2020-02-03 1050 views
成日經過A1-bakery都好想試下佢d麵包同蛋糕,但作為一個貧友仔,又點會有錢買呢😭好好彩有一日經過鋪頭嘅時候見到d chess cake竟然有減價!!!我個刻真係super開心,好似中咗獎咁(誇張法)$58hkd 8折,用$46.4就買到個高質蛋糕!HAPPY🎊 番到屋企即刻試試佢!Chess Cake嘅味道好香濃 抹茶同芝士嘅味道融合得好好 細細啖食感覺好似入口即溶咁 大大啖食亦都唔會膩或者覺得好heavy 反而味道幾濃郁下 唔會太苦或者太甜 屋企人難得都話幾好食😂如果下次經過再見到有減價會想試埋其他味嘅Chess Cake!💨💨💨

宇治抹茶芝士蛋糕

2020-01-04 637 views
今日返工時走咗去這裡買麵包,來到這裡,有很多麵包都很吸引,但就偏偏愛上這個咖喱牛肉包,見佢白雪雪的,好像沒有些特別似的,但我又感覺到這個包很軟熟,所以我二話不說的買下來。到了午飯時,我拎出這個包,質感很軟,第一口咬落去已經有陣陣咖喱香味,入面還有很多牛肉碎,咖喱味很出,很惹味,帶點辣,但又吃到陣陣牛肉的香味,麵包好軟,帶點甜,口感不同平時的一般麵包,還帶點煙靱,很好吃,有些人見它的外表已經覺得它不好吃,但我就偏偏愛上它,真的出乎我所料咁好吃,下次有機會再買多次先得!

TakeAway
$13 (Lunch)
2019-09-25 682 views
鮮忌廉蛋糕  0分/100分 草莓撻  10分/100分買了兩件餅慶祝下中秋節, 點知...撻是淋的... 感覺已放了幾天..朋友選了鮮忌廉蛋糕, 吃時已覺得士多啤梨很酸, 吃完痾了3次餅沒有特價什麼的, 我們是用會員價(9折)買的. 一件$35左右. 不是錢的問題, 鮮忌廉不可以放太耐是常識吧. 賣不哂也不應繼續賣. 第一次買到這樣的餅, 而且還不便宜的.
鮮忌廉蛋糕  0分/100分

草莓撻  10分/100分

鮮忌廉蛋糕 草莓撻

2019-09-15
TakeAway
$35 (Dinner)
2019-09-11 447 views
呢度嘅麵包出品都幾有心思,好多特別得來又好好食嘅口味。當中我最鍾意咖啡朱古力包,麵包充滿咖啡嘅香味之餘,叮一叮啲朱古力就會變成半溶狀態,好好味!不過價錢都幾貴,差唔多可以喺公司飯堂食到份早餐喇!
2019-09-08 619 views
今朝因為要幫弟弟去換月餅,途經這間麵包店買麵包,見到這款吞拿魚包就不其然買了下來,打算中午時食。吞拿魚包頭有好多一粒粒類似芝麻的東西,但比芝麻細粒,不知是什麼,咬了一口,但還未吃到吞拿魚肉,再咬多一口,終於有了,但裡面的吞拿魚比較少,見到包裡面仿以空心一樣,吞拿魚份量只係包入面的五份一左右。食完成個包都好似沒有食過似的,平時我對這間店的麵包都好有信心,但今次真的好失望。如果再有下次,我一定唔會選這個麵包。

吞拿魚包

2019-09-06
TakeAway
$13 (Tea)
2019-08-21 434 views
今日行過A-1 bakery,突然比我睇到佢有Snoopy月餅,包裝勁靚,snoopy今次著左浴衣,好可愛!職員話優惠做到31/8就會完,叫我要買就趁早。我睇佢今次真係做得幾好,一盒裡面有四種味道-黑芝麻、日式紫薯、伯爵紅茶、提拉米蘇,各一盒。又送snoopy會員卡,又送袋,個盒仲可以變成燈籠(盒裡面有加燈),全部都係浴衣造型既snoopy,好盞鬼,終於忍唔住買左一盒。返到屋企拆開個燈籠盒,熄燈玩左一陣,佢個snoopy圖案射落牆身,好靚呀!四款味道,食落都幾好,我特別鍾意伯爵紅茶,食落有少少茶味,不過唔係人人都接受到,snoopy月餅可以一個單買,一件$28,等我下次經過再補貨。可能下年出其他公仔,未必一定係snoopy,今年有佢份,我特別開心🥳。

2019-08-18 453 views
今朝諗住買個包返公司當午餐食,突然諗起呢間麵包店,就走去睇下,但因為太多款式,所以揀唔到,後來俾我見到呢度原來有飯買,仲係咖喱飯添,見到佢都好似幾好樣,但價錢就貴左少少,所以都爭紮左一陣先決定買佢。到了食飯時候,我打開個袋,打開個蓋,原來咖喱雞同個白飯係分開放,都幾好,唔會俾白飯索晒啲汁,我將咖喱雞同白飯都放入微波爐度叮熱,叮熱左後,我就將個咖喱雞倒入個白飯入面,個咖喱好香,個雞切到唔會好細粒,但都有好幾舊,入面仲有一些薯仔,同羅勒葉,辣椒,個汁好香,有少少辣,咖喱味好濃,加埋白飯,送飯好正,因為有羅勒葉,所以食落有淡淡香羅勒葉,薯仔好腍,雞肉唔算好滑,但都不止於鞋,個味道都非常好,以飯盒黎講,呢個算係幾高筫素既飯盒,下次有機會會再食過!

2019-08-16
TakeAway
$50 (Lunch)
2019-08-18 260 views
今日心思思想買一啲野食下,不其然咁走入呢間餅店,呢間餅店的麵包好多款式,仲好吸引添,真係好難選擇呀!後來見到呢款忌廉卷個樣幾靚仔,就揀佢啦!到了下午茶時間,我拎出個忌廉卷出黎,個樣仲係好靚,外皮好香脆,好鬆,口感似平常的牛角包似的,但佢比牛角包還鬆脆,入面的忌廉食落個味道似奶油,好滑,好香,個忌廉仲充滿晒成個酥卷,同平時的普通餅店,佢呢度就用料都比較實在同足料,淨係用的忌廉都唔會孤寒,食完真係回味無窮呀!

2019-08-15
TakeAway
$12 (Tea)
A1 Bakery 朱古力梳乎厘芝士蛋糕🍫-------之前試過原味覺得味道唔錯 見到佢出左朱古力味都有一排 今日就買黎試下啦!😍蛋糕細細個 用黎做下午茶都真係唔錯架!蛋糕聞落都幾香 蛋糕體都夠濕潤 唔會好乾 食落都幾綿密 朱古力味都出 不過芝士味驟為淡 唔係好食得出😔如果味道濃一點為更好! ------評分(10分滿分)味道:7賣相:8性價比:7回頭率:6------店鋪資料名稱:A1 Bakery地址:九龍灣偉業街33號德福廣場地下98號舖前往方法:九龍灣站B出口
A1 Bakery 朱古力梳乎厘芝士蛋糕🍫
-------

------
評分(10分滿分)
味道:7
地址:九龍灣偉業街33號德福廣場地下98號舖
前往方法:九龍灣站B出口
2019-07-01
2019-07-12 1002 views
其實我很少購買和試食過「A1麵包」裡面製作的麵包食品,還有雪糕雪條食品,甚至「A1麵包」廚房麵包師傅製作的麵包,我都因為很久沒有嘗試,所以味道口感都已經忘記得七七八八。我甚至翻查過上手「開飯喇」的戶口,始終也找不到上次光顧「A1麵包」,和購買試食「A1麵包」不同口味雪糕跟雪條裡面的實際味道。所以我索性抱着初次嘗試的心態,光顧位於九龍灣「德福廣場」一期裡面的「A1麵包」分店。我剛剛進入九龍灣「德福廣場」分店「A1麵包」,就立刻找到「A1麵包」的雪糕跟雪條。始料不及九龍灣分店的「A1麵包」,竟然連雪糕雪條的模型也一早已經預備妥當,一系列的「A1麵包」雪糕雪條模型,整齊排列在九龍灣分店「A1麵包」櫥櫃裡面。至於「A1麵包」雪糕跟雪條的實際製成品,則全部放置於「A1麵包」裡面的冷凍雪糕櫃裡面。結果我選擇了「芒果果凍」、「鮮製牛奶雪條」跟「比利時朱古力雪糕」。「A1麵包」三款雪糕跟雪條的實際價錢,屬於中等程度的價位,三款雪糕雪條售價合共為港幣四十元。另一方面,「德福廣場」雖然實際面積頗大,但是實際上「德福廣場」裡面的公眾長櫈數目其實一點也不多,我要拿着「A1麵包」紙袋盛載着的雪糕雪條,走到「德福

另一方面,「德福廣場」雖然實際面積頗大,但是實際上「德福廣場」裡面的公眾長櫈數目其實一點也不多,我要拿着「A1麵包」紙袋盛載着的雪糕雪條,走到「德福廣場」二期才找到長櫈安坐和試食。

我首先要評價的「A1麵包」雪糕雪條,就是售價僅僅港幣八元的「芒果果凍」。由於「A1麵包」需要把所有雪糕雪條冷藏,確保雪糕雪條不會貿貿然融化,結果卻讓雪糕雪條裡面被雪藏雪到變硬了。

例如「A1麵包」的「芒果果凍」就是這樣活生生的實際例子,「芒果果凍」但外表本來頗為美觀,有一個日系的塑膠膠盒,跟印着日文文字的包裝紙包圍着。

但是日系的塑膠膠盒,始終也無法保護到「芒果果凍」裡面的啫喱質感,啫喱都已經被雪藏到,凝結變成了「芒果冰」了,我用匙羹刮起一塊「芒果果凍」,「芒果果凍」硬得非常不容易刮起。
芒果果凍

幸好「芒果果凍」裡面的芒果甜味仍然稱得上,算是仍然是完好無缺,每一啖「芒果果凍」的味道仍然非常之甜,可惜「芒果果凍」已經被雪到變僵,啫喱原本應有的彈性口感也蕩然無存。

至於「A1麵包」另外兩款雪糕雪條,「鮮製牛奶雪條」雖然也在融化,但是勉強仍然能維持原有雪糕雪條的原形狀態。

而且「鮮製牛奶雪條」裡面的牛奶味道非常之甜,雪修裡面的牛奶濃度感覺也非常之高,所以即使雪條已經呈現融化狀態,也沒有任何水份滲出來,每一口「鮮製牛奶雪條」的味道都是原裝的牛奶原有甜味。

所以我在享用「A1麵包」的「鮮製牛奶雪條」期間,彷彿感覺自己正在享用牛奶雪糕條,多過在享用牛奶味道的雪條。

至於「A1麵包」壓軸登場的雪糕,「比利時朱古力雪糕」實際上其實是以雪糕甜筒的狀態現身。我打開包裝紙的時候,比利時朱古力雪糕其實已經逐漸融化當中。

不過,「A1麵包」的「比利時朱古力雪糕」,「比利時朱古力雪糕」裡面的比利時朱古力感覺非常之濃厚,朱古力實際顏色呈現深黑色的狀態。
鮮製牛奶雪條

而且「比利時朱古力雪糕」裡面的甜味也都非常之濃厚,儘管比利時朱古力雪糕在我打開包裝紙的時候,已經快要完全融化,但是比利時朱古力雪糕的甜味卻是始終如一,完全沒有走樣。

而且比利時朱古力雪糕的表面上,沒有任何的花生碎、杏仁碎或者朱古力碎,所以「比利時朱古力雪糕」的口感,屬於偏向有點像軟綿綿的「朱古力軟雪糕」,多於偏硬的「朱古力甜筒」。

不過總括而言,「德福廣場」分店「A1麵包」三款雪糕雪糕,都不是能夠在室溫環境下,保存完整的雪糕雪條外貌,入口感覺冰涼的雪糕製成品。
比利時朱古力軟雪糕

幸好「德福廣場」跟「A1麵包」距離西貢非常之接近的距離,交通尚算方便,只需要從西貢坐一程小巴就能夠直接趕到「德福廣場」,直奔一期商場「A1麵包」,花港幣四十元感受日本風雪糕雪條的甜味。
2019-06-28
TakeAway
$40 (Tea)
鮮製牛奶雪條
比利時朱古力軟雪糕
  • 芒果果凍
2019-06-27 493 views
同事搵到好路數,買左幾打好好食外表又靚既散水餅返黎,我就揀左佢最招牌的千層蛋糕食。千層蛋糕上一層層分佈平衡而又幼滑的吉士忌廉,相機食先,影相打卡效果唔錯幾現。講返個味道,香甜而不膩,個人好喜歡,女同事們都表示好食拍得住女士M,下午茶時段返公司仲配埋一杯香濃嘅綠茶,我都會俾幾高分不過都聽到男同事們就表示不喜歡太多cream,唔係好欣賞,評分麻麻啦。甜食大概就好睇個人口味的吧。最後一提,點樣話如果訂嘅數量大,要早兩日預訂,確保新鮮。
千層蛋糕

最後一提,點樣話如果訂嘅數量大,要早兩日預訂,確保新鮮。
2019-06-26
TakeAway
$35 (Tea)
2019-06-26 319 views
Chateraise香甜栗子捲🌰-------Chateraise嘅蛋糕主打日本直送 呢個蛋捲整體都ok嘅 蛋糕算食落濕潤 不過都幾空氣😂中間係栗子蓉加忌廉 忌廉有少少奶味唔錯 不過食食下發現栗子蓉得好少😂不過食落都算綿密嘅 但個人覺得就甜左少少😆總括黎講呢個價錢都唔會期望太多 但有時想平平地止下甜品癮都ok嘅🤗------價錢:$15------評分(10滿分)賣相:7味道:6性價比:7回頭率:5------店舖資料名稱:A1 Bakery & Chateraise地址:九龍灣偉業街33號德福廣場地下98號鋪前往方法:九龍灣站B出口
Chateraise香甜栗子捲🌰
-------
價錢:$15
------
評分(10滿分)
賣相:7
地址:九龍灣偉業街33號德福廣場地下98號鋪
前往方法:九龍灣站B出口
2019-06-16
2019-05-27 318 views
喱間店除咗麵包外 仲有不同的精美蛋糕行過見到A1 bakery 有得買千層蛋糕就買返幾件回家試吓藍莓芝士蛋糕當中算是最好食因為芝士味都濃是軟身的芝士 藍莓也是較甜的蛋糕有芝士香 味道不錯千層蛋糕感覺有點可惜原本以為每一層都是千層一層忌廉奶油一層薄薄的皮但是皮有點厚 底就是海綿蛋糕感覺有點騙人抹茶千層蛋糕都是有點普通的千層蛋糕抹茶粉濕濕的 粘口 唔好食外表都一般 顏色不好看疏乎里蛋糕軟食芝士蛋糕 是中上水平但不值那麼貴的價錢$25街外$60就應買一大個 所以性價比不高總括而言下次如果想買的話一定要買藍莓芝士蛋糕不要容易就被蛋糕的外表吸引
喱間店除咗麵包外 仲有不同的精美蛋糕

總括而言下次如果想買的話
一定要買藍莓芝士蛋糕
不要容易就被蛋糕的外表吸引
2019-03-04 372 views
A-1既麵包一向質素都唔差,但甜品質素就參差不齊😕最近見到新產品——抺茶銅鑼燒,身為抺茶控既我,抱住好大期望咁買左黎試,點知......中左伏!抺茶銅鑼燒($21)包裝禁精美,本身諗住點都唔會伏,點知食完第一啖已經食唔到落去🤮🤮🤮食完只可以用三個字形容——甜到嘔!!!除左甜之外,食唔到有任何抺茶味,極失望😞同款另一隻係栗子口味,不過食完呢個已經打消左試栗子味既念頭,以後都係唔好亂禁試A-1啲新產品🥴

抺茶銅鑼燒($21)
2019-01-30 694 views
近年興食切餅,一件切餅還以$50-$80/件,定價偏高。德福廣場商店經常轉換,最近發現地鐵站近B出口新開了A-1,A-1一向風格都以麵包為主,而家轉型主打蛋糕、日本甜品等等。早前經過一次,對千層蛋糕已經虎視眈眈,有原味及抹茶兩個味,$35/件。今次跑步過來順道有藉口買件蛋糕獎勵一下自己!原味千層蛋糕,以北海道牛奶打成嘅cream好重牛乳香味,唯千層皮做得不夠soft 又不夠滑,但這個價錢來說,可以啦!
近年興食切餅,一件切餅還以$50-$80/件,定價偏高。

今次跑步過來順道有藉口買件蛋糕獎勵一下自己!

2019-01-28
$35 (Other)