2024-03-12 152 views
新品哈密瓜也吃到啦!🥞不同于普通的华夫饼,这个华夫饼是糯叽叽又哽啾啾的口感,QQ弹弹在口中反复回弹🧇,混合上细腻的奶油和不同的馅儿,丰富的口感在口中交融,吃起来很生机勃勃的感觉冻起来吃就是变得扎实而又丝滑🍦,不会很硬却格外的绵密🏰个人喜好排行榜:巧克力、蓝莓、哈密瓜🍈(巧克力的里面是块生巧,但哈蜜瓜的吃着香精味有点重)
新品哈密瓜也吃到啦!
冻起来吃就是变得扎实而又丝滑🍦,不会很硬却格外的绵密
2023-09-05 263 views
價錢差不多,但某些伙記串過馬頭佬送外賣送錯餐,因信仰問題不能食牛,不能代替,但唔好意思都唔講之餘,仲用黑面口對住晚上仲串又低能,外賣餐有湯送(羅宋及中湯),明知沒有西湯,仲係地故意問人要乜湯,人地答完,一句奎人沒有西湯woo,一早同人講冇乜湯咪冇咁嬲
價錢差不多,但某些伙記串過馬頭佬

Delivery
2023-06-11 240 views
所謂香港的標準茶餐廳,我認為首先必須是不屬難吃,即是擁有一般香港人標准的味道,而且服務環境都比較街坊。這家的環境和提供的服務都達到這標準。餐廳菜单方面,必有茶餐,早午晚市有套餐,而剛嘗試餐廳的午餐中,更有很多配套的快餐菜单,例如是煎雞扒,豬扒的配雞蛋、香腸,配上不同醬汁再加飲料。這種真的是傳統快餐型的茶餐廳。標準的茶餐廳飲品中,奶茶和鴛鴦的味道有獨特性,從小在港長大的,一般能分辨出來。所謂好味不好味也是這個意思。
2023-05-05 227 views
【北區】【A100 Restaurant】生命中有啲人,你會不惜一切咁樣去守護。縱使你同佢已經係天各一方,佢有佢嘅生活,你有你嘅忙碌。但係假如有一日,你喺路上偶然咁收到佢有需要幫忙嘅消息,你都會即刻放低手上所有嘅工作,留喺佢身邊陪伴住佢。深夜先記得自己全日冇食過嘢,嚟到上水石湖墟呢間茶餐廳,見佢未熄燈就走入去碰吓運氣,真係未閂門喎。叫咗個 $48 嘅「常餐 A」,我見好似冇乜人食呢啲,其他顧客多數都係打工仔,亦有巴士司機,都係食碟頭嘢多。個餐有「沙爹牛肉公仔麵」、「香滑牛奶炒蛋」、「火腿」同「牛油多士」,可能餓得滯,啲嘢都好似求其食咁。不過個包畀到啲驚喜我,幾軟熟,幾好食。嘢飲我係飲「熱奶茶」,正常港式茶記質素,唔差嘅,起碼冇嘢挑剔到先。我就唔會就咁收檔唔食嘅,至少都要為讀者而食。本身有諗過西多士,但係佢有另一啲小食好似更有特色。我叫咗 $35 嘅四件「香煎金菇肥牛卷」仲「配照燒汁」,好似唔多茶記有,味道都 okay。夾埋食咗 $83,都係咁上下。好似《天各一方》嘅歌詞所講,其實乜嘢先至係真實而恆久嘅呢?或者我應該好似歌詞嘅主人翁一樣就咁保存住呢一份渴望、希冀,畀我相信世上有一幸福,唾

好似《天各一方》嘅歌詞所講,其實乜嘢先至係真實而恆久嘅呢?或者我應該好似歌詞嘅主人翁一樣就咁保存住呢一份渴望、希冀,畀我相信世上有一幸福,唾手可得,而又永遠喺掌握之外,或者,呢個已經係一個結局。。。

(地址:上水新發街34號地下)

#1amfoodie #hkig #foodiehkgirl #hongkong #topcitybiteshk #hkeat #foodgasm #followforfollowback #love #hkrestaurant #香港 #香港吃貨 #thatfoodiething #globaleats #1am北區 #上水 #石湖墟 #A100 #A100餐廳 #A100restaurant #茶餐廳 #常餐 #沙爹牛肉公仔麵 #香滑牛奶炒蛋 #火腿 #牛油多士 #熱奶茶 #香煎金菇肥牛卷 #1am0977 #1ambackup
2022-05-08 533 views
北區茶餐廳水平,做街坊生意,一般野,不過$40左右一個lunch係上水茶餐廳算平,大大件五貴又食得飽,都係良心店!上水舖租認真貴,夜晚8點後個條街得返呢間餐廳,其他都執曬
2022-01-05 419 views
難得晨早流流去上水,當然係我最鍾意嘅茶餐廳食個早餐先。喺火車站附近有好多茶餐廳揀,都唔知揀邊個。行啦行去到啲小巷,有間茶餐廳細細地,但係個門面就幾吸引,所以就入咗去食咗早餐。一份標準嘅港式早餐,一定有沙爹牛麵、奄列同埋牛油方包。其實唔同茶餐廳做沙嗲牛嗰個醬汁都有唔同嘅味道,有啲會偏鹹啲,有啲就側重辣味,但普遍都係以啡黑色為主。而呢間就似五香肉丁汁加沙嗲牛,未知呢個溝法係佢專登定唔小心,令我有少少混淆,食落去仲有啲兩頭唔到岸嘅感覺,而麵嘅質地就非常之一般,所以兩樣加埋起上嚟就失色啲。至於奄列就冇落奶,亦因為煎過熟老火咗。牛油方包就標榜厚切麵包,其實薄切多牛油已經夠,厚身麵包如果發得唔好,就變咗死死實實,成塊嘢凍冰冰哽落口好難受,所以麵包都唔得。最後唯有杯檸檬茶,正正常常3片檸檬,好彩仲有啲檸檬味。成份早餐都搵唔到重點好食嘅地方,呢個價錢喺其他地區應該會再好啲。

$36 (Breakfast)
2021-03-21 474 views
去上水參觀廖族的祠堂廖萬石堂,入村前當然要吃個午餐,在新發街見到有間餐廳名字幾得意,我以為係英文”AIOO” 原來係A100。椒鹽肉排飯$55 肉排都可以,幾香口,但個白米飯就差得很,濕到黐埋一舊,未試過在茶記吃這樣的飯,但我冇要求更換因為都會係一樣。鄰座的客人召喚侍應説個飯似粥,要求改換。最基本的也做不好!

鄰座的客人召喚侍應説個飯似粥,要求改換。最基本的也做不好!
2019-12-21 772 views
唔係成日嚟上水,唔知有咩好食嘅餐廳,朝早肚餓嘅關係就求其入左呢間餐廳食,茶餐廳嘅樣都唔會有咩期望,叫左一份蕃茄肉碎螺絲粉配牛油厚多士,加6蚊多份火腿奄烈!螺絲粉軟硬適中,蕃茄味濃,尚算入味,而且螺絲粉份量算多,整體不錯!厚多士牛油多,麵包邊脆,中間麵包部分軟,冇乜特別,火腿奄烈比較細份,味道同出面食嘅大同小異!另一份就叫左吉烈豬扒配滑蛋同牛油厚多士,再加6蚊叫多個雪菜肉絲米!吉烈豬扒好圖所示細到呢,仲要紙咁薄,肉質鞋而乾,真係比任何一間茶餐廳還要差,雪茶肉絲米粉比較硬,份量少,另外滑蛋寫明用3.6牛乳,但食落一啲奶味都冇P.S:兩個人食個早餐85蚊都真係幾唔抵

P.S:兩個人食個早餐85蚊都真係幾唔抵
2019-12-21
2019-05-01 586 views
是日假期,十點左右就出左上水,係舊墟眾多茶餐廳中揀左『A100』見佢門面都算企理,咁岩見到入面有位,門口個餐牌又岩食,就入左去食早餐。早餐款式都算多,而且款款都係經典港式早餐😂價錢都正常。食左「沙嗲牛肉米粉」加6蚊配「火腿奄列」再加3蚊要「凍檸茶」😍「沙嗲牛肉米粉」啲牛肉發到好厚,食落口感唔錯,不過餣得太濃味,即使沖走表面嘅沙嗲醬,都仲係好咸⋯⋯米粉份量同質感正常,無乜特別。「火腿奄列」好滿意,中間嘅部分有好多好幼細嘅火腿絲,同埋未煎到嘅蛋漿,食落好香蛋味~
是日假期,
十點左右就出左上水,
係舊墟眾多茶餐廳中揀左『A100』
見佢門面都算企理,
咁岩見到入面有位,
門口個餐牌又岩食,
就入左去食早餐。

早餐款式都算多,
而且款款都係經典港式早餐😂
價錢都正常。

「沙嗲牛肉米粉」啲牛肉發到好厚,
食落口感唔錯,
不過餣得太濃味,
即使沖走表面嘅沙嗲醬,
都仲係好咸⋯⋯
米粉份量同質感正常,
無乜特別。

「火腿奄列」好滿意,
中間嘅部分有好多好幼細嘅火腿絲,
同埋未煎到嘅蛋漿,
食落好香蛋味~
2019-05-01
Type of Meal
Breakfast
2018-06-28 581 views
店名: A100餐廳 A 100Restaurant地點:上水新發街34號地下,電話: 26721299(1)     日式雜錦湯拉麵;(2) 北海道湯拉麵; 共二人享用本餐,合共九十七。食物的色香味如何:不算正宗,因為爽的麵才是正宗,腍的不是正宗,麵不能煮得太久,而且選料也不能太差。然而,日式雜錦湯拉麵的賣相不錯,溏心雞蛋好看心也好吃。至於叉燒、獅子狗魚蛋Ok。環境:裝修精緻。服 務:可以。衛生:良好合格。抵食:價錢略貴。
店名: A100餐廳 A 100
Restaurant

地點:上水新發街34號地下,電話: 26721299

(1)
日式雜錦湯拉麵;(2) 北海道湯拉麵;

共二人享用本餐,合共九十七。

環境:裝修精緻。

服 務:可以。

衛生:良好合格。

抵食:價錢略貴。
2018-06-03
Type of Meal
Dinner
2018-05-04 426 views
好耐無食過A100,咁日lunch專程走去食下,都係咁full今日揀左。冬瓜炆雞飯首先揀左餐湯飲南瓜湯,好中式既南瓜湯,唔係西式果種雞飯黎喇,都大碟,睇落雞都幾大件雞肉幾好味,咬落去都唔會柴,不錯好耐無飲過凍飲喇,黎杯凍檸茶先

今日揀左。冬瓜炆雞飯

首先揀左餐湯飲南瓜湯,好中式既南瓜湯,唔係西式果種

雞飯黎喇,都大碟,睇落雞都幾大件

雞肉幾好味,咬落去都唔會柴,不錯

好耐無飲過凍飲喇,黎杯凍檸茶先
2016-11-28 770 views
今日中午我們去咗上水新發街嘅「A100餐廳」食中午飯!我們叫咗白汁吞拿魚焗鷄絲飯焗得面層有一層焦香同幾香口,鷄絲嘅肉質都幾嫩滑,吞拿魚嘅味道就有啲腥!日式金菇肥牛湯拉麵嘅肥牛肉質好軟滑,金菇都幾清甜,拉麵嘅麵質好爽口彈牙!炸鷄中翼台式肉燥撈烏冬嘅烏冬麵質都比較腍身,肉燥嘅肉質都幾爽滑,醬汁嘅味道唔會好鹹,炸鷄中翼炸得好金黃香脆,肉質好嫩滑!餐湯羅宋湯嘅味道相當濃郁!
今日中午我們去咗上水新發街嘅「A100餐廳」食中午飯!
我們叫咗白汁吞拿魚焗鷄絲飯焗得面層有一層焦香同幾香口,
鷄絲嘅肉質都幾嫩滑,吞拿魚嘅味道就有啲腥!
炸鷄中翼台式肉燥撈烏冬嘅烏冬麵質都比較腍身,
餐湯羅宋湯嘅味道相當濃郁!
白汁吞拿魚焗鷄絲飯
日式金菇肥牛湯拉麵
炸鷄中翼台式肉燥撈烏冬
羅宋湯
2016-07-27 550 views
有外賣電話,但系吾送外賣,問完我地址,又話吾上樓,咁我都話我落樓拎喇!之後就話吾送,9點都未夠話太夜,吾出去,咁要幾點嗌外賣先送呢?服務態度又差,系咪真系搵夠吾休做?
Delivery
2015-10-26 649 views
由於工作上的關係,經常要一個人周圍走,也形成了一個人獨自吃個午餐,已經不是新鮮事,今天也不例外。既然如此,在上水的 A100 來一個獨自午餐,兼且是一個遲來的午餐吧。既然一個人,可以簡簡單單,無須太過復雜,也不須太過昂貴。羅宋湯是經常喝的餐湯,有蔬菜和酸甜的味道,可是這個湯的菜太過稀少,未能滿足多菜的需要。洋蒽豬扒飯是尋常的茶記碟頭飯,普通過普通。醬汁鋪滿整個豬扒和米飯,有點膩吧,豬扒有兩塊,可謂幾滿足的,不過肉質不算鬆化,但幾軟腍。今天太熱了,要了一杯凍奶茶,少了糖就變了少了甜,多了一點茶味和茶香。吃罷休息一陣,再趕工作,早點返公司。

吃罷休息一陣,再趕工作,早點返公司。
2015-09-25
2015-07-28 435 views
以為呢間野普普通通,無咩特別,點知今次比到驚喜我。入到去我即刻叫左個沙爹豬扒炒公仔麵黎食,仲有紅湯或中湯飲。等左幾分鐘個炒麵就黎。先食豬扒,同一般茶餐廳一樣,都係炒到乾爭爭。而食落擔麵到,好香既沙爹味,個麵又淥乾淨d膠,所以好爽,係我食過最好食既「沙爹豬扒炒公仔麵」。
以為呢間野普普通通,無咩特別,點知今次比到驚喜我。

沙爹豬扒炒公仔麵
2015-07-27
$44 (Dinner)
沙爹豬扒炒公仔麵