Restaurant: A BOUTEA (Shatin Centre)
Info:

2024-09-16 47 views
自己本身喺沙田返工而其實沙田都有好多手搖嘅選擇,喺沙田中心呢就已經有好多好多間,但係間唔中呢都會嗌呢一間嘢飲嘅,因為佢嘅茶味啦同埋佢嘅珍珠都其實係非常之好食好飲嘅而自己呢最鍾意飲嘅呢就係益力多綠茶再加珍珠,益力多本身都好甜啦,而家加咗綠茶嘅話其實就中和咗佢嘅甜味,而佢亦都會有茶香味嘅,所以我好鍾意呢一個組合另外自己都會再加珍珠而佢個珍珠呢就唔會話好硬好難咬嗰種,而佢係非常之有咬口啦,而放咗一段時間之後呢又唔會變成好硬嗰種,所以值得推介

2024-07-02 213 views
花斑茶社 (沙田中心) 黑糖珍珠可可觧奶🍫🥛黑糖與可可融合在一起❤️黑糖的醇厚和可可味道好夾👍👍糖的甜度恰到好處😄😄珍珠的Q彈口感✔️讓人回味無窮,滋味豐富 👏👏奶蓋芝麻珍珠鮮奶🧋🧋芝麻與珍珠完美結合,層次豐富😋😋令人難忘👍👍綿密醇厚的奶蓋,濃郁的乳香🥳🥳Q彈的珍珠豐富的口感層次😆😆芝麻味道都已經足夠吸引人🤩🤩仲有好多應援品可以拎😍😍喜歡Tiger 的朋友一定要去打卡🥰🥰地址: 沙田橫壆街2-16號沙田中心3樓25G & H號舖 整體評分:4/5味道:4/5環境:4/5抵食:4/5

花斑茶社 (沙田中心)

黑糖珍珠可可觧奶🍫🥛

奶蓋芝麻珍珠鮮奶🧋🧋

地址: 沙田橫壆街2-16號沙田中心3樓25G & H號舖

整體評分:4/5
味道:4/5
環境:4/5
抵食:4/5
TakeAway
連續落雨之後就連續勁好天幾日但太陽真係好猛烈 曬兩曬好似脫水咁真係好需要補補水 降降溫好彩行多兩步見到有花斑茶社 平時飲開白桃烏龍 今次試下其他款都唔錯幾FRESH 幾解渴🥰沙田店外仲按時更換唔同Mirror成員既佈置同應援🎈岩晒Miro去打卡呀📸💥 清爽青葡萄烏龍茶🍇冰凍既烏龍茶清新無咩負擔本身已經好解渴🥵加埋粒粒青葡萄果肉 滑溜清爽酸酸甜甜仲特登加埋仙草 成件事更爽更涼😋💥黑糖珍珠岩鹽厚鮮奶🧋冰度同甜度係固定既珍珠一如以往都係有咬口同黑糖味十足😊最突出係岩鹽既微咸味道 仲會令到黑糖珍珠鮮奶更加甜潤👊🏻

連續落雨之後就連續勁好天幾日

珍珠一如以往都係有咬口同黑糖味十足😊
最突出係岩鹽既微咸味道
仲會令到黑糖珍珠鮮奶更加甜潤👊🏻

2024-06-19 115 views
天氣一熱就好想飲返杯手搖🧋消消暑 ☀️ 解解渴 💦一直都好鍾意飲花斑茶社嘅手搖🧋🍃茶香好濃而香醇 有別於一般嘅茶飲😙🍎 完熟蘋果冰茶可以選擇紅茶底或者四季春茶底 我地就揀咗四季春茶底,茶味清香既解膩👍🏻仲帶少少蘋果清甜嘅味道👅加上粒粒果肉 超有咬口~🍇 清爽青葡萄烏龍小芊媽一直都好鍾意飲烏龍茶😙 原來葡萄加烏龍都可以好夾🥰 烏龍嘅茶底唔會太濃🙆🏻‍♀️可以飲到淡淡青葡萄嘅味道💚加上果肉酸酸甜甜 超級開胃同解渴👍🏻
天氣一熱就好想飲返杯手搖🧋
消消暑 ☀️ 解解渴 💦
一直都好鍾意飲花斑茶社嘅手搖🧋
🍃茶香好濃而香醇 有別於一般嘅茶飲😙

🍎 完熟蘋果冰茶
可以選擇紅茶底或者四季春茶底
我地就揀咗四季春茶底,茶味清香既解膩👍🏻
仲帶少少蘋果清甜嘅味道👅加上粒粒果肉 超有咬口~

🍇 清爽青葡萄烏龍
小芊媽一直都好鍾意飲烏龍茶😙
原來葡萄加烏龍都可以好夾🥰
烏龍嘅茶底唔會太濃🙆🏻‍♀️可以飲到淡淡青葡萄嘅味道💚
加上果肉酸酸甜甜 超級開胃同解渴👍🏻
去沙田辦事情,路過這家店,發現有歌手🧑‍🎤王德智的海報,感覺很符合香港本地奶茶店🧋的Feel,一直很喜歡打卡本地風的奶茶店,所以就來買啦~點了當季招牌✨清爽青葡萄🍇烏龍✨以及✨黑珍珠抹茶鮮奶✨葡萄烏龍感覺很爽口,要了無糖,沒有那麼甜,烏龍茶的香味可以品到👍🏻黑珍珠抹茶鮮奶偏甜,略帶有抹茶🍵的苦香味😎當一杯下午茶還是不錯滴🤩全港有多家商鋪,比較適合追星一族,對這個歌手🧑‍🎤有興趣可以來看看。

點了當季招牌✨清爽青葡萄🍇烏龍✨以及✨黑珍珠抹茶鮮奶✨

2024-06-13 71 views
沙田中心都開左花斑茶社!位於商場向住好運中心果邊既門口好容易就見到~今日同朋友一人都買左一杯我一向都最鍾意佢地個黑糖珍珠岩鹽厚鮮奶上面咸咸地既厚奶蓋~底部滿滿既黑糖珍珠 好好食 口感上面咸下面甜好過癮 👍🏻朋友想試新野揀左個期間限定既果茶《清爽青葡萄烏龍》有驚喜 估唔到幾好飲 好fresh本身見到個名以為酸酸地但點知好清甜 我地只係叫左少甜感覺岩岩好 呢隻烏龍茶底都好香底部有果肉 口感唔錯岩晒夏天解暑飲既一款!
沙田中心都開左花斑茶社!
位於商場向住好運中心果邊既門口
好容易就見到~

今日同朋友一人都買左一杯
我一向都最鍾意佢地個黑糖珍珠岩鹽厚鮮奶
上面咸咸地既厚奶蓋~
底部滿滿既黑糖珍珠 好好食

本身見到個名以為酸酸地
但點知好清甜 我地只係叫左少甜
感覺岩岩好 呢隻烏龍茶底都好香
底部有果肉 口感唔錯
岩晒夏天解暑飲既一款!

天時暑熱出街行,唔多唔少都會口痕痕想飲返杯野,而「花斑茶社」一直都係選擇之一。今日路過見到佢試新推出左「完熟蘋果冰茶」同「清爽青葡萄烏龍」,就一於試下個烏龍。烏龍嘅味道十分之濃厚,入口甘香,感覺好解膩。同時間青葡萄味入口清甜而唔會過份搶味,兩者平衡得十分之好。仲有啲細細粒嘅葡萄肉,口感一流好清爽。另外,去親左花斑,我都好鍾意飲佢杯「黑糖珍珠岩鹽厚鮮奶」,佢嘅鮮奶十分濃厚,黑糖珍珠好軟糯而且唔會過甜,加入岩鹽有少少咸味,十分特別,而正正係呢種咸味,令黑糖同鮮奶嘅味道更加突出。

2024-04-16 47 views
第一次喝花斑是在元朗,那杯黑糖珍奶茶味清香,口感幼滑,入口相當驚艷,一直念念不忘。今天經過沙田,看到也有一家花斑,於是想再嚐嚐當天的味道。沒想到,賣相差了那麼多都算了,味道也完全不一樣。現在這杯沒甚麼茶香味,也沒什麼奶味,珍珠沒甚麼黑糖味,而且偏硬。你說它難喝吧,不至於,但以這個價格來說,不太值。特別是你喝過很好喝的,落差太大,比較難接受。明明是同一個招牌呀,為什麼品質會這麼不穩定、不統一?下次我再試試別的分店吧,哎!
2024-04-16
TakeAway
沙田中心呢個位真係好多手搖既選擇有趣既係每一間都好唔少人排隊😱🤯可能因為天氣開始熱 🥵我地都係因為太口喝所以黎買野飲😝最後揀左白桃烏龍 三分甜少冰 加仙草白桃烏龍清甜舒服 😋茶味帶少許涼澀 仲有甜絲絲既粒粒桃肉仙草係因為有少少餓 可以多樣野咬下🫥味道唔錯 可惜份量少🥹OVERALL 幾好 叫做解喝之選👍🏻但唔知有無記錯 連杯都細左 唔太夠飲🤏🏻方便指數: 4/5環境指數: 3.5/5回頭指數: 3.5/5地址: 沙田橫壆街2-16號沙田中心3樓25G & H號舖
沙田中心呢個位真係好多手搖既選擇

環境指數: 3.5/5
回頭指數: 3.5/5
地址: 沙田橫壆街2-16號沙田中心3樓25G & H號舖
TakeAway
$35 (Tea)
2024-02-19 86 views
🔅黑糖珍珠烏龍奶茶 $29整杯都有黑糖嘅甜蜜味道,但仍然可以飲到烏龍茶香。而珍珠就真係有濃濃嘅黑糖香味,暖暖地,甜甜的,又夠哂煙靭🥰每次行經,都見有唔同嘅明星應援物資,今期就係🦖暴龍哥鄭中基,大大張wall paper,解渴兼滿足晒粉絲。
🔅黑糖珍珠烏龍奶茶 $29

2023-10-04 157 views
♡‎ ♡‎‎ ♡‎ ♡ 花斑茶社 ♡‎ ♡‎‎ ♡‎ ♡‎ 星期日遇上紅雨即興落街買杯珍珠奶茶🧋之後返屋企繼續飲住睇戲嚟到花斑茶社 買咗鳳梨紅茶、黑糖珍珠抹茶鮮奶原來而家同「胡氏這一家」合作叫指定飲品有可愛紙杯店舖仲見到胡老太喺紙杯上曬bra 好搞鬼啊快啲去店舖睇吓邊款飲品可以用呢隻限定紙杯啦◆*.◆*.◆*.餐廳資訊◆*.◆*.◆*.📍花斑茶社 (沙田中心) (沙田)沙田橫壆街2-16號沙田中心3樓25G & H號舖喜歡我嘅分享:請follow, like and share @elaine.eat 🔎冇頭緒:#elaineeat🔎發掘同區美食:#ee沙田 #ee各區🔎發掘同類美食:#ee飲品#hkfoodie #hkfoodblogger #instafood #hkblogger #hkkol
♡‎ ♡‎‎ ♡‎ ♡ 花斑茶社 ♡‎ ♡‎‎ ♡‎ ♡‎

星期日遇上紅雨
即興落街買杯珍珠奶茶🧋
之後返屋企繼續飲住睇戲

嚟到花斑茶社 買咗鳳梨紅茶、黑糖珍珠抹茶鮮奶
原來而家同「胡氏這一家」合作
叫指定飲品有可愛紙杯
店舖仲見到胡老太喺紙杯上曬bra 好搞鬼啊
快啲去店舖睇吓邊款飲品可以用呢隻限定紙杯啦

◆*.◆*.◆*.餐廳資訊◆*.◆*.◆*.
📍花斑茶社 (沙田中心) (沙田)
沙田橫壆街2-16號沙田中心3樓25G & H號舖

🔎冇頭緒:#elaineeat
🔎發掘同區美食:#ee沙田 #ee各區
🔎發掘同類美食:#ee飲品

2023-07-23 184 views
星期日下午見無咩人排隊諗住試吓呢間,係無客人排隊既情況下,女店員態度十分惡劣 ,根本唔多想理人咁只顧玩手機,而且十分無禮貌! 飲品味道一般,因為店員之後一定不會再光顧!
2023-07-23
2023-06-28 223 views
位於沙田橫壆街2-16號沙田中心3樓25G & H號鋪的花斑茶社,主打精緻台式飲品。筆者住在附近,所以點了兩杯飲品回家享用。兩款飲品的感覺都充滿著春天的氣息,顏色和賣相也頗精緻。。荔枝玫瑰烏龍 - $29(左)~固定糖、固定冰荔枝的甜美、玫瑰的清香與及烏龍的甘味相當平衡,三者都能平分秋色。朋友則覺得喝一口,有點像戀愛的感覺。筆者則覺得點一杯冰凍的特飲,假日窩在家中愉快享用,一樂也。。完熟蘋果冰茶 - $28(右)~紅茶、少糖、正常冰這款完熟蘋果冰茶可以按喜好選擇甜度及冰的份量。輕輕呷一口,能嘗到蘋果清甜的味道,而且還有粒粒蘋果肉,頗有嚼勁。。除了以上兩款飲品,沙田店還有約三十款飲品可以選擇,筆者偏好每次光顧都會點一款新口味飲品。。另外,取飲品處旁邊還貼了幾張姜濤的海報呢,相當適合「姜糖」拍照打卡。

荔枝玫瑰烏龍 - $29(左)
~固定糖、固定冰

完熟蘋果冰茶 - $28(右)
~紅茶、少糖、正常冰

2023-04-21
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$30 (Tea)
今日收工諗住買杯野飲覺得呢一間d野飲都幾好飲然後鋪頭門面比較難搵 喺商場入口旁邊落單位指引非常不清晰 又沒有店員企係收銀位穩左一陣 禮貌性詢問哪個位置落單結果銀色頭髮女店員粒聲唔出企咗喺度再次詢問係咪呢度落單 該名店員反咗個白眼答 我咪等梗你地落單lol~態度極度惡劣真心呆咗 花斑茶社請人嘅標準會否太低?先撇除單手找錢 落完單即刻坐低玩手機~茶有質素 但店員的服務態度真心堪憂.下次都係不了不了不了不了不了不了❗❗❗
今日收工諗住買杯野飲
覺得呢一間d野飲都幾好飲

然後鋪頭門面比較難搵 喺商場入口旁邊
落單位指引非常不清晰 又沒有店員企係收銀位

穩左一陣 禮貌性詢問哪個位置落單
結果銀色頭髮女店員粒聲唔出企咗喺度
再次詢問係咪呢度落單 該名店員反咗個白眼
答 我咪等梗你地落單lol~態度極度惡劣

真心呆咗 花斑茶社請人嘅標準會否太低?
先撇除單手找錢 落完單即刻坐低玩手機~
茶有質素 但店員的服務態度真心堪憂.
下次都係不了不了不了不了不了不了❗❗❗

TakeAway
✨花斑茶社X 胡氏這一家✨天氣熱飲返杯水果茶就最正啦@familywus 做聯乘,飲部分飲品會用期間限定紙杯~花斑茶社呢杯芒果冰茶四季春加寒天真係太正👍芒果味道香甜 加上寒天咁嘅Q彈口感 飲落去好冰涼舒服 😋另一杯完熟蘋果冰茶加寒天🍎蘋果味濃郁 仲食到打碎嘅蘋果蓉😝味道酸酸甜甜 好正️🌴#芒果冰茶 #蘋果冰茶 #寒天 #冰涼解暑 #熱門飲品#hkkol #hkmicroinfluencer #hkinfluencer #beautybloggerhk #kolhk #hkbeautyreview #hkbeautyblog #hkbeautyblogger #beautykol #hkpr #hkmarketing
✨花斑茶社X 胡氏這一家✨

花斑茶社呢杯芒果冰茶四季春加寒天真係太正👍