慢慢坐,enjoyable!! 家人點的是 拿破崙炒意粉 $46,嚐了幾口也覺得很不錯,唔會很多油,幾足料!當然唔少得紅椒,青椒,火腿,(尤魚好味!)我點了 忌廉什菌繪飯 $43 ,意大利飯每粒飯都唔會dry,每粒飯也沾上忌廉的味道,真好吃,菇類(花菇大片,秀珍菇,金菇切幼絲*所以很難看到,要細心點觀察) 有很多~ 整體黎講口感很不錯,我以為碟飯的份量唔係好多,因為隻碟比較大,其實係忌廉的關係,所以食落又真係幾飽,而且食極都仲有好多飯tim,可能我係慢慢嘆吧,哈哈! 餐包先上,,而且沾上餐湯黎吃,真係很不錯,有個包(圖左邊)係有好多類似芝麻的粒粒狀餐包,右邊那個有點淡淡的甜味,好吃!牛油仲係newseland ge tim! 甘荀忌廉湯, 每日的餐湯也不同,有新鮮感~香滑,而且有粟米粒,香甜! 熱檸水 真係100%熱,唔小心嚐了一口,下次熱飲記住細口細口地飲喔......我的家人注重食物器皿是否完
家人點的是

我點了
忌廉什菌繪飯 $43 ,
我的家人注重食物器皿是否完整,在A1可見,係100%完整,滿意!!!
餐包good
meau精緻
cover of meau
lunch set meau
優雅的佈置~
甘荀忌廉湯~taste good
熱檸水,還有健康代糖^v^
忌廉什菌繪飯
colourful 的拿破崙炒意粉~
忌廉什菌繪飯 creamy
清靜,good!
$47 (Lunch)
餐包good
meau精緻
cover of meau
lunch set meau
優雅的佈置~
甘荀忌廉湯~taste good
熱檸水,還有健康代糖^v^
忌廉什菌繪飯
colourful 的拿破崙炒意粉~
忌廉什菌繪飯 creamy
清靜,good!
  • 拿破崙炒意粉
  • 甘荀忌廉湯